7ψυχος_gtsap 1,066 Report post Posted January 22, 2008 Θεωρώ απολύτως απαραίτητο να καθιερωθεί η διαδικασία αφαίρεσης κάρτας και αποβολής από το ΧΚ. Και δεν εννοώ φυσικά μια ενημερωτική αναγραφή ότι είναι δυνατή η αφαίρεση της κάρτας αν παρατηρηθεί "κακή" συμπεριφορά (όπως σωστά αναφέρει ο anemar ότι συμβαίνει σε κάποια χιονοδρομικά). Θα πρέπει να υπάρχει ski patrol (όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες) το οποίο με ενημέρωση και εκπαίδευση θα κληθεί να εφαρμόσει ένα ιδιότυπο "Κώδικα" Κυκλοφορίας στο Βουνό (ΚΚΒ). Πολλά είναι τα προβλήματα και οι δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΚΚΒ. Θα αναφέρω μόνο το βασικότερο (για το ξύλο που λέει ο Fidelio ότι θα πέσει, συμφωνώ, αλλά δεν είναι σημαντικό πρόβλημα): όταν σε μία κοινωνία έχουμε ένα νόμο που απαγορεύει μια πράξη (ας πούμε, την οδήγηση με ταχύτητα άνω του προβλεπόμενου ορίου) τότε εάν ένας στους 100 πολίτες κατά μέσο όρο παρανομεί, ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί. Αν όμως 50 στους 100 παρανομούν τότε τα πράγματα είναι δύσκολα, τόσο δύσκολα που ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Με άλλα λόγια, τι μπορεί να προσφέρει/κάνει το ski patrol όταν, με βάσει τις νόρμες που θα έχει χαράξει, θα πρέπει να αφαιρέσει την κάρτα από τους μισούς χιονοδρόμους στο ΧΚΠ?? Παρ' όλα αυτά, πάντα υπάρχει τρόπος αρκεί να στίψουμε το μυαλό μας, να σηκώσουμε τα μανίκια και να δεχθούμε και το κόστος της όλης υπόθεσης. Οργάνωση λειτουργίας, προγραμματισμός κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, ενημέρωση, σταδιακή/πιλοτική εφαρμογή είναι οι πρώτες σκέψεις. Πριν από όλα όμως πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν οι έχοντες την κατάλληλη θέση (αρμοδιότητα ήθελα να πώ, αλλά .. αρμόδιοι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα) και ισχύ για να υλοποιήσουν την έννοια ski patrol. Ας ξεκινήσουμε σαν Σύλλογος (ομαδικές επιστολές σε πρώτη φάση, δια ζώσης επικοινωνία εκμεταλευόμενοι προσωπικές γνωριμίες) την προσπάθεια ευαισθητοποίησης -- ενεργοποίησης αυτών που έχουν θέση ισχύος στα ΧΚ. Φιλικά g tsap Quote Όλα τα βουνά είναι καλά. Όλοι οι skier είναι καλοί. Μόνο μερικοί άτυχοι στη ζωή άνθρωποι υπάρχουν. Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted January 22, 2008 Στις πίστες όταν έχει κόσμο χρειάζεται προσοχή και έλεγχος... Κι εγώ τρέχω αλλά θα περιμένω πρώτα να αδειάσει ο χώρος μπροστά μου και μετά θα αναπτύξω ταχύτητα, χωρίς να τρομάξω κανέναν δίπλα μου και μπροστά μου (θέλω να πιστεύω). Όταν έχει κόσμο πάω πολύ συγκρατημένα σύμφωνα με τα μέτρα μου πάντα. Βέβαια αυτό πλέον συμβαίνει μόνο πολύ πρωί που δεν έχουν κόσμο οι πίστες. Ούτως η άλλως σπάνια κάνω πίστα και απολαμβάνω όση ταχύτητα θέλω στην ερημιά εκτός πίστας... Την Κυριακή η βάση της 6 και της 10 είχαν καταληφθεί από τους "αθλητές" και αδιαφορούσαν εντελώς αν ήταν διάβαση σε χιονοδρόμους που έρχονταν από Σαχάρα μεριά και τα λούκια της 6... Σε παρατήρηση μου με έγραψαν κανονικά. Αν έπεφτε κανένας πάνω τους και τους έσπαγε τα πόδια ποιος θα έφταιγε;;; Το ποιος θα κρίνει τι και με τι κριτήρια είναι ένα μεγάλο ζήτημα, που πιθανόν να αφήνει ατιμώρητα ένα σωρό πράγματα και να εστιάζει μόνο στην ταχύτητα... Quote Share this post Link to post Share on other sites
odyssey 2 Report post Posted January 22, 2008 Με τόσες επιστολές σε λίγο θα γίνουμε Συλλογος Τουριστικής Ταχυδρομίας Quote no friends on a powder day Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted January 22, 2008 Το ποιος θα κρίνει τι και με τι κριτήρια είναι ένα μεγάλο ζήτημα, που πιθανόν να αφήνει ατιμώρητα ένα σωρό πράγματα και να εστιάζει μόνο στην ταχύτητα... Νομίζω δε χρειάζεται να εφευρουμε τίποτα. Προηγμένες χώρες στη χιονοδρομια οπως η Αυστρια,Γαλλια (τους Ελβετους άστους παραείναι εδω δεν επιτρεπουν ουτε αγωνες αυτοκινητου) έχουν μοντέλα λειτουργίας των ski patrol που θα μπορουσε η Ελλαδα να υιοθετήσει και να προσαρμόσει στα δικά μας δεδομένα. Η χιονοδρομία είναι και ελευθερία και δε θέλω κανεναν περιορισμό. Αλλά θέλω τιμωρία όταν γίνει κάποιο ατύχημα, απο αφαίρεση κάρτας εως...τρελό πρόστιμο... Quote Share this post Link to post Share on other sites
panpanou 335 Report post Posted January 22, 2008 πριν την τιμωρία υπάρχει η πρόληψη .... και το ερώτημα μου είναι πως επιτυγχάνεται η πρόληψη; τι να την κάνω την τιμωρία, όταν έχω ήδη πάθει τα κατάγματα μου ή έχω το παιδί μου με βαρειά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στην εντατική και όταν βγει από κει να είναι ανάπηρο σε όλη του την ζωή; ..... επειδή πήγε να κάνει σκι !!!!! όσους ασπάζονται τα γνωστά για την επιτήρηση : "πως θα γίνει αυτό;" "με τι;" "γιατί;" "ποιος θα;" "πότε;" (είναι το γνωστό "παπαρολογίας το ανάγνωσμα" που δεν μας αφήνει να γίνουμε πολιτισμένο κράτος με ΝΟΜΟΥΣ) ...... ε όλους αυτούς μπορώ να τους πάρω μιά βόλτα σε μιά εντατική ή σε ένα κέντρο αποκατάστασης ........ στο διά ταύτα λοιπόν, ξαναβάζω το ερώτημα: ΠΡΕΠΕΙ ΕΝΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙ ΚΑΡΤΕΣ; (από όσους μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν, 2-3 μόνο έχουν πάρει σαφή θέση και έχουν απαντήσει στο ερώτημα αυτό .....) Το thread ζητά απάντηση και σαφή θέση ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, δεν έχει θέσει κανένα θέμα διαμάχης σκιέρ- sboarders ή πρωταθλητών - ερασιτεχνών ..... ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο έχει γραφτεί εδω πέρα .... ΠΡΕΠΕΙ ΕΝΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙ ΚΑΡΤΕΣ; ΝΑΙ ή ΟΧΙ; όσο για την τιμωρία .... περίμενετε και έρχεται .... όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική κοινωνία αλλάζει, μιμούμενη τα αμερικάνικα lifestyle πρότυπα, κοιμάται ύπνο βαθύ ...... πριν 15 χρόνια όταν βλέπαμε στις (αμερικάνικες) ταινίες ότι οι άρρωστοι κάνανε μηνύσεις στους γιατρούς, γελάγαμε και καγχάζαμε ....... ΤΩΡΑ όλοι οι άρρωστοι (στην Ελλάδα) υπογράφουνε την χαρτούρα της ζωής τους πριν κάνουνε οποιαδήποτε επεμβατική εξέταση ..... έτσι λοιπόν, (και εδώ απαντώ στον Δντή του ΧΚΚ και πολλά χρόνια γνωστό μου Γιώργο Τσεκούρα), όταν το ΧΚΚ ή οποιοδήποτε άλλο Ελληνικό ΧΚ, φάει την πρώτη αγωγή από άνθρωπο που έπαθε ατύχημα ή από τους συγγενείς του και του επιδικαστεί η (... θα είναι) τεράστια αποζημίωση λόγω έλλειψης μέτρων επιτήρησης και διαδικασιών ασφάλειας των χιονοδρόμων), τότε θα τρέχουν τα Χιονοδρομικά Κέντρα να πούνε στο δικαστήριο "...Ντάξει είτε αρέσει είτε όχι , η φύση του αθλήματος είναι τέτοια oπου αυξάνεται ο παράγοντας ατυχήματος , period...." (είπε ο Fidelio !!!) και θα γελάνε και οι κότες ...... Δεν μου αρέσει το σενάριο, αλλά τόχω ξαναδεί το έργο ... Σε 10 χρόνια θα είμαστε κάπως έτσι: " .... Kalavrita ή Arahova ή Kaimktsalan Ski Accident Injury Lawyers Snow Sports Accident Attorneys Winter recreations, including skiing and other sports, can be exciting and entertaining events for the whole family but accidents do happen. Many accidents occur as a result of a person or resort neglecting to properly issue warnings, failing to properly monitor conditions and equipment or insufficiently designing runs or lifts. Until recently, skiers, snowboarders and other winter sport enthusiasts were often unsuccessful in the successful outcome of personal injury court cases. Today victims of ski resort accidents are more likely to receive compensation in contrast to the fines and other disciplinary actions placed on the resort for negligence in maintaining a standard of reasonable consideration in the function of their facilities. If you have been injured in a Kalavrita ski accident, the attorneys at ......... , ............ & .......... will work hard to help you obtain the compensation you need and deserve ...... " είναι η πρώτη σελίδα από διαφήμιση δικηγορικού γραφείου στην Utah των ΗΠΑ, που είναι ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ και στρέφονται κατά των χιονοδρομικών κέντρων και των υπαιτίων των ατυχημάτων. Τα αμερικανικά δικαστήρια έχουν επιδικάσει αποζημιώσεις εκατομμυρίων δολλαρίων και φυλακίσεις στους υπαιτίους ...... τέτοιων ατυχημάτων .... Τα ευρωπαικά δικαστήρια ακολουθούν κατά πόδας ... ένα ψάξιμο στο ίντερνετ θα σας πείσει ...... η Ελλάδα θα έχει σειρά μετά ..... και βέβαια ο πρώτος που θα υποβάλλει αγωγές στα χιονοδρομικά κέντρα , αν ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι, θα είμαι εγώ ..... γι αυτό την κάνουμε την κουβέντα εδώ για να πάρουμε θέση όλοι μας (και των Διευθυντών των χιονοδρομικών συμπεριλαμβανόμενων....) για να μη μας πει κανείς μετά: "...Ντάξει είτε αρέσει είτε όχι , η φύση του αθλήματος είναι τέτοια oπου αυξάνεται ο παράγοντας ατυχήματος , period...." Quote ... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ... Share this post Link to post Share on other sites
JohNi 21 Report post Posted January 22, 2008 πριν την τιμωρία υπάρχει η πρόληψη .... και το ερώτημα μου είναι πως επιτυγχάνεται η πρόληψη; Αυτο συμβαινει σε ολους τους τομεις της ελληνικης κοινωνιας.Το μονο με το οποιο ασχολειται το κρατος ειναι μεθοδοι καταστολης και οχι προληψης οποιουδηποτε φαινομενου. Αυτο συμβαινει γιατι η προληψη κοστιζει,προυποθετει βαθυτερες+ριζικοτερες αλλεγες στη δομη μιας κοινωνιας κλπ κλπ κλπ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
leonp 0 Report post Posted January 23, 2008 Είτε αρέσει είτε όχι , η φύση του αθλήματος είναι τέτοια oπου αυξάνεται ο παράγοντας ατυχήματος , period. Αυτή είναι η πιο σημαντική παρατήρηση και πρέπει όλοι να ΞΕΡΟΥΝ ότι αν τσουλήσουν στο χιόνι, υπάρχει περίπτωση να τραυματιστούν. Αν δεν δέχονται αυτό, μπορούν να καθήσουν στο σαλέ. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 23, 2008 Συμφωνω με τον Panpanou (μια που θελει ξεκαθαρη τοποθετηση) τα ΧΚ πρεπει να αφαιρουν τις καρτες για επικινδυνη χιονοδρομια εντος των οριων της ευθυνης τους για τις υπηρεσιες που παρεχουν (λιφτ και στρωμενες πιστες). Τελεια και παυλα. Το οτι η χιονοδρομια με ενα η δυο μαδερια ειναι σπορ με ψηλοτερο ρισκο ατυχηματος ειναι ηλιου φαεινοτερο. Το οτι πρεπει να αναλογιζομαστε το ρισκο επισης. Το σκεφτομαι καθε φορα που ειμαι ετοιμος να δοκιμασω τις ικανοτητες μου σε καποιο γκρεμι (νταξ...κοκκινες πιστες τις λενε ). Ομως, το ρισκο να σε παρει καποιος γκαζοφονιας στις μπλε πιστες δεν υπολογιζεται γιατι δεν εξαρταται απο τις φυσικες συνθηκες ουτε απο τις ικανοτητες σου. Εξαρταται απο το τι κουβαλαει αναμεσα στ'αυτια του ο γκαζοφονιας που ερχεται απο πισω... Απο απυθμενη βλακεια, ανευθυνοτητα, κομπλεξ Herminator, επιδειξιομανια, κλπ κλπ κλπ μεχρι χημικες ουσιες. Αυτα ολα, (για καποιο περιεργο λογο... ) γινονται στις μπλε πιστες. Σπανια βλεπουμε (στο ΧΚΠ που πηγαινουμε συχνα) τους μ@μαω και δερνω στο βουνο να κατεβαινουν μαλλιοκουβαροι την αριστερη του Ηρακλη η τη δεξια του Βακχου. Οσοι τις κατεβαινουν γρηγορα το'χουν και σκιαρουν με κοντρολ στις μπλε (κοντρολ που λεγαμε σε αλλο thread ). Μηπως η λυση ειναι να κανουμε μονο τις κοκκινες; Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
kostakiskal 10 Report post Posted January 23, 2008 Ωπα, ανοίγουνε οι δουλειές! και έλεγα σε τι να ειδικευθώ. Panpanou Μου έδωσες ιδέα και αρχίζω να ετοιμάζω διαφήμιση. Σοβαρά τώρα, η αφαίρεση καρτών συμφωνώ οτι είναι πολύ δύσκολη δουλειά γιατί δεν υπάρχει η υποδομή για να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό απαιτεί αρκετό κόσμο εκπαιδευμένο ο οποίος όλη μέρα θα γυρίζει τις πίστες ενω εδω τα χ/κ δυσκολεύονται να επανδρώσουν και τους αναβατήρες ακόμα. Ομως : 1/Θα μπορούσαν να απαγορευσουν εντελώς τα έλκηθρα εντος του χ/κ. Στο ΧΚΚ για παράδειγμα θα μπορούσαν να τους στέλνουν απο την απέναντι μεριά του παρκινγκ. 2/Θα μπορούσαν να φτιάξουν κάποιες πίστες αξιοπρεπείς αρχαρίων χωρίς ''εμπόλεμη ζώνη'' (βλ. Βιετναμ) 3/Θα μπορούσαν να υποχρεώνουν τους σανιδάδες να έχουν το στραπ και τους σκιερ να μην τους επιτρέπεται η άνοδος στους αναβτήρες χωρίς να έχουν τα πέδιλα στα πόδια 4/Θα μπορούσαν να απαγορεύσουν την είσοδο σε πίστες σε μη χιονοδρόμους (για να μην παρατηρείται το φαινόμενο να αναγκάζεσαι να κάνεις σλάλομ ανάμεσα σε επισκέπτες στο τέρμα του Αχιλλέα π.χ.). Το βουνό είναι ζωή, χαρά και παιχνίδι αλλά εκτος πιστών. 5/Και καλό θα ήταν να προσπαθούσαμε όλοι να αποκτήσουμε κάποια παιδεία. Πριν 2 σ/κ ενω κατέβαινα στο σαλέ ενα κ...παιδο με έλκηθρο με κλάδεψε απο πίσω. Του έβαλα τις φωνές και η επίσης μα...κισμενη μαμά του που ήταν δίπλα με σκι μου έβαλε χέρι επειδή γκάζωσα τον κανακάρη της λέγοντας μου ''τι φωνάζεις, παιδάκι είναι''. Και ήτανε και χιονοδρόμος. Τι να πει κανείς! Quote ''The world is a comedy for those who think and a tragedy for those who feel'' Horace Walpole Share this post Link to post Share on other sites
medos 0 Report post Posted January 23, 2008 Αυτή είναι η πιο σημαντική παρατήρηση και πρέπει όλοι να ΞΕΡΟΥΝ ότι αν τσουλήσουν στο χιόνι, υπάρχει περίπτωση να τραυματιστούν. Αν δεν δέχονται αυτό, μπορούν να καθήσουν στο σαλέ. το θεμα ομως ειναι οτι οπως φαινεται, εχεις περισοτερες πιθανοτητες να τραυματιστεις απο συγκρουση με αλλον χιονοδρομο, παρά απο δικο σου λαθος και πτωση (μονος σου) παντως κι εγω αυτο ειναι που φοβαμαι πιο πολυ. Οχι την ταχυτητα, οχι τις κλισεις αλλα τους χιονοδρομους που ερχονται πισω μου και την πολυκοσμια. edit (και μερικες φορες το εαυτο μου)edit Στο θεμα της αφαιρεσης καρτας ειμαι συμφωνος αρκει να προηγειται μια προειδοποιηση, δηλαδη βλεπει ο πιστερ καποιον να κινειται πολυ γρηγορα σε χωρο με πολυ κοσμο, ή εχει σταματησει σε οχι καταλληλο σημειο, ή γενικα η συμπεριφορα του ειναι προβληματικη, τοτε του κανει προειδοποιηση και στην επομενη φορα που επαναλειφθει αυτη η συμπεριφορα τοτε αφαιρεση καρτας. Επισης το προσωπικο ασφαλειας του εκαστοτε χιονοδρομικου (πιστερ κλπ) πρεπει να φοραει διακριτικα ρουχα ετσι ωστε να αναγνωριζεται αμεσως Quote Share this post Link to post Share on other sites
arma 9 Report post Posted January 23, 2008 για να απαντησουμε στο ερωτημα αυτο πρεπει να αναρωτηθουμε θα δεχομασταν εμεις να μας παρουν την καρτα σε περιπτωση που καναμε μαμακια (ο τονος στο "ι") η θα αρχιζαμε τα "ποιος εισαι εσυ ρε" "με ποια αρμοδιοτητα ,ιδιοτητα" " εγω κανω Χ χρονια σκι ,εσυ θα μου κανεις υποδειξεις" " εδω δεν ισχυουν τετοιοι κανονες" και αλλα πολλα........ Βεβαιως και θα πρεπει να δημιουργηθουν οι καταλληλες προυποθεσεις για να εφαρμοστει ενα τετοιο μετρο ,βεβαιως και θα πρεπει να μελετηθουν οι παραμετροι ,και να προβλεφθουν τα αποτελεσματα ,να γινει ενημερωση ,να γινει πολυ μεγαλη προβολη των κανονων συμπεριφορας , και να γινει σταδιακη "εκπαιδευση" των χιονοδρομων αρχιζοντας απο τον εαυτο μας (αυτοεκπαιδευση ,αυτοπειθαρχια),και απο τα παιδια μας που τωρα μπαινουν σε αυτες τις διαδικασιες.......... Και για να απαντησω ξεκαθαρα στον αγαπητο panpanou (αφου λαβω υποψην μου ολα τα παραπανω), ΝΑΙ ΘΑ ΔΕΧΟΜΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΤΡΟ Quote Share this post Link to post Share on other sites
memnonas 0 Report post Posted January 23, 2008 Ψηφίζω ΝΑΙ στην αφαίρεση της κάρτας για επικίνδυνη χιονοδρομία, προσθέτοντας πως θα μπορούσε να γίνει με κλίμακα χρόνου π.χ. στη 1η παρατήρηση αφαιρείται μία ώρα χιονοδρομίας από τη παρακράτηση της κάρτας που θα γίνει στη 2η παρατήρηση, τότε να αφαιρείται η κάρτα το λιγότερο για τρεις ώρες και στις επόμενες μ@@@κίες κλίμακωτή εξέλιξη.... Βέβαια, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει εφ'όσον υπάρχουν στοιχεία π.χ. εαν για την έκδοση ημερήσιας κάρτας, ζήταγαν (θα έπρεπε ήδη για να φυλάνε τα νώτα τους) και τη ταυτότητα για τη καταγραφή ονομ/μου και ΑΔΤ της εκάστοτε χιονοδρομικής ημέρας, τότε ίσως να υπολόγιζαν τις ενδεχόμενες συνέπειες- κυρώσεις αυτοί που σήμερα ξεσαλώνουν στις πίστες και με συμπεριφορά που δεν ανέχεται παρατηρήσεις, δεν έχει σκέψεις σεβασμού, ευγένειας και προσοχής προς τους υπόλοιπους χιονοδρόμους στο βουνό. Και επεκτίνεται αυτή η ιδέα στη πράξη κατά πολύ . . . . . . Quote ...Τιμος ακουει...snowclub ακουει...? Share this post Link to post Share on other sites
makistop 8 Report post Posted January 23, 2008 και να γινει σταδιακη "εκπαιδευση" των χιονοδρομων αρχιζοντας απο τον εαυτο μας (αυτοεκπαιδευση ,αυτοπειθαρχια),και απο τα παιδια μας που τωρα μπαινουν σε αυτες τις διαδικασιες......Αυτό είναι το πρώτο που χρειάζεται.Προχθές μάλωνα επί ώρες με τον μικρό μου, επειδή δεν του έδινα το έλκηθρο, μέχρι να καταλάβει ότι είναι επικίνδυνο και για αυτόν και για τους υπόλοιπους (είτε φορούν σκι είτε prada...). Τον άφησα αργά το απόγευμα όταν άδειασε το ΧΚ και σε ελεγχόμενο χώρο για να το ευχαριστηθεί με ασφάλεια. Και για να απαντησω ξεκαθαρα στον αγαπητο panpanou (αφου λαβω υποψην μου ολα τα παραπανω), ΝΑΙ ΘΑ ΔΕΧΟΜΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΤΡΟ Και γω θα το δεχόμουν υγ. Από τους τζάμπαμαν τι θα παίρνουν? υγ2. Διάβασα κάπου πρόσφατα (δεν θυμάμαι που, γερνάω...) ότι σε αρκετά ΧΚ των ΗΠΑ, για αντίστοιχους λόγους ως δικαιολογία, έχουν απαγορεύσει την είσοδο των SB. Ξέρει κάποιος κάτι σχετικό? Quote ''...ουκ εν το πολλώ το ευ...'' ...εκτός κι αν είναι χιόνι ή κυβικά τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν μόνο ανοιχτά Share this post Link to post Share on other sites
odyssey 2 Report post Posted January 23, 2008 Και τί εμποδίζει όποιον του αφαιρέσουν μια κάρτα, να αγοράσει την επόμενη Να αφαιρούν και ετήσιες εννοείται. Με την 1η κιολας χωρίς παρατήρηση. Ναί ειμαι υπέρ της αφαίρεσης και εγώ, να μή συγχίζεται και ο panpanou που δεν απαντάμε στο thread Quote no friends on a powder day Share this post Link to post Share on other sites
mainalo 1,542 Report post Posted January 23, 2008 Πολύ ωραία και ποιός θα κρίνει βρε παιδιά οτι εγώ π.χ ο makalu o batucada o kostakal (για παράδειγμα αναφέρω τα ονόματα δεν εχουν καμία σχέση) κάνουν επικίνδυνη χιονοδρομία; Εγω τρέχω ανάλογα με την πείρα που εχω και το σκι που ξέρω και μπορώ να αποφύγω το οπιοδήποτε εμπόδιο. Ο αρχάριος ή ο μέσος χιονοδρόμος εκεί τι γίνεται;Ο αρχάριος που κατεβαινει τη μάυρη και πάει με τα τέσσερα και αντί να στρίβει τα σκι αυτός τον στρίβουν αυτά τι γίνεται;Εγώ πολύ απλά πιστέυω οτι χρειάζεται παιδία και προσοχή σε αυτό που κάνουμε και επίσεις ποτέ να μην κάνουμε πράγματα πάνω απο τις δυνατοτητές μας. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted January 23, 2008 πριν την τιμωρία υπάρχει η πρόληψη .... και το ερώτημα μου είναι πως επιτυγχάνεται η πρόληψη; σωστό αυτό , λέγεται παιδεία και όσον αφορά τους ενήλικες θέληση για αυτοβελτίωση (βέβαια εμπλεκεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και η νοοτροπία μας ως έλληνες , όπου εκεί όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτο...) τι να την κάνω την τιμωρία, όταν έχω ήδη πάθει τα κατάγματα μου ή έχω το παιδί μου με βαρειά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στην εντατική και όταν βγει από κει να είναι ανάπηρο σε όλη του την ζωή; ..... επειδή πήγε να κάνει σκι !!!!! Εντάξει ένα πράγμα το οποίο δεν μου αρέσει σε αυτές τις συζητήσεις είναι τα φόβητρα. Βέβαια απο την εκδοχή σου αυτή φαίνεται οτι δεν το έχεις και σε πολύ εκτίμηση το σκι, ενω απο την άλλη μεριά σκοτόνωνται παιδιά στην ελλάδα ή μένουν ανάπηρα μέσα σε πολυ χειρότερες καταστάσεις , ενώ απο το σκι ουδείς μέχρι τώρα όπως με τόση ευκολεία προφητεύεις. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω διαφορετικά την φράση ..."επειδή πήγε να κάνει σκι !!!!!" ??? Σορυ κιολάς αλλα εγώ ανήκω στην κατηγορία των χιονοδρόμων , που θεωρεί το σκι ένα πολύ συμαντικό κομάτι της ζωής του. όσους ασπάζονται τα γνωστά για την επιτήρηση : "πως θα γίνει αυτό;" "με τι;" "γιατί;" "ποιος θα;" "πότε;" (είναι το γνωστό "παπαρολογίας το ανάγνωσμα" που δεν μας αφήνει να γίνουμε πολιτισμένο κράτος με ΝΟΜΟΥΣ) ...... ε όλους αυτούς μπορώ να τους πάρω μιά βόλτα σε μιά εντατική ή σε ένα κέντρο αποκατάστασης ........ Εχεις εσυ , κάποιες στατιστικές ή δεν ξέρω τι άλλο , όπου δείχνουν οτι οι εντατικές μας είναι γεμάτες απο χιονοδρομόυς που χαροπαλεύουν και που υπήρξαν θύματα της ανευθηνης οργάνωσης στο θέμα της ασφάλειας εκάστοτε ελληνικού κέντρου; στο διά ταύτα λοιπόν, ξαναβάζω το ερώτημα: ΠΡΕΠΕΙ ΕΝΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙ ΚΑΡΤΕΣ; Μόνο σε ακραίες περιπτώσεις ,και όπου υπάρχει/εντοπίζεται σκοπιμότητα απο την μεριά του χιονοδρόμου για επικίνδυνη συμπεριφορά. Σε κάθε άλλη περιπτωση ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΦΕΡΕΙΣ ΚΑΡΤΕΣ. Και εξάλλου είναι και αυτό, όπου επαναλαμβάνομαι , ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ποτε ένας χιονοδρόμος είναι επικινδυνος απο το προσωπικό που υπάρχει στα χιονοδρομικά στην ελλάδα σήμερα; (αντε να είναι δυό τρις που ξέρουν την δουλειά τους...τους άλλους τα ταμεία των χιονοδρομικών δεν τους σηκώνει ή δεν το θέλουν !!!!) έτσι λοιπόν, (και εδώ απαντώ στον Δντή του ΧΚΚ και πολλά χρόνια γνωστό μου Γιώργο Τσεκούρα), όταν το ΧΚΚ ή οποιοδήποτε άλλο Ελληνικό ΧΚ, φάει την πρώτη αγωγή από άνθρωπο που έπαθε ατύχημα ή από τους συγγενείς του και του επιδικαστεί η (... θα είναι) τεράστια αποζημίωση λόγω έλλειψης μέτρων επιτήρησης και διαδικασιών ασφάλειας των χιονοδρόμων), τότε θα τρέχουν τα Χιονοδρομικά Κέντρα να πούνε στο δικαστήριο "...Ντάξει είτε αρέσει είτε όχι , η φύση του αθλήματος είναι τέτοια oπου αυξάνεται ο παράγοντας ατυχήματος , period...." (είπε ο Fidelio !!!) και θα γελάνε και οι κότες ...... Δεν μου αρέσει το σενάριο, αλλά τόχω ξαναδεί το έργο ... Σε 10 χρόνια θα είμαστε κάπως έτσι: " .... Kalavrita ή Arahova ή Kaimktsalan Ski Accident Injury Lawyers Snow Sports Accident Attorneys Winter recreations, including skiing and other sports, can be exciting and entertaining events for the whole family but accidents do happen. Many accidents occur as a result of a person or resort neglecting to properly issue warnings, failing to properly monitor conditions and equipment or insufficiently designing runs or lifts. Until recently, skiers, snowboarders and other winter sport enthusiasts were often unsuccessful in the successful outcome of personal injury court cases. Today victims of ski resort accidents are more likely to receive compensation in contrast to the fines and other disciplinary actions placed on the resort for negligence in maintaining a standard of reasonable consideration in the function of their facilities. If you have been injured in a Kalavrita ski accident, the attorneys at ......... , ............ & .......... will work hard to help you obtain the compensation you need and deserve ...... " είναι η πρώτη σελίδα από διαφήμιση δικηγορικού γραφείου στην Utah των ΗΠΑ, που είναι ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ και στρέφονται κατά των χιονοδρομικών κέντρων και των υπαιτίων των ατυχημάτων. Τα αμερικανικά δικαστήρια έχουν επιδικάσει αποζημιώσεις εκατομμυρίων δολλαρίων και φυλακίσεις στους υπαιτίους ...... τέτοιων ατυχημάτων .... Τα ευρωπαικά δικαστήρια ακολουθούν κατά πόδας ... ένα ψάξιμο στο ίντερνετ θα σας πείσει ...... η Ελλάδα θα έχει σειρά μετά ..... και βέβαια ο πρώτος που θα υποβάλλει αγωγές στα χιονοδρομικά κέντρα , αν ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι, θα είμαι εγώ ..... γι αυτό την κάνουμε την κουβέντα εδώ για να πάρουμε θέση όλοι μας (και των Διευθυντών των χιονοδρομικών συμπεριλαμβανόμενων....) για να μη μας πει κανείς μετά: "...Ντάξει είτε αρέσει είτε όχι , η φύση του αθλήματος είναι τέτοια oπου αυξάνεται ο παράγοντας ατυχήματος , period...." Δηλαδή για σένα το ζήτημα είναι νομικής φύσεως και όχι ουσιαστικό. Εχουμε δει και δικηγόρους ή ατόμα στα χιονοδρομικά να κάνουν αγωγές και για πιο απιστευτα πράγματα, πάντα θα υπάρχει μια τρύπα για να χωθείς και να βγάλεις κάτι ή να εξυπηρετήσεις τα συμφέροντά σου. Οι αμερικάνοι πράγματι μας έχουν δείξει το δρόμο σε αυτό σε όλους τους τομείς της κοινωνικής τους ζωής...., και έχεις τον εκάστοτε αμοιρο τον διευθυντή να τρώει τις μυνήσεις στο κεφάλι την μια πισω απο την άλλη. Αμφιβάλεις απο την άλλη οτι η χιονοδρομία είναι ένα άθλημα , αυξημένης επικινδυνότητας. Το ξέρεις βέβαια οτι οι μέσες ταχύτητες των χιονοδρόμων, ΑΒΙΑΣΤΑ είναι απο 40 έως 70 χιλιόμετρα έτσι; Πράγμα που σήμαίνει οτι ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΠΙΟ ΑΡΓΆ όπως δεν γίνεται να βαδίζεις στον δρόμο λιγότερο απο 5 χιλ/ώρα Η πολυκοσμία -γιατί περι αυτόυ προκειται και όχι λόγω της ταχύτητας -μέσα στις πίστες είναι ένα προβλημα που αντιμετωπίζεται με άλλα μέσα αφου θες να είσαι αυστηρος: Να υποχρεωθεί νομικά το χιονοδρομικό να εκδίδει περιορισμένο αριθμό καρτών τα ΣΚ σύμφωνα με τις δυνατότητες φιλοξενείας των πιστών και με βάση τον παράγοντα ασφάλεια. Τι είναι πιο τραγικό τώρα , να αφαιρείς αβέρτα τις κάρτες ή να μην φουλάρεις τις πιστες με κόσμο; ... Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
leonp 0 Report post Posted January 23, 2008 Πολύ ωραία και ποιός θα κρίνει βρε παιδιά οτι εγώ π.χ ο makalu o batucada o kostakal (για παράδειγμα αναφέρω τα ονόματα δεν εχουν καμία σχέση) κάνουν επικίνδυνη χιονοδρομία; Εγω τρέχω ανάλογα με την πείρα που εχω και το σκι που ξέρω και μπορώ να αποφύγω το οπιοδήποτε εμπόδιο. Ο αρχάριος ή ο μέσος χιονοδρόμος εκεί τι γίνεται;Ο αρχάριος που κατεβαινει τη μάυρη και πάει με τα τέσσερα και αντί να στρίβει τα σκι αυτός τον στρίβουν αυτά τι γίνεται;Εγώ πολύ απλά πιστέυω οτι χρειάζεται παιδία και προσοχή σε αυτό που κάνουμε και επίσεις ποτέ να μην κάνουμε πράγματα πάνω απο τις δυνατοτητές μας. Εσένα δεν θα σου πάρουν τη κάρτα. Ίσως να σου κάνουν παρατήρηση αν κάποιος τρέχει πολύ και εσύ είσαι λίγο πιο γρήγορος και αναγκαστικά είσαι κοντά του χωρίς να μπορείς να τον περάσεις. Τότε (μπορεί) ο πιστέρ να σου πει, περίμενε να φύγει και μετά συνεχίζεις. Αν μπορείς να τον περάσεις ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ και γρήγορα δεν υπάρχει πρόβλημα. Συγκρούσεις θέλουν να αποφεύγουν. Κάρτα παίρνουν (αμέσως) αν σου φύγει το σανίδι και τρέχει στη πίστα ή αν όπως γράφτηκε παραπάνω, κατεβαίνεις το συρόμενο και κάνεις σλάλομ (έσκασα στα γέλια όταν το διάβασα) Πάντως είναι σημαντικό να ξέρουν όσοι κατεβαίνουν βολίδα ανάμεσα από σχολεία, άλλους αρχάριους ή/και σταματημένους, ότι αυτή δεν είναι σωστή συμπεριφορά και μπορεί να χάσεις τη κάρτα. Επίσης, όσοι δεν δέχονται το γεγονός ότι μπορεί να τραυματιστείς στη χιονοδρομία, καλύτερα να καθίσουν στο σαλέ. Αυτό θα ήθελα να το υπογράφουν όλοι όταν αγοράζουν τη κάρτα. Quote Share this post Link to post Share on other sites
TEOXALANDRI 239 Report post Posted January 23, 2008 Η διεθνής ομοσπονδία του σκι (Federation Internationale de ski) έχει ορίσει μια σειρά από κανόνες συμπεριφοράς προκείμένου να μπορούμε με ασφάλεια να χαιρόμαστε τις πίστες: Σεβασμός του άλλου: Κάθε χιονοδρόμος οφείλει να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θέτει σε κίνδυνο τον άλλο. Γνώση της ταχύτητας και της συμπεριφοράς: Κάθε χιονοδρόμος πρέπει να κάνει σκι/snowboard σε χώρο με ορατότητα. Πρέπει να προσαρμόσει την ταχύτητα του, τη συμπεριφορά και τις προσωπικές του ικανότητες σύμφωνα με τις γενικές συνθήκες του εδάφους, του χιονιού, του καιρού καθώς και της πυκνότητας της κυκλοφορίας. Γνώση της κατεύθυνσης: Ο χιονοδρόμος που βρίσκεται ψηλά κατέχει μια δεσπόζουσα θέση, η οποία του επιτρέπει την επιλογή μιας τροχιάς, για αυτό πρέπει να προβλέπει μια κατεύθυνση η οποία εξασφαλίζει την ασφάλεια του χιονοδρόμου που βρίσκεται από κάτω. Προσπέρασμα: Το προσπέρασμα μπορεί να πραγματοποιηθεί από δεξιά ή αριστερά, αλλά πάντοτε με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος έτσι ώστε να προληφθούν οι ελιγμοί του προσπερασθέντος χιονοδρόμου. Είσοδος και εκκίνηση στην πίστα κατάβασης: Κάθε χιονοδρόμος που εισέρχεται στην πίστα κατάβασης οφείλει να εξασφαλίσει, με έλεγχο προς τα επάνω και προς τα κάτω, ότι μπορεί να το κάνει χωρίς κίνδυνο για τον εαυτό του και για τους άλλους. Σταμάτημα: Κάθε χιονοδρόμος πρέπει να αποφεύγει να σταματάει χωρίς να υπάρχει λόγος στις πίστες, στις στενές διαβάσεις ή στις χωρίς ορατότητα. Σε περίπτωση πτώσης ο χιονοδρόμος πρέπει να εγκαταλείψει την πίστα το γρηγορότερο δυνατό. Ανάβαση και κατάβαση με τα πόδια: Ο χιονοδρόμος που ανεβαίνει ή κατεβαίνει δεν πρέπει να χρησιμοποιεί παρά μόνο την άκρη της πίστας. Σεβασμός της σήμανσης και της σηματοδότησης: Ο χιονοδρόμος πρέπει να υπακούει σε όλα τα σήματα - έχουν τοποθετηθεί για την ασφάλεια όλων. Βοήθεια: Σε περίπτωση ατυχήματος κάθε χιονοδρόμος πρέπει να προσφέρει την βοήθειά του. Στοιχεία ταυτότητας: Κάθε χιονοδρόμος μάρτυρας ή υπεύθυνος ή όχι ατυχήματος είναι υποχρεωμένος να δίνει τα στοιχεία της ταυτότητας του για αναγνώριση. Οι παραπάνω κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται τόσο από τους skiers όσο και από τους snowboarders. Snowboarders προσοχή Το μπροστινό πόδι πρέπει να είναι δεμένο στο σανίδι με ένα λουρί Πριν από κάθε αλλαγή κατεύθυνσης ιδιαίτερα πριν από ανάποδες στροφές : κοίταγμα πίσω, μια ματιά γύρω Μην σταματάτε παρά μόνο στην άκρη της πίστας. Μην κάθεστε , μην απλώνεστε στις πίστες. Τοποθετήστε το λυμένο σανίδι βάζοντας αμέσως προς τα κάτω στο χιόνι την πλευρά που βρίσκονται οι δέστρες Αν όλοι τηρούσαν τους κανόνες δεν θα είχαμε θέμα συζήτησης τώρα.... αλλά για να μπορέσει ένα ΧΚ να σου αφαιρέσει την κάρτα... δεν θα πρέπει πρώτα να έχει φροντίσει για την άψογη λειτουργία του..? δλδ στρώσιμο σωστό... επαρκής σήμανση... φρένο στις υπεράριθμες κάρτες κλπ...? Σε ακραίες περιπτώσεις συμφωνώ στην αφαίρεση αλλά από κει και πέρα δεν είναι δυνατόν να βάλεις μυαλό στους ανεγκέφαλους... Quote O Βαθειάς Λάκκας που έγινε Βαθειά Μ@λ@κ@ς Share this post Link to post Share on other sites
mainalo 1,542 Report post Posted January 23, 2008 Στην ανάβαση ήμουν και έκανα σλάλομ και μου πήραν την κάρτα και πολύ καλά μου εκαναν.Και αυτό το κατάλαβα καλύτερα οταν ανέλαβα το Μαίναλο πρίν απο κάποια χρόνια και εκαναν κάποιοι άλλοι σλάλομ και εκτροχιαζόταν ο αναβατήρας.Τι να το κάνεις λοιπόν αλλά και τι φταίνε όλοι οι υπόλοιποι οταν χανουν την ημέρα τους στο σκι για εναν βλάκα. Εγω θα σταθώ πολύ σε αυτό που έγραψε ο φίλος Fidelio δηλ οτι πλέον εδω στην Ελλάδα αντιμετοπίζουμε το πρόβλημα των υπεράριθμων χιονοδρόμων.Κατα την γνώμη μου εκεί θα πρέπει να βρεθεί μια λύση και αμέσως μετά με κάποιους αλητήριους οι οποίοι νομίζουν οτι μπορούν να κάνουν οτι θέλουν. Για το θέμα της ταχύτητας θα πω μόνο οτι πολύ απλά πρέπει να προσέχουμε και εμείς που κατεβαίνουμε αλλά να προσέχουμε και αυτούς που μας έρχονται Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted January 23, 2008 Στο άλλο thread και το οποίο είδα περι όριου ταχύτητας: οκ τα 30 χιλιομετρα είναι μια εξαιρετικά μικρή ταχύτητα για πίστες με κλίσεις ακόμα και των 20 μοιρών. Όποιος έχει κάνει σκι/σανίδα με επίγνωση της τεχνικής του , ξέρει ότι αυτό το όριο των 30 χιλιομέτρων είναι ανυπόστατο. Και βέβαια όλα αυτά τα στατιστικά μεγέθη , από τα ιστορικά περιστατικών των χιονοδρομικών των Άλπεων , λανθασμένα αποτελούν μέτρο σύγκρισης για τα ελληνικά δεδομένα (αν και τα 15.000 στρέμματα + στον Παρνασσό πάνε να αλλάξουν την κατάσταση , και εκεί ναι να ληφθούν κάποια μέτρα – αλλά εγώ φοβάμαι μην πάρει την κάτω βόλτα και αυτό το όνειρο. . . και έχουμε για πιστερ τίποτα σοβαρά κομμάτια που σαν κοράκια θα πέσουν στο μεροκάματο με ΜΗΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ , όπως συνέβαινε πάλαι ποτέ στο εν λόγω χιονοδρομικό…kai μπουμπλε μπουμπλε . . . ). Whatever εγώ νόμιζω οτι δεν χρειάζεται πανικό και μένος, καλύτερο σκι χρειάζεται να μάθουμε και τότε μόνο μπορεί να κολήσει η λογική της ασφάλειας - οι κανόνες τους οποίους κατέθεσε ο teo είναι ξεκάθαροι και απλοί , μόνο που δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν δεν το κατέεις το σπορ . . . Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 23, 2008 Teo, οι 10 πρωτοι κανονες ειναι λιγο-πολυ ο Συμπεριφορας Δεκαλογος του Χιονοδρομου που εμφανιζεται και σαν αρθρο στο Δικτυοτοπο μας http://www.snowclub.gr/articles/view/id/1.snc και pinned thread ειναι στα Θεματα Χιονοδρομια και Ασφαλεια: http://www.snowclub.gr/forums/index.php?showtopic=4875 και το διανεμουμε τυπωμενο σε φυλλαδια του Snowclub στο βουνο. Δεν προσπαθω να μειωσω το (ευπροσδεκτο ) ποστ σου, απλα να θυμισω οτι ο Συλλογος κανει προσπαθεια για την Ασφαλεια. Fidelio: Whatever εγώ νόμιζω οτι δεν χρειάζεται πανικό και μένος, καλύτερο σκι χρειάζεται να μάθουμε και τότε μόνο μπορεί να κολήσει η λογική της ασφάλειας Αμην! Αν και θα προτιμουσα να εχουμε τη λογικη της ασφαλειας ΟΤΑΝ αρχισουμε να μαθαινουμε σκι, και εσαει (γιατι παντα μαθαινουμε) και οπως πολυ σωστα ειπες πολλες φορες, το σκι ενεχει κινδυνους, τελεια και παυλα. Μην το κανουμε ακομη πιο επικινδυνο αγνοωντας τα θεματα ασφαλειας. Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted January 23, 2008 Αν και θα προτιμουσα να εχουμε τη λογικη της ασφαλειας ΟΤΑΝ αρχισουμε να μαθαινουμε σκι, και εσαει (γιατι παντα μαθαινουμε) και οπως πολυ σωστα ειπες πολλες φορες, το σκι ενεχει κινδυνους, τελεια και παυλα. Μην το κανουμε ακομη πιο επικινδυνο αγνοωντας τα θεματα ασφαλειας. Συμφωνώ αλλα: Κάποιος πρεπει να μας μάθει να κάνουμε σκι και η κλισέ προταση εδώ είναι η αναζήτηση για εκπαίδευση σε κάποια σχολή σκι , είναι οι ορειβατικοί σύλλογοι , ακόμα και σεις σαν σύλλογος θα μπορούσατε όχι μόνο να ενημερώνεται αλλά έμπρακτα να εκπαιδεύετε τα μέλη σας μέσα απο κάποιον μηχανισμό με δικούς σας δασκάλους κτλ Αν δεν κάνω λάθως στο τέλος της σαιζόν θα γίνει ένα σεμινάριο της CSIA κατα την πρόταση και πρωτοβουλία απο μακαλου επίσης αν δεν κάνω λάθος. Aλήθεια , ποσοι απο τα μέλη του συλόγου σας έχουν εκδηλώσει ενδιαφερον να παρακολουθήσουν το σεμινάριο αυτο με σκοπο να μεταφέρουν τις όποιες γνώσεις αποκομίσουν στα λοιπα μέλη χαμηλότερου level ? Τυχαίνει να έχω δει το εγχειρίδιο καθώς και κάποια προγράμματα μεθοδολογίας της καναδικής σχολής και μπορώ να πω οτι ειναι μια θαυμάσια εμπειρία να παρακολουθήσει καποιος απο κοντά έναν εκπαιδευτή τους. (οποιος παρακολουθήσει το σεμινάριο αύτό θα ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα στο μυαλό του αναφορικά με το σκι ) . . . Για να μάθουμε λοιπόν χιονοδρομία με ασφάλεια , κάποιος πρέπει να μας δείξει και ο οποίος θα έχεις τις στοιχειώδεις διαπιστεύσεις , βέβαια όπως είπα και παραπάνω αυτο που λέω ακούγονται πολύ κλισέ και δεν ιδρώνουν και πολύ τα αυτιά των περισσότερων - οχι μόνο απο εδώ αλλά και γενικά όσον αφορά το οικείο περιβάλλον των χιονοδρομικών , της ασυδοσίας για τις τιμολογιακές πολιτικές των σχολών , της επιλογής δασκάλων κάθε λογής και απίθανης προελεύσεως και η βαλίτσα παει όλο και πιο μακρυά . . . κτλ κτλ κτλ και αλυσιδωτά ! Για αυτό ότάν ένας ανυποψίαστος άνθρωπος θα ανέβει στο βουνό , μη έχοντας ουσιαστική γνώση για το που βρίσκεται και του περι τέινος προκειται πραγματικά (περι χιονοδρομίας ο λόγος) , αρχίζει την γκρίνια με τον παραλογισμό καλά να κρατεί .... αυτά Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 23, 2008 Συμφωνώ αλλα:Κάποιος πρεπει να μας μάθει να κάνουμε σκι και η κλισέ προταση εδώ είναι η αναζήτηση για εκπαίδευση σε κάποια σχολή σκι , είναι οι ορειβατικοί σύλλογοι , ακόμα και σεις σαν σύλλογος θα μπορούσατε όχι μόνο να ενημερώνεται αλλά έμπρακτα να εκπαιδεύετε τα μέλη σας μέσα απο κάποιον μηχανισμό με δικούς σας δασκάλους κτλ Αν δεν κάνω λάθως στο τέλος της σαιζόν θα γίνει ένα σεμινάριο της CSIA κατα την πρόταση και πρωτοβουλία απο μακαλου επίσης αν δεν κάνω λάθος. Aλήθεια , ποσοι απο τα μέλη του συλόγου σας έχουν εκδηλώσει ενδιαφερον να παρακολουθήσουν το σεμινάριο αυτο με σκοπο να μεταφέρουν τις όποιες γνώσεις αποκομίσουν στα λοιπα μέλη χαμηλότερου level ? Τυχαίνει να έχω δει το εγχειρίδιο καθώς και κάποια προγράμματα μεθοδολογίας της καναδικής σχολής και μπορώ να πω οτι ειναι μια θαυμάσια εμπειρία να παρακολουθήσει καποιος απο κοντά έναν εκπαιδευτή τους. (οποιος παρακολουθήσει το σεμινάριο αύτό θα ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα στο μυαλό του αναφορικά με το σκι ) . . . Για να μάθουμε λοιπόν χιονοδρομία με ασφάλεια , κάποιος πρέπει να μας δείξει και ο οποίος θα έχεις τις στοιχειώδεις διαπιστεύσεις , βέβαια όπως είπα και παραπάνω αυτο που λέω ακούγονται πολύ κλισέ και δεν ιδρώνουν και πολύ τα αυτιά των περισσότερων - οχι μόνο απο εδώ αλλά και γενικά όσον αφορά το οικείο περιβάλλον των χιονοδρομικών , της ασυδοσίας για τις τιμολογιακές πολιτικές των σχολών , της επιλογής δασκάλων κάθε λογής και απίθανης προελεύσεως και η βαλίτσα παει όλο και πιο μακρυά . . . κτλ κτλ κτλ και αλυσιδωτά ! Για αυτό ότάν ένας ανυποψίαστος άνθρωπος θα ανέβει στο βουνό , μη έχοντας ουσιαστική γνώση για το που βρίσκεται και του περι τέινος προκειται πραγματικά (περι χιονοδρομίας ο λόγος) , αρχίζει την γκρίνια με τον παραλογισμό καλά να κρατεί .... αυτά Και παλι συμφωνω! Το σεμιναριο της CSIA θα το επαιρνα αν ειχα το επιπεδο... Παντως και απ' τις συζητησεις στο φορουμ κατι κολλαει σε σχεση με την ασφαλεια. Υπαρχουν αρκετοι εδω με πολυ περισσοτερες γνωσεις/εμπειρια απο μενα και ολο και κατι μαθαινω Φιλικα ΜακηςΜ ΥΓ: Οταν ο γιος μου ηταν στον ΕΟΣ Αχαρνων, πιεζαμε (οχι μονο εγω, αλλα και αλλοι γονεις) να περασουν στα παιδια οχι μονο τεχνικες γνωσεις, αλλα και τη σωστη και ασφαλη συμπεριφορα στο βουνο...με καποια επιτυχια θα ελεγα. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leonp 0 Report post Posted January 24, 2008 Εγω θα σταθώ πολύ σε αυτό που έγραψε ο φίλος Fidelio δηλ οτι πλέον εδω στην Ελλάδα αντιμετοπίζουμε το πρόβλημα των υπεράριθμων χιονοδρόμων.Κατα την γνώμη μου εκεί θα πρέπει να βρεθεί μια λύση και αμέσως μετά με κάποιους αλητήριους οι οποίοι νομίζουν οτι μπορούν να κάνουν οτι θέλουν.Για το θέμα της ταχύτητας θα πω μόνο οτι πολύ απλά πρέπει να προσέχουμε και εμείς που κατεβαίνουμε αλλά να προσέχουμε και αυτούς που μας έρχονται Όσο κόσμο και να έχει η πίστα δεν με ενοχλεί. Σταματώ στην άκρη και περιμένω λίγο. Όταν ξαναξεκινήσω, το μποτιλιάρισμα έχει διαλυθεί και μπορώ παρακάτω να προσπεράσω άνετα. Προτιμώ να κάνω μια-δυο στάσεις παρά να κινούμαι με ελάχιστη ταχύτητα ανάμεσα σε άλλους. Φυσικά δεν μου αρέσει να έχει μεγάλο αριθμό χιονοδρόμων στη πίστα αλλά τα Σ/Κ-αργίες έχει κόσμο. Εκεί που μερικές φορές τρομάζω είναι στο Μπάνσκο, κάτω-κάτω που μαζεύονται χιονοδρόμοι από διαφορετικές πίστες. Ίσια, δεν στρίβω, δεν φρενάρω, προσέχω να μη πέσω πάνω σε κάποιον που πηγαίνει αργά κι όμως πάλι με προσπερνούν με υπερηχητικές ταχύτητες. Γνώση της κατεύθυνσης: Ο χιονοδρόμος που βρίσκεται ψηλά κατέχει μια δεσπόζουσα θέση, η οποία του επιτρέπει την επιλογή μιας τροχιάς, για αυτό πρέπει να προβλέπει μια κατεύθυνση η οποία εξασφαλίζει την ασφάλεια του χιονοδρόμου που βρίσκεται από κάτω. Σίγουρα αυτός που είναι ψηλά και βλέπει τον άλλο πιο κάτω που κινείται αργά, πρέπει να διαλέγει ταχύτητα και τροχιά ώστε να μη προκληθεί ατύχημα. Όμως και ο κάτω χιονοδρόμος, αν διαθέτει στοιχειώδη ευφυία, θα προσέξει ποιος έρχεται από ψηλά πριν αλλάξει πορεία. Σε περίπτωση ατυχήματος, δεν έχει σημασία ποιος ευθύνεται αλλά ποιος τραυματίστηκε. Quote Share this post Link to post Share on other sites
TEOXALANDRI 239 Report post Posted January 24, 2008 Teo, οι 10 πρωτοι κανονες ειναι λιγο-πολυ ο Συμπεριφορας Δεκαλογος του Χιονοδρομου που εμφανιζεται και σαν αρθρο στο Δικτυοτοπο μας http://www.snowclub.gr/articles/view/id/1.snc και pinned thread ειναι στα Θεματα Χιονοδρομια και Ασφαλεια: http://www.snowclub.gr/forums/index.php?showtopic=4875 και το διανεμουμε τυπωμενο σε φυλλαδια του Snowclub στο βουνο. Δεν προσπαθω να μειωσω το (ευπροσδεκτο ) ποστ σου, απλα να θυμισω οτι ο Συλλογος κανει προσπαθεια για την Ασφαλεια. Bρε Μάκη... τους κανόνες της FIS έγραψα... Απλά για να μπουν στο τόπικ... και μετά απάντησα στην ερώτηση του τόπικ... Αφού αυτό ζητάει ο Panpanou.... Toν γνωρίζω τον δεκάλογο... Όσο κόσμο και να έχει η πίστα δεν με ενοχλεί. Σταματώ στην άκρη και περιμένω λίγο. Όταν ξαναξεκινήσω, το μποτιλιάρισμα έχει διαλυθεί και μπορώ παρακάτω να προσπεράσω άνετα. Προτιμώ να κάνω μια-δυο στάσεις παρά να κινούμαι με ελάχιστη ταχύτητα ανάμεσα σε άλλους. Φυσικά δεν μου αρέσει να έχει μεγάλο αριθμό χιονοδρόμων στη πίστα αλλά τα Σ/Κ-αργίες έχει κόσμο. Aυτό ακριβώς κάνω και εγώ... Quote O Βαθειάς Λάκκας που έγινε Βαθειά Μ@λ@κ@ς Share this post Link to post Share on other sites