panchristo 6,271 Report post Posted March 9, 2015 (edited) Όλη τη μέρα σήμερα με απασχολεί ένα από τα πιο κεντρικά θέματα της ειδησεογραφίας - κατά τη γνώμη μου - αυτό του graffiti στο κτήριο του Πολυτεχνείου. Μερικές από τις σκέψεις μου είπα να τις μοιραστώ κι εδώ. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:1. Η επέμβαση είναι πέρα για πέρα παράνομη (Νόμος 3028/2002 περί Αρχαιοτήτων).2. Η αισθητική είναι σαν τους κ@λους (όλοι έχουν έναν), αλλά η κριτική της γίνεται από όσους έχουν πραγματικά διαπιστευτήρια θητείας σε αυτή. Κοινώς άμα δεν είσαι εικαστικός περιορίσου σε ένα "δε ξέρω τι είναι αλλα μ' αρέσει/δε μ΄ αρ/εσει"3. Έχουμε πολλά δείγματα πραγματικώς αναγνωρισμένης street art με τη μορφή graffiti και ΣΙΓΟΥΡΑ (κατά τη γνώμη μου) όπου αυτή εκπροσωπείται επάξια δεν βιάζει ένα πρωτύτερα αναγνωρισμένο μνημείο.4. Εφόσον ισχύει - όπως επικαλείται το άρθρο - η ομάδα ακολουθεί τη Βερολινέζικη σχολή (δεν δίνω δεκάρα για το τί πρεσβεύει), τότε λυπάμαι αλλά αυτή η γεωγραφική περιοχή θα έπρεπε να έχει μάθει από τα δικά της παθήματα τί σημαίνει ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και να μην τη διαιωνίζει.5. Όσοι εστιάζουν στο πώς μπορεί να καθαριστεί, μάλλον πλανώνται πλάνη οικτρή ότι μπορεί να αποκατασταθεί το μνημείο στο σύνολό του.6. Ας μου εξηγήσει κάποιος τί αξίζει σ' αυτό τον τόπο (και τον λαό του) αν κάποιος είδε κάποιον σκαρφαλωμένο εκεί πάνω (στην όψη της φωτό μετρώ κατά προσέγγιση 4-5 μέτρα) να βεβηλώνει το μνημείο και δεν έκανε κάτι (εγώ το λέω καρφο-φοβία).7. Ως εργαζόμενος στον τομέα του Πολιτισμού τολμώ να πώ ότι συγκρίνεται ευθέως με τις βεβηλώσεις των Ασσυριακών αρχαιοτήτων από το ISIS.8. Επιτέλους πότε θα διαχωρίσουμε την ελευθερία από την ασυδοσία και την καταστροφή από τη δημιουργία?9. Κι ο Duchamp χλεύασε τη Μόνα Λίζα και μέσω αυτής όλη την δήθεν κοινότητα της τεχνοκριτικής με τον τρόπο του. Δεν κατέστρεψε κανένα πρωτότυπο.10. Οι θιασώτες άλλων καθεστώτων ή καλύτερα της παντελούς έλλειψής των γνωρίζω - από προσωπικής επαφής μου με τουλάχιστον έναν εξ αυτών - ότι τρέφουν άπειρη εκτίμηση για τη καλλιτεχνική δημιουργία κι αντιτίθενται στη ισοπέδωση των κατακτήσεων του παρελθόντος.11. Δε βρίσκω καμία αισθητική, καλλιτεχνική ή όποια άλλη αξία σ' αυτή τη μουτζούρα.12. Δεν αναγνωρίζω σε κανένα το δικαίωμα σε μια τέτοια κτηνωδία, στο βωμό οποιασδήποτε δήθεν ανησυχίας οπυδήποτε κι αν βρίσκει έρεισμα - κοινωνικό, πολιτικό ή άλλο.13. Στην αντίδραση αυτή "με σκοπό να προκαλέσουν το σοκ" όπως επικαλλείται κάποιος "ευαισθητοποιημένος" ομοϊδεάτης τους, ας τους πει κάποιος ότι είναι πέρα για πέρα φασιστοειδή υποπροϊόντα. Νομίζω ότι μετά από τέτοια συμβάντα γινόμαστε όλοι φτωχότεροι και μάλιστα σε πολλά επίπεδα. Ντρέπομαι. Θλίβομαι. Θυμώνω. Ανησυχώ. Απελπίζομαι. (με τυχαία σειρά, συνεχώς επαναλαμβανόμενα...) Edited March 10, 2015 by panchristo 13 Quote "Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι" Austrian Level 2 Ski Instructor Share this post Link to post Share on other sites
Pant 2,497 Report post Posted March 9, 2015 Εχουν περάσει δεκαετίες που από τότε που αρχίσαμε να γινόμαστε φτωχότεροι. Στο μυαλό. 1 Quote Practice makes perfect Share this post Link to post Share on other sites
idas 563 Report post Posted March 9, 2015 Μπράβο Πάνο, από τα καλύτερα που έχω διαβάσει γι΄αυτό το τερατούργημα 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
itiotis 779 Report post Posted March 9, 2015 Το είπε με μία φράση ο Αλ. Φασιανός αν δεν κάνω λάθος: Η μία τέχνη, η "ζωγραφική τοίχου" ή (όπως την λένε στο χωριό μ') "γκράφιτι" - γιατί περί τέχνης πρόκειται - δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος μίας άλλης με την ευρύτερη έννοια του όρου τέχνης, της αρχιτεκτονικής. 4 Quote Ο μόνος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις... Αν και όταν κάνεις σχέδια μπορεί Κάποιος να χαμογελά, εσύ κάνε τα... Share this post Link to post Share on other sites
Dim 4,703 Report post Posted March 10, 2015 (edited) Για να κάνουμε ένα λογοπαίγνιο, το "μάρμαρο" ποιος θα το πληρώσει; 1. Όταν ο ίδιος ο Αν. Υπουργός Πολιτισμού, αντί να επιχειρηματολογήσει για το κόστος αποκατάστασης, τη στιγμή που όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο είναι απλήρωτοι, κάνει εν είδη δήλωσης, προσέγγιση του γεγονότος από καθαρά τεχνοκριτική άποψη, θέλωντας ίσως να δικαιολογήσει την κατάρτισή του ως προσόν της θέσης του. 2. Όταν η ζημιά σε υλικό όπως το μάρμαρο, το οποίο είναι πορώδες, από τη χημική σύσταση των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν είναι μη αναστέψιμη σε απόλυτο ποσοστό. 3. Όταν όπως αναφέρει παραπάνω η ασυδοσία μεταφράζεται και μεταμφιέζεται σε ελευθερία. Τότε να μην απορούμε για την καθημερινή συμπεριφορά όλων μας, κατ΄ επέκταση και στα χιονοδρομικά μας ( για να επανέλθουμε και στα του οίκου μας) Edited March 10, 2015 by Dim 4 Quote carpe diem Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,605 Report post Posted March 10, 2015 (edited) H μητέρα μου που έχει ασχοληθεί αρκετά με το μάρμαρο και τον καθαρισμό του, μόλις μου μετέφερε το εξής: Μ@λ@κία κάνανε το μάρμαρο δεν είναι ποτέ πια το ίδιο. Παράλληλα είναι πάρα πολύ δύσκολο να καθαριστεί. Πάρα πάρα πολύ. Ας κάνανε ότι πατάτα θέλανε σε μπογιά και σε τοίχους. Στο μάρμαρο κάνανε ζημιά και δεν υπάρχει 100% αναίρεση. Edited March 10, 2015 by ΜΙΚ Quote Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
vro 10,272 Report post Posted March 10, 2015 σε μια περιοχή με μια απο τις, παγκοσμιως, μεγαλυτερες συχνοτητες αστυνομικης παρουσίας, που ελεγχεται 24 ωρες το 24ωρο με on-line κάμερες ασφαλείας, με καταργημενο τον νομο για το πανεπιστημιακό ασυλο, με ζηταδες και δελταδες, μονιμα σταθμευμενους στο μουσείο. τι δεν καταλαβαίνεις? 3 Quote <p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα..... Share this post Link to post Share on other sites
panchristo 6,271 Report post Posted March 10, 2015 H μητέρα μου που έχει ασχοληθεί αρκετά με το μάρμαρο και τον καθαρισμό του Ωπ! Συνάδελφος η μανούλα? Quote "Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι" Austrian Level 2 Ski Instructor Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,605 Report post Posted March 10, 2015 (edited) Σόρυ για το off topic αυτός φταίει. Πάντα μου έλεγε ότι οι αρχαιολόγοι είστε μπιπ για μπιπ άντε μη πω. Χημικός Μηχανικός. Παλιά, τώρα αγρότισσα. Η ξερολίαση είναι κληρονομικό δεν φταίω. Από τις πιο όμορφες και δημιουργικές δουλειές του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος ήταν με διαφορά ο πιο άχρηστος Υπουργός Πολιτισμού, μετά ο Λιάπης, μετά ο λατρευτός Αντώνης Σαμαράς. Η καλύτερη ήταν η Μελίνα. Παρασκευή Παπακωνσταντίνου-Ζιώτη, Προϊσταμένη του Τομέα Συντήρησης Επιφανείας, ΥΣΜΑ, «Η Συντήρηση της Επιφανείας των Μνημείων της Ακρόπολης – Καθαρισμός Laser» http://www.hfc.gr/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid=13&apprec=129 http://www.academia.edu/6183876/Anastilonontas_to_Erechtheion_-_in_Greek http://www.ysma.gr/static/files/Newsletter_1_gr.pdf Η χρήσιμη πληροφορία της ημέρας είναι ότι είμασταν στο Βρετανικό Μουσείο (εγώ έκανα τη γραμματέα/φωτογράφο) που μας έκλεψαν εεεε σόρυ λήστεψαν εεε σόρυ πήραν για να προστατεύσουν την ζωφόρο. Και κάτι κολώνες άχρηστες πως τις λένε α ναι Καρυάτιδες και παρουσία 124 αστυνομικών ελέγχανε με αρχαιολογους τα μάρμαρα που προστατευαν οι Άγγλοι. Μερικά μάρμαρα το 1900τόσο απλά είχαν πιάσει βούρτσα και σφουγγάρι να βγάλουν το πρασινωπό ξενέρωτο χρώμα να τα προστατεύσουν. Τρίβανε τρίβανε τρίβανε τρίβανε... Για όσους δεν ξέρουν η ζωφόρος είναι ουσιαστικά πίνακας ζωγραφικής. Ε τον τρίβανε να ασπρίσει για προστασία. Δυστυχώς δεν έχω βίντεο που τρέλαινα Άγγλους μπάτσους και είχα και δίκιο. Άγγλοι φίλε τα προστάτευσαν καλά. Στη πορεία κατέστρεψαν δομικά στοιχεία και εικαστικά στοιχεία αλλά τα προστάτευσαν. Ευτυχώς λίγα... Υ.Γ. Όποιος θέλει original κομμάτι Ακρόπολης με pm. Δεν εχω, αλλά λόγω κρίσης που ξέρεις. Ελληνικό Δημόσιο είναι μπορεί να βρεθεί κανένα ξεχασμένο. Edited March 10, 2015 by ΜΙΚ 4 Quote Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
panchristo 6,271 Report post Posted March 10, 2015 Την έχω συναντήσει το 1996 ως πρωτοετής φοιτητής για εργασία και ξενάγηση στην Ακρόπολη και τα εργαστήρια. Μικρός ο κόσμος.... ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ. Αυτά στον Πρόεδρο, όχι σ εμένα... 1 Quote "Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι" Austrian Level 2 Ski Instructor Share this post Link to post Share on other sites
panchristo 6,271 Report post Posted March 10, 2015 Επειδή πολλή συζήτηση γίνεται με διάφορες πολιτικές και φιλοσοφικές κυρίως προεκτάσεις για την "καλλιτεχνική παρέμβαση" αυτή, να τονίσω ότι, είμαι ανοιχτός σε μια φιλοσοφική συζήτηση του τύπου: Όλα είναι προορισμένα να υποταχθούν στους θερμοδυναμικούς νόμους της φυσικής, της αλλοίωσης και της ανθρώπινης παρέμβασης που καταγράφονται εν γένει ως ιστορικότητα. Επίσης, ότι αποδεχόμενοι την "καλιτεχνική ευαισθησία" οποιουδήποτε (σημειώστε το αυτό για παρακάτω) θα πρέπει να δούμε τέτοιες ενέργειες ως άκρως πολιτικές που θα πρέπει να μας απασχολήσουν ανεξάρτητα των ανεπιστρεπτί αλλαγών που επιφέρουν ως κομμάτι αυτής της ιστορικότητας. Κατ' επέκταση, το επόμενο προς συζήτηση θέμα θα πρέπει να είναι να σταματήσουμε να προστατεύουμε τα μνημεία από της δυνάμεις της φύσης ή των ανθρώπων - κι αυτοί μέσα στη φύση είναι, και να τ αφήσουμε στη μοίρα τους. Βέβαια, κάπου εκεί θ αρχίσουμε να σημειώνουμε κάποια παγκόσμια απώλεια εσόδων από τουριστικές δραστηριότητες με το εξαγώγιμο και εισαγώγιμο προϊόν του πολιτισμού αλλά αυτά ενδιαφέρουν μόνο τον Βαρουφάκη, όχι εμάς τους κουλτουριάρηδες. Και τέλος, επειδή όλα αυτά μπορούν να ειπωθούν με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι αρνούμαστε κατηγορηματικά να μας απασχολεί το #1 (Η επέμβαση είναι πέρα για πέρα παράνομη (Νόμος 3028/2002 περί Αρχαιοτήτων)), θα πρέπει στη περίπτωση εκείνη να σκεφτούμε πολύ σοβαρά ότι μια τέτοια συζήτηση αναιρεί και το ίδιο το Πολίτευμα. Πόσο έτοιμοι είμαστε για τέτοιες συζητήσεις λοιπόν? Πριν βιαστείτε ν απαντήσετε, σκεφτείτε πόσο έτοιμοι είστε να αποδεχτείτε την καλλιτεχνικής ευαισθησίας εδραζόμενη παρέμβαση του οποιουδήποτε στις ζωές σας, τη περιουσία σας, την περιουσία όλων μας, τις ζωές όλων μας, τον χώρο όλων μας... Συγχωρήστε μου την εκ νέου φλυαρία αλλά δεν το έχω χωνέψει ακόμα αυτό που έχει γίνει. 1 Quote "Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι" Austrian Level 2 Ski Instructor Share this post Link to post Share on other sites
Pant 2,497 Report post Posted March 10, 2015 (edited) Εχω αυξημένη καλλιτεχνική ευαισθησία και δημιουργικό οίστρο αλλά η παιδεία μου δε μου επιτρέπει να κάνω «καλλιτεχνικές παρεμβάσεις» πάνω σε μνημεία (ή ξένη-δημόσια περιουσία χωρίς άδεια κλπ). Είναι τόσο δύσκολο; Εκ των πραγμάτων, είναι. Edited March 10, 2015 by Pant 2 Quote Practice makes perfect Share this post Link to post Share on other sites