makistop 8 Report post Posted March 27, 2009 Η ασφαλής πτώση είναι το διαβατήριο για καλύτερο σκι...τολμήστε...με υπολογισμένο ρίσκο Quote ''...ουκ εν το πολλώ το ευ...'' ...εκτός κι αν είναι χιόνι ή κυβικά τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν μόνο ανοιχτά Share this post Link to post Share on other sites
Athos 12 Report post Posted March 27, 2009 Εκτός πίστας ; όποτε θέλει ο καθένας. Μόνο να θυμάται, δε χρειάζεται κατευθείαν κατάβαση. Το εκτός είναι περιπέτεια, μια διάσχιση με τραβέρσες, μερικές απαλές στροφούλες είναι αρκετές. Χρειάζεται σιγά-σιγά να αποκτήσει την αίσθηση του εδάφους, εκεί που τα σκί μπαίνουν σαν σε τροχιά τραίνου, να καταλάβει ότι το εκτός δε συγχωρεί τα λάθη και η πτώση μπορεί να κάνει ζημιά μεγάλη. Λοιπόν ναι στο εκτός αλλά χαλαρά.. Edit στα παρακάτω "Η πτώση είναι το διαβατήριο για καλύτερο σκι...τολμήστε..." Όχι για το εκτός Λούη, "Η ασφαλής πτώση είναι το διαβατήριο για καλύτερο σκι...τολμήστε...με υπολογισμένο ρίσκο" Ασφαλής πτώση υπάρχει μόνο στην πίστα, Quote Share this post Link to post Share on other sites
Yota 472 Report post Posted March 27, 2009 Η ασφαλής πτώση εκ των υστέρων φαίνεται!!!! Quote Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα......... Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted March 27, 2009 Edit στα παρακάτω "Η πτώση είναι το διαβατήριο για καλύτερο σκι...τολμήστε..." Όχι για το εκτός Λούη, "Η ασφαλής πτώση είναι το διαβατήριο για καλύτερο σκι...τολμήστε...με υπολογισμένο ρίσκο" Ασφαλής πτώση υπάρχει μόνο στην πίστα, Αν δεν βρέξεις κώλο, ψάρι δεν τρως...που λέει και η παροιμία... Δεν υπάρχει άνθρωπος που έμαθε σκι και δεν έπεσε εκατοντάδες φορές εκτός πίστας...και μάλιστα ακόμα πέφτει και εξελίσσεται. Εντάξει είπαμε να προσέχουμε, αλλά μην τα μπερδεύουμε, αν δεν τολμήσουμε σκι δεν μαθαίνουμε. Όποιος νομίζει ότι έμαθε και δεν πέφτει, προφανώς δεν πιέζει τα όρια του καθόλου και είναι σε χρόνιο πλατώ, κάτω των δυνατοτήτων του. Μην μπερδεύουμε την ασφάλεια με την τόλμη. Μερικοί δεν τολμούν και είναι πολύ λιγότερο "ασφαλείς", από πολλούς τολμηρούς... Πάνω από τους μισούς τραυματίες εδώ μέσα τους βρήκε σε άσχετη φάση, χωρίς να ρισκάρουν, καθόλου σχεδόν... Εγώ λέω πως θα γίνουμε καλύτεροι... Τα πλαίσια του υπολογισμένου ρίσκου, είναι πολύ σχετικά, ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο... Το πόσο θα τολμήσει ο καθένας εξαρτάται και πάλι από το επίπεδο του και τα γονίδια του. Κάντε δυναμικό σκι με πλήρη συγκέντρωση, αυτό είναι το "μυστικό" και πηγαίνετε για σκι εκτός πίστας με καλύτερους, ώστε να πιέζεστε. Μην ξεχνάμε ότι το σκι εκτός πίστας είναι κάτι σαν ομαδικό σπορ και έχουμε ανάγκη την παρέα μας. Ακόμα και σε γκρέμια να πηγαίνουμε μόνοι, θα πρέπει κάποιος να μας βλέπει και να μπορεί να μας βοηθήσει αν χρειαστεί... Αυτά και τα ξαναλέμε... Quote Share this post Link to post Share on other sites
makistop 8 Report post Posted March 27, 2009 Αν δεν βρέξεις κώλο, ψάρι δεν τρως...που λέει και η παροιμία...Δεν υπάρχει άνθρωπος που έμαθε σκι και δεν έπεσε εκατοντάδες φορές εκτός πίστας...και μάλιστα ακόμα πέφτει και εξελίσσεται. Εντάξει είπαμε να προσέχουμε, αλλά μην τα μπερδεύουμε, αν δεν τολμήσουμε σκι δεν μαθαίνουμε. Όποιος νομίζει ότι έμαθε και δεν πέφτει, προφανώς δεν πιέζει τα όρια του καθόλου και είναι σε χρόνιο πλατώ, κάτω των δυνατοτήτων του. Μην μπερδεύουμε την ασφάλεια με την τόλμη. Μερικοί δεν τολμούν και είναι πολύ λιγότερο "ασφαλείς", από πολλούς τολμηρούς... Πάνω από τους μισούς τραυματίες εδώ μέσα τους βρήκε σε άσχετη φάση, χωρίς να ρισκάρουν, καθόλου σχεδόν... Εγώ λέω πως θα γίνουμε καλύτεροι... Τα πλαίσια του υπολογισμένου ρίσκου, είναι πολύ σχετικά, ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο... Το πόσο θα τολμήσει ο καθένας εξαρτάται και πάλι από το επίπεδο του και τα γονίδια του. Κάντε δυναμικό σκι με πλήρη συγκέντρωση, αυτό είναι το "μυστικό" και πηγαίνετε για σκι εκτός πίστας με καλύτερους, ώστε να πιέζεστε. Μην ξεχνάμε ότι το σκι εκτός πίστας είναι κάτι σαν ομαδικό σπορ και έχουμε ανάγκη την παρέα μας. Ακόμα και σε γκρέμια να πηγαίνουμε μόνοι, θα πρέπει κάποιος να μας βλέπει και να μπορεί να μας βοηθήσει αν χρειαστεί... αυτό ορίζω ως υπολογισμένο ρίσκο. Συγκεντρώνομαι, βλέπω αυτούς που ξέρουν, πιέζομαι και προσπαθώ, έχω κοντά μου κάποιον να με βοηθήσει Αυτά και τα ξαναλέμε... όσο για το ''ασφαλής'' πτώση..προτιμώ να επιλέξω που και πως θα πέσω ώστε να μην πάθω ζημιά (τεχνικής Brianson ) παρά να επιλέξει η πλαγιά που, πως και με τι επιπτώσεις θα με ρίξει Κι' αυτό τόλμη θέλει Quote ''...ουκ εν το πολλώ το ευ...'' ...εκτός κι αν είναι χιόνι ή κυβικά τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν μόνο ανοιχτά Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted March 29, 2009 (.....) ολοι οι αλλοι που πατε στα απατητα εχετε μαθει τις σωστες βασεις του σκι στην πιστα και λετε ας βγουμε και εκτος πιστας τωρα? Φίλε spider , ισχύει ακριβώς έτσι οπως το έγραψες. Δεν τίθεται θέμα υποκειμενισμού εδώ ούτε εγωκεντρισμού , ΑΝ δεν κάνεις σωστό σκι εντός πίστας είναι ΣΙΓΟΥΡΟ οτι εκτός πίστας θα αντιμετωπισεις πολλά προβλήματα. ειδικά για τους αρχάριους. Υπάρχει μια βασική αρχή για όλες τις δραστηριότητες , τις κινητικές : Από τα εύκολα στα δύσκολα, από τα απλά στα πιο σύνθετα κ.ο.κ. (Αυτή η αρχή εδώ που τα λέμε διέπει τα πάντα όσον αφορά την ανθρώπινη υπόσταση. ) Γιατί να υπάρχει εξαίρεση και στο σκι ; Δηλαδη εχετε μαθει να κανετε ενα καλο αξιοπρεπεστατο σκι στην πιστα αλλα η ιδια η πιστα σας φαινετε λιγη οποτε πατε πλεον στα απατητα?? Αυτό που ισχύει περισσότερο είναι το εξής: επέρχεται ένα είδος κορεσμού . οπότε το εκτός πίστας για πολλούς είναι μια εναλακτική μορφή χιονοδρομίας , τόσο απλά. Απο κει και πέρα,... ΝΑΙ αιωρείται ένας μύθος οτι όποιος κάνει εκτός πίστας σκι , είναι το απόλυτο φρικικό της φύσης ... λολ , δεν υπάρχει αυτό , οπότε συμφωνώ μαζί σου , οτι δηλαδή δεν είναι θέμα αξιοπρέπειας ή μιας κριτικής για το ποιός κάνει "ωραίο και τρομερό" σκι. Συμπερασματικά έχω να πω το εξής , η διασκέδαση είναι ένα θέμα , περνάς καλύτερα όσο κάνεις την ζωή σου πιο εύκολη στο βουνό. Από την άλλη όμως πιο επίκαιρο είναι το ζήτημα των τραυματισμών , διαπιστώνω - παρακολουθώντας σιωπηλά το thread με τους τραυματισμούς - οτι υπάρχει μια μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στις συμβουλές που αιωρούνται ένθεν κακείθεν και τις ..ρίξεις χιαστών. Αυτό για να προβληματιστεί ο κόσμος που συμετέχει στο φορουμ ..συμβουλευτικά ... Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
ChristosZ 2,649 Report post Posted March 29, 2009 Από την άλλη όμως πιο επίκαιρο είναι το ζήτημα των τραυματισμών , διαπιστώνω - παρακολουθώντας σιωπηλά το thread με τους τραυματισμούς - οτι υπάρχει μια μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στις συμβουλές που αιωρούνται ένθεν κακείθεν και τις ..ρίξεις χιαστών. Αυτό για να προβληματιστεί ο κόσμος που συμετέχει στο φορουμ ..συμβουλευτικά ... Ε ,γράψε κι εκεί τίποτα ντε! Εννοείς ότι φταίει κάτι,ότι παρασύρονται π.χ. κάποιοι χωρίς να εκτιμούν σωστά το επίπεδο ή τις δυνατότητές τους? Είναι κάτι που πρέπει να προσέχει κανείς για να αποφύγει τραυματισμούς ? σορυ αν δεν κατάλαβα καλά Quote Γιατρέ τα βλέπω όλα άσπρα!Είμαι σοβαρά? Share this post Link to post Share on other sites
skimad 665 Report post Posted March 29, 2009 Αν δεν βρέξεις κώλο, ψάρι δεν τρως...που λέει και η παροιμία...Δεν υπάρχει άνθρωπος που έμαθε σκι και δεν έπεσε εκατοντάδες φορές εκτός πίστας...και μάλιστα ακόμα πέφτει και εξελίσσεται. Εντάξει είπαμε να προσέχουμε, αλλά μην τα μπερδεύουμε, αν δεν τολμήσουμε σκι δεν μαθαίνουμε. Όποιος νομίζει ότι έμαθε και δεν πέφτει, προφανώς δεν πιέζει τα όρια του καθόλου και είναι σε χρόνιο πλατώ, κάτω των δυνατοτήτων του. Μην μπερδεύουμε την ασφάλεια με την τόλμη. Μερικοί δεν τολμούν και είναι πολύ λιγότερο "ασφαλείς", από πολλούς τολμηρούς... Πάνω από τους μισούς τραυματίες εδώ μέσα τους βρήκε σε άσχετη φάση, χωρίς να ρισκάρουν, καθόλου σχεδόν... Εγώ λέω πως θα γίνουμε καλύτεροι... Τα πλαίσια του υπολογισμένου ρίσκου, είναι πολύ σχετικά, ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο... Το πόσο θα τολμήσει ο καθένας εξαρτάται και πάλι από το επίπεδο του και τα γονίδια του. Κάντε δυναμικό σκι με πλήρη συγκέντρωση, αυτό είναι το "μυστικό" και πηγαίνετε για σκι εκτός πίστας με καλύτερους, ώστε να πιέζεστε. Μην ξεχνάμε ότι το σκι εκτός πίστας είναι κάτι σαν ομαδικό σπορ και έχουμε ανάγκη την παρέα μας. Ακόμα και σε γκρέμια να πηγαίνουμε μόνοι, θα πρέπει κάποιος να μας βλέπει και να μπορεί να μας βοηθήσει αν χρειαστεί... Αυτά και τα ξαναλέμε... +1 Quote DALTONS POW ROBBERY..... Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted March 30, 2009 Εννοείς ότι φταίει κάτι,ότι παρασύρονται π.χ. κάποιοι χωρίς να εκτιμούν σωστά το επίπεδο ή τις δυνατότητές τους? Περίπου αυτό. Κοίτα όταν έχεις ένα δείγμα πολλών ατόμων που έχουν τον ίδιο τραυματισμό (ρίξεις στο γόνατο) κοιτάς να δεις ποιά κοινά στοιχεία τους συνδέουν για να δεις περίπου τι φταίει. Να σου δώσω ένα παράδειγμα το οποίο όμως δεν μπορώ να σου πω οτι το έχω μετρήσει κιόλας - κάτι το οποίο μπορεί να γίνει με βασικές γνώσεις στατιστικής ... ,λοιπόν , μεταξύ άλλων έχω παρατηρήσει απο τις περιγραφές των μελών οτι οι κάποιοι φέρουν ακατάλληλο εξοπλισμό για το επιπεδό τους , πιο συγκεκριμένα αγοράζουν φαρδιά πέδιλα λόγω "μοδός" χωρίς να τα χρειάζονται πραγματικά , δεδομένου οτι θέλουν να κάνουν σκι και εκτός πίστας ή γιατι το επιτάσει ...ένα θεός ξέρει τι .. . Αυτό όμως που δεν ξέρουν είναι οτι λόγο αργής επαναφοράς και κυρίως στις μικρές ταχύτητες , αυξάνουν τις πιθανότητες για επώδυνες στρεπτικές τάσεις της ποδοκνημικής τους.... αυτό είναι ένα στοιχείο ας πούμε που το συνδιάζεις και με άλλους παράγοντες , όπως την φυσική κατάσταση , την ιδιοσυγκρασία κτλ - ωστόσο το πιο βασικό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι η επιλογή εξοπλισμού η οποία δυστυχώς τροφοδοτείται και απο μέλη πιο έμπειρα στο σκι , που επηρεάζουν και κόσμο... Είναι κάτι που πρέπει να προσέχει κανείς για να αποφύγει τραυματισμούς ? Τι γίνεται τώρα , είμαστε σε ένα φόρουμ που ΔΕΝ έχει αποφασιστεί ΤΙ γραμμή πρέπει να ακολουθηθεί ως προς τις συμβουλές για επιλογή εξοπλισμού αναφορικά με το επίπεδο και τα θέλω του αναγνώστη , για τις τεχνικές συμβουλές , για συμβουλές φυσικής κατάστασης και ο καιθένας γράφει οτι του κατέβει στο κεφάλι (χωρίς παρεξηγήση) , προτρέπει δηλαδή με βάση την θεία φώτηση να πει κάτι για τα μεγέθη ,τις διαστάσεις του εξοπλισμού , την εξασκήσή του ΧΩΡΙΣ να ξέρει γιατί το λέει ή βάζοντας μπροστά τον υποκειμενισμό του από μια τάση ανταγωνισμού. Αυτό που πρέπει να προσέχει κανείς , φίλε ChristosZ, είναι οι ..συμβουλές του. Θεωρώ οτι για στοιχειώδη πράγματα , όπως είναι οι κατηγορίες εξοπλισμού μιας και αναφέρθηκα σε αυτό το παράδειγμα , θα έπρεπε να υπάρχει μια κοινή γραμμή που να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες που αφορούν το σκι... ΑΝ κάποιος θέλει να γράψει τα απομνημονεύματά του , μπορεί να το κάνει και να γελάσουμε κιόλας .... αλλά ... αλλά υπάρχει ένα αλλά.. Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Captain Powder 2,135 Report post Posted March 30, 2009 Παλιά καουμπόικη παροιμία : "You don't go to a gunfight with a knife" Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted March 30, 2009 Παλια Ελληνικη παροιμια: "Του φευγατου η μανα, δεν εκλαψε ποτε!" Αγγλιστι... "Don't take the risk, if you can't afford it!" (Ισχυει και για το Χρηματιστηριο ) Ο Fidelio λεει καποια πραγματα που μου ηχουν σαν αληθειες (εχουν περασει και απο το δικο μου κρανιο...). Παρακαλω συνεχιστε! Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
spider 2,124 Report post Posted March 30, 2009 Οπως τα λεει ο Χρηστος(fidelio) ειναι και ακριβως αυτος ηταν ο λογος που ανοιξα αυτο το τοπικ.......................αλλά ποιος μας ακουει........... Τουλαχιστον ρε Χρηστο ας ειναι αυτο το τοπικ η αρχη της σωστης αυτοκριτικης ειδικα για τα εκτος πιστας διοτι ετσι ισως προληφθουν μελλοντικοι τραυματισμοι απο αγνοια σε τεχνικες σε εξοπλισμους σε πεδια σε............... Quote Την υγειά μας παιδιά και όλα τα άλλα είναι.... The Daltons...jack www.skimag.gr Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted March 30, 2009 είμαστε σε ένα φόρουμ που ΔΕΝ έχει αποφασιστεί ΤΙ γραμμή πρέπει να ακολουθηθεί ως προς τις συμβουλές για επιλογή εξοπλισμού αναφορικά με το επίπεδο και τα θέλω του αναγνώστη , για τις τεχνικές συμβουλές , για συμβουλές φυσικής κατάστασης και ο καιθένας γράφει οτι του κατέβει στο κεφάλι (χωρίς παρεξηγήση) , προτρέπει δηλαδή με βάση την θεία φώτηση να πει κάτι για τα μεγέθη ,τις διαστάσεις του εξοπλισμού , την εξασκήσή του ΧΩΡΙΣ να ξέρει γιατί το λέει ή βάζοντας μπροστά τον υποκειμενισμό του από μια τάση ανταγωνισμού. δυστυχώς αυτό είναι σχεδόν αδυνατο να ελεγχθεί απο το φόρουμ... πρέπει να καλλιεργηθεί στα "δάχτυλα" του καθένα που δίνει τις συμβουλές του... για να γυρίσουμε λίγο στα του εκτός πίστας γιατί το παραπάνω είναι γενικό και οι περισσότερες χοντράδες είναι για σκι εντος πίστας... άλλο πράγμα το πότε θα αποφασίσεις να βγείς σε απάτητο χιόνι και άλλο πράγμα ο "ειδικός" εξοπλισμός. Η ουσία είναι όμως ότι αν δεν βρέξεις κώλο δεν θα μάθεις ποτέ οπως λέει ο Λουης... και πρέπει να δοκιμάζεις έστω και δίπλα απο την πιστα για να "εξοικειωθείς" με τις διαφορες ποιοτητες χιονιού αλλά και γενικά με την αίσθηση του απάτητου. Το Σάββατο βγήκε μια κοπελίτσα μαζί μας πρώτη της φορά σε απάτητο χιόνι ενώ κάνει πολύ καλό oldschool σκι στην πίστα και τα πήγε περίφημα παρόλο το φόβο και το δέος που ενιωθε γιατι δεν είχε δει καν αυτη την πλευρα του βουνου... Σαφώς και έπεφτε αλλά κατάφερνε να ενώνει πολύ σωστές τεχνικά στροφές και είναι σίγουρο ότι αν το δουλέψει θα γίνει συντομα πολύ καλή. παντως το διασκεδασε με την ψυχη της... Όσον αφορά τον εξοπλισμό μην ασχολείστε αν δεν έχετε φτάσει σε καλό επίπεδο. αν σώνει και καλά πρέπει να αγοράσετε ένα σκι γιατί το άλλο είναι 60κάτι μέση ή δεν θέλετε να "χτυπήσετε" το καλό σας καρβοπέδιλο σε καμια πέτρα πάρτε ένα γύρω στο μέση, ελαφρύ,μαλακό, στο ύψος σας και παραπάνω... αν το σκί σας είναι all around με 72-76 μέση μην αγοράσετε άλλο μια χαρά είναι... ίσα ισα που θα σας αναγκάσει να μάθετε και πιο σωστο τεχνικά σκι. αν τώρα το πας το γράμμα... και θέλεις να το πας και γρήγορα πάρε μια τάβλα... άλλοι προτιμουν στυλ αρμάδα πολυ φαρδιά με rocker ευελικτα,ευκολα αλλα με sidecut που αρπάζει οταν το χιόνι δεν είναι πούδρα και άλλοι προτιμούν πιο freeride sidecut με μεγαλα radius εξίσου φαρδιά , σταθεροτερα,χωρις να σε "αιφνιδιαζουν" αλλά με απαιτηση η ελάχιστη ταχύτητα για να ξεκινησεις στροφή να είναι και αυτή υψηλη ... μετά είναι τι θέλεις να κάνεις, που θέλεις να το κάνεις , τι θέλεις να πληρώσεις . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted March 30, 2009 @spider έτσι οπως γράφεις νιώθω ότι κάνω και τιποτα φρικιαστικα δύσκολο που κάνω σκι σε 20 πόντους χιόνι εγώ το Σάββατο έλεγα χαράς το κουράγιο τους που κάρβαραν στον Περικλή με τόσα άτομα να τους κυνηγουν... μακράν πιο επικινδυνο απο τις 35 τούμπες που έφαγε ο Κορν. Quote Share this post Link to post Share on other sites
powderman 0 Report post Posted March 30, 2009 Πρώτα από όλα να χαιρετήσω όλα τα μέλη του φόρουμ...Αν και παρακολουθώ εδώ και λίγο καιρό τα posts δεν συμμετείχα ενεργά, ίσως και λόγο χρόνου... Ο φίλος μου ο Makistop με επεισε να αρχίσω να γράφω... Θα ήθελα να παραθέσω και την προσωπική μου άποψη σε κάποια από τα θέματα που τέθηκαν... Πρώτη επαφή με το απάτητο: Τοποθεσία: Τα πλαϊνά κομμάτια της πίστας που δεν έχουν πατηθεί είναι μια καλή αρχή. Η είσοδος στο λεγόμενο backcountry θέλει μεγάλη εξάσκηση πριν το τολμήσεις... Χρόνος: οταν είσαι ψυχολογικά αλλά και σε επίπεδο τεχνικής έτοιμος να αντιμετωπίσεις κάτι εντελώς καινούργιο Επαρκές ψυχολογικό επίπεδο θεωρώ πως είναι το σημείο στο οποίο είσαι κύριος των αντανακλαστικών σου...και του συνδρόμου επιβίωσης που μας κυριαρχεί... και εξηγώ: όταν δηλαδή εντός πίστας παρόλες τις εναλλαγές στην ποιότητα του χιονιού μπορούμε να δίνουμε εντολές στα πόδια μας και να μην παρεκλίνουμε από αυτές (να μην κάνουμε stem σε μια στροφή σε ένα πιο απότομο κομμάτι για παράδειγμα!) Η σωστή καθοδήγηση είναι το παν! Δεν θέλω να κουράσω...το μόνο που θέλω να τονίσω έχει να κάνει με τις πτώσεις!!!!! Πρέπει μαζί με την εκμάθηση του σκί να μαθαίνεις και να πέφτεις....(και δεν το κάνει κανείς!!!!!!) Θα γλυτώναμε πολλούς τραυματισμούς (και εντός αλλά και εκτός) Δεν θυμάμαι τι άλλο ήθελα να γράψω (Συγνώμη αλλά έχω ανοιχτή συζήτηση περί Shane McConkey!!!!!, και ταυτόχρονα παίζει και στην τηλεόραση το "there's something about McConkey!!!!!!) R.I.P. Quote Share this post Link to post Share on other sites
spider 2,124 Report post Posted March 30, 2009 @spider έτσι οπως γράφεις νιώθω ότι κάνω και τιποτα φρικιαστικα δύσκολο που κάνω σκι σε 20 πόντους χιόνι εγώ το Σάββατο έλεγα χαράς το κουράγιο τους που κάρβαραν στον Περικλή με τόσα άτομα να τους κυνηγουν... μακράν πιο επικινδυνο απο τις 35 τούμπες που έφαγε ο Κορν. Εχεις δικαιο................................................... Quote Την υγειά μας παιδιά και όλα τα άλλα είναι.... The Daltons...jack www.skimag.gr Share this post Link to post Share on other sites
bomberman 56 Report post Posted March 30, 2009 (Συγνώμη αλλά έχω ανοιχτή συζήτηση περί Shane McConkey!!!!!, και ταυτόχρονα παίζει και στην τηλεόραση το "there's something about McConkey!!!!!!) R.I.P. To έπαιξε στην tv? Σε ποιο κανάλι? Quote Share this post Link to post Share on other sites
powderman 0 Report post Posted March 31, 2009 To έπαιξε στην tv? Σε ποιο κανάλι? Σορρυ λάθος έκφραση...Στο DVD!!!!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
arma 9 Report post Posted March 31, 2009 οταν ανοιξα αυτο το θεμα 19 Φλεβαρη ,οπως και αλλα θεματα για το "εκτος" οπως εκπαιδευση ,ασφαλεια ,κλπ ,ειχα ξεκινησει καπως ετσι Με κινδυνο λοιπον να με θεωρησετε ακρως συντηρητικο η δεν ξερω και εγω τι αλλο , οφειλω να σας πω οτι η εικονα αυτη που προβαλουμε προς τα εξω σαν συλλογος ,με προβληματιζει εντονοτατα γιατι διαισθανομουν οτι το "γενικωτερο κλιμα" που επικρατουσε στον συλλογο ηταν μαλλον "εναντιον" μου. απο την αλλη μερια συνειδητοποιησα οτι............. Πρεπει ομως να συνειδητοποιησουμε οτι επιρρεαζουμε κοσμο με ολα αυτα ,και τον βαθμο της ευθυνης που πρεπει να αναλαβουμε σαν συλλογος και καθε μελος ξεχωριστα και θα πρεπει ,ως συλλογος πρωτα ,και ως μελη επειτα να αναλαβουμε το μερος της ευθυνης που μας αναλογει......... Επειτα λοιπον απο τοσους μηνες ,και τα δεκαδες (σχετικα) ποστς που γραφτηκαν , τα θρ. που ανοιχτηκαν ,(μοντς ,μπορουμε να τα "μαζεψουμε" ολα σε ενα ??) ,οφειλω να ομολογησω οτι το ολο θεμα εχει μπει σε πολυ καλο δρομο. Εγω προσπαθησα να το δω παλι σαν ενας επισκεπτης ,καινουργιος στο φορουμ ,σαν τριτος ,που ενδιαφεροταν και για το "εκτος πιστας" σκι ,για να διαπιστωσω τι "αερα" ενεπνεε. Με μεγαλη μου χαρα λοιπον διαπιστωσα οτι , με τα ποστς σας (Nickel ,Porfirio ,Louis, Captain ,και αλλων πολλων που ξεχναω και αδικω) ,το φορουμ αποπνεει μια ωριμοτατη ,πολυπλευρη ,προσεκτικη προσεγγιση του θεματος. Μια προσεγγιση - αναλυση που αληθινα κοσμουν το φορουμ τς χιονοδρομιας ,και αξιζει καθε "επισκεπτης" να επισκεφτει και να διαβασει...... συνεχιστε ετσι............ Quote Share this post Link to post Share on other sites
makistop 8 Report post Posted March 31, 2009 Σταχυολογώντας τα όσα ενδιαφέροντα γράφτηκαν, κατά την άποψή μου και με την μικρή μου εμπειρία, το ρεζουμέ είναι control (body & mind) και τόλμη Πότε είναι η σωστή στιγμή να το τολμήσω... ? Για μένα η σωστή στιγμή να βγεις εκτός πίστας είναι όταν φτάσεις στο σημείο να κατεβαίνεις άνετα κόκκινα κομμάτια μέσα σε μια "ρατρακιά" με μικρές στροφές και έλεγχο στην ταχύτητα καταβασης. Σύνεση (όχι με τα μουτρα&κραυγές.. ) + τα βασικα συστατικα του κοκτέιλ ολων των απομονωμενων υπαιθριων δραστηριοτητων (που εμπεριεχουν ταχυτητα)’ δλδ ΑΡΙΣΤΟ ελεγχο ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ κ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ! Όλες οι δεξιότητες καλλιεργούνται ταυτόχρονα...Αφού κάποιος έχει κοντρόλ στη πίστα, μπορεί να δοκιμάζει και εκτός, να βλέπει να κενά του και να τα διορθώνει πηγαίνοντας ξανά στη πίστα και μετά και πάλι εκτός. . . . Μην παρασύρεστε και κρίνετε από ένα επιμέρους στοιχείο την τεχνική και κάποιου άλλου και τη δική σας, δείτε τη συνολική εικόνα και τη δυνατότητα να κάνει κάποιος σκι σε όλες τις συνθήκες και σε δύσκολα χιόνια. . . . Αν δεν βρέξεις κώλο, ψάρι δεν τρως...που λέει και η παροιμία...Δεν υπάρχει άνθρωπος που έμαθε σκι και δεν έπεσε εκατοντάδες φορές εκτός πίστας...και μάλιστα ακόμα πέφτει και εξελίσσεται. Εντάξει είπαμε να προσέχουμε, αλλά μην τα μπερδεύουμε, αν δεν τολμήσουμε σκι δεν μαθαίνουμε. . . . Μην μπερδεύουμε την ασφάλεια με την τόλμη. Μερικοί δεν τολμούν και είναι πολύ λιγότερο "ασφαλείς", από πολλούς τολμηρούς... Πάνω από τους μισούς τραυματίες εδώ μέσα τους βρήκε σε άσχετη φάση, χωρίς να ρισκάρουν, καθόλου σχεδόν... . . . Κάντε δυναμικό σκι με πλήρη συγκέντρωση, αυτό είναι το "μυστικό" και πηγαίνετε για σκι εκτός πίστας με καλύτερους, ώστε να πιέζεστε. . . . ....... ΑΝ δεν κάνεις σωστό σκι εντός πίστας είναι ΣΙΓΟΥΡΟ οτι εκτός πίστας θα αντιμετωπισεις πολλά προβλήματα. ειδικά για τους αρχάριους. Υπάρχει μια βασική αρχή για όλες τις δραστηριότητες , τις κινητικές : Από τα εύκολα στα δύσκολα, από τα απλά στα πιο σύνθετα κ.ο.κ. (Αυτή η αρχή εδώ που τα λέμε διέπει τα πάντα όσον αφορά την ανθρώπινη υπόσταση. ) Γιατί να υπάρχει εξαίρεση και στο σκι ; Αυτό που ισχύει περισσότερο είναι το εξής: επέρχεται ένα είδος κορεσμού . οπότε το εκτός πίστας για πολλούς είναι μια εναλακτική μορφή χιονοδρομίας , τόσο απλά. . . . Από την άλλη όμως πιο επίκαιρο είναι το ζήτημα των τραυματισμών , διαπιστώνω - παρακολουθώντας σιωπηλά το thread με τους τραυματισμούς - οτι υπάρχει μια μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στις συμβουλές που αιωρούνται ένθεν κακείθεν και τις ..ρίξεις χιαστών. Αυτό για να προβληματιστεί ο κόσμος που συμετέχει στο φορουμ ..συμβουλευτικά ... .. . μεταξύ άλλων έχω παρατηρήσει απο τις περιγραφές των μελών οτι οι κάποιοι φέρουν ακατάλληλο εξοπλισμό για το επιπεδό τους , πιο συγκεκριμένα αγοράζουν φαρδιά πέδιλα λόγω "μοδός" χωρίς να τα χρειάζονται πραγματικά , δεδομένου οτι θέλουν να κάνουν σκι και εκτός πίστας ή γιατι το επιτάσει ...ένα θεός ξέρει τι .. . Αυτό όμως που δεν ξέρουν είναι οτι λόγο αργής επαναφοράς και κυρίως στις μικρές ταχύτητες , αυξάνουν τις πιθανότητες για επώδυνες στρεπτικές τάσεις της ποδοκνημικής τους.... αυτό είναι ένα στοιχείο ας πούμε που το συνδιάζεις και με άλλους παράγοντες , όπως την φυσική κατάσταση , την ιδιοσυγκρασία κτλ - ωστόσο το πιο βασικό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι η επιλογή εξοπλισμού η οποία δυστυχώς τροφοδοτείται και απο μέλη πιο έμπειρα στο σκι , που επηρεάζουν και κόσμο... Τι γίνεται τώρα , είμαστε σε ένα φόρουμ που ΔΕΝ έχει αποφασιστεί ΤΙ γραμμή πρέπει να ακολουθηθεί ως προς τις συμβουλές για επιλογή εξοπλισμού αναφορικά με το επίπεδο και τα θέλω του αναγνώστη , για τις τεχνικές συμβουλές , για συμβουλές φυσικής κατάστασης και ο καιθένας γράφει οτι του κατέβει στο κεφάλι (χωρίς παρεξηγήση) , προτρέπει δηλαδή με βάση την θεία φώτηση να πει κάτι για τα μεγέθη ,τις διαστάσεις του εξοπλισμού , την εξασκήσή του ΧΩΡΙΣ να ξέρει γιατί το λέει ή βάζοντας μπροστά τον υποκειμενισμό του από μια τάση ανταγωνισμού. Αυτό που πρέπει να προσέχει κανείς , φίλε ChristosZ, είναι οι ..συμβουλές του. Θεωρώ οτι για στοιχειώδη πράγματα , όπως είναι οι κατηγορίες εξοπλισμού μιας και αναφέρθηκα σε αυτό το παράδειγμα , θα έπρεπε να υπάρχει μια κοινή γραμμή που να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες που αφορούν το σκι... ΑΝ κάποιος θέλει να γράψει τα απομνημονεύματά του , μπορεί να το κάνει και να γελάσουμε κιόλας .... αλλά ... αλλά υπάρχει ένα αλλά.. Πρώτη επαφή με το απάτητο:Τοποθεσία: Τα πλαϊνά κομμάτια της πίστας που δεν έχουν πατηθεί είναι μια καλή αρχή. Η είσοδος στο λεγόμενο backcountry θέλει μεγάλη εξάσκηση πριν το τολμήσεις... Χρόνος: οταν είσαι ψυχολογικά αλλά και σε επίπεδο τεχνικής έτοιμος να αντιμετωπίσεις κάτι εντελώς καινούργιο Επαρκές ψυχολογικό επίπεδο θεωρώ πως είναι το σημείο στο οποίο είσαι κύριος των αντανακλαστικών σου...και του συνδρόμου επιβίωσης που μας κυριαρχεί... και εξηγώ: όταν δηλαδή εντός πίστας παρόλες τις εναλλαγές στην ποιότητα του χιονιού μπορούμε να δίνουμε εντολές στα πόδια μας και να μην παρεκλίνουμε από αυτές (να μην κάνουμε stem σε μια στροφή σε ένα πιο απότομο κομμάτι για παράδειγμα!) Η σωστή καθοδήγηση είναι το παν! Δεν θέλω να κουράσω...το μόνο που θέλω να τονίσω έχει να κάνει με τις πτώσεις!!!!! Πρέπει μαζί με την εκμάθηση του σκί να μαθαίνεις και να πέφτεις....(και δεν το κάνει κανείς!!!!!!) Θα γλυτώναμε πολλούς τραυματισμούς (και εντός αλλά και εκτός) Quote ''...ουκ εν το πολλώ το ευ...'' ...εκτός κι αν είναι χιόνι ή κυβικά τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν μόνο ανοιχτά Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted March 31, 2009 (..) ακριβως αυτος ηταν ο λογος που ανοιξα αυτο το τοπικ.......................αλλά ποιος μας ακουει...........(...) Επειδή η συγκομιδή απόψεων περιλαμβάνει και παροιμίες, έχω να συμπληρώσω το εξής: "Στου κοφού την πόρτα , όσο θέλεις βρόντα" ή "...πάρε την πόρτα και φύγε " .αχαχα, να ευθυμήσουμε και λίγο ! δυστυχώς αυτό είναι σχεδόν αδυνατο να ελεγχθεί απο το φόρουμ... πρέπει να καλλιεργηθεί στα "δάχτυλα" του καθένα που δίνει τις συμβουλές του... Ειλικρινά ΠΟΣΟ δύσκολο είναι για παράδειγμα να βγει ένας οδηγός επιλογής εξοπλισμού με πρώτο γνώμονα την ασφάλεια και ακολούθως τις προσωπικές επιθυμίες ; Χωρίς να ανακατέψουμε εταιρίες , προσωπικές προτιμήσεις και υποκειμενικές τοποθετήσεις ( λαικά αποφθέγματα και λοιπά γνωμικά .. ) ; Ξέρεις σε τεχνικά θέματα η ελευθερία του λόγου πρέπει να συνοδεύεται από το ευγενικό κατακέφαλο των μελών που ασχολούνται πιο διεξοδικά εφόσον όμως έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους σε ορισμένα πράγματα ώστε να μην διαιωνίζεται το μπάχαλο. Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
powderman 0 Report post Posted March 31, 2009 Πιστεύω πως είναι πολύ δύσκολο και ειδικά στην Ελλάδα στην οποία η αγνοια μετέτρεψε τους αντιπροσώπους και εμπόρους εξοπλισμού σε γκουρού της χιονοδρομίας και των εξοπλισμών... Υπάρχουν καταστήματα (μεγάλα και παλιά στο χώρο) που αντιμετωπίζουν τον κάθε πελάτη (χωρίς καν να ενδιαφέρονται να μάθουν το επίπεδο και τις δυνατοτητες του) ως ένα απλώς γεμάτο πορτοφόλι... Και είναι συχνό φαινόμενο για παράδειγμα, να πωλούνται ακόμα και μπότες 3-4 νούμερα μεγαλύτερες σε πελάτες με τη αιτιολογία ότι είναι pro model και θα κρατάει καλά το πόδι σας....!!!!!!!!!!! :P Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις...ας μην είμαστε μηδενιστές!!!!! Υπάρχει βέβαια και το θέμα κατα πόσο μπορεί να πείσει ένας οδηγός, όταν θα αντιτίθεται αναγκαστικά στις συμβουλές των γκουρού και στις προσωπικές ματαιοδοξίες του καθενός!!!!!!!!! Ειλικρινά ΠΟΣΟ δύσκολο είναι για παράδειγμα να βγει ένας οδηγός επιλογής εξοπλισμού με πρώτο γνώμονα την ασφάλεια και ακολούθως τις προσωπικές επιθυμίες ; Χωρίς να ανακατέψουμε εταιρίες , προσωπικές προτιμήσεις και υποκειμενικές τοποθετήσεις ( λαικά αποφθέγματα και λοιπά γνωμικά .. ) ; Ξέρεις σε τεχνικά θέματα η ελευθερία του λόγου πρέπει να συνοδεύεται από το ευγενικό κατακέφαλο των μελών που ασχολούνται πιο διεξοδικά εφόσον όμως έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους σε ορισμένα πράγματα ώστε να μην διαιωνίζεται το μπάχαλο. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted March 31, 2009 Powederman για να το λες κάτι θα ξέρεις , αλλά κοίτα, εγώ δεν λέω να συνετίσουμε τους εμπόρους που δεν μετέχουν στο σύλλογο ή που δεν τους αφορά ο σύλλογος. Βασικά αυτό που λέω είναι να φτιαχτούν για επιμέρους θέματα τεχνικά , κάποιοι οδηγοί όπως έχει γίνει και με την επιλογή μπότας για παράδειγμα, οι οποίοι να βασίζονται σε μια κοινή γραμμή των συμμετεχόντων , ας είναι και έμποροι γιατί όχι , αρκεί να μην υποστηρίζουν τυφλά το brand τους... καθότι ο σύλλογος γέρνει περισσότερο από την πλευρά ενός ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμός. Είναι πολύ εύκολο να γίνει αυτό εντός του συλλόγου , εφόσον υπάρχει θέληση για επικοινωνία - Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted March 31, 2009 ο οδηγός οπως το λες μπορεί να γίνει... το δύσκολο είναι ο άλλος που μπαίνει να καταλάβει τι γράφει και να βρει την "κατηγορία" που ανήκει... πχ ο Spaka αγόρασε το Z1 γιατί είναι όντος καλό για αρχάριους... έλα όμως που ειναι 2 μέτρα παληκάρι και 120+ γυμνασμένος και σαφώς του φάνηκε μεσα στον ιδιο χρόνο τσαρούχι και αναγκάαστηκε να αγοράσει άλλο... πως σκέφτεσαι ότι μπορεί να προβλέψει ειδικές περιπτώσεις... όπως : κάνω 2 χρόνια σκι είμαι πολυ προχωρημένος κατεβαίνω κοκκινες,μαυρες άνετα και θέλω να καρβάρω Αν δεν ρωτήσει το φόρουμ και απλός διαβάσει τον οδηγό πολύ πιθανό να καταλήξει με κανα 9s worldcup,rc4,SL12 κλπ και να προσπαθεί τα επόμενα 5 χρόνια να κυνηγάει τα σκι του... Το φόρουμ μας έχει καταφέρει να "προστατέψει" πάρα μα πάρα πολλές κακές/άστοχες/κερδοσκοπικές/επικινδυνες αγορές σαφώς βέβαια και θα βοηθήσει πάρα πολύ ένας γενικός οδηγός και θα μας γλυτωσει και πολύ κόπο στο να λεμε τα ιδια πραγματα κάθε φορά... θέλει κουβέντα πολύ και μέσα στο φόρουμ και απο κοντά... είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω ενεργά. μπορεί να φτιαχτεί μια κλειστή ενότητα να φτιαχτεί και να ανέβει... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted March 31, 2009 πως σκέφτεσαι ότι μπορεί να προβλέψει ειδικές περιπτώσεις... Ο οδηγός είναι ο σκελετός μιας κοινής κατευθυντήριας γραμμής , οι ειδικές περιπτώσεις προσαρμόζονται μέσα εκεί. Στο κάτω κάτω οι ειδικές περιπτώσεις όπως το παράδειγμά σου είναι η μειοψηφία. Είναι πολύ απλό , δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να αποτελεί δυσκολία αυτό, 4ς είναι όλες και όλες οι βασικές κατηγορίες με βάση το διαστασολόγιο ανεξαρτήτου εταιρίας και της πολιτικής της στο marketing. (θες να σου παραθέσω δικό σου quote από το αντίστοιχο section που έμμεσα εντοπίζεις λανθασμένη επιλογή σε εξοπλισμό καθώς και χρήση , σε μέλη που έχουν ρίξεις χιαστών; Εδώ ρε συ υπάρχει διαφωνία στο τι είναι ένα all-around πέδιλο .... ) Με βάση αυτήν την γραμμή ας συμφωνήσουν τα μέλη που έχουν πείρα στο θέμα , να ακολουθούν κοινή γραμμή, έτσι γίνεται η δουλειά σωστά αναφορικά με τις τεχνικές συμβουλές. Τέλος πάντων νομίζω οτι καταλαβαινόμαστε. Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites