Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found

Recommended Posts

Νέα Έργα

Στο Περτούλι έγιναν τα χωματουργικά για τα θεμέλια του νέου

σαλέ βάσης το οποίο θα είναι ξύλινο και ευρύχωρο σε αντικατάσταση της πανάσχημης τσιμεντοαλουμινένιας κατασκευής που έπαιζε το ρόλο του σαλέ μέχρι τώρα.

Η καθυστέρηση των εργασιών ωφείλεται στις γραφειοκρατικές διαδικασίες

λήψης της χορηγίας (υπογραφή από περιφεριάρχη κλπ κλπ.).

Πιστεύω ότι δεν θα αργήσει να περατωθεί το έργο καθώς είναι ξυλοκατασκευή. Πάντως δεν προλαβαίνει την αρχή τουλάχιστον

της σαιζόν.

Για όσους ξέρουν, το σαλέ έχει τοποθετηθεί στο ξέφωτο πίσω απο

το υπάρχων σαλέ και κατά μήκος του δρόμου, απέναντι από το δεύτερο πάρκινκ.

XK στη Μαρόσσα

Παράγοντες του Δημου Αιθήκων βρέθηκαν πριν μια εβδομάδα στην

Αυστρία για επαφές που αφορούν στην δημιουργία του νέου χιονοδρομικού στην Μαρόσα.

Η τάση που επικρατεί είναι να ξεκινήσει το νέο χιονοδρομικό με τουλάχιστο

ένα αναβατήρα για αρχή.

Σημειώνω ότι ο δρόμος που οδηγεί στην αλπική ζώνη του βουνού

(7ΚΜ από Νεραιδοχώρι) είναι χωματόδρομος, καλός στην αρχή του,

αλλά στενός και πολλές φορές βουρκώδης προς το τέλος του.

Δεν ξέρω με ποιόν τρόπο θα δωθεί λύση στην πρόσβαση.

Πάντως το τέλειο θα ήταν να μπεί τελεφερίκ από το Νεραιδοχώρι

κατευθείαν για απέναντι στο βουνό (οι γεωγραφικές συνθήκες είναι

ιδανικές για κάτι τέτοιο).

Κόκκινη πίστα στο Χιονοδρομικό Περτουλίου

Η υπάρχουσα πίστα στο Περτούλι ικανοποιεί τους αρχάριους και μέσους

χιονοδρόμους. Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας δύο επιπλέον πιστών

κόκκινης απόχρωσης οι οποίες για να δημιουργηθούν πρέπει να κοπούν

δέντρα. Συζητώντας με παράγοντες του ΧΚ μου είπαν οτι για το κόψιμο

των δέντρων (σημ. όχι πολλών) πρέπει να πάρουν άδεια από τον

Πρύτανη του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο οποίο ανήκει το δάσος.

Κι εκεί σκοντάφτουν τα πράγματα.

Εάν ισχύει κάτι τέτοιο ίσως εμείς σαν σύλλογος μπορούμε να βοηθήσουμε έστω με κάποια επιστολή προς το πανεπιστήμιο ή κάποια προσωπική επαφή ή δια μέσου των φοιτητών πάντα σε συνενόηση με τη διοίκηση του ΧΚ.

Καλημέρα σας και συγγνώμη που επεμβαίνω! Καταλαβαίνω ότι η δημιουργία ενός Χ.Κ. (Μαρόσα) αποτελεί οικονομική ανάσα για την περιοχή στην οποία δημιουργείται. Επειδή όπως όμως καταλαβαίνετε βρισκόμαστε στην Ελλάδα και σε οτιδήποτε γίνεται στόχος είναι μόνο το γρήγορο κέρδος, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς καμία περιβαλλοντική / μακρο-οικονομική μελέτη, δεν νομίζω ότι άλλο ένα Χ.Κ θα βοηθούσε σε τίποτα. Ήδη είναι στα σκαριά στο Βελβεντό, στον Όλυμπο με νύχια και με δόντια κάποιοι αντιστεκόμαστε, ένα μίνι στην Ζήρεια κ.α. Δεν έχουμε καταλάβει στην Ελλάδα το νόημα της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, που θα φέρει κόσμο στις ορεινές - ημιορεινές περιοχές και θέλουμε να καταστρέψουμε ότι αγνό υπάρχει ακόμα στην ελληνική φύση... τα βουνά μας!

π.χ. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό για να φτιάξουμε άλλη μια πίστα, να πρέπει να κόψουμε δέντρα. Δεν τα έχουμε και πολλά τα άτιμα ...

Την θάλασσα και τις παραλίες μας τις έχουμε ήδη καταστρέψει και ο καλοκαιρινός τουρισμός πάει από το κακό στο χειρότερο, βασικά λόγω όλων αυτών που ανέφερα στην αρχή (γρήγορο κέρδος, ανύπαρκτες υπηρεσίες κ.α.). Ας μην κάνουμε το ίδιο και για τα βουνά μας ... :lol:

Φιλικά,

Τάκης

Θα συμφωνήσω με τον ttsog.

Πλέον οποιαδήποτε κοπή δέντρου με βρίσκει εναντίον. Έχουμε τόσα χιονοδρομικά προσπαθούν και για άλλα και τίποτα δεν γίνεται σωστά.

Τα χιονοδρομικά είναι πάρα πολλά για την Ελλάδα. Ας φτιαχτούν πρώτα υποδομές να στηριχτούν οι γύρω περιοχές που έχουν ομορφιές απίστευτες σε όλη την ορεινή Ελλάδα και θα μπορούσαν να προσελκύουν τουρισμό όλων των ειδών, όχι μόνο χιονοδρόμους.

Ως νησιώτης στην καταγωγή το μόνο που είδα από την απότομη ανάπτυξη του τουρισμού στην Ζάκυνθο είναι 4 χρόνια ποιοτικού τουρισμού (μιλάμε για μία 10ετία πίσω.. και παραπάνω ίσως) μέχρι που έκαναν και την αμμουδιά ξαπλώστρες και τις παραλίες βούρκο από τα ξενοδοχεία. Πλέον κάθε χρόνο το μέσο επίπεδο του τουρίστα στο νησί λυπάμαι που το λέω είναι χαμηλότερο της σόλας. Όχι δεν είναι καθόλου κακός χαρακτηρισμός, όσοι έχουν περάσει από το νησί ξέρουν. Και φυσικό είναι όταν πλέον οι παραλίες έχουν σφαγιαστεί, ότι φυσικό έχει αντικατασταθεί με τεχνητό και το νησί φαντάζει Las Vegas με αμμουδιά.....(βρώμικη και αυτή).

Αντίστοιχα παραδείγματα για την υπόλοιπη Ελλάδα πολλά, τουλάχιστον ας διατηρηθεί και πλέον ότι έχει απομείνει στην ορεινή Ελλάδα και αυτή η φύση από μόνη χωρίς χιονοδρομικά, αλλά με σωστές υποδομές μπορεί να φέρει περισσότερη ζωή και χειμώνα και καλοκαίρι

Πόσες μέρες snbrd έκανες φέτος..... Ποοοοοοσο?? ΧΑχαχαχΧΑΧΑΧΑΧΑ

Συμπληρώνοντας τα παραπάνω να ξαναπώ οτι δημιουργώντας ένα ή περισσότερα ακόμη χ/κ, απλά κατά τη γνώμη μου αντί να υπολειτουργούν 21 που είναι τώρα θα υπολειτουργούν 22 ή περισσότερα...

Το θέλουμε αυτό, ή θέλουμε τα υπάρχοντα (ίσως και λιγότερα) να λειτουργήσουν σωστά. Εγώ μάλλον προς το λιγότερα το βλέπω.

ΑΛΕΞΗ θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και να λειτουργούν σωστά!!!

H Ελλάδα είναι η πιο ορεινή χώρα της Ευρώπης με πάρα πολλά βουνά.

Εάν δεν θέλουμε να έχουμε καθεστώτα μονοπωλείων (βλέπε Παρνασσός,

Αράχωβα -Καλαβρυτα κλπ) πρέπει να αναπτυχθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της.

ΦΥΣΙΚΑ και δεν πρέπει ν'αναπτυχθούν τα ΧΚ κατά το αντιοικολογικό

μοντέλο των Άλπεων (βλέπε και bansco).

Για μένα είναι πολύ καλύτερο να έχω πολλά μικρά ΧΚ παρά τα τέτρατα

των 150km πιστών. Διασκεδάζω καλύτερα όταν ξέρω τη πίστα.

Φυσικά ο καθένας έχει τα δικά του γούστα. Βλέπεις εντυπωσιάζει αυτό

το "150ΚΜ"

Αλλά εδώ μιλάμε για αλπική ζώνη και μόνο (Μαρόσσα) και για κόψιμο

10 δέντρων (Περτούλι).

Μην έχουμε και αρτιριοσκλήρωση....

H κατάσταση με τα ελληνικά χιονοδρομικά είναι αρρωστημένη από πολλές πλευρές.

Και θα ήθελα μιας και αναφέρθηκε...αυτά τα 22 (τρομάρα μας) χιονοδρομικά κέντρα να περάσουν από κάποιου τύπου αξιολόγηση.Υπάρχουν ντε-μεκ υποτειθέμενα χ/κ του ενός συρόμενου και της μιας πίστας και μια παράγκα που το λες σαλέ,που φτιάχτηκαν για να λέει κάποιος τοπικός αξιωματούχος ότι "να σας έφτιαξα και χ/κ" για να κερδίζει μερικές ψήφους.Το ωραίο όμως είναι ότι αν τύχει να βγει στα media ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι θα κάνει λόγο "έχουμε και χ/κ!!!!"Βρε ποιο χ/κ ...???? :D:D:D Τη μια πίστα εννοεί ????? :lol::lol::lol:

Σήμερα άκουγα αξιωματούχο άπό Καρπενήσι (δεν θυμάμαι,αν ήταν ο δήμαρχος ή κάτι άλλο,anyway),μεταξύ άλλων τόνισε με περισσό ζήλο και καλά έκανε ο άνθρωπος ότι τώρα με το χιόνι η Ευρυτανία είναι ότι πρέπει για τουρισμό,αναφερόμενος με έμφαση στο χ/κ του Καρπενησίου.Την ίδια στιγμή εγώ αναρωτιόμουν ο τουρίστας χονοδρόμος που θα πάει στον Διαβολότοπο τι θα αντικρύσει?????Διότι κάτι άκουσα για ένα τούνελ που περνά μέσα από πίστες,για ένα σαλέ ερείπιο,για ενοικιαζόμενο εξοπλισμό δεκαετίας,και λιφτ αργά και παλιά και αναξιόπιστα.

Δηλαδή τι αποζητούν ορισμένοι,να στήνουν μια φορά δύο λιφτ,ότι να 'ναι(παλιατζόυρες,μεταχειρισμένα) και μετά να έχουν απαίτηση να βγάζουν λεφτά για πάντα από το ποθενά,δίχως συντήρηση,δίχως ανανέωση???Κάπως έτσι βλέπω εγώ την κατάσταση με τα ελληνικά χ/κ,προϊόντα πολιτικής ασυνειδησίας έως ασυδοσίας.

Προσωπικά,γνωρίζοντας ότι μάλλον ονειροβατώ,πολύ θα ήθελα να αναπτυχθούν λίγα και καλά χ/κ.Με λίγα και καλά λιφτ.

Μη μιλάμε για 100 χλμ πίστες,ίσως είναι αστείο,αλλά ίσως και αχρείαστο στην Ελλάδα.Αλλά χ/κ με 50-60 χλμ πίστες όχι μόνο δεν είναι όνειρο θερινής νυχτός,αλλά ένα ίσως ιδανικό νούμερο για το δυναμικό της Ελλάδας.

Δεν θα με πείραζε να ξηλωθούν όσα από τα 22 χ/κ είναι του ενός,δύο λιφτ,δεν έχουν προοπτικές ανάπτυξης και ουσιαστικά ήταν πολιτικά λάθη.Να αδειάσουν τα βουνά από σακαράκες και παράγκες και να επαναφυτευτούν ή τέλοπάντων να διορθωθεί η όποια ζημιά.

Στη συνέχεια να γίνει μια σοβαρή μελέτη.Αν δεν μπορούμε εμείς,(που δεν μπορούμε) να φέρουμε ξένους.Να δουμε ποια βουνά μπορούν να βγάλουν καλά και αληθινά χ/κ,όχι μια πίστα...Να γίνει μελέτη ποια από τα υπάρχοντα μπορούν και αξίζει να επεκταθούν,ποια όντως με τη λειτουργία τους θα προσφέρουν θέσεις εργασίας στην επαρχεία και ανάπτυξη...ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ καθαρίστε τα και αφήστε τα στην ησυχία τους και στα ζώα τους..δεν χρειαζόμαστε και εμείς.

Ας φτιαχνόντουσαν τελικά στο σύνολο ξέρω γω 7-8 καλά χ/κ στη βόρεια Ελλάδα και ακόμα 3-4 καλά στη νότια,ώστε να υπάρχει και ο απαραίτητος και υγιής ανταγωνισμός.Να έιχαμε σαν χώρα 12 χ/κ σχετικά μεγάλα σύγχρονα και ωραία.Ναι,όντως κάποια βουνά θα πρέπει να θυσιαστούν,τουλάχιστον η θυσία τους ας πιάσει τόπο,όχι όπως σήμερα...Άκου 22 χ/κ από τα οποία τα μισά είναι ένα -δύο συρόμενα...και τρεις μπλε πίστες...ή δεν λειτουργούν οι μισοι αναβατήρες...

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

Δε συμφωνώ με την άποψη σου Στάθη (καλά,θα μού πεις,ποιός σε ρώτησε...).Το θέμα είναι να αναπτυχθεί ο χειμερινός τουρισμός,όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά κυρίως για τους ξένους.Ο Έλληνας λέει διακοπές μόνο τη θάλασσα.Όχι το βουνό.Χρειάζονται όλα τα χ.κ αλλά με προϋποθέσεις.Ας εκσυγχρονήσουν τα υπάρχοντα και ας μη φτιάξουν άλλα.Αλλά όχι και να κλείσουν αυτά που ήδη υπάρχουν.Τα χ.κ πρέπει να δίνουν εργασία και να είναι παράγοντες ανάπτυξης στην περιοχή τους,και να μη λειτουργήσουν ως τροχοπέδη.Ιδίως σε περιοχές όπως η Δ.Μακεδονία και η Ήπειρος που έχουν εκατοντάδες ανέργους,θα μπορούσαν να εργαστούν στην τουριστική βιομηχανία.Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση και επενδύσεις τόσο απο το ίδιο το κράτος όσο και απο ιδιώτες.Κανείς μόνος του δεν μπορεί να τα καταφέρει.Θα τολμήσω να παραληλήσω τα χιονοδρομικά με τις πίστες μηχανοκίνητου αθλητισμού.Σε κάθε πόλη της Ιταλίας και Ισπανίας κυρίως αλλά και της Γαλλίας υπάρχουν πολλές πίστες κρατικές και ιδιωτικές όπου γαλουχούνται οι νέοι πρωταθλητές.Δεν αναγκάζεται ο πιτσιρικάς απο τη Σικελία να πάει στη Ρώμη,έχει στο σπίτι του κοντά.Τα αποτελέσματα είναι γνωστά,πολλοί πρωταθλητές.Πρέπει και τα χιονοδρομικά να τα βλέπουμε και απο την αθλητική τους πλευρά και όχι μόνο απο τον τουριστικό χαρακτήρα τους.Και μόνο αν υπάρχουν πολλά ίσως αναπτυχθεί και η αθλητική χιονοδρομία.

θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και να λειτουργούν σωστά

Αυτό είναι το τέλειο. Όπως γνωρίζουμε όμως το τέλειο το συναντά κανείς μόνο στον...Παράδεισο. Συνεπώς ας λειτουργήσουν τα υπάρχοντα σωστά και βλέπουμε για νέα χ/κ. Ποιός δεν θα το ήθελε άλλωστε.

A μιας και ανέφερες τις πίστες αυτοκινήτων εγώ να σου βάλω σε δευτερεύουσα σημασία τα φυτώρια πρωταθλητών...σε πρώτη θα έβαζα την οδηγική παιδεία.Πάει ο καθένας μαθαίνει στην πίστα,ίσως και ξεκ...ώνει και στη συνέχεια στο δρόμο είναι gentleman και ασφαλής.

Αnyway μη ξεφεύγουμε...Που λες....αν και τα 22 χ/κ κατ'όνομα μπορουν να γίνουν σοβαρά χιονοδρομικά κέντρα που θα προσελκύσουν όχι μόνο των Έλληνα ,αλλά και τον ξένο,και φέρουν money sto greek επαρχεία ας γίνουν.Καταλαβαίνεις βέβαια,τι αντιδράσεις οικολογικής φύσης θα υπάρχουν....και σε ένα βαθμό δικαιολογημένες.

Επίτρεψέ μου επίσης να έχω σοβαρές αμφιβολίες,αν τελικά στην Ελλάδα 22 χ/κ είναι βιώσιμο σχήμα,ακόμα κι αν αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα ως προς τις διακοπές,μήπως θα ήταν παρακινδυνευμένο μια τόσο μεγάλης έκτασης επένδυση,που τελικά δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα ?

Διότι μέχρι και στον Ψηλορείτη έβαλαν ένα συρματόσχοινο και λένε ότι έχουν χιονοδρομικό !!!!ΕΛΕΟΣ.Δεν λεώ όλα ,αλλά κάποια ψευδο-χ/κ μοιάζουν με ανοιχτές πληγές,τι νόημα έχει να επενδύσεις σε αυτά,όταν εξ αρχής δεν φτιάχτηκαν για να καλύψουν ούτε αναπτυξιακές ανάγκες,ούτε αθλητικές υποδομές διαθέτουν,αλλά μόνο για ψηφοθηρία.

Για την αθλητική χιονοδρομία δεν ξέρω τι παίζει,δεν έχω ασχοληθεί,αν κάποιος γνωρίζει ας μας πει....Πάντως ξαναλέω διατηρώ αμφιβολίες αν το concept-όπως γίνεται στην Αυστρία-κάθε λοφάκι και συρματόσχοινα μπορεί να ισχύσει στην Ελλάδα για πολλούς και διάφορους λόγους.

Κατά ταάλλα κουβέντα να γίνεται,έτσι... :wink: :wink: :wink:

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

το snowreport λέει ότι το χκ Περτουλίου θα λειτουργήσει κανονικά τα Σαββατοκύριακο 26-27/11 !!!

Ετοιμάζομαι για Περτούλι το Σουκού (ψυχολογικά), θα λειτουργήσει μου είπανε κανονικά και αυτή τη στιγμή έχει 60 πόντους!

Άντε και η πρώτη για φέτος!!

Δεν έχω ξαναπάει αλλά απ'ότι καταλαβαίνω είναι μια πίστα για χαλαρό κατέβασμα, ε;

Αλλά έτσι κι αλλιώς όμως θα πάω με την κοπελιά η οποία είναι για εκμάθηση..

Ξέρει κανείς τιμές εισιτηρίων;

:shock::D:D:lol: Τρέλα!!!!!!!!!!!!!!

Καλησπερα,

Βρεθηκα το Σ/Κ στο Περτουλι για Σκι και τα συναισθηματα ειναι αναμεικτα.

Το Σαββατο το χ/κ λειτουργουσε κανονικα παρολη τη συνεχομενη βροχη που ειχε φαει για 2 ημερες αλλα την κυριακη ηταν ανοιχτος μονο ο συρομενος με την πιστα γεματη χωμα, οπου ακομη και για μενα που ειμαι πολυ αρχαριος ηταν υπερβολη. Το χιονοδρομικο ειναι οντως πολυ μικρο αλλα οι περισσοτεροι εκει μου φανηκαν ευγενικοι και εξυπηρετικοι.Επισης το πινδος club μας εκανε τις εκπτωσεις που διαφημιζει στο site!!!!

Παντως επειδη με κατατρωει το σαρακι του σκι πια, μπορω να πω οτι για τον αρχαριο ηταν μια καλη ευκαιρια να αρχισει τη σεζον νωρις με μικρο κοστος και λιγο κοσμο. Συνολικη εικονα απλα θετικη!

Ας ελπισουμε σε περισσοτερα χιονια συντομα!!!!!!!!!!!!

Το Χιόνι δεν τελειώνει!!!!

Καλημέρα!

Πήγα κι εγώ στο Περτούλι αλλά κατάφερα να πάω μόνο την Κυριακή, αν και θα έπρεπε να διαλέξω τελικά το Σάββατο..

Ο εναέριος λειτουργούσε μόνο για βόλτα και το συρόμενο ήτανε δράμα με πολύ νερό, ειδικά στην αρχή του που έκανες και λίγο θαλάσσιο.. ;)

Σαν χιονοδρομικό πάντως μου άφησε καλές εντυπώσεις και θέλω να το επισκευθώ και με καλό χιονάκι..