Jump to content
Χρήστος Λάππας

Κράνος Του Σκι Και Ημερομηνία Λήξης

Recommended Posts

Πολύ σωστός ο προβληματισμός σου.

Πολύπλευρο το θέμα, μια πρώτη απλοϊκή σκέψη θα ήταν : με μια σκληρή πτώση-πρόσκρουση πάμε για αλλαγή,να είμαστε σίγουροι.

Νομίζω είναι πλέον πολυσύνθετοι οι λόγοι της ημερομηνίας λήξης ενός κράνους.

-Ο κύκλος χρήσης του σε κάθε σεζόν.

Πόσες φορές το φορώ σε μια σεζόν.

Σε τι καιρικές συνθήκες το χρησιμοποιώ, οι τυχόν μεγάλες θερμοκρασιακές αλλαγές μέσα στη σεζόν επηρεάζουν τα υλικά κατασκευής του κράνους;

Είχα μιά πτώση σε βαθιά πούδρα, δεν κατάλαβα καν το τράνταγμα.

Έφαγα μιά γερή τούμπα στην πρώτη πρωινή κατεβασιά-είχε πάγο, ευτυχώς που φορούσα το κράνος.

Πως αποθηκεύουμε το κράνος και πως το μεταφέρουμε.

Είναι σε σκιερό μέρος, μέσα στη συσκευασία του,έχει υγρασία ή όχι ο χώρος αποθήκευσης.

Στο πήγαινε-έλα της εξόρμησης,είναι στο σακκίδιό μας τακτοποιημένο ή πιεσμένο στο πορτ-μπσγκάζ ανάμεσα σε εξοπλισμό;

-Τα υλικά κατασκευής του κράνους.

Δε θυμάμαι αν και από ποια χρονιά υπάρχει νόρμα στους κατασκευαστές για υποχρεωτική χρήση ανανεώσιμων πρώτων υλών-άρα και πολυμεριζόμενων.

-Η εγγύηση κάθε κατασκευαστή.

Νομίζω σχετικό, καθώς ξανά λόγω ορισμένων κανόνων εκδίδονται οι οδηγίες και περιορισμοί.

Οι οποίοι όμως σε βαθος χρόνου επανεξετάζονται και αναδιατυπώνονται.

Πολύ καλό θέμα για τον εξοπλισμό Χρήστο.

• Like 1

Πρώτο -τι κράνος είναι,τη τεχνολογίας είναι ,τη υλικά έχουν βάλει

Δεύτερο - τη πεσίματα έχει φάει το κεφάλι μας :)

Και τρίτο -πωσα χρόνια το έχεις!!

Το φυσιολογικό είναι σε 3 χρόνια να αλλάζει αν κανείς συχνά σκι κάθε χρόνου και δεν το χτυπάς

Αν για παράδειγμα πέσεις και το χτύπημα είναι σε πέτρα -είχα εγώ τέτοιο στη καλαυρητα ,είχα βάλει και Φοτο τότε -αλλαγή πρέπει να είναι άμεση :)

Έχει και κρανίο καρμπόν ,αυτοί αντέχουν παρά πανό αλλά χορεις χτύπημα ,αν τα χτυπήσεις πρέπει να αλλαχτούν άμεσα

Δεν έχω κάνει τέτοιες πτώσεις Pepe, από όσο θυμάμαι τουλάχιστον. Έχω φάει όμως κάποιες φορές την μπάρα ασφαλείας από το καρεκλάκι στο κεφάλι, έχω πέσει διάφορες φορές με τα μούτρα με καλές ταχύτητες, έχω φάει κομμάτια πάγου στο κεφάλι...

Είναι ένα κράνος που το έχω χρησιμοποιήσει περίπου 200 μέρες μέχρι στιγμής και οι μόνοι δυο λόγοι που δεν το αλλάζω είναι το οικονομικό και το ότι μου αρέσει πάρα, ΠΑΡΑ πολύ. :blushing:

Νίφει!

Ναι αλλά πρέπει !!!!

10 χρόνου κράνος είναι παλιοοοο

Κάθε χτύπημα που τρώει -από καρεκλάκια ,από μπατον ,από πάγο ,το χαλάει !!

Μπορείς να πάρεις παρά πολύ καλό κράνος με 90-100 ευρώ ,θα είναι κεβλαρ και καρμπόν με abs ίνες και θα σου κράτησει 4-5 χρόνια νορμαλ χρήση !

• Like 1

Βασικά ότι λέει ο κατασκευαστής αλλά νομίζω θα δεις ότι λέει 5 άντε χρόνια.

Γενικά κράνος στα 5 χρόνια καλό είναι να το αλλάζουμε καθότι θα προστατεύσει τον εγκέφαλό μας που είναι ψιλοπολύτιμος...

Κράνος σκι που τρώει κύκλους θερμοκρασίας -20 +30 θεωρώ ότι πρέπει να κρατάμε τα 5 χρόνια αυστηρά.

Αν φάει και καλή πρόσκρουση η θεωρία λέει ότι θέλει άμεσα αλλαγή.

Υ.Γ. Πέρσι άλλαξα αυτό που είχα πάρει στην εκδρομή του La Plagne 2009 και το φόραγα σκι και παραπέντε έκανε κύκλους θερμοκρασίας -20 +50. Κακώς πολύ κακώς, ευτυχώς δεν βάρεσα...

• Like 1

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Έχει λήξει...

Το Styrofoam γερνάει όσο κάθεται. 5 Χρόνια το πολυ. Το γέρικο styrofoam δεν θα απορροφήσει το σοκ όπως το καινούριο,το υπόλοιπο σοκ θα το απορροφήσει το μυαλό σου (όσο έχει απομείνει).

• Like 3

Νομιζω πως η 5ετια ειναι λιγο υπερβολικη!

Γενικα, οπως ανεφεραν οι προλαλησαντες, εχει να κανει με το ποσες μερες το χρησιμοποιεις ανα σεζον (αρα και διαφορα θερμοκρασιας που τρωει), το ποσα χτυπηματα εχει φαει (εδω πιστευω οτι εχει να κανει μονο με χτυπηματα απο πετρες και οχι μπατον, πορτ μπαγαζ κλπ).

Αυτο που θελω να προσθεσω ειναι, πως οπως και στα υπολοιπα πλαστικα μερη (βλ. μποτες, δεστρες), τα υλικα με την παροδο του χρονο πολυμεριζονται, με αποτελεσμα καποια στιγμη να σπανε απο μονα τους ευκολα.

Οποτε, πιστευω οτι τη στιγμη της αλλαγης, την κρινεις και απο μονος σου για τη δικη σου ασφαλεια!

• Like 4

1102588885_.jpg.d77a0a805ec6c6bc3919bd8371603c2c.jpg

Μέσα σε πέντε χρόνια έχουμε δαπανήσει για εξοπλισμό (χιονολάστιχα, μπάρες, αντιψυκτικά, σκι, μπότες, μπουφάν και άλλα ρούχα, σακκίδια, κάμερες) ένα σεβαστό ποσό και για το ίδιο το σκι (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό - ξενοδοχεία, εισιτήρια, κάρτες, φαγητά) ακόμη περισσότερα.

Αν αναλογιστεί κάποιος ότι η ζωή μας μπορεί να σωθεί από ένα κράνος των 200 περίπου €, νομίζω ότι η συζήτηση έχει μόνο θεωρητική αξία.

• Like 2

Μιχάλης Δημάκης<br />Ει το φέρον σε φέρει, φέρε και φέρου. Εί δ' αγανακτείς και σ' εαυτόν λυπείς και το φέρον σε φέρει.

Αυτο που πρεπει ολοι να προσεξετε ειναι το τι κρανος πρεπει να αγοραζετε......

Εγω προσωπικα δεν εμπιστευομαι αυτα με τα μαλακα αυτια αλλα φοραω Μονο "αγωνιστικου" τυπου οπως αυτο που εβαλε ο Πεπε παραπανω......... Ειδικα αν αναπτυσετε μεγαλες ταχυτητες ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να χρησιμοποιειτε τετοιου ειδους κρανη!!!!!!!!

Απο εκει κ περα επειδη προκειται για το κεφαλι μας ας αλλαζουμε καθε 5ετια ή μετα απο καθε σοβαρο χτυπημα!!!!!!

Edited by kaps
  • Like 2

Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου......

'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε!

Οι εταιρίες κατασκευάζουν τα κράνη, ακολουθώντας κάποια πρότυπα και προδιαγραφές. Παρακάτω παρατίθενται κάποια (αν όχι όλα) από τα πρότυπα με σειρά αυστηρότητας, ξεκινώντας από το αυστηρότερο:

1. ΜΚΟ για ανάπτυξη προδιαγραφών για κράνη (SNEL) με το πρότυπο SNELL RS98, το οποίο θεωρείται το αυστηρότερο όλων και γι΄αυτό νομίζω πως δε θα βρούμε κράνος ski / snowboard με αυτές τις προδιαγραφές.
  2. Αμερικάνικο ASTM F2040
  3. Ευρωπαϊκό CE EN 1077 για κλάσης Α και Β κράνη (το σκληρό υλικό καλύπτει το αυτί και το σκληρό υλικό δεν καλύπτει το αυτί αντίστοιχα)
    post-3226-0-41039100-1544518502_thumb.png
  4. Καναδικό CSA Z263.1

post-3226-0-19212900-1544518575_thumb.jpg

Τα πρότυπα ορίζουν να αντικαθίσταται το κράνος μετά από κάποιο σοβαρό χτύπημα, ή μετά από ένα μικρό χτύπημα ή πολλά μικρά χτυπήματα, που θεωρεί ο αναβάτης ότι έχει προξενήσει φθορά στην αντοχή του υλικού του. Επίσης, προτείνουν να αντικαθίσταται κάθε μία σεζόν χωρίς να αναφέρει τις ημέρες σκι που ορίζονται ανά τη σεζόν.

Τέλος, η ευθύνη αντικατάστασης του κράνους ανήκει στον αναβάτη αφού αυτός γνωρίζει τις καταπονήσεις που έχει υποστεί ο εξοπλισμός του.

post-3226-0-86214900-1544518594_thumb.jpg

Ημερομηνία Λήξης:

Συμπεραίνω και καταλήγω, ότι θεωρητικά δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο για την αντικατάσταση του κράνους και η πενταετία ορίζεται εμπειρικά από πολλά έγκυρα sites του εξωτερικού. Αν βρει κάποιος άλλος, ρητή αναφορά στην ημερομηνία λήξης, μπορεί να το παραθέσει για να βοηθήσει στη συζήτηση.

Οι παραπάνω πηγές προέρχονται από τις αντίστοιχες σελίδες στο internet.

Προσωπικά θεωρώ ότι αν συνυπολογίσουμε όλα τα παραπάνω, η πενταετία είναι μια τίμια διάρκεια για αντικατάσταση του κράνους.

Εγώ που κάνω σκι περίπου 15-20 μέρες ανά σεζόν, λέω στον εαυτό μου να αλλάζω το κράνος μου κάθε 2 σεζόν. Φυσικά το κράνος το προσέχω σαν τα μάτια μου, δηλαδή δεν έχω πέσει ποτέ με το κεφάλι στο χιόνι ή στον πάγο κάνοντας σκι, προσέχω να μην μου το χτυπάει ο αναβατήρας, δε μου έχει πέσει ποτέ στην άσφαλτο του parking όταν φεύγω από το βουνό, δεν το πετάω στην αποθήκη όταν πάω σπίτι κτλ... Εσείς; :)

Ελπίζω να βοήθησα.

• Like 9

1162895.jpg

H πολυστερίνη δεν παθαίνει τίποτα. Ούτε φυσικά το πλαστικό (ή από άλλο υλικό) κέλυφος. 10 χρόνια άνετα μπορείτε να κρατήσετε το κράνος

Edited by Powder Sucks

H πολυστερίνη δεν παθαίνει τίποτα. Ούτε φυσικά το πλαστικό (ή από άλλο υλικό) κέλυφος. 10 χρόνια άνετα μπορείτε να κρατήσετε το κράνος

Αν έχει μείνει χωρίς χρήση ναι. Με χρήση μικροχτυπήματα και ειδικά με θερμικούς κύκλους (-20 χειμώνα, +20 εκεί που το αποθηκεύεις αλλά μη ξεχνάμε και μέρα με λιακάδα να το βαράει ο ήλιος) δεν θα το πρότεινα με τίποτα.

Αν είσαι σίγουρος ότι δεν έχει χτυπήσει ποτέ και πουθενά (πχ στη μεταφορά) και κάνεις σκι μόνο στους +15 με συννεφιά, κράτα το πολύ παραπάνω συμφωνώ

Edited by ΜΙΚ
  • Like 1

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Μπραβο Κυριακο! CLASS A για οποιον λοιπον ασχολειται σοβαρα με το σκι............ (γνωμη μου)

• Like 2

Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου......

'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε!

Αρχικά μια διόρθωση μικρής σημασίας: Είναι πολυστυρένιο κι όχι πολυστερίνη.

Στα ήδη λεχθέντα και πολύ χρήσιμα λινκς του Κυριάκου, προσθέτω και τα παρακάτω:

https://www.cdc.gov/headsup/pdfs/helmets/headsup_helmetfactsheet_ski_508.pdf

• Like 3

"Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι"

gifmaker_me2.gif.fbe136ebed00091d62648fa0ffc991ff.gif

Austrian Level 2 Ski Instructor

Αρχικά μια διόρθωση μικρής σημασίας: Είναι πολυστυρένιο κι όχι πολυστερίνη.

Στα ήδη λεχθέντα και πολύ χρήσιμα λινκς του Κυριάκου, προσθέτω και τα παρακάτω:

https://www.cdc.gov/headsup/pdfs/helmets/headsup_helmetfactsheet_ski_508.pdf

πάντα διαβασμένος

• Like 2

πάντα διαβασμένος

Μπα, επαγγελματική διαστροφή...
  • Like 2

"Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι"

gifmaker_me2.gif.fbe136ebed00091d62648fa0ffc991ff.gif

Austrian Level 2 Ski Instructor

Ρε σεις, μήπως παρακάνουμε το χόμπι ακριβό με τέτοιες και άλλες παρόμοιες υποδείξεις, και απομακρύνουμε κόσμο αντί να προσελκύσουμε; Πέδιλα κάθε πενταετία λόγω φλεξ και ελατηρίων στις δέστρες, μπότες κάθε πενταετία λόγω πλαστικών, κράνος κάθε 2-5 χρόνια λόγω πλαστικών.....όλα με πρόσχημα την ασφάλεια! Η πλειοψηφία κάνει 5 το πολύ σκι/χρόνο, άντε 10, απόσβεση δεν θα κάνει ποτέ! Αλλά ταυτόχρονα τους λέμε να αγοράζουν γιατί τα νοικιασμένα , είναι πολύ χειρότερα (ορθώς).

Εντάξει είπαμε ότι είναι ακριβός σπορ, αλλά μην το κάνουμε και πανάκριβο!

Εγώ κάνω και με σκι 10ετιας, μπότες 15 ετίας , και κράνος έχω πάνω από 10 χρόνια και το φοράω ελάχιστα ,γιατί κρίνω ότι δεν χρειάζεται. Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν , ότι η χρήση του, δεν μειώνει , τους κινδύνους τραυματισμού ή θανάτου.

Ας τονίζουμε να κάνουμε πάνω από όλα σκι με μυαλό, που μας γλυτώνει από το 99 τις εκατό τραυματισμών, ή τουλάχιστον να επισημαίνουμε , ότι και ο καλύτερος και πιο ακριβός εξοπλισμός, δεν μας προσφέρει ούτε 1 τις εκατό, έξτρα ασφάλεια, αν κάνουμε σκι χωρίς μυαλό!

ΥΓ εγώ θεωρώ πολύ πιο επικίνδυνο πχ να κάνει σκι ο Κυριάκος με 105mm μέση πέδιλο,παρά να φορά παλιό ή καθόλου κράνος. Προτροπές εμεσες για φαρδυα πεδιλα, άπειρες και στο φόρουμ.....τυχαίο πχ ο Κυριάκος, ελπίζω χωρίς παρεξήγηση :-)

Edited by ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  • Like 2

Πολύ σωστά τα παραπάνω του ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ εκτός από αυτό που λέει για την χρήση του κράνος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κράνος βοηθάει πολύ στην ασφάλεια

• Like 1

Ρε σεις, μήπως παρακάνουμε το χόμπι ακριβό με τέτοιες και άλλες παρόμοιες υποδείξεις, και απομακρύνουμε κόσμο αντί να προσελκύσουμε; Πέδιλα κάθε πενταετία λόγω φλεξ και ελατηρίων στις δέστρες, μπότες κάθε πενταετία λόγω πλαστικών, κράνος κάθε 2-5 χρόνια λόγω πλαστικών.....όλα με πρόσχημα την ασφάλεια! Η πλειοψηφία κάνει 5 το πολύ σκι/χρόνο, άντε 10, απόσβεση δεν θα κάνει ποτέ! Αλλά ταυτόχρονα τους λέμε να αγοράζουν γιατί τα νοικιασμένα , είναι πολύ χειρότερα (ορθώς).

Εντάξει είπαμε ότι είναι ακριβός σπορ, αλλά μην το κάνουμε και πανάκριβο!

Δεν έχεις άδικο εδώ, αλλά μια από τις αποστολές του συλλόγου είναι να ενημερώνουμε τους φίλους χιονοδρόμους για όλους τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια τους.

...κράνος έχω πάνω από 10 χρόνια και το φοράω ελάχιστα ,γιατί κρίνω ότι δεν χρειάζεται. Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν , ότι η χρήση του, δεν μειώνει , τους κινδύνους τραυματισμού ή θανάτου.

Γρηγόρη θα μπορούσες να παραθέσεις κάποιες από αυτές τις πολλές έρευνες; Γιατί το συγκεκριμένο επιχείρημα μου φαίνεται ότι μπάζει από παντού.

Ας τονίζουμε να κάνουμε πάνω από όλα σκι με μυαλό, που μας γλυτώνει από το 99 τις εκατό τραυματισμών, ή τουλάχιστον να επισημαίνουμε , ότι και ο καλύτερος και πιο ακριβός εξοπλισμός, δεν μας προσφέρει ούτε 1 τις εκατό, έξτρα ασφάλεια, αν κάνουμε σκι χωρίς μυαλό!

Συμφωνώ απόλυτα.

• Like 1

Νίφει!

Χρήστο λινκ έχω βάλει ,σε άλλη κουβέντα για το κράνος, εδω στο φόρουμ, από κινητό δεν μπορώ να τα βρω. Είμαι σίγουρος ότι εσύ μπορείς :-)

ολα αυτα ειναι ακριβα...ελαχιστα χομπι δεν ειναι ακριβα...και μηχναες να γουσταρεις πληρωνεις...σερφ, κιττε, καταδυσεις, ορειβασια, ποδηλασια....ολα κοστιζουν....και γυμναστηριο να πας, αν πορωθεις και αρχισεις τα συμπληρωματα κλπ και αυτο κοστιζει...

ετσι ειναι...κανεις το **το παχιμαδι για να τα βγαλεις περα...

και σε οποιον αρεσει....αν καποιος πει ωχ μωρε τοσα λεφτα....ε τοτε αστα και πανε για καφεδακι παραλια....

δεν το παρακανουμε...απλα ετσι ειναι

• Like 2

Snow is on my D.N.A.