Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
zeto

ΑΤΥΧΗΜΑ : ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ

Recommended Posts

Το πρωι της Πέμπτης 26 Μαρτιου,όπως αρκετοι γνωρίζετε, εγχειρίστηκα σε κεντρική κλινικη της Αθηνας για την ολική ρήξη του πρόσθιου χιαστου συνδέσμου και την ρήξη στον έσω μηνισκο του αριστερου μου γόνατος.

Η επέμβαση μαζι με την αναισθησια και την ανάνηψη απο την αναισθησια διήρκεσε περίπου 180 λεπτά. Ειχα επιλέξει ολική αναισθησια και έτσι μου φαίνεται πως διήρκεσε μια στιγμη! (relativity theory cool! :P)

Πριν να με μεταφερουν στο χειρουργιο έζησα την πρώτη και μοναδικη ίσως οδυνηρη εμπειρια, το ξύρισμα του ποδιου μου.. :lol: Βάζω quiz για το πόσα ξυραφάκια χαλασε ο νοσοκόμος!!! :lol: :LOL: :P

Η αρθροσκόπηση ήταν απολυτά επιτυχής. Εγινε αποκαστάσταση του κομμενου,απο την έκφυση του, χιαστου με αυτομόσχευμα του ημιτενοντώδους μυ και του ισχνού μυ (hamstrings αν δεν κάνω λάθος έτσι; Υοta;). Έγινε επίσης και συρραφή του τμήματος του μηνίσκου που είχε πάθει την ρήξη (μηνισκοσυρραφή). Πριν το χειρουργιο δεν ήξερα αν θα μου τον έραβαν ή θα αφαιρουσαν το κομμάτι που είχε πάθει την ρήξη, ο γιατρος ήταν έτοιμος και για τις 2 περιπτώσεις και πήρε την απόφαση μαζι με τον δευτερο ορθοπεδικο στην διάρκεια του χειρουργιου. Γιαυτό το λόγο θα πρέπει να μετακινουμε με πατερίτσες για 30 μέρες μετα το χειρουργιο (αντι για 15 που θα ήταν αν μου ειχαν αφαιρέσει το τμήμα του τραυματισμένου μηνισκου) και να μην το πατάω καθόλου (καμια κάθετη φόρτιση). Ο μηνίσκος ειναι το "αμορτισερ" μεταξυ κνημης και μοιριαίου οστου οπότε δεν με πειράζουν οι extra 15 μερες με τις πατεριτσες.. ;)

Περι ανάνηψης απο αναισθησία και μετεγχειρητικών πόνων:

Το "ξύπνημα" απο την αναισθησια χαρακτηριστηκε ευχερές και πράγματι δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα. Για τις παρενέργειες του φαρμάκου της αναισθησιας και του "αντιδότου" του είχα ακουσει διαφορα, αλλα στην δική μου περίπτωση δεν ίσχυσε τιποτα απο αυτά. Η δική μου αντίδραση ηταν πως για 40 λεπτά περιπου αφοτου ξυπνησα ετρεμα σαν ψαρι..

Πόνος; Το πρώτο 24ωρο (μεχρι να πάρω εξιτήριο δηλαδη) δεν μπορεί να αξιολογηθει γιατι προφανως τα παυσιπονα που μου χορήγησαν ενδοφλεβια είχαν μέγιστο αποτέλεσμα και δεν ένιωθα τιποτα. Την 2η μερα (πρωτη στο σπιτι) ο πόνος ήταν ελάχιστος και μόνο κατα την μετακινηση μου (είπαμε δεν το πατάω το μεταφέρω το ποδι) Οι επομενες μερες δεν εχουν σχεδον κανένα πόνο για μένα. ορεστης-πονος σημειώσατε 1 :P

Μετεγχειρητικά συμπτωματα

Τα μονα δυο συμπτώματα που εχω παρατηρησει και τα οποια ειχε προβλεψει ο γιατρος ειναι ενα ελαφρυ μελάνιασμα κάτω απο το γόνατο καθως επίσης και ενα πρήξιμο με λίγο πονο στην γάμπα. Επίσης ειχα πυρετο μέχρι 38 για τρια 24ωρα.

Αυτά από μένα προς το παρον! B)

Al_Foutzin

υγ ξεχασα να γράψω πως και γω σαν καλο παιδι φοράω κηδεμονα. http://www.townsenddesign.com/ (σειρά rebel)

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Πριν να με μεταφερουν στο χειρουργιο έζησα την πρώτη και μοναδικη ίσως οδυνηρη εμπειρια, το ξύρισμα του ποδιου μου.. :lol: Βάζω quiz για το πόσα ξυραφάκια χαλασε ο νοσοκόμος!!! :lol: :LOL: :P

Al_Foutzin

Τι λες τώρα! Υπάρχουν και χειρότερα! Για σκέψου και την περίπτωση της βουβωνοκήλης B):P

Περαστικά και πάλι.

Γιατρέ τα βλέπω όλα άσπρα!Είμαι σοβαρά?

...ξεχασα να γράψω πως και γω σαν καλο παιδι φοράω κηδεμονα. http://www.townsenddesign.com/ (σειρά rebel)

Μας δουλευεις μου φαινεται...ShowLetter.gif

Περαστικα!

Απο μετεγχειρητικο πονο στο πορτοφολι πως παει; :lol:

Φιλικα

ΜακηςΜ

Μας δουλευεις μου φαινεται...ShowLetter.gif:lol:

Περαστικα!

Απο μετεγχειρητικο πονο στο πορτοφολι πως παει; :lol:- may the god bless engineers' social insurence :lol:

Φιλικα

ΜακηςΜ

Το πρωι της Πέμπτης 26 Μαρτιου,όπως αρκετοι γνωρίζετε, εγχειρίστηκα σε κεντρική κλινικη της Αθηνας για την ολική ρήξη του πρόσθιου χιαστου συνδέσμου και την ρήξη στον έσω μηνισκο του αριστερου μου γόνατος.

Η επέμβαση μαζι με την αναισθησια και την ανάνηψη απο την αναισθησια διήρκεσε περίπου 180 λεπτά. Ειχα επιλέξει ολική αναισθησια και έτσι μου φαίνεται πως διήρκεσε μια στιγμη! (relativity theory cool! :rolleyes:)

Πριν να με μεταφερουν στο χειρουργιο έζησα την πρώτη και μοναδικη ίσως οδυνηρη εμπειρια, το ξύρισμα του ποδιου μου.. :P Βάζω quiz για το πόσα ξυραφάκια χαλασε ο νοσοκόμος!!! :unsure: :unsure: :rolleyes:

Η αρθροσκόπηση ήταν απολυτά επιτυχής. Εγινε αποκαστάσταση του κομμενου,απο την έκφυση του, χιαστου με αυτομόσχευμα του ημιτενοντώδους μυ και του ισχνού μυ (hamstrings αν δεν κάνω λάθος έτσι; Υοta;). Έγινε επίσης και συρραφή του τμήματος του μηνίσκου που είχε πάθει την ρήξη (μηνισκοσυρραφή). Πριν το χειρουργιο δεν ήξερα αν θα μου τον έραβαν ή θα αφαιρουσαν το κομμάτι που είχε πάθει την ρήξη, ο γιατρος ήταν έτοιμος και για τις 2 περιπτώσεις και πήρε την απόφαση μαζι με τον δευτερο ορθοπεδικο στην διάρκεια του χειρουργιου. Γιαυτό το λόγο θα πρέπει να μετακινουμε με πατερίτσες για 30 μέρες μετα το χειρουργιο (αντι για 15 που θα ήταν αν μου ειχαν αφαιρέσει το τμήμα του τραυματισμένου μηνισκου) και να μην το πατάω καθόλου (καμια κάθετη φόρτιση). Ο μηνίσκος ειναι το "αμορτισερ" μεταξυ κνημης και μοιριαίου οστου οπότε δεν με πειράζουν οι extra 15 μερες με τις πατεριτσες.. :rolleyes:

Περι ανάνηψης απο αναισθησία και μετεγχειρητικών πόνων:

Το "ξύπνημα" απο την αναισθησια χαρακτηριστηκε ευχερές και πράγματι δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα. Για τις παρενέργειες του φαρμάκου της αναισθησιας και του "αντιδότου" του είχα ακουσει διαφορα, αλλα στην δική μου περίπτωση δεν ίσχυσε τιποτα απο αυτά. Η δική μου αντίδραση ηταν πως για 40 λεπτά περιπου αφοτου ξυπνησα ετρεμα σαν ψαρι..

Πόνος; Το πρώτο 24ωρο (μεχρι να πάρω εξιτήριο δηλαδη) δεν μπορεί να αξιολογηθει γιατι προφανως τα παυσιπονα που μου χορήγησαν ενδοφλεβια είχαν μέγιστο αποτέλεσμα και δεν ένιωθα τιποτα. Την 2η μερα (πρωτη στο σπιτι) ο πόνος ήταν ελάχιστος και μόνο κατα την μετακινηση μου (είπαμε δεν το πατάω το μεταφέρω το ποδι) Οι επομενες μερες δεν εχουν σχεδον κανένα πόνο για μένα. ορεστης-πονος σημειώσατε 1 :rolleyes:

Μετεγχειρητικά συμπτωματα

Τα μονα δυο συμπτώματα που εχω παρατηρησει και τα οποια ειχε προβλεψει ο γιατρος ειναι ενα ελαφρυ μελάνιασμα κάτω απο το γόνατο καθως επίσης και ενα πρήξιμο με λίγο πονο στην γάμπα. Επίσης ειχα πυρετο μέχρι 38 για τρια 24ωρα.

Αυτά από μένα προς το παρον! :lol:

Al_Foutzin

υγ ξεχασα να γράψω πως και γω σαν καλο παιδι φοράω κηδεμονα. http://www.townsenddesign.com/ (σειρά rebel)

Φιλε al foutzin, σου ευχομαι σιδερενιος.

εγω την εκανα στις 10 μαρτιου και τωρα ειμαι στη φαση της κινησιοθεραπείας...μέχρι τώρα πάει καλά το θέμα και περπατάω μόνο με νάρθηκα πλέον. Θέλει υπομονή και επιμονή φίλε.

Κωστής

1η Δεκεμβρίου 2008 μπήκα χειρουργείο για αφαίρεση τμήματος εξωτερικού μηνίσκου ύστερα από ρήξη (αρθροσκόπηση με ολική αναισθησία). Για να βγω από το σπίτι και να περπατήσω μου πήρε 2 εβδομάδες. Τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου ήμουν στις Άλπεις και έκανα κάθε μέρα επί 1 εβδομάδα σκι ασταμάτητα από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Κάνένα απολύτως πρόβλημα!

Edited by click

Οι επεμβάσεις για προβλήματα μηνίσκου που γίνονται πλέον με αρθροσκόπηση είναι πολύ απλά χειρουργεία και όντως ο χρόνος πλήρους αποκατάστασης υπό κανονικές συνθήκες, είναι 1 - 2 μήνες!

Η επέμβαση αποκατάστασης ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου με συνδεσμοπλαστική είναι πολύ πιό σύνθετο χειρουργείο γιατί απαιτεί την τοποθέτηση μοσχεύματος που πρέπει στη συνέχεια να απορροφηθεί από τον οργανισμό σωστά και να λειτουργήσει ως σύνδεσμος.

Γίνεται ακόμη πιό σύνθετο (σαν 2 χειρουργεία) όταν το μόσχευμα είναι φυσικό, οπότε, πρέπει να αφαιρεθεί κάποιος τένοντας απο άλλο σημείο του σώματος και να τοποθετηθεί ως μόσχευμα! Γιαυτό και ο χρόνος πλήρους αποκατάστασης (= απρόσκοπτη επιστροφή του ασθενούς στις αρχικές του αθλητικές δραστηριότητες) όταν το μόσχευμα είναι τεχνητό είναι 2-3 μήνες, ενώ αν είναι φυσικό, είναι 6-9 μήνες!!

Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........

Υοτα rules..

Πάντως αυτο που ηθελα να πω ειναι πως ο τετρακέφαλος μου δεν έχει "μικρύνει" σε όγκο και δύναμη..περιπου όπως και πριν τον αισθανομαι.. εχει σχεση με την γυμναστικη που έκανα πριν και τις φυσιοθεραπειες πριν την εγχειρηση;

περιμενε λιγο ακομα και θα δεις

τοιχο-τοιχο :sword::drinks:

Korn Spammer...

Edited by Pefto_kai_Matheno

Κάνε μου λιγάκι Μπεεεεεε...

Καλά προφανώς και θα γίνει, ήδη απο σήμερα φαίνεται μια μικρή διαφορα..

υγ: εντυπωσιακο να βλέπεις την εγχειρηση σου σε dvd..

o τετρακέφαλος σου θα γινει οδοντογλυφίδα... και μαζί θα παρασύρει και τον άλλο βεβαια...

αλλα είναι κάτι που δεν πρέπει να σε ανησυχεί... όσο ευκολα "εξαφανίζεται" τοσο ευκολα χτίζεται... αλλιώς οι αθλητές θα είχαν έναν τετρακέφαλο 2 κυβικά στο κάθε πόδι :huh:

Καλά προφανώς και θα γίνει, ήδη απο σήμερα φαίνεται μια μικρή διαφορα..

υγ: εντυπωσιακο να βλέπεις την εγχειρηση σου σε dvd..

θα συρικνωθει πολύ φίλε......τουλάχιστον ο δικός μου έχει χάσει πολύ.....

Κωστής

Al_Foutzin είναι 20+ κάτι ψηλά χρονών; Ε, μπορεί να ατροφήσει τον τετρακεφαλό του (και όποια άλλη μυική ομάδα θέλει :P ) όσες φορές θέλει και να τον ενδυναμώσει άλλες τόσες - ορμονικό περιβάλλον στο peak του. Το θέμα είναι οτι μετά την φυσιοθεραπεία οι μύες έρχονται σε ομοιόσταση απο μόνοι τους , χωρίς να κάνεις κάτι εξειδικευμένο, προπονητικά, nothing to worry about it δηλαδή.... :rolleyes:

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Περαστικά Ορέστη!!!! :rolleyes:

πρόσεχε τί λες και πώς τα λές, γιατί σε βλέπω next year να ξανακάνεις ski στο ένα πέδιλο ...αλά μπλέ LaTania δεαρ Κορνήλιε :P:)

Ορέστη περαστικά και internetικά!

"Ski good or eat wood"... The White Grizzly mantra

πρόσεχε τί λες και πώς τα λές, γιατί σε βλέπω next year να ξανακάνεις ski στο ένα πέδιλο ...αλά μπλέ LaTania δεαρ Κορνήλιε ;):P

:):P τι μου θύμισες!!!! αχχ επρεπε να ειχα κατεβει μεχρι το ξενοδοχειο.. :lol:

σορρυ για το off-topic.. :P

Περαστικα κι απο μενα Ορεστη :rolleyes:

Λοιπον.. 1 μήνα (και 2 μερες <_<) μετα το χειρουργιο βρίσκομαι στην 2η φάση της αποθεραπείας αποκατάστασης.

Το πρώτο στάδιο ηταν ο πρώτος μήνας που δεν έπρεπε να πατάω το ποδι μου λόγω της μηνισκοσυρραφής και εκανα μονο απλες ασκησεις στο σπιτι.

Στο 2ο στάδιο που βρίσκομαι τωρα περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία 3 ωρες την ημέρα και φυσικά έχω το ελεύθερο να περπατάω αλλα βέβαια χωρις να κάνω απότομες αλλαγες κατεύθυνσης,αργο βασανιστικό περπάτημα για να γνωρίσεις τις κρυμμένες ομορφιες της πόλης σου.. :angry::rolleyes:

Το 3ο στάδιο θα περιλαμβανει συντηρητικες ασκήσεις στα όργανα του γυμναστηριου (με την επίβλεψη του φυσικοθεραπευτη), το 4ο ειναι το full-επιθετική-εκγύμναση στα όργανα του γυμναστηριου σε κανονικους ρυθμους.

Την Κυριακή που περπάτησα μετα απο ενα μηνα μια απόσταση περιπου 200μ με λιγη ανηφορα-κατηφορα, μετά ένιωθα λες και ειχα τρέξει μαραθωνιο.. ;)

Εύχομαι 100% επιτυχία σε όλη την αποθεραπεία/αποκατάσταση και στην πρώτη σου κατάβαση (στην apres accident era, η οποία ξεκινάει με κλασσική μουσική όπως στο βιδεάκι του Αδάμ ή εναλλακτικά reggae:-Ρ) να γίνουν αυτομάτως delete όλα τα στάδια και οι ταλαιπωρίες που πέρασες ;)και μετά η καλύτερη ευχή είναι να ξεκινήσεις salsa :rolleyes:

"Ski good or eat wood"... The White Grizzly mantra

Μόλις γύρισα απο τη φυσικοθεραπεία και το γιατρο που μου εξέτασε κλινικα το ποδι, η κατάσταση του ποδιου-γόνατος περιγράφεται με 3 λέξεις: πάρα πολυ καλή :unsure:;) ;)