Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Sign in to follow this  
leonidastria

Προσέλκυση Χιονοδρομικού Τουρισμού Στην Ελλάδα

Recommended Posts

Ποιος ξενος θα ερθει για σκι στον Παρνασο οταν εχει να διαλεξει απο αμετρητα χιλιομετρα πεδιου στις Αλπεις?Ειναι σαν να λεμε θα παμε για μπανια στην Αυστρια ... :dizzy: Παρολα αυτα δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να λειτουργει σωστα, με ασφαλεια και να προσφερει στους επισκεπτες του αυτο που υποσχεται ! :yes

• Like 2

Κράτιστον κτημάτων ευβουλία.

Σοφοκλής

Έχω κάνει αρκετά καλοκαίρια διακοπές στις Άλπεις, σε Αυστρία και Ελβετία, και όχι για σκι, και έχω περάσει όλες τουλάχιστον τέλεια. Όπως και πολλοί άλλοι.

Άρα, αν το κάνεις σωστά, τίποτα δεν σε σταματάει.

Υ.Γ. Εν έτει 1993 (αν θυμάμαι καλά) από το γραφείο του Αυστριακού Τουρισμού στο Σύνταγμα μας έδωσαν έναν τεράστιο έγχρωμο κατάλογο με όλα τα ξενοδοχεία, ξενώνες, φάρμες κτλ που μπορούσαμε να μείνουμε, κλείσαμε αεροπορικά, ξενοδοχείο στη Βιέννη, μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο με λιμουζίνα (:P), αυτοκίνητο, 3 δωμάτια σε φάρμα κοντά στο Ίνσμπρουκ. Και όλα αυτά με 3 επισκέψεις σε εκείνο το γραφείο και ελάχιστα τηλέφωνα, πάλι προς εκείνο το γραφείο.

• Like 4

sinox-0.jpeg

κι όμως ! με σωστή διαφήμιση και τοποθέτηση ( στην αγορά ) του προϊόντος "ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα"

σίγουρα θα βρεθεί και ο κόσμος ( από το εξωτερικό ) που θα θέλει να δοκιμάσει την ελλάδα.

αρκεί να υπάρχει και η ανάλογη υποδομή. με ένα καινούριο combi-lift μονο δεν σ ακούει κανεις. πρέπει να είναι ελκυστικό όλο το πακέτο.

σκεφτείτε απλά ποσο ελκυστική θα ακούγεται στα αυτιά του ( ξένου ) κόσμου η πρόταση : κάνω ski στο βουνό των αρχαίων ελλήνων θεών. (!!!)

υπάρχει κανεις σ αυτό τον πλανήτη ( με εξαίρεση κάτι ιθαγενείς "ανθρωποφαγους" etc ) που να μην ξέρει τον όλυμπο ?

*δεν γνωρίζω όμως αν κάτι τέτοιο είναι τοπογραφικά εφικτό. απλά μια ιδέα είπα.

**στα υπ όψιν πάντως ότι για την δημιουργία και την παραπέρα εξέλιξη των ελληνικών χιονοδρομικών

τα απαραίτητα ποσα είναι κατά πολύ λιγοτερα από τα ποσα που έχουν εξάγει διάφοροι έλληνες

πολιτικάντηδες σε anonymous bank account numbers στις ελβετικές τράπεζες.

:hi:

• Like 4

Τα έχουμε πει και παλαιότερα, πολλές φορές. Το ελληνικό χιονοδρομικό πακετό, τα έχει όλα. Όμορφο βουνό, ωραία θέα θάλασσα, καλά καταλύματα, σουπερ φαγητό!!!!! Το θέμα είναι να το φτιάξεις σωστά, να το τυλίξεις όμορφα και να μπορέσεις να το πουλήσεις!!!!!

Εδώ έρχεται ένα ακόμα στοιχείο που μπορεί να διαδρματίσει ρόλο ο ΕΣΤΟΥΧ, αφού όλοι είμαστε καταναλωτές αυτού του προϊόντος!!!! και του πακετου επίσης!!!

• Like 6

carpe diem

Ειδικά για το ΧΚΠ, νομίζω το τρίπτυχο ΣΚΙ - ΑΡΧ. ΧΩΡΟΣ ΔΕΛΦΩΝ - ΘΑΛΑΣΣΑ είναι ίσως το απόλυτο winner.

Πού αλλού συνεχίζεις με σερφ όταν τελειώσεις το σκι? (αν αντέχεις βέβαια).

Ski + ΞΕ-Ski if you can.... (κατά το Relax if you can)

"Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι"

gifmaker_me2.gif.fbe136ebed00091d62648fa0ffc991ff.gif

Austrian Level 2 Ski Instructor

Ναι, αλλά με παϊδάκι 38 ευρώ το κιλο (Σουβάλα, κοπή πίτας 2013), δύσκολα τουριστικό πακέτο!!!

• Like 6

carpe diem

Για να κάνει σκι στην Ελλάδα ένας ξένος τουρίστας, δυο λύσεις βλέπω:

1) στα πλαίσια ενός εβδομαδιαίου ταξιδιού στην Ελλάδα, μονοήμερη εκδρομή (το πολύ πολύ διήμερη) σε ΧΚΠ ή ΧΚΚ με πολύ καλή οργάνωση ώστε να μην χάσει χρόνο (γρήγορη και άνετη μεταφορά με μικρό λεοφορείο πχ) και έχτρα παροχές όπως προμήθεια ρουχισμού και εξοπλισμού ώστε να μην χρειάζεται να τα κουβαλάει, λιτό γεύμα σε ωραία ταβέρνα που θα αποτελεί ένα συν στην εκδρομή, κλπ

2) ένα οργανωμένο τουρ σε πολλά ελληνικά χκ (στα Νότια: ΧΚΠ, ΧΚΚ, ΧΚ Μαίναλου (1/2 μέρα) - στα Βόρεια: Βασιλίτσα, 3-5 Πηγάδια, Πισοδέρι...)σε συνδυασμό με επισκέψεις σε κοντινά αξιοθέατα. Και αυτό απαιτεί πολύ καλή οργάνωση ώστε η κούραση που θα βγει από το σκι να μην χαλάει το υπόλοιπο πρόγραμμα.

Τα πιο σημαντικά λοιπόν: πολύ σωστή οργάνωση (για να μη χαθεί χρόνος και να αποφευχθεί η κούραση), πολύ σωστή ενημέρωση (για να ξέρει ο "πελάτης" τι να περιμένει από το ταξίδι/την εκδρομή του).

Πάντως εβδομαδιαίες διακοπές στον Παρνασσό ή στα Καλάβρυτα δε θα το συνιστούσα σε κανένα φίλο από το εξωτερικό.

• Like 2

Πάντως εβδομαδιαίες διακοπές στον Παρνασσό ή στα Καλάβρυτα δε θα το συνιστούσα σε κανένα φίλο από το εξωτερικό.

για τέτοιου είδους πακέτο μιλούσα εγώ πιο πάνω. γι αυτό και η επισήμανση ότι χρειάζεται η απαραίτητη υποδομή πρώτα και ότι δεν φτάνει μονο ένα combi-lift.

αν είναι να βάλεις κάποιον σε bus η σε van και να χρειάζεται ώρες μέχρι να αρχίσει να κάνει ski ξεχνα το.

• Like 1

Πρόταση:

Φτιάξτε ένα τοπικ με θέμα

Τουριστικό Πακέτο 7 Δ/Ν ( Σάββατο - Σάββατο) χιονοδορομίας στη Β. / Ν. Ελλάδα, διαμορφώστε το και μετά μπορούμε να το αναπτύξουμε και να το προωθήσουμε

Κάντε αν θέλετε και μια σχετική ΟΕ

carpe diem

Για να έρθουν ξένοι τουρίστες για σκι στην Ελλάδα αντί να πάνε στις Άλπεις -ή στο Bansko- θα πρέπει το χιονοδρομικό να καλύπτει ΚΑΙ τις 5 παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Ένα ελάχιστο αριθμό χιλιομέτρων πιστών. Ο Παρνασσός μπορεί να το αγγίξει, αλλά μόνο εφόσον το χιονοδρομικό μπορέσει να επεκταθεί στο υπόλοιπο βουνό.

2) Εξασφαλισμένη χιονοκάλυψη σε σημαντικά κομμάτια του πεδίου του. Το τεχνητό χιόνι είναι απολύτως απαραίτητο όταν προσπαθείς να προσελκύσεις κόσμο σε υψόμετρα σαν της Ελλάδας.

3) Εύκολη πρόσβαση στο χωριό. Κανένα χιονοδρομικό στην Ελλάδα δεν την παρέχει, εκτός ίσως από το Πισοδέρι.

4) Χαμηλές τιμές στο πακέτο κάρτα+διαμονή+φαγητό.

5) Πλήρη λειτουργία όλες τις μέρες της εβδομάδας. Αυτό δεν είναι τόσο απλό αν δεν έχεις εξασφαλίσει ξένο τουρισμό, καθώς συνεπάγεται τεράστια έξοδα για το χιονοδρομικό.

• Like 7

Make Parnassos Great Again!

Οι προτάσεις μου βασίζονται ακριβώς στο ό,τι - εκτός από τις χαμηλές τιμές που είναι κάτι εφικτό - οι όροι που βάζει ο Χρήστος δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν.

Μαζικός χειμερινός τουρισμός με αντικείμενο το σκι μου φαίνεται αδιανόητο. Χιονοδρομικό κέντρο αντίστοιχο του Bansko δεν μπορεί να υπάρχει στην Ελλάδα.

Μάλλον πρέπει να μιλάμε για εναλλακτικό τουρισμό, που θα απευθύνεται στοχευμένα σε ανθρώπους που δεν έχουν προτεραιότητα το σκι αλλά που τους αρέσει να συνδυάσουν το ταξίδι τους με δραστηριότητες, σε ανθρώπους που θέλουν να ανακαλύψουν την Ελλάδα κάτω από μια άλλη σκοπιά, κλπ...

Και τέτοια πακέτα θα τα προσφέρουν μόνο άνθρωποι/μικροί οργανισμοί με μεράκι όχι μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία. Δηλαδή θα εποφεληθούν αυτοί που θα τρέξουν το εγχείρημα, όχι μια ολόκληρη περιοχή ούτε η ελληνική οικονομία.

Όποιος έχει όρεξη λοιπόν...

• Like 3

Παιδιά με συγχωρείτε αλλά ας μην κοροιδευόμαστε εβδομαδιαίος χιονοτουρισμός στην Ελλάδα??..... να βάλουμε στο πακέτο + 1-2 άντε 3 σκι..... ίσως...... Θα πήγαινε κάποιος απο εσάς πάνω απο 3-4 ημέρες Μπάνσκο???? Υπάρχει στις Άλπεις χιονοδρομικό με 70 Κμ πίστες που να λειτουργεί αυτόνομα και να έχει εβδομαδιαίο τουρισμό ??? Ας είμαστε λίγο ρεαλιστές..... και η σωστή πρόταση του φίλου πιο πάνω προυποθέτει το πρωί σκι και το βράδυ ταξίδι....... μεγάλες αποστάσεις..... πολύ κούραση δηλαδή.....

• Like 2

www.zermatt.ch

Αν βάλεις μια μέρα σκι - μια μέρα αξιοθέατα, κάτι γίνεται...

Πάντως μιλάμε σχεδόν για tailored-made τουρισμός.

ΥΓ Αυτό που κάνει ο Γιάννης 50 στην Αυστρία δηλαδή... αλλά χωρίς το Ischgl!

Edited by flocon

Ποιος ξενος θα ερθει για σκι στον Παρνασο οταν εχει να διαλεξει απο αμετρητα χιλιομετρα πεδιου στις Αλπεις?Ειναι σαν να λεμε θα παμε για μπανια στην Αυστρια ... :dizzy: Παρολα αυτα δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να λειτουργει σωστα, με ασφαλεια και να προσφερει στους επισκεπτες του αυτο που υποσχεται ! :yes

Μιλάς για τον υφιστάμενο Παρνασσό.

Ο Παρνασσός, είναι από τα λίγα Ελληνικά βουνά (αλλά όχι το μόνο), που αν αναπτυχθεί επαρκώς, μπορεί να σηκώσει εβδομαδιαίο χιονοδρομικό τουρισμό. Και επαναλαμβάνω, όχι σήμερα, ακόμα και μετά την εγκατάσταση του κόμπου.... εεεεε του combi εννοούσα.

• Like 1

53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

Αν βάλεις μια μέρα σκι - μια μέρα αξιοθέατα, κάτι γίνεται...

Πάντως μιλάμε σχεδόν για tailored-made τουρισμός.

ΥΓ Αυτό που κάνει ο Γιάννης 50 στην Αυστρία δηλαδή... αλλά χωρίς το Ischgl!

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ και ΚΑΝΕΝΑΣ παραλληλισμός με αυτό που κάνεις ο Γιαννάκης50. Υποψιάζομαι ότι δεν θα έχεις πάει ούτε με τον Γιάννη, αλλά ούτε και στην περιοχή. Αν πας στον Γιάννη50, είσαι όλη την ημέρα στο χιόνι, στις πίστες. Ο λόγος που δεν είναι πολλοί και το βράδυ στις πίστες, είναι γιατί εξουθενώθηκαν στο σκι και όχι στα οδικά χιλιόμετρα. Καμιά φορά το βράδυ είναι στο χιόνι, στις πίστες, αλλά όχι σε χιονοδρομικές πίστες......

• Like 1

53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

Οι προτάσεις μου βασίζονται ακριβώς στο ό,τι - εκτός από τις χαμηλές τιμές που είναι κάτι εφικτό - οι όροι που βάζει ο Χρήστος δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν.

Μαζικός χειμερινός τουρισμός με αντικείμενο το σκι μου φαίνεται αδιανόητο. Χιονοδρομικό κέντρο αντίστοιχο του Bansko δεν μπορεί να υπάρχει στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν βουνά που μπορούν να γίνουν μεγαλύτερα του Bansko. Για καλύτερα δεν ξέρω, διότι δεν έχω πάει στο Bansko. Όμως, "λογιστικά", υπάρχουν Ελληνικά βουνά (πιθανώς και άλλα Βουλγάρικα), που να έχουν και καλύτερες προδιαγραφές.

Στην Ελλάδα υπάρχουν βουνά που μπορούν να γίνουν μεγαλύτερα του Bansko. Για καλύτερα δεν ξέρω, διότι δεν έχω πάει στο Bansko. Όμως, "λογιστικά", υπάρχουν Ελληνικά βουνά (πιθανώς και άλλα Βουλγάρικα), που να έχουν και καλύτερες προδιαγραφές.

κάπως έτσι σκέφτομαι κι εγώ. τον βλάχο όμως ( sorry κιόλας ) τις περιοχής πως θα γίνει να τον βάλεις στο trip του : όσο πιο καλές ποιοτικά και ποσοτικά είναι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρω τόσο πιο πολύς κόσμος θα τα αγοράζει και θα έχω μακροπρόθεσμα και ποιοτική καλυτέρευση τις προσωπικής μου ζωής ?

Κρίνετε με τα δικά μας - τρελαμμένα για σκι - κριτήρια.

Ο ξένος που θα έρθει δεν θα έρθει για σκι στην Ελλάδα. Το έχει και εκει που είναι και καλύτερα. Θα έρθει ΚΑΙ για σκι. Γιατί, κρίνοντας και από τον ευατό μου το ίδιο κάνω. Ψάχνω να πάω όπου ξέρω πως θα έχω και καλό καφεδάκι - κρασάκι και ένα δύο μέρη να επισκεφθώ και μαγαζάκια να ψωνίσει η κυρά κλπ κλπ.

Αυτό το πακετάκι πρέπει να γίνεισ την Ελλάδα. Άλλωστε, εκτός των ελλήνων, των άγγλων και των ρώσων, δεν ξέρω αυστριακούς, ιταλούς, γάλλους κλπ να πηγαίνουν Μπάνσκο ή σε κάτι αντίστοιχο.

Άρα το κοινό που απευθύνεσαι είναι αυτό που θέλει αξιοθέατο (Βεργίνα, Δελφούς κλπ), Κρασάκι - καφεδάκι, όμορφο τοπίο και το άλλοθι της σωματικής άσκησης (σκι)

• Like 4

carpe diem

κάπως έτσι σκέφτομαι κι εγώ. τον βλάχο όμως ( sorry κιόλας ) τις περιοχής πως θα γίνει να τον βάλεις στο trip του : όσο πιο καλές ποιοτικά και ποσοτικά είναι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρω τόσο πιο πολύς κόσμος θα τα αγοράζει και θα έχω μακροπρόθεσμα και ποιοτική καλυτέρευση τις προσωπικής μου ζωής ?

Δυστυχώς αυτό το tip είναι αυτό που λείπει από την λογική της Ελλάδας και έχει συμβάλει και αυτό στην χρεοκοπία μας. Ίσως κάποτε βάλουμε μυαλό, διότι ακόμα, μυαλό δεν βάλαμε. Εδώ έναν κόμπο φτιάχνουν στον Παρνασσό και κάποιοι νομίζουν ότι αναβαθμίστηκε.....

Άλλωστε, εκτός των ελλήνων, των άγγλων και των ρώσων, δεν ξέρω αυστριακούς, ιταλούς, γάλλους κλπ να πηγαίνουν Μπάνσκο ή σε κάτι αντίστοιχο.

Αν απευθύνεσαι σε λανθασμένο target group, δεν πρόκειται να δεις προκοπή, σε οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση. Και εγώ στις Άλπεις, δεν βλέπω λατινοαμερικάνους.

• Like 1

@ Mil: Ανέφερα τον Γιάννη σαν παράδειγμα ενός ανθρώπου που ασχολείται ατομικά και με μεράκι στο χώρο του τουρισμού, που προσφέρει συγκεκριμένες υπηρεσίες (σε μεταφέρει από το αεροδρόμιο, σε πηγαίνει σε διάφορα ΧΚ ανάλογα με τις επιθυμίες σου, σε ξεναγεί στην περιοχή, σε συμβουεύει για τη διασκέδαση σου κλπ...). Δεν έκανα σύγκριση για το σκι βέβαια, απλώς είχα στο νου μου το tailored-made τουρισμό (επειδή υποθέτω ότι ο Γιάννης κερδίζει κάτι - λίγα εστώ - από αυτή την απασχόλησή του).

Οσο αφορά το Bansko (ή και το Borovets), επειδή το έχω επισκεφτεί (όπως επισκέφτηκα και την περιοχή του Ischgl...), επαναλαμβάνω ότι πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα αντίστοιχο χκ (χιλιόμετρα πιστών, υψόμετρο, χιονοκάλυψη, προσανατολισμό, κλίμα, βλάστηση...). Συν τοις λίγοι Ευρωπαίοι πηγαίνουν Βουλγαρία για καλοκαιρινό τουρισμό ενώ το όνομα Βουλγαρία είναι κάπως συνδυασμένο με το χειμόνα. Η Ελλάδα είναι το αντίθετο. 'Οπως είναι έλαχιστοι οι Ελληνές που πάνε Αυστρία το καλοκαίρι, έτσι θα είναι λίγοι οι ξένοι που θα έρθουν εδώ το χειμώνα. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας.

Ο Παρνασσός είναι και θα είναι ένα μέτριο ΧΚ για ΣΚ και ένα πολύ μικρό για εβδομάδα. Ασε που, λόγω καιρού, περιμένεις τελευταία στιγμή για να κανονίσεις αν θα πας ΣΚ. Θα έκλεινες ποτέ αεροπορικό εισιτήριο μήνες πριν για να πας μια βδομάδα;;;;

Edited by flocon

Μήπως να μη ταυτίζαμε το σκι με τις καταβάσεις (αλπικό); Υπάρχει και το ορειβατικό που προωθεί ο Κλαουδάτος και η χώρα μας έχει σίγουρα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

• Like 4

@ Mil: Ανέφερα τον Γιάννη σαν παράδειγμα ενός ανθρώπου που ασχολείται ατομικά και με μεράκι στο χώρο του τουρισμού, που προσφέρει συγκεκριμένες υπηρεσίες (σε μεταφέρει από το αεροδρόμιο, σε πηγαίνει σε διάφορα ΧΚ ανάλογα με τις επιθυμίες σου, σε ξεναγεί στην περιοχή, σε συμβουεύει για τη διασκέδαση σου κλπ...).

Η αφετηρία του Γιάννη, είναι ίδια με την δική μου (αν προκάνω). όταν γίνω συνταξιούχος, να κάνω 3 μήνες σκι τον χρόνο σε μία από τις καλύτερες περιοχές για σκι στον κόσμο. Όλα τα υπόλοιπα, είναι το κέφι που έχει εκείνος.

Δεν είναι ούτε επαγγελματίας, ούτε υπάλληλος σου, ούτε και οφείλει να ξεναγεί-συμβουλεύει, κλπ, κλπ. Είναι ο άγνωστος φίλος σου. Αν πας με την παρέα σου κάπου, που ξέρεις εσύ και δεν ξέρουν εκείνοι, θα τους δείξεις κάποια πράγματα όχι γιατί έχεις υποχρέωση.... Και αυτό ΑΝ θέλουν εκείνοι.

Προφανώς λοιπόν, αυτό το καθ'όλα ΜΗ επαγγελματικό σενάριο, δεν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για τον Παρνασσό.

Edited by mil

Οσο αφορά το Bansko (ή και το Borovets), επειδή το έχω επισκεφτεί (όπως επισκέφτηκα και την περιοχή του Ischgl...), επαναλαμβάνω ότι δεν πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα αντίστοιχο χκ (χιλιόμετρα πιστών, υψόμετρο, χιονοκάλυψη, προσανατολισμό, κλίμα, βλάστηση...). Συν τοις λίγοι Ευρωπαίοι πηγαίνουν Βουλγαρία για καλοκαιρινό τουρισμό ενώ το όνομα Βουλγαρία είναι κάπως συνδυασμένο με το χειμόνα. Η Ελλάδα είναι το αντίθετο. 'Οπως είναι έλαχιστοι οι Ελληνές που πάνε Αυστρία το καλοκαίρι, έτσι θα είναι λίγοι οι ξένοι που θα έρθουν εδώ το χειμώνα. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας.

Επειδή δεν έχω χρόνο. Υπάρχουν πάρα πολλοί κεντροευρωπαίοι, που έρχονται στην Ελλάδα για καλοκαιρινό ΟΡΕΙΝΟ τουρισμό (πχ Αώος). Όπως υπάρχουν και Έλληνες που πάνε καλοκαίρι στις Άλπεις. Αυτό που σου προσφέρει το καλοκαίρι η Αυστρία, δεν έχει σχέση με το προϊόν που σου προσφέρει η "θαλασσινή καλοκαιρινή Ελλάδα". Αντίθετα, το χειμερινό προϊόν της Αυστρίας, είναι το ίδιο (όχι ποιοτικά και ποσοτικά) με αυτό της Αυστρίας.

Edited by mil
  • Like 2

Παντως στην βουλγαρια που εχω παει πολλες φορες εχει εβδομαδιαιο τουρισμο εκτως απο το μπανσκο και στο μποροβετς αλλα και στο αρκετα μικροτερο παμποροβο .....στα 2 τελευταια ηδη τουλαχιστον απο την δεκαετια του 80 ......

Στην μαυρη θαλασσα εχουν επισης εβδομαδιαιο τουρισμο οχι μονο απο ανατολικες χωρες αλλα και πολλους αγγλους!