Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Pioneer

Τη γνώμη σας για ένα θέμα εξοπλισμού

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά και συγχαρητήρια για την ωραία παρέα που έχετε φτιάξει εδώ μέσα! Όντας καινούριος στο άθλημα του σκι (αλλά συνεπαρμένος :P), θα ήθελα μια γνώμη για εξοπλισμό που σκέφτομαι να αγοράσω...

Βασικά το επίπεδο μου είναι μάλλον αρχάριου προς το μέτριου και επειδή έχω κάνει 4-5 φορές σκι με νοικιασμένα και άρχισα να συνηθίζω στην ιδέα, είπα να ασχοληθώ λίγο παραπάνω και να πάρω και δικό μου εξοπλισμό!

Για να καταλάβετε περίπου το επίπεδο μου, μπορώ να κατέβω τον Ηρακλή από τη δεξιά μεριά (έτσι όπως κατεβαίνεις από το λιφτ, δηλαδή την εύκολη) με κάποια σχετική άνεση. Επίσης αισθάνομαι μια κάποια άνεση με τα πέδιλα, γιατί πιο μικρός έκανα ανά περιόδους και σε παγοδρόμιο με πατίνια και με rollerskates στο δρόμο, οπότε μου φάνηκε σαν μια φυσική συνέχεια το σκι...

Στο ζητούμενο λοιπόν: Σύμφωνα με συμβουλές του θείου μου (κάνει πάνω από 10 χρόνια σκι), σκέφτομαι να πάρω μόνο μπότες και να νοικιάζω πέδιλα εκεί που πηγαίνω, γιατί "μπότες πρέπει να έχω δικές μου, για να έχω ένα σωστό fit πάντα, ενώ πέδιλα ούτως ή άλλως λόγω ανταγωνισμού οι εταιρείες που νοικιάζουν έχουν φέρει πολύ καλά. Επίσης γλιτώνω και τον κίνδυνο να τα γρατσουνίσω/χαλάσω τώρα που είμαι αρχάριος".

Καταρχάς συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την ανωτέρω λογική?

Επίσης, όσον αφορά το τί μπότες να αγοράσω... Μετά από δοκιμή αρκετών, κατέληξα στις Rossignol Radical R12 (320€, Flex 90/80) & Nordica Speedmachine 10 (350€, Flex 110/100, φοβερό fit). Ρωτώντας το θείο μου τί μου προτείνει μου είπε ότι αυτές είναι πολύ σκληρές και άμα δοκιμάσω να κάνω μια κατεβασιά με αυτές θα σπάσω κανά πόδι ή στην καλύτερη θα γεμίσω πληγές τα πόδια μου!! Εντωμεταξύ εγώ τις βρήκα να έχουν ωραίο σφιχτό φιτ (αλλά χωρίς να μπορώ να εντοπίσω κάτι να με χτυπάει) και μου άρεσε πολύ που είχαν και... αναρτήσεις :)8). Δηλαδή λύγιζαν μαζί με το πόδι καθώς έγερνες μπροστά, ενώ οι Intense που μου πρότεινε ήταν κούτσουρο μπροστά, δηλαδή δεν είχαν καμία ελαστικότητα. Εγώ τις μπότες τις θέλω για να τις κρατήσω για αρκετό καιρό, γι'αυτό και είμαι διατεθειμένος να δώσω και τόσα λεφτά για μπότες... Επίσης είμαι της λογικής να παίρνεις κάτι καλύτερο από το επίπεδό σου πάντα, για να προσπαθείς συνεχώς να βελτιωθείς και να μην εφησυχάζεις.

Τί έχετε να μου προτείνετε?

Τέλος, πέδιλα και δέστρες θα μου προτείνατε να πάρω τελικά ή όχι? Αυτά που έχουν τα Lidl λένε τίποτα? Γιατί 600 περίπου ευρώ είναι το μέγιστο που θα μπορούσα να ξοδέψω, άμα ήταν να πάρω πλήρες σετ... Ακόμα, τί μήκος πέδιλα? Είμαι 1,90 ύψος, 78 κιλά, μπότα 28,5 , και στο επίπεδο που περιγράψαμε πριν... Έχετε κάτι άλλο να προτείνετε σε φυσιολογική τιμή?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε απάντηση, σας είμαι υπόχρεος!

Βασίλης

Ο θείος σου έχει δίκιο στο να πάρεις μόνο μπότες για αρχή. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με το πόσο συχνά πρόκειται να ανεβαίνεις για σκι...

Όσο για το τί μπότες πρέπει να πάρεις, δύο πράγματα κοιτάς με την ακόλουθη σειρά:

1. Να σου είναι οκ στο πόδι (ούτε μεγάλες γιατί δεν θα έχεις τον έλεγχο που πρέπει, ούτε μικρές γιατί θα κάνεις 2 ώρες σκι και θα σε χτυπήσουν και δεν θα τις ξαναβάλεις ποτέ)

2. Το flex από τα στοιχεία που δίνεις (επίπεδο, ύψος, βάρος) γύρω στο 8)/100 είναι οκ.

Αν τώρα το φιτ που λες ήταν καλύτερο σε πιο σκληρές, προσωπικά θα έπερνα τις πιό σκληρές γιατί είναι πολύ σημαντικό να σου είναι άνετες οι μπότες και να μη σιχτιρίζεις κάθε φορά που κλείνεις τα κλιπς.

Μερικές συμβουλές για το μέγεθος της μπότας είναι όταν τη φορέσεις σφίξε τα κλιπς κανονικά λες και είσαι έτοιμος για κατάβαση και μετά:

-περπάτα-κάτσε-κινήσου για τουλάχιστον 20-30 λεπτά για να δεις αν είναι μικρή και σε χτυπάει

-τα δάκτυλα να ΜΗΝ ακουμπάνε μπροστά σε οποιαδήποτε θέση βρισκόμαστε, και όταν καθόμαστε σε καρέκλα να τα νιώθουμε ίσα-ίσα, με όση προέκταση μπορούμε να τους δώσουμε (χωρίς να μετακινούμε την φτέρνα), οτι υπάρχει κάτι τις εκεί μπροστά..

-όταν είμαστε όρθιοι, κοιτάμε τον τοίχο και στηριζόμενοι με τα χέρια πάνω σε αυτόν προσπαθούμε να σηκώσουμε τη φτέρνα ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΠΟΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ. Πρέπει να νιώσουμε τότε οτι η φτέρνα σηκώνεται ίσα-ίσα, και όχι κανα πόντο και βάλε..

Αυτά για αρχή..

Γειά σου Βασίλη και χρόνια πολλά...Καλώς ήρθες στο φόρουμ 8)

Λοιπόν, να πάρεις οπωσδήποτε μπότες δικές σου. Μόνον έτσι θα μπορέσεις να αρχίσεις να μαθαίνεις σκι.

Δεν έχει σημασία η μάρκα, η τιμή, για εμένα ούτε το αν είναι σκληρές ή μαλακές...Σημασία έχει να ταιριάζουν καλά στο πόδι σου και να νιώθεις εσύ άνετα και ταυτόχρονα σταθερά μέσα σε αυτές. Οι δικές μου μπότες είναι πολύ σκληρές και για το σκι που κάνω (δεν τρέχω καθόλου) και για τα κιλά μου, αλλά με βολεύουν πολύ..Προς θεού, δεν σπας πόδια επειδή η μπότα είναι σκληρή, ούτε τραυματίζεσαι αν είναι στο νούμερό σου και ταιριάζουν στη φόρμα του ποδού σου...

Πέδιλα τώρα...Εγώ θα έλεγα, στο επίπεδο που είσαι να μην αγοράσεις...Ή αν αγοράσεις να πάρεις όσο πιό φθηνά βρεις ένα μεταχειρισμένο σχετικά μαλακό, all around πεδιλάκι. Όταν προχωρήσεις λίγο και δεις τί σκι θέλεις να κάνεις (π.χ. σε πίστα, εκτός, μεγάλες, ανοιχτές στροφές ή μικρές κοφτές, κλπ, κλπ), τότε θα είσαι σε θέση να αποφασίσεις πολύ καλύτερα τί σου ταιριάζει και τότε να πάρεις ένα καλό πέδιλο κι ας το χρυσοπληρώσεις...Το μήκος εξαρτάται κι αυτό από τα παραπάνω + ύψος / βάρος. Στους άνδρες όμως ειδικά αυτό παίζει πολύ ανάλογα με το επίπεδό τους και το τί σκι θέλουν να κάνουν...Είσαι ψηλός και λεπτός..Νομίζω γενικά ότι χωρίς να λάβουμε άλλους παράγοντες υπόψη, ένα πέδιλο γύρω στο 1.70 για αρχή θα ήταν καλό..Οι άνδρες τί λένε;

Αν έρθεις στην παρέα μας στο βουνό, τα παιδιά που ξέρουν καλό σκι, θα σε δουν να κάνεις και θα μπορούν να σου πούν κάτι πιό εξειδικευμένο.

Έτσι νομίζω...Παρακαλώ τους πιό ειδικούς να συμπληρώσουν / διορθώσουν...

Όσο έγραφα, απάντησε ήδη ο Ιάσωνας....οκ, Βασίλη, σου απάντησε ήδη ένας από τους πιό ειδικούς, οπότε....άκου τον!!!! :P

Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........

ΝΑΙ!!!! άμα δεις τη δική μου μποτίτσα θα καταλάβεις....Αλλά βέβαια, δεν με έχεις δεί να κάνω σκι.... 8)

....Όχι.

Φίλε μου καταρχήν η λογική να δαπανήσεις πρώτα λεφτά σε μπότα και μετά σε όλα τα άλλα είναι για μένα ορθότατη,μιας και όπως αντιλαμβάνεσαι η μπότα είναι μακράν το πιο σημαντικό στοιχείο του εξοπλισμού.Ο Jey στα λέει σωστά περί fitting,ενώ αν ψάξεις σε παλιότερα threads θα βρεις ένα κάρο περί επιλογής μπότας.

Κοίτα τώρα τι παίζει με το flex.Κρίνοντας από τα κιλά σου και το επίπεδό σου θα σου έλεγα να κυμανθείς στο 80 flex.Βασικά θα σου έλεγα κανα 70άρι,αλλά αφού θες να την κρατήσεις και με :Pάρι λογικά καλά θα είσαι.Τώρα το ύψος σου δεν ξέρω αν επηρεάζει την επιλογή flex μπότας (π.χ ξέρω 'γω με το κ.β σου να είναι πιο ψηλά),γενικά το βάρος μετράει κυρίως και από εκεί και πέρα τι είδους σκι θες και μπορείς να κάνεις.

Όπως είπες δοκίμασες πολύ σκληρές μπότες που όμως σου έρχονταν καλά στο πόδι.Πού όμως...στο μαγαζί???

Θα συμφωνήσω με τον θείο σου και θα σου πρότεινα να στραφείς σε μικρότερο flex,διότι αν της δοκιμάσεις στην πίστα θα καρουμπαλιάσει το πέλμα σου...Ένα 100άρι π.χ όχι απλά θα σε παιδέψει ως αρχάριο,αλλά δεν θα σε αφήσει να προοδεύσεις.Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ως αρχάριος (=> προσπαθώ να βρώ την σωστή στάση) είναι οι μπότες να σε εξαναγκάζουν στο λεγόμενο back seat,δηλαδή να γέρνεις σχετικά πιο πίσω,μιας και πουθενά και ποτέ δεν θα μπορείς να τις κάμψεις ώστε να πετύχεις τη σωστή κίνηση σώματος.Η σωστή στάση και κίνηση είναι το Α-Ω στο σκι και η βάση για ότιδήποτε άλλο και ο εξοπλισμός επουδενί δεν πρέπει να σε εμποδίζει να την βρεις.Επίσης η σωστή στάση είναι και η ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ,κι αυτό σκέψου το ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ,διότι είναι κρίμα να ταλαιπωρήσε από τραυματισμούς,επειδή οι μπότες δεν σε αφήνουν να πάρεις την σωστή θέση για σκι. Πέραν τούτου και σε πιο light επίπεδο θα πονάς φρικτά,αν δεν προσέξεις και παρασυρθείς σε κανα μοντέλο με στενό καλούπι.Θα σιχαθείς το άθλημα και θα το παρατήσεις.

Επέτρεψέ μου να έχω μια αμφιβολία περί του αν κατάφερες να τις φλεξάρεις τέρμα τις μπότες που δοκίμασες.Εγώ πάντως με τα ίδια κιλά αμφιβάλλω αν θα μπορούσα να φλεξάρω στο full μια 100άρα μπότα,απλά γέρνοντας μπροστά στο μαγαζί.Φαντάσου τότε τι γίνεται αν προσγειωθείς από κανα 3μετρο drop ή όταν λιώνεις στο carving...θα ισοπεδώνονταν. :P. Σου ξαναλέω είμαι στα ίδια κιλά με εσένα και 100άρα μπότα τόλμησα και πήρα μόλις πρόπερσι.Οι μπότες μου πριν (και έχοντας τα ίδια κιλά πάνω-κάτω) κυμάινονταν στο 70-80 και δεν το μετάνοιωσα από αυτή την σκοπιά.Μια 100άρα για σένα τώρα με αυτά τα κιλά θα ήταν too much.

Είσαι σε μια φάση που όσο κι να το αγαπάς,θέλεις υποστήριξη από τον εξοπλισμό σου,ο οποίος θα πρέπει να σε ενθαρρύνει να εξερευνήσεις τις ιδιαιτερότητές -προτιμήσεις σου,να συγχωρεί κάποια αρχικά λάθάκια σου,να σου δίνει σιγουριά σε αυτο αρχικό στάδιο των χαμηλών ακόμα ταχυτήτων-φορτίσεων.Με αυτή την έννοια κρίνεται πετυχημένος ένα εξοπλισμός αρχαρίου,όχι με το να έχει το απόλυτο κράτημα ή την απόλυτη μεταφορά ενέργειας ή παραμικρής κίνησης...

Καλύτερα στρέψου σε πιο μαλακές μπότες μετρίου flex,μάθε με αυτές,λιώσε τις και μετά κάνεις upgrade.

Η λογική να παίρνεις καλύτερο εξοπλισμό από το επίπεδό σου κρύβει παγίδες υπόψην.Αλλό π.χ παίρνω ένα κλικ μακρύτερα ή σκληρότερα πέδιλα,διότι πλέον έχω εξαντλήσει τις δυνατότητες του εξοπλισμού που ήδη έχω και τέλοσπάντων νιώθω ότι η τεχνική μου κατάρτιση για να προχωρήσει παραπέρα χρειάζεται και μια "αναβάθμιση" εξοπλισμού, ΚΙ ΑΛΛΟ είμαι ξέρω 'γω αρχάριος και παίρνω αγωνιστικά πέδιλα,γιατί θέλω να φτάσω επίπεδο racer (κάποτε) αν και ακόμα μαθαίνω το παράλληλο. :)8)

Από εκεί και πέρα πέδιλα βρίσκεις....Μήκος χτύπα κανα 1.70 για αρχή.Μετά ίσως λόγω ύψους και μόνο (αν και το βάρος-τεχνική μετράει κυρίως) θα χρειαστείς να ανέβεις σε μήκος.Δεν χρειάζεται να ξοδιαστείς σε πέδιλα,καθότι σε 1-2 χρόνια εγγυημένα καθώς θα βρίσκεις την ταυτότητά σου ως σκιέρ και ανεβάζοντας επίπεδο θα θες άλλα.Τα παλιά θα τα κρατήσεις για πετροσκι!!!Το ότι θα είναι οικονομικά δεν σημαίνει ότι θα πας από τα Lidl.Προσωπικά δεν θα εμπιστευόμουν να αγοράσω οποιοδήποτε στοιχέιο του βασικού εξοπλισμού από supermarket.Κάνε τσάρκα τα μαγαζιά με είδη σκι και ρώτα για περσινά μοντέλα που τα έχουν σε προσφορά.Θα σου έρθει πιο οικονομικά έτσι,μιας κια εξάλλου τα πέδιλα διαφέρουν λίγο έως καθόλου από χρονιά σε χρονιά (εκτός κι αν γίνει αλλαγή μοντέλου).Για το επίπεδό σου όλες οι μάρκες βγάζουν επαρκή και ικανοποιητικά πέδιλα,οπότε δώσε βάση στην τιμή.

Και κοίτα να πάρεις μια αξιοπρεπή δέστρα με σύγχρονο μηχανισμό release,διότι μπορείς να σου κοτσάρουν τίποτα παλιατζούρα.Λογικά τα πέδιλά σου θα έχουν κάποιο σύστημα railflex ή παρεμφερές,οπότε η δέστρα πάει ασσορτί.Εσύ στην αρχή ούτως ή άλλως δεν θα το ρυθμίζει ψηλά το Din,οπότε πάρε μια 11άρα,που πλέον θεωρείται η βασική για άντρες.

Άσχετο:Yota τι flex έχουν οι μπότες σου?

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

Το flex 8)-100 για αρχάριο και μάλιστα μολις 78 κιλά ειναι αρκετό. Πάνω απο 70 ειναι περιττό για τα επόμενα δυο τουλάχιστον χρόνια, όση εξέλιξη και να έχει.

Η λογική της προσεκτικής αγορας μποτας ειναι σωστή και ο θειος σου τα λέει καλά. Βεβαίως εάν καταφέρεις και αγοράσεις και πέδιλα θα ήταν το καλύτερο αλλά μπορείς να περιμένεις για αυτο.

Για το θέμα της μποτας, σ' αυτο το επίπεδο όλες οι εταιρίες έχουν καλές μποτες. Προσωπική προτιμηση έχω στις Salomon, Lange, Dalbelo, Tecnica αλλα γενικά μην το ψάχνεις και πολύ. Παρε την καλύτερη recreational μποτα που βγάζει μια μάρκα και θα είναι τέλεια για σένα.

Αυτά για αρχή και καλω΄ς ήρθες στην μεγάλη παρέα μας.

Άσχετο:Yota τι flex έχουν οι μπότες σου?
Στάθη πρέπει να δώ. Είναι Lange και, αν το πιστεύεις, δεν έχω κοιτάξει ποτέ. Θα κοιτάξω και θα επανέλθω. Είναι ίδια η κλίμακα flex για ανδρικές & γυναικείες; (βλακεία ρωτάω;)

Στάθη πρέπει να δώ. Είναι Lange και, αν το πιστεύεις, δεν έχω κοιτάξει ποτέ. Θα κοιτάξω και θα επανέλθω. Είναι ίδια η κλίμακα flex για ανδρικές & γυναικείες; (βλακεία ρωτάω:lol:
Γιώτα , καλή μας ταμία..... τί να μασήσεις από flex εσύ? Διαλύεις και μηδενίζεις χρονόμετρα και σκληρότητες όταν carvaρεις!! ;)

Φιλικά, KonstantinosV

Υ.Γ. Flex 80 - 100 για αρχάριο νομίζω είναι υπέραρκετο ίσως και παραπάνω απ'ότι πρέπει. Θα δυσκολευθεί λίγο στην αρχή όμως θα μπορεί και μετά να την χρησιμοποιήσει άνετα όταν θα ανέβει επίπεδο.

Γιώτα , καλή μας ταμία..... τί να μασήσεις από flex εσύ? Διαλύεις και μηδενίζεις χρονόμετρα και σκληρότητες όταν carvaρεις!! 80

Ναι, ναί, διαλύω κι άλλα πράγματα...χιαστούς ας πούμε.... ;):lol:

Yota λέμε και ξαναλέμε ότι οι μπότες είναι το πιο βασικό στοιχείο του εξοπλισμού και οι προδιαγραφές τους τουλάχιστον σημαντικές.Το flex (όπως και το fit κι άλλα ακόμα) ,όπως εξήγησα το θεωρώ σημαντικό παράγοντα στην επιλογή μπότας,ΕΙΔΙΚΑ για τους αρχάριους οι οποίοι μαθαίνουν και εξοικιώνονται με την ΣΩΣΤΗ στάση και κίνηση στο σκι,πράγματα τα οποία εκτός των άλλων παρέχουν και μεγαλύτερη ασφάλεια απέναντι σε ενδεχόμενους τραυματισμούς.

Να στο θέσω αλλιώς ένας φτασμένος σκιέρ ότι πέδιλο και να του δώσεις (ακόμα και 20ετίας) θα προσαρμοστεί και θα το πάει παντού λίγο ή πολύ,αν όμως φορέσει μια ακατάλληλη μπότα τότε είναι καταδικασμένος.Για αυτό λέμε ο ρόλος της μπότας είναι καταλυτικός,ενώ των πεδίλων όχι τόσο.

Κοίτα να δεις τι χαρακτηριστικά έχουν οι μπότες σου,για να ξέρεις κυρίως εσύ με τι έχεις να κάνεις.Επιμένω διότι είναι λιγότερο σημαντικό το να ξέρεις π.χ τι sidecut έχει το πέδιλό σου από το τι flex έχουν οι μπότες σου.

p1sst.jpg

Ναι, ναί, διαλύω κι άλλα πράγματα...χιαστούς ας πούμε.... ;):lol:
Σωστά! Άντε να μη τα ξαναλέω χρονιάρες μέρες!!! Πού είσαι....Ιάσωνα!!! 80

Στην τέχνη, αλλά κυρίως στη ζωή χρειάζεται έμπνευση!

Το flex για κάθε εταιρία είναι διαφορετικό (δεν είναι όπως το din στις δέστρες)...

Πέρα από απόλυτα νούμερα, που τα παιδιά σωστά σου λένε για flex περίπου :lol:, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η προοδευτικότητα του flex και η αρχική γεωμετρία της μπότας.

Έχω παλιές μπότες race (custom feet) με 130 flex, που αντιστοιχεί σε 150 στις σημερινές, αλλά είναι τόσο καλοστημένες (για μένα) και έχουν ένα προοδευτικό flex (μαλακό στην αρχή που σκληραίνει όσο πιέζεις), που αρνούμαι να πάρω καινούργιες, παρότι αρχίζουν και τα παίζουν.

Οι ορειβατικές μου είναι αρκετά πιο μαλακές, αλλά δεν έχουν τη διαδρομή που έχουν οι alpine.

Παίζει σ' αυτό μεγάλο ρόλο και το υλικό κατασκευής (το παχύ PU πλαστικό έχει καλύτερη γραμμική συμπεριφορά από το ελαφρύ pentax των ορειβατικών).

Οι Dalbelo (πρώην Raichle) λόγω κατασκευής της μπροστινής γλώσσας έχουν πολύ προοδευτικό flex , οι Salomon είναι επίσης πολύ καλές, ενώ οι Lange και Tecnica είναι μεν πολύ καλές ( φοβερή απόκριση και ακρίβεια), αλλά με μικρή διαδρομή (ίσως λόγω μακρόχρονου αγωνιστικού παρελθόντος).

Αν σου ταιριάζει μια μπότα με προοδευτικό flex μπορείς να ανέβεις ένα, δύο κλικ στο flex , αλλιώς πρέπει να μείνεις στο 80 η να κατέβεις ένα κλικ. ;)

Λοιπόν, νομίζω ότι το flex από τις μπότες μου χάθηκε για πάντα!!! Ποτέ δεν θα το μάθουμε...Το μόνο που λένε επάνω είναι Lange, L10, ACD Medium fit. Ξέρει κανείς τί flex έχει αυτό το μοντελάκι; Δεν γράφει τίποτε άλλο (εκτός από made in Italy ;) ). Υπάρχει τρόπος να βρω το flex;

κατάρχήν καλως μας ήρθες και καλή χιονοδρομική χρονιά.

οσον αφορά τις μπότες, μην παιδεύεσαι με μάρκες, φλεξ κλπ.Πήγαινε σε ενα μαγαζί με πολύ μεγάλη ποικιλία μποτών και άρχισε να δοκιμάζεις αβέρτα.Εννοείται οτι δεν θα πας σε αγωνιστικά μοντέλα αλλά σε μοντέλα sport ή recreational (θα σου πει ο πωλητής).Για αυτήν τη δουλειά να είσαι προετοιμασμένος να αφιερώσεις ώρες επι ωρών και δύο tip : να δοκιμάσεις τις μποτες με τις κάλτσες που θα κάνεις σκι και να κάνεις την δοκιμή απόγευμα προς βραδάκι.

Δοκίμασε όσες περισσότερες μπορείς με όλους τους τρόπους που μπορείς να φανταστείς (καθιστός, όρθιος, περπατώντας, ξαπλώνοντας,σε θέση κατάβασης κλπ) και αφιερώνοντας τουλάχιστον μισή ώρα σε κάθε μοντέλο.Τελικά να πάρεις αυτήν με την οποία θα πονάς λιγότερο.

Οσον αφορά πέδιλα, θα έλεγα να πάρεις ενα all around σκι το οποίο θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς καλύτερα.Υπάρχουν πολλές μάρκες και μοντέλα, αλλά απο προσωπική εμπειρία θα σου έλεγα να κατευθυνθείς σε Atomic και ειδικότερα στην σειρά Izor.Αξίζουν 100% τα λεφτά τους για αυτό που θες.

''The world is a comedy for those who think and a tragedy for those who feel''

Horace Walpole

Γιώτα μου μήπως είναι αυτές ----> http://www.epinions.com/otdr_alpine_ski_bo...lay_~full_specs ? Αν ναι είσαι στο 90. 80

Φιλικά, KonstantinosV

Και ΝΑΙ Κωνσταντίνε, είναι αυτές!!! Μου βρήκε και ο Πάνος Matchstick ένα πολωνέζικο site και τις είδα κι εκεί. Και το flex αυτών 90...Παιδιά είστε καταπληκτικοί, ευχαριστώ πολύ ;)

Και τώρα τί κάνουμε; Μπορώ να ξανακάνω σκι με αυτές;;; :)

Λοιπόν, το ξέρω ότι είναι σκληρές...κι εγώ βέβαια είμαι και πανάλαφρη :) ...Αλλά με βολεύουν και γενικά είμαι ευχαριστημένη γιατί δεν με πονάνε καθόλου. Αν έχω ένα θέμα είναι ότι δεν είναι και πολύ εφαρμοστές στη γάμπα κι ο ΜΙΚ που μου έκανε μάθημα μου είπε ότι πρέπει να εφαρμόζει ακριβώς γιατί αλλιώς δεν με βοηθάει να πηγαίνω σταθερά. Δεν είμαι όμως και πολύ σίγουρη πόσο εφαρμοστές είναι γιατί τώρα τις έχω συνηθίσει...Θα τις φορέσω αύριο.... :) (και θα κυκλοφορώ στο σπίτι για εκτόνωση ;):lol: )

Και ΝΑΙ Κωνσταντίνε, είναι αυτές!!! Μου βρήκε και ο Πάνος Matchstick ένα πολωνέζικο site και τις είδα κι εκεί. Και το flex αυτών 90...Παιδιά είστε καταπληκτικοί, ευχαριστώ πολύ :)

Και τώρα τί κάνουμε; Μπορώ να ξανακάνω σκι με αυτές;;; :P

Λοιπόν, το ξέρω ότι είναι σκληρές...κι εγώ βέβαια είμαι και πανάλαφρη :D ...Αλλά με βολεύουν και γενικά είμαι ευχαριστημένη γιατί δεν με πονάνε καθόλου. Αν έχω ένα θέμα είναι ότι δεν είναι και πολύ εφαρμοστές στη γάμπα κι ο ΜΙΚ που μου έκανε μάθημα μου είπε ότι πρέπει να εφαρμόζει ακριβώς γιατί αλλιώς δεν με βοηθάει να πηγαίνω σταθερά. Δεν είμαι όμως και πολύ σίγουρη πόσο εφαρμοστές είναι γιατί τώρα τις έχω συνηθίσει...Θα τις φορέσω αύριο.... :D (και θα κυκλοφορώ στο σπίτι για εκτόνωση ;):) )

Άλλαξε τες, είναι πολύ σκληρές για σένα...

Δεν είναι σωστό τέτοιο flex με din στις δέστρες 3,5-4.

Και οι παντόφλες είναι άνετες αλλά δεν κάνουν για σκι.

Οι μπότες σε δύο σημεία πρέπει να εφαρμόζουν παραπάνω από σωστά, το ένα είναι η περιοχή του αστραγάλου και της φτέρνας και το άλλο στο καλάμι και τη γάμπα.

Αν κάνεις μπρος πίσω το καλάμι σου και κάθε φορά χάνεις την επαφή με την μπότα σου...καληνύχτα κι έφεξε... 80

Δεν αποκλείεται αυτός ο βαθμός ελευθερίας μέσα στη μπότα, να σου στοίχισε τον χιαστό σου... ;)

Υ.Γ.:Οι απαιτήσεις του σκι είναι διαμετρικά αντίθετες από τις απαιτήσεις του χορού, σε ότι έχει να κάνει με την ελευθερία των αρθρώσεων. Η υπερβολική ελαστικότητα των συνδέσμων δεν κάνει καλό στο σκι...

Να προσέχεις, αλλά πολύ φοβάμαι ότι πρέπει να διαλέξεις ένα από τα δύο... η να συμβιβαστείς και στα δύο...:lol::)

Lοuis πραγματικά σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον...Το θέμα επιλογής μεταξύ διαφορετικών - μή συμβατών - δραστηριοτήτων με έχει προβληματίσει πολλές φορές από παλιά.

Πλέον, τα διλλήματά μου είναι μικρότερα, καθώς συνειδητά, ό,τι κάνω είναι καθαρά χόμπυ χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις για υψηλές επιδόσεις.

Στο σκι, με ενδιαφέρει να μπορώ να κατεβαίνω με ασφάλεια όλες (σχεδόν όλες ;) ) τις πίστες στις περισσότερες συνθήκες, αν είναι δυνατόν και με κάποιο καλούτσικο στιλ, ώστε να μπορώ να χαίρομαι το χιόνι και το χιονισμένο βουνό που το λατρεύω, όπως και όλη την παρεϊστικη φάση που συνεπάγεται η δραστηριότητα αυτή.....

Τώρα, για τις μπότες με προβλημάτισες...Πρέπει να τις δώ πιό προσεκτικά και να επισημάνω πού έχουν και πού χάνουν επαφή..Δεν με ενοχλεί η σκληρότητα, αλλά η εφαρμογή στην κνήμη που έχω πειστεί ότι είναι σημαντική κυρίως για την ασφάλεια του σκιέρ..Δεν είναι τόσο το οικονομικό πρόβλημα. Αν πρόκειται για θέμα ασφάλειας δεν το συζητάμε...Όσο με προβληματίζει να βρώ κάτι πιό ταιριαστό στο πόδι μου. Η συγκεκριμένη μπότα έχει πολύ στενή φόρμα και την επέλεξα μέσα από αρκετές άλλες που ήταν πολύ χειρότερες...Έχω στενή φτέρνα - αστράγαλο και οι περισσότερες μπότες είναι πολύ φαρδιές για εμένα σε αυτή την περιοχή.. ;)

Όλα τα παππούτσια χορού μου κάνουν όμως θαυμάσια!!!! :lol: 80

φιλε Pioneer

τα παιδια εχουν απολυτο δικιο σε οσα λενε για τις μποτες παραπανω. Εγω ανεβηκα απ'ευθειας ενα επιπεδο μονο με την αγορα μποτας.

Παντως ο θειος σου εχει δικιο να νοικιαζεις σκι ετσι ωστε να μην "χαλασεις" τα κανουρια αλλα πρεπει να σκεφτομαστε και τον παραγοντα δεστρα. Στα νοικιασμενα συνηθως δεν ειναι και τοσο καλοσυντηρημενες (εχω προσωπικο παραδειγμα).

Επισης ενα καινουριο σκι εχει απιστευτα πιο πολυ κρατημα απο ενα νοικιαρικο. Απλα καμια σχεση.

Yota 90 flex είναι τι να πω....παραπάνω από υπερβολικά σκληρές για σένα.Μπορεί να σου κάνουν στο πόδι,και όντως σε αυτό δίνουμε πολλή βάση,ωστόσο από εκεί και πέρα ο μηχανισμός της μπότας πρέπει να λειτουργεί.Στην περίπτωσή σου αμφιβάλλω αν με το βάρος και το επίπεδο σκι -> ταχύτητες,φορτίσεις μπορείς να λειτουργήσεις σωστά αυτές τις μπότες.Για να σου δώσω να καταλάβεις,με 90 flex και αρχαριομέτριο επίπεδο θα έκανε άνετα κάποιος 85++ κιλά !!!!!!

Π.χ εμένα τα καλούπι της μπότας μου μου πάει πολύ στο πόδι μου,ούτε παίζει η φτέρνα,ούτε με στενεύει στα δάκτυλα κλπ κλπ.Ωστόσο αν κρατήσεις το ίδιο ακριβώς καλούπι και από 100flex αντικαταστήσεις όλα τα πλαστικά με σκληρότερα και το flex πάει στο 160,ε τότε ακόμα κι αν συνεχίσει να μου κάνει στο πόδι,θα μου είναι άχρηστη για το σκι- επίπεδό μου και βάρος μου έως επικίνδυνη.

Βλέπεις τώρα σιγά σιγά μαζεύονται πράγματα που έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό,που ίσως συμπληρώνουν το παζλ του τραυματισμού σου.Λίγο η ρύθμιση της δέστρας σε παραπάνω νούμερο,λίγο οι λάθος μπότες που σε δυκολεύουν στο επίπεδο που είσαι να βρεις την σωστή στάση και από εκεί και πέρα η απειρία στο απάτητο + ο κωλόκαιρος ....

Υota αν θες τη γνώμη μου άρχισε να ψάχνεις για καινούργιες μπότες,διότι αυτές που έχεις θα σε παιδεύουν τζάμπα.Αν έχεις στενό πέλμα,πράγμα πολύ κοινό σε κοπέλες,κοίταξε στις γυναικείες σειρές της κάθε μάρκας.Αποκλείεται να μην βρεις το σωστό καλούπι!!!!

Έπειτα γιατί έχω την εντύπωση ότι οι μπότες σου είναι ανδρικές??? Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο εξηγούνται κάποια πράγματα...δηλαδή επειδή οι γυναίκες γενικότερα έχουν σημαντικά πιο μικρό πέλμα από τους άνδρες,ο τύπος σου έδωσε ουσιαστικά μια μπότα ανδρική με αγωνιστικό καλούπι,το οποίο ίθησται να είναι ότι πιο στενό,αλλά παράλληλα ότι πιο απαιτητικό,μπας και ταιριάξει στο πέλμα σου,διότι τα υπόλοιπα ανδρικά που σου έδινε θα σου φαίνονταν φαρδιά.Όπως αποδείχθηκε το καλούπι σου έκανε στο πόδι,αλλά μόνο αυτό...όλα τα άλλα χαρακτηριστικά της μπότας είναι άντε γεια για σένα.

'Επειτα οι γυναικίες μπότες δεν είναι απλά πιο μικρές/στενές ανδρικές.Έχουν σημαντικές διαφορές στο σχεδιασμό τους,καθότι τα πόδια των γυναικών,είναι ανατομικά διαφορετικά από των ανδρών,κι όχι απλά μικρότερα.

Οπότε αρχισε να κοιτάς/δοκιμάζεις από δω κι απο κει ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ μπότες σκι με flex ας πούμε όσο το βάρος σου σε κιλά.Θα δεις ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά στο σκι σου και το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί!!!

p1sst.jpg

Λοιπόν, επανέρχομαι για να σας πω τί τελικά αγόρασα (και να "τα ακούσω" πιθανότατα από όλους, γιατί μάλλον έκανα του κεφαλιού μου... :lol:<_< )

Μπότες πήρα τις Nordica Speedmachine 12 (http://www.nordica.com/skiboots/scheda.php?s=5&target=429)

οι οποίες ήταν μεν Flex 110 (θυμίζω 1,90 κιλά 78, αρχαριομέτριος... Αρχίστε να πυροβολείτε ελεύθερα B) ) αλλά ήταν οι μόνες που μου κάθονταν καλά στο πόδι, χωρίς κανένα pressure point και με δυνατότητα custom fit. Και δοκίμασα πάνω από 20 διαφορετικά μοντέλα. Δύο ολόκληρες μέρες δοκίμαζα! :lol:

και σήμερα διαβάζοντας το τόπικ περί πεδίλων είδα τα Fischer RX8 και... απλά δε γινόταν να μην τα πάρω (για να πηγαίνουν με το... αμάξι μου!!) :P:P. Επίσης ήταν και πορτοκαλί, οπότε ταίριαζαν και με τις μπότες μια χαρά... :D (δεύτερος γύρος πυροβολητού... B) )

Πάντως πέρα από τους ηλίθιους λόγους που μόλις ανέφερα, τα πέδιλα λογικά είναι ότι πρέπει για την περίπτωσή μου (που θέλω να βελτιωθώ, κυρίως πίστα) και στα 300€ μαζί με δέστρες (+6€ μεταφορικά από το γερμανικό το site που είχατε βάλει λινκ) πιστεύω ήταν καλή αγορά.

Όσο για τις μπότες, τί να έκανα... Είχα απελπιστεί. Κάποια που να έχει σωστό fit δεν έβρισκα άλλη... :lol:

Η γνώμη σας?

Υ.Γ. Πάντως σκέφτομαι ότι έχω δώσει ήδη 1300 ευρώ για εξοπλισμό (400 μπότες, 300 σκι, 225 μπουφάν, 100 παντελόνι, μπατόν 40, μάσκα 85, σκούφο 40, τσάντες 60, γάντια 40) και ακόμη μια κατάβαση δεν έχω κάνει φέτος! :P

Είναι για πέταμα όλα , να μου τα δώσεις εμένα :D . Καλή χρονιά και καλές καταβάσεις να έχεις. Για τα πέδιλα δεν έχω να σου πω τίποτα κάποια στιγμή με επιμονή θα τα πας, όσο για τις μπότες σου λέω περαστικά από τώρα.

υπαρχει ενα πολυ καλο site για reviews εξοπλισμου:

http://www.skireviews.co.uk/en/index.html

θα βρειτε ολες σχεδον τις μαρκες, και τα περισσοτερα σκι τα εχουν τεσταρει, ακομα κι αυτα του 2007

προσωπικα οποτε το ακουσα βγηκα κερδισμενος..

Drope The Poles!

Carving Is Beautifull!!

ATOMIC SL 11 Race Edition(1,55/1,63)/ ATOMIC GS 11 Race Edition(1,83) ATOMIC C 9 PULS - XENTRIX 412/DYNAMIC 310/NEOX 412/RACE 614

(ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΑΤΟΜΙΚΣ!)

IPB Image

Βασικά το επίπεδο μου είναι μάλλον αρχάριου προς το μέτριου και επειδή έχω κάνει 4-5 φορές σκι με νοικιασμένα

Μπότες πήρα τις Nordica Speedmachine 12

Fischer RX8 και... απλά δε γινόταν να μην τα πάρω

<_<

καλοριζικα και καλες καταβασεις :D

Μηπως το παρακανες λιγο ομως. Πηρες πολυ advance εξοπλισμο