Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found

Recommended Posts

οποιος ειναι χερας τον παω κοντρα με το Smart μου, και θα του δωσω και 100 μετρα.

Ομονοια-Κολωνακι με παρκαρισμα ;) ;) :P :P :P

Oποτε θέλεις, εγώ θα είμαι με το beverly 200 :P:P , και θα σου δώσω 200μέτρα ;)

Η Audi δίνει τον παρακάτω ορισμό του ESP: ESP -Ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας

Με την βοήθεια ειδικών αισθητήρων οι οποίοι αντιλαμβάνονται την δυναμική ευστάθεια του αυτοκινήτου, τo ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας φροντίζει ώστε το όχημα να μην ξεφεύγει από την πορεία του. Αυτό επιτυγχάνεται φρενάροντας ένα ή και περισσότερους ταυτόχρονα τροχούς με την βοήθεια του ABS, του ηλεκτρονικού κατανεμητή πέδησης (EBD), του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου διαφορικού (EDL) και του traction control (ASR).

Ενώ για το ΕDL λέει: EDL - Ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό

Ο ηλεκτρονικός έλεγχος του διαφορικού επιτρέπει την ομαλή μετάδοση της ροπής στους τροχούς και κατ επέκταση στο οδόστρωμα. Αν κάποιος από τους κινητήριους τροχούς σπινάρει τότε το EDL το αντιλαμβάνεται και μειώνει την ροπή στον τροχό που ολισθαίνει, μεταβιβάζοντας την σε αυτόν με την καλύτερη πρόσφυση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό "μπλοκέ" διαφορικό το οποίο συνεργάζεται άψογα με τα συστήματα ESP και ASR. Στα εμπροσθοκίνητα μοντέλα της Audi το EDL λειτουργεί άνω των 40χλμ/ώρα ενώ στα Quattro άνω των 80χλμ/ώρα.

Ετσι λοιπόν για να καταλαβαινόμαστε το ESP δεν είναι ούτε μηχανικό μπλοκέ ούτε ηλεκτρονικό, άλλο το ένα και άλλο το άλλο............

Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

τωρα τα ηλεκτρονικα λυνουν μεχρι ενα σημειο τα χερια των κατασκευαστων και δεν ασχολουνται ιδαιτερα με το στησιμο(αναρτηση κυριως) και μεταδοση μετα εκτος απο τα πολυ ακριβα αυτοκινητα

αν μπορουσαμε να απενεργοποιουμε τα ηλεκτρονικα θα ηταν και λιγο ρισκο για αυτους γιατι τα διπλωματα ειναι παρα πολλα

Διαφωνώ τώρα τα αυτοκίνητα έχουν καλύτερα πλαίσια,αναρτήσεις, συνεργασία με τον κινητήρα και ατελείωτες ώρες δοκιμών.

Οποιοδήποτε κι αν πάρεις, ακόμα και τα φτηνά,έχουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά από τα παλιά λεγόμενα σπορ αυτοκίνητα,ανεξαρτήτως αν έχουν ESP η όχι.

Κανένας άνθρωπος δεν έχει την ταχύτητα αντίδρασης και την ταχύτητα υπολογισμών που έχουν τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και αν συνέβαινε δεν θα είχαμε υπολογιστές αυτή τη στιγμή να επικοινωνούμε.

Όταν αμφιβάλλεις, κοίτα τα χρονόμετρα λένε κάποιοι...

Απλά ας έχουμε τη δυνατότητα της επιλογής απενεργοποίησης προς το παρόν,γιατί σε λίγα χρόνια δεν θα τίθεται θέμα.

Τα ίδια είχαμε πριν από χρόνια με την υποβοήθηση των φρένων,μετά με το ABS, με το υδραυλικό τιμόνι (σήμερα με το ηλεκτρικό) και τώρα με το ESP.

Τώρα το τι είναι και τι κάνει το ESP, για την κάθε εταιρία είναι διαφορετικό και δεν είπα ποτέ ότι αντικαθιστά το μπλοκέ διαφορικό(μηχανικό η ηλεκτρονικό),αλλά κάνει σε πολλές περιπτώσεις παρόμοια δουλειά(όχι με τον ίδιο τρόπο,αλλά το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει).

Ένα άλλο πλεονέκτημα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ευστάθειας,είναι ότι δεν τοποθετούν ταμπούρα(μπλιάχ) στον πίσω άξονα (αφορά κυρίως τα μικρά και μεσαία αυτοκίνητα), που είναι παλαιολιθικό κατάλοιπο... ;)

Εκείνο που κάνουν οι μυημένοι σε συνθήκες (αυστηρά) 4x4 είναι να απενεργοποιούν το ABS για την κατηφόρα σε ολισθηρό οδόστρωμα.

Περισσότερα : Matchstick (Πάνος)

Aλέξη σορρυ τώρα το είδα , και από κάπου έπρεπε να πιαστώ ;)

Το ΑΒS καλό είναι να απενεργοπείται μόνον εάν έχεις την εμπειρία της manual επιβράδυνσης και δεν θα ήθελα να προτείνω σε κανέναν να το κάνει .

Χωρίς να το προτείνω απενεργοποιούμε σε κατωφέρειες όπου ο συντελεστής πρόσφυσης είναι χαμηλός και ο δρόμος έχει χαρακτηριστικά 3 διαστάσεων πχ γραμπίλι , λακούβες κλπ. Απενεργοποίηση επίσης σε φρέσκο χιόνι για να σχηματιστεί μπροστά από τον τροχό ενα mogul ;) χιονιού και να σταματήσει ευκολότερα το αυτοκίνητο .

Το καλύτερο είναι να μην απενεργοποιείτε τίποτα απλά να έχετε τα κατάλληλα ελαστικά . Χιονολάστιχα πχ και κανένα πρόβλημα στο χιόνι .

Οσον αφορά τα μπλοκέ που διάβασα και τα esp , υπάρχουν πολλώμ ειδών esp και ο συνδυασμός τους με άλλα εξαρτήματα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο σχολιασμού σε μερικές έστς παραγράφους.

Ακόμα και τα μπλοκέ διαφορικά είναι τόσα πολλά και η τρόποι που δουλεύουν εντελώς διαφορετικοί που και πάλι θα χάναμε το νόημα της εδώ συζήτησεις.

Ο MakisM έχει δίκιο για τα ανοιχτά διαφορικά . Εάν μπορούσαμε με κάποιον τρόπο να φρενάρουμε τον ένα τροχό τότε ενα μέρος της ροπής θα πήγαινε σε αυτόν , οχι το 50% αλλά αρκετό σε κάποιες περιπτώσεις για να μας ξεκολλήσει. Το ίδο μπορεί να γίνει με λίγη τεχνική και με το χειρόφρενο μόνο που το αποτέλεσμα θα είναι μειωμένο .

Μπορείτε βέβαια να κάνετε κάτι τέτοιο και να πηγαίνετε για σκι με μισό μέτρο χιόνι .

P2180085.jpg

ή να το φτιάξετε έτσι και να κάνετε και κάτι παραπάνω

P1011158_640.jpg

P1011183_640.jpg

louis

συγμωμη αλλα το πλαισιο αν το δεις γυμνο το αυτοκινητο δεν θα το παρεις γιατι ειναι σα τσιγαροχαρτο

αλλο το σασι και αλλο το πλαισιο

και μη μου πεις οτι η αναρτηση που εξελισει η πχ σιτροεν ειναι καινουργιο φρουτο

νομιζεις οτι ενα νεο αυτοκινητο με μοντερνα αναρτηση στριβει καλυτερα απο ενα MG B 72 ? εγω λεω οχι

louis

συγμωμη αλλα το πλαισιο αν το δεις γυμνο το αυτοκινητο δεν θα το παρεις γιατι ειναι σα τσιγαροχαρτο

αλλο το σασι και αλλο το πλαισιο

και μη μου πεις οτι η αναρτηση που εξελισει η πχ σιτροεν ειναι καινουργιο φρουτο

νομιζεις οτι ενα νεο αυτοκινητο με μοντερνα αναρτηση στριβει καλυτερα απο ενα MG B 72 ? εγω λεω οχι

Χωρίς παρεξήγηση,αλλά κάνεις λάθος(σασί=πλαίσιο=σκελετός).

Μην τα μπερδεύεις, υπάρχει πλαίσιο τύπου σκάλας που το έλεγαν "σασί" παλιά και πολύς κόσμος είναι μπερδεμένος.

Όλα τα οχήματα έχουν πλαίσιο,αυτοκίνητα, μηχανάκια, ποδήλατα, αεροπλάνα κ.ο.κ.

Τώρα για το αν έχουμε καινούργια συστήματα ανάρτησης δεν έχει και πολύ σημασία,καθώς το σημαντικό είναι η εφαρμογή,η ρύθμιση και η επιλογή των υλικών της ανάρτησης σε συνεργασία με το σκελετό.

Δεν ξέρω τι εννοείς καλύτερα,εγώ εννοώ ταχύτερα και λέω ναι,αρκεί να μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα... ;)

Υπαρχουν 2 τυποι πλαισιων, το απλο που απο κατω εχει καποιο ξεχωριστο σασσι (οπως πχ σκαλα - jimny) και το αυτοφερόμενο που εχει ενσωματωμένα τα δομικά στοιχεία του σασσι (πχ στηριζεται αναρτηση-μοτερ πανω στο ιδιο το πλαισιο)

Πιστευω οτι λιγο πολυ αναλογα με την εφαρμογη (το καρο δλδ) οι κατασκευαστες χρησιμοποιουν κοινες λυσεις (πχ γονατα μακφερσον, ημιακαμπτους αξονες) ομως με διαφορες στη γεωμετρια αναλογα αν ψαχνουν για καλη οδικη συμπεριφορα, ανεση κτλ

Οσο για το τι στριβει καλυτερα, ολα καλα στριβουν και εχουν ενδιαφερον. Στο ποιο ειναι καλυτερο ομως υπαρχουν αποδειξεις (χρονομετρα) που ποτε δεν λενε ψεμματα. Και ναι νομιζω οτι τα περισσοτερα συγχρονα αυτοκινητα στριβουν ταχυτερα απο MGB του 72

no friends on a powder day

ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΑ αυτο μας εχει φαει

το ποιο στριβει και ειναι τραινο εχει σημασια για μενα

οχι να εχω κλισεις τυπου ντε σε βω

βεβαια μιλαμε για αυτοκινητα δρομου οχι off road

γιατι παντα ολα πρεπει να στηριζονται στη ταχυτητα δεν κανουμε αγωνα δρομου ?

και οταν ειπα σασι το ειπα γιατι οι περισσοτεροι ετσι το ξεχωριζουν

Ελα ρε Κωστα...τα εγγλεζικα roadsters της εποχης ηταν θεωρια επισκοπου και καρδια ...μυλωνα! :( Και γω ειχα το ονειρο να παρω το MGB GT (εκεινο το πενταμορφο fastback) και...λιγο ελειψε να το παρω στην Αμερικη, αλλα με τα ηλεκτρικα Lucas που ειχε φοβηθηκα οτι θα κανω πλουσιο το τοπικο συνεργειο. Απο τα αμαξια ονειρα εκεινης της εποχης:

Jaguar E-Type (φρενα δεν ειχε, καμποση δυναμη το παλευες).

Triumph TR 3 TR4 TR6 (δεν στριβαν, δεν φρεναραν, δεν ειχαν δυναμη)

Lotus Elan (αυτο μαλιστα! Βγηκε και σε Mazda, χωρις προβληματα)

BMW 2002/ti :D Εχω οδηγησει και μια Schnitzer ακομη τη θυμαμαι :D

Για να μη πω για τη Lamborghini Miura :)

Tης εποχης, αν και το πηρα 10 χρονια αργοτερα ειχα για 2 χρονια την Chevy Camaro με Hurst competition gearbox/clutch. Αγιαγιαιγαγιαϊιιιι!!! :) 4 ταμπουρα τα οποια εξαφανιζοτουσαν αν περναγες 20 ποντους νερο, ακαμπτος αξονας (για να κατεβαζει την ιπποδυναμη στο δρομο λεει, αλλα δεν ξεραν και καλυτερα). Traffic light special!! :P 1η 16 χλμ/ω, 2η 32 χλμ/ω, 3η 180 χλμ/ω 4η...δεν ειχε! Λαστιχα 14 ιντσων πισω (φαρδος οχι ζαντα, ουτε και radial ηταν) και 4 ιντσων μπροστα. Το (μικρο) πορτ μπαγκαζ ηταν γεματο με 2 ρεζερβες...Στο φαναρι, μεχρι να βαλεις 3η ησουν μπροστα κι απο μοτοσυκλετες (εκτος αν σου ξεφευγε και εκανες tire burn). O λογος που δεν σκοτωθηκα, ειναι οτι στην Φλοριδα οι δρομοι ειναι ισιοι και δεν χρειαζεται να στριβεις. :):D

Ειχα και μια Pontiac Firebird για κανα μηνα (του συγκατοικου που εφυγε Ελλαδα και μου την αφησε για καμακι). Το αυτοκινητο ηταν επικινδυνο σε καθε καιρο λογω ιπποδυναμης και απουσιας αναρτησης.

Ενας φιλος ειχε την Buick Riviera με την 454 (κυβικες ιντσες) μηχανη (7,5 λιτρα :) ). Μ'αυτον, μεχρι να αλλαξω την πρωτη ειμαστε ισα, μετα...αντε γεια...μονο τον καπνο απο τα λαστιχα του εβλεπα (σπιναριζε ακομη και με 3η στα 100+). Πρεπει να ζυγιζε γυρω στους 2 1/2 τονους και δεν εστριβε ουτε με αγιο.

Οι παλιες καλες εποχες, ειναι για να λεμε ιστοριες με καστανα στο τζακι (apres ski) στα παιδια. Τα σημερινα αυτοκινητα ειναι πολυ πιο ακαμπτα, πιο καλα στημενα και εχουν και τα ηλεκτρονικα. Απλα δεν εχουν...το μπρουταλ που λεει και η Βουλα! :P

Φιλικα

ΜακηςΜ

.....

Ενας φιλος ειχε την Buick Riviera με την 454 (κυβικες ιντσες) μηχανη (7,5 λιτρα :) ). Μ'αυτον, μεχρι να αλλαξω την πρωτη ειμαστε ισα, μετα...αντε γεια...μονο τον καπνο απο τα λαστιχα του εβλεπα (σπιναριζε ακομη και με 3η στα 100+). Πρεπει να ζυγιζε γυρω στους 2 1/2 τονους και δεν εστριβε ουτε με αγιο...

TO batmobile/pimpmobile . Την είχε ο πατέρας μου μέχρι το 82 , εάν λέμε το ίδιο μοντέλο , κόκκινο καπάκι GT , 454 . Δυστυχώς τον είχε τρακάρει μια οδηγός και δεν υπήρχαν ανταλακτικά παρά μόνο από ΗΠΑ ειδάλλως θα είχα τώρα το καλύτερο pimpmobile :)

ΥΓ. ε ρε τι κάνει η έλλειψη χιονιού :)

TO batmobile/pimpmobile . Την είχε ο πατέρας μου μέχρι το 82 , εάν λέμε το ίδιο μοντέλο , κόκκινο καπάκι GT , 454 . Δυστυχώς τον είχε τρακάρει μια οδηγός και δεν υπήρχαν ανταλακτικά παρά μόνο από ΗΠΑ ειδάλλως θα είχα τώρα το καλύτερο pimpmobile :)

ΥΓ. ε ρε τι κάνει η έλλειψη χιονιού :)

Σαν και δαυτηνα;; :)

7102rdfl=m.jpg

7103rdrm.jpg

Ο φιλος ειχε μια τετοια (χωρις το ασπρο, αν θυμαμαι καλα)

7133otsr.jpg

Φιλικα

ΜακηςΜ

ιδια.. σε χρωμα μπλε βαθυ μεταλλικό . ιδιες ζαντες με αυτή κάτω , μαυρες στο κεντρο , ασημι στα μπρατσα. 8αρες κασσέτες (ο πατήρ έβαζε Dassen και Barry white και από τότε μου κόλλησε το μικρόβιου του Barry) , ηλιοροφή ηλεκτρική , ηλεκτρικά καθίσματα, air , μεχρι και ηλεκτρικούς καθρέφτες είχε :) Απίστευτο kickdown .

Τι μου θύμισες τώρα !

Ένα video που απεικονίζει την λειτουργία του esp σε χιόνι

.Νομίζω πως είναι ένα πολύ καλό βοήθημα απαραίτητο σε κάθε σύγχρονο αυτοκίνητο.

Ειναι αυτονοητο οτι οταν το αυτοκινητο που οδηγουμε στα χιονια δεν εχει ESP πρεπει οι χειρισμοι μας να ειναι πολυ λεπτοι και η ταχυτητα πολυ μικροτερη. Αμα αρχισει καποιος τα τσαρουχοματα στο γκαζι/φρενο και τις αποτομες τιμονιες με μεγαλη ταχυτητα εννοειται οτι το αυτοκινητο θα γλιστρησει.

Επισης εννοειται οτι ακομα και στην περιπτωση του ESP, αμα ανεβαζε ο οδηγος χιλιομετρα και αρχιζε να αποσταθεροποιει το αυτοκινητο με αναλογους ατσαλους χειρισμους, τοτε θα γλιστραγε, δεν παει να εχει και αγκυρες....

Φυσικα αμα η ταχυτητα ειναι δεδομενη (i.e δεν μπορεις να πας σιγοτερα) τοτε το πλεονεκτημα το εχεις με ESP.

Ωραιο βιντεο.

edit: να αλλο ενα με ασφαλτινες συνθηκες αλλα και υπερ ατσαλους χειρισμους απο τους οδηγους

Σε κρίσιμες συνθήκες οδήγησης, το αυτοκίνητό σας μπορεί να υπερστρέψει ή να υποστρέψει. Σύμφωνα με έρευνες αναγνωρισμένων κατασκευαστών αυτοκινήτων, το ESP μειώνει τον αριθμό των αυτχημάτων.

Κάθε χρόνο σκοτώνονται περισσότερα από 40.000 άτομα σε τροχαία δυστυχήματα στις χώρες της Ε.Ε. μόνο. Το ένα τέταρτο όλων των σοβαρών ατυχημάτων με σοβαρούς τραυματισμούς οφείλεται σε πλαγιολισθήσεις.

Το ESP βασίζεται στην τεχνολογία δύο δοκιμασμένων και ελεγμένων συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας: το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών ABS, το οποίο αποτρέπει το μπλοκάρισμα των τροχών κατά την πέδηση, και το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης TCS, το οποίο εξασφαλίζει ότι οι τροχοί δε σπινιάρουν κατά την επιτάχυνση. Οι λειτουργίες και των δύο συστημάτων περιλαμβάνονται επίσης στο ESP. Ενώ το ABS και το TCS επηρεάζουν τις διαμήκεις δυνάμεις του αυτοκινήτου, το ESP βελτιώνει επιπλέον τις εγκάρσιες δυνάμεις, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ευστάθεια προς όλες τις κατευθύνσεις.

PKO320x200.jpg

Το σύστημα αυτό σε κάποια οχήματα μπορούμε να το ενεργοποιούμε οι οδηγοί κατά βούληση μέσω διακόπτη στην κεντρική κονσόλα συνήθως, σε άλλα οχήματα όμως οι κατασκευαστές επέλεξαν να ενεργοποιείται αυτόματα, σε περιπτώσεις που αξιολόγησαν ότι χρειάζεται.

Στην εικόνα φαίνεται απλά η λειτουργία του.

espprinzip_01.jpg

Το ESP πραγματοποιεί ελέγχους 25 φορές / δευτερόλεπτο σχετικά με την πορεία που επιθυμεί ο οδηγός

espprinzip_02.jpg

Το ESP πραγματοποιεί ελέγχους 25 φορές / δευτερόλεπτο σχετικά με την κατεύθυνση του αυτοκινήτου

espprinzip_03.jpg

Το ESP επενεργεί και κατευθύνει το όχημα με τη βοήθεια κατανομής της πέδησης

Συχνές ερωτήσεις:

Μπορούμε να συνδυάσουμε τετρακίνηση και ESP;

Μπορούμε και μάλιστα σε πολλά αυτοκίνητα της αγοράς θα παρατηρήσετε ότι συνδυάζονται άψογα. Φυσικά στα περισσότερο εμπορικά οχήματα, η επιλογή του ESP γίνεται χειροκίνητα.

Το σύστημα αυτό λειτουργεί καλύτερα σε περιπτώσεις χιονισμένου οδοστρώματος;

Στα 4κίνητα οχήματα ναι. Αυτό συμβαίνει γιατί στα αυτοκίνητα αυτά υπάρχει «αντίληψη» και κατανομή ροπής σε όλους τους τροχούς και το ESP έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει έγκυρες πληροφορίες για την κατάσταση σε κάθε τροχό.

Στα 2κίνητα δε συμβαίνει το ίδιο. Οι πληροφορίες που έχουμε για τον πίσω άξονα βασίζονται μόνο στις πληροφορίες που μας δίνει το ABS και πολλές φορές αυτές είναι παραπλανητικές λόγω υποστροφής ή υπερστροφής.

Το ESP δηλαδή πολλές φορές μπορεί να αποβεί καταστροφικό, όταν οι συνθήκες (ολίσθησης) και οδήγησης είναι «εικονικές». Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, φανταστείτε το 2κίνητο όχημά σας να κατεβαίνει σε ασφάλτινο οδόστρωμα με «γλίτσα» και φθαρμένα κατά το 60% ελαστικά. Όταν ενδεχομένως αντιληφθείτε ότι το πίσω μέρος του οχήματός σας γλιστράει εξωτερικά στη στροφή, με μια σας κίνηση θα θέλετε να αναστρέψετε την κατάσταση αυτή και εν μέρει το ESP θα καταβάλει τα δυνατά του. Όμως δεν θα μπορέσει να κατευθύνει τόσο άξια το πίσω μέρος του οχήματος και θα διορθώσει εμπρός (όπου κι εσείς δηλαδή). Τα ελαστικά και το οδόστρωμα δεν θα σας βοηθήσουν κι ενδεχομένως σας τρομάξει κι ένα slight τρανταγματάκι στα πόδια σας όταν το ESP ενεργοποιηθεί…

Να προτιμήσω αυτόματη ενεργοποίηση του ESP ή χειροκίνητη;

Αυτό εξαρτάται από τη χρήση του οχήματος, τον ειδικό τεχνολογικά εξοπλισμό του, το που έχει την κίνηση 2WD ή 4WD κλπ. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε με ασφάλεια να αξιολογήσετε ορθά πότε θα το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας, προτιμήστε τη χειροκίνητη επιλογή ενεργοποίησης.

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που αλλάξω τη διάσταση των ελαστικών μου και έχω ESP;

Να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να απευθυνθείτε σε επίσημη αντιπροσωπεία που διαθέτει διαγνωστικό μηχάνημα που να υποστηρίζει το λογισμικό του αυτοκινήτου σας, ώστε να προγραμματίσει εκ νέου τις διάφορες ηλεκτρονικές μονάδες του, καθώς έτσι επηρεάζετε την πέδησή του, την ευστάθεία του, την κατανομή του βάρους του, την επιτάχυνση / επιβράδυνσή του και φυσικά την κατανάλωσή του. Συνήθως η εργασία αυτή, για να έχετε και μια πρακτική εικόνα του θέματος στοιχίζει πάνω από 10ευρώ και η διάρκειά της είναι άνω των 15 λεπτών.

:lol: Ουφ! τα είπα!

Αυτός που τα κατάφερε στη ζωή του είναι αυτός που έζησε ωραία, που χάρηκε και αγάπησε δυνατά.

Αυτός που άφησε ένα καλύτερο κόσμο απ’ αυτόν που βρήκε, εκτιμούσε την ομορφιά της γης και κατάφερε να το εκφράσει.

Αυτός που σταθερά έψαχνε ότι καλύτερο στους φίλους του και τους έδινε ότι καλύτερο είχε.

Ποιανού η ζωή ήταν έμπνευση και η μνήμη του ευλογία.

Δ.Χ.

edit: να αλλο ενα με ασφαλτινες συνθηκες αλλα και υπερ ατσαλους χειρισμους απο τους οδηγους

Μεγάλη διαφορά φαίνεται στο σχετικό video. Πράγματι πολλά ατυχήματα θα είχαν αποφευχθεί αν ήταν standar σε όλα τα αυτοκίνητα όπως είναι πλέον το abs. Νομίζω ότι στην Αμερική προσανατολίζονται να το καθιερώσουν ως υποχρεωτικό. Βέβαια πάνω απ'όλα πρέπει να μην προβαίνουμε σε επικίνδυνους ελιγμούς και γενικά να μην οδηγούμε άτσαλα στους δημόσιους δρόμους και από'κει και έπειτα κάθε βοήθημα δεκτό.

Πιθανόν να είμαι και ο πιο άσχετος σε θέματα οδήγησης, αλλά θέλω να τονίσω οτι κανένα βοήθημα δεν αποτελεί πανάκεια για οποιαδήποτε δύσκολη οδηγική στιγμή.

Πρωτίστως οδηγούμε με σύνεση και υπομονή και προλαβαίνουμε πολλά.

Μεγάλη διαφορά φαίνεται στο σχετικό video. Πράγματι πολλά ατυχήματα θα είχαν αποφευχθεί αν ήταν standar σε όλα τα αυτοκίνητα όπως είναι πλέον το abs. Νομίζω ότι στην Αμερική προσανατολίζονται να το καθιερώσουν ως υποχρεωτικό. Βέβαια πάνω απ'όλα πρέπει να μην προβαίνουμε σε επικίνδυνους ελιγμούς και γενικά να μην οδηγούμε άτσαλα στους δημόσιους δρόμους και από'κει και έπειτα κάθε βοήθημα δεκτό
Παντος επειδη τυχαινει να εχω ενα 307 *χωρις* ESP Μπορω να σου πω με βεβαιοτητα οτι σε "αποφυγη ταρανδου" με τα 74km/h που δειχνει το speed trap στο σχετικο βιντεο, και με αξιοπρεπη λαστιχα (οχι λιωμα δηλαδη) το αυτοκινητο ΣΕ ΚΑΜΙΑ περιπτωση δεν αντιδρα ετσι οπως δειχνουν.

Μαλλον υπερβαλλουν λιγο (εξαλλου bosch ειναι το βιντεο, ESP πουλανε οι ανθρωποι) :lol:

Μπορούμε πάντως να οργανώσουμε συμμετοχή σε σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης και να δείτε από κοντά ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ενδιαφέροντα πράγματα.

Αυτό που μου "έμεινε" εμένα είναι η ανικανότητά μου ως οδηγός και με θεωρώ υπερβολικά προσεκτική και συνετή στις αντιδράσεις μου... Ξεμπροστιάστηκα στον ίδιο μου τον εαυτό, έφυγα με σκιμμένο το κεφάλι...

Αυτός που τα κατάφερε στη ζωή του είναι αυτός που έζησε ωραία, που χάρηκε και αγάπησε δυνατά.

Αυτός που άφησε ένα καλύτερο κόσμο απ’ αυτόν που βρήκε, εκτιμούσε την ομορφιά της γης και κατάφερε να το εκφράσει.

Αυτός που σταθερά έψαχνε ότι καλύτερο στους φίλους του και τους έδινε ότι καλύτερο είχε.

Δ.Χ.

Παντος επειδη τυχαινει να εχω ενα 307 *χωρις* ESP Μπορω να σου πω με βεβαιοτητα οτι σε "αποφυγη ταρανδου" με τα 74km/h που δειχνει το speed trap στο σχετικο βιντεο, και με αξιοπρεπη λαστιχα (οχι λιωμα δηλαδη) το αυτοκινητο ΣΕ ΚΑΜΙΑ περιπτωση δεν αντιδρα ετσι οπως δειχνουν.

Μαλλον υπερβαλλουν λιγο (εξαλλου bosch ειναι το βιντεο, ESP πουλανε οι ανθρωποι) :D

Οι κινήσεις αποφυγής ήταν...κατσικιού, γι αυτό και τόσο άτσαλες...λόγω του απρόβλεπτου της κίνησης... :o:lol:

Πέρα από πλάκα συμφωνώ μαζί σου, κάποιος που ξέρει να διορθώνει με το γκάζι και το τιμόνι την τροχιά του, συνήθως δεν κάνει τέτοιες υπερβολές, με τόσα "τιμονιάσματα".

Βέβαια σε γλιστερά οδοστρώματα αλλάζουν πολύ τα πράγματα και ειδικά αν ο οδηγός δεν έχει εμπειρία, μπορούν να γίνουν μεγάλες υπερβολές... :lol:

Αληθεια, μιας και το θεμα ηρθε παλι στην επιφανεια, θα ειχε ενδιαφερον να ακουσουμε, αν καποιος απο εμας εχει βρεθει σε τετοια κατασταση με το αυτοκινητο του, (ειτε να εγινε μπαμ η οχι/ειτε σκοπιμα η απο λαθος) που να πιστευει οτι το ESP θα τον ειχε γλιτωσει απο προβληματα.

Επισης αντιστοιχα, εχει καποιος αυτοκινητο με ESP που να πιστευει οτι αυτο το συστημα τον εβγαλε απο μια δυσκολη κατασταση?

Να διευκρινισω οτι ΔΕΝ αναφερομαι σε traction control/antispin αλλα ΜΟΝΟ σε προγραμματα ελεγχου ευσταθειας.

Τη διαφορα με το ESP η χωρις τη βλεπω καθημερινα με τη C200. Στους δρομους της Αγ. Παρασκευης ESP σημαινει ελεγχομενο παντιλικι χωρις κατσικοαναποδα, ανευ ESP σημαινει αλλη μια (τουλαχιστον) τιμονια κατσικοελεγχου.

Αυτο που σας εξαπατα στα τεστ ειναι οτι στην μανουβρα αποφυγης η γεωμετρια της πορειας ειναι προκαθορισμενη απο τις κορινες και η ταχυτητα (:unsure:+ αν προσεξατε στο στεγνο).

Οταν πηρα μαθηματα χειμερινης οδηγησης στην Νορβηγια μας ζητησαν να παμε με τα δικα μας αυτοκινητα και να διαλεξουμε (!) αυτο με χωρις ABS (μιλαμε για 1996). Μετα μας περασανε απο ασκηση φρεναρισματος στο χιονι (ελεγχος μπλοκαρισματος απο τα φρενα), απωλεια ελεγχου σε στροφη ορισμενη απο κορινες (οπου ανεβαζες 5 χλμ/ω την ταχυτητα σε καθε περασμα μεχρι να το χασεις και μετα σου δειχναν πως να το μαζεψεις (το αυτοκινητο ΣΟΥ), μετα τη μανουβρα αποφυγης με κατι χαριτωμενα παιδακια που πεταγονται μπροστα σου απο απροσμενα σημεια της ευθειας και τελος, γυρους σε μια πιστα σαν αχλαδι αυξανοντας την ταχυτητα 5 χλμ/ω σε καθε γυρο ωστε να μαθεις τα ορια σου και αυτα του αυτοκινητου σου.

Ενδιαφερουσα εμπειρια. Εγω πηγα με το Polo '91 χωρις ABS και μετα ειχα 3 τρομακτικες εμπειριες στο χιονι/παγο με το Passat '96 που χωρις το ABS θα ειχα αγορασει κατι γκρεμους...ασε!!!

Το αμαξι που παω στα βουνα δεν εχει ηλεκτρονικα καλουδια (Saxo '00), μονο χιονολαστιχα, και πιστεψτε με, προσεχω ποσο γρηγορα παω για να μην ψαχνω τιμονια και γκαζια. Συνεση θελει.

Ισως οταν χιονισει να κανονιζαμε να φερναμε καμμια 20αρια κορινες στο τελευταιο παρκινκγ των Κελαριων...

Φιλικα

ΜακηςΜ

Ισως οταν χιονισει να κανονιζαμε να φερναμε καμμια 20αρια κορινες στο τελευταιο παρκινκγ των Κελαριων...
Έχει γίνει συζήτηση για σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (για τον ερχόμενο χειμώνα) σε συνεργασία με την ΕΛΠΑ. Υπομονή...

Καλός μου φίλος και καλός οδηγός μου εξιστόρησε πρόσφατη εμπειρία του στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης. Κινούνταν με μια C200 σαν του Μάκη και ταχύτητα περί τα 140 χ.α.ω. Ξαφνικά βλέπει μπροστά του μια ποσότητα υγρών (νερό ίσως να ήταν και λάδια) μην προλαβαίνοντας να αντιδράσει άφησε το γκάζι και περίμενε να περάσει από πάνω. Μόλις οι ρόδες πάτησαν την ποσότητα του αγνώστου υγρού άρχισαν οι θόρυβοι του esp και άναψε η αντίστοιχη λυχνία στον πίνακα του ταμπλό. Και είπε πως για να ενεργοποιηθεί το esp κάποια απώλεια ελέγχου διαφαινόταν. Σε αυτό το σημείο στάθηκε λέγοντάς μου απαραιτήτως να βάλεις esp στο αυτοκίνητό σου. Μπορεί εσύ να μην κάνεις τσαλίμια αλλά να σου βγεί ένα απρόοπτο σαν και αυτό. Να λοιπόν ο λόγος που ξαναπαρήγγειλα το αυτοκίνητο και περιμένω άλλους 5 μήνες :unsure::huh:

Εγώ θα αναφέρω ένα παράδειγμα από το καινούργιο grand vitara το οποίο έχει ESP. Σημειώνω ότι είναι απλώς μία περίπτωση και δε γενικεύω

Μια μέρα που είχε βρέξει μετά από αρκετό καιρό=γλίτσα, κινούμαι σ'ένα κόμβο της περιφερειακής οδού στη θεσ/νικη όπου υπάρχει μια δεξιά αρκετά περίεργη στροφή, χωρίς καλή επίκλιση και ελαφρώς σφιχτή γεωμετρία. Επίτηδες μπαίνω στη στροφή με παραπάνω χλμ, για να δω τι θα γίνει με το ESP. Το αυτοκίνητο γλίστησε αλλά πρώτα το κατάλαβα εγώ :angry: άφησα το γκάζι και μετά από 1-1.5 δευτερόλεπτο μπήκε και το ESP και φρενάρισε τους τροχούς αν και κατά την εκτίμηση μου αυτό δε χρειαζόταν.

Να σημειώσω ότι πριν αφήσω το γκάζι το αυτοκίνητο πλαγιολίσθησε εμφανώς (και με τα 4)

Σε χιόνια το ESP δεν καταφέραμε να το δοκιμάσουμε φέτος B)

Καλή η εξιστόρηση, αλλά θέλεις να μας πεις και τι αποκόμισες από αυτό σου το βίωμα;

Δ.Χ.