Jump to content
garsak

Αρχάριος... Μόνος Ή Με Δάσκαλο! (?)

Recommended Posts

Παιδιά σκέφτηκα να ξεκινήσω το θέμα αυτό (δεν βρήκα κάτι σχετικό) σαν αρχάριος που είμαι. Υπάρχει αρκετός κόσμος που αναβαίνει στο βουνό και απλά παίρνει ένα ζευγάρι ski η μία σανίδα και ξεκινάει να γλιστράει.

Αποψή μου είναι πως η σωστή κίνηση είναι να ξεκινήσει κανείς με έναν δάσκαλο. Τι ποιο λογικό να μάθεις από κάποιον που είναι ειδικός στο άθλημα. Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που θα πάνε μια φορά στο τόσο η μια και τελευταία... ε για αυτούς δεν ξέρω τι να προτείνω αλλά και πάλι πιστεύω πως με τη σωστή καθοδήγηση θα περάσουν ακόμα καλύτερα αυτές τίς λίγες ώρες στο βουνό!

Μιλώντας για εμένα λοιπόν θα πω πως η πρώτη επαφή με τα ski έγινε με δάσκαλο βήμα βήμα. Πως επιλέγουμε, πως τα φοράμε, πως στεκόμαστε, πως γλυστράμε, πως περπατάμε πάνω τους, πως σταματάμε κλπ κλπ κλπ! Το μόνο που έμαθα μόνος μου είναι πως πέφτουμε :P.

Οπότε από την αρχή έμαθα και μαθαίνω να κάνω τα πάντα με τον σωστό τρόπο. Σίγουρα και μόνος μου θα έβρισκα τον τρόπο να γλιστρήσω αλλά αν μάθεις κάτι λάθος από την αρχή δύσκολα θα το διορθώσεις μετά, οπότε αν έχεις σκοπό να ασχοληθείς και να αφιερώσεις χρόνο είναι καλό να δώσεις και κάποια χρήματα για να έχεις και την ανάλογη ποιότητα στο ski σου!

 • Like 9

To ski or not to Ski....!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στην εποχή μας δυστυχώς τα χρήματα είναι περιορισμένα για τους περισσότερους. Οπότε αναλόγως όλοι κοιτάμε να κόψουμε όπου μπορούμε. Θεωρώ αντικειμενικό ότι σε οποιαδήποτε δραστηριότητα (από ξένη γλώσσα και μουσικό όργανο έως το σκι) ένας ΚΑΛΟΣ δάσκαλος θα σε βοηθήσει να πας από το 0/100 στο 50/100 τουλάχιστον στο 1/3 του χρόνου.

 

Αλλά αν δεν ασχοληθείς με θέρμη, όρεξη και καλή ψυχολογία και ο ίδιος, προκοπή δεν πρόκειται να δεις ούτε με δάσκαλο. Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του βαθμού προόδου έχει να κάνει ατομικά με τον καθένα. Να το κάνω και πενηνταράκια; Αν στρωθείς σε βιντεάκια (το youtube είναι γεμάτο) και κάνεις τις σχετικές ασκήσεις όταν είσαι στο βουνό θα δεις σίγουρα πρόοδο και θα διορθώνεις και τα αναπόφευκτα λάθη (έως ένα βαθμό). Επομένως, γίνεται και χωρίς δάσκαλο, αλλά συνήθως με πολύ πιο αργό ρυθμό.

 

Επίσης, να προσθέσω ότι ακόμα και στο 50/100 να φτάσεις, πάλι λάθη θα κάνεις και ένας καλός δάσκαλος μπορεί και τότε να βοηθήσει. Η καλύτερη επιλογή (σε έναν ιδανικό κόσμο), θα ήταν κάθε χρονιά να κάνεις 1-2 μαθήματα ατομικά αλλά ...

 • Like 1

<p style="text-align:center;"><span style="color:#ff0000;"><span style="font-size:14px;"><em><span style="text-align:center;background-color:rgb(34,34,34);">'''</span></em></span>Riding in the air nocturnal</span></p>

<p style="text-align:center;"><span style="color:#ff0000;">Living free</span></p>

<p style="text-align:center;"><span style="color:#ff0000;">Rip ride<span style="font-size:14px;"><em><span style="text-align:center;background-color:rgb(34,34,34);">''</span></em></span></span>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ας μου επιτραπεί να παραθέσω μια μικρή ιστορία (ελπίζω να μην κουράσω):

 

Ήταν κάποτε ένας τύπος που είχε απωθημένο να κάνει έστω και μια φορά σκι.

Το χρηματικό ήταν για 'κείνον αρκετά σοβαρός παράγοντας και ήταν η αιτία που από μικρό παιδί έφτασε τελικά να το δοκιμάσει στα 34 του για πρώτη φορά (οι γονείς δεν ήταν ούτε αθλητικοί τύποι, ούτε της φύσης γενικότερα).

Πέρασε έναν χειμώνα συγκεντρώνοντας λεφτά για τη πρώτη φορά, αγοράζοντας ρούχα, μάσκα κτλ, προκειμένου να κάνει σωστά όσα περισσότερα μπορούσε.

Δοκίμασε τσουλώντας πάνω-κάτω για 5 ώρες μέσα σε σφοδρή χιονόπτωση, από το σημείο που βάζουν την πινακίδα "SLOW" έως το Σαλέ στο ΧΚΚ μόνος του, χωρίς να πληρώσει ούτε καν για baby lift τη πρώτη φορά.

Μόνο στο τέλος πήρε το λιφτ και κατέβηκε το Βιετναμ με ένα πέδιλο, γιατί στο άλλο το μπροστά μέρος της δέστρας αποφάσισε να κατέβει μόνο του τη πλαγιά κι έτσι η μπότα δεν κούμπωνε πλέον (εξοπλισμός ενοικιάσης σου λέει μετά...).

 

Αποφασίζοντας ότι βρήκε το νόμιμο "ναρκωτικό" του, τάχθηκε ψυχή τε και σώματι στην δραστηριότητα αυτή που τον γέμιζε ψυχικά όσο τίποτε άλλο μέχρι τότε. Με οικονομική επιφάνεια μικρή.

 

Από τον Μάρτιο που έκανε μια φορά εκείνη τη σεζόν μέχρι τον επόμενο χειμώνα (αλλά και συνέχεια έκτοτε), ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ έβλεπε βίντεο στο youtube, οργανωμένα σε playlists ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο αναφέρονταν, τη δεξιότητα που αντιμετώπιζαν κτλ.

 

Γράφτηκε και σε ένα σύλλογο "ομοιοπαθών χιονο-εξαρτημένων", και διάβαζε ό,τι έβρισκε μέσα στο φόρουμ τους.

 

Όπου άκουγε για μιμητικές ασκήσεις "ξηράς προπόνησης" έσπευδε να τις δοκιμάσει.

Μέχρι και για ύπνο όταν έπεφτε, ονειρευόταν επιβίβαση στο λιφτ και οραματιζόταν μυοσκελετικά ερεθίσματα, μέχρι που τον έπαιρνε ο ύπνος.

Κάποιοι ειδικά με αυτό έσκαγαν στα γέλια όταν το άκουγαν.

 

Σταδιακά, ανεβαίνοντας όσες φορές μπορούσε στο βουνό, όλα αυτά φαίνονταν να αποδίδουν (στο μυαλό του - ενίοτε και στα μάτια κάποιων που τον γνώρισαν από αρχάριο).

Μέχρι που άρχισε να νομίζει ότι κάτι μπορεί και κάνει, με την συνδρομή και κάποιων γνωστών που μπορεί να του πέταγαν εδώ κι εκεί μια συμβουλή, αλλά και ενός φίλου που τον προπονούσε στο σαλόνι, είτε δια τηλεφώνου (δεν είναι για γέλια αυτό), αλλά κι ενός άλλου που του χάρισε τα πρώτα του πέδιλα.

Είχαν περάσει περίπου 4 σεζόν όταν αποφάσισε να κάνει μάθημα με δάσκαλο εγνωσμένου κύρους στην πρώτη του εκδρομή σε χιονοδρομικό εκτός Ελλάδος.

 

Πλέον καταλάβαινε λάθη, αναγνώριζε σωστά και το αισθητήριο της κρίσης του άρχιζε να εδραιώνεται όλο και πιο στιβαρό.

Αλλά η βελτίωση ακολουθούσε αντίστροφο δρόμο, γινόταν όλο και πιο δύσκολη, συναντώντας το γνωστό πλατώ που συναντάται σχεδόν σε κάθε διαδικασία μαθητείας αυτού του τύπου.

 

Όταν πίστεψε ότι μπορεί να δοκιμάσει τη τύχη του σε βελτιωτικό camp, επέλεξε αντί αυτού (με τη συμβουλή του φίλου του πάλι) ένα course για εκπαιδευτές χιονοδρομίας.

Εκεί, συναντώντας τους εκπαιδευτές του, ένιωσε να αποδομείται πλήρως κάθε "γνώση" που είχε με κόπο χτίσει μέχρι τότε, είτε μπροστά από μια οθόνη, είτε μαθαίνοντας από φίλους (με τις αγνότερες προθέσεις), συζητώντας στο λιφτ κ.λπ.

 

Τη μεθοδολογία εκμάθησης τη ρούφηξε και την ανέλυσε πολλές φορές σαν να έκανε μάθημα στον εαυτό του και συνειδητοποίησε λάθη αλλά και επιβεβαίωσε ό,τι σωστό είχε αποκομίσει.

Όντας μη ιδιαίτερα αθλητικός τύπος που έμπαινε πλέον στην 5η δεκαετία της ζωής του, δεν έτρεφε αυταπάτες για το πόσο εξτρημ σκιερ μπορεί να γίνει στο μέλλον ούτε για το τι γκρέμια μπορεί να πηδήσει χωρίς να υπάρχει αύριο εκπλήσωντας τα πλήθη και προσελκύοντας θαυμαστές/χορηγούς.

.

Άλλωστε η οικονομική του κατάσταση παρέμενε η ίδια και οι ορθοπεδικοί κοστίζουν αρκετά.

 

Πλέον το να μεταδώσει με τον πιο αποδοτικό ("επιτελεστικός" είναι η σωστή λέξη νομίζω) τρόπο το πάθος του σε άλλους, έγινε σχεδόν απολαυστικότερο και από την πιο εντυπωσιακή κατάβαση.

 

================================

 

 

 

 

 

Αυτή είναι η δική μου ιστορία όπως μπορεί σωστά να υποθέσατε μέχρι τώρα.

 

Αν την απόλαυσα βιώνοντάς την? ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!

 

Με όσα γνωρίζω όμως πλέον, θα θυσίαζα σίγουρα κάποιες μέρες στο βουνό για να τις κάνω μάθημα που έστω και με δυσκολία θα μπορούσα να πληρώσω, αντί να πειραματίζομαι μόνος μου.

 

Ακούγεται απλό αυτό με τα βιντεάκια αλλά δεν είναι.

Στην εποχή της υπερ-πληροφόρησης το φίλτρο του "τι χρειάζεσαι εσύ για το επίπεδό σου", της διάκρισης μεταξύ σωστού/λάθους, καλής ή υπερ-απλουστευμένης διατύπωσης (που τελικά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό), το ποιά είναι η προτεραιότητα στη διόρθωση των λαθών κ.ά. πολλά, είναι εξαιρετικά δυσεύρετο ή δύσκολο να αναπτυχθεί.

 

Εγώ ήμουν μάλλον τυχερός μαθαίνοντας από τον φίλο μου, να διακρίνω διάφορα πράγματα για τη δραστηριότητα που λέγεται χιονοδρομία και τελικά να παίρνω τη σωστή απόφαση για την εκπαίδευσή μου. Η οποία με μεταμόρφωσε.

 

Δεν θέλω να περιαυτολογήσω για τη ψυχική δέσμευση, αλλά πιστέψτε με, ακόμα πέφτω για ύπνο μετρώντας πυλώνες με το λιφτ (πλέον κοιμάμαι πριν φτάσω κορυφή αλλά το όνειρο έχει πάντα πολύ σκι).

 

Το θέμα είναι γιατί κάποιος να περάσει όλη αυτή τη διαδικασία, όταν μπορεί με μικρό σχετικά κόστος (σε σχέση με όλη αυτή την δέσμευση) να απολαύσει επαρκώς αυτή την μοναδική ομολογουμένως δραστηριότητα.

 

 

Στο τέλος-τέλος, τώρα που το σκέφτομαι, άλλωστε κι εγώ με δάσκαλο έμαθα όσα ξέρω (και ξανά σε δάσκαλο πηγαίνω πλέον)...

 

 

 

 

 

 

 

(*) Θάνο, Μάκη, Γιώργο, Πέτρο και λοιποί όσοι με βοηθήσατε να απολαμβάνω το σκι, το ευχαριστώ είναι μόνο μια λέξη. Σας αφιερώνω όλες τις παραπάνω.

Edited by panchristo
 • Like 21

15471092846_60d380fc17_o.jpgvoe-1516-racetiger-speedwall-gs-uvo-rgb_w990.jpg

"Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι"

 

Austrian Level 2 Ski Instructor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μερικές δραστηριότητες χρειάζονται συνεχή επιβλεψη, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Πχ στην αναρρίχηση δεν πας με τίποτα χωρις εκπαιδευτή, ή στις καταδύσεις ή πχ πως να μάθεις να ...πετάς αεροπλάνο.... :P

Η χιονοδρομία είναι μια δραστηριότητα μέσης κατάστασης. Θα έλεγα πως στην αρχή πρέπει να έχεις επιβλεψη απο εκπαιδευτή. Θα σε γλυτώσει απο μεγάλες ταλαιπωρίες. Σε σύντομό όμως χρονικό διαστημα τσουλάς και μόνος σου...

 

...αργότερα ο δάσκαλος χρειάζεται μόνο αν θες να εμβαθύνεις στην τεχνική και περιοδικά.Αρεά και που.

 

Τώρα αν το φυσάς πας αλπεις και καβατζάρεις για παρτυ σου κάθε μέρα για κανα 3ωρο και γυρίζεις Ελλάδα μετά απο 15 μέρες πχ τούρμπο... θες καμια 500αρα την ημέρα. :P

Edited by Χρήστος Μ.
 • Like 4

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Share this post


Link to post
Share on other sites

δασκάλος η άλλος οδηγος βουνού απαραίτητος για μένα όταν δεν γνωρίζεις το βουνο και όταν θέλεις να κανείς freeride εκτός Ελλάδας είναι 500 ... την ημερα

Edited by vaggelis
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μερικές δραστηριότητες χρειάζονται συνεχή επιβλεψη, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Πχ στην αναρρίχηση δεν πας με τίποτα χωρις εκπαιδευτή, ή στις καταδύσεις ή πχ πως να μάθεις να ...πετάς αεροπλάνο.... :P

 

Η χιονοδρομία είναι μια δραστηριότητα μέσης κατάστασης. Θα έλεγα πως στην αρχή πρέπει να έχεις επιβλεψη απο εκπαιδευτή. Θα σε γλυτώσει απο μεγάλες ταλαιπωρίες. Σε σύντομό όμως χρονικό διαστημα τσουλάς και μόνος σου...

 

...αργότερα ο δάσκαλος χρειάζεται μόνο αν θες να εμβαθύνεις στην τεχνική και περιοδικά.Αρεά και που.

 

Τώρα αν το φυσάς πας αλπεις και καβατζάρεις για παρτυ σου κάθε μέρα για κανα 3ωρο και γυρίζεις Ελλάδα μετά απο 15 μέρες πχ τούρμπο... θες καμια 500αρα την ημέρα. :P

α) Το να πετας αεροπλανο δεν ειναι το προβλημα... Η προσγειωση ειναι το προβλημα! :P Εκουσια η ακουσια!..

 

β) Στο Serre Chevalier παντως χρεωνουν €45/ωρα αν θυμαμαι καλα. Μακαρι να μπορουσα να κανω ξανα μαθηματα με τον Στερκο... :skiing-4073:

 • Like 2

Το Photobucket τελικα τσακισε και αφησε τους ομηρους...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οταν πρωτοπηγα στο βουνο για snowboard σκεφτομουν πως δεν ηθελα καποιον πανω απο το κεφαλι μου να μου λεει τι να κανω και πως, για την πρωτη μου φορα, γιατι δεν ηξερα μετα απο ποσο καιρο θα ξαναπηγαινα και γενικα ενιωθα οτι με αυτα κι αυτα θα πηγαινε τζαμπα η μερα και τα λεφτα μου χωρις να ευχαριστηθω. Αυτο ειχε ως αποτελεσμα να πεσω παρα πολλες φορες στις baby πιστες χωρις να εχω παει ομαλα σε καμια καταβαση και καθε φορα που επεφτα και καποιος αλλος απο πισω μου συνεχιζε χρησιμοποιωντας καποιου ειδους τεχνικη ενιωθα ολο και χειροτερα που δεν επελεξα να κανω μαθημα. Παρ ολα αυτα και παρα τους πονους απο τα πεσιματα δεν ηθελα να τα παρατησω οποτε κοιταξα για λιγο πως ακριβως χρησιμοποιουσαν αλλα ατομα το σωμα τους και τι κινησεις εκαναν και προσπαθησα να τους μιμηθω. Στο τελος της ημερας ειχα μαθει καπως να "τσουλαω" και στην λιγο πιο απαιτητικη baby πιστα και ενιωθα οτι ειχα καταφερει κατι εστω και λιγο....

 

....Από τον Μάρτιο που έκανε μια φορά εκείνη τη σεζόν μέχρι τον επόμενο χειμώνα (αλλά και συνέχεια έκτοτε), ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ έβλεπε βίντεο στο youtube, οργανωμένα σε playlists ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο αναφέρονταν, τη δεξιότητα που αντιμετώπιζαν κτλ....

......

....Ακούγεται απλό αυτό με τα βιντεάκια αλλά δεν είναι.

Στην εποχή της υπερ-πληροφόρησης το φίλτρο του "τι χρειάζεσαι εσύ για το επίπεδό σου", της διάκρισης μεταξύ σωστού/λάθους, καλής ή υπερ-απλουστευμένης διατύπωσης (που τελικά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό), το ποιά είναι η προτεραιότητα στη διόρθωση των λαθών κ.ά. πολλά, είναι εξαιρετικά δυσεύρετο ή δύσκολο να αναπτυχθεί....

Πιστευω οτι γενικα το ιντερνετ μπορει να γινει το καλυτερο εργαλειο πληροφορησης, για οτιδηποτε χρειαζεσαι, αν ξερεις να το χρησιμοποιησεις σωστα και μπορεις να λαβεις αυτες τις πληροφοριες ευκολα. Σε καμια περιπτωση, ομως, δεν ξεπερνα το να εχεις καποιον ειδικο διπλα σου να σου εξηγησει και να σου δειξει τα παντα για αυτο που θες και να σε βοηθησει να φτασεις στους στοχους σου.

...Συνεχιζοντας, λοιπον, στην δευτερη εκδρομη και αφου ειχα συγκεντρωσει οσα μπορουσα στο μυαλο μου μεσα απο youtube και forums(παλι δεν θα εκανα μαθημα λογω οικονομικων και επειδη ενιωθα οτι μπορουσα να κανω κατι παραπανω αυτη τη φορα....ασε που εχασα και μια καρτα λιφτ εκει τζαμπα και δεν γουσταρα να πληρωσω κι αλλα πραγματα), για να δοκιμασω στο βουνο, ειπα να ανεβω κανονικα αυτη τη φορα, να δοκιμασω μια απλη καταβαση και αν εβλεπα πως γινοταν πολυ επικινδυνο και δεν μπορουσα, τοτε απλα θα κατεβαινα αργα με φτερνες και θα εκανα στις μικρες πιστες. Τελικα, καταφερα να κατεβω ωραια και καλα με τις τεχνικες που ειχα ψαξει και η υπολοιπη ημερα κυλησε παρομοια νιωθοντας πως τελικα αυτη ηταν η πρωτη φορα που εκανα κανονικο snowboard και οχι η προηγουμενη. Εκει που θελω να καταληξω με ολα αυτα τα κουραστικα πραγματα που εχω γραψει ειναι πως καλυτερα την πρωτη/πρωτες φορες να τις περασεις με δασκαλο γιατι θα μαθεις απευθειας τα βασικα για το αθλημα και θα ειναι σιγουρα πιο διασκεδαστικος αυτος ο τροπος απ το να μπεις εκεινη τη στιγμη σε μια φαση οπου δεν γνωριζεις πραγματικα τιποτα και προσπαθεις να βρεις πληροφοριες απο οπου μπορεις. Μαλιστα, μπορει να γλυτωσεις και διαφορους τραυματισμους που θα μπορουσες να ειχες παθει μονος σου επειδη δεν ηξερες πως να πεφτεις η να σταματας οταν το εχεις παρακανει η γενικα λογω αγνοιας σε θεματα προστασιας(εγω πχ μετα την πρωτη μου μερα, σχεδον επαθα καταγμα στον καρπο του χεριου μου και τουλαχιστον για μια εβδομαδα δεν μπορουσα να κατσω αναπαυτικα γιατι πονουσε ο κωλος μου....απο τα πεσιματα :LMAO::P ). Τωρα, ομως, αν θες να πας με φιλους ετσι για τη πλακα για μια φορα, θα προτεινα να ψαχτεις παρα πολυ απο πριν και να δεις αν οντως μπορεις να ανταπεξελθεις με αυτες τις γνωσεις στο βουνο, αλλιως, την βρισκεις με χιονοπολεμο, ελκηθρα και αλλα.

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ski/snowboard μαθαινεις με τον ιδιο τροπο που μαθαινεις Κινεζικα...

 

Με δασκαλο(α)

 • Like 4

Το Photobucket τελικα τσακισε και αφησε τους ομηρους...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ισως θα επρεπε να το γραψω στο νημα..."Λιγο γιελιο" ,αλλα και εδω ταιριαζει .Καποια ιδεα ή ισως και κατι περισσοτερο μπορει κανεις να αντιληφθει απο το You Tube επι παντος επιστητου.

Υπηρξαν ομως εποχες που κυκλοφορουσαν βιβλιαρακια τσεπης με διαφορα αθληματα ...και ουτε μπορουσε κανεις εκεινη την εποχη να φανταστει πως μετα απο πολλες δεκαετιες, θα υπηρχε κατι σαν το You Tube ...ουτε καν σαν σεναριο επιστημονικης φαντασιας για την πραγματικοτητα του σημερα.

Αυτα τα βιβλιαρακια ομως και ειδικα του σκι μιας και γι αυτο μιλαμε ,φανηκαν πολυ χρησιμα για τα πρωτα βηματα των πιτσιρικαδων ή μη εκεινης της εποχης,που με πολυ πεισμα καταφερναν μετα απο μερικες σαιζον και με υποδειξεις των καινουργιων φιλων του αθληματος, να δειχνουν οτι το κατεχουν πια καλα !Η εξελιξη βεβαια ηταν επιπονη ,δυσκολη και δεν θα συγκρινοταν σε καμια περιπτωση με την εξελιξη που θα ειχε καποιος με δασκαλο,εξαλλου στο περασμα των χρονων, ο δασκαλος θα εκανε την εμφανιση του εστω και για λιγα μαθηματα,μιας και τα λαθη που ειχαν κληρονομηθει επρεπε να διαγραφουν ως επι το πλειστον !

Ετσι λοιπον ειχαμε το βιβλιαρακι την δεκαετια του 70 :LMAO: και τωρα εχουμε το...You Tube !!!


Κράτιστον κτημάτων ευβουλία.

Σοφοκλής

Share this post


Link to post
Share on other sites

....αχ, βαχ... ζούμε δστυχώς την περίοδο που αποταμιεύουμε για λογαριασμούς και χρέη , και για προηγούμενα φέσια και όλο πισω μενουμε. Που να περισέψει κανα φράγκο για την μάθηση; είναι πολύ τραγικό αυτο. Τι ωραία που θα ήταν όλοι μας να μπορούσαμε να διαθέσουμε χρήματα για κάθε τι καινουριο που θέλαμε να μάθουμε. ε; !!

 

Και πραγματικά, η ζωντανή επαφή με τον άνθρωπο , η επικοινωνία και η άμεση ανατροφοδότηση , απογειώνει την εξέλιξη και όταν μαθαίνεις κάτι με αυτόν τον τρόπο αλλαζεις την προσωπικότητά σου, γίνεσαι καλύτερος, προχωράς.... Η εποχή μας έχει γίνει τόσο πολυπλοκη που υπάρχουν άνθρωποι που ζουν ΜΟΝΟ απο αυτό, την παροχή υπηρεσιών μάθησης και δεν ξέρουν να κάνουν τίποτε άλλο γιατι χρειάζστηκε μια ζωή ολοκληρη με σπουδες και συνεχή επιμόρφωση, εργατώρες, για να εξελίξουν την διδακτική τους ιδιότητα.

 

...και έρχεται η που..να η κρίση και σου λέει. Μπράβο αγόρι μου καλά τα κατάφερες 20 χρόνια πορείας. Πήγαινε τώρα να καλλιεργήσεις πατάτες.

 

Το χωράφι ειναι ωραία απασχόληση , ειναι ωραία δουλειά , σοβαρά, είναι. Θέλεις όμως αλλα 20 χρόνια για να εξελίξεις την τεχνική σου και τις γνώσεις σου. Πούντα; Ασπρίσανε τα μαλλιά και καμπουριασε η πλάτη.....

Edited by Χρήστος Μ.
 • Like 6

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Share this post


Link to post
Share on other sites

....αχ, βαχ... ζούμε δστυχώς την περίοδο που αποταμιεύουμε για λογαριασμούς και χρέη , και για προηγούμενα φέσια και όλο πισω μενουμε. Που να περισέψει κανα φράγκο για την μάθηση; είναι πολύ τραγικό αυτο. Τι ωραία που θα ήταν όλοι μας να μπορούσαμε να διαθέσουμε χρήματα για κάθε τι καινουριο που θέλαμε να μάθουμε. ε; !!

 

 

Πόσο αλήθεια αυτό βρε παιδιά... να τρέχεις να κλείσεις τρύπες και στο τέλος της ημέρας να είσαι χαρούμενος για το οτι πλήρωσες για κάτι που ουστιαστικά δεν σου χαρίζει τπτ... anyway

 

Καταλαβαίνω λοιπόν πως οι περισσότεροι θάλουν... τον δάσκαλό τους. Και νωμίζω έτσι πρέπει. Εκτός πάντα από αυτούς που δεν έχουν σκοπό να συνεχίσουν και απλά το κάνουν μια φορά στο τόσο με την παρέα για την πλάκα!

Βέβαια οι τιμές παίζουν από μέρος σε μέρος. Δλδ φαντάζουμαι πως θα πληρώσεις λιγότερα αν κάνεις μάθημα στον Παρνασσό μετο το να κάνεις ας πούμε στο Βίτσι (το ξέρω σίγουρα :) ) οπότε παιδιά σας περιμένουμε στο βίτσι :P ( να κάνουμε και λίγη διαφήμιση αχαχαχ)!

 • Like 3

To ski or not to Ski....!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια παρέα που βρίσκεται στο ίδιο επιπεδο - αρχάριοι ή μέσης ικανότητας κτλ - θα ήταν πολύ χρήσιμο και λειτουργικό (και διασκεδαστικό) να κάνει μάθημα με δάσκαλο. Θα ήταν επισης και πιο πολύ οικονομικό, από όλες τις αποψεις θα ήταν καλύτερη επιλογή. Τα χρήματα λιγότερα και μπορουν να κάνουν λίγο κράτη βρε παιδι μου στα ρακόμελα και τις μπριτζολες, στο κάτω κάτω πληρώνεις για να σου μείνει κάτι για πάντα στην μνημη , τα άλλα αντε να κυκλοφορήσουν στο εντεράκι μια μέρα δυό το πολύ..... χαχα

Edited by Χρήστος Μ.
 • Like 4

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Share this post


Link to post
Share on other sites

...

Υπηρξαν ομως εποχες που κυκλοφορουσαν βιβλιαρακια τσεπης με διαφορα αθληματα ...και ουτε μπορουσε κανεις εκεινη την εποχη να φανταστει πως μετα απο πολλες δεκαετιες, θα υπηρχε κατι σαν το You Tube ...ουτε καν σαν σεναριο επιστημονικης φαντασιας για την πραγματικοτητα του σημερα.

Αυτα τα βιβλιαρακια ομως και ειδικα του σκι μιας και γι αυτο μιλαμε ,φανηκαν πολυ χρησιμα για τα πρωτα βηματα ...

Ετσι λοιπον ειχαμε το βιβλιαρακι την δεκαετια του 70 :LMAO: και τωρα εχουμε το...You Tube !!!

Εννοείς τα βιβλιαράκια ' Αυτό είναι το _______ " ; Εάν ναι , τα θυμάμαι, ήταν πάρα πολύ καλά. Αλλά μην ξεχνάς ότι ήταν βιβλία με αρκετά πλήρη περιγραφή του κάθε αθλήματος με σωστές συμβουλές. Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο στο διαδίκτυο. Φυσικά στα Ελληνικά με πολύ καλή διατύπωση, όχι αστεία μετάφραση. Αλλά για το σκι δεν έτυχε να διαβάσω, για αλλά αθλήματα ναι

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Πόσο αλήθεια αυτό βρε παιδιά... να τρέχεις να κλείσεις τρύπες και στο τέλος της ημέρας να είσαι χαρούμενος για το οτι πλήρωσες για κάτι που ουστιαστικά δεν σου χαρίζει τπτ... anyway

 

Καταλαβαίνω λοιπόν πως οι περισσότεροι θάλουν... τον δάσκαλό τους. Και νωμίζω έτσι πρέπει. Εκτός πάντα από αυτούς που δεν έχουν σκοπό να συνεχίσουν και απλά το κάνουν μια φορά στο τόσο με την παρέα για την πλάκα!

Βέβαια οι τιμές παίζουν από μέρος σε μέρος. Δλδ φαντάζουμαι πως θα πληρώσεις λιγότερα αν κάνεις μάθημα στον Παρνασσό μετο το να κάνεις ας πούμε στο Βίτσι (το ξέρω σίγουρα :) ) οπότε παιδιά σας περιμένουμε στο βίτσι :P ( να κάνουμε και λίγη διαφήμιση αχαχαχ)!

Δυσφήμιση κανείς. λες ότι στον Παρνασσό θα πληρώσει λιγότερα.

Τεσπα εμένα με έχεις ψήσει να έρθω να το δω.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

 • Like 1

ski_rossignol-experience-94-ti-2018_n11682-8878-1_l4.jpg

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ το έχω γνωρίσει ... σε ένα ταξίδι από το Νυμφαίο . Άνοιξη , και αν θέλετε το πιστεύετε είδα αρκούδα ελεύθερη να τρέχει μπροστά μας ,

είναι ένα βουνο πανέμορφο ....

Edited by vaggelis
 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το βιβλιαράκι αυτό το έχω, "Αυτό είναι ....." , κάπου καταχωνιασμένο είναι. Εχω και άλλα της σειράς. Για την εποχή του ήταν ένα βιβλιαράκι θησαυρός για το κάθε άθλημα που περιεγραφε το κάθε βιβλιαράκι ξεχωριστά.

 

Η αξία αυτων των εγχειριδίων σήμερα θα φανεί ΄μονο αν κάποιος κατεβάσει ξαφνικά το διακόπτη του internet. Οχι οτι το internet αυτό υπερ-καλύπτει το ζητούμενο , θα έλεγα πως ειναί τόσο πολύ ανακατεμένες οι πληροφορίες που το πρόβλημα δεν ειναι να βρεις αυτο που ψάχνεις αλλα το ΠΩΣ να δέσεις μεταξύ τους τις πηγες.... Μερικές φορές η ανακαταμένη πληροφορία τα κάνει χειρότερα τα πράγματα...

Edited by Χρήστος Μ.
 • Like 4

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ως καινούριος που είμαι είχα ακριβώς αυτόν τον προβληματισμό. Αρχικά σκεφτόμουν να πάω είτε μόνος μου είτε με κάποιο φίλο που γνωρίζει κάποια πράγματα και να βοηθήσει. Εννοείται ότι είχα δει ό,τι βίντεο υπάρχει στο youtube για τα πρώτα βήματα στο σκι. Μετά όμως από συζήτησεις με τα μέλη του συλλόγου, αποφάσισα τελικά περιμένω και να μαζέψω κάποια χρήματα, ώστε να μπορέσω να πληρώσω μάθηματα με δάσκαλο. Νομίζω ότι αυτή ήταν η πιο σοφή επιλογή για ένα και βασικό λόγο. Σίγουρα χωρίς το δάσκαλό θα είχα τραυματιστεί ή το χειρότερο θα είχα τραυματίσει κάποιον άλλο χωρίς να φταίει, γιατί δεν θα μπορούσα να σταματήσω ή να στρίψω. Έτσι κατέληξα στο ότι δεν πρέπει να ξεκινήσει ποτέ κανείς σκι χωρίς δάσκαλο, για τη δική του ασφάλεια και την ασφάλεια των άλλων.

Τώρα για το πόσο χρήσιμος θα είναι και πιο μετά, αναφορικά με την ανάπτυξη τεχνικών (curving) κλπ, σκέφτομαι άντε να περάσουν οι 7 μήνες που μένουν ώστε να ξανάβουμε στο βουνό και να συνεχίσουμε!!! (ναι ήδη μετράμε ανάποδα για τον Δεκέμβρη...).

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

 • Posts

  • Στον Παρνασσό η Wind πιανει παντού με 3/4G εκτός από τη Σαχάρα. Επίσης, στο ίσιωμα αμέσως μετά την αποβίβαση του Ηρακλή δεν έχει καλό σήμα. Στα Καλαβρυτα έχω πολλά χρόνια να πάω, αλλά θυμάμαι ότι σε κάποια από τα ενδιάμεσα της πίστας της Στύγας δεν πολυεπιανε. Αυτό μπορεί να έχει αλλάξει τώρα φυσικά.
  • Η 3G κάλυψη στην Νότια Ελλάδα πως είναι; (αναφέρομαι για τα χιονοδρομικά).  Εδώ στα χιονοδρομικά της Βόρειας Ελλάδας μέτρια, στο Σέλι εάν βρίσκεστε στην βάση στο Αρσούμπασι δύσκολα, στα Πηγάδια καλή παντού, στο Καιμάκ υπάρχουν ορισμένα "νεκρά" σημεία και κάποια που η επικοινωνία γίνεται μέσω Σκοπίων, στον Όλυμπο προβληματική (ανάλογα τον προσανατολισμό), στο Ελατοχώρι καλή, στην Βασιλίτσα καλή με ελάχιστα προβληματικά σημεία.
  • Σήμερα το Aliexpress συμφώνησε να μου επιστρέψει τα χρήματα και από το δεύτερο μικρομεγαφωνο που είχα παραγγείλει και δεν έφτασε ποτέ (όπως και το πρώτο). Οι δυο παραγγελίες δεν μου στοίχισαν τίποτα, αλλά εξακολουθώ να μην έχω αυτό που ήθελα. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για τον συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας από την στιγμή που κανείς στην Ελλάδα δεν εισάγει μικρομεγαφωνα Bluetooth συμβατά με Zello για iOS.
  • https://gopro.com/en/gr/shop/cameras/hero7-black/CHDHX-701-master.html   https://gopro.com/en/gr/shop/cameras/hero8-black/CHDHX-801-master.html   γιατι βλεπω αγγελιες πωλησης πανω απο τις καινουργιες
 • Upcoming Events

  No upcoming events found
 • Today's Birthdays

  1. hunter123
   hunter123
   (28 years old)
  2. nanad
   nanad
   (47 years old)
  3. pablo_escobar
   pablo_escobar
   (40 years old)
 • Who is online

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   16,628
  • Total Posts
   448,302
 • Member Statistics

  • Total Members
   7,062
  • Most Online
   208

  Newest Member
  patonikabita chella
  Joined
×
×
 • Create New...