Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found

Recommended Posts

Σερφάροντας έπεσα σ την ιστοσελίδα του ΕΟΣ Αθηνών, όπου περιγράφεται η (μάλλον πρώτη απο ελληνικής πλευράς) ανάβαση του δυσκολότερου βουνού σ την Ευρώπη.Είναι πολύ ενδιαφέρον και μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ, (κάνετε κλικ στις ΄΄αποστολές΄΄).

''The world is a comedy for those who think and a tragedy for those who feel''

Horace Walpole

Ακριβως Κωστή, ειναι η πρωτη κ μοναδικη αναβαση της κλασσικης του Eiger Nordwand απο Ελληνες, το Γιάννη θεοχαρόπουλο, το Δημητρη Μπουραζανη (Μπούρα), τον Μπάμπη Τσουπρα (τον καημενο.. :( ) και το Γιωργο Γκάλιο. B)

Όταν ειχε πρωτογινει, ειχα παθει ΤΗΝ πλακα, διοτι το ντουβαρι το ειχα μελετησει πολυ (βασικα ηξερα απ’εξω καθε σχοινιά της διαδρομης) κ για μενα ηταν το μεγαλυτερο ελληνικο ορειβατικο επιτευμα της εποχης.

Οσο υπερβολικο κι αν ακουγεται, νομιζω το Εβερεστ (όπως εχει γινει σημερα) κ το Eiger ειναι αναβασεις ιδιας σημαντικοτητας B) – απλα η δυσκολια αλλαζει.

Ακομα τη θαυμαζω σαν κλασσικη των Αλπεων κ παντα ελεγα, πως αν εξελισσα την αναρριχηση βραχου σε επιπεδα Big-Walls, το Eiger θα ηταν η πρωτη μου προτεραιοτητα/στοχος.

eiger_route.jpg

Με τον Μπουρα εχουμε μιλησει για την αναβαση αυτη μετρο-μετρο—κ φυσικα την εχω κανει visualize ολοκληρη ξαπλωμενος στην αιωρα! :rolleyes:

Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Και εγώ στην αιώρα το eiger ονειρευόμουνα Κωστή μου

Eμείς που πετάμε τα βουνά δικαιούμαστε να έχουμε άποψη? :rolleyes:

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

..psst..vid rerun for about a kazillionth time :lol:

speed_flying_from_eiger.jpg

B) συγκλονιστικό παντως Μιχάλη κ οπως φαινεται, πιλοτος με αψογη γνωση της ορθοπλαγιας καθως κ εξαιρετικο ελεγχο της πτησης του...(δε λεει να πιαστει ακρουλα/αρτανη κτλ του πανιου σε κανα βραχακι...1700μ καθετο ντβάρ ειναι πολλα! :blink: )

Σου ευχομαι να το κανεις εσυ για μας--εστω κ πετώντας// :)

eiger1.jpg

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Τρομακτικό πραγματικά το βιντεο του Μιχάλη.

Τρομακτική είναι ωστόσο και η θέα των τριών κορυφών Monch,Eiger,Jungfrau.

Ημουν πέρισυ το καλοκαίρι αλλά ο μ****ας δεν τα κανόνισα να πάρω τον σιδηρόδρομο που σε πάει στο Top of Europe.

Να και μία photo μόλις είχε φανει το jungfrau πέρισυ 22/8

1525277tq5.th.jpg

περισσότερα εδώ http://www.jungfrau.com/de/desktopdefault.aspx

Σου ευχομαι να το κανεις εσυ για μας--εστω κ πετώντας//
Good study and it is coming...when kellaria is empty late in the afternoon

MATTERHON 4EVER

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

υπάρχει ένα Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Ο βιβλίο (τόμος) αφιερωμένο στο Eiger: λέγεται

"Eiger: The Vertical Arena" εκδότης είναι ο Daniel Anker (αδελφός του Conrad Anker, του τύπου που βρήκε τον Mallory στο Everest), εκδοτικός οίκος "The Mountaineers" στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Έχει καταπληκτικές φωτογραφίες, λεπτομερέστατη ιστοριογραφία των αναβάσεων μέχρι σήμερα, ανάτυπα από εφημερίδες της εποχής, περιοδικά, προσωπικά ημερολόγια, είναι τρομερό τι έχει καταφέρει να μαζέψει αυτός ο τύπος στο βιβλίο.

Έχει γράψει μέχρι και ο Anderl Heckmair, ο αρχηγός της ομάδας των 2+2 που πρωτοσκαρφάλωσαν την Βόρεια πλαγιά του (Nordwand) το 1938 (πέθανε πρόπερσι 90+ ετών, κάπνιζε πούρα μέχρις τέλους το θηρίο !!!!).

το βιβλίο δυστυχώς είναι σπάνιο πια, δεν πουλιέται σε βιβλιοπωλεία. Αν το βρεις πουθενά στο Ιnternet, πάρτο με κλειστά μάτια (εγώ το πήρα σε δημοπρασία ορειβατικών βιβλίων στην Αμερική).

Το χρονικό της ελληνικής ανάβασης είναι επίσης δημοσιευμένο στις Κορφές της εποχής.

Αν πας, πάρε οπωσδήποτε το τραινάκι Eiger Jungfrau, και ΚΑΤΕΒΑ στην στάση Gallery Window.... η στάση είναι μέσα στην καρδιά του βουνού (τούνελ) και σ' εκείνο το σημείο υπάρχει μιά πόρτα !!!!! που την ανοίγεις και είσαι .... στο χάος !!! η πόρτα ανοίγει στη μέση της Βόρειας ορθοπλαγιάς !!!!!! (από κει πετάγανε τα μπάζα κατά την διάνοιξη του τούνελ το 1898) .... υπάρχουν άπειρες τρομερές ιστορίες για καταιγίδες και χιονοθύελλες που παγίδευαν αναρριχητές στην τελείως κάθετη πλαγιά, οπότε αυτοί κατευθύνονταν προς το Gallery Window, απ'όπου έβγαινε ο φύλακας του σταθμού και τους κούναγε μεσ την νύχτα λάμπες, σφυρίζοντας ταυτόχρονα, για να τους κατευθύνει προς το άνοιγμα .... φτάνανε, μπαίνανε μέσα, πέρνανε το τραίνο και όλα καλά ..!!! :D

αξίζει επίσης να στήσεις την σκηνή σου στα λιβάδια του Grundewald, να ξαπλώσεις πάνω στο κάριματ μιά ηλιόλουστη μέρα και να κάθεσαι να ατενίζεις με δέος την ορθοπλαγιά ... άμα έχεις κιάλια μπορείς να βλέπεις και τις ομάδες των αναρριχητών ....

δεν ξέρω τι θα κάνετε εσείς, εγώ έχω βάλει στο πρόγραμμα να κάνω το Eiger στην δεύτερη μου ζωή .... :P:P:D :D :D

" .... ο ένας μου αστράγαλος κρεμόταν χαλαρός και είχε άσχημο στραμπούληγμα... το τραύμα στο κεφάλι ήταν μεγάλο, αν και επιφανειακό. Η κόχη του κράνους είχε πιεστεί προς τα μπρος και είχε σκίσει το πρόσωπο πανω από το ζυγωματικό. Περίεργη κατάσταση αλλά όχι καθηλωτική. Τι να κάνω όμως; Μου πέρασε η σκέψη να αρχίσω μιά σόλο (=μοναχική) κατάβαση προς τα κάτω και να κάνω σήματα προς καμμιά ομάδα διάσωσης ... αυτό όμως θα ξεσήκωνε πολύ κόσμο. Πίεζα το μυαλό μου να σκεφτεί κάτι... ξαναδιάβασα όλο το White Spider* νοητά ... Και τότε μούκανε κλικ !!! το Gallery Window !!!! Αυτό ήταν !! το παράθυρο απ' όπου πετάγανε τα μπάζα στην διάνοιξη της γραμμής του τραίνου, που έβγαινε πάνω στην ορθοπλαγιά, δεξιά από το Difficult Crack ... πρέπει να είμαστε πολύ κοντά σ' αυτό .... Ήταν η κλασσική απόδραση των ομάδων που τάχανε βρει σκούρα πάνω στην ορθοπλαγιά ....

Μετά από πολλές ώρες που μου φάνηκαν αιώνες, και πολύ ιδρώτα, σωριαστήκαμε στην είσοδο του τούνελ. Ήταν μια απίστευτα περίεργη αντίθεση. Το τούνελ είναι πολύ περίεργο μέρος. Φύγαμε από την άγρια καταιγίδα που μαινόταν στην Βόρεια ορθοπλαγιά και ξαφνικά μπήκαμε σ' αυτή την σπηλιά που φωτιζόταν με ηλεκτρικά φώτα και ακούγονταν τα περίεργα μουγκρητά του αέρα ... ήταν σαν ιστορία επιστημονικής φαντασίας .... Την αίσθηση του γελοίου την έκανε πιο έντονη μια διαφήμιση με φώτα που αναβόσβηναν στην είσοδο του τούνελ ... Το μόνο που έκανα ήταν να κουνάω το κεφάλι μου από έκπληξη .... Αυτό ήταν πολύ για το μυαλό μου ... είχα που είχα την έγνοια του ατυχήματος μου και της υποχώρησης από την ορθοπλαγιά .... ήρθε κι αυτό. Ήταν πολύ για να το χωρέσει το μυαλό μου ..."

(ο Dougal Haston περιγράφει στο βιβλίο του "In High Places" το ατύχημα του στην Βόρεια του Eiger το 1962 και την οπισθοχώρηση του από το Gallery Window)

* White Spider: το βιβλίο του Heinrich Harrer για την πρώτη ανάβαση στο Eiger, ευαγγέλιο για πολλές γενιές ορειβατών ...

(o Harrer ήταν ένας από τους 4 που ανέβηκαν το 1938). Είναι ο ήρωας ( τον υποδύεται ο Brad Pitt) στην ταινία "7 χρόνια στο Θιβέτ" ... Zει ακόμη ( 95+ ...) στην Αυστρία

dropdown.gif

... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ...

Δες επίσης το trailer του καινούργιου ΙΜΑΧ φιλμ σχετικά με το Eiger....

(... είναι η περσινή ανάβαση του γιού John Harlin III, του οποίου ο πατέρας John Harlin II είχε σκοτωθεί το 1966 ανεβαίνοντας την Eiger Direct, με τον Dougal Haston ....)

ο John Harlin μιλά για το δυστύχημα του πατέρα του στο Eiger (Direct 1966)

dropdown.gif

Βιβλιογραφια κ χαρτες του Eiger, (απο τη δανειστικη μου βιβλιοθηκη) υπαρχουν για οποιον θελει// (εκτος του "Eiger: The Vertical Arena" = το παραγγελνω ΤΩΡΑ :D )

Εχω βρεθει 2 φορες στο Jungfrau—την πρωτη καπου στο 91-92 οικογενειακως οταν ανεβηκαμε με το οδοντωτο βαγονι, μεσα απο το Eiger στο Joch πανω 3500μ. H δευτερη το 98’ που ανεβηκα με εναν συμφοιτητη κ εναν ελβετο οδηγο (οργιούκλα) ξανα στα 3500 κ καναμε το Moench 4100 απεναντι / τα εχω σε βιντεο 8μμ (SonyHandyCam) :P

Οσο εντυπωσιακη ειναι η Sphinx, ο Αletschgletscher, οι 4αρες κορφες κτλ, το Eiger, ειδικα απ’ το Kleine Scheidegg ειναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ / εντυπωσιαζει εξισου με τη πυραμιδοβελονα του Matterhorn!! :P

Good study and it is coming...when kellaria is empty late in the afternoon

MATTERHON 4EVER

.....respect :P Μιχαλη έμαθα οτι θα πετάξει και φέτος ο Δημήτρης!!

Οσο εντυπωσιακη ειναι η Sphinx, ο Αletschgletscher, οι 4αρες κορφες κτλ, το Eiger, ειδικα απʼ το Kleine Scheidegg ειναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ / εντυπωσιαζει εξισου με τη πυραμιδοβελονα του Matterhorn!!

....ωωω ναι!!

The greatest pleasure in life is doing what people say you can not do!!!
http://www.snowsummit.eu - Private transfers to/from Geneva Airport

Πολύ μου αρέσει η αν ταπόκριση όλων!και εμένα ήταν πάντα το όνειρο μου να καταφέρω μια μέρα να σκαρφαλώσω εκεί.Ομως υπερίσχυσε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και ο φόβος για το τι μπορεί να σου σ υμβεί εκεί πάνω (χώρια που χρειάζεται μια καλή διετή-τριετή προπόνηση και α ρκετό ελεύθερο χρόνο).Πάντως παραμένει η πιο όμορφη και προκλητική ανάβαση των άλπεων και είναι πραγματικά τυχεροί όσοι έχουν καταφέρει να την πραγματοποιήσουν.Ενδεικτικό δε της δυσκολίας της είναι το ότι υπάρχουν αρκετοί ιμαλαίστες οι οποίοι δεν έχουν καν σκεφθεί να την κάνουν.

Προς το παρόν, ε πειδή είναι και σ ίγουρα πιο εφικτό, ενδιαφέρεσθε να κάνουμε ενα καμπ αναρρίχησης στο Big wall της Λαγκάδας Ταυγέτου που ξερουμε και τα μέρη;

Horace Walpole

Παρότι εντυπωσιακή και όντως προκλητική, δεν θα την έλεγα την καλύτερη των Άλπεων, καθώς υπάρχουν στις Άλπεις πολλές φοβερές γραμμές και μάλιστα πολύ πιο δύσκολες τεχνικά...

Η σημαντική δυσκολία του Eiger είναι, πέρα από το ανάπτυγμα που είναι πολύ μεγάλο, ο καιρός, το route finding και πάνω απ' όλα το σαθρό πεδίο, που κάνει την ανάβαση τζόγο... :o

Δεν νομίζω ότι θα την αποτολμούσα (ακόμα και αν ήμουνα κατάλληλα προετοιμασμένος), ακριβώς για τον τελευταίο λόγο, τα βράχια που πέφτουν είναι ίσως μια από τις φοβίες μου... :o:angry:

Είναι ωραίο να ατενίζεις κορφές που ξέρεις ότι ποτέ δεν θα τις κάνεις στη ζωή σου.

Σου υπενθυμίζουν το μεγαλείο του βουνού και σε κάνουν πιο ανθρώπινο και ταπεινό... :(

Μικρή παρένθεση στα όσα όμορφα γράφονται. Σε πολύ μικρή αναζήτηση που έκανα εχθές (δεν ήμουν ο μόνος άλλωστε) το βρήκα το βιβλίο σχετικά εύκολα αφού υπήρχε ακόμα και στο amazon.

http://www.amazon.com/Eiger-Vertical-Arena...81828649&sr=8-1

51NR3KGH8SL._SS500_.jpg

Πάντως νομίζω αν κάποιος ψάξει αρκετά θα το βρει και φθηνότερα.

Δυστυχως μονο μεταχείρω ομως---το θελω καινουργιο οποτε δεν εριξα purchase order, μεχρι να βγουνε νεες εκτυπωσεις!

θα σας συμβούλευα να ΤΟ ΠΑΡΕΤΕ ...

οι αμερικάνοι όταν λένε μεταχειρισμένο εννοούν καινούργιο ...

είναι μάλλον σπάνια ... συγκυρία που υπάρχουν αυτή την στιγμή 3 βιβλία στο Amazon.

(ο ένας πωλητής το περιγράφει σαν " ...hard to find book ...")

η τιμή δεν είναι καθόλου κακή, εγώ το είχα πάρει 170 δολλάρια.

Κωστή, οι mountaineers σε email μου είχανε απαντήσει ότι δεν προτίθενται να το ξαναεκδόσουν.

Ρώτησε τους αν θες πάλι στο mbooks@mountaineersbooks.org ή δες τι γίνεται στο

www.mountaineersbooks.org

dropdown.gif

Ωραιότατα!για να συνεχίσω μετα τον Louis, πάμε και στα πιο τεχνικά για να έχουμε δουλειά κια για όλο το καλοκαίρι :Mont Blanc du Tacul (Gervasuti Pillar), Aiguille du Dru (Bonatti Pillar),Mont Blanc (Innominati Ridge), Grand Capucin (swiss rutes) και Grand Jorasses (Walker Spur).Που θα παμε φέτος το καλοκαιρι;

Horace Walpole

εγώ Κωστάκη φέτος το καλοκαίρι θα πάω ... Χαλκιδική με το laserάκι μου ...

όταν τελειώνω με την θάλασσα, θα αράζω στη σκιά με τα σάντουιτς και τις μπύρες μου και θα κάνω armchair mountaineering .... :(:lol::lol:

πες μου που θάσαι για να πάρω τα σωστά βιβλία μαζί μου.... :P:D:D

dropdown.gif

οι αμερικάνοι όταν λένε μεταχειρισμένο εννοούν καινούργιο ...

Oντως... τοσο που αναρωτιέμαι αν τα διαβάζουν τελικά... :(:lol:

Κώστα, πλεξε καμια καλτσα πρωινιατικα!! ;) Οι διαδρομες αυτες, κ άλλες τοσες, εχουν ‘λυθει’ εδω κ χρονια (με τον ‘μοναδικο’ τροπο που περιγραφει ο Δρ. ;) ) – δε με ενδιαφερουν πλεον! :D

Η προκληση μας πλεον, ειναι το Nenang του Ανατολικου Θιβετ (6870), μιας απο τις ψηλοτερες ασκαρφαλωτες κορφες – σε αυτο το προβλημα δουλευουμε εντατικα με τον Λούη και τον Πάνο (…κατω απ’τα coconut trees :lol::P )

:lol: Στο order checkout του Amazon κ μολις εχει συμπληρωθει η διευ/ση μου σκαει ενα pop-up msg: :D

*** We're sorry. This item can't be shipped to the country you selected. You can enter a different shipping address above, or you can remove the item from your order by changing its quantity to 0, then clicking the Update button. *** :(

Κώστα, πλεξε καμια καλτσα πρωινιατικα!! ;) Οι διαδρομες αυτες, κ άλλες τοσες, εχουν ‘λυθει’ εδω κ χρονια (με τον ‘μοναδικο’ τροπο που περιγραφει ο Δρ. :D ) – δε με ενδιαφερουν πλεον! ;)

Η προκληση μας πλεον, ειναι το Nenang του Ανατολικου Θιβετ (6870), μιας απο τις ψηλοτερες ασκαρφαλωτες κορφες – σε αυτο το προβλημα δουλευουμε εντατικα με τον Λούη και τον Πάνο (…κατω απ’τα coconut trees :(:lol: )

Τραινακι δεν εχει;;... :D:D

...Και πορτα για τα...μπαζα;; :lol::P (Αχ!!..Αυτο πολυ μου αρεσε...ακου για τα μπαζα!!! :P Ο εργολαβος ειχε πολυ χιουμορ!!)

Φιλικα

ΜακηςΜ

Το τουνελ αυτο το δειχνει στην ταινια ο δολοφονος των αλπεων με τον κλιντ ιστγουντ

αυτό είναι το gallery window από την ... απέξω μεριά ... ο άντρας είναι ο Kurt Egger, οδηγός βουνού στο Grindewald και η κοπέλλα δημοσιογράφος ... (η φωτό είναι από το βιβλίο) ....

της δείχνει το ... χάος ..... :D

eiger1.jpg

... ένα από τα ανοίγματα του τούνελ (φωτό εποχής από το βιβλίο) όταν κατασκευαζόταν ....

τα ανοίγματα αυτά τώρα είναι καλυμένα με χοντρό γυαλί ....

eiger3.jpg

οι συνάδελφοι του Μάκη ..... πρώτο τραπέζι πίστα ... :D:D:D

οι μηχανικοί και οι τραπεζίτες (...αυτοί πάνε μαζί πάντα... πακέτο !!! :) ) γιορτάζουν τα εγκαίνια του σταθμού της Eigerwand !!!... :D:D

eiger2.jpg

@makalu:

έτσι γίνεται πάντα με τους resellers του Amazon... φίλε μου Κωστή, η Ελλάδα είναι καταταγμένη στις χώρες όπου δεν υπάρχει fair deal (γιατί άραγε ;;;).... στείλε απ' ευθείας email στον πωλητή και θα κάνεις την δουλειά σου ....

dropdown.gif

@makalu:

έτσι γίνεται πάντα με τους resellers του Amazon... φίλε μου Κωστή, η Ελλάδα είναι καταταγμένη στις χώρες όπου δεν υπάρχει fair deal (γιατί άραγε ;;:D.... στείλε απ' ευθείας email στον πωλητή και θα κάνεις την δουλειά σου ....

Done φιλε--εγινε νωριτερα που μου'πες..θενξ! :D

Εχω σε βιντεο 1ωρα περιπου μεσα στο τραινο, μαζι με το ενδιαμεσο Break για βολτα στο gallery κτλ..απλα πρεπει να γινει ψηφιακο για να ανεβει//(βρηκατε τον υπερ-κομπιουτερά τωρα! :D:) )

... το ... χάος ..... :D

οι συνάδελφοι του Μάκη ..... πρώτο τραπέζι πίστα ... :D

οι μηχανικοί και οι τραπεζίτες (...αυτοί πάνε μαζί πάντα... πακέτο !!! :) ) γιορτάζουν τα εγκαίνια του σταθμού της Eigerwand !!!... :D

Κοροϊδευε, κοροϊδευε εσυ... :D;) Αν δεν ηταν οι τραπεζιτες και οι εργολαβοι...θα ειχαμε μεινει με τους ...δικηγορους και το χαος :D ..ουτε σιδηροδρομακι, ουτε πορτα για τα μπαζα :D

Για τους δικηγορους...κοιταξτε στο Λιγο Γελιο (σε 5 λεπτα...)

Φιλικα

ΜακηςΜ