makalu 10 Report post Posted March 16, 2005 Τα carbon δεν στραβωνουν? Ποσο εχουν δηλαδη ??? Thanks Δε στραβωνουν τα carbon οπως τα αλουμινενια (που επανερχονται ομως με λιγο ζεσταμα) -είναι κ ελαφρυτερα, αλλα σπάνε αν υποστούν μεγαλη ταση (πχ. ένα χαμηλο καρεκλακι που πιθανως να βρουνε στο χιονι κτλ :? )! Η ουσία ομως βρισκεται σε αυτό που αναφερει ο Επίκεντρος. Κ. Quote Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική! Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!! Share this post Link to post Share on other sites
batucada 7 Report post Posted March 16, 2005 Νομίζω ότι το θέμα των μπατόν δεν είναι και τόσο επουσιώδες για να το ξεπερνάμε έτσι απλά. Τα μπατόν είναι για εμάς το αντίστοιχο της μπάρας για τον ισορροπιστή πάνω στα σχοινιά. Είναι ακριβώς αυτό το μέσο που μας επιτρέπει και μας βοηθάει να στρίψουμε και να ισορροπήσουμε πάνω στα πέδιλά μας. Οι βασικές κατηγορίες αλπικών μπατόν χωρίζονται σύμφωνα με το βάρος τους ανα τρέχον μέτρο, την σκληρότητά τους, το πάχος τους και δευτερευόντως με το σχήμα τους. Το θέμα των υλικών δεν επηρεάζει την επιλογή, απλά προσθέτει διαφοροποιήσεις στην εμπορική αξιά των μπατόν και όχι στην κατηγορία τους. Οι διαφοροποιήσεις έχουν ώς εξής. Στην πιο χαμηλή recrational κατηγορία τα μπατόν είναι χοντρά (48-50mm) ελαφρυά (85 - 95 gr/m) και η σκληρότητά τους είναι έως 60kp. Στην επόμενη κατηγορία sportive, μειώνετε το πάχος τους στα 40mm αυξάνεται το βάρος τους στα 100 gr/m και αυξάνεται και η σκληρότητα στα kp. H racing κατηγορία έχει πιο λεπτά μπατόν στα 17 με 20 mm αυξάνεται το βάρος τους στα 115 gr/m και η σκληρότητα πάει στα 100 kp. Συνήθως στην πρώτη κατηγορία τα μπατόν είναι αλουμινίου και στις επόμενες έχουμε και πιο εξωτικά υλικά ( τιτάνιο, ανθρακονήματα composite ) οπότε και αυξάνεται η τιμή τους. Επίσης ανάλογα με το άθλημα που κάνουμε διαλέγουμε και σχήμα μπατόν. Άλλο για gs άλλο για sl. O παρακάτω πίνακας έχει αντιστοιχίες ύψους αναβάτη σε σχέση με το μήκος μπατόν. Υψος cm 160 105-110 165 110-115 170 115-120 175 120-125 180 125-130 185 130-135 190 135 Quote kill your television father of day, father of night Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted March 16, 2005 Κατι κανω λαθος δε μπορει, ειμαι 1.85 ακριβως και οταν πεταξα το 1.30 μπατον και τα αντικατεστησα με 1.15 (προσωρινα, μετα 1.20) τοποθετησα το κορμι πιο σωστα πανω στα σκι μου και χρησιμοποιω πιο σωστα τα μπατον, πλεον μονο με το καρπο, πριν ετρωγα κοντρα στο χτυπημα και μου ανοιγε το χερι... anyway δε δουλευουν ολα το ιδιο για ολους μαλλον. Quote Share this post Link to post Share on other sites
stef 0 Report post Posted March 17, 2005 Επίσης ανάλογα με το άθλημα που κάνουμε διαλέγουμε και σχήμα μπατόν. Άλλο για gs άλλο για sl. Δηλαδη ????? Εννοεις οτι για gs/race θες τα φιδακια ? Ε σε αγωνες /εxpert ισως ερ.. Εγω κατεβαινω τις πιστες και με τα 2. Δεν ειμαι μονο σε ενα στυλ.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted March 17, 2005 Εχμ.. παιδιά παίρνεται ένα μπατόν σε ξηρό έδαφος, καλό είναι να φοράτε τις μπότες του σκι πχ όταν είστε στις ενοικιάσεις , το πιάνεται ανάποδα και κάτω από την ροδέλα . Μετά το τοποθετείται ανάποδα σε κατακόρυφη θέση με το έδαφος και όταν έχουμε στην άρθρωση του αγκώνα 90 μοίρες γωνία είμαστε στο κατάλληλο ύψος. Βέβαια το πιο ιδανικό είναι να το δοκιμάσετε έξω στο χιόνι φορώντας τα σκι . Το πιάνεται κανονικά και το καρφώνεται μέχρι το πιατάκι του. Το χέρι στον αγκώνα να σχηματίζει ορθή γωνία. Μετά ξέρεται ποιο ύψος αντιστοιχεί για το ανάστημά σας και κατόπιν παραγγέλνεται ανάλογα. Για πιο σχολαστική "ρύθμιση" , μπορείτε να βγάλετε το χερούλι από το μπατόν και να το κόψετε από πάνω (με πριόνι κτλ ) στο επιθυμητό ύψος , μιλάμε όμως για ένα εύρος των 2-3 εκατοστών , αν είναι να το κόψετε παραπάνω καλύτερα να πάρετε από την αρχή ένα άλλο πιο κατάλληλο μέγεθος για να μείνετε μέσα σε αυτό το εύρος , προφανώς γιατί το κάθε ύψος έχει κάποιες προδιαγραφές , διάμετρο , ελαστικότητα κτλ , λεπτομέρειες άνευ σημασίας αλλά κουβέντα να γίνεται . Για τα υλικά τώρα τα είπαν τα παιδιά παραπάνω , εγώ έχω (είχα ) ένα ζευγάρι από κεβλαρ , ελαστικό βέβαια λειτουργεί στο χτύπημα στην στροφή σαν ένα είδος παθητικής επαναφοράς , θέλει λίγο να το συνηθίσεις γιατί στην αρχή έχεις την εντύπωση ότι κατά το χτύπημα πας να βουλιάξεις μέσα ή να πέσεις μπροστά, αλλά δεν παθαίνει τίποτα! Όταν το συνηθίσεις και δεν αφήνεις τον κορμό σου να παρασύρεται από την ευλυγισία του μπατόν αυτόματα τοποθετείσαι σε πιο σωστή θέση κατά τις στροφές μικρής ακτίνας τύπου βέλντεν για παράδειγμα (μικρές επιταχυνομενες στροφές). Τέλος όταν μάθεις να εκμεταλλεύεσαι το κατά τρόπον ριμπάουντ των μπατών αυτών , βοηθά αποτελεσματικά με εντυπωσιακό τρόπο για την εναλλαγή της θέσης του σώματος , είται σε jump turns , pivot κ.ο.κ. Έχει πλάκα . . . (γιατί παρασύρθηκα έτσι ?? ) Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
batucada 7 Report post Posted March 17, 2005 Δηλαδη ????? Εννοεις οτι για gs/race θες τα φιδακια ? Ε σε αγωνες /εxpert ισως ερ.. Μα και βέβαια μιλάω για περιπτώσεις αθλητών. Τι νόμισες??? Το post είναι για τα είδη που υπάρχουν στα αλπικά μπατόν και όχι τι χρησιμοποιώ εγώ. :wink: Quote kill your television father of day, father of night Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted March 17, 2005 Μετά το τοποθετείται ανάποδα σε κατακόρυφη θέση με το έδαφος και όταν έχουμε στην άρθρωση του αγκώνα 90 μοίρες γωνία είμαστε στο κατάλληλο ύψος Mε τα ποδια τεντωμενα ή οπως κανουν σκι στης γλωσσες της μποτας? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted March 17, 2005 Μετά το τοποθετείται ανάποδα σε κατακόρυφη θέση με το έδαφος και όταν έχουμε στην άρθρωση του αγκώνα 90 μοίρες γωνία είμαστε στο κατάλληλο ύψος Mε τα ποδια τεντωμενα ή οπως κανουν σκι στης γλωσσες της μποτας? Παίρνεις την όρθια θέση (δύο βασικές θέσεις υπάρχουν ακόμα , η μεσαία και η χαμηλή ) του χιονοδρόμου, ελαφρώς λυγισμένα γόνατα όσο σου δίνει το σχήμα της μπότας that is, κορμός ψηλά κτλ κτλ . Κατά την αποφόρτιση των σκι από το βάρος του σώματος (ανόρθωση) , κίνηση που συμπίπτει με το χτύπημα του μπατόν , τα γόνατα δεν έρχονται ποτέ σε πλήρη έκταση, οπότε λογικά δοκίμασε με την θέση των γονάτων λιγότερο λυγισμένα στην φυσική θέση που σου δίνουν οι μπότες σου. Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted March 17, 2005 Οταν τα σκι εχουν πιατο + της μποτες το υψος μου απο 1.85 γινεται ενα 1.90 πια κατηγορια να βαλω τον εαυτο μου στο 1.85 ή στο 1.90+? Δηλαδη 1.30 ή 1.35? Τωρα με τα shaped σκις ο τροπος που κανουμε σλαλομ αλλαξε λιγο, η αποφορτιση πχ δεν ειναι τοσο εντονη, ο κορμος "καμπουριασε" λιγο, ακομα και στο σλαλομ η κλιση ειναι πιο εντονη και χαμηλωνουμε λιγο πιο πολυ. Ο πινακας με την αντιστοιχια υψος σκιερ/μπατον παραμενει ιδιος? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted March 17, 2005 Κοίτα να δεις , οι πίνακες από τις εταιρίες δεν είναι τυχαίοι , αν θέλεις να τους συμβουλευτείς πάρε σύμφωνα με αυτούς. Αν δεις ότι σου είναι ψηλά , κόψτα όπως σου περιέγραψα πιο πάνω. Οι εταιρίες στους πίνακες αναγράφουν ή οι πωλητές μπορούν να σου διευκρινίσουν αν συμπεριλαμβάνεται στο ανάστημα και ο εξοπλισμός. Εγώ δεν γνωρίζω ακριβώς για τους πίνακες αυτούς. Για την τεχνική τώρα πάμε σε ψηλά γράμματα , από όσο ξέρω ακόμα δεν έχει εγκαταλειφθεί (δεν βλέπω να υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο, ούτε λόγω των παραβολικών σκι) , το λεγόμενο crossover (πέρασμα του κέντρου βάρους πάνω από τα σκι) στις στροφές , ειδικά για τις απότομες πλαγίες όπου κρίνεται σκόπιμο η συνεχή επαφή με το τερέν. Ούτε για χαμήλωμα του κορμού ή κάτι τέτοιο περισσότερο από όσο ήδη γνωρίζουμε , δεν μπορώ να σκεφτώ γιατι θα πρέπει να συμβαίνει αυτό , βιομηχανικά εννοώ. (δώσε κανα λινκ αμα έχεις , ή την πηγή των πληροφοριών σου , εκτός και αν προκύπτουν από συζητήσεις με φίλους χιονοδρόμους ) Αλλά και πάλι , το κάρβινγκ σκι είναι ολίγον τι μύθος , δεν άλλαξε κάτι στην τεχνική για τους Έλληνες χιονοδρόμους , απλώς τώρα πρωτο -άκουσαν για αυτό , την τελευταία 5ετία δηλαδή . . . Στα επόμενα χρόνια , αν δεν έχει βγει κάτι τώρα , θα βγουν συμπεράσματα. Γεγονός είναι όμως ότι στο ελεύθερο σκι δεν παίζει και τόσο ρόλο , αμελητέα ποσότητα το ύψος , +/- 2 εκατοστά , ε και τι έγινε; Στο κάτω κάτω στο ελευθερο σκι δεν είναι και τόσο έξυπνο να έχεις super shaped skis πράγμα που σημαίνει πιθανών αλλαγές στον τρόπο κατάβασης , τεσπα έτσι το βλέπω εγώ . . . Τα 135 για το ύψος σου είναι πάντως ψηλά! 1,85 είμαι και εγώ και παίζω με 1,25 + . Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted March 17, 2005 Προσωπικα εχω 1.20, τα ποστ ειναι κουβεντα να γινεται περι υψους και λεπτομερειες. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted March 17, 2005 ναι σίγουρα κουβέντα να γίνεται οκ FOOD FOR THOUGHT βασικά το 1,20 δεν σου είναι λίγο μικρό; Δεδομένου οτι είμαι και εγώ στο 185 με 1,20 μπατόν θα έβρισκα "αέρα" στο κτύπημα στις μικρές στροφές. Αν τώρα χρησιμοποιείς πειθαρχημένα τα μπατόν σου , εκτιμώ ότι στις μικρής ακτίνας στροφές , μικρότερη και από την δοσμένη ακτίνα του κατασκευαστή των σκι σου, θα είσαι πιο χαμηλά από όσο πρέπει ! Αυτό ενδεχομένως να έχει σαν συνέπεια ,συνήθως, τον κορμό σκυμμένο μπροστά και την προβολή της λεκάνης σου πίσω (αλυσιδωτά πάνε αυτά τα δύο), άρα το κέντρο βάρους πίσω. . . .η ενδέχεται να είσαι ναι μεν ψηλά με τον κορμό σου , αλλά τόσο χαμηλά (ώστε να μπορείς να χτυπάς με το 1,20) που στην εν λόγω ακτίνα στροφής να μην χρειάζεται , αυτό για παράδειγμα εκπίπτει στην καταπόνηση των μηριαίων σου μυών , χωρίς λόγο. Και πάλι όπως από τόση χαμηλή θέση χωρίς γωνιώδη κλίση η λεκάνη προβάλει πίσω άρα και το κέντρο βάρος σου. Μιλάω πάντα για μικρή ακτίνα στροφής σε όρθια θέση με ελεγχόμενη ταχύτητα ή ελαφρώς επιταχυνόμενη. Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
giannis-ski 4,870 Report post Posted February 20, 2014 (edited) για δείτε εδώ!? η συμβαίνουν μονο σε μένα αυτά ? Edited February 20, 2014 by giannis-ski Quote https://media.skigebiete-test.de/images/ecu/product/p_ski/1020/ski_kessler-the-spirit-2013_n1020-1016-0_l.jpg Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,605 Report post Posted February 21, 2014 Μπα συνέχεια συμβαίνει, μη το πάρεις προσωπικά. Quote Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
captainhook3 680 Report post Posted February 21, 2014 Αν τα μπατον μπορούσαν να γίνουν σούβλες , θα έψηνα για το υπόλοιπο της ζωής μου με τόσα που έχω βγάλει off Quote Share this post Link to post Share on other sites
giannis-ski 4,870 Report post Posted February 21, 2014 μάλιστα...συλλογή έχεις captain ? να σου στείλω και τα δικά μου λες ? Quote https://media.skigebiete-test.de/images/ecu/product/p_ski/1020/ski_kessler-the-spirit-2013_n1020-1016-0_l.jpg Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,605 Report post Posted February 21, 2014 Να ξέρετε ότι σε όλα τα χιονοδρομικά υπάρχουν άφθονα μπατόν παρατημένα και πεταμένα στα απωλεσθέντα, μην μπαίνετε σε έξοδα...ζητήστε δίνουν 4 Quote Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites