Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Χ.Κ.Π.

ΦΩΤΟΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ χ/κ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Recommended Posts

to magic carpet θα μας γλυτωνει και το πρωινο περπατηματακι μεχρι τα λιφτ. απο τα πιο βαρετα της ημερας :blink:

ΟΥΣΤ ρε, ο κυλιομενος ειναι για την κορη σου, οχι για σενα!! :unsure::wacko:

Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Εξαιρετική δουλειά με τους δρόμους προς Περιφερειακή,ήταν κάτι που έλειπε τόσα χρόνια....

...να μπει μόνο και μια καλή σήμανση κατα μήκος της Περιφερειακής και όλων αυτών τον εισόδων (από Βάκχο,Περικλή,Ηρακλή) προς αυτή,ώστε ο κόσμος και να μάθει περισσότερα για την αναβάθμιση αυτού του "αθέατου" ski-route,αλλά και να κινείται με ασφάλεια,ειδικά σε μέρες ομίχλης.

Είναι πολύ ωραία διαδρομή με εκπληκτική θέα + σου ανοίγει την όρεξη/τσεκάρεις και ένα κάρο ακόμα διαδρομές.

Το ξέρω ότι γίνομαι σπαστικός και σόρρυ για αυτό,αλλά αυτό που με προβληματίζει είναι αυτή η σχεδόν ανύπαρκτη κλίση του δρόμου του γυρισμού για Φτερόλακα,τουλάχιστον μέχρι το σημείο που καταλήγει η Σαχάρα.Αν δεν γίνει κάτι για αυτό με τις μπουλντόζες,φοβάμαι ότι ειδικά για τους snowboarders θα είναι ψιλο δώρο άδωρον,μιας και θα ταλαιπωρούνται σπρώχνοντας/περπατώντας ή θα αναγκάζονται να τραβερσάρουν εξίσου κουραστικά έως επικίνδυνα.

Προσωπικά όσο κι αν μου αρέσουν οι "απο 'κει" καταβάσεις,όσο σκέφτομαι αυτά τα 2 χιλιόμετρα langlauf μέχρι τέλος Σαχάρας....πφφφφφ...λειτουργεί κάπως ως αντικίνητρο.Αν πάλι διορθωνόταν η κλίση πέραν του ότι θα ήμουν μονίμως "από 'κει" :lol: ,θα γινόταν κατά πολύ πιο προσβάσιμο (χωρίς καν να μπει νέο λιφτ ή νέα χωματουργική χάραξη,απλά μια διόρθωση κλίσης) ένα από τα πιο ενδιαφέροντα lift-served backcountry πεδία.

Το ξέρω ότι εδώ και δυο χρόνια σας πρήζω διαδικτυακά με αυτό κ.Δρίβα,το ξέρω ότι είμαστε στο παρά ένα....αλλά αν γίνεται κάτι έστω και την τελευταία στιγμή,πραγματικά θα ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ το κεφάλαιο περιφερειακή -> αποσυμφόρηση Κελλαριών σε αυτή την φάση έστω.

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

Εξομαλυνσεις γινονται οπου υπαρχει η δυνατοτητα αυτή (κ δεν κινδυνευει το ΧΚΠ να μπλεξει με δασαρχεια κ αδειοδοτησεις που θα εγκριθουνε σε 45χρονια :) ).

Αν ρολαρει/κρατιεται πιο ψηλα η περιφερειακη, περναει απο εκτεθημενα πρανη, που στην 30ετη ιστορια του ΧΚΠ εχουν δειξει τις μεγαλυτερες επικινδυνοτητες χιονοστιβαδων εντος δικαιοδοσίας του κεντρου. Μεχρι κ περυσι, μια φτωχη χρονια, υπηρξε μικρο περιστατικο (με εμπλεκομενο εργαζομενο του ΧΚΠ ευτυχως, κ όχι πελατη) πισω απο τον Ηρακλή.

post-9-1195112228_thumb.jpg

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Διαβάζοντας αυτό το topic τους τελευταίους μήνες θα συμφωνήσω κι εγώ ότι τα έργα που έγιναν/γίνονται είναι σημαντικά και κατά την ταπεινή μου γνώμη τα μόνα άξια λόγου των τελευταίων χρόνων μετά την εγκατάσταση του Ηρακλή (το σαλέ δεν αφορά τόσο τον χιονοδρόμο όσο τον τουρίστα του βουνού).

Με όσα έχω διαβάσει αυτόν τον καιρό και κυρίως με τις φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί ανυπομονώ να χιονίσει για να γλιστρήσω στην περιφερειακή και τη Σαχάρα, κάτι που τόσα χρόνια δεν έτυχε να κάνω.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Διαβάζοντας όμως σήμερα για την επικινδυνότητα και τα ατυχήματα με χιονοστιβάδες (παλιότερα είχα ακούσει για αντίστοιχα ατυχήματα με χιονοδρόμους) αναρωτιέμαι αν υπάρχει λογική στην όλη κουβέντα. Προσπαθούμε όλοι να επαινέσουμε τις προσπάθειες του ΧΚΠ για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου πεδίου και την παρακίνηση όλο και περισσότερου κόσμου να το ανακαλύψει και να το χαρεί ... μέχρι να θαφτεί στο χιόνι! Γίνομαι επιθετικός σε αυτό το θέμα γιατί δεν έχω ακούσει ή διαβάσει καμία πρόβλεψη για προστασία και πρόληψη χιονοστοιβάδων (τουλάχιστον για το συγκεκριμένο πεδίο). Νομίζω ότι καλό θα ήταν τα υπόλοιπα έργα να είχαν συνδυαστεί με μεταλλικά πλέγματα ή ο,τιδήποτε άλλο θεωρείται κατάλληλο σε τέτοιες περιπτώσεις για την αποφυγή δημιουργίας χιονοστιβάδων. Από όσο θυμάμαι από παλιότερο topic η συγκεκριμένη περιοχή είναι μέσα στο όρια ευθύνης του ΧΚ και άρα αυτό είναι υποχρεωμένο να διασφαλίσει την ασφάλεια των πελατών του.

Αν κάνω λάθος και έχουν γίνει έργα τα οποία δεν γνωρίζω θα χαρώ να τα μάθω και να επαινέσω για άλλη μια φορά την προσπάθεια που γίνεται. Ο λόγος που θίγω το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι η ασφάλεια του καθενός είναι πολύ σημαντικότερη από την όποια ταλαιπωρία υφίσταται από τη συμφόρηση των Κελαρίων ή τις υφιστάμενες υποδομές.

Βασίλη, δικο μου λαθος..εννοω 'εντος ιδιοκτησίας ΧΚΠ, οχι δικαιοδοσιας' :D

Η πραγματικοτητα ειναι, οτι στο ΧΚΠ, εδω κ περιπου 3 χρονια γινεται η καλυτερη δυνατη δουλεια σε προληψη χιονοστιβαδων σε ολη τη χωρα, με εκδοση bulletins επικινδυνοτητας βασει διεθνων προτυπων!

Ριξε μια ματιά κ εδω: http://www.parnassos-ski.gr/gr/pistes.asp

Πραγματοποιούνται αξιολογησεις συνοχης χιονιου (snowpack assessments) στις πιστες με 'υποπτο' ιστορικο, κοβονται συχνα [μετα απο βαριες χιονοπτωσεις] τομες για να παρατηρηθει η δομη των χιονοστρωσεων (snow profile pits) κ οποια ελεγχομενη πιστα θεωρηθει υπουλη, κλεινει!

Περυσι 2 πρωινα (μιας κ με 2 βαριες χιονοπτωσεις ανοιξε το βουνο :) ) ειχα προχωρησει στην παραπανω διαδικασια σε 2 σημεια των γνωστών λουκιων/καπνοδοχων αλλα κ σε ενα κλασσικο βραχινο ζωναρι απο κατω, διπλα στην 6. Αξιζει καποια φορα (το εχουμε ξαναπει, ας μπει στο προγραμμα), να κανονιστει σαν εκπαιδευτικη παροχη στα μέλη του Συλλόγου, μια τετοια 2ωρη θεωρητικηΚπρακτικη συνεδρία, ωστε καποια απλα πραγματακια να μπορειτε κ μονοι σας να εφαρμοσετε/τσεκαρετε όταν ειστε σε πεδια που δεν πολύ-εμπιστευεστε! :D(η Χριστίνα ας πουμε, τα ξερει καλυτερα απο μενα με τοσες φορες που τ'ακουει, κ με ξεφωνιζει, οταν φουνταρω σε 'περιεργα' απατητα.. :) )

Par-avalanche εγκαταστασεις, gazex κ detonation units μεταξυ μας δεν χρειαζεται ο Παρνασσός, αντε κανα φορητο πιεζοηλεκτρικο κανονάκι αερα ή ήχου. Η καλυτερη πρακτικη ‘δεσιματος’ του χιονου που θελουν τα κομματια πλησιον της Φτερολακκας, ειναι το bootpacking, που ΚΑΙ σε αυτο, θα μπορουσαν να συμβαλουν εθελοντικα μελη του Συλλόγου μας για κανα 3ωρο ενός Σαββατου-Κυριακής (όπως κ στην βορινή της Στύγας ή στη διθεσια της Βασιλιτσας!)

(το να κανεις χρήση εκρηκτικων χωρις την απαραιτητη τεχνογνωσια κ ασφαλεια χιονοδρομων, μπορει να αποβει μοιραιο για ΠΟΛΛΟΥΣ, μιας κ μπορει να κοπει/ερεθιστει απο καποιον περαστικό μια απεναντι κατά-πλακας χιονοστιβαδα μετα από 5ωρες που θα ειναι γεματο κοσμο το βουνο)

Ηρεμησε... :) δεν μιλαμε για κανενα χιονοδρομικο του κ..ου...υπαρχει υπευθυνος πιστων/χιονοδρομιας ο οποιος αποφασιζει ποιες πλαγιες θα ανοιξουν. Αν υπαρχει κινδυνος χιονοστοιβαδων, η πλαγια (που τον εχει τον κινδυνο) δεν ανοιγει. Ανακοινωσεις κινδυνου χιονοστιβαδων βλεπαμε και πριν στο ΧΚΠ...δεν τις βαζουν για μοστρα.

Τωρα αν παει κανενας Ταρζαν παρα την απαγορευση (οπως εκεινος που πηδηξε το απαγορευτικο και θαφτηκε μεχρι τη μεση, προπερσι ηταν:D ...ε...αυτη ειναι Δαρβινεια επιλογη! :)

Φιλικα

ΜακηςΜ

Εγω θελω να επανελθω στο θεμα της σηματοδοτησης. Πριν καιρο ενας γνωστης του βουνου με ειχε παει στη Σαχαρα και ειχα παθει την πλακα μου. Ομως εχουν περασει κατι χρονακια και παρολο που ξερω που βρισκεται η πιστα δεν ειμαι σιγουρος για τη διαδρομη με αποτελεσμα να μην εχω ξαναπαει καθως οποτε ανεβαινω ανεβαινω με λιγοτερο εμπειρους απο μενα στο στο συγκεκριμενο βουνο.

αναρωτιεμαι λοιπον αν εχει προβλφθει κατι οσον αφορα στη σηματοδοτηση τωρα που εγιναν τοσες βελτιωσεις μεχρι τη σαχαρα και την περιφερειακη..

ευχαριστω!

But where are the clowns?

Quick! Send in the clowns!

ΠΑΑΑΑΡΑ πολλες διορθωσεις κ σημανσεις πλεον για τη Σαχαρα! Μην σε ανησυχει τιποτα... :blink: (εκτος απο πυκνη ομιχλη που τοτε τα παιζεις κ στον Αίολο!)

Κωστή και Μάκη,

Συμφωνώ μαζί σας. Κι εγώ πιστεύω ότι γίνεται δουλειά από το ΧΚ. Ο λόγος που αντέδρασα είναι ότι κατά καιρούς ακούγονται διάφορα περί ατυχημάτων τα οποία πιθανόν δεν μεταφέρονται με τις πραγματικές τους συνθήκες και διαστάσεις. Όταν όμως μια χαραγμένη διαδρομή περνάει μέσα από ένα επικίνδυνο πεδίο τότε ίσως είναι καλύτερα να γίνεσαι υπερβολικός με την πρόληψη για να αποφύγεις τα χειρότερα. Δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις χιονοδρόμων που αγνοούν κάθε σχετική προειδοποίηση αλλά στο μέσο επισκέπτη ο οποίος χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις για τον κίνδυνο των χιονοστιβάδων απολαμβάνει μια χαραγμένη διαδρομή και την οποία θεωρεί ασφαλή.

Καλησπέρα!

Σημαντικά είναι τα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή στο ΧΚ! :blink:

Θα συμφωνήσω κ εγω με τον zox, στο θέμα της σήμανσης, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό!

:o

Bασίλη,

Oχι, να μην ανησυχει ο κοσμος (στο jpg παραπανω εβαλα με κοκκινο την χαραξη που μεσες-ακρες εννοει ο Στάθης, το ασφαλες κ σημερινο/αυριανο μονοπατι ειναι το μπλε! [δεν το διατυπωσα σωστα μαλλον]).

Ο Παρνασσός ειναι απο τα ασφαλεστερα χ/κ στο ζητημα ασφαλειας απο χιονοστιβαδες, στις ελεγχομενες του πιστες! Σημανση υπαρχει στα σημεια κινδυνου κ δεν το εχω δει πουθενα αλλου στην Ελλάδα!

sign.jpg

Και οπως λετε, αν καποιος ξεφυγει...ας προσεχε, που λεγαμε κ στον στρατο. :blink:

Αξιζει καποια φορα (το εχουμε ξαναπει, ας μπει στο προγραμμα), να κανονιστει σαν εκπαιδευτικη παροχη στα μέλη του Συλλόγου, μια τετοια 2ωρη θεωρητικηΚπρακτικη συνεδρία, ωστε καποια απλα πραγματακια να μπορειτε κ μονοι σας να εφαρμοσετε/τσεκαρετε όταν ειστε σε πεδια που δεν πολύ-εμπιστευεστε! :o(η Χριστίνα ας πουμε, τα ξερει καλυτερα απο μενα με τοσες φορες που τ'ακουει, κ με ξεφωνιζει, οταν φουνταρω σε 'περιεργα' απατητα.. :blink: )
ναι βρε Κωστη, μακαρι να το υλοποιησουμε φετος...... (και δεν ειναι δυσκολο να διοργανωθει, ακους Προεδρε ??)...ακομα και αν δεν προκειται (ποτε να μην συμβει σε κανεναν) να εφαρμοσουμε την θεωρητικη εκπαιδευση στην πραξη, ειναι μαθηματα που θα μας κανουν ''ολοκληρωμενους" χιονοδρομους (κατι συζητουσαμε για χιονοδρομικη παιδεια και σεβασμο στο βουνο).

... δεν εννοούσα τη σημανση στα επικίνδυνα σημεία (που σαφώς υπάρχει)

:o

Εννοώ τέτοια σήμανση που σε συνθήκες ομίχλης θα βοηθήσει το χιονοδρόμο να μην χάσει τον προσανατολισμό του.

Θυμάμαι πέρσι κατέβαίνοντας τον αιολο ( ειχε πολύ ομίχλη) έχοντας χάσει εντελώς την αίσθηση του χώρου, σε μια πίστα που την ξερω καλά, προσπαθούσα να βρω ένα σημάδι που θα με βοηθούσε να προσανατολιστώ, με βοήθησαν πολύ κάποια διακριτικά, που ειχαν μπει σε διάφορα σημεια του ΧΚ.

Σκέφτομαι ότι αν υπήρχαν περισσότερα τέτοια, σίγουρα θα κατέβαινα με περισσότερη άνεση κ σε συνθήκες πυκνής ομίχλης!

:blink:

κατι συζητουσαμε για χιονοδρομικη παιδεια και σεβασμο στο βουνο
Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθουμε ΟΛΟΙ να σεβόμαστε το βουνό και να πειθαρχούμε στις υποδείξεις των ανθρώπων των χ/κ. Αυτοί κάτι ξέρουν περισσότερο.

ναι βρε Κωστη, μακαρι να το υλοποιησουμε φετος...... (και δεν ειναι δυσκολο να διοργανωθει, ακους Προεδρε ??
νομίζω οτι ο πρόεδρος συνήθως διαβάζει...δεν ακούει...είναι περήφανος στ' αυτιά...

Ναι Αριστοτέλη, θα το κανονίσουμε. Αρκεί να τελειώσουμε με την ημερίδα και να ηρεμήσουμε λίγο.

Ναι Αριστοτέλη, θα το κανονίσουμε. Αρκεί να τελειώσουμε με την ημερίδα και να ηρεμήσουμε λίγο
καμμια βια.... (αφου με ξερεις λιγο καλυτερα πια...). Aλλωστε τους στοχους τους βαζουμε για να τους πραγματοποιουμε.

...Αλλωστε τους στοχους τους βαζουμε για να τους πραγματοποιουμε

Σοφη κουβεντα!!! :blink::o:)

Bασίλη,

Ο Παρνασσός ειναι απο τα ασφαλεστερα χ/κ στο ζητημα ασφαλειας απο χιονοστιβαδες, στις ελεγχομενες του πιστες! Σημανση υπαρχει στα σημεια κινδυνου κ δεν το εχω δει πουθενα αλλου στην Ελλάδα!

sign.jpg

Το έχω δει και στα Καλάβρυτα στην Στύγα

Ισως εχεις δικιο, μπηκε κ εκει προσφατα. Το εχω δει κ εγω ή λεει γκρεμός αν θυμαμαι καλα;!

ωραια φαινεται η περιφεριακη αλλα οπως επισημανε ο Σταθης, για μας ειναι δωρον αδωρον.

η βελτιωμενη διαδρομη που αναφερει ο Κωστης φαινεται καλυτερη αλλα οπως θυμαμαι τις πλαγιες, ειναι καπως εκτιθεμενες

περσυ μια φορα κατεβηκα προς περιφερειακη ακριβως πισω απο τον Ηρακλη μια μερα πριν κατεβουν οι υπολοιποι [ο Ηλιας το θυμαται γιατι ειχαμε αφησει 2 ιχνη απο σανιδες, χεχε]

οντως εκεινη η μερα ηταν η καλυτερη εννοω με μηδενικο βαθμο επικινδυνοτητας?

JAPOW!!!

Άσχετο με το χ/κΠ

Γιατί έχω την αίσθηση ότι στη σημειωμένη ως "avalanch-able" περιοχή είναι μεταξύ άλλων και η κλασσική darka του cat-ski? ;):D:o:D;):D:):P

Αυτό πάντως το "ντουβαρο-εξόγκωμα" μεταξύ των δύο διαδρομών....είναι ωραίο το άτιμο :)B)

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

(ειδες τι debris εχει ηδη κατεβασει δωρο-bonus για την φωτογραφία! :))

Αγαπητοί φίλοι,

Το Χ.Κ.Π / ΕΤΑ

ολοκληρώνει τις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης - επισκευών και ελέγχων στοχεύοντας στην ασφαλή και εύρρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων και μηχανημάτων απο τις αρχές Δεκεμβρίου. Αναμένει τους φίλους του βουνού προετοιμαζόμενο να τους εκπλήξει όσο μπορεί πιο ευχάριστα. Σύντομα θα ανακοινωθούν αναλυτικά τα έργα που ολοκληρώνονται καθώς και το σχέδιο λειτουργίας του ερχόμενου χειμώνα

Θεωρούμε αυτονόητη την διατήρηση των «κεκτημένων»

από τον περασμένο χειμώνα όπως:

- Λειτουργία αναβατήρων 13 στα 13. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ετοιμότητα ΗΡΑΚΛΗ, ΔΙΑ, ΟΔΥΣΣΕΑ και στην ελαχιστοποίηση χρόνου αναμονής στους αναβατήρες

- Καθημερινή λειτουργία Φτερόλακας και απρόσκοπτη σύνδεση της με Κελλάρια . Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάδειξη της Σαχάρας και της Περιφερειακής για την αποσυμφόρηση των Κελλαριών

- Διάστρωση πιστών πλατιά και «ποιοτικά» ακόμα και στα απότομα χάρη στο νέο μας διαστρωτικό με εργάτη

- Σήμανση πιστών

- Ενημέρωση πελάτη έγκαιρη και έγκυρη

- Επικοινωνία με πελάτη για βελτίωση αμφοτέρων

- Ομαλή πρόσβαση και στάθμευση

- Φιλική τιμολογιακή πολιτική σε οικογένειες, φοιτητές,αρχάριους, πολυήμερες προσελεύσεις

- Νυκτερινός φωτισμός σε πίστες Αίολου , Περικλή, Ηρακλή

- Εξάσκηση ανθρώπινου δυναμικού ΧΚΠ

Τα σχόλια , η κριτική και οι παρατηρήσεις σας είναι πάντα καλοδεχούμενα .

Ευχόμαστε ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ , τα πρώτα χιόνια ήδη έφτασαν

Πληροφορίες από ΧΚΠ 24 ώρες το 24ωρο

στο τηλέφωνο 22340 22700 στο www.parnassos-ski.gr

Επικοινωνία email address : pdrivas@etasa.gr

Φωτοενημέρωση ΧΚΠ και σχόλια πελατών , καλοκαίρι - φθινόπωρο 2008

Snow Report Forum,

Snow Club Forum,

Ski Fun Forum.

Τηλ. 22340 22700

Website: http://www.parnassos-ski.gr/

e-mail: pdrivas@etasa.gr

Ευχαριστουμε για την ενημερωση B):P

τοιχο-τοιχο :sword::drinks:

ωραια πραματα εκει πανω μπραβο!!!

DALTONS POW ROBBERY.....

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Today's Birthdays

1. best-ever
      best-ever
      (41 years old)
    2. Georgelogo
      Georgelogo
      (48 years old)
    3. joannaki
      joannaki
      (37 years old)
    4. sabsab
      sabsab