Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found

Recommended Posts

Παιδια το θεμα με τις διατασεις ειναι τεραστιο και απασχολει για πολλα χρονια αθλητες και προπονητες.Ως πτυχιουχος ΤΕΦΑΑ εχω ακουσει πολλες αποψεις "τερατων" του χωρου(αλλες λογικες,αλλες εμπεριστατωμενες με ερευνες και στοιχεια επιστημονικα,αλλες αστειες,εμπειρικες,καινοτομες,κλασσικες με λιγα λογια τα παντα).Φυσικα και δεν αναφερομαι αποκλειστικα στη χιονοδρομια αλλα στον ευρυτερο χωρο του αθλητισμου.Υπαρχουν πολλων ειδων διατασεις καθεμια απο αυτες για ενα συγεκριμενο timing και με ενα ακομα πιο συγκεκριμενο σκοπο.Ισως απο τις πιο κλασσικες ειναι 1)προθερμανσης 2)αποκαταστασης 3) ευλυγισιας.Υπαρχουν πολλα ειδη ακομα αλλα για ευνοητους λογους δεν θα τα αναφερω.

1) Οι διατασεις προθερμανσης δεν ειναι σε ολο το ευρος κινησης καθως οι κρυοι μυς δεν εχουν την απαραιτητη ευκαμψια για να τεντωθουν πληρως.Κραταμε τις διατασεις απο 5-10 δευτερολεπτα και(προφανως) τις κανουμε πριν ξεκινησουμε την δραστηριοτητα μας.Καλυτερα θα ηταν να τις καναμε μετα απο ενα χαλαρο ζεσταμα "αεροβιου" ειδους(τζοκινγκ,χαλαρο ποδηλατο,περπατημα διαρκειας 3-5 λεπτων) ουτως ωστε να ξεκινησει η καρδια να στελνει αιμα παντου και κατα συνεπεια να εχουμε πιο ζεστους μυς.Συνολο περιπου 7-8 λεπτα.

2) Οι διατασεις αποκαταστασης γινονται μετα απο εντονη δραστηριοτητα(κυριως μεγιστης μυικης εντασης) εχουν διαρκεια απο 20-40 δευτερολεπτα και εχουν σκοπο να επανελθουν οι μυς στην αρχικη τους κατασταση,απο τη θεση της συστολης(σφιξιματος) που βρισκονται για να κυκλοφορησει ελευθερα το αιμα μεταφεροντας τα απαραιτητα θρεπτικα συστατικα(αμινοξεα κτλ) για να ξεκινησει η διαδικασια ανακαμψης.Συνολο απο 10-15 λεπτα.

3) Οι διατασεις ευλυγισιας ειναι οι διατασεις που κανουν κυριως οι αθλητες-τριες αθληματων που απαιτουν μεγαλα επιπεδα ευλυγισιας στα αθληματα τους(ρυθμικη,ενοργανη,πολεμικες τεχνες) και εχουν σαν σκοπο το "αφυσικο" τεντωμα των μυων με σκοπο να προκαλεσουν μικροτραυματισμους στο μυ,"ξεχειλωνοντας" τον.Ο μηχανισμος επιβιωσης του ανθρωπινου σωματος θα προσπαθησει να προσαρμοστει στα καινουρια δεδομενα και θα ανακατασκευασει τον μυ πιο ελαστικο και πιο ανθεκτικο.Αυτη η μορφη διατασης ειναι χρονοβορα απο 1λεπτο μεχρι +απειρο και απιστευτα επιπονη(οσοι εχετε κανει καποιο απο τα παραπανω αθληματα με νιωθετε :) )Αυτες οι διατασεις γινονται ως κυριο μερος καποιας προπονησης και διαρκουν ισως και 45 λεπτα.

Απο τα παραπανω προκυπτει οτι αν καποιος επιχειρησει να κανει τη λαθος ωρα τις λαθος διατασεις τα αποτελεσματα θα ειναι καταστροφικα.

Π.χ. Τουριστας σκιερ που εχει να αθληθει πανω απο 3 μηνες.Ανεβαινει στο βουνο και ξεκιναει διατασεις "για να μην τραυματιστει".Τραβαει και τραβαει,χερια και ποδια για σχεδον 20 λεπτα και ειναι σιγουρος πως ζεσταθηκε.Ανεβαινει πιστα λοιπον και αρχιζει να καρβαρει σαν τρελλος.Θλαση οπισθιου μηριαιου η τετρακεφαλου διαλεχτε,ο δικος μας,γιατι οι "σκουριασμενοι" εδω και 2 μηνες μυς του δεν ειχαν την απαραιτητη αρχικη ελαστικοτητα.Κανοντας διατασεις ευλυγισιας τους εκανε να κρεμονται απο μια κλωστη και σε συνδυασμο με την προσπαθεια και τη χαμηλη θερμοκρασια "κρακ" και τελος.Κουτσαινοντας ο δικος μας κατεβαινει απο λιφτ βριζοντας και δηλωνοντας σε καθε ενδιαφερομενο οτι δεν ξανακανει ποτε διατασεις πριν το σκι γιατι τραυματιστηκε.

Καταληγοντας:Καντε ΟΛΑ τα ειδη των διατασεων και το καθε ενα στην ωρα του.Αξιολογηστε την κατασταση του σωματος σας τους εξωτερικους παραγοντες και τις αναγκες σας και βρειτε τι ακριβως χρειαζεστε.Οι διατασεις ειναι απαραιτητες!!!!!!!!!

γενικοτερα στο θεμα του σκι εγω εχω διαβασει αποψεις και απο τις δυο πλευρες.

καποιοι λενε να μην κανεις ΚΑΘΟΛΟΥ διατασεις ακομα και αυτες για ζεσταμα που λεει ο φιλος. Γιατι ταυτοχρονα τεντωνονται και συνδεσμοι, τενοντες κλπ ενω στο σκι πρεπει να εινια πιο compact

αλλοι παλι λενε να κανεις διατασεις προθερμανσης γιατι οι τενοντες-συνδεσμοι αποκτουν μια ευλυγισια και δεν σε προδιδουν με το πρωτο ζορι...

εμενα η 2η αποψη μου φαινεται πιο λογικη.

Γενικα παντως θεωρω οτι λιγες ασκησεις προθερμανσης ειναι καλο να γινονται.

μετα κατεβαινεις 1-2 φορες μια ευκολη πιστα κια μετα πεφτεις στα δυσκολα.

Υ.Γ. ασε που αν παρκαρεις μακρια και περπατας ανηφορα κανα 1χλμ μια χαρα ζεσταμα κανεις

Snow is on my D.N.A.

με μια γρήγορη ματιά :

1) μην μπερδεύετε με το ζέσταμα με τις διατάσεις

2) η έρευνα αναφέρεται σε στατικές διατάσεις,

3) κάτι δεν περιγράφεται σωστά στο άρθρο. Αν οι πρώτοι κάνανε τρέξιμο σε στίβο και οι δεύτεροι τρέξιμο σε διάδρομο η έρευνα είναι για πέταμα και μου κάνει μεγάλη εντύπωση.

το ουσιώδες είναι αυτό : Ο Wharton έχει εγκαταλείψει τις στατικές διατάσεις για τους αθλητές που προπονεί. Αντί αυτού, χρησιμοποιεί ενεργές διατάσεις, οι οποίες συνίστανται σε μια σειρά από ασκήσεις κίνησης που αποσκοπούν στην προθέρμανση των μυών και των αρθρώσεων πριν από την προπόνηση και στην βελτίωση της ευελιξίας όταν γίνονται μετά την άσκηση. Αλλά προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προχωρούν προσεκτικά κατά την ένταξη των ενεργών διατάσεων στα προγράμματά προπονήσεών τους.

Αυτό είναι χρόνια μελετημένο και αποδεδειγμένο. Οι στατικές διατάσεις σε αθλητές είναι άχρηστες κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους.

Οι στατικές διατάσεις σε αθλητές είναι άχρηστες κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους.

Διαφωνω καθετα

Edited by kotsos007

3) κάτι δεν περιγράφεται σωστά στο άρθρο. Αν οι πρώτοι κάνανε τρέξιμο σε στίβο και οι δεύτεροι τρέξιμο σε διάδρομο η έρευνα είναι για πέταμα και μου κάνει μεγάλη εντύπωση.

δικαιολογείσαι γιατί ήταν γρήγορη η ματιά

αν διαβάσεις πιο προσεκτικά θα δεις ότι η έρευνα έγινε με τους ίδιους αθλητές να τρέχουν ένα 30λεπτο στο στίβο (αν έτσι μεταφράσουμε τη λέξη "run") και ένα 30λεπτο στον διάδρομο

τουλάχιστον έτσι το ερμηνεύω εγώ

Π.χ. Τουριστας σκιερ που εχει να αθληθει πανω απο 3 μηνες.Ανεβαινει στο βουνο και ξεκιναει διατασεις "για να μην τραυματιστει".Τραβαει και τραβαει,χερια και ποδια για σχεδον 20 λεπτα και ειναι σιγουρος πως ζεσταθηκε.Ανεβαινει πιστα λοιπον και αρχιζει να καρβαρει σαν τρελλος.Θλαση οπισθιου μηριαιου η τετρακεφαλου διαλεχτε,ο δικος μας,γιατι οι "σκουριασμενοι" εδω και 2 μηνες μυς του δεν ειχαν την απαραιτητη αρχικη ελαστικοτητα.Κανοντας διατασεις ευλυγισιας τους εκανε να κρεμονται απο μια κλωστη και σε συνδυασμο με την προσπαθεια και τη χαμηλη θερμοκρασια "κρακ" και τελος.Κουτσαινοντας ο δικος μας κατεβαινει απο λιφτ βριζοντας και δηλωνοντας σε καθε ενδιαφερομενο οτι δεν ξανακανει ποτε διατασεις πριν το σκι γιατι τραυματιστηκε.

Καταληγοντας:Καντε ΟΛΑ τα ειδη των διατασεων και το καθε ενα στην ωρα του.Αξιολογηστε την κατασταση του σωματος σας τους εξωτερικους παραγοντες και τις αναγκες σας και βρειτε τι ακριβως χρειαζεστε.Οι διατασεις ειναι απαραιτητες!!!!!!!!!

To πιο σημαντικό είναι αυτό. Για μένα όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να γίνουν με μέτρο και στη σωστή θερμοκρασία. Δεν υπάρχει κάνε αυτό ή μην κάνεις το άλλο. Ο κάθε μυς κάθε μέρα είναι διαφορετικός και θέλει διαφορετική προετοιμασία.

Για τον απλό τουρίστα σκιερ το παν είναι πριν βάλει ένα μέρος του σώματός του κάνει κάτι που έχει απαιτήσεις όπωσδήποτε να έχει τη σωστή θερμoκρασία και καλό θα είναι να έχει κάνει κάποια προετοιμασία λίγο πριν όπως διατάσεις. Από ότι φαίνεται η επιστήμη αρχίζει και κλίνει μόνο στη θερμοκρασία αλλά δεν πιστεύω ότι αθλήματα όπως ποδόσφαιρο και σκι που έχουν απαιτήσεις στιγμιαίας/ακαριαίας 100% δύναμης μπορούν να γίνουν με ασφάλεια χωρίς κάποια ανοίγματα.

Mη ξεχνάμε ότι οι πιο πολλές κινήσεις του δεν υπάρχουν στην καθημερινή μας ζωή. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο αν έχεις να κάνεις σκι 9 μήνες αλλά ακόμα και χτες να έκανες δε σημαίνει ότι ο τετρακέφαλος πχ είναι έτοιμος για το πρώτο δυνατό πάτημα.

Για μένα τζόκιγκ στο πάρκιγκ ή οι πρώτες 3-5 καταβάσεις χαλαρά. Θερμοκρασία τουλάχιστον σε πόδια μέση όπωσδήποτε. Για κάποιον μέτριο σκιερ ακόμα και το χαλαρά κρύβει κινδύνους μιας και μπορεί να βάλει πολύ δύναμη στο τετρακέφαλο ακόμα και στο πρώτο V.

Παλιά ανέβαινα πάντα σερί χωρίς ύπνο για σκι και κατά τις 7 το πρωί ξεκίναγα το τζόκιγκ στα Κελλάρια τι ωραία που ήταν :) Ακόμα θυμάμαι το βλέμμα απορίας ενός νέου φύλακα να μιλάμε και να κάνω διατάσεις. Τώρα 3 καταβάσεις υπερχαλαρά λίγο και σιγά σιγά διατάσεις (με μεγάλη προσοχή για τον κίνδυο της κλωστής πο περιγράφει ο kotsos) μετά 3 καταβάσεις χαλαρά και λίγο ακόμα ανοίγματα.

Το πρόβλημα είναι όταν έχει πούδρα αυτά είναι πολυτέλειες άλλωστε η πούδρα δεν έχει απαιτήσεις φυσικές ούτε χρειάζεται να βάλεις καμία δύναμη σε κανέναν μυ :P

Υ.Γ. Αρχίστε το speedriding δε θέλει stretching

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Το πρόβλημα είναι όταν έχει πούδρα αυτά είναι πολυτέλειες άλλωστε η πούδρα δεν έχει απαιτήσεις φυσικές ούτε χρειάζεται να βάλεις καμία δύναμη σε κανέναν μυ :)

Ήμουν έτοιμος να το γράψω! Σε powder days είναι όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε!

Make Parnassos Great Again!

είναι τόσες πολλές οι γνώμες, που πραγματικά δεν έχω καταλάβει τι είναι σωστό και τι όχι :rolleyes:

Second is the first looser ; )

1) You are on the internet

2) You are visiting Snowclub.gr forums

3) You are reading my signature

5) You didn't noticed that point 4 is missing

6) You just checked for point 4

7) You are smiling

Διαφωνω καθετα

διαφωνείς με το ότι είναι άχρηστες σε αθλητές; ή ότι είναι άχρηστες σε αθλητές στις περισσότερες περιπτώσεις;

διότι προφανώς δεν λέμε διαφορετικά πράγματα.

διαφωνείς με το ότι είναι άχρηστες σε αθλητές; ή ότι είναι άχρηστες σε αθλητές στις περισσότερες περιπτώσεις;

διότι προφανώς δεν λέμε διαφορετικά πράγματα.

Γραφεις οτι "Οι στατικές διατάσεις σε αθλητές είναι άχρηστες κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους."

Εγω διαφωνω

Οι διατασεις ειναι απαραιτητες

Το εξηγω αναλυτικα στο ποστ μου

όσον αφορά αυτούς αναρωτιούνται τι είδους και αν πρέπει να κάνουν διατάσεις, μπορούν να επιχειρήσουν 2 πράγματα :

1) να ασκηθούν γενικότερα, οπότε στο βαθμό που αυτό το επιτύχουν, θα μάθουν να ακούν και να αντιλαμβάνονται το σώμα τους. Κάπου εκεί θα μπορούν να αντιληφθούν και να κάνουν τις κατάλληλες διατάσεις, ασκήσεις, δραστηριότητες ή οτιδήποτε άλλο που αυτό χρειάζεται,

2) να μην κάνουν τίποτα αν δεν είναι σίγουροι για αυτό που θα προσπαθήσουν. ή δεν έχουν μαζί τους κάποιον ειδικό να τους κατευθύνει εξατομικευμένα.

Γραφεις οτι "Οι στατικές διατάσεις σε αθλητές είναι άχρηστες κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους."

Εγω διαφωνω

Οι διατασεις ειναι απαραιτητες

Το εξηγω αναλυτικα στο ποστ μου

To post σου είναι περιληπτικό και σε γενικές γραμμές καλύπτεις κάποια πράγματα. Το έχω ήδη διαβάσει.

Προφανώς και οι διατάσεις είναι απαραίτητες δεν διαφωνεί κανείς με αυτό. Προφανώς όμως το τι είδους διατάσεις κάνεις κάθε φορά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι στατικές διατάσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων (άρα όχι σε όλες) είναι άχρηστες σε αθλητές (όχι σε τουρίστες).

περισσότερες των περιπτώσεων [/b] (άρα όχι σε όλες) είναι άχρηστες σε αθλητές (όχι σε τουρίστες).

Καταλαβαινω τι προσπαθεις να πεις.Ναι το ποστ μου ειναι περιληπτικο.Δεν χωραει ολη η βιβλιογραφια η ολες οι εμπειριες μου ως αθλητης και προπονητης σε ενα φορουμ για χιονι.

Οι ΣΤΑΤΙΚΕΣ διατασεις για ΑΘΛΗΤΕΣ ειναι απαραιτητες.Σου το βεβαιωνω εγω,η η παρακολουθηση ενος επαγγελματικου αγωνα(μπασκετ,ποδοσφαιρο) κατα το ζεσταμα.Επισης μπορεις να δεις προπονησεις ενοργανης,προπονησεις πολεμικων τεχνων η μια προπονηση ενος αλτη στο στιβο.Ολοι κανουν ΚΑΙ στατικες διατασεις εν ετη 2010.

Τωρα οσον αφορα τι ποσταρουμε στο φορουμ προφανως θα το διαβασουν τουριστες και οχι αθλητες.Δεν περιμενουνε εμας οι αθλητες για να ενημερωθουν.

Φιλικα Κωνσταντινος

Edited by kotsos007

μ προφανως θα το διαβασουν τουριστες και οχι αθλητες.Δεν περιμενουνε εμας οι αθλητες για να ενημερωθουν.

Φιλικα Κωνσταντινος

Nαι και προφανώς μιας και οι δύο σας έχετε τις γνώσεις καλό θα είναι να μαζευτούν απλές και κατανοητές συμβουλές για τον τουρίστα σε αυτό το thread να ξεκαθαριστούν και να γίνουν pinned.

"

Καταληγοντας:Καντε ΟΛΑ τα ειδη των διατασεων και το καθε ενα στην ωρα του.Αξιολογηστε την κατασταση του σωματος σας τους εξωτερικους παραγοντες και τις αναγκες σας και βρειτε τι ακριβως χρειαζεστε.Οι διατασεις ειναι απαραιτητες!!!!!!!!! "

Σε αυτό θα ήθελα να προσθέσω ότι για τον τουρίστα είναι πού σημαντικό ΠΡΙΝ βάλει οποιοδήποτε σημείο του σώματός του να ασκήσει μεγάλη δύναμη ή να κάνει διάταση να φροντίζει να έχει ανεβάσει θερμοκρασία.

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Καταληγοντας:Καντε ΟΛΑ τα ειδη των διατασεων και το καθε ενα στην ωρα του.

Βασικά αυτό ακριβώς δεν πρέπει να κάνουν.

Βασικά αυτό ακριβώς δεν πρέπει να κάνουν.

Τα ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ είδη διατάσεων και το καθένα στην ώρα του?

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

εγω παντως ως στατικες διατασεις θεωρω κατι σαν ζεσταμα. τουλαχιστον σε οσες ομαδες ημουνα (οχι χιονοδρομιας) αυτο καταλαβαινα

Snow is on my D.N.A.