GiGi 3,475 Report post Posted March 16, 2016 (edited) (ψήστε ποπ κόρν, γράφω πολλά) Ήρθε και η δική μου σειρά για νέες μπότες και θέλω να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας. Οι μπότες που χρησιμοποιούσα μέχρι στιγμής ήταν οι Rossignol Sensor3 Experience 120, νο 27,5 - last 100mm@26,5 (102mm στο 27,5). Αυτές εδώ. Ο λόγος που αποφάσισα να προχωρήσω στην αντικατάστασή τους ήταν ότι με τη χρήση τους διαπίστωσα ότι χρειάζομαι κάτι με πολύ πιο αυστηρό fit. Μιά χαρά ήταν οι μπότες για τα πόδια κάποιου άλλου. Αφού επισκέφτηκα αρκετά καταστήματα, κατέληξα στο ********** όπου ο @mammut μέτρησε λεπτομερώς και τα δύο μου πόδια και αφού συζητήσαμε για το τι ψάχνω και τι "με χαλάει" στις τωρινές μου μπότες, αρχίσαμε τις δοκιμές. Δοκιμάσαμε Head Raptor και Lange Rx σε 27,5 και 26,5. Κατόπιν των τεστ (με μποτάκι-χωρίς μποτάκι για να βλέπουμε πόσος χώρος μένει πίσω από τη φτέρνα, μέτρημα ξανά και ξανά) καταλήξαμε πως το σωστό νούμερο για μένα είναι το 26,5. Στο 26,5 η Head όμως μου έπεφτε λίγο "κοντή" στο μήκος, μιας και υστερούσε κάποια χιλιοστά έναντι της Lange καθώς και μου έβγαλε και πόνο στο πλαϊνό μέρος της φτέρνας. Έτσι απορρίφθηκε και στράφηκα στη Lange. Last στο 26,5, 97mm! Η σειρά Rx της Lange διατίθεται σε δυο volumes. Low (97 mm) και Medium (100 mm) Κατά τη δοκιμή λοιπόν της lange (είχα δοκιμάσει το ίδιο μοντέλο πέρυσι, σε 130 flex) και μετά τα 10-15', εμφανίστηκε ένα "πονάκι" λίγο πιο μπροστά από τον αστράγαλο, όπως και στις περσινές δοκιμές. Κατά τα άλλα, εξαιρετική snug αίσθηση σε όλο το μήκος του ποδιού και στο κουτουπιέ (instep) στο μικρού όγκου πόδι μου. Σχετικά με τον πόνο μπροστά απ'τον αστράγαλο ο Δημήτρης δεν φάνηκε να ανησυχεί καθόλου. Μου πρότεινε τοποθέτηση ειδικών πάτων που θα βάλει το πόδι να "κάτσει" πιο σωστά, μερικές ημέρες σκι και αν ο πόνος επιμένει, τότε να προχωρήσουμε σε μία μικρή παρέμβαση για να μας δώσει λίγο περισσότερο χώρο. Αφού βρήκα ένα καλούπι (προσοχή! άλλο μου ταιρίαζει το καλούπι- δύσκολο και άλλο μου ταιρίαζει το μποτάκι- εύκολο) να με ικανοποιεί πλήρως, σκέφτηκα το ενδεχόμενο να στρεφόμουν στην επιλογή της Rx 130 (lv πάντα). Δεν υπήρχε διαθεσιμότητα. Αφού μου δόθηκε η επιλογή να περιμένω τις νέες παραλαβές (τέλη Νοέμβρη, φυσικά με αρκετό επιπλέον κόστος) και συζητήσαμε για τα σκι που φοράω και τι σκι από πλευράς σκληρότητας ενδέχεται να χρησιμοποιήσω , καταλήξαμε στο συμπέρασμα οτι το πολύ πολύ να χρειαστώ να βάλω κάποια στιγμή ένα booster strap, το οποίο "σκληραίνει" κάπως την μπότα. Δίνει λιγο καλυτερο rebound. Έτσι προχώρησα σε αγορά. Τοποθετούνται custom πάτοι και.......voila! Ο πόνος μπροστά από τον αστράγαλο έπαψε να υπάρχει! Αγκαζέ τις μπότες λοιπόν και βουρ για τα "ξένα" για σκι μιας και στην Ελλάδα δεν μας έκανε τη χάρη. Τσούλημα και πάμε για την πρώτη στροοοοωωωωπ! Τι έγινε εδώ πέρα? Πολύ άμεση απόκριση! Νομίζω πως ξαφνικά, με την ίδια προσπάθεια βγήκε πολύ μεγαλύτερη γωνία. Οι εντολές σου μεταφέρονται πολύ άμεσα στα σκι, σε κρατάει σε μία "γλυκιά εγρήγορση". Το ότι είναι τόσο κοντά στο πόδι, ψυλλιάζομαι πως δεν σε αφήνει να βρεθείς και στο "πίσω κάθισμα" - aka backseat. Η αίσθηση υπέροχη. Συνεχόμενη πίεση σε όλο το πόδι, χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε πόνο. Καθόλου "τζόγος" πλέον στο εσωτερικό μεταξύ μπότας και του ποδιού. Ξεκινούσα τη μέρα με τα κάτω κλιπς ανοιχτά μέχρι να ζεσταθεί λίγο μπότα. Μετά άρχισα να τα κλείνω σιγά-σιγά. Το αριστερό μου πόδι που είναι στενότερο του δεξιού, έπαιρνε λίγο περισσότερο σφίξιμο. Όταν τελείωνα την κατάβαση άνοιγα τα Νο 2 και 3 κλιπς, όταν κατέβαινα απ'το lift, ξανακούμπωνα. Τι υπέροχο πράγμα να φοράς σωστή μπότα! Σφίγγοντας τα clips δεν ένιωθα πόνο στο πάνω μέρος του ποδιού αλλά απλά "μαζευόταν" και έσφιγγε η μπότα πιο κοντά στο πόδι μου. Tο 100 flex δεν μου φάνηκε καθόλου λίγο. Θα έλεγα μου φάνηκε ίδιο με το 120 της προηγούμενης μπότας μου. Άλλη μία φορά αποδεικνύεται η σχετικότητα που υπάρχει στις τιμές του flex. Φυσικά υπάρχουν βίδες για flex adjustment (αφαιρείς βίδα-βάζεις τάπα) για όποιον επιθυμεί να τις "μαλακώσει", δεν βρίσκω κανέναν λόγο όμως να προχωρήσει κάποιος σε κάτι τέτοιο, αν δεν είναι ένας πανάλαφρος αρχάριος. Πρέπει να βρω ένα μειονέκτημα. Βρήκα. Όχι για τη μπότα σαν τύπο αλλά για το fit που επέλεξα. Λόγω του περιορισμένου μήκους (26,5 είπαμε με πόδι περίπου 27,5) εχεις τα εξής χαρακτηριστικά. Σε αναγκάζει να "πέφτεις" μπροστά, αλλιώς "χτυπάνε" τα δάχτυλα σου στο μπροστά μέρος. Πολύ σωστό για όταν κάνεις σκι. Το αρνητικό είναι πως πρέπει να κάνεις το ίδιο και στο περπάτημα. Έτσι επιβαρύνεις περισσότερο τους τετρακεφάλους, χωρίς να κάνεις σκι. Αν η ημέρα σου έχει πολύ περπάτημα με τις μπότες και πας σε επιλογή μεγέθους σαν τη δική μου, θα χρειαστείς πιο γρήγορα ξεκούραση. Γιατί σε κάθε βήμα όταν πατάς το πόδι κάτω, "κάμπτεις" και τον τετρακέφαλο για να μην χτυπάνε τα δάχτυλα μπροστά. Μπορείτε εύκολα να ξεχάσετε το παραπάνω σχόλιο αν δεν κάνετε ορειβατικό. Γι'αυτό πάρτε σωστές μπότες να κάνετε σκι και μην περπατάτε! Αλλιώς ίσως πρέπει να πάτε σε πιο χαλαρό fit ή σε μπότα με walk mode (δεν ξέρω πόσο αποδίδει) Τελική γνώμη. Φορέστε πολλές μπότες, ακούστε προσεχτικά αυτούς που σας φαίνονται ότι ασχολούνται σοβαρά με το να σας προτείνουν κάτι σωστό και καλό θα ήταν να βρεθείτε σε ένα κατάστημα με φορεμένες στα πόδια σας μπότες διαφορετικών εταιριών για να μπορείτε να συγκρίνετε μεταξύ τους. Ευχαριστώ όσους με βοήθησαν για μία σωστή επιλογή. Edited March 16, 2016 by GiGi 14 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Velissarios 1,031 Report post Posted March 17, 2016 Ωραία τα είπες νέε μου αλλά έχω μια δύο ερωτήσεις: Σε τι θερμοκρασίες έκανες σκι, αν φόρεσες τη μπότα ζεστή (από το ξενοδοχείο ας πούμε) και αν έκανες με κλειστά κλιπς όλη τη μέρα.Την έσφιξες από την αρχή στο όριο που την σφίγγεις όταν κάνεις σκι; Πόσες συνεχόμενες μέρες φόρεσες τη μπότα; Το μικρότερο σε μήκος μέγεθος σου επέτρεψε ολοήμερο σκι χωρίς ανάγκη να βγάλεις τη μπότα για ανακούφιση; Τιι αίσθηση σου δίνει στη φτέρνα; Για παράδειγμα η Mach 1 στενεύει στο ύψος του αχίλλειου τένοντα και όταν σφίγγεις τη μπότα σου κλειδώνει τη φτέρνα κανονικά. Να τολμήσω να ρωτήσω πόσο κόστισε το παραπάνω concept?Επίσης αν για οποιοδήποτε λόγω έχεις πρόβλημα με την τιμή (αν το κατάστημα σου έκανε καλύτερη π.χ.) πες μας την κανονική που θα έκανε σε άγνωστο.Επίσης πόσο κόστισαν οι πάτοι (παντα με κανονική τιμή); Να σημειώσω απλά οτι και γω όταν δοκίμασα Head σε 27,5 την βρήκα μικρότερη σε μήκος από τις Tecnica 27,5 που φοράω πάντα. Quote Share this post Link to post Share on other sites
GiGi 3,475 Report post Posted March 17, 2016 Ωραία τα είπες νέε μου αλλά έχω μια δύο ερωτήσεις: Σε τι θερμοκρασίες έκανες σκι, αν φόρεσες τη μπότα ζεστή (από το ξενοδοχείο ας πούμε) και αν έκανες με κλειστά κλιπς όλη τη μέρα.Την έσφιξες από την αρχή στο όριο που την σφίγγεις όταν κάνεις σκι; Πόσες συνεχόμενες μέρες φόρεσες τη μπότα; Το μικρότερο σε μήκος μέγεθος σου επέτρεψε ολοήμερο σκι χωρίς ανάγκη να βγάλεις τη μπότα για ανακούφιση; Τιι αίσθηση σου δίνει στη φτέρνα; Για παράδειγμα η Mach 1 στενεύει στο ύψος του αχίλλειου τένοντα και όταν σφίγγεις τη μπότα σου κλειδώνει τη φτέρνα κανονικά. Να τολμήσω να ρωτήσω πόσο κόστισε το παραπάνω concept?Επίσης αν για οποιοδήποτε λόγω έχεις πρόβλημα με την τιμή (αν το κατάστημα σου έκανε καλύτερη π.χ.) πες μας την κανονική που θα έκανε σε άγνωστο.Επίσης πόσο κόστισαν οι πάτοι (παντα με κανονική τιμή); Να σημειώσω απλά οτι και γω όταν δοκίμασα Head σε 27,5 την βρήκα μικρότερη σε μήκος από τις Tecnica 27,5 που φοράω πάντα. Σωστός Θερμοκρασίες εικάζω απο -5 εώς +5-+7, εκανα 3 ημέρες σκι. Τις φορούσα απο τη θαλπωρή του δωματίου και ξεκινούσα σκι με τα κατω κλιπ ανοιχτά. Κατα της διάρκεια της ημέρας άρχισα να σφιγγω αλλα οταν εφτανα βαση, τα ξαναανοιγα. Γενικα μια χαρά σκι μπορω να κανω σκι, ακομα και αν δεν σφίξω καθολου τα κατω. Ανάγκη για να την βγάλω ένιωσα μονο την πρωτη ημέρα (καλα, δεν πέθαινα κιόλας), την έβγαλα για πολυ λιγο (5-10 λεπτά) να μην κρυώσει. Για να σου απαντήσω σοβαρα σε σχεση με τη mach1 θα έπρεπε να την ειχα φορέσει. Η αίσθηση ειναι πολυ σφιχτή σε ολο το πόδι, οταν φόρεσα για πρωτη φορα τοσο στενή μποτα (πέρυσι την rx130-ίδιο καλούπι) ειχα πάθει σοκ και απο τη φτέρνα, τωρα μάλλον ειμαι υποψιασμένος και δεν μου εκανε σούπερ εντύπωση. Η μπότα στο e shop του καταστήματος νομιζω κανει 270, απο κοντα νομιζω πως γινεται κατι καλυτερο. Οι Πατοι προϋπήρχαν απο τις παλιές μποτες. Τους ειχα φτιαξει σε ενα κεντρο φυσιοθεραπείας-αποκατάστασης κατόπιν πελματογραφηματος. Τους έφτιαξα επειδη "πατάω λιγο προς τα μεσα" και με αυτούς το πέλμα "οριζοντιωνεται" και κανω πιο σωστα κ ξεκουραστο σκι. Γι'αυτο και πάτησε καλα το πόδι και μετα δεν ενοχλούσε ο αστραγαλος. Απλα χρειάστηκε να κοπούν λιγο μπροστα. Πανε 2-3 χρονια που τους έφτιαξα, νομιζω 60 ευρω έκαναν. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepe karaivanov 3,503 Report post Posted March 17, 2016 Καλημέρα !!!! Γιωργο οι προτες μποτες σου με flex 120 και νουμερο 27,5 ,πιστεβω ηθαν μεγαλες για σενα!!! Τα πιρες ετσι γιατι ειναι σκλιρες και λογο αυτο το μεγαλοτερο νουμερο σε εκανε να τα νιωθεις καλιτερα,στην μεγαλητερη πιέσει ομος αυτα εχουν μιονεκτιματα !!!! Οι μποτες με flex 130 ,τα οποια ηθελες να παρεις ,πιστεβω παλυ οτι θα σε κουραζαν και παλυ λογο του flex θα τα επερνες μεγαλητερα ,οχι καλο Και μια συμβουλή ( οχι για σενα,εσει τωρα πειρες μποτες ) Αν μπορείτε να μετρήσετε το πέλμα σας,μετα δοκιμάστε πολες μποτες για πολυ ωρα ,αν μπορείτε και σας βουλεβουν ,παρτε μποτες λιγο μικρότερες !!!!!!!! Αν το ποδι σας ειναι 28 ,δοκιμάστε μπότα 27 -27,5 το μισο μην το βλέπετε,αυτο αφορα τη καλτσα οχι το κέλυφος !! Φορέστε τη μπότα ανοιχτή και σταθείτε όρθιοι με τεδομενα τα γόνατα,τα δάχτυλα σας δεν πρεπει να ειναι στρίμωγμενα μπροστα ,να να ακουμπάνε λυυυυγο αλλα οχι στριμωγμένα ,στα πλάι μιν σας νιαζει ,εκει φτιάχνετε !!!!! Μετα σφίγγεται ,οσο λιγότερο μποσικο εχει στην φτέρνα τοσο καλιτερα !!! Εχει και πολα ακομα τιπς,αλλα αυτα στη πορεία πιο μετα :) 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
GiGi 3,475 Report post Posted March 17, 2016 Καλημέρα !!!! Γιωργο οι προτες μποτες σου με flex 120 και νουμερο 27,5 ,πιστεβω ηθαν μεγαλες για σενα!!! Τα πιρες ετσι γιατι ειναι σκλιρες και λογο αυτο το μεγαλοτερο νουμερο σε εκανε να τα νιωθεις καλιτερα,στην μεγαλητερη πιέσει ομος αυτα εχουν μιονεκτιματα !!!! Οι μποτες με flex 130 ,τα οποια ηθελες να παρεις ,πιστεβω παλυ οτι θα σε κουραζαν και παλυ λογο του flex θα τα επερνες μεγαλητερα ,οχι καλο Σιγουρα δεν μπερδεύω το μέγεθος με το flex. Δεν ειχα παει σε 27,5 επειδη ηταν σκληρές, απλα κακώς ειχα παρει 27,5 μεσαίου φάρδους καλουπι. Αν θα με κουραζαν τωρα οι 130 που έχουν σωστή εφαρμογή, δεν το ξερω (κ δεν θα το μάθω κιόλας) Quote Share this post Link to post Share on other sites
kaps 2,736 Report post Posted March 17, 2016 Οταν λεμε τελεια εφαρμογη σε μια μποτα δεν εννοουμε οτι τις βαζουμε το πρωι κ τις βγαζουμε το απογευμα χωρις να χρειαζεται να τις ανοιγουμε μετα απο καθε κατεβασια?........ Δεν σε προβληματισε αυτο Γιωργο?. Quote Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου...... 'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε! Share this post Link to post Share on other sites
Pant 2,497 Report post Posted March 17, 2016 Ανάλογα τις απαιτήσεις του καθένα από την συμπεριφορά του συνόλου μπότες-πέδιλα. Ο καλός έλεγχος των σκι σε δύσκολες καταστάσεις, δε νομίζω να γίνεται χωρίς σφίξιμο που δεν θα χαλαρώνεις ενδιάμεσα. 1 Quote Practice makes perfect Share this post Link to post Share on other sites
GiGi 3,475 Report post Posted March 17, 2016 (edited) Οπως το θέτει ο Pant ειναι.Κατ'αρχας εξαρτάται πως εννοεί καθένας μας το τελειο.Ειναι προσανατολισμενος στην απόδοση η στην άνεση;Αλλο ειναι το τελειο για αθλητές που με το που τελειώνουν την κατάβαση σπεύδουν να τις βγάλουν, άλλον για τον αρχάριο και αλλο για αυτόν που θέλει λιγο πιο "performance" εφαρμογή σε τουριστικό επίπεδο ομως.Για μένα τελεια εφαρμογή ειναι να μπορω να κανω σκι χωρις καν να σφίξω και οι αντιδράσεις του ποδιού να μεταφέρονται αυτουσιες στα σκι.Επισης μην ξεχνάμε οτι πρόκειται για τις πρώτες 3 μερες με αυτην τη μπότα, που το liner δεν εχει παρει ακομα τη φόρμα του ποδιού μας.Για να απαντήσω, οχι δεν με προβλημάτισε καθολου δεδομένου οτι δεν μιλαμε για πόνο αλλα για συνεχή πίεση. Edited March 17, 2016 by GiGi 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
maylo 132 Report post Posted March 17, 2016 Tα λες πολυ σωστα ο GiGi παιδια,οι αναγκες καθοριζουν την εννοια του τελειου. Δυο ιδια ποδια μπορει να αισθανονται την ιδια μποτα εντελως διαφορετικα,το ενα να τη νιωθει ασφυκτικα μικρη-στενη και το αλλο βαρκα. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pant 2,497 Report post Posted March 17, 2016 Ενα άλλο μέγεθος που συνήθως δεν αναφέρεται, είναι ο όγκος της μπότας (cc). Quote Practice makes perfect Share this post Link to post Share on other sites
GiGi 3,475 Report post Posted March 17, 2016 (edited) Δεν τα ξερα, άλλοι μου τα ειπαν κ εμενα, άνθρωποι που ήξεραν και ήθελαν να μοιραστούν γνώση και είδα πως ειχαν δικιο. Παντ δικιο εχεις, απλα οι περισσότερες (δλδ όλες εκτος απο τη Head) δείχνουν last και αμα το ψάξεις υπαρχουν κάπου στοιχεία και για instep Edited March 17, 2016 by GiGi Quote Share this post Link to post Share on other sites
maylo 132 Report post Posted March 17, 2016 Kαι αν αναφεροταν δηλαδη τι εγινε,αν εσυ εβρισκες τροπο να μετρησεις οτι το ποδι σου ειναι 1984 cc θα ηξερες ποια μποτα σου ταιριαζει; Quote Share this post Link to post Share on other sites
leonidastria 4,307 Report post Posted March 17, 2016 (edited) Πολλες δινουν volume ,αλλες παλι δινουν last. Η Head παλι σε ορισμενες μποτες που ρυθμιζεται το last απο την σολα με ενα alenακι ο ογκος δινει το λαστ αναλογα με το νουμερο πχ 27 απο 98 μεχρι 102,28 απο 99 μεχρι 103. Αν δεν κανω λαθος το συστημα λεγεται adaptive fit Edited March 17, 2016 by leonidastria Quote Κράτιστον κτημάτων ευβουλία. Σοφοκλής Share this post Link to post Share on other sites
Pant 2,497 Report post Posted March 17, 2016 Αν ξέρω τα μεγέθη της μπότας που ήδη φοράω, θα έχω μια εικόνα για τη νέα. Αριθμοί πληροφοριακού χαρακτήρα. πχ το last για μένα δεν μπορεί να είναι κάτυω από 100. Η διαδικασία επιλογής είναι μία. Η γνωστή. Quote Practice makes perfect Share this post Link to post Share on other sites
maylo 132 Report post Posted March 17, 2016 Δεν ειναι ολα τα ποδια ομοια δηλαδη το ενα μεγεθυνση του αλλου,αλλοι εχουν πιο πολυ κρεας στη γαμπα αλλοι στο μεταταρσιο αλλοι στο " Κούπ ντε πιέ."κτλ.Μποτες με τον ιδιο ογκο διαφερουν κατα πολυ στη κατανομη του ογκου στα καιρια σημεια που ειναι 5-6.Μια μποτα με καλη εφαρμογη εκει που πρεπει θα μεταμορφωσει τη χιονοδρομικη σας εμπειρια. 3 Quote Share this post Link to post Share on other sites
GiGi 3,475 Report post Posted March 17, 2016 Οταν λεμε τελεια εφαρμογη σε μια μποτα δεν εννοουμε οτι τις βαζουμε το πρωι κ τις βγαζουμε το απογευμα χωρις να χρειαζεται να τις ανοιγουμε μετα απο καθε κατεβασια?........ Δεν σε προβληματισε αυτο Γιωργο?. Μάνο για να το θέσω διαφορετικά η απάντηση στο τι είναι τέλειο για μένα προέκυψε από την παρακάτω διαδιακασία που έχω boldάρει Αφού επισκέφτηκα αρκετά καταστήματα, κατέληξα στο ********** όπου ο @mammut μέτρησε λεπτομερώς και τα δύο μου πόδια και αφού συζητήσαμε για το τι ψάχνω και τι "με χαλάει" στις τωρινές μου μπότες, αρχίσαμε τις δοκιμές. Δοκιμάσαμε Head Raptor και Lange Rx σε 27,5 και 26,5. Κατόπιν των τεστ (με μποτάκι-χωρίς μποτάκι για να βλέπουμε πόσος χώρος μένει πίσω από τη φτέρνα, μέτρημα ξανά και ξανά) καταλήξαμε πως το σωστό νούμερο για μένα είναι το 26,5. Στο 26,5 η Head όμως μου έπεφτε λίγο "κοντή" στο μήκος, μιας και υστερούσε κάποια χιλιοστά έναντι της Lange καθώς και μου έβγαλε και πόνο στο πλαϊνό μέρος της φτέρνας. Έτσι απορρίφθηκε και στράφηκα στη Lange. Last στο 26,5, 97mm! Η σειρά Rx της Lange διατίθεται σε δυο volumes. Κατά τα άλλα, εξαιρετική snug αίσθηση σε όλο το μήκος του ποδιού και στο κουτουπιέ (instep) στο μικρού όγκου πόδι μου. Αφού μου δόθηκε η επιλογή να περιμένω τις νέες παραλαβές (τέλη Νοέμβρη, φυσικά με αρκετό επιπλέον κόστος) και συζητήσαμε για τα σκι που φοράω και τι σκι από πλευράς σκληρότητας ενδέχεται να χρησιμοποιήσω , καταλήξαμε στο συμπέρασμα οτι το πολύ πολύ να χρειαστώ να βάλω κάποια στιγμή ένα booster strap, το οποίο "σκληραίνει" κάπως την μπότα. Φορέστε πολλές μπότες, ακούστε προσεχτικά αυτούς που σας φαίνονται ότι ασχολούνται σοβαρά με το να σας προτείνουν κάτι σωστό και καλό θα ήταν να βρεθείτε σε ένα κατάστημα με φορεμένες στα πόδια σας μπότες διαφορετικών εταιριών για να μπορείτε να συγκρίνετε μεταξύ τους. Πολλες δινουν volume ,αλλες παλι δινουν last. Η Head παλι σε ορισμενες μποτες που ρυθμιζεται το last απο την σολα με ενα alenακι ο ογκος δινει το λαστ αναλογα με το νουμερο πχ 27 απο 98 μεχρι 102,28 απο 99 μεχρι 103. Αν δεν κανω λαθος το συστημα λεγεται adaptive fit Δεν ειναι ολα τα ποδια ομοια δηλαδη το ενα μεγεθυνση του αλλου,αλλοι εχουν πιο πολυ κρεας στη γαμπα αλλοι στο μεταταρσιο αλλοι στο " Κούπ ντε πιέ."κτλ.Μποτες με τον ιδιο ογκο διαφερουν κατα πολυ στη κατανομη του ογκου στα καιρια σημεια που ειναι 5-6.Μια μποτα με καλη εφαρμογη εκει που πρεπει θα μεταμορφωσει τη χιονοδρομικη σας εμπειρια. Βασικά δίκιο έχεις maylo, τα 1984 cc προσωπικά με παραπέμπουν μόνο σε αυτοκίνητο με φόρους πολυτελείας, εισφορές αλληλεγγύης κλπ. Κατά τα άλλα τα νούμερα μόνο ενδεικτικά θεωρώ πως είναι Λεωνίδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παρακάτω screenshot που δείχνει πως 4 στενές μπότες, θεωρητικά της ίδιας κατηγορίας διαφέρουν μεταξύ τους. Και βασικά σε όποιο γνωστό forum εξωτερικού κοιτάξεις σχετικά θέματα για το πως διαλέγεις σωστά μπότα θα σου πουν "visit a local bootfitter that you trust". Αυτό νομίζω πως είναι η πιο συμπυκνωμένη πληροφορία που έχει εφαρμογή πραγματικά σε όλους. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
leonidastria 4,307 Report post Posted March 17, 2016 ....... "visit a local bootfitter that you trust"....... Καλα οτι και να λεμε εκει καταληγουμε !!! 1 Quote Κράτιστον κτημάτων ευβουλία. Σοφοκλής Share this post Link to post Share on other sites
giannis-ski 4,870 Report post Posted March 18, 2016 ας πω κι εγώ την εξυπνάδα μου. Ποιος ο λόγος να έχουν οι μπότες τόσο μεγάλο φλεξ ; Οι αθλητές, τους οποίους παίρνετε για παράδειγμα, όταν σκιαρουν σε αγώνες φοράνε άλλες μπότες και όταν σκιαρουν πριβέ για την πάρτυ τους δεν υπερβαίνουν σε φλεξ τα 100-110 ! Εκτός βεβαια αν είστε όλοι σας κρυφά ταλέντα και τέλος πάντων σκοπεύετε να γίνετε όλοι σας αστέρια του Ski !? Οι καλές μπότες είναι αυτές που τις κλείνεις μια φορά πριν (!!!) πάρεις το πρώτο λιφτ και τις ανοίγεις στο τέλος της μέρας ! Όλα τ ΄αλλα είναι είναι να'χαμε να λέγαμε ! Με το συμπάθιο ... 2 Quote https://media.skigebiete-test.de/images/ecu/product/p_ski/1020/ski_kessler-the-spirit-2013_n1020-1016-0_l.jpg Share this post Link to post Share on other sites
maylo 132 Report post Posted March 18, 2016 Γιαννη δεν νομιζω οτι μιλησε κανεις για αθλητικες μποτες.Το να βρεις ανετες μποτες ειναι το πιο ευκολο πραγμα στο κοσμο, για αλλο πραγμα συζητουμε εδω. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepe karaivanov 3,503 Report post Posted March 18, 2016 Mailo,για πες μου που να βρω αυτες της άνετες μποτες,γιατι τα τελευτεα 40 χρονια πανο στα σκι εμαθα ενα πραγμα : Αν σου πει σκιέρ οτι δεν τον πονάνε οι πατούσες -ποδια απο της μποτες ,κατι δεν παει καλα!!! Μπορει να ειμαι ο μονος αλλα τα δικα μου εχουν παραμορφωτει ,εχω πετάξει κοκαλάκια σε διαφορα σημια του ποδιού 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
maylo 132 Report post Posted March 18, 2016 Pepe ορθοπεδικα προβληματα και τραυματισμοι στο ποδι ειναι ειδικες περιπτωσεις που απαιτουν τη βοηθεια ανθρωπου που ξερει τι κανει,μεσω υποστηριξης του πελματος και ενδεχομενως παρεμβασεων στη μποτα.Τωρα για ενα ποδι φυσιολογικο,ειτε αυτο ειναι λεπτο ειτε φαρδυ,παντα υπαρχει ενας κωδικος μποτας που του αγκαλιαζει το πελμα σωστα,βοηθωντας τον να απολαυσει το αθλημα που αγαπαει,χωρις να ποναει χωρις τιποτα.Και το σωστα ειναι κατι ελαστικο,που επηρεαζεται απο πολλες παραμετρους. Ο πονος στις πατουσες που λες ειναι κατι που οφειλεται στη κακη κυκλοφορια του αιματος,ελλειψη υποστηριξης του πελματος,σκληρου zeppa και τελος υπερβολικο σφιξιμο των δυο κατω κλιπς γιατι η μποτα μας ειναι πολυ μεγαλη σε μηκος η ογκο η και τα δυο για το ποδι μας. Τελος παντων,επειδη η κουβεντα ειναι πολυ μεγαλη,το βασικο ειναι να εμπιστευομαστε ανθρωπους που ξερουν τη δουλεια τους και αγαπανε αυτο που κανουν. Θα χαρω καποια στιγμη να τα πουμε απο κοντα. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepe karaivanov 3,503 Report post Posted March 18, 2016 Σε πολα απο αυτα εχεις δηκιο !!!!!! Σύμφωνω στο θεμα της εμπιστοσυνη!! Οτι εχω μαθει για της μποτες και τα σκι γενικα ειναι απο αντροπος,γνωστες του άθλημα !!! Απλα δεν μπορω να πιστεψω οτι μια μερα θα μπω σε μποτες που δεν θα νιωθω και το παραμικρο χτιπιμα και δεν ειναι οτι κανω σκι 5-10 φορες ,λιγότερες απο 25 μερες δεν ειναι, και δεν ειναι οτι τωρα ξεκιναω την ενασχόληση με το άθλημα γιρο στα 40 χρωνια παιζω στα βουνά Μακαρι να τα πουμε απο κοντα και μακαρι να με συμβουλέψεις στο που να βρω μπότα χορης πόνο ( οχι οτι θα με κοψει απο το σκι ο πόνος στη μπότα ) Χαρηκα που διαφωνήσαμε :) Quote Share this post Link to post Share on other sites