Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found

Recommended Posts

Νομίζω ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε το ESP με το ηλεκτρονικό διαφορικό. Εχουν τελείως διαφορετικό στόχο νομίζω. Το ESP δεν εφαρμόζεται μόνο στους κινητήριους τροχούς αλλά σε όλους. Το ESP έχει σκοπό να σταματήσει την ολίσθηση επαναφέροντας την πρόσφυση σε όλους τους τροχούς με απότερο στόχο την ασφάλεια και όχι την γρήγορη οδήγηση. Επίσης το ESP δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις ικανότητες του εκάστοτε οδηγού αντίθετα με το ηλεκτρονικό διαφορικό.

Όσον αφορά τη F1, εκεί απλά χρησιμοποιούν ότι επιτρέπεται από τους κανονισμούς και κάνει το αυτοκίνητο να πηγαίνει πιο γρήγορα. Αν μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον οδηγό και αυτό έκανε το αυτοκίνητο να πηγαίνει πιο γρήγορα τότε λόγο ανταγωνισμού θα ήταν αναγκασμένοι να το κάνουν. Η εισαγωγή των ηλεκτρονικών βοηθημάτων στην F1 δεν έγινε κάτω από το πρίσμα της ασφάλειας αλλά επειδή δεν μπρούσε να αστυνομευθεί η χρήση τους με επιτυχία. Γι αυτό αλλωστε και του χρόνου φεύγουν ...

just my 2 cents...

There are no shortcuts to any place worth going ...

Τους ελληνικούς δρόμους τους γνωρίζουμε. Παρατηρούμε επίσης οτι τα αυτοκίνητα δυναμώνουν καθημερινά.

Μήπως όμως μπερδεύουμε τους δρόμους με τις πίστες αγνώνων ? Γιατί δεν νομίζω να έχει παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα σε οδηγούς συνετούς. Εάν ο άλλος θέλει να κάνει διάφορα κόλπα μέσα στον δρόμο και την κίνηση, με ένα σωρό αυτοκίνητα δίπλα του και απέναντί του δε νομίζω να φταίει το διαφορικό ή το ESP ή το ABS ή τα ηλεκτρονικά γενικότερα. Στο δρόμο και με φυσιολογική οδήγηση δεν σου φταίει τίποτα. Και δεν είναι ανάγκη να πάρεις μία στροφή των 80χλμ/ώρα με 140. Σ' αυτή την περίπτωση δεν σου φταίει κανένας...

Αν εχεις σηκωμενο το καρο και φρεναρεις το εναν τροχο με καποιον τροπο τοτε...το ελευθερο διαφορικο θα μεταφερει ολη την δυναμη στον αλλο ενω το μπλοκε θα δωσει δυναμη και σε αυτον που ειναι φρεναρισμενος για να τον βοηθησει να ξεμπλοκαρει!!!Παντως νομιζω οτι το κεφαλαιο ΔΙΑΦΟΡΙΚΟ ειναι η μιση επιστημη του αυτοκινητου...Τελικα με ποιον συμφωνω με τον MakisM η τον Odyssey 80 :):)

ΤΕΛΟΣ δεν περιγραφω αλλο...

Ο Μάκης έχει δίκιο και όχι εντελώς... 80

Για να κόψει το ESP στροφές στον κινητήρα, πρέπει να ολισθαίνουν και οι δύο τροχοί του κινητήριου ζεύγους,αν είναι δικίνητο.

Το ελεύθερο διαφορικό πηγαίνει τη ροπή στον τροχό με την μικρότερη αντίσταση.

Ένα καλά προγραμματισμένο ESP, είναι πάντα ασφαλέστερο και ταχύτερο σε συνθήκες δρόμου και μερικές φορές και στην πίστα(αν δεν κόβει τον κινητήρα)... :)

Τελικα ο Spearhead εχει γραψει το πιο σημαντικο και το περασαμε καπως στο ντουκου. Το ESP κοιταει και τους 4 τροχους για να αποτρεψει ντεραπαρισματα. Τωρα αν εμεις το θελουμε να κανει το ηλεκτρονικο μπλοκε διαφορικο...δεν ειναι αυτη η αποστολη του! :)

Φυσικα και ο Louis εχει δικιο 80

Φιλικα

ΜακηςΜ

ΥΓ: Ποτε θα φαμε; :):(

Οπως καταλαβατε, απολαμβανω τους μηχανολογικους γριφους και ας μην ειμαι μηχανολογος. Αλλα ομολογω οτι εχω μπερδευτει!

Είναι εργαλείο το ESP και όχι μόνο για την ασφάλεια,βελτιώνει πολύ την συμπεριφορά κυρίως στην έξοδο των στροφών(περνάει τη ροπή στον τροχό που έχει πρόσφυση και λειτουργεί σαν ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό περίπου).

Στο χιόνι πάλι είναι μεγάλη βοήθεια αφού δουλεύει περίπου σαν μπλοκέ

Αποτελεσμα, οπως ειπε και ο Louis λειτουργει σαν ηλεκτρονικο μπλοκε διαφορικο στην πισωκουνα και κανεις κατι ελεγχομενα παντιλικια

Νομίζω ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε το ESP με το ηλεκτρονικό διαφορικό

Το ελεύθερο διαφορικό πηγαίνει τη ροπή στον τροχό με την μικρότερη αντίσταση

Τελικα ο Spearhead εχει γραψει το πιο σημαντικο και το περασαμε καπως στο ντουκου. Το ESP κοιταει και τους 4 τροχους για να αποτρεψει ντεραπαρισματα. Τωρα αν εμεις το θελουμε να κανει το ηλεκτρονικο μπλοκε διαφορικο...δεν ειναι αυτη η αποστολη του!

ΕΙΝΑΙ η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το ΕΣΠ ηλεκτρονικο μπλοκε ας μας πει καποιος! 80 :) Με απολυτο σεβασμο στους συμφορουμιστες, που φαινεται οτι εχουν χομπιστικες η και παραπανω μηχανολογικες γνωσεις ανακοινωνω ευθαρσως οτι περναει και δεν ακουμπαει το μπλοκε!!!! Και οτι στα αληθινα Driver's Cars η δεν υπαρχει ESP, η φροντιζουν να απενεργοποιειται πληρως.

respect

no friends on a powder day

Δεν ειπε κανεις οτι ειναι... :D:D:D

Ολοι ειπαν "κατι σαν..." 80 , οπως λεμε "ολιγον εγκυος.." :(:D

Τωρα αν εχουν τα "αληθινα" Driver's Cars ESP αληθινο η μαϊμου και αν απενεργοποιειται μερικως, πληρως η καθολου...εχασε η Βενετια βελονι! :)

"Αληθινους" οδηγους δεν εχουμε... :) , μονο κατι μαϊμουδες που γκαζωνουν στη Βουτα (και οποια Βουτα) (με το ESP Offfff.... ;) ) και εχουν φαντασιωσεις οτι γιναν "αληθινοι" οδηγοι, χεραδες κλπ κλπ κλπ. Απλοι δημοσιοι κινδυνοι με συγκαμμενα μυαλα.

Φιλικα

ΜακηςΜ

Το θέμα είνα ότι εκείνες τις εποχές ( τις καλές ;) ) που δεν υπήρχαν όλα αυτά τα ηλεκτρονικά καλούδια οι κατασκευαστές προσπαθούσαν να στήσουν τα αυτόκινητα όσον το δυνατόν καλύτερα με αξιοθαύμαστες μηχανικές λύσεις.......Ετσι λοιπόν στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν είχαμε πολύ γρήγορα αυτοκίνητα με ίχνος ηλεκτρονικών βοηθημάτων ( άντε βαριά ένα ABS) που είχαν σαν πρώτιστο μέλημα την οδηγική απόλαυση του οδηγού όπως: Lancia Delta Integralle, Ford Escord Cosworth, Audi Coupe Quattro, BMW M3 E30 και E36, Mercedes 190 Evolution 2 , Toyota Celica Carlos Sainth, Nissan Sunny Gti-R, Renault 5 Turbo ( ναί μιλάω για εκείνο το τρομερό πισωκίνητο με τα φουσκώματα), Peugeot 405 T-16 και πολλά άλλα για τα οποία θα μπορούσαμε να μιλάμε για ατελείωτες ώρες.....

Δεν μπορούμε να πάμε όμως κόντρα στην τεχνολογία, τώρα υπάρχει το ESP, αύριο θα βγάλουν ποιος ξέρει τι....

Το πρόβλημα δεν είναι το ΕSP, το πρόβλημα είναι ότι με την απενεργοποίησή του τα αυτοκίνητα ελέγχονται με δυσκολία.....Οπως είπε και ο Μάκης

Οταν βγαλεις το ESP ειναι κατι ανεξελεγκτα ρεζιλικια (κοιτα το μ@λ...κα, αναποδο ρεε, οχι απο την αλλη τωρα...πισω οπως ησουνα,οχι...οχι...οχιιιι! Νααα ρε μ@λ...κα θα σκοτωθεις και θα παρεις και κανενα στο λαιμο σου, ασχετε!) ;):D:DB)

Λοιπον, οταν ελθει με το καλο το τουτου, να πας νωρις σε ενα χιονισμενο παρκινγκ και να δοκιμασεις ολους τους συνδυασμους.

Φιλικα

ΜακηςΜ

....και μιλάμε απλά για 163 άλογα

Είναι σαν να οδηγάς δύο διαφορετικά αυτοκίνητα, και αυτό το βρίσκω λίγο ανόητο.....

Και στο κάτω κάτω σαν Σπύρος έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε γρανάζια, βίδες και παξιμάδια παρά σε "τσιπάκια", αισθητήρες και καλωδιάκια !!!!!

Φιλικά

Σπύρος :P

PS: Το αστείο στην όλη ιστορία είναι ότι το επόμενο αυτοκίνητο που θα πάρω όταν έρθει η ώρα θα έχει, το πιο πιθανό, ESP αφού τα μοντέλα με μπλοκέ έχουν αρχίσει να σπανίζουν επικίνδυνα B):D .....

Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

Οπως καταλαβατε, απολαμβανω τους μηχανολογικους γριφους και ας μην ειμαι μηχανολογος. Αλλα ομολογω οτι εχω μπερδευτει!

ΕΙΝΑΙ η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το ΕΣΠ ηλεκτρονικο μπλοκε ας μας πει καποιος! :D:D Με απολυτο σεβασμο στους συμφορουμιστες, που φαινεται οτι εχουν χομπιστικες η και παραπανω μηχανολογικες γνωσεις ανακοινωνω ευθαρσως οτι περναει και δεν ακουμπαει το μπλοκε!!!! Και οτι στα αληθινα Driver's Cars η δεν υπαρχει ESP, η φροντιζουν να απενεργοποιειται πληρως.

respect

Και πάλι και ναι και όχι... :D:D

Μια Φεράρι με traction control είναι η δεν είναι "drivers car";

Τα ηλεκτρονικά είναι για καλό,ότι κι αν λένε,το ποσοστό εμπλοκής τους είναι που μας "διχάζει"... :P

Με τα ηλεκτρονικά σκι-σνόουμπορντ του μέλλοντος θα προλαμβάνεται το skiding... :D

Όλοι καρβαριστοί θα πηγαίνουμε... :):(:D;)

Και στο κάτω κάτω σαν Σπύρος έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε γρανάζια, βίδες και παξιμάδια παρά σε "τσιπάκια", αισθητήρες και καλωδιάκια !!!!!

Αμαν Σπυρο!! Ελεος!!

Αυτα επρεπε να τα λεω εγω και να μου λετε:

Ελα παππου, πιες το τιλιο σου να ζεσταθεις, και μετα θα παρουμε το Πι να σε παμε στον Αιολο να κανεις μια κατεβασια :(:D Οχι να ειμαι εγω ο υπερμαχος των νεων τεχνολογιων... :);)

....και μιλάμε απλά για 163 άλογα

Τι λεμε τωρα! Το πρωτο αυτοκινητο που οδηγουσα (του πατερα μου) ηταν ενα Taunus 17m με 67 αλογα, καροσουστες και μεγεθος οσο και η Mercedes C200! 0-100 σε 17 δευτερολεπτα! (Ειχε ομως μπροστα ενα μονοκομματο 3θεσιο παγκο, μουρλια,...οχι μπακετ... :D ) Του ειχα βγαλει τα ματια!

Μετα πηραμε ενα γρηγορο (Audi 100 LS με 110 αλογα και 0-100 στα 11,2"). Την εποχη εκεινη πηγαιναμε να δουμε αγωνες ταχυτητος στο Τατοϊ και θυμαμαι την πρωτη ηρωϊκη BMW 2002 Alpina του Καπετανακη με 180 ιππους (απο τους 110 μαμα). Ε...αν πεταγαμε τα αρκουδισια, τις ενισχυσεις για συγκρουσεις, ταπετσαριες και τα συναφη απο τη 200αρα, ο Καπετανακης θα την εσκιζε την Αλπινα του με τη 200αρα μου (εγω οχι..) λογω supercharger και της ατελειωτης ροπης που δινει το γαιδουρι. Ειναι αναμφισβητητα καλυτερα στημενη, πιο ακαμπτη, γομαρια φρενα κλπ κλπ.

Τι θελω να πω; Εχουμε κακομαθει να μπορει ο καθε Λακης Ασχετογλου να μπορει να παει στην αντιπροσωπεια και να τα ακουμπαει (του μπαμπα του η δικα του απο κατι σκονες...) και να παιρνει 250 αλογα μαμισια και να γινεται χερας στη Βουτα (για να μην πω 300φευγα για καποια Porsche, η και περισσοτερα με καποια Μπεμπα Μ...και να νομιζει οτι ειναι Αληθινος Οδηγος (τα κεφαλαια απο τους 4Τ). Δημοσιος κινδυνος Νο 1... :D

Τα σημερινα αυτοκινητα εχουν πολλους ιππους για την Ελλαδα (Ελληνικους δρομους) και τους Ελληνες (λαικος θρυλος στην πλατεια Μπουρναζιου). Ασε την τεχνολογια να βρισκεται...δεν χρωστανε τιποτα οι αθωοι :P

Φιλικα

ΜακηςΜ

Μια Φεράρι με traction control είναι η δεν είναι "drivers car";

Μια Ferrari με traction control που δεν απ'ενεργοποιείται πλήρως, Δεν είναι "drivers car" για εμένα, δεν είναι καν Ferrari :D:):(

Τι θελω να πω; Εχουμε κακομαθει να μπορει ο καθε Λακης Ασχετογλου να μπορει να παει στην αντιπροσωπεια και να τα ακουμπαει (του μπαμπα του η δικα του απο κατι σκονες...) και να παιρνει 250 αλογα μαμισια και να γινεται χερας στη Βουτα (για να μην πω 300φευγα για καποια Porsche, η και περισσοτερα με καποια Μπεμπα Μ...και να νομιζει οτι ειναι Αληθινος Οδηγος (τα κεφαλαια απο τους 4Τ). Δημοσιος κινδυνος Νο 1... ;)

Όταν λες "Αληθινος Οδηγος " τί εννοείς?

:D:):( Καλα!...ΔΕΝ διαβαζεις 4Τ? ;)

Φιλικα

ΜακηςΜ

TO ESP μια βασικη του δουλεια στα 4κινητα και μετα στα δικηνητα ειναι να προστατευει μην καψει ο οδηγος το δισκοπλατω

και μετα να κατανειμει δυναμεις σε τροχο που εχει προσφυση βεβαια αλλη κατανομη σε 4νικητο αλλη στο 2κινητο

το προγραμμα του εγκεφαλου απο αυτοκινητο σε αυτοκινητο εχουν τεραστιες διαφορες

τωρα σε καθαρα εκτος δρομου συνθηκες το μπλοκε κατα προτιμηση (καθορισμος του ποσοστου εμπλοκης και του βηματος απο τον οδηγο),ειναι το καλυτερο αλλα ακομα δεν το εχω δει παρα μονο σε μερικες extreme κατασκευες που κανουν οι βορειοευρωπαιοι για καποιους αγωνες

τωρα ν καποιος εχει αντιρηση να φερει το τουτου του να μας το κανει λιανα κα επιδειξη δεκτα και τρακτερ

:D:D:D Καλα!...ΔΕΝ διαβαζεις 4Τ? :P

Φιλικα

ΜακηςΜ

Εγω διαβαζω 4Τ, για την ακριβεια ΕΧΩ ολους τους 4Τ απο το τευχος 1, ολες τις ειδικες εκδοσεις και την 1η εκδοση του "Οδηγώντας".

Μαλιστα πρόσφατα είχε ενα αρθρο (και θεμα στο εξωφυλλο) που ελεγε

"Σπαμε τα 300km/h στην Αττικη Οδο, με Suzuki GSXR1300 Hayabusa",

Απο οσο ξερω αυτοι ήταν κάπου στην Ηλιούπολη, οποτε για να πάνε Αττική Οδό μπορεί να πέρασαν και απο Βουτα μια βολτα.

"Σπαμε τα 300km/h στην Αττικη Οδο, με Suzuki GSXR1300 Hayabusa",

Μήπως αυτό εννοείς "Αληθινός Οδηγός"?

Το Αληθινος Οδηγος (ενιοτε και Πραγματικος Οδηγος) με τα κεφαλαια ειναι μια εκφραση που μαλλον αρχισε ο ιδιος ο Πιλοτος (ΚΚ) για ενα ανθρωπο οδηγικης κουλτουρας, συνηδειτοποιημενο λατρη της οδηγησης, χερα (καποιο μυθικο ον δηλαδη, την τελειοτητα του οποιου προσβλεπουμε με δεος εμεις οι κοινοι θνητοι).

ΚΚ διαβαζω (σε real time, απο την εποχη που εγραφε στο Auto Express πριν απο τους 4Τ) και τον τελευταιο χρονο εχω αρχισει να χανω ενδιαφερον και επεισοδια...εεε τευχη ηθελα να πω. Βεβαια την 20ετια :P-00 την εχασα λογω της μεταναστευσης μου εις την αλλοδαπην, αλλα και με το που γυρισα, δεν ειχε αλλαξει και τιποτα...ο Πιλοτος ακομα γκρινιαζει οτι δεν τον καταλαβαινουν.

Φιλικα

ΜακηςΜ

Το Αληθινος Οδηγος (ενιοτε και Πραγματικος Οδηγος) με τα κεφαλαια ειναι μια εκφραση που μαλλον αρχισε ο ιδιος ο Πιλοτος (ΚΚ) για ενα ανθρωπο οδηγικης κουλτουρας, συνηδειτοποιημενο λατρη της οδηγησης, χερα (καποιο μυθικο ον δηλαδη, την τελειοτητα του οποιου προσβλεπουμε με δεος εμεις οι κοινοι θνητοι).

Δηλαδή, αν καταλαβαίνω καλά, αυτό το όν δεν υπάρχει και ούτε μπορεί να υπάρξει ποτέ?

Γιατί μου φάνηκε σαν να θεωρείς μειονέκτημα το ότι καποιοι δεν είναι Αληθινοί Οδηγοί σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό.

:D:D Εκτος αν η επιστημη διασταυρωσει το DNA του Schumacher, του Σωκρατη και του Mahatma Ghandi, χλωμο το βλεπω :D:D . Ισως ο Πιλοτος, στο μυαλο του, να πλησιαζει αυτο το ιδανικο.

Εγω χρησιμοποιω τον ορο σαρκαστικα (ελπιζω να μην με μπερδεψες με καποιον που τον ενδιαφερει το ιδανικο... :D ). παλια το αυτοκινητο ηταν ενας στοχος απροσιτος για τους περισσοτερους. Τωρα τα αυτοκινητα ειναι 4 ροδες με ενα μεταλλικο/πλαστικο περιβλημα που σε πανε καπου...Οσο για τον...ιλιγγο της ταχυτητας, την θεϊκη αυτη ευχαριστηση που αισθανονται οι μυημενοι οταν ανθρωπος και μηχανη ενωνονται σε μια...ενοτητα (οχι με τρακαρισμα...ε ;) ), το'χω κοψει προ δεκαετιων.

Αμα θελεις τον ιλιγγο της ταχυτητας, παρε τα μαδερια σου (η το μαδερι σου για να μην αφηνουμε απ'εξω τους αδελφους σνοουμπορνταδες) και κατεβα τη Στυγα με σους (οι σνμπ ας βαλουν κατι αντιστοιχο, δεν ξερω πως το λετε... :D ). Τουλαχιστον να μην παρεις και αλλους στο λαιμο σου περιστοιχισμενος με εναμισυ τονο σιδερο στα 240 χλμ/ω :P .

Αν καποιος επιμενει στο μηχανοκινητο αθλητισμο...ε...ας γινει αθλητης, ας παρει το Σαξοραλλο με ο,τι καλουδια και τουρμπα του'χει κοτσαρει και ας παει να δειξει την μαγκια του σε οργανωμενους αγωνες (μουχαχαχα), οχι στους δρομους που παμε εμεις και τα παιδια μας. Δεν χρωσταμε τιποτε.

Φιλικα

ΜακηςΜ

ΥΓ Φιλε Spearhead το κουρασαμε το θεμα. Για να μην κουραζουμε και τους αλλους, στη διαθεση σου να συνεχισουμε την κουβεντα ειτε με ΡΜ ειτε στο τηλεφωνο.

Και οι άνθρωποι ηλεκτρονικά ελέγχονται με βιολογικής τεχνολογίας τσιπ.

Μήπως γι'αυτό δεν πρέπει να τους έχουμε εμπιστοσύνη; :D:P:D

Ο απόλυτος έλεγχος και η αίσθηση του, είναι μία αυταπάτη, όταν μεσολαβούν τόσα συστήματα μέχρι να λάβουμε το τελικό προϊόν,είτε έχουμε μηχανικά είτε ηλεκτρονικά συστήματα.

Η ουσία είναι ότι με τα ηλεκτρονικά τα αυτοκίνητα έγιναν "εξυπνότερα" και σαφώς πιό γρήγορα.

Σίγουρα χάνεται μιά εποχή με ατελείωτα παιχνίδια(κυρίως με τα πισωκούνητα,έτσι μεγάλωσα κι εγώ),αλλά ειλικρινά δεν θέλω να πάμε πίσω.

Η θέα ενός παλιού αυτοκινήτου rally με τις πάντες μόνιμα,δεν μου είναι πλέον και τόσο ευχάριστη. :D

Με συγκινεί πάρα πολύ η ικανότητα ορισμένων αυτοκινήτων να βάζουν όλη τη δύναμη κάτω στο δρόμο και αυτό είναι επίτευγμα και των ηλεκτρονικών.

Όσο θα βελτιώνονται με τον χρόνο, τόσο πιό ανεπαίσθητη θα λαμβάνεται από τον οδηγό η επίδρασή τους... :D

Αν καποιος επιμενει στο μηχανοκινητο αθλητισμο...ε...ας γινει αθλητης, ας παρει το Σαξοραλλο με ο,τι καλουδια και τουρμπα του'χει κοτσαρει και ας παει να δειξει την μαγκια του σε οργανωμενους αγωνες (μουχαχαχα), οχι στους δρομους που παμε εμεις και τα παιδια μας. Δεν χρωσταμε τιποτε.

Φιλε MakisM αν διαβασεις ολα τα προηγουμενα ποστ, θα διαπιστωσεις οτι μονο εσυ εκανες λογο για τους χαροντες που κυκλοφορουν στους δρομους, κανεις δεν τους υποστηριξε.

Εγω δε διαφωνω μαζι σου, αλλα και απο την αλλη δεν βραζουν ολοι στο ιδιο καζανι (ξαναλεω). Ποτε δεν εχεις απολαυσει μια μοναχικη ορεινη διαδρομη πηγενοντας 2-3 κλικ γρηγοροτερα απο το κανονικο σου, χωρις ομως να εισαι επικινδυνος για τους γυρω? Εαν οχι παω πασo, εγω ομολογω ομως οτι το κανω, και το ευχαριστιεμαι κιολας (με οτι αυτοκινητο και αν τυχει να οδηγω)

Δεν μπορεις να καταληγεις σε βιαστικα συμπερασματα για ολους που τυχαινει να ειναι ιδιοκτητες ενος δυνατου αυτοκινητου, μαθε επισης οτι κυκλοφορουν αναμεσα μας ατομα με μεγαλες ικανοτητες στην οδηγηση, που εσυ η και εγω δεν μπορουμε να τους κρινουμε με τα δικα μας μετρα γιατι οπως και να το κανουμε δεν εχουν ολοι την ιδια ανοχη στο γκαζι, στις πλευρικες επιταχυνσεις, και στα high speed γλιστρηματα.

Τα ιδια ατομα, αν δουν οτι εσυ βαζεις 2 μαδερια στα ποδια και γλυστρας εκτεθειμενος σε 40% κλιση στα 2300 υψομετρο, μπορει και να παθουν πανικο.

Επισης θα σου δωσω μια συμβουλη σαν μικροτερος προς μεγαλυτερο :D (ειμαι σιγουρος οτι την εχεις ηδη υποψη αλλα θα την δωσω)

Μην εξιδανικευεις οποιον τυχαινει να εχει ενα βημα για να περασει καποιες αποψεις αν δεν τον ξερεις προσωπικα. Στην Ελλαδα οτι δηλωσεις εισαι. Δηλωνεις Οδηγος αγωνων? Εισαι. Δηλωνεις εγκυρος δημοσιογραφος και μας λες ποιος ειναι ο ΠΟ? Παλι εισαι! Παρακολουθα λιγο τι γραφουν και θα δεις οτι και οι ιδιοι πεφτουν σε αντιφασεις. Ειναι λογικο γιατι πρεπει να πουλησουν. Δες λιγο και που βρισκονται οι ιδιοι σαν οδηγοι, στο παγκοσμιο (η και ευρωπαικο) οδηγικο στερεωμα.

Αυτα απο εμενα, δε λεμε λιγο τωρα τι κανει το μπλοκε και το ESP? :P

ESP - Ζεις- Εσύ μας οδηγείς

Πρέπει να παραδεχθώ ότι οι φανατικοί της οδήγησης αργήσαμε να ενηλικιωθούμε.

Και όταν κυκλοφόρησαν πριν κάποια χρόνια τα πρώτα αυτοκίνητα παραγωγής με ηλεκτρονικά βοηθήματα της πρόσφυσης οι περισσότεροι από εμάς (μαζί και η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών περιοδικών αυτοκινήτου) είπαμε πως με τα κάθε λογής ESP λωβοτομείται η χαρά της οδήγησης. Τα «ηλεκτρονικά» άργησαν να υιοθετηθούν συνειδητά από τους petrolheads, γιατί πολύ απλά θεωρήθηκαν ισοδύναμο ενός λιγότερου ταλαντούχου οδηγού, μια light εκδοχή οδηγικής λίμπιντο.

Δεν θα πολεμήσω τις original αυτές θέσεις. Και θα συμφωνήσω πως αν μάθεις να οδηγείς κάθε μέρα του χρόνου μονίμως «φιμωμένος», δηλαδή με τα ηλεκτρονικά στη θέση on, είναι μαθηματικά βέβαιο πως κάποια στιγμή θα κάνεις την κίνηση να απενεργοποιήσεις το ESP και μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό θα έχεις αγχωθεί. Όχι γιατί θα υφίσταται πραγματικά κάποιος κίνδυνος αλλά γιατί η οδηγική σου ψυχολογία θα είναι απόλυτα εξαρτημένη από το δίχτυ ασφαλείας των ηλεκτρονικών.

Όμως κάπου οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το προφανές: ότι στο 90% της χρήσης ακόμα και ενός σπορ αυτοκινήτου τα ιδιαίτερα εξελιγμένα σήμερα συστήματα ελέγχου της πρόσφυσης και της ευστάθειας όχι μόνο σώζουν ζωές αλλά στερούν ελάχιστα (αν στερούν καν) από την απόλαυση της οδήγησης. Στην πλειοψηφία τους λειτουργούν ελάχιστα παρεμβατικά, είναι ιδιαίτερα διακριτικά στη λειτουργία του και ειδικά στο βρεγμένο κάνουν θαύματα. Αναφέρω το τελευταίο γιατί το υγρό οδόστρωμα είναι το ιδανικό περιβάλλον για να γίνουν δύο πράγματα: το πρώτο είναι η δημιουργία ακαριαίας φοβίας που καταλαμβάνει την πλειοψηφία των ελλήνων οδηγών που δεν έχει μάθει να κινείται με ασφάλεια σε αυτές τις συνθήκες (όπως ας πούμε οι κεντροευρωπαίοι). Άσε που στην Ελλάδα πλέον βρέχει όσο και στο Λονδίνο. Το δεύτερο είναι η πιστοποίηση πως ένα καλορυθμισμένο ESP αν αξιοποιηθεί σωστά (δηλαδή αν παραμείνεις στο γκάζι την ώρα που νιώθεις την ολίσθηση αφήνοντας τους αισθητήρες να σε «μαζέψουν» στην τροχιά σου) είναι ο καλύτερος σύμμαχος ακόμα και του ιδιαίτερα γρήγορου οδηγού.

Η ασφάλεια που προσφέρουν πλέον τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι τέτοια που παρότι δεν νικούν τους νόμους της φυσικής καταφέρνουν να τους ξεγελάσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σε συνθήκες πίστας ένας -μέσος και πάνω -οδηγός μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα οδηγώντας στα όρια λειτουργίας του ESP. Γιατί δηλαδή κατασκευαστές όπως η Ferrari τοποθετούν τέτοιου είδους εξελιγμένα ηλεκτρονικά σε κορυφαία σπορ μηχανήματα; Ακόμα και η Porsche που άργησε να τα υιοθετήσει στις hardcore εκδόσεις της (βλ. 911 GT3), αναμένεται στις επόμενες γενιές να τα εφαρμόσει. Και όπως διάβαζα σήμερα η Lotus θα εξοπλίζει πλέον την Elise στην έκδοση Sports Racer (όπως τουλάχιστον λέγεται στην βρετανική αγορά), ένα από τα ελάχιστα αυτοκίνητα που κράτησαν πεισματικά θέση επί του θέματος, με traction control. Σαν να πέφτει το τοίχος του Βερολίνου, δηλαδή. Με ρόδες.

Άλλωστε αρκεί να υπάρχει το σχετικό κουμπί απενεργοποίησης για να μην κλαίνε οι πουριτανοί. Θεωρείς πως έχεις την εμπειρία να το ελέγξεις; ΟΚ, στο χέρι σου είναι. Είδες μπροστά σου την αγαπημένη σου καμπή και θες να επιτεθείς αφήνοντας όλο τον έλεγχο στη νηφαλιότητα σου; Με ένα κλικ, η ελευθερία είναι δικιά σου.

Όλο το παιχνίδι βρίσκεται στη φιλοσοφία του κάθε κατασκευαστή. Να φτιάξει πρώτα ένα σωστά ρυθμισμένο ESP (όπως και αν το ονομάζει, DSC, VDC, PSM ή όπως αλλιώς…) και μετά να παρέχει στον οδηγό την ελευθερία επιλογής. Μάλιστα το ιδανικό είναι να συμβαίνει αυτό σε δύο ξεχωριστά στάδια απενεργοποίησης, ένα πρώτο που βγαίνει «εκτός» το λεγόμενο traction (δηλαδή το σύστημα που ελέγχει την πρόσφυση στους κινητήριους τροχούς) και ένα δεύτερο full off όπου βγαίνει «εκτός» το λεγόμενο ESP (δηλαδή το σύστημα που ελέγχει την ευστάθεια και στους τέσσερις τροχούς).

Για αυτό και παρότι συντάσσομαι πλήρως με την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών συστημάτων σε κάθε αυτοκίνητο παραγωγής, δεν συμφωνώ με τη λογική εταιριών που παρεμβαίνουν στην προσωπική σου ελευθερία και δεν επιτρέπουν την πλήρη απενεργοποίηση. Ναι, μπορεί να αφορά το 10% (ή και ακόμα λιγότερο) της χρήσης του αυτοκινήτου. Την περίπτωση εκείνη που απλώς θέλει να γλιστρήσεις just for fun όσο περισσότερο μπορείς, να στήσεις έστω για λίγο τον προσωπικό σου drifter paradise, να θυμηθείς το σασπένς της μη ενηλικίωσης. Αφού όλοι μας μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Σωστά;

MyWorld

Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

αγαπητε μακαλου συμφωνω γιατι εχω μεγαλωσει και γω με τερατα σαν το mustang ,camaro ,firebird .corvete και αρκετα αλλα GT αυτοκινητα.

για να στησει ενα αυτοκινητο τερας τοτε ο κατασκευαστης εκανε αγωνες στοκ αυτοκινητων για να τα βελτιωσουν και να βγουν στη παραγωγη

τωρα τα ηλεκτρονικα λυνουν μεχρι ενα σημειο τα χερια των κατασκευαστων και δεν ασχολουνται ιδαιτερα με το στησιμο(αναρτηση κυριως) και μεταδοση μετα εκτος απο τα πολυ ακριβα αυτοκινητα

αν μπορουσαμε να απενεργοποιουμε τα ηλεκτρονικα θα ηταν και λιγο ρισκο για αυτους γιατι τα διπλωματα ειναι παρα πολλα

Ευχαριστώ πολύ nek αλλά μάλλον φέτος δεν θα πατήσει χιόνια. Το παρήγγειλα τον Ιούλιο και ήθελα esp αλλά τότε η αντιπροσωπεία δεν το εξόπλιζε με esp. Πριν λίγες μέρες μου τηλ. να το παραλάβω και όταν πήγα να το παραλάβω ρωτάω: τώρα εξοπλίζεται με esp? μου λέει ΝΑΙ οπότε το ξαναπαραγγέλνω :P αυτή τη φορά με esp αλλά θα έρθει Μάρτιο - Απρίλιο. ΥΠΟΜΟΝΗ, δεν πειράζει. Νομίζω ότι αξίζει να του βάλω το εν λόγω σύστημα.

Φιλικά, KonstantinosV

Η συζητηση ξεφυγε λιγο απο εκει που ξεκινησε.

Καλοριζικο καλοταξιδο καλολασπωτο και ελπιζω να σου ερθει πιο γρηγορα απο οτι το περιμενεις. Ειχα και εγω ενα παρομοιο προβληματισμο με τον δικο σου, για αλλο αυτοκινητο ομως (το νεο Daihatsu Terios). Η αντιπροσωπια, για το χειροκινητο κιβωτιο δινει αλλες επιλογες απο οτι για το αυτοματο. Εμενα με ενδιεφερε το χειροκινητο και ειχε τις εξης: Μπροστα και κεντρκο ελευθερο διαφορικο, και πισω LSD (μηχανικο μπλοκε), η 3 ελευθερα διαφορικα με ESP. Δεν υπαρχει συνδυασμος των 2 ουτε κατοπιν παραγγελιας. Επισης κοστιζουν ακριβως τα ιδια χρηματα (1000κατι ευρω το καθενα).

Εγω προτιμησα το μπλοκε με το σκεπτικο οτι στη δυσκολη στιγμη, σε χωμα λασπη η χιονι (δεν εχω σκοπο να το βαλω σε δυσκολες καταστασεις στην ασφαλτο), γνωριζω οτι ειναι προτιμοτερο να εχεις μηχανικο μπλοκε, ειδικα αμα βρεθεις με ενα τροχο στον αερα καπου. Εμπειριες φιλου με προηγουμενο RAV4 με οδηγησαν επισης σε αυτη την επιλογη ο οποιος πηγε στην ΤΟΥΟΤΑ και εβαλε με πατεντα override του ηλεκτρονικου συστηματος το οποιο οχι μονο τον εκανε 1-2 φορες να μη μπορει να ξεκολλησει, αλλα του τηγανισε και το κεντρικο διαφορικο (με συνεκτικο συμπλεκτη) και του εσπασε τα νευρα με ενα προειδοποιητικό buzzer που εχει. Τελικα έβαλε ενα ARB airlocker πισω και ησυχασε.

Αν υπαρχει η δυνατοτητα κανε καποιο τεστ και με τα 2 και αποφασισε, δες και κανα σχετικο offroad forum, θα βρεις αρκετη βοηθεια! Αν παρολα αυτα δεν το προοριζεις τοσο για χιονισμενη χρηση και το θες πολυ για ασφαλτο, ισως -και λογω μεγαλυτερων κλισεων που θα εχει, δικαιως ως offroad- το ESP να ειναι για σενα

Δεν έχω όρεξη για αντιπαράθεση, απλά συμπληρώνω...

...μαθε επισης οτι κυκλοφορουν αναμεσα μας ατομα με μεγαλες ικανοτητες στην οδηγηση, που εσυ η και εγω δεν μπορουμε να τους κρινουμε με τα δικα μας μετρα γιατι οπως και να το κανουμε δεν εχουν ολοι την ιδια ανοχη στο γκαζι, στις πλευρικες επιταχυνσεις, και στα high speed γλιστρηματα
...σίγουρα...δεν χρειάζεται όμως να διαπιστώνουμε τις ικανότητές τους στους δρόμους...υπάρχουν συγκεκριμένα μέρη που μπορούν να κάνουν κόλπα.

Δεν μπορεις να καταληγεις σε βιαστικα συμπερασματα για ολους που τυχαινει να ειναι ιδιοκτητες ενος δυνατου αυτοκινητου
Όόόόόόόόλα τα αυτοκίνητα τα πάμε εμείς όπου θέλουμε, όχι αυτά εμάς...αφιερωμένο στους χεράδες...

οποιος ειναι χερας τον παω κοντρα με το Smart μου, και θα του δωσω και 100 μετρα.

Ομονοια-Κολωνακι με παρκαρισμα :P:D :D :D :D