thanasissin 353 Report post Posted January 3, 2017 Καλησπερα, Ειναι απο τις πρώτες μου δημοσιευσεις στο φόρουμ, ελπίζω να τοποθετησα το θέμα στη σωστή ενότητα. Ξεκίνησα το σκι πριν απο πολλά χρόνια (παραπανω απο 20) και εκανα συνεχόμενα επί μία 10ετία σκληροπηρυνικά (δηλ κάθε σαββατοκύριακο της σεζόν στο χιονοδρομικό Παρνασσού). Έπειτα ξεκίνησα σπουδες, στρατο, παντρευτηκα και έκανα παιδι και ξέχασα τι θα πει διασκέδαση (όπως οι περισσότεροι) Επειδη η σύζυγος δεν κάνει σκι, δυσκολευτηκα μέσα στα χρόνια που ηταν μικρός ο γιος μου να κάνω ημερήσιες εκδρομές μόνος μου και το παράτησα εντελώς (έχασα και τις παρέες τους χιονοδρομικου). Ήρθε η ώρα όμως να πάρω το αιμα μου πίσω και φέτος μετα απο αρκετά χρόνια, έκλεισα ενα 5νθήμερο εορταστικό στο μπανσκο όπου θυμήθηκα τις παλιές καλές εποχές και εκανε τα πρώτα του βηματα ο γιος μου. Επειδη φέτος έχω σκοπο (θα βοηθησει και ο καιρος απο οτι φαινεται) να κανω αρκετες εξορμήσεις, ήθελα να ρωτησω τη γνώμη σας για το αν αξίζει η αγορα εξοπλισμού ή να μεινω στην ενοικίαση. Εκανα μία πρώτη ερευνα αλλα μπερδευτηκα περισσότερο με τις τεχνολογιες, σκληροτητες, μηκη, κλπ κλπ Παραθετω κάποια στοιχεία που πιστευω θα βοηθήσουν στην επιλογή: Υψος: 180εκ βαρος: 86 κ Επίπεδο: καλό - η τεχνική επιδέχεται αρκετη βελτίωση αλλά κατεβαίνω τα παντα. Ενδιαφέρομαι για σκι εντός πιστας (και αν γίνεται ας ειναι και λίγο για εκτός - αν πατήσω και καμια πουδρα ελαφρια μία στο τόσο να μην σκοτωθω) Κόστος: αν ειναι να αγοράσω χωρίς να ειναι πρόβλημα το οικονομικό και δεδομένου οτι θα τα χρησιμοποιήσω 5-6 φορές το χρόνο θα ήθελα κατι λογικο (ούτε το ακροβότερο αλλά ούτε και το φτηνότερο). Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Θανάσης. 3 Quote Share this post Link to post Share on other sites
panchristo 6,271 Report post Posted January 3, 2017 (edited) Θανάση καλωσήρθες στη παρέα του snowclub, ελπίζω σύντομα και στην οικογένεια του Ε.Σ.ΤΟΥ.Χ.! Όπως ίσως ξέρεις ήδη (μιας και λες ότι ακολουθούσες φανατικά το σπορ μέχρι πριν λίγο καιρό - τι είναι 10 χρόνια μπροστά στην αιωνιότητα...), το σημαντικότερο κομμάτι του εξοπλισμού είναι οι μπότες. Αν έχεις ήδη και είναι και φρέσκιες, τότε παρακάτω θα σου απαντήσουν εμπειρότεροι εμού. Αν δεν έχεις ή είναι κάποιας ηλικίας (ας πούμε λίγο αυθαίρετα άνω των 5 ετών) μάλλον αξίζει να σκεφτείς πρώτα (εκτός αν μπορείς και ταυτόχρονα) την αγορά αυτή. EDIT (μετά το ποστ του maylo): ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι αξίζει να αγοράσεις δικό σου εξοππλισμό (για τις μπότες ασυζητητί). Αν ήσουν στο εξωτερικό θα μπορούσες ίσως να στοχεύεις σε ποιοτικές ενοικιάσεις φρέσκων πεδίλων κάθε κατηγορίας μέχρι να κατασταλάξεις, στην Ελλάδα θα ήταν νομίζω ασύμφορο. Edited January 3, 2017 by panchristo 3 Quote "Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι" Austrian Level 2 Ski Instructor Share this post Link to post Share on other sites
maylo 132 Report post Posted January 3, 2017 Eννοείται πως είναι καλύτερα να έχεις δικό σου εξοπλισμό για πολλούς λόγους. Μπορείς να βρείς εξοπλισμό σε καλές τιμές. Πρόσεξε μόνο την επιλογή μπότας γιατι τα περισσότερα καταστήματα πουλάνε οτι νανε και η μπότα πρέπει να ταιριάζει στην ανατομία και το μέγεθος του ποδιού σου. Καλή χρονιά 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
thanasissin 353 Report post Posted January 3, 2017 Εννοείται θα αγοράσω μποτες πρωτα απ ολα κατόπιν δοκιμών (έχω διαβάσει αρκετά νήματα στην αναλογη ενότητα). Τι σκληρότητας μποτες θα πρέπει να προτιμήσω? γιατι κι εκει μπερδευτηκα πολυ Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepe karaivanov 3,503 Report post Posted January 3, 2017 Όχι λιγότερα απο 90 Αν ομος ρώταγες εμενα θα σου ελεγα 100 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted January 3, 2017 (edited) Χμ, θα πρωτοτυπήσω για άλλη μια φορά στην ερευνα υποψήφιου αγοραστή γιατι έχω όρεξη. Λοιπον, Θανάση. Αν σου ειναι εύκολο θα ήθελα να μου βρεις στο youtube έναν χιονοδρόμο ο οποίος πιστεύεις βρίσκεται στο ίδιο επιπεδο με εσένα. Εκτός βεβαια και αν εχεις δικο σου κλιπ. Μετά όλα γινονται πιο εύκολα. Εννοείται οτι θες δικο σου εξοπλισμο. Του ενοικίου δεν συμφέρει και δεν είναι καλής ποιότητας απο άποψη γωνιών. Οι δε μποτες ενοικίου είναι μια τραγική ιστορία. Η μέρα με την νυχτα. Τι λεω, Παράδεισος (δικες σου μποτες) και κόλαση (μποτες ενοικιου). Edited January 3, 2017 by Χρήστος Μ. 6 Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
panchristo 6,271 Report post Posted January 3, 2017 Μολονότι το θέμα σκληρότητα δεν έχει ένα αντικειμενικό κριτήριο μέτρησης (το flex index δεν είναι ίδιο ΑΚΡΙΒΩΣ σε κάθε εταιρεία αλλά ένας μπούσουλας), θα έλεγα κι εγώ το ίδιο με τον pepe. Από τα γραφόμενά σου καταλαβαίνω ότι δεν ενδιαφέρεσαι για ορειβατικό σκι (μόνο περιστασιακά είπες εκτός, άρα εντός χιονοδρομικού), οπότε να αποφύγεις λύσεις μπότας που κάνουν και τα δύο. Λογικά από 90-120 σε flex θα βρεις πολλά που ώρα να έχεις να δοκιμάζεις... 1 Quote "Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι" Austrian Level 2 Ski Instructor Share this post Link to post Share on other sites
thanasissin 353 Report post Posted January 3, 2017 Παιδια ευχαριστώ πολύ για την προθυμία και τη βοήθεια. Θα επιστρέψω με clip λίγο αργότερα (στο γραφείο ειναι κομμένο) Quote Share this post Link to post Share on other sites
thanasissin 353 Report post Posted January 3, 2017 Παράδεισος (δικες σου μποτες) και κόλαση (μποτες ενοικιου). Στο μπανσκο που φόρεσα μπότες ενοικίου πάντως (nordica) ακόμα πονάνε τα πόδια μου, ειδικά απο τη δευτερη μερα οι κράμπες πήγαιναν συννεφο! Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepe karaivanov 3,503 Report post Posted January 3, 2017 Θανάση αν καπιος σου πει οτι θα βρεις μπόρες του σκι ,θα τα φοράς ευκολα,θα κανεις ολη μερα σκι χορις να σε πονάνε ,θα τα βγάζεις και θα ειναι σαν να φόραγες ολη μερα τοις παντόφλες σου λεει ΨΕΜΑΤΑ Οι μποτες του σκι ΠΟΝΑΝΕ !!!!! 8 Quote Share this post Link to post Share on other sites
leonidastria 4,307 Report post Posted January 3, 2017 (edited) Καλως ηρθες Θαναση ! Ετσι στο πολυ γρηγορο, που δεν σημαινει οτι δεν παιρνω στα σοβαρα τον προβληματισμο σου. Αν υπαρχει περιπτωση να σταματησεις ξανα το σκι ,μην ξοδευεις χρηματα σε τετοιες δυσκολες εποχες.Αν ομως εχεις ξανακολλησει τοτε οπωσδηποτε χρειαζεσαι δικο σου εξοπλισμο.Μποτα flex 100,πεδιλο radius 13-14 με μεση 74-75 .Αυτου του ειδους τα πεδιλα ειναι συνηθως πεδιλα οχι πολυ σκληρα allround και σου βγαζουν ολη την μερα ! Αυτος ειναι ενας μπουσουλας καλος για να ψαξεις και να ενημερωθεις. Το βασικοτερο ομως με τον δικο σου εξοπλισμο ειναι οτι θα εχεις παντα μια σταθερα και αν σε ενδιαφερει ,θα μπορεσεις να βελτιωσεις την τεχνικη σου.Μια τεχνικη που ολοι νομιζουμε οτι ειναι πολυ πιο πανω απο την πραγματικοτητα μεχρι να κανουμε καποιο μαθημα. Καλως ηρθες και καλή χρονιά !!! Edited January 3, 2017 by leonidastria 4 Quote Κράτιστον κτημάτων ευβουλία. Σοφοκλής Share this post Link to post Share on other sites
thanasissin 353 Report post Posted January 3, 2017 Πιστευω οτι δεν προκειται να το ξανασταματησω, ο γιος μεγαλωσε, με τρία μαθήματα στο μπανσκο πήγε σφαιρα και δεν εχω σκοπο να τον σταματησω (ουτε εκείνος το θελει)! Βρήκα επι τέλους την παρέα/δικαιολογία για να ανεβαίνω κι εγω! Συμφωνώ με το θέμα της τεχνικής, επισης συμφωνω και με το πόσο πιστευουμε ότι ξέρουμε καλό σκι (εγω σίγουρα όχι - προβληματίστηκα οταν έπρεπε να γραψω για το επιπεδό μου και προσπάθησα να το περιγράψω οσο καλύτερα μπορούσα) 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,605 Report post Posted January 3, 2017 (edited) Μπότες θα πάρεις άμεσα και ψιλοβιαστικά Πέδιλο θα ψάαααξειειεις θα ψάξειειεις θα νοικιάσεις θα δοκιμάσεις και θα αγοράσεις όταν είσαι σίγουρος ότι...σε θέλω πεδιλάρα μου τώρα. Ενοικίαση αν ψαχτείς θα βρεις εεε εεε σχεδόν δωρεάν μιας και εσύ τεστ θες να κάνεις. Ρίξε καλύτερα λεφτά σε μαθήματα γιατί σε βλέπω να ανεβαίνεις επίπεδο βολίδα, όχι τόσο βολίδα όσο ο μικρός, μη χαίρεσαι. Θα σου πει ο δάσκαλος σου σύντομα να πάρεις το ένα ή το άλλο ανάλογα με το τι θα του πεις ότι θες να κάνεις πχ εγώ θέλω κοφτές ο πέπε μακριες ο λαππας μικρές, ο vro ταλαιπωρημένες κλπκλπ Edited January 3, 2017 by ΜΙΚ 2 Quote Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
thanasissin 353 Report post Posted January 3, 2017 Ρίξε καλύτερα λεφτά σε μαθήματα γιατί σε βλέπω να ανεβαίνεις επίπεδο βολίδα, όχι τόσο βολίδα όσο ο μικρός, μη χαίρεσαι. το καταλαβα με το μικρό που ξεκίνησε στα 8 και σε τρια μαθήματα εκανε όπως εκανα εγω στο τέλος της πρώτης σεζόν (ισως και καλύτερα απο μένα) και τότε η σεζόν επειδή έχω σπίτι στον παρνασσο κρατούσε απο τα χριστούγεννα και τελείωνε και πρωτομαγιά χωρίς απώλεια! Quote Share this post Link to post Share on other sites
thanasissin 353 Report post Posted January 3, 2017 πεδιλο radius 13-14 με μεση 74-75 . μήκος? 170? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted January 3, 2017 (edited) Καλά λεγοντας παράδεισο ως τις δικες μας μποτες, εννοουσα πως ΜΟΝΟ με τις δικες μας μποτες μπορουμε να κάνουμε καλό σκι. Για το θέμα το πόνου στην μποτα τωρα, ...δεν πρέπει να πάρεις μια μποτα που θα σε πονάνε τα πόδια πάντα όταν θα τις φοράς. Απο την άλλη η σωστή μποτα στην αρχή και μέχρι να στρώσει θα σου προκαλεί πιασήματα στο πέλμα , πάνω στα μεταρτάσια. Αυτό θα κρατήσει περίπου κανα μήνα χρήσης της τα ΣΚ. Τέλος, απο την στιγμη που έχεις σπιτι παρνασσό νομίζω οτι αγορά εξοπλισμου ευνοείται ακόμα περισσότερο, και για σένα και για τον μικρό. Η μπότα στο σκι ΕΙΝΑΙ το πιο συμαντικό αξεσουαρ γιατί ειναι τα θεμέλια στα οποία στηρίζεται το υπόλοιπο σώμα. Μιια μπότα που δεν ειναι σωστή είναι σαν τα προβληματικά θεμέλια μιας πολυκατοικίας σε σεισμογενή περιοχή... στο πρώτο κουνημα, το κτήριο θα πέσει... Edited January 3, 2017 by Χρήστος Μ. 2 Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
pepe karaivanov 3,503 Report post Posted January 3, 2017 Χρηστο οι μποτες πονάνε εστο και λιγο αλλα πονάνε !! Καλη χρονια !!! 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted January 3, 2017 Καλή χρονιά Pepe ! Η αλήθεια ειναι πως γράφωντας τα παραπάνω θεώρησα οτι ίσως θα ήταν καλύτερα να αποφύγω να αναφέρω και αυτήν την περιπτωση. Οι μποτες δηλαδή να πονάνε έστω για λίγο ή να καταλαβαίνει κανεις τον πόνο ΜΟΝΟ όταν απλά σταματάει το σκι, πχ στην ουρά του λιφτ. (Τότε το μυαλό δεν είναι απασχολημένο και καταλαβαίνει την μικρή ενόχληση της μποτας.). Το απεφυγα από διαίσθηση εδώ παρακολουθώντας τις περιγραφές και την συζήτηση. Σε προχωρημένο επιπεδο το συνηθες ειναι να βλέπει κανεις χιονοδρόμους να ξεκουμπωνουν μποτα στις ουρες. Αρα ναι, πονάνε. Αλλα δεν ξέρω αν θα το προτεινα σε όλους αυτο. Θα έπρεπε να το δω εν δράση για να του προτείνω κάτι τέτοιο. Προσωπικά έχω δύο λοκαρίσματα στις μποτες μου, ένα όταν κάνω ελευθερα και χαλαρά σκι οπου δεν κουμπωνω πολύ τις μποτες και το άλλο όταν θέλω να κάνω πιο επιθετικό σκι που κουμπωνω ένα δυο κλικ πιο σφικτά. Υπάρχουν και άλλοι που στην πουδρα για παράδειγμα προτεινουν "μαλακό" κουμπωμα. Γιατι θέλουν αυτον τον τζόγο στην κνήμη τους. Νομίζω βεβαια πως αυτο δεν είναι καλό συνήθειο δεδομένου οτι είναι καλύτερο να προσαρμόζονται στις δυνάμεις/ταχύτες στα απάτητα ώστε να μην χρειάζεται να αλλάξει κανεις την τεχνική του. 1 Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
leonidastria 4,307 Report post Posted January 3, 2017 (edited) Πιστευω οτι δεν προκειται να το ξανασταματησω, ο γιος μεγαλωσε, με τρία μαθήματα στο μπανσκο πήγε σφαιρα και δεν εχω σκοπο να τον σταματησω (ουτε εκείνος το θελει)! Βρήκα επι τέλους την παρέα/δικαιολογία για να ανεβαίνω κι εγω! Συμφωνώ με το θέμα της τεχνικής, επισης συμφωνω και με το πόσο πιστευουμε ότι ξέρουμε καλό σκι (εγω σίγουρα όχι - προβληματίστηκα οταν έπρεπε να γραψω για το επιπεδό μου και προσπάθησα να το περιγράψω οσο καλύτερα μπορούσα) Μου θυμιζεις εμενα που περιμενα πως και πω να μεγαλωσει η κορη μου για να την μυησω στην χιονοδρομια.Ευτυχως εδω κι εξι χρονια κολλησε και πηγαινουμε μαζι στο βουνο ,αυτη με την σχολη της κι εγω ολο και καποιον βρισκω για παρεα. Βουρ στον πατσα ,ξεκινα να δοκιμαζεις μποτες κι οταν πεις αυτη η μποτα μου κανει να σαι σιγουρος πως εχεις ακομα πολυ δρομο στο να καταληξεις για αγορα μποτας. Δεν νομιζω οτι ειναι τοσο δυσκολο να βρει καποιος ενα πεδιλο για αγορα ουτε πρεπει να ψαχνει δασκαλο απο την πρωτη μερα.Κοιτα να το διασκεδασεις δες κανα βιντεακι προσπαθησε μονος σου ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕ .Απολαυσε την εκδρομη σου και την φυση και σιγα σιγα θα σου δημιουργηθει απο μονη της η αναγκη για κανα δυο μαθηματα και μετα παλι μονος σου και μετα παλι μαθηματα. Το βασικο ομως οτι κι αν κανεις, ειναι να το απολαμβανεις κι οχι το ετσι πρεπει, επειδη καποιος σου το ειπε ,βεβαια εδω μεσα θα βρεις τις πιο εγκυρες πληροφοριες σε οτι αφορα την χιονοδρομια ,δεδομενου οτι υπαρχουν στην οικογενεια του συλλογου πολυ εμπειροι χιονοδρομοι ! Edited January 3, 2017 by leonidastria 1 Quote Κράτιστον κτημάτων ευβουλία. Σοφοκλής Share this post Link to post Share on other sites
thanasissin 353 Report post Posted January 3, 2017 Παιδια ευχαριστώ πολυ για ολα. Με βοηθήσατε πολυ. Χρωστάω ενα βίντεο στο Χρήστο αλλα θα το ανεβάσω σύντομα. Με το μικρο τη να κανω; να του παρω δικές του μπότες; για μια σεζόν; ή να νοικιάζω μέχρι να ανεβεί λιγο επίπεδο; Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 3, 2017 Εμεις τον γιο μας τον γραψαμε στο Χιονοδρομικο τμημα του ΕΟΣ Αχαρνων. Ειχε σωστη διδασκαλια, δικη του παρεα και καθε χρονο εξοπλισμο αναλογο με το μεγεθος του και την εμπειρια του. Τα Σαββατα με τον ΕΟΣ, τις Κυριακες με μας. Τωρα ειναι 23 χρονων και κατεβαινει κατι λουκια στο Κολοραντο... Παναγια μου... 5 Quote Share this post Link to post Share on other sites
vangelis_k 4,473 Report post Posted January 3, 2017 Θανάση, καλώς ήρθες στην παρέα μας!! Όπως μάλλον θα έχεις ακούσει, Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟ ΣΚΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΙΣ ΜΠΟΤΕΣ ......... οπότε μάλλον μπότα και χαλαρή δεν γίνετε........ Φυσικά και θα αγοράσεις δικές σου μπότες και φυσικά μετά από πάααααααααααρα πολύ και καλό ψάξιμο για να βρεις τι ταιριάζει καλύτερα στο πόδι σου ανεξαρτήτως μάρκας ή τιμής....... Το καλό σκι ξεκινάει από την καλή μπότα, φαντάσου μία μπότα που όταν προσπαθείς να την πιέσης να πονάει περισσότερο από όσο πρέπει.... αμέσως θα χαλαρώσεις την πίεση, που σημαίνει λιγότερη πίεση στο πέδηλο, που με την σειρά του σημαίνει πολλά!!!!! 3 Quote www.zermatt.ch Share this post Link to post Share on other sites
pepe karaivanov 3,503 Report post Posted January 3, 2017 Να του πάρεις !!!! Εγω στον δικό μου γιο κάθε χρόνου του τα αλλάζω ,αλλα δίνω της παλες και δίνω κατι της παρά πανό για της άλλες (μεγαλύτερο νούμερο) Quote Share this post Link to post Share on other sites
PhaethonF1 7,386 Report post Posted January 3, 2017 Γεια σου Θανάση και πολλά μπράβο για το restart που κάνεις ;-) Ο μικρός τι ηλικία έχει και τι επίπεδο σκι κάνει? (περιμένω με ενδιαφέρον το βίντεο κι εγώ) Quote Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich(Ski Instructor International Level 3) Share this post Link to post Share on other sites
thanasissin 353 Report post Posted January 3, 2017 Ο μικρός ειναι οκτώ κ με τρια μαθήματα ομαδικά κατέβαινε κομμάτια το ski road του μπανσκο με φρένα V στις στροφές κ παράλληλο στα ενδιάμεσα. Μεσα απο κόσμο, ουτε τούμπες, ουτε φόβος, κ κάποιες φορές με ταχύτητες που φοβόμουν. Τον άφησα να κανει πιατάκια μόνος του κ να αισθανθεί πιο εκευθεροσ κ λόγω περιορισμένου χρόνου δεν τον ανέβασα επάνω την τελευταία ημέρα. Σκοπεύω να του παίρνω δάσκαλο φετος στον Παρνασσό για ιδιαίτερο για να τον δω να ανεβαίνει επίπεδο πολυ γρήγορα. 3 Quote Share this post Link to post Share on other sites