Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found

Recommended Posts

Επειδή το είχα υποσχεθεί , ορίστε το παρακάτω attachment που αφορά την μέθοδο fartlek και την φιλοσοφία προετοιμασίας για την pre-season περίοδο. Πρόκειται για γενικό stimulant - βασική αεροβίωση, όπου ελεύθερα ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει και να "παραμυθιάσει" τον εαυτό του οτι παίρνει και κάποια ειδικά adaptions ... :)

Αν παίζει κάποιο πρόβλημα με το συνημμένο , μπορείτε να το διαβάσετε και εδώ : Fartlek , ask for it by name

fartlek.doc

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

το ζέσταμα & πλάγιες αναπηδήσεις ΟΚ. όπως και υπερπήδηση εμποδίων για την εκρηκτικότητα. άλματα και slalom ανάμεσα στα δεντρα (με μπατον! :P ) δεν εχω δοκιμάσει.

για την βελτίωση φυσικής κατάστασης ενόψει σεζόν (αν και εχει ξεκινήσει) χωρίς τον κίνδυνο εξάντλησης (και αποφυγή τραυματισμών) 1 φορα/εβδ. το fartlek χιονοδρομίας είναι αρκετό? (με μικροκυκλο την εβδομάδα)

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

άλματα και slalom ανάμεσα στα δεντρα (με μπατον! ohmy.gif ) δεν εχω δοκιμάσει.

Ναι , φαντάσου σαν να κάνεις trekking (εχεις κάνει ποτέ; ) με την διαφορά οτι θα τρέχεις με μέτρια - υπομέγιστη ένταση κάνοντας σλαλομ ανάμεσα απο δέντρα. Σκοπός εδώ είναι να δουλεύεις γαλακτική αντοχή και προσθέτοντας κάποια στοιχεία μιμητικά για τον κορμό , όταν μπαίνεις πχ στην στροφή το εσωτερικό χέρι οδηγεί , το εξωτερικό ακολουθεί κ.ο.κ. Δεν τρέχεις με αρμονική αντιμετάθεση - προφανώς την ώρα της στροφής (μπρος πίσω τα χέρια ), το ίδιο ισχύει και χωρίς τα μπατόν. Πάντα όταν μιλάμε για τις τρις φάσεις της στροφής,- την είσοδο -την "γραμμή πτώσης" - και την έξοδο της στροφής. Μέχρι την επόμενη στροφή τρέχεις ελεύθερα αν είσαι χωρίς τα μπατόν σου.

για την βελτίωση φυσικής κατάστασης ενόψει σεζόν (αν και εχει ξεκινήσει) χωρίς τον κίνδυνο εξάντλησης (και αποφυγή τραυματισμών) 1 φορα/εβδ. το fartlek χιονοδρομίας είναι αρκετό?

Αρκετό είναι , εφόσον γυμνάζεις 1 ή 2 φορές μέσα στην εβδομάδα την γαλακτική σου αντοχή έστω με άλλο τρόπο , που εδώ που τα λέμε πάλι ένα είδος fartlek θα είναι γιατί μονο με διαλειμματική άσκηση (τρέξιμο) βελτιώνεται αυτό.

Οσο για την εξάντληση , προφανώς ακούς το σώμα σου , δεν καταπιέζεσαι και διαμορφώνεις τις εντάσεις και τον όγκο άσκησης ανάλογα την διαθεσή σου , αν δεν θες να πας για παράδειγμα μια μέρα γιατί νιώθεις πτώμα ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΣ. Για τους τραυματισμούς , εφόσον έχεις και ένα ψηλοιστορικό με το γόνατο , επιλέγεις προσεκτικά τις ασκήσεις σου καθώς και τον ρυθμό σου και την ένταση που χρησιμοποιείς - ΔΕΝ ρισκάρεις και ακούς το σώμα σου , πχ ένα μικρό τσίμπημα είναι αρκετό για να χαλαρώσεις την ένταση ή για να αλλάξεις την ασκηση ή για να σταματήσεις, αναλόγως , δυστυχώς για αυτά τα πράγματα , συμβουλές απο το νετ είναι εξαιρετικά δύσκολο , αλλά νομίζω καταλαβαίνεις το νόημα.

Γενικώς το παραπάνω fartlek δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια "παραμύθα" για προσομοίωση , κοινώς αν κάνεις μόνο σουηδικό fartlek ή διαλειμματικό τρέξιμο 2 -3 φορές την εβδομαδα κάνεις την ίδια προετοιμασία όσον αφορά την γενική φυσική κατάσταση. Απο κει και περα ο,τι δρομική άσκηση προσθέσεις για καλό είναι.

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

κατάλαβα, ευχαριστώ. το τρέξιμο με τα μπατόν η και χωρίς (με την ανάλογη κίνηση των χεριών έτσι όπως την εξηγείς) είναι καλή άσκηση πιστεύω. εχω παρατηρήσει πολλες φορες στο σκι ότι μπαινω στη στροφή με το κεφάλι (οσο αστείο και να ακούγεται) και οχι με το σωμα

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

..εντάξει , αυτό θα το διορθώσεις πάνω στο βουνό Όλγα και όχι μέσα απο την ξηρή προπόνηση σε όποια μορφή και αν επιλέξεις να ακολουθείς ! Παρεμπιπτόντως αν σου είναι άβολο να κάνεις κάποια άσκηση , απλά δεν την κάνεις φερειπειν κάνε σλαλομ ΧΩΡΙΣ μπατον. Δεν μπορείς να δουλέψεις movement patterns έξω απο το terrain , η συμβολή της μιμητικής άσκησης για όποιο άθλημα και αν μιλάμε είναι γενικής φύσεως και εισαγωγική , ΔΕΝ προσφέρει πολλά πράγματα.

Τρίχες!

Εγώ θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι ο karate kid είχε μάθει πολεμικές τέχνες βάφωντας τον φράχτη του Κινέζου. :rolleyes:

πες τα δάσκαλε!!! :rolleyes:

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

O Miyagi ήτο Γιαπωνέζος ... και επίσης πολύ θα ήθελα να δώ τον ατροφικό Daniel sun σε ένα Κ1 ρινγκ,... ;)

Εγώ ακολουθώ εδώ και 2 βδομάδες ένα πρόγραμμα εκγύμνασης που λέγεται air alert, που στοχεύει στη βελτίωση του άλματος και της εκρηκτικότητας (δεν αφορά μόνο το σκί φυσικα). Είναι βαρύ όμως (3 φόρες την εβδομάδα διαφόρων ειδών άλματα, με πάρα πολλές επαναλήψεις) και μάλλον θα το σταματήσω μόλις ξεκινήσει η χιονοδρομική περίοδος για τα καλά. :rolleyes:

Η πλειομετρική προπόνηση , γιατί περι αυτού προκειται το air alert , προϋποθέτει καλές βάσεις στο μυοσκελετικό. Διαφορετικά ένας αρχάριος εύκολα μπορεί να τραυματιστεί ή να προκαλέσει κακές προσαρμογές μικροσκοπικά , να αισθάνεται δηλαδή μόνιμες ενοχλήσεις σε αρθρώσεις , συνδέσμους , περιοστεο κτλ κτλ , ειδικά στις κνήμες του (καλάμια) . (που πιστεύω οτι ήδη πρέπει να σε πονάνε) Θέλει προσοχή λοιπον και σίγουρα δεν ενδείκνυται για αρχάριους ...

Απο την άλλη η πλειομετρική προπόνηση σε περίοδο προετοιμασίας για τους αθλητές - χιονοδρόμους , είναι επιτακτική. Αυτό συμβαίνει χονδρικά γιατί η πιο σημαντική φάση της μυικής συστολής στο σκι είναι η έκκεντρη φάση (πλειομετρική συστολή), οπερ και οι μεγαλύτερες δυνάμεις στο σώμα εφαρμόζονται την ώρα που ελεγχει ο αθλητής την γωνιώδη θέση του την ώρα της καθόδου.

Η πλειομετρική προπόνηση , γιατί περι αυτού προκειται το air alert , προϋποθέτει καλές βάσεις στο μυοσκελετικό. Διαφορετικά ένας αρχάριος εύκολα μπορεί να τραυματιστεί ή να προκαλέσει κακές προσαρμογές μικροσκοπικά , να αισθάνεται δηλαδή μόνιμες ενοχλήσεις σε αρθρώσεις , συνδέσμους , περιοστεο κτλ κτλ , ειδικά στις κνήμες του (καλάμια) . (που πιστεύω οτι ήδη πρέπει να σε πονάνε) Θέλει προσοχή λοιπον και σίγουρα δεν ενδείκνυται για αρχάριους ...

Απο την άλλη η πλειομετρική προπόνηση σε περίοδο προετοιμασίας για τους αθλητές - χιονοδρόμους , είναι επιτακτική. Αυτό συμβαίνει χονδρικά γιατί η πιο σημαντική φάση της μυικής συστολής στο σκι είναι η έκκεντρη φάση (πλειομετρική συστολή), οπερ και οι μεγαλύτερες δυνάμεις στο σώμα εφαρμόζονται την ώρα που ελεγχει ο αθλητής την γωνιώδη θέση του την ώρα της καθόδου.

Σευχαριστώ που απάντησες, γιατί ήταν και δική μου απορία, είχα διαβάσει και αναλογα σχετικά άρθρα, για προσοχή στο στους τραυματισμούς που μπορεί να προκαλέσει το Air alert, ή πλειομετρική προπόνηση όπως το λες. Η αλήθεια είναι ότι τελείωσα την 3η εβδομάδα προπόνησης, και μπορώ να πω ότι ειδικά τις 2 πρώτες εβδομάδες το πάνω μέρος των γονατων μου δεν πόναγαν, αλλά "εκαιγαν". Τώρα πλεον το νιώθω αυτό μόνο μετά τη προπόνηση (φροντίζω να κάνω καλή προθέρμανση, και μετά διατάσεις και τα άλματα μόνο με αθλητικά και πάνω σε χαλί). Δεν το ξεκίνησα απότομα, είχε προηγηθεί 1 μηνας γυμναστηρίου, και γενικά φροντίζω να αθλούμαι, 2 φορές την εβδομάδα οπωσδήποτε. Δεν ξέρω κατά πόσο μεγαλύτερη προετοιμασία θα έπρεπε να είχε προηγηθεί βέβαια, αυτό θα ήθελα να το ακούσω..

Ξέρω ότι εμπεριέχει κάποιο ρίσκο αυτό που κάνω, παρολαυτά πιστεύω ότι προσέχω αρκετα...

Κοίτα όσο δεν έχεις πόνους/ενοχλήσεις είσαι οκ , αλλά ακόμα και αν εμφανιστούν "πονάκια" απλά θα δώσεις περισσότερο χρόνο στο σώμα σου (μια μέρα day -off ή και παραπάνω ) , να το διαχειριστεί κατάλληλα ο οργανισμός σου (να "αναρρώσεις" ) μέχρι να μην έχεις ύποπτα συμπτώματα. Δεν σε βιάζει κάτι ώστε να κάνεις την μία προπόνηση πίσω απο την άλλη , κάνε τα γούστα σου με τις αλματικές, αλλά να δίνεις σημασία στο ΠΩΣ το σώμα εκλαμβάνει τα ερεθίσματα που του δίνεις.

Πλειομετρική προπόνηση κάνουν οι χιονοδρόμοι , στανταρ πράγματα (έχω ενδεικτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα για το τι έκανε ο Tompa φερειπειν στην πλειομετρική του ).

(έχω ενδεικτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα για το τι έκανε ο Tompa φερειπειν στην πλειομετρική του ).

Αν και βγαίνουμε λίγο οφφτόπικ, δεν το ποστάρεις, γιατι φαίνεται ενδιαφέρον :blink:

Ναι, με κάποια ευκαιρία να το κάνω για εγκυκλοπαιδικούς λόγους ωστόσο, γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα. Προφανώς γιατί το ίδιο το πρόγραμμα προπόνησης για άλλους λειτουργεί και για άλλους όχι, ενώ για άλλους μπορεί να αποβεί και "καταστροφικό" . Ενδεικτικά όμως μπορεί να πάρεις κάποιες ιδέες. Δώστε όμως χρόνο γιατί δεν το έχω σε κάποιο αρχείο , και θα πρέπει να το καταχωρήσω σε κάποιο .doc για να σας το ανεβάσω.

Ναι, με κάποια ευκαιρία να το κάνω για εγκυκλοπαιδικούς λόγους ωστόσο, γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα. Προφανώς γιατί το ίδιο το πρόγραμμα προπόνησης για άλλους λειτουργεί και για άλλους όχι, ενώ για άλλους μπορεί να αποβεί και "καταστροφικό" . Ενδεικτικά όμως μπορεί να πάρεις κάποιες ιδέες. Δώστε όμως χρόνο γιατί δεν το έχω σε κάποιο αρχείο , και θα πρέπει να το καταχωρήσω σε κάποιο .doc για να σας το ανεβάσω.

Σίγουρα... είπαμε δεν κάνουμε και πρωταθλητισμό.

Θα ήθελα να το δώ σε σύγκριση με τις ασκήσεις του Air alert, αυτό μόνο :)

για όσους θέλουν να ρίξουν μια ματιά στο air alert εδώ

Τελικά αφού τελείωσα τις 7 πρώτες εβδομαδες air alert, τα πόδια μου ήθελαν αρκετά μεγάλη ανάρρωση, αφού 2 βδομάδες αφού το σταμάτησα παρατηρώ αύξηση του άλματος μου (!). Είναι όντως μεγάλη καταπόνηση και χαίρομαι που ολοκλήρωσα εστω και το μισό.