Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
zeto

ΑΤΥΧΗΜΑ : ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ

Recommended Posts

επειδη η ερωτηση ειναι απλη ,απνωτω εδω,μεσω goggle θα τα μαθεις αυτα...μηχανη αναζητησης,οχι προσωπικα δεν ξερω...εγω εχω του Α.Ο κερκυρα

Καλημέρα παιδιά και απο μένα.

Σήμερα κλείνω μία εβδομάδα απο την επέμβαση και θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις εμπειρίες/απορίες μου. Πριν δύο χρόνια και μετά απο τάκλιν-ψαλίδι στο αριστερό γόνατο σε αγώνα ποδοσφαίρου 5Χ5 μου είχαν διαγνώσει ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού χωρίς ζημιές σε μηνίσκους, οπίσθιο και πλάγιους. Τότε αποφάσισα να μην προχωρήσω σε επέμβαση για διάφορους λόγους. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια μείωσα αλλά δεν σταμάτησα τις αθλητικές μου δραστηριότητες (μπάσκετ, τέννις) με αποτέλεσμα 2-3 φορές να μου γυρίσει το γόνατο χωρίς πόνο ή κάποιο άλλο δυσάρεστο αποτέλεσμα.

Η τελευταία φορά με έπεισε όμως να προχωρήσω σε επέμβαση. Καινούρια μαγνητική και δεύτερη επίσκεψη στο Ιατρικό όπου έκλεισα το ραντεβού με τον γνωστό γιατρό για την προηγούμενη Τρίτη.

Η εμπειρία της επέμβασης μπορώ να πω οτι ήταν πολύ καλή αφού δεν ειχα καθόλου πόνους ούτε όταν μου αφαίρεσαν το σωληνάκι,ούτε όταν το πρωτοπάτησα και κατα την πρώτη φυσικοθεραπεία.

Μέχρι την Παρασκευή λοιπόν, όπου θα αφαιρεθούν τα ράμματα, το πρόγραμμα που μου έδωσαν περιλαμβάνει προσπάθεια για κάμψη του γόνατος έως 90 μοίρες (την οποία την έχω απο την δεύτερη μέρα χωρίς πόνο αλλά με μυικό τράβηγμα), συσπάσεις τετρακεφάλου και άρση του σκέλους για ενδυνάμωση, ισομετρικές ασκήσεις και φόρτιση του χειρουργημένου άκρου έως 50% με τις πατερίτσες.

Τις 4 πρώτες μέρες όλα καλά δίχως πόνους αλλά μέ έντονο πρήξιμο ειδικά μετά την εφαρμογή του νάρθηκα δηλαδή όταν ξυπνούσα.

Απο προχθές όμως όταν περπατάω με πατερίτσες ακόμα και όταν στέκομαι όρθιος έχω φοβερούς πόνους και η αισθηση είναι σαν να γεμίζει η αρθρωση αίμα και παέι να σπάσει. Είναι φυσιολογικό αυτό? Παρεπιπτόντως στο εξιτήριο μου είπαν ότι την Παρασκευή που θα αφαιρεθούν τα ράμματα θα αφήσω και τις πατερίτσες!

Επίσης όποτε φοράω το νάρθηκα με πιέζει(πονάει) πάρα πολύ στην άρθρωση και μου έχει προκαλέσει και οίδημα και γι'αυτό το λόγο τον φοράω μόνο τη νύχτα.

Αν έχετε παρόμοια εμπειρία παρακαλώ μοιραστείτε την γιατί έχω ψιλοφρικάρει

Ευχαριστώ πολύ

Θέλει υπομονή τον 1ο καιρό. Εγώ τον νάρθηκα (παρόλα τα 740 Euros) δεν τον φόρεσα παρά μόνο 5 φορές. Με πίεζε κι εμένα. Ο πόνος που αισθάνεσαι στην άρθρωση είναι λογικός νομίζω και μάλλον οφείλεται στο οίδημα που υπάρχει. Όμως ο γιατρός σου είναι αυτός που πρέπει να το δει.. Και να σου πει αν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Θέλει υπομονή τον 1ο καιρό. Εγώ τον νάρθηκα (παρόλα τα 740 Euros) δεν τον φόρεσα παρά μόνο 5 φορές. Με πίεζε κι εμένα. Ο πόνος που αισθάνεσαι στην άρθρωση είναι λογικός νομίζω και μάλλον οφείλεται στο οίδημα που υπάρχει. Όμως ο γιατρός σου είναι αυτός που πρέπει να το δει.. Και να σου πει αν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Να καταθέσω κ εγώ την εμπειρία μου κ να δώσω δύο φιλικές συμβουλές.......έκανα την επέμβαση προσθιου χιαστου τον μάρτιο (πριν 8 μήνες δηλαδή).

Από την αρχή έδωσα βαρύτητα στην κάμψη κ έκταση του γόνατος κ όχι στην ενδυνάμωση τετρακεφάλου (εκανα ποδήλατο με μηδενική αντίσταση ) με αποτέλεσμα ο μυς να είναι ατροφικος για μεγαλο χρονικό διάστημα (περίπου 7 μήνες).Εδώ κ ένα μήνα έχω ξεκινήσει γυμναστήριο κ βλέπω κάποια βελτίωση στον τετρακέφαλο...αλλά θέλει δουλειά ακόμη.

Λόγω αδύναμου τετρακεφάλου έχω πονους στην γάμπα μετα από καποια ώρα περπάτημα

Λόγω φόβου δεν πατάω καλά το πόδι μου όπως μου λένε όσοι με βλέπουν, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ενδυνάμωση...επίσης δεν μπορώ να τρέξω (κουτσαίνω όταν πάω να τρέξω) κ αυτό συμβαίνει επειδη δεν πιέζω τον εαυτό μου να τρέξει λόγω φόβου....( Γιώτα πως κατάφερες σε 8 μήνες να κάνεις σκι ??)

Αποτέλεσμα είναι να έχει καθυστερησει πολύ η ενδυνάμωση του ποδιού κ όταν περπατάω να πέφτει περισσότερο βάρος στην γάμπα κ να έχω πονους εκεί και να μου ρίχνει την ψυχολογια όλο αυτό το θέμα.

Οπότε δύο πραγμάτα έχω να πω :

1. Δώστε βαρύτητα στην ενδυνάμωση από νωρις

2. Μην το φοβάστε το πόδι....πατήστε γερά.

Κωστής

Λόγω φόβου δεν πατάω καλά το πόδι μου όπως μου λένε όσοι με βλέπουν, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ενδυνάμωση...επίσης δεν μπορώ να τρέξω (κουτσαίνω όταν πάω να τρέξω) κ αυτό συμβαίνει επειδη δεν πιέζω τον εαυτό μου να τρέξει λόγω φόβου....( Γιώτα πως κατάφερες σε 8 μήνες να κάνεις σκι ??)

Έκανα πολλή γυμναστική από όσο το δυνατόν νωρίτερα..Φαντάσου ότι από τη 2η μέρα τσακωνόμασταν με το γιατρό πότε θα ξεκινήσω να κάνω τί...Για 6 εβδομάδες, δεν με άφηνε ούτε να σηκώσω το πόδι μου με το βάρος του, έκανα μόνο κάτι υποτυπώδεις ασκησούλες...Μετά όμως από τις 6 εβδομάδες που μου έδωσε το ελεύθερο να ξεκινήσω προπόνηση, κάθε μέρα έκανα 1-2 φορές την ημέρα ασκήσεις ενδυνάμωσης με βαράκια, με λάστιχα, με ποδήλατο, καθίσματα, ό,τι μπορούσα στο όριο του πόνου, μόνη μου και στο φυσιοθεραπευτήριο + πολύ περπάτημα + ανέβασμα με τις σκάλες. Μόλις μπόρεσα ξεκίνησα και μπάνια στη θάλασσα με βατραχοπέδιλα.

Μετά 4 μήνες, είχα πάει διακοπές στην Πάργα κι ανεβοκατέβαινα κάτι τεράστια σκαλωπάτια κι αν με έβλεπες δεν θα μπορούσες να πεις ποιό πόδι είχε κάνει επέμβαση, αλλά έκανα συνεχώς προπόνηση, κάθε μέρα!

Αυτό που με βοήθησε πιό πολύ νομίζω ήταν οι ασκήσεις με λάστιχα και λέω να ξεκινήσεις άμεσα κι έχεις καιρό μπροστά σου να τσουλήσεις κανονικά! 8)

Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........

Έκανα πολλή γυμναστική από όσο το δυνατόν νωρίτερα..Φαντάσου ότι από τη 2η μέρα τσακωνόμασταν με το γιατρό πότε θα ξεκινήσω να κάνω τί...Για 6 εβδομάδες, δεν με άφηνε ούτε να σηκώσω το πόδι μου με το βάρος του, έκανα μόνο κάτι υποτυπώδεις ασκησούλες...Μετά όμως από τις 6 εβδομάδες που μου έδωσε το ελεύθερο να ξεκινήσω προπόνηση, κάθε μέρα έκανα 1-2 φορές την ημέρα ασκήσεις ενδυνάμωσης με βαράκια, με λάστιχα, με ποδήλατο, καθίσματα, ό,τι μπορούσα στο όριο του πόνου, μόνη μου και στο φυσιοθεραπευτήριο + πολύ περπάτημα + ανέβασμα με τις σκάλες. Μόλις μπόρεσα ξεκίνησα και μπάνια στη θάλασσα με βατραχοπέδιλα.

Μετά 4 μήνες, είχα πάει διακοπές στην Πάργα κι ανεβοκατέβαινα κάτι τεράστια σκαλωπάτια κι αν με έβλεπες δεν θα μπορούσες να πεις ποιό πόδι είχε κάνει επέμβαση, αλλά έκανα συνεχώς προπόνηση, κάθε μέρα!

Αυτό που με βοήθησε πιό πολύ νομίζω ήταν οι ασκήσεις με λάστιχα και λέω να ξεκινήσεις άμεσα κι έχεις καιρό μπροστά σου να τσουλήσεις κανονικά! :rolleyes:

Εχεις δίκιο Γιώτα....θα κάνω πιο πολύ γυμναστική.

Κωστής

παιδια θελω να ρωτησω γιατι εχω κατατρομαξει.

το καλοκαιρι ενω επαιζα βολλεϋ,γυρισε το γονατο μου και τα ειδα ολα :lol:

για μια εβδομαδα σχεδον δεν μπορουσα καν να το πατησω.επειτα απο κανα μηνα ενιωθα ακομα ωρες ωρες σαν να με κλωτσαει και σαν να εχανα τον ελεγχο.

ομως μου περασε και τωρα το πατουσα κανονικα,ετραχα κλπα.απλα δεν μπορουσα ακομη να τ τεντωσω εντελως.εχθες,εκανα γεφυρα και ακουσα κρακ κρακ κρακ,επεσα κατω...εκεινη την ωρα ποναγε πολυ αλλα μετα μου περασε και τωρα ξανακοθτσαινω οπως τον πρωτο μηνα..

λετε να ειναι ρηξη χιαστου?

αυτο φοβαμαι πιο πολυ απολα=/

και δεν ειχα παει κ εξαρχης σε γιατρο..

=/

Καλώς ήρθες.

Νομίζω ότι πρέπει να συμβουλευτείς έναν ορθοπαιδικό το συντομότερο.

Κακώς που δεν το έχεις κάνει ήδη.

Γιατρέ τα βλέπω όλα άσπρα!Είμαι σοβαρά?

πιθανως να ειχες παθει μερικη ρηξη (αν υποθεσουμε οτι ηταν ρηξη)

αν ηταν ολικη θα ειχες προβλημα στην κινητικοτητα κ σταθεροτητα..αν κ οπως λες εχανες τον ελεγχο οποτε...

επειδη ομως λες οτι δεν μπορουσες να το τεντωσεις:

οταν εχεις ενα τετοιο ατυχημα, μαζευεται αιμα με αλλες οργανικες ουσιες για να θεραπευσει ο οργανισμος το τραυμα

αυτα μετα (για να στο πω χοντρικα) ξεραινονται κ γινονται συμπαγες...οποτε λιγο αυτο, λιγο η ακινησια ακους τα κρακ κρακ...το ιδιο επαθα κ εγω οταν εσπασα τον βραχιονα...η ακινησια + ολα αυτα = ακομα ακουω κρακ κρακ...

αλλα το κρακ κρακ ειναι ασχετο....

αλλα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ....ΑΜΕΣΑ

Snow is on my D.N.A.

Καλησπερα και απο μενα.

Αν και ασχετος με το αθλημα του σκι νομιζω πως η περιπετεια μου χωραει εδω μεσα διοτι θα βοηθησει πιστευω καποιους ομοιοπαθεις! Ξεκινω λοιπον...

17-07-2009 ειχα τροχαιο ατυχημα με μηχανη. Καποιος ερωτευμενος 'οδηγος' προσπαθησε αλλα δεν καταφερε να με σκοτωσει. Μεταφορα σε νοσοκομειο Κιλκις. Χτυπημενο αριστερο γονατο. Ακτινογραφιες αξονικες και μετα απο κλινικη εξεταση ορθοπαιδικου διαγνωσθει ρηξη εσω πλαγιου! Αποτελεσμα? μου βαλαν το ποδι ολο σε γυψο και μαλιστα σε πληρη εκταση!!! Μετα απο 30 μερες σπιτι( και πολυ playsttion) ηρθε η ωρα να αφαιρεθει ο γυψος. Αποτελεσμα? Ενα ποδι αγκυλωμενο! Ευρος καμψης 20 μοιρες! Να πω καπου εδω οτι την δευτερη μερα του γυψου ενιωθα το γονατο να ποναει πολυ και να πιεζεται πολυ απο τον γυψο και μετα απο συμβουλη φιλου ορθοπαιδικου πηγα στο νοσοκομειο και μου τον ανοιξαν λιγο!

Αγκυλωσε λοιπον το ποδι και ξεκινησα φυσικοθεραπειες για να το ξεαγκυλωσω! Συμφωνα βεβαια με τους γιατρους του νοσοκομειου ο πλαγιος συνδεσμος ειχε κολλησει μονος του και ολα καλα! Απλα ειχε μεινει η αγκυλωση την οποια οι ιδιοι μου ειχαν πρεοκαλεσει βαζοντας με σε γυψο για 3ο μερες σε πληρη εκταση!!! Αλλα αυτα θα τα πουμε μετα!

Οι φυσικοθεραπειες διηρκησαν 2 μηνες! Πονος αφορητος και μη ανθρωπινο! Στην διαρκεια αυτη κατι μου ελεγε οτι κατι εχει το γονατο. Ετσι μονος μου πηγα στο Διαβαλκανικο κεντρο Θεσσαλονικης και εκανα μαγνητικη γονατου. Αποτελεσμα? Πιθανη ρηξη προσθιοηξη εξω χιαστου, ρηξη εξω μηνισκου, ρηξη εσω πλαγιου συνδεσμου οστικη θλαση γονατος και ενα υγρο που δεν θυμαμαι το ονομα του! Με αλλα λογια στο Νοσοκομειο Κιλκις μου ειχαν βρει απο τα 5 μολις ενα! Βρισκω αθλιατρο πολυ γνωστο λοιπον ο οποιος μου λεει οτι το ποδι δεν επρεπε να μπει σε γυψο!!!! Σε ρηξη συνδεσμου βαζουμε εναν ναρθηκα το πολυ! Και μου ειπε οτι πρεπει να κανω επεμβαση! Αλλα το γονατο ακομα αγκυλωμενο! Για να μην σας κουραζω.....ειχα εναν ορθοπαιδικο φιλο και αξιο εμπιστοσυνης ο οποιος μου ειπε τα εξης:

"για να χειρουργησω ενα γονατο για χιαστο και μηνισκο πρεπει το ποδι να εχει τουλαχιστον 120 μοιρες καμψη!"

Εγω ειχα με πολυ δουλεια, κοπο, πονο, και δακρυ...ναι ναι δακρυ.....100 μοιρες! συνεχισα λοιπον φυσιοθεραπειες και οταν εφτασα τις 115 μοιρες και το ποδι απλα δεν πηγαινε αλλο αποφασισαμε την εγχειρηση!

Επιτακτικη η επεμβαση διοτι προφανως κατι εμποδιζε την καμψη και προφανως 'ετρωγε' τον χονδρο κατι το οποιο πρεπει ολοι να αποφευγουν! Οταν τρωγεται ο χονδρος ξεκιναει η αρθριτιδα! Χανεται σε εκεινο το σημειο δηλαδη η γυαλαδα του χονδρου!

Η επεμβαση 3,5 ωρες. Και μαλιστα την ειδα ολη διοτι ειμουν με ραχιαια ναρκωση. 1,5 μερα στο νοσοκομειο και απο πονο ειχα μονο το πρωτο βραδυ. Την επομενη μερα σπιτι και ολα μια χαρα. Πραγματικα περιμενα παραπανω πονο αλλα ευτυχως ημουν και σε κατι τυχερος. Το μεγαλο στοιχημα τωρα καθως διανυω την 4η εβδομαδα ειναι η καμψη! Την εκταση την εχω! Βεβαια ο τετρακεφαλος ειναι στα μαυρα του τα χαλια. Αλλα θα ερθει και η σειρα του. Ενεργητικη καμψη ειμαι στις 90 μοιρες. Οιδημα σχεδον ανυπαρκτο. Το μονο κακο ειναι οτι σε ενα ραμα εχω ερυθροτητα και για τον φοβο των ιουδαιων με εχει πλακωσει σε αντιβιωσεις και αντιφλεγμονοδη.

Το συμπερασμα που εβγαλα απο ολη την ιστορια ειναι οτι πανω απο ολα μετραει ο γιατρος να ειναι ΚΑΛΟΣ γιατρος αλλα και Ανθρωπος!Απο κει και περα καταλαβα επισης πως αν δεν εχεις χρημα στην σημερινη Ελλαδα και μπλεξεις με δημοσισα νοσοκομεια...........η υγεια σου παιζεται σε ρωσικη ρουλετα!

Επομενως παιδια μην μασατε! Η επεμβαση ειναι παιχνιδακι! Τιποτα το ιδιατερο! Πονους λιγους και αναμενομενους! Να φοβαστε μονο την κακη κλινικη εξεταση, την αδιαφορια του δημοσιου αλλα και το ιδιωτικο 'ενδιαφερον'.

Γεια σας και απο εμενα.

Πριν μια μιση βδομαδα επαθα ρηξη προσθιου χιαστου. Ο ορθοπεδικος μου ειπε οπωσδηποτε νυστερι. Ζω στα γιαννενα και θα ηθελα να μου πειτε αν εχετε να προτεινετε καποιον καλο στα γονατα τοσο χειρουργο οσο και ορθοπεδικο. Επισης, διαβασα οτι δεν ειναι απαραιτητο παντα να κανεις επεμβαση μια και στην περιπτωση μου δεν εχω ρηξη σε τιποτε αλλο και ολα ειναι καλα. Αν μπορει καποιος θα ηθελα να μου περιγραψει την ολη διαδικασια που αντιμετωπισε σε ενα δημοσιο νοσοκομειο. Δεν εχω καμια ασφαλεια προσ το παρον και ειμαι λιγο ξεκρεμαστη.

Ευχαριστω

Καταρχας μην αγχωνεσαι για την επεμβαση. Δεν ειναι τιποτα. Απλα θα αλλαξει η καθημερινοτητα σου για λιγο καιρο. Εκει πρεπει να κανεις υπομονη. Και δουλεια πολυ με το γονατο μετα την επενβαση Οσον αφορα τους γιατρους......θα σου πω απλα οτι εγω που το εψαχνα πριν ενα μηνα πολλες φορες μου προτειναν το Πανεπιστημιακο Νοσοκομειο Ιωαννινων! Ειστε κορυφη εκει οσον αφορα τις επεμβασεις αυτες και εχει καποιους πολυ καλους ορθοπαιδικους που κανουν την αρθροσκοπηση. Ονομα δεν θυμαμαι αλλα θα σου πω λιαν συντομως. Ο γιατρος που χειρουργησε εμενα σε ιδιωτικη κλινικη της Θεσσαλονικης αποφοιτησε Με Doctora απο τα Γιαννενα. Οποτε απο αποψη ορθοπαιδικων και νοσοκομειων δεν νομιζω οτι θα επρεπε να αγχωνεσαι. Τα εχεις στα ποδια σου. Πολυ γνωστοι μου απο κιλκις εκαναν τις αρθροσκοπησεις τους στα Γιαννενα. Απο κει και περα νοσοκομειο απο νοσοκομειο διαφερει. Στην πολη μου δεν θα την εκανα ποτε. Στα Γιαννενα το σκεφτομουνα σοβαρα λογω πολυ καλων ορθοπαιδικων χειρουργων! Απο κει και περα απο οσο ξερω οταν ο χιαστος κοπει....ειναι επιτακτικη η αρθροσκοπικη του αποκατασταση γιατι αν το αφησεις θα σου δημιουργησει αρθριτιδα! Ασε που για να μην εχεις ασταθεια θα πρεπει να κανεις τετρακεφαλους σαν του Παναγιωτη Γιαννακη!!!

Αρα...οχι αγχος......εναν καλο ορθοπαιδικο(εχετε πολλους) και βουρ για χειρουργειο. Δεν ειναι τιποτα.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ...

ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ για προσθιο χιαστο και μηνυσκο σε δημοσιο νοσοκομειο στην αθηνα σε καλο γιατρο με βιβλιαριο δημοσιου κ μηδενικο κοστος...ο γιατρος δεν μου ζητησε φακελακι απλα εμεις του δωσαμε ενα μικρο ποσο καλοπροαιρετα....

Απο οτι μου ειπε η επεμβαση πηγε πολυ καλα...παρασκευη χειρουργηθηκα δευτερα γυρισα σπιτι μου γτ δεν την παλευα στο νοσοκομειο...πυρετο δεν εκανα πολυ μεχρι37.5...το ποδι μ δεν φενεται προισμενο...

Επισης πρεπει να μου επιασαν τον κωλο κανονικα στον κηδεμονα 4 σημειων γιατι εδωσα 600 ευρω(τα 400 θα τα παρω πισω απο το ταμειο)..τι λετε?παρα πολλα δεν ειναι??

Τον κηδεμονα δεν μ τον ρυθμισε σε μοιρες κ μου ειπε πρεπει να ειναι χωρις ρυθμιση να κανεις ολες τις μοιρες...επισης μου ειπε οτι με τις πατεριτσες δν πρεπει να κανω κουτσο κ να μου βγει η παναγια αλλα μπορω να το παταω λιγο σιγα σιγα αλλα χωρις να βαζω δυναμη να το ακουμπαω...Αν το πατισω πολυ μ ειπε θα προιζεται κ θα ξεπροιζεται αλλα κ αυτο μεσα στο προγραμμα ειναι αλλα να αποφευγεται...

Τελος μ ειπε σε 15 μερες να βγαλω τα ραμματα(ξερω να τα βγαζω) κ να ξεκινησω κ φυσιοθεραπειες...

Επισης μ ειπες σε 1,5 μηνα να του παω μια μαγνητικη να δει την θεση του μοσχευματος...

Τωρα θελω να που πειτε μερικα τμηματα για φυσιοθεραπειες κ αν ξερετε αν τα καλυπτει το δημοσιο....μενω ζωγραφου και θελω καπου στις γειτονικες περιοχες αλλιως και μακρυα αλλα να ειναι καλο..:( Πολλα ζηταω ε??

ευχαριστω και παλι γιατι κ πριν την επεμβαση μου δωσατε πληρεις πληροφοριες

Καλησπερα και απο μενα.

Αν και ασχετος με το αθλημα του σκι νομιζω πως η περιπετεια μου χωραει εδω μεσα διοτι θα βοηθησει πιστευω καποιους ομοιοπαθεις! Ξεκινω λοιπον...

17-07-2009 ειχα τροχαιο ατυχημα με μηχανη. Καποιος ερωτευμενος 'οδηγος' προσπαθησε αλλα δεν καταφερε να με σκοτωσει. Μεταφορα σε νοσοκομειο Κιλκις. Χτυπημενο αριστερο γονατο. Ακτινογραφιες αξονικες και μετα απο κλινικη εξεταση ορθοπαιδικου διαγνωσθει ρηξη εσω πλαγιου! Αποτελεσμα? μου βαλαν το ποδι ολο σε γυψο και μαλιστα σε πληρη εκταση!!! Μετα απο 30 μερες σπιτι( και πολυ playsttion) ηρθε η ωρα να αφαιρεθει ο γυψος. Αποτελεσμα? Ενα ποδι αγκυλωμενο! Ευρος καμψης 20 μοιρες! Να πω καπου εδω οτι την δευτερη μερα του γυψου ενιωθα το γονατο να ποναει πολυ και να πιεζεται πολυ απο τον γυψο και μετα απο συμβουλη φιλου ορθοπαιδικου πηγα στο νοσοκομειο και μου τον ανοιξαν λιγο!

Αγκυλωσε λοιπον το ποδι και ξεκινησα φυσικοθεραπειες για να το ξεαγκυλωσω! Συμφωνα βεβαια με τους γιατρους του νοσοκομειου ο πλαγιος συνδεσμος ειχε κολλησει μονος του και ολα καλα! Απλα ειχε μεινει η αγκυλωση την οποια οι ιδιοι μου ειχαν πρεοκαλεσει βαζοντας με σε γυψο για 3ο μερες σε πληρη εκταση!!! Αλλα αυτα θα τα πουμε μετα!

Οι φυσικοθεραπειες διηρκησαν 2 μηνες! Πονος αφορητος και μη ανθρωπινο! Στην διαρκεια αυτη κατι μου ελεγε οτι κατι εχει το γονατο. Ετσι μονος μου πηγα στο Διαβαλκανικο κεντρο Θεσσαλονικης και εκανα μαγνητικη γονατου. Αποτελεσμα? Πιθανη ρηξη προσθιοηξη εξω χιαστου, ρηξη εξω μηνισκου, ρηξη εσω πλαγιου συνδεσμου οστικη θλαση γονατος και ενα υγρο που δεν θυμαμαι το ονομα του! Με αλλα λογια στο Νοσοκομειο Κιλκις μου ειχαν βρει απο τα 5 μολις ενα! Βρισκω αθλιατρο πολυ γνωστο λοιπον ο οποιος μου λεει οτι το ποδι δεν επρεπε να μπει σε γυψο!!!! Σε ρηξη συνδεσμου βαζουμε εναν ναρθηκα το πολυ! Και μου ειπε οτι πρεπει να κανω επεμβαση! Αλλα το γονατο ακομα αγκυλωμενο! Για να μην σας κουραζω.....ειχα εναν ορθοπαιδικο φιλο και αξιο εμπιστοσυνης ο οποιος μου ειπε τα εξης:

"για να χειρουργησω ενα γονατο για χιαστο και μηνισκο πρεπει το ποδι να εχει τουλαχιστον 120 μοιρες καμψη!"

Εγω ειχα με πολυ δουλεια, κοπο, πονο, και δακρυ...ναι ναι δακρυ.....100 μοιρες! συνεχισα λοιπον φυσιοθεραπειες και οταν εφτασα τις 115 μοιρες και το ποδι απλα δεν πηγαινε αλλο αποφασισαμε την εγχειρηση!

Επιτακτικη η επεμβαση διοτι προφανως κατι εμποδιζε την καμψη και προφανως 'ετρωγε' τον χονδρο κατι το οποιο πρεπει ολοι να αποφευγουν! Οταν τρωγεται ο χονδρος ξεκιναει η αρθριτιδα! Χανεται σε εκεινο το σημειο δηλαδη η γυαλαδα του χονδρου!

Η επεμβαση 3,5 ωρες. Και μαλιστα την ειδα ολη διοτι ειμουν με ραχιαια ναρκωση. 1,5 μερα στο νοσοκομειο και απο πονο ειχα μονο το πρωτο βραδυ. Την επομενη μερα σπιτι και ολα μια χαρα. Πραγματικα περιμενα παραπανω πονο αλλα ευτυχως ημουν και σε κατι τυχερος. Το μεγαλο στοιχημα τωρα καθως διανυω την 4η εβδομαδα ειναι η καμψη! Την εκταση την εχω! Βεβαια ο τετρακεφαλος ειναι στα μαυρα του τα χαλια. Αλλα θα ερθει και η σειρα του. Ενεργητικη καμψη ειμαι στις 90 μοιρες. Οιδημα σχεδον ανυπαρκτο. Το μονο κακο ειναι οτι σε ενα ραμα εχω ερυθροτητα και για τον φοβο των ιουδαιων με εχει πλακωσει σε αντιβιωσεις και αντιφλεγμονοδη.

Το συμπερασμα που εβγαλα απο ολη την ιστορια ειναι οτι πανω απο ολα μετραει ο γιατρος να ειναι ΚΑΛΟΣ γιατρος αλλα και Ανθρωπος!Απο κει και περα καταλαβα επισης πως αν δεν εχεις χρημα στην σημερινη Ελλαδα και μπλεξεις με δημοσισα νοσοκομεια...........η υγεια σου παιζεται σε ρωσικη ρουλετα!

Επομενως παιδια μην μασατε! Η επεμβαση ειναι παιχνιδακι! Τιποτα το ιδιατερο! Πονους λιγους και αναμενομενους! Να φοβαστε μονο την κακη κλινικη εξεταση, την αδιαφορια του δημοσιου αλλα και το ιδιωτικο 'ενδιαφερον'.

Φίλε είσαι πάρα πάρα πάρα πολύ τυχερός.

Υπήρχε περίπτωση να πρηστεί το γόνατό σου μετά την τοποθέτηση του γύψου και να είχες άσχημα ξεμπερδέματα. Για αυτόν τον λόγο δεν βάζουν γύψο όπως είπε ο γιατρός που ανέφερες. Οι σύνδεσμοι είναι ζωντανοί ιστοί, αιματώνονται. Μετά από ρήξη (ολική, μερική) το γόνατο εσωτερικά γεμίζει αίμα (για αυτόν τον λόγο πρήζεται). Για να γίνει η εγχείριση πρέπει να φύγει το πρήξιμο.

Κάποια στιγμή θα ανεβάσω μερικές πληροφορίες και την δικιά μου εμπειρία.

Ανοιξαν τα χιονοδρομικα κεντρα κ δεν ειναι κανεις να μου απαντησει???? :D

Μάλλον δεν μένει κανείς προς Ζωγράφου! :P

Σου στέλνω ΡΜ να δεις ένα φυσιοθεραπευτήριο στο Παγκράτι!

Περαστικά σου

Παιδια και κατι ακομα...

Εχω δεκα μερες απο το χειρουργειο και σε 5 μερες θα βγαλω τα ραμματα...

το ποδι το εχω σε μια κλιση περιπου 30 μοιρες οταν καθομαι σε καρεκλα(ο κηδεμονας μου τον ρυθμισε ο γιατρος σε ελευθερη κινηση)..

Η ερωτηση ειναι :πολλοι γραφουν οτι σε εναν μηνα περιπου μπορεις να περπατησεις...πως γινεται αυτο αφου δεν μπορω να κανω πληρη εκταση στο ποδι ???

Σας ευχαριστω....to site ειναι super...

Η ερωτηση ειναι :πολλοι γραφουν οτι σε εναν μηνα περιπου μπορεις να περπατησεις...πως γινεται αυτο αφου δεν μπορω να κανω πληρη εκταση στο ποδι ???

Σας ευχαριστω....to site ειναι super...

Υπομονή φίλε υπομονή και πολυ δουλειά ( κάμψη έκταση )

Και περαστικά σου

Ανάλογα με το πρωτόκολο αποκατάστασης που ακολουθεί ο γιατρός σου μπορεί να σου δώσει το οκ να ξεκινήσεις να πατάς / περπατάς το πόδι σου σχεδόν αμέσως μόλις κόψεις τα ράμματα, ή μετά από 1 μήνα, ή μετά από 6 εβδομάδες.

Στην ερώτησή σου: Στο περπάτημα δεν είναι η κάμψη / έκταση που θα σε περιορίζει...δεν χρειάζεσαι πλήρη έκταση (ούτε κάμψη) για να περπατήσεις ακόμη και χωρίς να κουτσαίνεις καθόλου! Φυσιολογικά, όταν περπατάς δεν "κλειδώνεις" την άρθρωση του γονάτου. Η αδυναμία του τετρακέφαλού σου θα σε περιορίζει και ο πόνος που θα νιώθεις. Μην ανησυχείς, έχεις χρόνο για τα πάντα, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα αποκατάστασης που θα σου τα καθορίσει ο γιατρός σου σε συνεργασία με το φυσιοθεραπευτή σου!

Καλησπέρα!

Βρήκα επιτέλους το χρόνο μετά από 191 μέρες φίλοι μου από τον τραυματισμό και μέσα στα χριστούγεννα θα κάνω την επέμβαση!

Το πόδι έχει ηρεμήσει.Όλο αυτό το διάστημα συνέχισα ενδυνάμωση του τετρακέφαλου και έχω χάσει μόλις κάτι λιγότερο από 1cm στο "χαλασμένο" πόδι!

Πέρασα από αρκετούς γιατρούς(αθλητικών συλλόγων και μη) κατέληξα όμως στον κ.Αποστολόπουλο από το Ιατρικο Αθηνών.Μου φάνηκε αρκετά έμπειρος και για να μην τα πολυλογώ "βρήκε" ρήξη ΠΧΣ + μηνίσκο.

Μιλήσαμε ύστερα για την τεχνική που θα ακολουθήσει και μου είπε αρθροσκοπικά,μόσχευμα από hamstring κτλ...τα γνωρίζουν καλά οι παθόντες :lol:

Ωστόσο μου ανέφερε και κάτι που δεν είχα ακούσει ξανά και θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος έχει ακολουθήσει τη συγκεκριμένη μέθοδο.Ανέφερε πως το μόσχευμα πρέπει να είναι κάποια συγκεκριμένα mm,ένα ΠΟΛΥ μικρό ποσοστό έχει τα κατάλληλα mm(μου έδειξε σχετική έρευνα) έτσι ώστε να αντέχει την πίεση που δέχεται από τις διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.Για το λόγο αυτό μέσω της τεχνικής ACL reinforcement( αν δεν κάνω λάθος http://www.lars-ligaments.com/ ) πετυχαίνουν ενδυνάμωση του μοσχεύματος.

Έχει ακολουθήσει κανείς τη συγκεκριμένη μέθοδο;

Ευχαριστώ

Ανέφερε πως το μόσχευμα πρέπει να είναι κάποια συγκεκριμένα mm,ένα ΠΟΛΥ μικρό ποσοστό έχει τα κατάλληλα mm(μου έδειξε σχετική έρευνα) έτσι ώστε να αντέχει την πίεση που δέχεται από τις διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.Για το λόγο αυτό μέσω της τεχνικής ACL reinforcement( αν δεν κάνω λάθος http://www.lars-ligaments.com/ ) πετυχαίνουν ενδυνάμωση του μοσχεύματος.

Έχει ακολουθήσει κανείς τη συγκεκριμένη μέθοδο;

Ευχαριστώ

Τί είναι αυτό;; Εννοεί να χρησιμοποιήσει ένα μίγμα φυσικού & τεχνητού μοσχεύματος;; Αυτό το έχω ακούσει και ξέρω και 2-3 περιπτώσεις που το έχουν κάνει έτσι...ευχαριστημένα είναι τα παιδιά, αυτό που δεν ξέρουμε και μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ, είναι αν όντως χρειαζόταν να μπεί και τεχνητό μαζί! Η γνώμη του γιατρού μου που δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω, είναι ότι τις περισσότερες φορές αυτό δεν χρειάζεται, καθώς ο τένοντας που χρησιμποιούν ως μόσχευμα, συνήθως, είναι πολύ πιό ανθεκτικός και παχύς από τον αρχικό σύνδεσμο!! Κι εγώ hamstring έκανα και μου είπαν μετά ότι τον πάλευαν τον τένοντα 1 ώρα για να τον φέρουν να χωρέσει εκεί που έπρεπε γιατί ήταν θεόχοντρος...Αντίθετα, οι γιατροί που ακολοθούν αυτή τη μέθοδο, έχουν κάθε λόγο να την υποστηρίζουν γιατί, αν δεν κάνω λάθος, το τεχνητό μόσχευμα στοιχίζει τουλάχιστον 3 χιλιαρικάκια ευρώπουλα!!

Η γνώμη μου: Ρώτησε τί ακριβώς είναι αυτή η μέθοδος και πόσο παραπάνω κοστίζει!!! Πάνω στην επέμβαση θα το δούνε αν πραγματικά χρειάζεσαι ενίσχυση! Αν δεν χρειάζεσαι τελικά τί θα κάνουν και πως εσύ θα πιστοποιήσεις αν το χρειάζεσαι ή όχι;; Ρώτησε!! Το χειρότερο δεν είναι το κόστος, αλλά ότι θα έχεις στο πόδι σου ένα ξένο υλικό που έχει ένα συγκεκριμένο χρόνο ζωής...Ρώτησε επίσης, τί σημαίνει αυτό!

Και κάτι άλλο: Ζήτησε να μάθεις περισσότερα γιαυτή τη μελέτη...δείχνει ότι ο τένοντας είναι λιγότερο ανθεκτικός από τον αρχικό σύνδεσμο; Ή δείχνει ότι δεν είναι αρκετά ανθεκτικός για τις επιβαρύνσεις των διαφόρων αθλημάτων;; Σε σχέση με το φυσικό σύνδεσμο έχει σημασία να συγκριθεί...Δηλαδή, τόσοι χιαστοί που χειρουργούνται και βάζουν μόνον φυσικό μόσχευμα, τί πρόβλημα έχουν;; Ρώτησε πόσα από τα τεχνητά μοσχεύμετα που χρησιμοποιούν, θέλουν αντικατάσταση μετά από 3-4 χρόνια;; Γιατί έχω ακούσει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις!

Ναι μου είπε ότι είναι συνδυασμός φυσικού με τεχνητού μοσχεύματος.Επίσης μου ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που το μόσχευμα δεν είναι αρκετά μεγάλο και πάλι αν εγώ του έχω δώσει την έγκριση να το κάνει,αλλιώς βάζει το φυσικό ακόμη και αν είναι μικρό και τελειώσαμε.Μου έδειξε μια έρευνα με μοσχεύματα από 6mm-9mm,τα ποσοστά στα οποία έχεις ένα ικανοποιητικό μόσχευμα(αρκετά mm) ήταν πολύ μικρά.Για το λόγο αυτό με ρώτησε ΕΑΝ δουν πάνω στην εγχείρηση ότι το μόσχευμα είναι μικρό ΑΝ θέλω να το "ενισχύσουν".Του τόνισα και εγώ αυτά που λες περί ανθεκτικότητας(και συμφώνησε ότι το μόσχευμα είναι δυνατότερο από το αρχικό) αλλά αυτός στάθηκε στο μήκος(mm) του μοσχεύματος.

Και σκέφτομαι εγώ τώρα(ο_Ο) εάν παίζει ρόλο το μήκος στην περίπτωση που βρουν μικρό μόσχευμα από το να είναι "τεντωμένο" δεν θα ήταν καλύτερο να το "ενισχύσουν";Εκτός από τα λεφτά,δεν νομίζω ότι χάνω και κάτι άλλο,στη χειρότερη να μην κερδίζω τίποτα.Δεν είμαι γιατρός απλά μια σκέψη.

Υ.Γ. Είσαι τυχερή με ένα τόσο μεγάλο μόσχευμα :)

Ναι μου είπε ότι είναι συνδυασμός φυσικού με τεχνητού μοσχεύματος.Επίσης μου ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που το μόσχευμα δεν είναι αρκετά μεγάλο και πάλι αν εγώ του έχω δώσει την έγκριση να το κάνει,αλλιώς βάζει το φυσικό ακόμη και αν είναι μικρό και τελειώσαμε.Μου έδειξε μια έρευνα με μοσχεύματα από 6mm-9mm,τα ποσοστά στα οποία έχεις ένα ικανοποιητικό μόσχευμα(αρκετά mm) ήταν πολύ μικρά.Για το λόγο αυτό με ρώτησε ΕΑΝ δουν πάνω στην εγχείρηση ότι το μόσχευμα είναι μικρό ΑΝ θέλω να το "ενισχύσουν".Του τόνισα και εγώ αυτά που λες περί ανθεκτικότητας(και συμφώνησε ότι το μόσχευμα είναι δυνατότερο από το αρχικό) αλλά αυτός στάθηκε στο μήκος(mm) του μοσχεύματος.

Και σκέφτομαι εγώ τώρα(ο_Ο) εάν παίζει ρόλο το μήκος στην περίπτωση που βρουν μικρό μόσχευμα από το να είναι "τεντωμένο" δεν θα ήταν καλύτερο να το "ενισχύσουν";Εκτός από τα λεφτά,δεν νομίζω ότι χάνω και κάτι άλλο,στη χειρότερη να μην κερδίζω τίποτα.Δεν είμαι γιατρός απλά μια σκέψη.

Υ.Γ. Είσαι τυχερή με ένα τόσο μεγάλο μόσχευμα :)

Καλησπέρα και από μένα. Διάβασε τα posts μου και θα πάρεις μια μικρή ιδέα, μιας και έκανα το ίδιο ακριβώς, στον ίδιο γιατρό. Όπως θα δεις είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Ο δικός μου τένοντας ήταν λεπτός για αυτό και ενισχύθηκε με τεχνητό.

Στη συγκεκριμένη μέθοδο, το τεχνητό μόσχευμα μπαίνει ως πυρήνας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άμεση επαφή με τα αθρικά υγρά. Αυτό βοηθάει στο να μην υπάρχουν φλεγμονές (ως ξένο σώμα) και θεωρητικά διορθώνει το μειονέκτημα του 100% τεχνητού που μερικές φορές σπάει ή δεν το δέχεται ο οργανισμός.

Όσο για την αντοχή είναι όλα θέμα μηχανικής. Όσο πιο πολλά τα mm, τόσο μεγαλύτερη δύναμη αντέχει το γόνατο (είτε φυσικά mm, είτε τεχνητά, είτε και τα δύο). Έχω διαβάσει κι εγώ τα πάντα γύρω από τη μέθοδο και μάλιστα έχω δει και videos της επέμβασης στο Internet (μιας και είμαι τεχνοκράτης και δεν έχω πρόβλημα με τα αίματα).

H δικιά μου εμπειρία είναι θετικότατη. Για 100% θα μπορώ να σου πω σε λίγα χρόνια... Πάντως κάτι εξίσου θετικό είναι και το ότι ο συγκεκριμένος γιατρός αφήνει ελάχιστη ουλή. Και για το κόστος συμφωνώ με τη Γιώτα.. Πήγε ψηλά το μαλλί, αλλά για αυτό πληρώνουμε τις ασφάλειες...

Κλείνοντας να σου επιστήσω την προσοχή στο μετά.. Η επιλογή σωστού φυσιοθεραπευτή είναι εξίσου σημαντική...

Καλή επιτυχία και περαστικά.

Παιδια παντως ειναι μεγαλη ταλαιπωρεια το χειρουργειο....τις πρωτες μερες πρηξιμο-λιγο πυρετο-μετα κραμπες...εισαι 14 μερες μεσα στο σπιτι με καποιες αρχικες ασκησεις φυσιοθεραπειας..δεν πρεπει να βρεχεις το ποδι μεχρι να βγαλεις τα ραμματα που το μπανιο γινεται μια τραγωδια μεχρι να πλυθεις...δεν εχεις πολυ κουραγιο για πολλους εξοδους...εχεις συνεχεια τους γονεις χυμο πορτοκαλι κ φαγητο...κ τωρα που ξεκινησα κανονικα φυσιοθεραπειες εξω , την πρωτη μερα με κινησιοθεραπεια πεθανα στον πονο...κ ελπιζεις να ρθει η στιγμη να ξαναπερπατησεις...

αν ηξερα(την ηξερα αλλα ελεγα ελα μωρε....) τη ταλαιπωρεια θα το ξανασκεφτομουν παρα πολυ για χειρουργειο κ απλα ακολουθοντας μια μακροχρονια συντηρητικη αγωγη(μην ξεχναμε ο γιαννακης στις δοξες του ειχε χιαστους κ στα 2 ποδια κ αυτο που εκανε ειναι συντηρητικη αγωγη κ αθλουταν κανονικα)..

Ασε που αν σπουδαζεις η σχολη τρεχει κ μενεις πισω...ποσο μαλλον αν εισαι επι πτυχιω...

Περαστικα μας οι παθοντες

Edited by idolent
  • Like 1

αν ηξερα(την ηξερα αλλα ελεγα ελα μωρε....) τη ταλαιπωρεια θα το ξανασκεφτομουν παρα πολυ για χειρουργειο κ απλα ακολουθοντας μια μακροχρονια συντηρητικη αγωγη(μην ξεχναμε ο γιαννακης στις δοξες του ειχε χιαστους κ στα 2 ποδια κ αυτο που εκανε ειναι συντηρητικη αγωγη κ αθλουταν κανονικα)..

Ασε που αν σπουδαζεις η σχολη τρεχει κ μενεις πισω...ποσο μαλλον αν εισαι επι πτυχιω...

Περαστικα μας οι παθοντες

ε ενταξει. περνας ομως αυτη την ταλαιπωρια και μετα καλως εχοντων των πραγματων επανερχεσαι στους κανονικους σου ρυθμους χωρις αγχος κτλ και τα τα θυμασαι όλα σαν κάτι μακρινό, αν δεν το χες κανει θα έπρεπε καθε μέρα να ζεις με αυτο και να προσεχεις το ποδι σου. δεν ειναι το ιδιο. μιλαμε για ταλαιπωρια μερικων μηνων συγκριτικα με μια μονιμη ταλαιπωρια που μπορει όμως να σε οδηγησει και σε χειροτερα

Η πληρη εκταση στις ποσες μερες επιτυγχανεται?

εγω ειμαι στη 18η μερα μετα το χειρουργειο και δεν μπορω...

Επισης μου φενεται ακομα λιγο πρησμενο..εισαι φυσιολογικο ή να αρχισω να ανησυχω?

Η πληρη εκταση στις ποσες μερες επιτυγχανεται?

εγω ειμαι στη 18η μερα μετα το χειρουργειο και δεν μπορω...

Η πλήρης έκταση απαγορεύεται σ' αυτό το χρονικό σημείο. Υπομονή θα έρθει η ώρα της.