spider 2,124 Report post Posted March 24, 2009 Κράτα το z1 πας και εκτός αρχικά τουλάχιστον χωρίς πρόβλημα έχεις καιρό μπροστά σου μέχρι να το ξεπεράσεις, αν πάρεις σκι για εκτός θα μείνεις πίσω στην πίστα που πρέπει να είναι και ο στόχος σου δηλαδή να μάθεις σωστό σκι πίστας και μετά να βγεις στο εκτός (να έχεις σωστές βάσεις ) Συγνωμη για το οφ τοπικ,αλλα να κατι με τσιγκλησε με αυτα που διαβαζω,δηλαδη ρε Δημητρη αν εξαιρεσεις τον Γκορτζη(macalu),τον αερα, τον Νικελ, τον λουη αντε και κανα δυο ακομα που γραφουνε ή που ειναι μελη στον συλλογο,ολοι οι αλλοι που πατε στα απατητα εχετε μαθει τις σωστες βασεις του σκι στην πιστα και λετε ας βγουμε και εκτος πιστας τωρα? Δηλαδη εχετε μαθει να κανετε ενα καλο αξιοπρεπεστατο σκι στην πιστα αλλα η ιδια η πιστα σας φαινετε λιγη οποτε πατε πλεον στα απατητα?? Quote Την υγειά μας παιδιά και όλα τα άλλα είναι.... The Daltons...jack www.skimag.gr Share this post Link to post Share on other sites
Velissarios 1,031 Report post Posted March 24, 2009 (edited) Συγνωμη για το οφ τοπικ,αλλα να κατι με τσιγκλησε με αυτα που διαβαζω,δηλαδη ρε Δημητρη αν εξαιρεσεις τον Γκορτζη(macalu),τον αερα, τον Νικελ, τον λουη αντε και κανα δυο ακομα που γραφουνε ή που ειναι μελη στον συλλογο,ολοι οι αλλοι που πατε στα απατητα εχετε μαθει τις σωστες βασεις του σκι στην πιστα και λετε ας βγουμε και εκτος πιστας τωρα?Δηλαδη εχετε μαθει να κανετε ενα καλο αξιοπρεπεστατο σκι στην πιστα αλλα η ιδια η πιστα σας φαινετε λιγη οποτε πατε πλεον στα απατητα?? Όχι βέβαια.Αλλά αν περιμένεις να γίνεις αστέρι στην πίστα για να βγεις εκτός τότε μάλλον θα περάσει πολύς καιρός για να αγγίξεις το έξω.Νομίζω οτι όταν φτάσεις να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σου εντός, καλό θα ήταν να δεις και το πραγματικό σκι. Υ.Γ.Ελπίζω να μη φαίνεται από τα γραφόμενά μου οτι τα πάω καλά εντός και πάω για ...πούδρες!!! Καλύτερα θα ήταν να γίνει split από το post του spider και μετά γιατί θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Edited March 24, 2009 by arisk Quote Share this post Link to post Share on other sites
spider 2,124 Report post Posted March 24, 2009 Όχι βέβαια.Αλλά αν περιμένεις να γίνεις αστέρι στην πίστα για να βγεις εκτός τότε μάλλον θα περάσει πολύς καιρός για να αγγίξεις το έξω.Νομίζω οτι όταν φτάσεις να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σου εντός, καλό θα ήταν να δεις και το πραγματικό σκι. Υ.Γ.Ελπίζω να μη φαίνεται από τα γραφόμενά μου οτι τα πάω καλά εντός και πάω για ...πούδρες!!! Καλύτερα θα ήταν να γίνει split από το post του spider και μετά γιατί θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Συμφωνω και γω με τον Αρη σχετικα με το split,να δειτε οτι θα βγουν παρα πολλα συμπερασματα........... Quote Την υγειά μας παιδιά και όλα τα άλλα είναι.... The Daltons...jack www.skimag.gr Share this post Link to post Share on other sites
Al_Foutzin 1,418 Report post Posted March 24, 2009 καλό θα ήταν να δεις και το πραγματικό σκι. +1 To τουριστικό σκι που (νομίζω) όλοι μας κάνουμε πιστεύω προς πρέπει να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό και των δυο. Και σκι πίστας και σκι σε πλαγιες που δεν εχουν στρωθει. Ο καθενας αναλογα με το επίπεδο του,την τεχνικη του, την διαθεση του,την φυσικη του κατάσταση κτλ κανει περισσότερο το ενα απο τα 2.. Εγω για παράδειγμα που δεν ξερω καλο σκι προτιμόυσα (τουλάχιστον μέχρι τον τραυματισμό μου που έγινε εντος.. ) το εκτος και όποτε μου δινόταν η δυνατοτητα το εκανα. Απο του χρόνου ισως επικεντρωθω στο να μάθω καλυτερο σκι εντος και να ασχοληθω λιγοτερο με το εκτος (αλλα αν και του χρονου ρίξει οσο χιονι εχει ριξει μέχρι τωρα θα το σκεφτω σοβαρα.. ) Quote Skiing is a dance, and the mountain always leads. Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,605 Report post Posted March 25, 2009 H απάντηση στον τίτλο του thread σίγουρα είναι...σήμερα. Άντε καλό είναι να έχεις κάνει τη πρώτη απαραίτητη ώρα με δάσκαλο. Εάν δεν είναι καλό το εκτός δοκίμασε το σε δυο ώρες αλλιώς αύριο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος δίπλα στην πίστα κάθε μέρα να μην κάνεις μια προσπάθεια μήπως και έχει καλό χιόνι εκτός. Quote Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
Velissarios 1,031 Report post Posted March 25, 2009 Ένας καλός φίλος μου είπε: "Ξέρεις γιατί μου αρέσει το εκτός;Γιατί ανακαλύπτεις καινούρια μέρη, βλέπεις ξεχωριστά τοπία, ξεφεύγεις.Είσαι εσύ, το βουνό και ο θεός. Πράγματι.Φαντάσου τώρα οτι πηγαίνεις μόνο σε ένα συγκεκριμένο Χ.Κ. και είσαι μόνο εντός πίστας.Ποσες ώρες αλήθεια μπορείς να σκιάρεις εντός και να αισθάνεσαι χαρούμενος;Δεν βαριέσαι αυτό το διαρκές πάνω κάτω;Μην ξεχνάμε οτι τα ελληνικά χ.κ. είναι ιδιαίτερα μικρά και από την κορυφή μέχρι τη βάση σκιάρεις σε λιγότερο από 2, άντε 3 λεπτά.Έτσι λοιπόν είναι θέμα χρόνου να αναζητήσεις νέο χιονοδρομικό πεδίο. Τώρα βέβαια η τεχνική είναι κάτι που βελτιώνεται με την συχνή επαφή με το αντικείμενο.Βέβαια καλό θα ήταν να αναφερθούμε και στις υπερβολές σχετικά με τα πέδιλα.Πήρε ο ένας θα πάρω και γω.Φαρδύτερα, σκληρότερα, μακρύτερα κλπ,κλπ. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Odie 869 Report post Posted March 25, 2009 "Ξέρεις γιατί μου αρέσει το εκτός;Γιατί ανακαλύπτεις καινούρια μέρη, βλέπεις ξεχωριστά τοπία, ξεφεύγεις.Είσαι εσύ, το βουνό και ο θεός. +1000000 Quote τοιχο-τοιχο Share this post Link to post Share on other sites
Odie 869 Report post Posted March 25, 2009 spider: Η απαντηση στην ερωτηση που εκανες ανοίγοντας το συγκεκριμένο τοπικ ειναι, Απο εκει και περα Οταν νιωσεις ετοιμος Quote τοιχο-τοιχο Share this post Link to post Share on other sites
piopi 1,045 Report post Posted March 25, 2009 Υπάρχουν τυπάκια no name που κάνουν καλύτερο σκι εντός και εκτός......................το βουνό δεω είναι αποκλειστικότητα κανενός! Ξεκολάτε....... Quote Share this post Link to post Share on other sites
apoplanitarxis 59 Report post Posted March 25, 2009 Υπάρχουν τυπάκια no name που κάνουν καλύτερο σκι εντός και εκτός......................το βουνό δεω είναι αποκλειστικότητα κανενός!Ξεκολάτε....... Γιατι που ειχαμε κολλησει.. .? Quote ΤΕΛΟΣ δεν περιγραφω αλλο... Share this post Link to post Share on other sites
spider 2,124 Report post Posted March 26, 2009 Υπάρχουν τυπάκια no name που κάνουν καλύτερο σκι εντός και εκτός......................το βουνό δεω είναι αποκλειστικότητα κανενός!Ξεκολάτε....... Φιλε piopi κανενας δεν ειναι κολλημενος και με τιποτα!!!!!Απλα κουβεντα να γινετε.......... Εσυ γιατι κολλας για δευτερη φορα,δεν μπορω να καταλαβω!!!! Βαλτος εισαι φιλε μου............... Quote Την υγειά μας παιδιά και όλα τα άλλα είναι.... The Daltons...jack www.skimag.gr Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted March 26, 2009 ...Εσυ γιατι κολλας για δευτερη φορα,δεν μπορω να καταλαβω!!!! ... Καλα, εσυ καθεσαι και τις μετρας; Καλος εισαι και του λογου σου... Quote Share this post Link to post Share on other sites
mammut 126 Report post Posted March 26, 2009 Φίλε Στάθη ακόμα δεν κατάλαβα πιο είναι το θέμα αυτό που είπα εγώ είναι ότι για να κάνεις εκτός πίστας πρέπει πρώτα να μάθεις σκι στην πίστα και μετά να μπεις στο εκτός ,δεν λέω ότι είναι καλύτερο το σκι πίστα από το εκτός ούτε το ανάποδο είναι διαφορετικό ο καθένας κάνει ότι του αρέσει και τον ευχαριστεί αλλά σίγουρα δεν μπορείς να ξεκινήσεις από εκτός πίστας αν δεν ξέρεις σκι στην πίστα. όσο πιο καλό σκι πίστας ξέρεις τόσο πιο εύκολα προσαρμόζεσαι στο εκτός και επίσης λιγοστεύεις τις πιθανότητες από κάποιον τραυματισμό Quote Share this post Link to post Share on other sites
7ψυχος_gtsap 1,066 Report post Posted March 26, 2009 Δημήτρη, να σε ενημερώσω ότι ο Spider το "δουλεύει" το θέμα αυτό στο μυαλό του πολύ καιρό πριν γράψεις εσύ. Φιλικά gtsap Quote Όλα τα βουνά είναι καλά. Όλοι οι skier είναι καλοί. Μόνο μερικοί άτυχοι στη ζωή άνθρωποι υπάρχουν. Share this post Link to post Share on other sites
Yota 472 Report post Posted March 26, 2009 Εγώ ξέρω ότι κάνοντας εκτός ως αρχάρια σκιέρ, την πάτησα, μου στοίχισε ένα χιαστό! Ως εκ τούτου, απείχα από το σπορ (το εκτός πίστας) περίπου 1 - 2 χρόνια, εκτός κάποιων εξαιρετικών περιπτώσεων όπου η πούδρα ήταν μοναδικά μπόλικη, αφράτη κι ελκυστική (βλ. Βασιλίτσα εκδρομή 2007, Καϊμάκ εκδρομή 2008), οπότε, δεν άντεξα στον πειρασμό και το διακινδύνεψα, ευτυχώς χωρίς απώλειες! Επομένως, θεωρώ ότι για να κάνει κανείς εκτός με σχετική ασφάλεια, θα πρέπει πρώτα να έχει αποκτήσει ένα ικανοποιητικά άνετο επίπεδο στο εντός! Πιό αναλυτικά, η άποψη που έχω σχηματίσει και διορθώστε με αν κάνω λάθος, είναι ότι το εκτός εμπεριέχει περισσότερους κινδύνους γιατί παίζουν πιό πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, με κυριότερο το τί υπάρχει εκεί που πατώ + τί ποιότητα έχει το χιόνι, κάτι που ίσως δεν μπορεί κανείς να το αξιολογήσει αμέσως, ούτε είναι παντού το ίδιο! Οπότε, βγαίνοντας κανείς εκτός γιατί αρχικά η πλαγιά δείχνει να είναι αφράτη πούδρα, παρακάτω μπορεί να έχει κρούστα και δυστυχώς θα πρέπει να φάει και το βαρύ χιόνι κι εκεί να έχει πρόβλημα! Έτσι λοιπόν, αν το χιόνι είναι βαρύ, για εμένα (στο επίπεδό μου) θεωρώ ότι εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο και καλό θα είναι να εξακολουθήσω να απέχω!! Από την άλλη, δεν θα μάθω ποτέ εκτός, αν δεν κάνω ποτέ εκτός! Συνήθως λοιπόν, ακολουθώ το ένστικτό μου, που λειτουργεί όπως έχω δεί ανάλογα με τις προσωπικές μου συνθήκες το έχω / δεν το έχω (την εκάστοτε φυσική μου κατάσταση, πόσο κουρασμένη / ξεκούραστη είμαι, πόσο δυνατή νιώθω, τί ψυχολογία έχω, πόσο το διασκεδάζω εκείνη τη στιγμή λόγω παρέας, ημέρας, κλπ) κι ανάλογα με τις συνθήκες του καιρού / χιονιού (αν έχει ομίχλη / ήλιο, αν είναι αφράτο / βαρύ / αν έχει πολλά προηγούμενα περάσματα από άλλους, αν έχει πλατύ πεδίο να κατέβω, την κλίση, τί χιόνι παίζει στην πίστα, κλπ, κλπ). Και φυσικά χρειάζομαι ακόμη να βελτιωθώ πολύ στην πίστα!! Στόχος μου (για το εκτός) είναι να παίρνω μικρές τουλάχιστον "τζούρες" απάτητου, ώστε να αποκτήσω σιγά - σιγά μία μεγαλύτερη εμπειρία / εξοικείωση και κάποια στιγμή να μπορώ να κινούμαι ΚΑΙ εκτός χωρίς προβληματισμό όποτε το βλέπω και το ζηλεύω (= τί μου κάνει κέφι χωρίς limitation λόγω ανικανότητάς μου!!! ) χωρίς ποτέ να γίνει αυτοσκοπός!!! Δηλαδή όχι εκτός για το εκτός!!! Κι αυτό που περιγράφω παραπάνω, είναι αυτό που νομίζω ότι πρέπει να σκέφτεται ένας σχετικά αρχάριος με φιλοδοξίες!!!! Quote Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα......... Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted March 26, 2009 Πότε είναι η σωστή στιγμή να το τολμήσω... ? Για μένα η σωστή στιγμή να βγεις εκτός πίστας είναι όταν φτάσεις στο σημείο να κατεβαίνεις άνετα κόκκινα κομμάτια μέσα σε μια "ρατρακιά" με μικρές στροφές και έλεγχο στην ταχύτητα καταβασης. Τότε είναι σίγουρο ότι μπορείς να ευχαριστηθείς μια εκτός πίστας διαδρομη. Συνηθως ένας αρχαριος χιονοδρόμος πλέον μπορεί να το καταφέρει ανετα σε 2 χρόνια αν ασχοληθεί με αυτό και όχι με το να κάνει μονιμα ανοιχτές στροφές σε μπλε πίστες. Όσο το δουλευει θα μπορεσει να βάλει παραπανω "κλιση" με "χειροτερα" χιονια συν περισσότερη ταχύτητα. Quote Share this post Link to post Share on other sites
C 370 Report post Posted March 26, 2009 Παρφράζοντας μια κρητιτσή μαντινάδα Όπου σταθώ κι όπου βρεθώ, την πούδρα συλλογιέμαι, την ώρα να βρεθώ εκεί, μετράω δεν κρατιέμαι... Κατά άλλα Arisk, Mammut +1 C! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted March 26, 2009 Οι πούδρες δεν είναι κανενός συγκεκριμένα όπως λέει ο piopi... ανήκουν σε αυτόν που πάει πρώτος Quote Share this post Link to post Share on other sites
makalu 10 Report post Posted March 26, 2009 Σύνεση (όχι με τα μουτρα&κραυγές.. ) + τα βασικα συστατικα του κοκτέιλ ολων των απομονωμενων υπαιθριων δραστηριοτητων (που εμπεριεχουν ταχυτητα)’ δλδ ΑΡΙΣΤΟ ελεγχο ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ κ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ! Παρτε τον Σουηδό Jonas Hagstrom στη βαση της 7 πριν ενα μηνα Jonas παλι, πισω απο τον Ηρακλή κ πανω απο την περιφερειακη (απεναντι ο Τρυπιος Βραχος)! ..τον γαλλο Stephane Routin στην καταβαση της δολινης της Αρνόβρυσης (πισω απο τον Οδυσσεα) ..κ τον γαλλο David Livet σε ενα lip ride στην περιοχη της Σαχάρας..(κατω το αλλοκαϊτικο ρεμα) ..εμεις ομως πιο προσγειωμενοι ετσι..!?? Quote Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική! Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!! Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,605 Report post Posted March 26, 2009 ..εμεις ομως πιο προσγειωμενοι ετσι..!?? Τι υπονοείτε κύριε? Ευτυχώς τον πρόλαβα...δε μιλάω για τη φωτογραφία Πολύ σκέψη βλέπω και λίγη πράξη στην κουβέντα. Πήγαινε δίπλα στην πίστα και αν δεν σου αρέσει ξαναμπές. Το χιόνι έχει 1000 πρόσωπα. 500 από άυτά είναι το νόημα του σκι. Quote Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
bomberman 56 Report post Posted March 26, 2009 Μπράβο παιδιά φοβερές φώτος ΜΙΚ και Κωστή. Δεν φανταζόμουν καν οτι υπάρχουν τέτοια πράγματα στο αλοκαιτικο. Quote Share this post Link to post Share on other sites
skimad 665 Report post Posted March 26, 2009 εγω συμφωνω απολυτα με τον Νικελ Πότε είναι η σωστή στιγμή να το τολμήσω... ? Για μένα η σωστή στιγμή να βγεις εκτός πίστας είναι όταν φτάσεις στο σημείο να κατεβαίνεις άνετα κόκκινα κομμάτια μέσα σε μια "ρατρακιά" με μικρές στροφές και έλεγχο στην ταχύτητα καταβασης. Τότε είναι σίγουρο ότι μπορείς να ευχαριστηθείς μια εκτός πίστας διαδρομη. Συνηθως ένας αρχαριος χιονοδρόμος πλέον μπορεί να το καταφέρει ανετα σε 2 χρόνια αν ασχοληθεί με αυτό και όχι με το να κάνει μονιμα ανοιχτές στροφές σε μπλε πίστες. Όσο το δουλευει θα μπορεσει να βάλει παραπανω "κλιση" με "χειροτερα" χιονια συν περισσότερη ταχύτητα. εγω φετος σε μια κατεβασια στην σαχαρα παραδειγμα, για 300 μετρα νομιζα οτι ημουν ο σεθ μορισον και για αλλα 300 νομιζα οτι πρωτη φορα φοραγα πεδιλα του σκι ψαχνω να βρω τις αιτιες μπορει καποιος να μου τις εξηγησει;;; φταιει ο φοβος που μου ερχεται στο μυαλο επειτα απο τον βραχο που εφαγα πριν δυο μηνες η το οτι ακομα δεν εχω καλο κοντρολ ταχυτητας????? Quote DALTONS POW ROBBERY..... Share this post Link to post Share on other sites
makistop 8 Report post Posted March 27, 2009 Κρίνοντας από τον εαυτό μου, μάλλον φταίνε και τα δύο Στάθη, αν και το ένα εκπορεύεται του άλλου Quote ''...ουκ εν το πολλώ το ευ...'' ...εκτός κι αν είναι χιόνι ή κυβικά τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν μόνο ανοιχτά Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted March 27, 2009 Φίλε Skimad το γνωρίζεις καλύτερα απο εμένα ότι για πολλά χρόνια ήσουν τσακωμένος με το "control της ταχυτητας" του χρόνου θα σου είναι όλα πιο ευκολα. Mak αυτόν τον φωτογράφο δεν μπορούμε να τον κάνουμε Σουβαλιώτη να μεινει μαζί μας? respect. Quote Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted March 27, 2009 Όλες οι δεξιότητες καλλιεργούνται ταυτόχρονα... Αφού κάποιος έχει κοντρόλ στη πίστα, μπορεί να δοκιμάζει και εκτός, να βλέπει να κενά του και να τα διορθώνει πηγαίνοντας ξανά στη πίστα και μετά και πάλι εκτός. Έτσι προχωράμε και εξελίσσουμε την τεχνική μας, η οποία περιλαμβάνει αρκετές τεχνικές. Βλέπω πολλούς να έχουν μεγάλα κενά τεχνικής και να μην πατάνε καλά εκτός πίστας, αλλά να μπορούν να κάνουν λουπ, 360 και μεγαλούτσικα άλματα και ντροπ. Μην παρασύρεστε και κρίνετε από ένα επιμέρους στοιχείο την τεχνική και κάποιου άλλου και τη δική σας, δείτε τη συνολική εικόνα και τη δυνατότητα να κάνει κάποιος σκι σε όλες τις συνθήκες και σε δύσκολα χιόνια. Στη πούδρα με τα σύγχρονα σκι πάνε όλοι, σημασία έχει πως πάνε και κυρίως πως πάνε σε σούπες βαθιές, crud, κρούστες, bumps κλπ συνθήκες πέρα από τις ιδανικές. Γι αυτό αν δείτε ότι δεν σας βγαίνει η στροφή σε εκείνο το "παλιόχιονο", τότε χρειάζεται κι άλλη δουλειά στη πίστα και μετά ξανά στα δύσκολα... Η πτώση είναι το διαβατήριο για καλύτερο σκι...τολμήστε... Quote Share this post Link to post Share on other sites