Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Χρήστος Λάππας

Ύψος σκι, Twin tip & Rocker

Recommended Posts

το ύψος των σκι εξαρτάται από:

• α. το βάρος σου (πόσα κιλά είσαι)
  • β. το επίπεδο που φοβάσαι πως έχεις στο σκι (δείτε τον πίνακα αξιολόγησης από το 1 εως το 10 εδώ)
  • γ. το τι θες να κάνεις (μικρές ή μεγάλες στροφές, εντός ή εκτός πίστας, Freestyle, Freeride...)
  • δ. το ύψος σου

Ανάλογα με το ύψος που θα διαλέξεις,

αλλού κερδίζεις και αλλού χάνεις.

Επίσης το ύψος των σκι έχει να κάνει και με το μοντέλο των σκι...

Σε γενικές γραμμές, μου αρέσει πίστα= πιο κοντό και στενό σκι. Προτιμώ το εκτός= διαλέγω μακρύτερο και φαρδύτερο σκι.

Ένας άλλος παράγοντας που έχει μπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι τα twin tip, καθώς και τα πέδιλα με rocker που δεν πατάνε ολόκληρα στο χιόνι.

• Like 1

Make Parnassos Great Again!

Στην ουσία τα twin tip είναι επιλογή εφόσον κάποιος κάνει switch. Δευτερευόντως μπορεί και να έχει κάποια χρησιμότητα στην πούδρα μαζί με το rocker - κουταμάρες κατε εμε... , δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί κατασκευάστηκαν τα twin-tip:

Switch

YouTube Video ->

(για switch- ride λοιπον, προγειώσεις switch από άλματα - half pipe κτλ κτλ.)

Σε κάθε περίπτωση ΟΤΑΝ επιλέγουμε twin-tip πέδιλο (που ουσιαστικά δεν υπάρχει τέτοιος λόγος..) υπολογίζουμε να είναι λίγο ψηλότερο από το συνηθες μέγεθος για να μην έχουμε στα σκληρά χιόνια , ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ουρες. Αν για παράδειγμα το λειτουργικό ύψος για μένα ενός μοντέλου είναι 1,:lol: , τότε για twin-tip θα είναι το 1,85 περίπου.

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

υπαρχει και η αλλη περιπτωση που λεει οτι αγοραζουμε twin tip για να ειμαστε μεσα στη μοδα και οχι ντεμοντε οπως κανουν παρα πολλοι :lol::P

μοντεχρηστο δεν λεω για σενα εσυ τουλαχιστον το κατεχεις το θεμα :blink:

DALTONS POW ROBBERY.....

δεν εχω twin tip και αν ακόμα θα είχα δεν ασχολούμε με switch riding κτλ .. βασικά δεν έχω δει κανέναν στα βουνά μας να κάνει switch :lol:

μόδα είναι όπως το 'πες :P

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

FIDELIO ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΕ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ....νομιζω οτι αρχιζω να σ αγαπαω.

Ν αγιασει το πληκτρολογιο σου.

Λαπα να πατας και ... πουδρα να γινεται.

Το πρόβλημα με τα twin tip, είναι ότι μερικά από τα καλύτερα σκι της αγοράς είναι twin tip...

Εντελώς άχρηστα για κάποιον που δεν κάνει ανάποδο σκι και ανάποδα άλματα, αλλά μόδα δυστυχώς, με αποτέλεσμα να μην βρίσκουμε αρκετά σκι με ίσιες ουρές, για να διαλέξουμε.

Οι γυριστές ουρές προσθέτουν βάρος (αναγκάζεσαι να πάρεις μακρύτερο σκι) και δεν σε αφήνουν να καρφώσεις τα σκι στο χιόνι.

Αυτό το δεύτερο, αρνητικό χαρακτηριστικό, είναι και ο λόγος που τα ορειβατικά σκι είναι με ίσιες ουρές.

Αν πας σε απότομο τερέν και το χιόνι δεν είναι πούδρα, αλλά σκληρό, η φιρν, τότε είναι πολύ δύσκολο να φορέσεις τα σκι σου, αν δεν τα καρφώσεις με τις ουρές.

Η άλλη λύση είναι να σκάψεις πατάρι, αλλά που θα αφήσεις τα σκι και το σακίδιο, χωρίς να κυλήσουν στην πλαγιά;

Με φλατ ουρές καρφώνεις τα σκι μαζί με το σακίδιο και κάνεις ότι δουλειά θέλεις, φοράς η βγάζεις ένα ρούχο, παίρνεις φαγητό από το σακίδιο και γενικά ότι άλλο χρειάζεσαι.

Σε περίπτωση ανάγκης, κάνεις ασφάλεια με τα σκι καρφωμένα στο χιόνι και μπορείς να κατεβάσεις κάποιον τραυματία ας πούμε...

Σε βαθιά χιόνια αν σου φύγει ένα σκι και το χάσεις μέσα στην πούδρα, μπορείς να ψάξεις με την ίσια ουρά από το άλλο μέσα στο χιόνι με διαγώνιες κινήσεις, για να το βρεις (πολύ αποτελεσματικό), το έχω κάνει πολλές φορές, σε μένα και σε φίλους.

Επομένως για "πουδρόγερους" σαν κι εμένα, που το ανάποδο σκι δεν είναι στο ρεπερτόριο μου, δεν βλέπω ούτε ένα λόγο να έχω twin tip σκι, αν και μερικά από τα καλά σκι έχουν δυστυχώς γυριστές ουρές (βλέπε Armada ας πούμε).

Tα twin tip επίσης είναι ότι χειρότερο για τον σκιερ που ακολουθεί μιας και πετάνε χιόνι

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Tα twin tip επίσης είναι ότι χειρότερο για τον σκιερ που ακολουθεί μιας και πετάνε χιόνι

Δεν έχουν λασπωτήρες; :rolleyes:

Ο δάσκαλος με τον οποίο έκανα μάθημα στον Παρνασσό είχε ένα τέτοιο ζευγάρι σκι μάρκας Armada (Ισπανικά είναι;Από το όνομα αν κρίνω...) αλλά πήγαινε πολλές φορές με την όπισθεν!Βέβαια εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς πάει κάποιος με την όπισθεν,κανά δυο φορές που γύρισα κατά λάθος έπεσα <_<

βασικά δεν έχω δει κανέναν στα βουνά μας να κάνει switch B)

δεν συχνάζεις καλάβρυτα, ε; :rolleyes:

Παιδιά γράφω σπάνια στο φόρουμ, αλλά μιας και άνοιξε αυτό το thread και έχω προσωπική εμπειρία, θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου πάνω στα twintips.

Καλώς ή κακώς υπάρχει όλο αυτό το hype με το newschool...δεν στέκομαι σε αυτό. Τα τουίν-τιψ είναι παιχνιδιάρικα, γι'αυτό άλλωστε δημιουργήθηκαν. Και επειδή το προσπαθώ τελευταία, το switch skiing είναι ότι πιο διασκεδαστικό έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής <_< Δεν παύω όμως να κάνω αξιοπρεπές σκι πάνω σε αυτά, και τολμώ να πω με πολλή περισσότερη αυτοπεποίθηση απ'ότι πάνω στα παλιά μου πέδιλα. Οκ, δεν θα βολέψουν κάποιον που ενδιαφέρεται για ορειβατικό σκι, όπως αντίστοιχα κάποιος που θέλει να κάνει κόλπα δεν θα επιλέξει all-around carver πέδιλο.

Bottom line: στην αγορά υπάρχουν άπειρα πέδιλα για όλες τις κατηγορίες και τα στιλ, που είναι πλέον αδύνατον να μη βρει κανείς αυτό που πραγματικά ψάχνει! Και μην τρελαινόμαστε με τα τεχνικά specifications, όλα σκι κάνουν! Και αυτό το λέει μια αναποφάσιστη τρελέντζω που της πήρε ένα χρόνο να καταλήξει στο πεδιλάκι της!

Cheers to all!

Βάσω Κ

...white heat...

33718.jpg

B):(:P

...

βασικά δεν έχω δει κανέναν στα βουνά μας να κάνει switch :P

...

Kαι ομως πρεπει να εχεις δει εναν γνωστο σου ;) να κατεβαινει αναποδα την Αρτεμη 2 :rolleyes: ....

Οπως εχω δει παλιοτερα και το Γαλλο πιστερ, τον Βινσεντ, να κανει το ιδιο στην Στυγα 1 <_<

Ειναι κ στο στρατο ο ΖΟΧ να τα υπερασπιστει λιγακι τα διμουτσουνα,..

Σιγουρα ολοι οσοι εχουμε twin twip πεδιλα, δεν παμε και fakie...

αλλα εχουν και αυτα τα καλα τους & την ομορφια τους....

Και μην μου πειτε οτι οσοι εχουν πιστιαρικα ή freeride πεδιλα τα εκμεταλευοντε κιολας στο επακρο....

γιατι θα πηδηχτω απ΄το παραθυρο :P

Γενικοτερα μολις ο ενας στους δεκα το "εχει" το πεδιλο που καβαλα :D

Υ.Γ:

...είχε ένα τέτοιο ζευγάρι σκι μάρκας Armada (Ισπανικά είναι;Από το όνομα αν κρίνω...)

...

ΑRMADA made in Austria

δεν συχνάζεις καλάβρυτα, ε; :rolleyes:

Οχι δεν έχω έρθει ποτέ. Πολύ switch εκεί ε; <_<

Σιγουρα ολοι οσοι εχουμε twin twip πεδιλα, δεν παμε και fakie...

αλλα εχουν και αυτα τα καλα τους & την ομορφια τους....

Ναι είναι πολύ ομορφα πέδιλα , η μαγεία με αυτά είναι οτι σε κάνουν να νιώθεις ..freestylas χωρίς στην ουσία να κάνεις τίποτα.. :rolleyes:

Οχι δεν έχω έρθει ποτέ. Πολύ switch εκεί ε; :rolleyes:

χαμός σου λέω. αφού θα ζητηθεί να αλλάξει θέση η τριγύρω θέα για να μην χάνουμε τον προσανατολισμό μας οι ράιντερς...

Βάσω Κ

...white heat...

33718.jpg

Οχι ρε φίλε , πρέπει να έρθω καλάβρυτα να το δω απο κοντά αυτο.. :rolleyes:

Καλά με αυτά τα ριμάδια τα διπλής όψης πέδιλα πώς βρίσκετε ποια είναι η κανονική φορά για να τα φορέσετε; :rolleyes:<_<

να'ρθεις...και να δεις που στο τέλος θα σ'αρέσει! :rolleyes:

Βάσω Κ

...white heat...

33718.jpg

:rolleyes:

Λοιπον πρωτού σακατέψουμε και άλλο το θέμα , τα twin-tip πέδιλα είπαμε παραπάνω για ποιά χρήση είναι.. αυτό δεν τα χαρακτηρίζει αυτόματα σε κακό ή καλό πέδιλο. Είναι αυτά που είναι.

Το ίδιο ισχύει με όλα τα μοντέλα τα οποία χωρίζονται σε κατηγορίες βάση γεωμετρικού σχήματος και πυρήνα, είναι κατασκευασμένα(πρωτο-σχεδιάστηκαν) για συγκεκριμένη χρήση ! Παρόλο που η αγορά του σκι μπερδεύει λίγο τα πράγματα σε κόσμο που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ, οι κατηγορίες αυτές δεν είναι χονρδικά πάνω απο 4ς -5 ...

Και ναι η αγορά ως επι των πλείστων ρυθμίζεται από την μόδα , αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, αιώνες τώρα έτσι συμβαίνει.

Edited by Fidelio

Ναι είναι πολύ ομορφα πέδιλα , η μαγεία με αυτά είναι οτι σε κάνουν να νιώθεις ..freestylas χωρίς στην ουσία να κάνεις τίποτα.. :rolleyes:

Οπως κ' ενα σλαλομαδικο σε κανει να νιωθεις λιγο Herminator,

ή ενα πουδροπεδιλο λιγο απο Seth,

ή ακομα και μια φορμα σκι απο καποια εθνικη ομαδα λιγο αθληταρα :D

Ενεργουν ψυχοτροπικα (Ρανια διορθωσε λιγακι τον επιστημονικο ορο...)

και αυτο δεν ειναι παντα και κακο :P

Μην ξεχναμε οτι κανουμε σκι για να διασκεδασουμε

και να ξεφυγουμε απο την πραγματικοτητα της καθημερηνοτητας.

Ας φοραμε τουλαχιστον εκει αυτα που μας αρεσουν (και οχι απαραιτητα αν μας ταιριαζουν απολυτα ή οχι)

και οχι αυτα που μας επιβαλουν οι ικανοτητες μας (...αν και τελικα το marketing κανει μια χαρα τη δουλεια του στο υποσυνειδιτο μας...)

Μακαρι να μπορουσα να φοραγα στη δουλεια μου, τον χειμωνα, τις σαλοπετες μου

Τωρα, αν κανουμε σκι ή φοραμε πεδιλα - ρουχα για να αποδειξουμε στους αλλους ποσο ποζερια ειμαστε...

εκει παμε σε αλλο κομματι της ψυχολογιας.

Y.Γ:Το πηδηξαμε απο το παραθυρο το thread <_<B):(

Δεν μου λες ρε Γιώργο αυτά που λες τι σχέση έχουν με το θέμα ; :rolleyes:

Για να πώ την αμαρτία μου είμαι και εγώ ένας από αυτούς που παρασύρθηκαν από αυτήν την μόδα, και αγόρασα τα πέδιλα της υπογραφής μου, αν και δεν έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση με το Freestyle.....(βασικά δεν έχω παρδαλό σώβρακο, και YO ζώνη με καρφιά...γι'αυτό, όχι για κανά άλλο λόγο :rolleyes: )

Προσπαθώ λίγο το ανάποδο αλλά μέχρι εκει...καμιά σχέση φυσικά με το βιντεάκι του Fid.

Πάντως δεν το μετάνιωσα γιατί είναι ένα άνετο μαλακό πεδιλάκι το οποίο μου έχει προσφέρει πολλα "καλά σκι", ιδίως τις πουδροημέρες......έχουν πλάκα τα άτιμα και γενικότερα είναι ένα πεδίλο που το φοράς το πρωί και το βγάζεις το απόγευμα έχοντας χορτάσει παντώς είδους καταβάσεις.....

Το επόμενο μου πεδιλο τώρα βλέπω να είναι περισσότερο κλασσικό freeride απ' ότι freestyle......

φιλικά

Σπύρος <_<

Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

Καλημέρα ... ρε σεις δεν είπε κανένας οτι οποιος πέρνει twin-tip ειναι ποζέρι :rolleyes: , είπαμε οτι τα twin-tip σχεδιάστηκαν για switch riding , αυτό για να ξέρει ο κόσμος γιατί το "παράξενο" σχήμα. Πρακτικά δεν χρησιμεύουν σε τίποτα ούτε βοηθούν στο να κάνεις καλύτερες on/off-piste καταβάσεις.Πολλά από τα freeskiing πέδιλα είναι twin-tip , γιατί αυτό επιτάσει η μόδα - τι να κάνουμε τώρα; <_< (είχα και εγώ twin-tip κάποια στιγμή και σήμερα εξακολουθώ να νιώθω καλα παρόλο που δεν κατέω freestyle.. B) ) , αν επιλέξουμε twin-tip για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ε, οκ , ας το πάρουμε λίγο ψηλότερο για να έχουμε τα ιδανικά για το βάρος μας πατήματα. End of story.

Πάμε παρακάτω. Rocker ? .. ομοιως , είναι χρήσιμο για βαθύτερα χιόνια , για τίποτε άλλο!! Συμαντικό: οι πατέντες που υπόσχονται οι εταιρίες για διπλό side-cut έτσι ώστε να καρβάρουν τα πέδιλα εντός πίστας , είναι μια φιλόδοξη ιδέα με πολύ όμως μικρή πρακτική ουσία !!! Ενα τέτοιο σκι εντός πίστας ή σε πολύ σκληρό χιόνι είναι ασταθές και δεν εμπνέει σιγουριά, αν τώρα το πάρει κάποιος για πιο steep καταβάσεις κινδυνεύει....

Οπότε, twin-tip σχεδιαστικά είναι για freestyle χρήση και rocker για σκι σε βαθειά χιόνια.

Edited by Fidelio

Τι ακριβώς είναι το Rocker????

Yπάρχει λίγο σαν έννοια στο μυαλό μου αλλά δεν είναι ξεκάθαρο......

Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

Σε αυτή την φώτο , φάινεται καθαρά το rocker κόψιμο του πέδιλου:

1000x600px-LL-MovementFlyswatter_800.jpg

και εδώ δύο βίντεο:

YouTube Video ->

YouTube Video ->
Edited by Fidelio

YouTube Video ->

Βάλε κι αυτό που έχει τα σκι μου...
Τα Megawatt...

Πολύ ωραία βιντεάκια, απλά και κατανοητά, οπότε πλέον δεν χρειάζεται να γράψουμε άρθρο για το ρόκερ, κάμπερ και ανάποδο sidecut...