vro 10,258 Report post Posted April 20 1 hour ago, Pant said: Επειδή ξέρω που το πάς, όταν σταματήσεις για φέτος, χαλάρωσε ότι ρυθμιζόμενο ελατήριο έχουν οι δέστρες σου. Από πέρσυ δεν χαλαρώνω τα ελατήρια στις δέστρες μιας και επιστημονικά δεν έχει νόημα . Οι δέστρες έχουν μια ωφέλιμη διάρκεια και μετά θέλουν γενικη ανακατασκευή. Κατά τον ίδιο τρόπο που δεν ξεβιδωνουμε τις βίδες της μηχανής όταν παρκάρουμε το αμάξι και δεν αυξάνουμε την διάρκεια ζωής του ρολογιού με το να το αφήνουμε ξεκούρδιστο. Αυτό αποφάσισα και ακούω γνώμες από τους μηχανολόγους αν κάνω σωστά . Quote <p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα..... Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,401 Report post Posted April 21 Σχετικό άσχετο, φέτος πήρα στα χέρια την μια Marker Squire από τα S7 Soul του 17. Έσπασε το πίσω μέρος, φάνηκε το ελατήριο και δεν κουμπώνει σωστά. Από το 94 που κάνω σκι, είναι η πρώτη αστοχία υλικού που μου τυχαίνει. Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
Pant 2,495 Report post Posted April 21 Εσπασε η βάση (το μέρος που ολισθαίνει κατά το ανοιξε-κλείσε) της πλαστικής θήκης που περιέχει το ελατήριο; Κοπωση (και γήρανση στο πλαστικό) υλικού. Οταν το προσέχεις διαρκεί περισσότερο. Αποθήκευση χαλαρές και κλειστές. Εχω μεταλλικές δέστρες 40+ ετών που λειτουργούν άψογα. Quote Practice makes perfect Share this post Link to post Share on other sites
vro 10,258 Report post Posted April 21 10 hours ago, Pant said: Εσπασε η βάση (το μέρος που ολισθαίνει κατά το ανοιξε-κλείσε) της πλαστικής θήκης που περιέχει το ελατήριο; Κοπωση (και γήρανση στο πλαστικό) υλικού. Οταν το προσέχεις διαρκεί περισσότερο. Αποθήκευση χαλαρές και κλειστές. Εχω μεταλλικές δέστρες 40+ ετών που λειτουργούν άψογα. Έχω κάνει ορειβατικό σκι με σιδερένιες sylvreta του ελβετικού στρατού . Αυτές με το πλακάκι . Μάλλον κατασκευής κάπου το 1970. Τόσο χαζομάρα με δέρνει . Για να δουλέψουν σωστά αυτές θέλουν και τις ανάλογες μπότες . Αυτές τις ασηκωτες που είχαν παλιά τα λοκ ( σε ενα χρώμα τις άμμου , λες και θα πήγαινες για σκι στην Σαχάρα. ) . Με τις τωρινές μπότες θα σπάσουν ....οι μπότες . Όλα έχουν μια φθορά και μια ημερομηνία λήξης. Ακόμα και τα σίδερα . Επίσεις με ξεπερνά το ότι βλέπω ανθρώπους να κάνουν σκι εντός χιονοδρομικού με πούρες ορειβατικές δέστρες , αυτές που δεν έχουν din . Προφανώς δεν έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τα πόδια τους και νομίζουν ότι χώνοντας τα γκάζια σε καμμία στροφή και βρίσκοντας ραφή η δέστρα θα τους λυπηθεί και δεν θα τους πάει κατευθείαν νοσοκομείο. Αλλά μάλλον είναι οι ίδιοι που κρεμάνε το πιολέ στο σακίδιο με την μύτη προς τα πάνω και μετά παίρνουν τον Βάκχο να κατέβουν τον Περικλή. Κάτι θα υποχωρήσει και αφού το έχουμε γυρίσει στα υπερελαφρά καρμπον σε σκι και μπότες τελευταία που θα υποχωρήσει θα είναι η δέστρα . Μεγάλη φθορά οι μπότες μου από το παραπιστινκ. Βολικό το grip walk αλλά δεν έχει την αντοχή της κανονικής ορειβατικής σόλας . Και άντε να βρεις στην Ελλάδα σόλα αντικατάστασης . Στο εξωτερικό βρίσκεις άνετα . Για τα σκι , αναμενόμενο . Ουκρανική κατασκευή με ξύλο και καρμπον . Ελαφριά αλλά καμμία αντοχή σε σχέση με τα παλιά . Τα green dragon που στην εποχή τους ήταν ελαφρά βγάλαν 15 χρόνια . Μου δώσανε και τις δέστρες στα χέρια αλλά τις ξαναβίδωσα. Αυτά τα καημένα βλέπουν πέτρα και πανικοβάλλονται . Quote <p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα..... Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,605 Report post Posted April 21 (edited) Mηχανολογικά για μέγιστη ζωή κάθε ρύθμιση σε άλλο DIN της δέστρας προκαλεί κόπωση σαν ένας κύκλος φόρτισης. Κακό. Κάθε μέρα σκι προκαλεί κόπωση στα περιφερειακά και κάθε βάλε βγάλε αλλά πολύ μικρότερη από κύκλο φόρτισης. Όλα τα release το ίδιο αλλά πόσα τρως το χρόνο? Κάθε μέρα σκι προκαλεί θερμικό κύκλο που κάνει κακό. Προφανώς άλλο το -5 και σε σάκο στους +10 στο αμάξι και άλλο το -20 και ξαφνικά 40 στον ήλιο μια βδομάδα. Χειρότερο είναι το ξαφνικά πχ αμαρτία να ρίξετε ζεστό νερό σε δέστρα αμέσως μετά το σκι. Θα φοβόμουν και μια δέστρα/μπότα που ξέχασα στην αποθήκη/ήλιο στους +30 ή σε κρύο με υγρασία για μήνες/χρόνια. Πολύ πιο σημαντικό είναι να γίνετε έλεγχος κάθε χρόνο. Από την πενταετία και μετά, από έμπειρο (5-6 στην Ελλάδα) και φυσικά να κλωτσάμε δυνατά το χιόνι μπρος πίσω στραβά μόλις βάλουμε τα σκι. Νοικιάρικα σκι που βαράνε δεκάδες κύκλους ρύθμισης κάθε χρόνο προφανώς θα τα αφήσεις στο μικρότερο για να μειώσεις στατική κόπωση. Άλλος ένας μικρό το κακό. Και εγώ τις αφήνω αιώνια σταθερές. Θα το δείτε να το γράφουν και πολλοί έξω. Edited April 21 by ΜΙΚ 1 1 Quote Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
Pant 2,495 Report post Posted May 21 Οταν άλλαξα τα χειμερινά και πήρα το δυναμόκλειδο για να σφίξω τα παξιμάδια θυμήθηκα ότι προτείνεται να χαλαρώνεται η ρύθμισή του μετά από κάθε χρήση. Εγώ τις χαλαρώνω, ας είναι πολλές. Κουβέντα να γίνεται... Quote Practice makes perfect Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,401 Report post Posted May 21 Εν τω μεταξύ, βρέθηκε άλλο ένα σετ Marker Squire από φίλο που δεν τις χρησιμοποιούσε. Πήγαμε να τις βάλουμε και… έσπασαν και αυτές. Το μοντέλο (από ότι μας είπαν και στο σέρβις) ήταν για τα μπάζα. και τώρα έχω ξεμείνει με ένα ζευγάρι Soul S7 του 2017 (104 μέση, 1,74 μήκος) χωρίς δέστρες που δεν ξέρω τι να κάνω. Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
Pant 2,495 Report post Posted May 21 Εχεις φωτό με τη ζημιά; Quote Practice makes perfect Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,401 Report post Posted May 21 Όχι δυστυχώς, και τώρα πλέον οι δέστρες πετάχτηκαν. Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites