Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Nickel

Πίνακας Ρύθμισης Din Δέστρας / Πρόγραμμα Για Ρύθμιση Δέστρας

Recommended Posts

Ερώτηση: Τώρα μόλις πρόσεξα ότι το κατάστημα όπου αγόρασα τα Fischer δεν είχε ρυθμίσει τις δέστρες στο 5,5 όπως του είπα, αλλά στο 4 και κάτι ψιλά :rolleyes: . Τις κατσαβίδιασα απόψε. Όμως δεν βρίσκω πουθενά ρύθμιση για τις πίσω δέστρες. Είναι δυνατόν να ρυθμίζονται μόνο οι μπροστινές; :shysterical:

Make Parnassos Great Again!

Ακολουθησα τις οδηγιες και κατεληξα οτι η καταλληλη ρυθμιση για μενα ειναι το 6.

παρατηρησα οτι στα καινουρια πεδιλα,εχει ρυθμισμενα τις μπροστα δεστρες στο 5.75 και τις πισω στο 5..δεν πρεπει να ειναι το ιδιο σε ολες? επισης αν τις βαλω ολες κατω απο 6 (πχ 5.5) θα ανοιγουν πιο ευκολα σε ενδεχομενο πεσιμο?

Ερώτηση: Τώρα μόλις πρόσεξα ότι το κατάστημα όπου αγόρασα τα Fischer δεν είχε ρυθμίσει τις δέστρες στο 5,5 όπως του είπα, αλλά στο 4 και κάτι ψιλά :rolleyes: . Τις κατσαβίδιασα απόψε. Όμως δεν βρίσκω πουθενά ρύθμιση για τις πίσω δέστρες. Είναι δυνατόν να ρυθμίζονται μόνο οι μπροστινές; :shysterical:
πολυ δυσκολο μου φαινεται για ξανακοιτα καλυτερα...

DALTONS POW ROBBERY.....

Προφανως εβαλε στην εκτιμηση και το επιπεδο του σκιερ...(-1) ...μπορει και την ηλικια του... (-1).

Σηκωσε το μοχλο που ανοιγει τις δεστρες πισω... φαινεται τπτ απο κατω;

Για το πρώτο ερώτημα νομίζω ναι. Για το δεύτερο, σίγουρα ναι.

Ωραια,ευχαριστω. θα τις ρυθμισω ολες στο 5.75 γιατι εχω ενα θεματακι με το δεξι μου γονατο..ελπιζω μονο να μην ανοιξουν χωρις να πεσω...! :happy2:

Ερώτηση: Τώρα μόλις πρόσεξα ότι το κατάστημα όπου αγόρασα τα Fischer δεν είχε ρυθμίσει τις δέστρες στο 5,5 όπως του είπα, αλλά στο 4 και κάτι ψιλά :happy2: . Τις κατσαβίδιασα απόψε. Όμως δεν βρίσκω πουθενά ρύθμιση για τις πίσω δέστρες. Είναι δυνατόν να ρυθμίζονται μόνο οι μπροστινές; :rolleyes:

κοίτα μήπως τις έχεις στη θέση "ανοιχτές" και η ρύθμιση φαίνεται μόνο στη θέση "κλειστές"

το din ειναι σχετικο

κανεις δεν σου εξασφαλιζει πως αν πεσεις το σκι θα φυγει απο τα ποδια σου γιατι παιζει παντα ρολο το πως θα πεσεις

πχ bandit b2 καινουργιο η δεστρα στο 6 και κατι ψιλα επειτα απο μακροβουτι σε 1 μετρο πουδρα λογο τρακαρισματος με βραχο..\

βγηκε αφου εστριψε το ποδι μου μετα απο ενα δυνατο κρακ που ακουσαν τα αυτια μου

το αλλο σκι στην κοσμαρα του δεν βγηκε καθολου....προ τριετιας αυτο

scott genius sl καινουργια και αυτα,δεστρες στο 9 και κατι ψιλα επειτα απο βουτηγμα σε βαρυ φρεσκο στην (μαυρη) των καλαβρυτων με καποια ταχυτητα.......πριν την αλλαγη της στροφης εκει που σκεφτηκα οτι τα γονατα ειπαν αντιο επειδη δεν μπορεσα να το σωσω (οπως ο αλλος ζογκλερ κανιβαλος στον παρνασσο ξερεις αυτος :P )βγηκαν και τα δυο σκι αφου με χτυπησαν οι ουρες τους στην πλατη :rolleyes::blink:

αποτελεσμα γονατιστος εφτασα τουλ 10 μετρα εξω απο την πιστα

με λιγα λογια παιζει σημαντικο ρολο το πως θα πεσεις

αν ειναι να σου τυχει θα σου τυχει και με 0 ταχυτητα και εκει που δεν το περιμενεις

υπαρχει αναλογη εμπειρια με βαρυ τραυματισμο σε μελος μας παλιοτερα... :happy2:

DALTONS POW ROBBERY.....

to din Μας νοιαζει να δουλεψει οταν πρεπει... δηλαδη... οταν κανει μοχλο το σκι και να κινδυνευσεις να χτυπησεις... αν πεσεις με τη πλατη δε μας νοιαζει αν δεν ανοιξει...

Την ωρα που τρεχεις το προγραμματακι σε ρωταει ηλικία και επιπεδο σκιερ... απο εκει προσπαθει να συμπερανει στο περιπου τις ταχυτητες που κατεβαινεις... αμα πεσεις με 10χλμ... οσο και λιγο να το εχεις πολυ δυσκολα θα ανοιξει πριν χτυπησεις. Με Το σωστο din Προσπαθεις να βρει τη χρυση τομη να μην γινει prerelease (που ειναι εξισου επικινδυνο) και να ξεκουμπωσει οταν πρεπει.

το din ειναι σχετικο

κανεις δεν σου εξασφαλιζει πως αν πεσεις το σκι θα φυγει απο τα ποδια σου γιατι παιζει παντα ρολο το πως θα πεσεις

βγηκε αφου εστριψε το ποδι μου μετα απο ενα δυνατο κρακ που ακουσαν τα αυτια μου

scott genius sl καινουργια και αυτα,δεστρες στο 9 και κατι ψιλα επειτα απο βουτηγμα σε βαρυ φρεσκο στην (μαυρη) των καλαβρυτων με καποια ταχυτητα.......πριν την αλλαγη της στροφης εκει που σκεφτηκα οτι τα γονατα ειπαν αντιο επειδη δεν μπορεσα να το σωσω (οπως ο αλλος ζογκλερ κανιβαλος στον παρνασσο ξερεις αυτος :P )βγηκαν και τα δυο σκι αφου με χτυπησαν οι ουρες τους στην πλατη :blink: :blink:

αν ειναι να σου τυχει θα σου τυχει και με 0 ταχυτητα και εκει που δεν το περιμενεις

υπαρχει αναλογη εμπειρια με βαρυ τραυματισμο σε μελος μας παλιοτερα... :unsure:

Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα....

Δυστυχώς μου επιβεβαιώθηκε φέτος που είχα την τραγική εμπειρία να το νοιώσω και να το πάθω φέτος και εγώ .... στο όμορφο Iscghl .... παρέα με το γνωστό φίλο μας που είναι εκει , είχα παέι αρχές Ιανουαρίου και λόγω ότι υπερεκτίμησα τις δυνατότητές μου είχα σφίξει τις δέστρες στο 10,5 με 11 !!! ....(και μπροστά και πίσω ) και πιστεύοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να μου συμβεί " σ΄εμένα" κάτι άσχημο...... γιατί απλά έλεγα πώς ξέρω να πέσω και σε άσχημη αν μου συμβεί , οπότε σφίξε τις δέστρες να μη φεύγουν και τα σκί ....και τα κυνηγάω...

και μια όμορφη μέρα στο πανέμορφο κατ τ άλλα Kappl πρίν την αλλαγή της στροφής όχι με μεγάλη ταχύτητα και ενώ είχα ήδη ζεσταθεί, δέν άκουσε το δεξί γόνατο κι ενώ θα πρέπε να ελευθερωθεί απο τη δεστρα αν το είχα σφίξει πιο χαμηλά και πιο φυσιολογικά , δυστυχώς δεν .... κι έπεσα απλά άτσαλα αλλά μπροστά και εκεί που δεν το περιμένεις αν είναι και να σου τυχει όπως λέει και ο φίλος μας παραπάνω άσε.....

το αποτέλεσμα ολική ρίξη πρόσθιου χιαστού, με μερική μηνίσκου και μια οσθική θλάση της πίσω γωνιάς της κνήμης.... κλπ. κλπ... που σημαίνει ότι ακόμα βασανίζομαι με φυσικοθεραπεία και κουτσό-κουτσό.... μετά απο 30 χρόνια σκι.... (άσχετο)

Γι αυτό αυτό που έχω να πώ σ όλους πολύ προσοχή ακόμα και σε λεπτομέρειες... και ναι το σωστό σφίξιμο της δέστρας είναι μια πολύ μεγάλη σημαντική λεπρομέρεια...

Περαστικά φίλε μου..

Σ αυτό το θέμα πότε ξεκουμπώνουν οι δέστρες, σίγουρα όλοι έχουμε να θυμηθούμε διάφορα περιστατικά. Εγώ ας πούμε σε μιά φάση, σταματημένος στην ουρά του λιφτ, χάζευα κάποιος με έσπρωξε δεν ξέρω, γλύστρησα και έπεσα. Το ένα πέδιλο έστριψε σε μιά περίεργη θέση και ένοιωσα το γόνατο να τεντώνεται στο όριο. Η δέστρα στο 8 προφανώς δεν άνοιξε αφού η δύναμη ήταν αστεία αλλά θα μπορούσε μιά χαρά να έχει γίνει η ζημιά.

Λέμε ότι η δέστρα δε σου εξασφαλίζει ότι θα ανοίξει. Αυτό είναι λάθος, η δέστρα θα ανοίξει πάντα με την συγκεκριμένη ροπή, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το πόδι μας μπορεί να πάθει τη ζημιά και με πολύ μικρότερες ροπές αναλόγως συνθηκών.

Το μέγεθος της ζημιάς (μιλάω για χιαστούς) δεν είναι ανάλογο με την κόντρα και την ταχύτητα κι αυτός είναι ο λόγος που η ρύθμιση της DIN πρέπει να θεωρείται ενδεικτική. Το ίδιο ας πούμε άτομο που όταν κάνει μιά αγωνιστική κατάβαση έχει τις δέστρες στο 11 (γιατί τότε θα ασκούνται μεγάλες δυνάμεις αλλά αυτός θα είναι συγκεντρωμένος και σφιγμένος), όταν κάνει τουριστικές βολτούλες με την παρέα θάπρεπε να τις έχει στο 6 (γιατί τότε θα ασκούνται μικρές δυνάμεις, υπεραρκετές όμως για να γίνει ζημιά αν τον βρούν χαλαρό).

Θα ήταν καλή ιδέα ανάλογα με το είδος του σκι που πρόκειται να κάνουμε μέσα στη μέρα να αλλάζαμε ρύθμιση. Επειδή αυτό βέβαια ακούγεται μπελάς ας τις βάζουμε σ ένα χρυσό μέσο όρο και προσοχή να είμαστε πάντα συγκεντρωμένοι..

Περαστικά φίλε μου..

Σ αυτό το θέμα πότε ξεκουμπώνουν οι δέστρες, σίγουρα όλοι έχουμε να θυμηθούμε διάφορα περιστατικά. Εγώ ας πούμε σε μιά φάση, σταματημένος στην ουρά του λιφτ, χάζευα κάποιος με έσπρωξε δεν ξέρω, γλύστρησα και έπεσα. Το ένα πέδιλο έστριψε σε μιά περίεργη θέση και ένοιωσα το γόνατο να τεντώνεται στο όριο. Η δέστρα στο 8 προφανώς δεν άνοιξε αφού η δύναμη ήταν αστεία αλλά θα μπορούσε μιά χαρά να έχει γίνει η ζημιά.

Λέμε ότι η δέστρα δε σου εξασφαλίζει ότι θα ανοίξει. Αυτό είναι λάθος, η δέστρα θα ανοίξει πάντα με την συγκεκριμένη ροπή, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το πόδι μας μπορεί να πάθει τη ζημιά και με πολύ μικρότερες ροπές αναλόγως συνθηκών.

Το μέγεθος της ζημιάς (μιλάω για χιαστούς) δεν είναι ανάλογο με την κόντρα και την ταχύτητα κι αυτός είναι ο λόγος που η ρύθμιση της DIN πρέπει να θεωρείται ενδεικτική. Το ίδιο ας πούμε άτομο που όταν κάνει μιά αγωνιστική κατάβαση έχει τις δέστρες στο 11 (γιατί τότε θα ασκούνται μεγάλες δυνάμεις αλλά αυτός θα είναι συγκεντρωμένος και σφιγμένος), όταν κάνει τουριστικές βολτούλες με την παρέα θάπρεπε να τις έχει στο 6 (γιατί τότε θα ασκούνται μικρές δυνάμεις, υπεραρκετές όμως για να γίνει ζημιά αν τον βρούν χαλαρό).

Θα ήταν καλή ιδέα ανάλογα με το είδος του σκι που πρόκειται να κάνουμε μέσα στη μέρα να αλλάζαμε ρύθμιση. Επειδή αυτό βέβαια ακούγεται μπελάς ας τις βάζουμε σ ένα χρυσό μέσο όρο και προσοχή να είμαστε πάντα συγκεντρωμένοι..

Ετσι ακριβώς είναι.... Πάντως και η ιδέα να αλλάζαμε ρύθμιση μέσα στη μέρα, μπορεί να ακούγεται βαρετο αλλά είναι μια καλή ιδέα... μιλάμε για την ασφάλειά μας....

Θα ηταν καλο να (ξανα)διαβασετε αυτα:

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΕΣΤΡΑΣ - ΓΕΝΙΚΑ

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΟΝΑΤΟΣ, όλα όσα θέλατε να μάθετε...

Εχουν γραφτει μετα απο μελετη πολλων, εμπεριστατωμενων και αξιοπιστων πηγων σχετικα με τους τραυματισμους γονατος και το ρολο και τη ρυθμιση της δεστρας. Δεν ειναι προσωπικες εμπειριες του καθενος.

Εχουν γραφτει μετα απο μελετη πολλων, εμπεριστατωμενων και αξιοπιστων πηγων σχετικα με τους τραυματισμους γονατος και το ρολο και τη ρυθμιση της δεστρας. Δεν ειναι προσωπικες εμπειριες του καθενος.

Μάκη μου έχεις απόλυτο δίκιο...σίγουρα η ρύθμιση δέστρας δεν είναι προσωπική εμπειρία του καθενός μας ....

απλά έγραψα πιο πάνω για την προσωπική μου εμπειρία , και λανθασμένη εντύπωση που είχα ότι όσο πιο σφιχτά η δέστρα τόσο πιο καλά για μένα βέβαια... για τον ευατό μου... (μιας και δεν ήμουν και εντελώς απροπόνητος)... αλλά δυστυχώς στερνή μου γνώση να σ είχα πρώτα που λένε και οι παλιοί.....και ότι 1'' δευτερόλεπτο ήταν αρκετό να με κάνει να "τρέχω" ακόμα και να "τρέχω" και στη συνέχεια....

τώρα διαβάζω τα λίνκ πού σημείωσες και τα είχα διαβάσει αλλά.....

τώρα κάθομαι και τα μελετάω μιας και προσωπικά έχω επιλέξει τη μή χειρουργική αντιμετώπιση....

Μάκη μου έχεις απόλυτο δίκιο...σίγουρα η ρύθμιση δέστρας δεν είναι προσωπική εμπειρία του καθενός μας ....

απλά έγραψα πιο πάνω για την προσωπική μου εμπειρία , και λανθασμένη εντύπωση που είχα ότι όσο πιο σφιχτά η δέστρα τόσο πιο καλά για μένα βέβαια... για τον ευατό μου... (μιας και δεν ήμουν και εντελώς απροπόνητος)... αλλά δυστυχώς στερνή μου γνώση να σ είχα πρώτα που λένε και οι παλιοί.....και ότι 1'' δευτερόλεπτο ήταν αρκετό να με κάνει να "τρέχω" ακόμα και να "τρέχω" και στη συνέχεια....

τώρα διαβάζω τα λίνκ πού σημείωσες και τα είχα διαβάσει αλλά.....

τώρα κάθομαι και τα μελετάω μιας και προσωπικά έχω επιλέξει τη μή χειρουργική αντιμετώπιση....

Το σημαντικοτερο απο τα αρθρα αυτα ειναι οτι η δεστρα (ρυθμισμενη σωστα) ΔΕΝ προστατευει απο ρηξη Προσθιου Χιαστου Συνδεσμου! Προστατευει απο στρεπτικο καταγμα.

Οι δυναμη που θα σου παρει τον ΠΧΣ ειναι πολυ λιγοτερη απο αυτη που θα ανοιξει η δεστρα. Τον χιαστο σου θα τον χασεις ΑΝ πεσεις με τροπο που θα στον κοψει...

Τωρα αν μια δεστρα που ειναι σφιγμενη στο 11 και επρεπε να ειναι στο 6 ειναι επιβαρυντικος παραγοντας για τη ρηξη ΠΧΣ, δεν εχω βρει κατι στη βιβλιογραφια.... δεν ξερω.

Αν σε κανει να αισθανεσαι καλυτερα...

Το σημαντικοτερο απο τα αρθρα αυτα ειναι οτι η δεστρα (ρυθμισμενη σωστα) ΔΕΝ προστατευει απο ρηξη Προσθιου Χιαστου Συνδεσμου! Προστατευει απο στρεπτικο καταγμα.

Οι δυναμη που θα σου παρει τον ΠΧΣ ειναι πολυ λιγοτερη απο αυτη που θα ανοιξει η δεστρα. Τον χιαστο σου θα τον χασεις ΑΝ πεσεις με τροπο που θα στον κοψει...

Τωρα αν μια δεστρα που ειναι σφιγμενη στο 11 και επρεπε να ειναι στο 6 ειναι επιβαρυντικος παραγοντας για τη ρηξη ΠΧΣ, δεν εχω βρει κατι στη βιβλιογραφια.... δεν ξερω.

Αν σε κανει να αισθανεσαι καλυτερα...

Το πέσιμο που είχα ήταν ούτε καν ένα μέτρο ....μία γύρα πρός τα μπροστά .... κι αυτό ήταν...

Αν η δέστρα ήταν στο 6 που θα έπρεπε να ήταν, εκείνη τη στιγμή επάνω στη στροφή θα ελευθερωνόταν το πόδι και άντε να είχε μώλωπες απο το πέσιμο ή μπορεί και κάτι πιο σοβαρό... αλλά θα ελαχιστοποιόταν ο τραυματισμός όμως απο το παράγοντα δέστρα....

ενώ με τη δέστρα στο 11 αναπτύχθηκε τέτοια αντίσταση στο πόδι που τεντώθηκε τόσο που δε θα πρεπε , και σε συνάρτηση με το στρίψιμο του γόνατου έγινε η ζημιά ...

στο συμπέρασμα αυτό βέβαια κατέληξα όχι απο τη βιβλιογραφία αλλά απο τη συζήτηση με τους γιατρούς στο νοσοκομείο στην Αυστρία (απ όσο μπόρεσα βέβαιια λίγο να συννενοηθώ στά γερμανικα) εκ πρώτης αλλά και απο το γιατρό εδώ...και βέβαια με το φυσικοθεραπευτή που κάνω τώρα....έτσι και κατέληξα στο συμπέρασμά μου ότι το λάθος μου ήταν η πολύ σφιγμένη μπότα ,στη δέστρα.... (πράγμα που με είχε βοηθήσει εκείνη τη μέρα πριν το τραυματισμό σε κατέβασμα παγωμένης πίστας, αλλά δε θά πρεπε ούτε εκεί πστεύω να ήταν τόσο σφιγμένη αφού το σκι που κάνω δεν είναι καν αγωνιστικό)

Γι αυτό έγραψα για το σημαντικό σφιξίματος της δέστρας...

Μάκη μην κολλάς στο manual, εξάλλου δεν το αμφισβητώ.

Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι πολλές φορές αγνοείται ο ρόλος της εμπλοκής των μυών στο συμβάν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παραπλανητικές εντυπώσεις.

Σε ένα σύστημα δύο αρθρώσεων (γόνατο - δέστρα) η στρέψη (ή η κάμψη) θα χτυπήσει ως γνωστόν την άρθρωση που αντιστέκεται λιγότερο.

Αν δηλαδή την στιγμή της στρέψης οι μύες είναι σφιγμένοι, μπορούν να αντισταθούν σε ροπές μεγαλύτερες από τη δέστρα (ακόμα και σε υψηλό DIN) και έτσι ανοίγει η δέστρα.

Αν πάλι το πόδι είναι χαλαρό τότε μη συμμετέχοντας οι μύες όλη η ροπή αναλαμβάνεται από τους συνδέσμους (που έχουν συγκριτικά ελάχιστη αντοχή) κι έτσι ακόμα και σε πολύ μικρή ροπή δεν ανοίγει η δέστρα (ακόμα κι αν είναι σε χαμηλό DIN) αλλά σπάει ο σύνδεσμος.

Αυτός είναι ο λόγος που για τη ρύθμιση του DIN, πέρα από τα σωματομετρικά μας χαρακτηριστικά και την ικανότητα-τεχνική μας, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τις συγκεκριμένες κάθε φορά συνθήκες. Άλλο πράγμα είναι να κατεβαίνω φουλ ταχύτητα με τους τετρακέφαλους μπετόν, άλλο να επιχειρώ το ίδιο αλλά να είμαι κουρασμένος, άλλο να πηγαίνω απάτητο με μικρή λόγω φόβου ταχύτητα και χαλαρά, άλλο να περιφέρομαι χαιρετώντας τους φίλους μου, άλλο να έχω την προσοχή μου στον αρχάριο της παρέας κλπ κλπ

Πιθανό να μην τα διατύπωσα και πολύ καλά αλλά νομίζω βγαίνει μιά κεντρική ιδέα

Δεν κολλαω στο manual. Απλα τονιζω, οτι η δεστρα δεν εχει σχεδιαστει για να προστατεψει απο ρηξη ΠΧΣ, και δεν θα το κανει... Τωρα, τα ατυχηματα δεν γινονται by the book...

Αξιζει ομως τον κοπο να σκεφτουμε οτι η δεστρα προστατευει απο στρεπτικο καταγμα. Οσο να 'δωσει' η αρθρωση... τελικα το κοκαλο σπαει..(αυτο ειναι τεκμηριωμενο απο παρα πολλα περιστατικα με τις παλιες δεστρες, και αυτο εδωσε την ωθηση να σχεδιαστουν οι μοντερνες δεστρες). Σφιχτε με συνεση...

Θα ειναι τρομακτικα γελοιο να εχεις μοντερνες δεστρες και να παθεις στρεπτικο καταγμα (...και οδυνηρο...) ;)

Φυσικά συμφωνώ για όσα λες για το στρεπτικό κάταγμα, ωστόσο συγκριτικά είναι πολύ ακραία περίπτωση για να μας απασχολεί.

Δεν είδα όμως κανένα σχόλιο γι αυτά που έγραψα εγώ..

Φυσικά συμφωνώ για όσα λες για το στρεπτικό κάταγμα, ωστόσο συγκριτικά είναι πολύ ακραία περίπτωση για να μας απασχολεί.

Δεν είδα όμως κανένα σχόλιο γι αυτά που έγραψα εγώ..

Δεν εχω αντιρρηση στα ποστ σου...

Σφιχτε με συνεση! ;)

το din ειναι σχετικο

πχ bandit b2 καινουργιο η δεστρα στο 6 και κατι ψιλα επειτα απο μακροβουτι σε 1 μετρο πουδρα λογο τρακαρισματος με βραχο..\

scott genius sl καινουργια και αυτα,δεστρες στο 9 και κατι ψιλα επειτα απο βουτηγμα σε βαρυ φρεσκο στην (μαυρη) των καλαβρυτων με καποια ταχυτητα.......πριν την αλλαγη της στροφης εκει που σκεφτηκα οτι τα γονατα ειπαν αντιο επειδη δεν μπορεσα να το σωσω (οπως ο αλλος ζογκλερ κανιβαλος στον παρνασσο ξερεις αυτος :P )βγηκαν και τα δυο σκι αφου με χτυπησαν οι ουρες τους στην πλατη :P 80

υπαρχει αναλογη εμπειρια με βαρυ τραυματισμο σε μελος μας παλιοτερα... :)

βρεθηκε η τουμπα με τα scott στο βιδεαδικο :P

YouTube Video ->

βασικα η τουμπα αχνοφαινεται ...ενα συννεφακι σκονης φαινεται απο μακρια

εχει ομως καρε καρε την περισυλλογη των κομματιων μου :D :D

ντιτιουρινγκ??? χαχαχαχα ρισπεκτ στον g tsap :P :P αυτο δεν το ηξερα :lol:

DALTONS POW ROBBERY.....

detuning... να στρογγυλέψεις λίγο την ακμή στο φτυαρι εννοεί... δε χρειαζεται ομως ειναι μια χαρα...

Γενική συμβουλή, προς όλους ανεξαρτήτως επιπέδου, για μεγαλύτερη ασφάλεια...

Να κάνετε πάντα δυναμικό σκι, με προσήλωση σε αυτό που κάνετε, ακόμα κι αν είναι πολύ εύκολο η σε πολύ εύκολη πίστα, η εκτός πίστας.

Αν είναι το βάρος μας πάνω στα σκι, οι κοιλιακοί μας σφιγμένοι, τα χέρια, τα πόδια και το μυαλό σε ετοιμότητα, ελαχιστοποιούμε (δεν μηδενίζουμε βέβαια), την πιθανότητα να τραυματιστούμε, λόγω μη ανοίγματος δέστρας...

Όσο περνάνε και τα χρόνια για μερικούς (ονόματα δε λέμε), δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε αγύμναστοι (πάλι δε λέμε ονόματα) και να πηγαίνουμε ξαφνικά να κάνουμε σκι, με όλες αυτές τις επιβαρύνσεις που γνωρίζουμε ότι έχει το σπορ...

Τις πρώτες φορές που κάνω σκι κάθε χρονιά, κατεβάζω 1-2 μονάδες το din στις δέστρες μου, κυρίως μπροστά και προοδευτικά το ανεβάζω πάλι , ανάλογα με τις συνθήκες, την κατάσταση μου και την ταχύτητα, που κινούμαι συνήθως.

• Like 3

Ένα άρθρο για τους τραυματισμούς στο σκι.

ski-injury

Υπάρχουν και οι δέστρες της kneebinding που προσφέρουν αυξημένη προστασία στην ρήξη χιαστών.

Αυξημένη προστασία προσφέρουν και άλλες δέστρες. Οπως της Tyrolia (δηλαδή Head,Fischer,Elan,4FRNT). Το ονομάζουν Light Diagonal Heel.

Παρόμοια κίνηση κάνουν και οι δέστρες της Rossignol FKS.

Η τεχνολογία εξελίσσεται για την προστασία των χιονοδρόμων από τους τραυματισμούς. Αλλά δεν θα αποδώσει εάν δεν υπάρχει η απαιτούμενη προσοχή από εμάς. Εαν θέλουμε να κάνουμε σκι υψηλού επιπέδου θα πρέπει οι μυς των ποδιών μας να είναι καλά γυμνασμένοι. Ο εξοπλισμός μας σε καλή κατάσταση και φυσικά να έχουμε ένα αρκετά καλό επίπεδο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας αρχάριος- μέσος δεν κινδυνεύει από τραυματισμούς.

Ο χειρότερος εχθρός είναι η κούραση και η αφηρημάδα.

• Like 1