Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
ΜΙΚ

Parapente & Hang gliding (αλεξίπτωτο πλαγιάς & Αιωροπτερισμός). Η μαγεία της πτήσης

Recommended Posts

Προσγειώσεις υπάρχουν από κάτω αν σε πατήσει, ή πας για μπλουμ;

Αυτό δεν το εχω κοιταξει να σου πω την αλήθεια...

Πάντως ειναι μακρια η θαλασσα από εκει.

Edited by Blackman

<p class='bbc_center'><span style='color: #0000FF'><span style='font-size: 18px;'><strong class='bbc'><a href='http://twowheelsonthenet.blogspot.com/'class='bbc_url' title='Εξωτερικός σύνδεσμος' rel='nofollow external'>Two-Wheels on the Ne</a>t</strong></span></span></p>

<p class='bbc_center'> </p>

Σήμερα χάσαμε ένα καλό φίλο στο Κανδήλι όταν απογειώθηκε χωρίς να έχει δεθεί στο κάθισμα. Δεν το χωράει ο νους, από τα πιο απλά πράγματα και όμως από τις πρώτες αιτίες θανατηφόρων παγκοσμίως στο άθλημα. Οι επιπτώσεις μιας αφηρημάδας είναι τραγικές.

RIP Νίκο... :(

Make Parnassos Great Again!

Κρίμα....όχι να χάνεται και κόσμος έτσι.....

RIP

Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

Τραγικο.....Κριμα....... Τουλαχιστον εφυγε κανωντας κατι που φανταζομαι αγαπουσε....

Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου......

'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε!

Ε όχι....τι λες τώρα.Κάτι τόσο απλό αλλά τόσο βασικό.....

κρίμα.

"I would never have imagined that a girl from little ol’ Midland, Ont. would be where I am today.So always dream big…you can make it happen!"(Sarah Burke)

... από τα πιο απλά πράγματα και όμως από τις πρώτες αιτίες θανατηφόρων παγκοσμίως στο άθλημα. Οι επιπτώσεις μιας αφηρημάδας είναι τραγικές.

τραγική είδηση αυτή που μας μετέφερες Χρήστο ...

αντιλαμβάνομαι ότι κάτι δεν πάει καλά στα safety procedures υμών των πιλότων παραπέντε ...

ίσως η κοινότητα σας θα πρέπει να αναθεωρήσει τις σχετικές διαδικασίες και να φτάσει μέχρι να ζητήσει την τροποποίηση της κατασκευής των παραπέντε, έτσι ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟΣ ...

υποθέτουμε ότι από κάθε συμβάν που καταλήγει είτε σε ατύχημα, είτε (όπως εδώ) σε δυστύχημα, μαθαίνουμε ...

αν, όπως λες, το να μην δένεται κάποιος είναι από τις πρώτες αιτίες θανατηφόρων παγκοσμίως !!!

αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί επαρκή remedial actions για να

αποτρέπεται ένα ατύχημα/δυστύχημα ...

στη σημερινή θεωρία της ασφάλειας η λέξη "ατύχημα" (accident) ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ ...

θεωρείται ότι όλα τα ατυχήματα είναι παραβιάσεις κανόνων ασφάλειας ...

αν ΟΜΩΣ παρά τους κανόνες και τις διαδικασίες, τα ατυχήματα συνεχίζουν, τότε ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ το αντικείμενο της εργασίας/διαδικασίας, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιτρέπει την παραβίαση των διαδικασιών ασφάλειας ....

παραδείγματος χάριν:

1. ξέρω ότι πρέπει να βάζω ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο ...

2. εγώ δεν την βάζω

3. ο κατασκευαστής εισάγει προειδοποιητικό ήχο και οπτικό σήμα στο ταμπλώ που με προειδοποιεί ότι πρέπει να βάλω την ζώνη μου

4. εγώ για χ λόγους συνεχίζω να αγνοώ τις προειδοποιήσεις

5. η στατιστική λέει ότι παρά την εισαγωγή ήχων και οπτικών μηνυμάτων, το γεγονός της μη χρήσης ζώνης κάνει τα ατυχήματα πολύ πιο σοβαρά ή τα μετατρέπει σε δυστυχήματα (= θανατηφόρα ατυχήματα)

6. ο κατασκευαστής εισάγει ρουτίνα, σύμφωνα με την οποία το αυτοκίνητο ακινητοποιείται αν η ζώνη ασφαλείας δεν είναι σε χρήση !!! (είτε δεν παίρνει μπροστά, είτε αν ευρίσκεται εν κινήσει, ελαττώνει την παροχή καυσίμου, ώστε να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο ...)

έτσι λοιπόν

με ανάλογο τρόπο, ΔΕΝ (πρέπει να) γίνεται δεκτή η ΑΦΗΡΗΜΑΔΑ ΩΣ ΑΙΤΙΟ ενός ατυχήματος

όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, τα ατυχήματα/ δυστυχήματα όμως συνεχίζονται ...

ΑΡΑ

πρέπει να τροποποιηθεί η διαδικασία / κατασκευή των αλεξιπτώτων σας

.

Edited by panpanou
  • Like 1

dropdown.gif

... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ...

Κρίμα κι άδικο πραγματικά!

Καθιέρωση και ευλαβική εφαρμογή check list, Χρήστο.Μεγάλη προσοχή!

Γιατρέ τα βλέπω όλα άσπρα!Είμαι σοβαρά?

Είναι κάτι που με απασχολεί εδώ και ένα μήνα όταν είχαμε το πρώτο συμβάν με τον Μάνο. Ευτυχώς εκείνος το συνειδητοποίησε αμέσως και άφησε το πανί να πετάξει μόνο του πριν προλάβει να απομακρυνθεί από το έδαφος. Γλίτωσε αλλά ήταν εμφανώς σοκαρισμένος για το πως μπόρεσε να του συμβεί κάτι τέτοιο. Ένα μήνα μετά, είχαμε το θανατηφόρο του Νίκου. :(

Μακάρι να υπήρχε τρόπος να μην μπορεί να δεθεί το καραμπίνερ του αλεξιπτώτου αν πρώτα δεν έχεις δέσει τους ιμάντες. Περνούν διάφορες σκέψεις από το μυαλό μου, ηλεκτρονικές επαφές που θα χτυπούν προειδοποιητικά αν δεν έχεις κάνει πρώτα την κίνηση με τους ιμάντες κλπ, αλλά είναι δυσεπίλυτο πρόβλημα γιατί οι συνδέσεις μας είναι καθαρά μηχανικές. Πως να διασφαλίσεις ότι δεν θα μπορεί να δεθούν τα καραμπίνερ του αλεξιπτώτου αν δεν έχουν ασφαλίσει πρώτα οι ιμάντες;

Όσο δεν βρίσκεται λύση σε αυτό, άνθρωποι, γνωστοί, φίλοι μας, θα εξακολουθήσουν να σκοτώνονται. :(

Εγω ακομα προσπαθω να καταλαβω πως μπορει να γινει τετοιο ατυχημα...... Δλδ ποσο δυσκολο ειναι να προσγειωθεις σχετικα αμεσα αν εχεις "Ξεχασει" να δεθεις? :huh::fool:

Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου......

'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε!

Έχεις πετάξει με παραπέντε? Αν ναι μόλις απογειωθείς είσαι όρθιος οπότε στο καλό σενάριο το κάθισμα φεύγει πάνω στο κακό κρατιέσαι/σφηνώνεις και είσαι στον αέρα και στηρίζεσαι μόνο από τα χέρια τα οποία είναι στο πλάι. Δεν υπάρχει ελπίδα να έχεις έλεγχο

Πρακτικά είσαι κρεμασμένος με τα χέρια στο πλάι.

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Και μάλλον κανεις δεν αφήνει τα χέρια στην αρχή που είσαι στα χαμηλά και όταν κουραζεσε το αφήνεις απο Μεγαλο ύψος....

Rip

2013_Elan_Amphibio_Waveflex_14_Fusion.jpg

Ακριβώς. Υπάρχει μέθοδος για να μπεις στο κάθισμα, αλλά δεν διδάσκεται στις σχολές γιατί θεωρείται ένα σενάριο στο οποίο δεν πρέπει επ' ουδενί λόγο να βρεθείς. Μετά από την προχθεσινή τραγωδία όμως, νομίζω ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε.

http://www.youtube.com/watch?v=n2-UCZ-lplo

• Like 1

Πως να διασφαλίσεις ότι δεν θα μπορεί να δεθούν τα καραμπίνερ του αλεξιπτώτου αν δεν έχουν ασφαλίσει πρώτα οι ιμάντες;

Όσο δεν βρίσκεται λύση σε αυτό, άνθρωποι, γνωστοί, φίλοι μας, θα εξακολουθήσουν να σκοτώνονται. :(

Χρήστο δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί να διασφαλιστεί αυτό ...

δεν είμαι οικείος με τη διαδικασία και τη σχετική διαμόρφωση, αλλά επειδή ανάλογα προβλήματα εμφανίζονται συνεχώς στην αναρρίχηση, βλέπω εκεί συνεχώς την διαμόρφωση των υλικών με τέτοιο τρόπο

ώστε να απαγορεύουν τα λάθη ...

δλδ και να θες να κάνεις λάθος, να μην μπορείς ...

Υπάρχει μέθοδος για να μπεις στο κάθισμα, αλλά δεν διδάσκεται στις σχολές γιατί θεωρείται ένα σενάριο στο οποίο δεν πρέπει επ' ουδενί λόγο να βρεθείς.

και μόνο το γεγονός όμως, ότι βρίσκεσαι σε τέτοιες συνθήκες, παρά το ότι διδάσκεσαι ότι επ' ουδενί λόγω πρέπει να βρεθείς σε αυτές ... σημαίνει ότι η

διδασκαλία δεν αρκεί ...

άρα όντως θα πρέπει να διδαχθείτε τον τρόπο να βγείτε από αυτές τις συνθήκες

ΑΛΛΑ

πριν από αυτό, θα πρέπει με κάθε τρόπο, να απαγορέψετε την δυνατότητα εισόδου

σε αυτές τις συνθήκες ...

στη θεωρία του Risk Management:

Risk Index = Impact of Risk event x Probability of Occurrence

σε σας το impact of risk event είναι ο θάνατος

άρα όσο και μικρό να είναι το probability of occurence, το risk index είναι τεράστιο

αυτό σημαίνει ότι ούτε κατά διάνοια δεν μπαίνετε στην διαδικασία ανάληψης αυτού του ρίσκου ...

ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΕΞΑΛΕΙΨΕΤΕ ... ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ούτε ως μικρό probability of occurence

απ' ότι διαβάζω στο forum σας είναι αρκετές φορές που μέλη σας μπήκαν σε αυτόν τον κίνδυνο ...

πρέπει να ξεσηκώσετε όλη την κοινότητα σας και να βρείτε λύση

μου σηκώνεται η τρίχα όταν διαβάζω σε ανάλογα συμβάντα διάφορα για την "κακή στιγμή", "RIP", "πέθανε αλλά έκανε αυτό που αγαπούσε" και διάφορα άλλα τραγικά ...

για όνομα του Θεού ... δεν μιλάμε για σπασμένο χέρι ή πόδι ...

μιλάμε για θανάτους νέων ανθρώπων

μιλάμε για αφόρητο πόνο σε αυτούς που μένουν πίσω ...

μιλάμε για σπορ και για διασκέδαση ...

τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά με τον θάνατο ;;;;;;;

.

Edited by panpanou

dropdown.gif

KATAΠΛΗΚΤΙΚΟ βίντεο ...!!!!

πιο πολύ μου άρεσε που τους ρωτούν στα σχόλια σε ποιες περιοχές

είναι τραβηγμένο το βίντεο τους ...

απαντούν αναφέροντας όλες τις περιοχές, εκτός από μία,

διότι η φύση είναι άγρια εκεί και δεν θέλουν να διαταράξουν την ησυχία της !!!!!!!!!!!!!!

ερώτηση:

" ... Vraiment dommage que vous n'indiquiez pas dans la bande annonce les sites, les villes, les pays. Il faut partager les gars ! J'ai cru reconnaître Monaco donc Roquebrune et peut-être la Ligurie et Cinque Terre ?..."

και η απάντηση:

Tout est dans les alpes du sud, dans l'ordre: ceillac, embrun, col de tende, rochebrune !

Et il y a 1 spot qu'on ne cite volontairement pas car il doit rester sauvage, (zone sensible, pas d’atterrissage sain etc...) !

μου αρέσουν ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ αυτά τα τυπάκια ...

μακάρι να είμασταν όλοι έτσι στην ζωή μας, με τέτοιες ιδέες .....

ευχαριστούμε Χρήστο

.

Edited by panpanou

dropdown.gif

αυτοί ρε παιδιά εκτός από την έλικα, σε τι άλλο διαφέρουν από σας ;;;;

http://www.youtube.com/watch?v=2jeI8z5CV4E

.

Edited by panpanou

dropdown.gif

Κάνουν

! :P

To paramoteur έχει την δυνατότητα πτήσης από οπουδήποτε και αναμφισβήτητα το να πετάς πάνω από το ανάγλυφο των ακτογραμμών είναι υπέροχο συναίσθημα. Όμως το βάρος του εξοπλισμού (μέχρι να απογειωθείς), ο θόρυβος, καθώς και το ότι δεν πετάς μόνο με τον αέρα, αλλά με μηχανή, του αφαιρούν πόντους.

Πάνο είναι ουσιαστικά ένας εύκολος τρόπος να πετάς όποτε θέλεις και όσο θέλεις όπου θέλεις.

Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει άλλα αλεξίπτωτα για το παραμοτέρ πιο ντουβάρια και πιο γρήγορα.

Το συναίσθημα πάντως του να ανεβαίνεις 2 και 3 ορόφους το δευτερόλεπτο στην απόλυτη υσηχία με την δύναμη του αέρα δεν το έχουν. Ένα από τα πιο ωραία στοιχεία του ελεύθερου είναι ότι δίνεις μάχη με ένα στοιχείο που δεν το βλέπεις και μόνο το "διαβάζεις" με τις άλλες αισθήσεις. Όλες τις άλλες αισθήσεις σου....

Σαν να κάνεις ιστιοπλοία με και χωρίς μηχανή είναι ο παραλληλισμός αλλά χωρίς να βλέπεις την θάλασσα :detective:

• Like 2

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Κάνουν

! :P

όντως ...

τώρα που μπήκα και είδα και άλλα βίντεο, η αληθινή κατάσταση - χωρίς τις μουσικές και τα χα-ι-λίκια, είναι από ανυπόφορη έως εκνευριστική ...

Ένα από τα πιο ωραία στοιχεία του ελεύθερου είναι ότι δίνεις μάχη με ένα στοιχείο που δεν το βλέπεις και μόνο το "διαβάζεις" με τις άλλες αισθήσεις. Όλες τις άλλες αισθήσεις σου....

συμφωνώ, έτσι είναι

το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην ιστιοπλοία και μάλιστα με πιο σύνθετο τρόπο ...

διότι τον αέρα που φυσά δεν τον βλέπεις, τον αισθάνεσαι μόνο, αισθάνεσαι την ένταση του

και το από που έρχεται ...

ή νομίζεις ότι είναι έτσι !!!!! :)

διότι αυτό που αισθάνεσαι είναι ΟΧΙ ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ αέρας, αλλά ο ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΣ !!!!! (= ο αέρας που προκύπτει ως συνισταμένη των 2 ανυσμάτων: του αληθινού αέρα και της κίνησης του σκάφους σου ....)

έτσι λοιπόν άλλος αέρας φυσάει και άλλον αέρα αισθάνεσαι εσύ ...

από αλλού φυσάει στα αλήθεια και από αλλού νιώθεις εσύ ότι έρχεται ο αέρας !!!!!

ο φαινόμενος υπάρχει παντού, σε όλα τα είδη ιστιοπλοίας ...

στην ιστιοπλοία με μεγάλα σκάφη, επειδή οι ταχύτητες τους είναι σχετικά μικρές (δεν μιλώ για τα αγωνιστικά), ο φαινόμενος δεν διαφέρει πάρα πολύ από τον αληθινό ...

στην ιστιοπλοία με dinghy όμως, που κάνουμε εμείς, επειδή τα σκάφη είναι πάρα πολύ γρήγορα και η αδράνεια τους πολύ μικρή, είσαι συνεχώς με τις αισθήσεις σου στο όριο ώστε να αντιλαμβάνεσαι τις αλλαγές και να προσαρμόζεσαι κατάλληλα .... αυτή είναι και η τέχνη της ιστιοπλοίας και η γοητεία της εν τέλει ...

όχι άδικα, η ιστιοπλοία με dinghy έχει χαρακτηριστεί ως το βασίλειο του φαινόμενου αέρα !!!!

και δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι μεγάλοι αστέρες της ιστιοπλοίας υπήρξαν στα νιάτα τους εξαιρετικοί dinghy ιστιοπλόοι, με διακρίσεις, μετάλλια, κλπ

γι αυτό κι εγώ κάνω dinghy τώρα που είμαι νιάτο ακόμα .... και αντέχω το πρεσάρισμα ... :P

όταν μεγαλώσω να έρχεστε να πίνουμε χαμομηλάκι στο μεγάλο το σκάφος μας .... :hehe:

Σαν να κάνεις ιστιοπλοία με και χωρίς μηχανή είναι ο παραλληλισμός αλλά χωρίς να βλέπεις την θάλασσα

ωραίος παραλληλισμός ...!!! :flower:

.

Edited by panpanou
  • Like 1

dropdown.gif

http://www.youtube.com/watch?v=1DpSFWnVSI4&feature=youtu.be

Πρώτη πτήση για εμένα στο Βγέθι σήμερα και ξεκίνησε με χαζομάρα, έχοντας το vario κλειστό. Πολύ άγχος χωρίς λόγο, ακόμα είμαι επηρεασμένος από το δυστύχημα πριν 2 βδομάδες.

Τέλος πάντων μπήκε μια τσουλήθρα και μπορώ να πω ότι το μέρος λέει αρκετά, αν το πετύχεις με τις σωστές συνθήκες. Η προσγείωση είναι κάπως περίεργη γιατί το μέρος είναι ΓΕΜΑΤΟ καλώδια, αλλά η απογείωση είναι αεροδρόμιο (αν και με πολύ μεγάλη κλίση).

Πολύ κατσάβραχο μέχρι να φτάσεις πάνω...

Πολύ χρήσιμη ημερίδα σήμερα στις Πλαταιές για τις αιτίες ατυχημάτων. Ευχαριστούμε πολύ τους εκπαιδευτές και τους φίλους που προσέφεραν για να καταστεί δυνατή η διοργάνωση της.

Πεθαίνουμε για να πετάξουμε, όχι το αντίθετο. :)

Βγήκε και το πόρισμα για το περσινό ατύχημα στον Εμπεσό: http://www.aaiasb.gr/imagies/stories/documents/05_2012_report_GR.pdf