Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found

Recommended Posts

Γιατί έχει νόημα ένα αυτοκίνητο με τέτοια χαρακτηριστικά να κινείται σε έναν μέσο δρόμο που απευθύνεται σε όλους;
Γιατι προφανως το ζηταει το αγοραστικο κοινο...

no friends on a powder day

Και εγώ θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει το esp και να είναι πλήρως ενεργοποιημένο ειδικά όταν μετακινούμαστε με το αυτοκίνητο (ενώ όταν οδηγούμε μπορούμε να το έχουμε στο off) και εξηγώ:

Πιστεύω ότι πολλοί καλοί οδηγοί ή πραγματικοί οδηγοί που λέει και ο Κ.Κ όταν οδηγούν μπορούν τις περισσότερες φορές να προσομοιώσουν με κατάλληλους χειρισμούς τον τρόπο λειτουργίας του esp και να αποφύγουν κάποια δυσάρεστη κατάσταση.(βλέπε τοποθέτηση με τιμόνι, μεταφορά βάρους ,επιλεκτικό φρενάρισμα ή καλύτερα συνδυασμός και των 3 παραπάνω).

Τι γίνεται όμως με όλους τους άλλους μέσους οδηγούς ή και με τον καλό οδηγό όταν π.χ. είναι πιό χαλαρός

ή όταν δεν βοηθά ο χώρος να προλάβει να αντιδράσει??

Εξάλλου δεν πιστεύω ότι έχει κανείς την δυνατότητα να φρενάρει τον ένα από τους τέσσερις τροχούς όπως κάνει το esp. :lol:

Οπότε κατά την γνώμη μου πάντα το esp στό ON εκτός από τις περιπτώσεις που είμαστε σε καλή κατάσταση και θέλουμε λίγο ή πολύ να παίξουμε και αν είναι δυνατόν σε ελεγχόμενες συνθήκες δρόμου.

βέβαια συμφωνώ ότι σε ένα αυτοκίνητο με σωστά σχεδιασμένη ανάρτηση το esp (πρέπει να ) απενεργοποιείται πλήρως.:blink:

ΟΚ το βίντεο της Bosch είναι λίγο υπερβολικό

Βασίλης

Και μια ερώτηση αν και είναι off topic.

Εχει κανείς εμπειρία από Audi Quattro κυρίως Α4 σε συμπεριφορά σε χιόνι και πάγο

:blink: εγώ, αλλά είναι κι άλλοι εδώ μέσα.

Αυτός που τα κατάφερε στη ζωή του είναι αυτός που έζησε ωραία, που χάρηκε και αγάπησε δυνατά.

Αυτός που άφησε ένα καλύτερο κόσμο απ’ αυτόν που βρήκε, εκτιμούσε την ομορφιά της γης και κατάφερε να το εκφράσει.

Αυτός που σταθερά έψαχνε ότι καλύτερο στους φίλους του και τους έδινε ότι καλύτερο είχε.

Ποιανού η ζωή ήταν έμπνευση και η μνήμη του ευλογία.

Δ.Χ.

:) εγώ, αλλά είναι κι άλλοι εδώ μέσα.

:P :P Boozer ωραίο το :D αλλά μήπως πρέπει να έχει και συνέχεια???

Και λέω να ξεκινήσουμε από εσένα :P

Εμένα μου έδωσε την εικόνα:

* ότι είναι ένα πολύ "δεμένο" αμάξι

* προβλέψιμα καλό, δεν σε εκπλήσσουν καθόλου οι αντιδράσεις του

* δεν υστερεί σε απόκριση

* έχει σαφείς "γραμμές"

* είναι ανεκτικό σε ελαφρώς άπειρους χειρισμούς, αρκεί να έχεις πάντα επίγνωση της κατάστασης, όπως σε όλα τα αυτοκίνητα και τις συνθήκες

* είναι ευχάριστο και δεν υστερεί σε άνεση, στα συγκεκριμένα οδοστρώματα, στους επιβάτες όλων των καθισμάτων

Αυτός που τα κατάφερε στη ζωή του είναι αυτός που έζησε ωραία, που χάρηκε και αγάπησε δυνατά.

Αυτός που άφησε ένα καλύτερο κόσμο απ’ αυτόν που βρήκε, εκτιμούσε την ομορφιά της γης και κατάφερε να το εκφράσει.

Αυτός που σταθερά έψαχνε ότι καλύτερο στους φίλους του και τους έδινε ότι καλύτερο είχε.

Δ.Χ.

Μετα τα πολλα που εχει περασει το Α4 Αvant TQ (ειδικα εφέτος στους 4μηνες διαμονης του στο ΧΚΠ) συμφωνω με την επαγγελματια φιλεναδα μας :) - επιταχυνει γραμμικότατα χωρις καθυστερησεις κ ξεσπασματα, φρεναρει σεβαστα, στριβει/μπουκάρει πολυ καλα!

Το μονο που μου εχει βγαλει 2 φορες χωρις καμια προειδοποιηση ειναι το τεζάρισμα πολλαπλασιαστων :P:P:P (βγαζοντας off διαφορετικους κυλινδρους) κ απλα εκανε σαν τρατα στον Αϊ Στράτη που επιταχυνε πολυ αργα χωρις ουσιαστικα να παραγει εργο η τουρμπινα – τη μια μαλιστα φορα, εχω κατεβει απο ΧΚΠ με 3 κυλινδρους (σαν Smart!) τον περασμενο Οκτωβρη—μαλ...α ξερω :D !

Στο χιονι παει υποδειγματικα καλα κ παρολο που ειναι χαμηλωμενο (με αναρτηση), παει μπουνια χωρις να τακάρει χιονια ΟΤΑΝ ειναι καθαρισμενος ο δρομος απο τα φρεσκα.

Με 4 δε χειμερινα λαστιχα, παει πολύ καλυτερα απο προηγουμενα ψηλοτερα 2πλά διαφορικα που ειχα, χωρις να πολυεπεμβαινει κ το ESP.. :)

Ειμαι 100% happy με το βουμ αυτο! :lol:

IMG_0054-2.jpg

Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Το μονο που μου εχει βγαλει 2 φορες χωρις καμια προειδοποιηση ειναι το τεζάρισμα πολλαπλασιαστων :)

....περιεργο.... το ιδιο ακριβως εχει κανει 2 φορες και το Α4 TQ ενος γνωστου μου. Του αλλαξαν και τις 2 φορες προληπτικα και τους 4. Ηταν και μεσα στην εγγυηση ευτυχως (ειναι ακριβο το συγκεκριμμενο ανταλλακτικο)

no friends on a powder day

SSDD :)

Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Φίλος που έχει εδώ και 2 χειμώνες Audi Α4 (το αμέσως μεγαλύτερο μοντέλο από τον makalu) και έχοντας ανεβεί παρέα καμιά 20ρια φορές σε χιόνια και πάγους οι αντιδράσεις του αυτοκινήτου ήταν πάρα πολύ καλές. Αξιοσημείωτο ότι δεν χρειάστηκε να βάλει αλυσίδες, ακόμα και σε άσχημες συνθήκες (κυρίως πέρυσι, γιατί φέτος από χιόνι........).

Τώρα που είπατε για Audi, θυμήθηκα το Α4 που είχαμε τα φώτα στην Αυστρία, το οποίο με χειμερινά λάστιχα και το ESP έβγαινε από απίστευτα σημεία, ακόμα και έχοντας παρκάρει σε σημεία με παλιό σκληρό χιόνι, με όπισθεν σε ανηφόρες, κατηφόρες κτλ. Δούλευε το ESP μ΄ενα "έξυπνο" τρόπο και πολύ αποτελεσματικά B) Είχα εντυπωσιαστεί ιδιαίτερα :P Σα να έκοβε τη δύναμη του κινητήρα αρχικά για να μη σπινάρει και μετά τσουπ :P έβγαινες :)

Hταν Quattro?????

τοιχο-τοιχο :sword::drinks:

http://www.youtube.com/watch?v=DQYl6CPJLRk...related&search=

Ακόμα δύο κατατοπιστικά video σχετικά με την λειτουργία του ESP. Στο ένα πρωταγωνιστούν γερμανιδούλες στο χιόνι :) .

Παρατηρείστε πώς το traction control σταματάει την ολίσθηση του τροχού που σπινάρει σε ανωφέρεια με χιόνι/πάγο, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να ξεκινάει.

Πάντως στο Α6 quatro turbo δεν έχει ούτε ESP ούτε χιονολάστιχα και όποτε πατησε χιόνι ή βρεγμένο οδόστρωμα ήταν υποδειγματικό το ίδιο και με το Forester αλλά με χιονολάστιχα. Δεν ξέρω τι θα πρόσθετε σε ένα AWD το ESP... :)

Ok Ευχαριστώ για την ενημέρωση

Αν και με χάλασε :) αυτό για τα προβλήματα αξιοπιστίας .

Δεν το περιμένεις αυτό από ένα βουμ με 40 χιλιάρικα.

Ισχύει ότι στον στεγνό συμπεριφέρεται αρκετά υποστροφικά??

Το ρωτάω γιατί κάποιος κάτι τέτοιο μου είπε :)

Εσύ από την αρχή δεν το πήγες το ESP και δεν καταλαβαίνω το λόγο :) . Ίσως στο Α6 που αναφέρεσαι επειδή είναι και λίγο παλιό :) τότε η audi να μην το είχε standard το ESP γιατί σήμερα το έχει http://www.audi.gr/site/cars.asp?catid=189 . Το ίδιο και η subaru http://www.subaru.gr/lineup/forester/safety/ac_control.html (δες την σχηματική απεικόνιση της λειτουργίας του)...κάτι θα ξέρουν. Στάθη άλλο πράγμα η τετρακίνηση και άλλο το ESP το ένα δεν υποκαθιστά το άλλο. Απεναντίας το ένα βοηθά το άλλο. Το ESP κάνει επιλεκτική κατανομή της πέδησης σε τροχό/ούς και/ή μείωση της ισχύος του κινητήρα όταν το αυτοκίνητο πάει να υποστρέψει ή υπερστρέψει.

Μα αυτο το κάνει το ΑWD απο όσο ξέρω. Κατανέμει την πέδηση, την ροπή κτλ. Ερώτηση έκανα, αφού είναι τόσο καλό στο επόμενο αυτοκίνητο που θα πάρω θα το ψάξω να δω τι είναι.

Και δεν έχω πρόβλημα με το ESP, δεν μου τρώει το φαί :)

Το AWD μπορεί να κατανέμει την ροπή και αν έχει και μπλοκέ, όπως νομίζω το δικό σου, ακόμα καλύτερα αλλά δεν κατανέμει την πέδηση, δηλαδή δεν φρενάρει επιλεκτικά τροχό. Ούτε επεμβαίνει στην ισχύ του κινητήρα, κόβοντας εντελώς το γκάζι ακόμα και αν εσύ το πατάς. Αυτό κάνει το ESP αφού πρώτα λάβει στοιχεία από τους αισθητήρες κύλισης τροχών, πλευρικής επιτάχυνσης και γωνίας τιμονιού, τα οποία στοιχεία επεξεργάζεται η ηλεκτρονική του μονάδα πάρα πολλές φορές ανά δευτερόλεπτο. Ούτως ή άλλως Στάθη το επόμενο αυτοκίνητο που θα πάρεις είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το έχει στον standard εξοπλισμό.

Αν και το ξαναπαμε...το διλιτρο Forrester VDC (ESP) δεν εχει :) ...σιγα μην το στελνανε στην μπανανια :rolleyes: .

Απλα το AWD δεν χρειαζεται το ESP τοσο αμεσα γιατι μπορει να κατανειμει μηχανικαροπη εκει που μπορει να τη σηκωσει! Παντως αν το ειχε δεν θα σε χαλαγε...

Φιλικα

ΜακηςΜ

Ναι Μάκη αλλά αν υπερστρέψει-υποστρέψει ένα όχημα (δηλ. χαθεί ο έλεγχος) που μπορεί να συμβεί σε όλα τα οχήματα είτε awd είτε όχι, τότε μονο το esp θα μπορέσει να φρενάρει επιλεκτικά τροχό. Στα videάκια αυτό εξηγείται διεξοδικώς.

Πιστεύω πως μπερδεύουμε τις έννοιες λόγω ελληνικού λεξιλογίου.

Το ESP είναι σύστημα που ελέγχει την ευστάθεια του οχήματος.

Το AWD κατανέμει τη ροπή.

Σε απλά ελληνικά για να μην τα συγχέουμε,

* Το ESP ευθύνεται για το πόσο ευσταθές-σταθερό, θα είναι ένα αμάξι σε ενδεχόμενη

ολίσθησή του.

* Με το AWD βοηθάμε τους τροχούς που δεν έχουν αντίσταση (ο ένας είναι σε ένα χαντάκι),

δίνοντας δύναμη στους άλλους τρεις να αναλάβουν και το δικό του έργο (για να μη

σκάβουμε άδικα το χαντάκι και σπαταλάμε ενέργεια πετυχαίνοντας το αντίθετο - ο

τροχός να βυθιστεί περισσότερο δηλαδή).

Όταν ένα αμάξι διαθέτει και τα δυο τότε είναι διπλό το όφελος, αφενός γιατί δεν βυθιζόμαστε - κολλάμε - μένουμε σε εμπόδια, καθώς οι τροχοί και άλλα περιφερειακά εξαρτήματα μεταφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για την αντίσταση που βρίσκουν και το αμάξι μέσω των ηλεκτρονικών μονάδων που διαθέτει διορθώνει συνεχώς ανάλογα με τις πληροφορίες που λαμβάνει κι έτσι πολύ απλοϊκά "ξελασπώνουμε".

Αφετέρου, έχοντας και το ESP, όσο διαρκεί αυτή η διόρθωση ή και ανεξάρτητα από αυτήν, φροντίζει ώστε να μας παρέχεται και η ευστάθεια που χρειαζόμαστε και το αμάξι να μην ολισθαίνει παρά τη θέλησή μας.

Να με συγχωρείτε που έκανα την παρέμβαση, όμως είναι βασικό να βοηθήσουμε όλους τους φίλους που μπορεί να τους μπερδέψαμε νωρίτερα άθελά μας.

Δεν υποτιμώ την τεχνολογία χρησιμοποιώντας λαϊκές εκφράσεις για τόσο πολύπλοκα συστήματα, παρά μόνο ήθελα να ρίξω λόγο φως στο τούνελ που μπλεχτήκαμε.

Δ.Χ.

Σωστά Άννα, απλά να προσθέσω στο παράδειγμά σου ότι για να μεταφερθεί σε όχημα awd η κίνηση στους εναπομείναντες τροχούς που έχουν πρόσφυση χρειάζεται μπλοκέ διαφορικό γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που suv αρκετών χιλιάδων ευρώ ακινητοποιήθηκαν λόγω έλειψης μπλοκέ. Έτσι λοιπόν αν σε 4κίνητο όχημα που δεν έχει μπλοκέ σηκωθούν στο αέρα μια ρόδα εμπρός και μια πίσω έμεινε το όχημα. Θα γυρνάνε οι ρόδες στον αέρα. Το έχω δει σε grand vitara και άλλα suv live μe tον σύλλογο τερακίνησης βορείου Ελλάδος.

Διαφωνώ κάθετα. Το πόσο μας πουλάνε ένα αμάξι ή το πόσο στοιχίζει δεν έχει να κάνει μόνο με τον εξοπλισμό του. Ενδεχομένως ένα Niva μπορεί να πάει όπου ένα Cayenne ονειρεύεται υποθέτω... δεν το ξέρω.

Από την άλλη πάρε ως παράδειγμα εσένα, με τον ίδιο τρόπο φρέναρες προ ABS και με τον ίδιο μετά; Οφείλουμε να έχουμε επίγνωση. Κι ύστερα, αν κατάλαβα καλά, αυτό που λες είναι ότι αν τα SUV των χιλιάδων ευρώ είχαν μπλοκέ δεν θα έμεναν;

Όσα τσουμπλέκια κι αν μας βάλουν και καρφιά να ξεπηδάνε από τις ρόδες και ιμάντες να μας κρατάνε πριν βουτήξουμε στους γκρεμούς και ο ΚΙΤ να μας μιλάει στην προνομιακή τιμή των 1.000 ευρώ σε περιτύλιγμα Hummer... δε μας σώζουν αν δεν έχουμε επίγνωση.

Πως αλλιώς εξηγείς ότι παλαιότερα με τα συμβατικής τεχνολογίας αυτοκίνητα ή και τα αρχαιολογίας αμάξια που ανεβαίναμε στα βουνά, βλέπαμε όλο και λιγότερα μικροατυχήματα, ατυχηματάρες και ακινητοποιήσεις;

Δ.Χ.

Άννα μίλησα συγκεκριμένα για μπλοκέ διαφορικό και όχι γενικά για abs κλπ, κλπ. Αν ένα suv ή τζιπ όποιο και να είναι, δεν έχει μπλοκέ και σηκωθεί μια ρόδα εμπρός και μια πίσω έμεινε, είτε είναι του παγκοσμίου είται σημερινό. Αυτό λέω.

Πως αλλιώς εξηγείς ότι παλαιότερα με τα συμβατικής τεχνολογίας αυτοκίνητα ή και τα αρχαιολογίας αμάξια που ανεβαίναμε στα βουνά, βλέπαμε όλο και λιγότερα μικροατυχήματα, ατυχηματάρες και ακινητοποιήσεις;
Γιατί τα παλαιά τα χρόνια ο κόσμος που ανέβαινε στο βουνό ήταν πολύ λιγότερος σε σχέση με τον κόσμο που ανεβαίνει τώρα και το κυριότερο ο περισσότερος κόσμος που ανέβαινε στα βουνά τότε είχε σχέση και εμπειρία με το βουνό ,ενώ τώρα οι περισσότεροι που ανεβαίνουν στο βουνό δεν έχουν ξαναδεί χιόνι-πάγο κτλ

9-2-05020.jpg