Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
mil

Ski Και Drones

Recommended Posts

Το πιο νέο φρούτο έχει να κάνει με την χρήση drones, ειδικά στο βουνό και στο σκι. Η χρήση drone είναι πιο πολύπλοκη από αυτή που φαντάζεται ο καθένας, πόσο μάλλον στο σκι.

Έχει κανείς εμπειρίες;

53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

Τι ακριβώς θέλεις να μάθεις? [emoji16]

Sent from my SM-G903F using Tapatalk

Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich
(Ski Instructor International Level 3)

Εχμ...αντέχει ο υπολογιστής σου ?

• Like 1

Πριν πάρω drone μου άρεσε η ιδέα του να κάνεις σκι και να έχεις σε λειτουργία το follow me (όπως, γενικά, να κάνω activities με το drone στο κατόπι μου).

Μετά σκέφτηκα ... το πόσο πρακτικό θα είναι να ανεβαίνεις στα λιφτ με ένα drone αγκαλιά ή να το κουβαλάς όλη μέρα στην πλάτη σου αφού αποτυπώσεις τον υπέροχο εαυτό σου να κάνει σκι (εκτός αν κάνεις επί τούτω 1-2 κατεβασιές και μετά το κλειδώσεις σε locker).

Κάπου εκεί το άφησα το θέμα....

Σίγουρα άλλοι έχουν σκεφτεί κάτι πιο έξυπνο από μένα και έχουν λύσει αυτά τα θέματα.

Μιχάλης Δημάκης<br />Ει το φέρον σε φέρει, φέρε και φέρου. Εί δ' αγανακτείς και σ' εαυτόν λυπείς και το φέρον σε φέρει.

Γενικότερα είναι πολύ επισφαλές να έχεις drone σε αυτόματη λειτουργία χωρίς άμεση δυνατότητα οπτικής επαφής και παρέμβασης. Επιπλέον, εκτός αν είσαι πιστοποιημένος χρήστης για χρήση BVLOS (Beyond Visual Line Of Sight), απαγορεύεται κιόλας.
Κατά τ'άλλα, στο βουνό υπάρχουν οι εξής ειδικές συνθήκες:
1. Λιφτ τριγύρω. Εκτός από τη δική μας απροσεξία, τα drones -όσο καλά και να είναι- έχουν περιπτώσεις fly away.
2. Σε μεγάλο υψόμετρο έχουμε και αραιότερο αέρα. Αυτό έχει πολύ σημαντική επίδραση στις επιδόσεις του Drone, κάτι που φαίνεται άμεσα από τους γενικά μικρότερους χρόνους διάρκειας μπαταρίας. Ταυτόχρονα, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι και απαγορευτικές βάσει προδιαγραφών του πετούμενου.
3. Μέχρι τώρα, τα follow modes δεν είναι τόσο καλά στην προσαρμογή ΚΑΙ υψομετρικά. Δηλαδή κατεβαίνεις την πλαγιά κι αυτό συνεχίζει οριζόντια. Εδώ και λίγο καιρό αυτό έχει βελτιωθεί, αλλά πρέπει να είναι αρκετά κοντά σου για να δουλέψει καλά. Με το χιόνι που είναι κάτασπρο υπάρχουν κάποια θέματα, γιατί συνήθως για την υψομετρική προσαρμογή χρησιμοποιούνται οι αισθητήρες εδάφους.
4. Τα πουλιά είναι εχθρός καραμπινάτος.
5. Υπάρχουν πλέον μικρούλικα drones που το θέμα της φορητότητας το λύνουν εύκολα.
Γενικά καλό είναι να σε παίρνει ο άλλος βίντεο, χειριζόμενος το drone. Λύνονται πολλά θέματα ασφαλείας και αποδοτικότητας. Κατά τ' άλλα, έχοντας όλα αυτά υπόψη, κάντε τα πλάνα σας μια χαρά κι ωραία, με προσοχή και σύνεση.

Edited by PhaethonF1
  • Like 6

Με πρόλαβες και ήδη έδωσες πρώτο στίγμα. Βέβαια, πιο πριν ο Γιάννης σε προετοίμασε (Εχμ...αντέχει ο υπολογιστής σου ?)........ θα χρειαστείς έξτρα μνήμη.

Έχω κάποιες θεωρητικές γνώσεις από πληροφορίες που μπόρεσα να συλλέξω, φυσικά με πολλές ελλείψεις.

1) Το drone δεν είναι παιχνίδι

2) Δεν κουμαντάρεται εύκολα. Δεν είναι σαν την actioncam, πατάς κουμπάκι γράφει, ξαναπατάς σταματάει, ξεκουμπώνεις και μπαίνει στην τσέπη.

3) Το χιονοδρομικό πεδίο είναι αρκετά επικίνδυνο. Παρά τους αισθητήρες που έχουν για να αποφεύγεται η σύγκρουση με εμπόδια και πέραν των πουλιών που έθιξες, είμαι πολύ περίεργος αν οι αισθητήρες θα μπορούν να δουν το συρματόσκοινο. Και ο κίνδυνος ατυχήματος δεν είναι μικρός, όπου οι συνέπειες ίσως να μην είναι πολύ μεγάλες αν πέσει το drone σε κανένα κράνος, αρκεί να μην σφηνωθεί σε καμιά αρπάγη του αποσυμπλεκόμενου και χωθεί σε ράουλα ή σε κανέναν τερματικό σταθμό. Ενώ στο εξωτερικό πετούν συχνά ελικόπτερα λόγω ατυχημάτων, χωρίς προειδοποίηση, άρα ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος. Άρα ο χειριστής drone έχει πολλά θέματα να σκεφτεί.

4) Οι καιρικές συνθήκες είναι αρνητικός παράγοντας, καθώς με κακό καιρό (αέρα, χιόνι,, βροχή) απαγορεύονται οι πτήσεις, ενώ κανονικά οι αρνητικές θερμοκρασίες είναι εκτός προδιαγραφών.....

5) Ήδη έθιξες την μικρότερη διάρκεια μπαταρίας λόγω θερμοκρασίας, άρα και εκεί θέλει προσοχή.

6) Όπως είπες όλοι οι αυτοματισμοί, αν δεν έχεις drone που να κοστίζει πολλά χιλιάρικα, έχουν περιορισμούς στο να σε ακολουθεί, τόσο σε θέμα απόστασης, όσο και σε θέμα υψομέτρου, γιατί αυτό δεν κατεβαίνει σε υψόμετρο ακολουθώντας σε όταν κατεβαίνεις την πίστα, άρα μετά από λίγο γίνεσαι μυρμηγκάκι και απορώ πως το follow me mode δεν θα σε μπερδέψει με τον διπλανό σου (στην καλύτερη περίπτωση) και τελικά επιστρέψει κάπου αλλού μπερδεμένο από κάποιο αυτοματισμό.

7) Απαιτεί να αφιερώσεις χρόνο. Δεν βγάζεις το drone μισό λεπτό, κάνεις λήψη και σε πέντε λεπτά ξαναξεκινάς το σκι. Ίσως 5 λεπτά δεν θα σου φτάσουν ούτε για να το έχεις έτοιμο για λειτουργία.

​8.) Η μπαταρίες έχουν από μόνες τους μικρό χρόνο πτήσης, που λόγω θερμοκρασίας μάλλον θα είναι μικρότερος και λόγω προετοιμασίας (πχ καλιμπράρισμα πυξίδας) θα καταναλώνεις μπαταρία χάνοντας χρόνο πτήσης. Έτσι αν έχεις μόνο μια μπαταρία μαζί σου, πραγματικά ωφέλιμο χρόνο λήψης θα έχεις κάτω από 10 λεπτά. Γιατί δεν αρκεί να το ετοιμάσεις και να το σηκώσεις στον αέρα, αλλά πρέπει να το στείλεις εκεί που θέλεις και το κυριότερο πρέπει να προβλέψεις ότι θα επιστρέψει πίσω με μπαταρία τουλάχιστον στο 20 τοις εκατό.

9) Επειδή συνήθως χρησιμοποιείς και το κινητό σου, μάλλον το θέμα επάρκεια μπαταρίας τηλεφώνου είναι σημαντικό.

10) Παρεμβολές στο σήμα;

Όλα αυτά τα προβλήματα-περιορισμοί-απορίες που έχω σε θεωρητική βάση, είμαι περίεργος πως τις έχει αντιμετωπίσει κάποιος που έχει κάνει κάποια δοκιμή. Πιθανώς να φαίνονται υπερβολικά ορισμένα από αυτά που ανέφερα.

Στα υπέρ, είναι ότι θα έχεις πλάνα που δεν τα έχεις φανταστεί και δεν μιλάω απλά για να σε ακολουθεί. Μάλλον κάποιος με εμπειρία απαιτείται ως χειριστής για να βγάζει άλλους. Έχουν πλέον κάμερες πολύ καλές, άρα αν έχει κάποιος εμπειρία στο που θα σταθεί και τι μπορεί να βγάλει, θα έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Άρα περισσότερο θα ήθελα να είχα κάποιες εμπειρίες από κάποιον που έχει κάνει δοκιμές, να πάρω γνώμη. Στα διάφορα βιντεάκια υπάρχει και από κάποιο drone στον Παρνασσό.

Επίσης δεν ξέρω τι παίζει με το δίπλωμα. Η πιστοποίηση σίγουρα έχει να κάνει με το μέγεθος και το βάρος του drone. Έχουν πλέον εμβέλεια πολύ μεγάλη, που πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως θα το βλέπεις αυτό το μικρό πράγμα στον ορίζοντα αν βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακρυά σου. Άρα πέραν της οπτικής επαφής, υπάρχουν και άλλοι απαγορευτικοί παράγοντες;

Αυτά για ξεκίνημα.

Πάντως αν δεις μερικά πλάνα και το τι μπορούν να κάνουν, κολλάς. Είναι μεγάλος πειρασμός.

Edited by mil

53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

Πριν πάρω drone μου άρεσε η ιδέα του να κάνεις σκι και να έχεις σε λειτουργία το follow me (όπως, γενικά, να κάνω activities με το drone στο κατόπι μου).

Μετά σκέφτηκα ... το πόσο πρακτικό θα είναι να ανεβαίνεις στα λιφτ με ένα drone αγκαλιά ή να το κουβαλάς όλη μέρα στην πλάτη σου αφού αποτυπώσεις τον υπέροχο εαυτό σου να κάνει σκι (εκτός αν κάνεις επί τούτω 1-2 κατεβασιές και μετά το κλειδώσεις σε locker).

Κάπου εκεί το άφησα το θέμα....

Σίγουρα άλλοι έχουν σκεφτεί κάτι πιο έξυπνο από μένα και έχουν λύσει αυτά τα θέματα.

Πλέον το μέγεθος δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχει σοβαρό (έτσι νομίζω) drone όσο η επιφάνεια του κινητού σου, σε πάχος λίγων εκατοστών.

Σίγουρα αυτό το drone δεν χωράει σε τσέπη:

• Like 1

Mil, γενικά οι προβληματισμοί σου είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Εγώ έχω δίπλωμα χειριστή κατηγορίας Class C (εως 25kg).

Λίγο περιληπτικά:

- Ναι, οι πιστοποιήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με τα κιλά του drone. Μετά υπάρχουν και κατηγοριοποιήσεις ανάλογα με το είδος πτήσης (πχ ως προς την οπτική επαφή).

- Ερασιτεχνικά επιτρέπεται να πετάς drones μόνο μέχρι 500m απόσταση, που θεωρείται πτήση VLOS. Το ταβάνι ύψους των 120m/400ft είναι δεδομένο για όλους (σχεδόν, αλλά ασ'το τώρα εδώ).

- Για οποιαδήποτε πτήση πέραν των 50m απόστασης πρέπει να καταθέσεις σχέδιο πτήσης στο σύστημα διαχείρισης της ΥΠΑ (εχμ, κανονικά και βάσει νομοθεσίας... Το ποιός το κάνει είναι άλλη υπόθεση). Ερασιτεχνικά, παίρνεις άδεια μόνο στις επιτρεπόμενες περιοχές. Στις απαγορευμένες (και άλλες κατηγορίες περιορισμών) μόνο αν έχεις άδεια χειριστή.

Edited by PhaethonF1

Σίγουρα αυτό το drone δεν χωράει σε τσέπη:

Αυτό το θυμάμαι καλά, το έβλεπα live.

Νομίζω πως μετά από αυτό σταμάτησε χρήση τους σε αγώνες.

Practice makes perfect

Αυτό το θυμάμαι καλά, το έβλεπα live.

Νομίζω πως μετά από αυτό σταμάτησε χρήση τους σε αγώνες.

Γενικά προτιμούν τους κλασικούς βραχίονες ή το πολύ να βάλουν rail cam σε καλώδιο. Και στη Formula 1 πχ ακόμα χρησιμοποιούν ελικόπτερο για όλη την πίστα και μια rail cam στην ευθεία εκκίνησης.

• Like 1

Δεν το δοκιμάζει στο σκι, αλλά εύκολα το βλέπω να χρησιμοποιείται για το άθλημα μας. Είναι εντυπωσιακό το πόσες λίγες φορες τον έχασε και σε ποια σημεία.

https://youtu.be/PW-zR_WGoDg

• Like 4

Make Parnassos Great Again!

Το Skydio έχει ένα πολύ καλό feature με το beacon που μπορείς να έχεις πάνω σου. Ουσιαστικά του δίνεις τη δυνατότητα να σε ανιχνεύει όχι μέσω οπτικής αναγνώρισης, αλλά με το στίγμα του beacon. Ακόμα κι αν χάνεται η οπτική επαφή, ξέρει που βρίσκεσαι και σε ξαναπιάνει στο πλάνο όταν βγεις στα ανοιχτά. Δείχνει να έχει πολύ καλό ΑΙ για αναγνώριση περιβάλλοντος και εμποδίων.

• Like 3

αν θελει καποιος να εχει ενα βιντεο θα παρει καποιον με drone να κανει τη δουλεια του .....να βαλει και

καμμια 10 σουβλακια μετα για τη ταλαιπωρια

ολα τα αλλα εχουν αρκετη δοση επικινδυνοτητας

• Like 3

Το Skydio έχει ένα πολύ καλό feature με το beacon που μπορείς να έχεις πάνω σου. Ουσιαστικά του δίνεις τη δυνατότητα να σε ανιχνεύει όχι μέσω οπτικής αναγνώρισης, αλλά με το στίγμα του beacon. Ακόμα κι αν χάνεται η οπτική επαφή, ξέρει που βρίσκεσαι και σε ξαναπιάνει στο πλάνο όταν βγεις στα ανοιχτά. Δείχνει να έχει πολύ καλό ΑΙ για αναγνώριση περιβάλλοντος και εμποδίων.

εχει αλλα οχι για συρματοσχοινα και παρεμφερη

• Like 1

αν θελει καποιος να εχει ενα βιντεο θα παρει καποιον με drone να κανει τη δουλεια του .....να βαλει και

καμμια 10 σουβλακια μετα για τη ταλαιπωρια

ολα τα αλλα εχουν αρκετη δοση επικινδυνοτητας

Τι πιο ωραίο μια παρέα σκιέρ που να ξέρουν και από drone, όποτε εναλλάξ ο καθένας να κάνει τον χειριστή ανά κατάβαση και με το Mavic 2 Zoom (https://www.dji.com/gr/mobile/mavic-2?site=brandsite&from=mobile_landing_page#zoom) που νομίζω είναι το καταλληλότερο για σκι λόγω του οπτικού ζουμ που έχει!

• Like 3

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Χωρίς να θέλω να στεναχωρήσω τον Κώστα που θα χαθούν τα σουβλάκια, το μέλλον είναι στα αυτόνομα drones. Αν τώρα πάνε έτσι, σε 5 χρόνια θα σε παρακολουθούν πιο στενά και από την εφορία!

Make Parnassos Great Again!

Χωρίς να θέλω να στεναχωρήσω τον Κώστα που θα χαθούν τα σουβλάκια, το μέλλον είναι στα αυτόνομα drones. Αν τώρα πάνε έτσι, σε 5 χρόνια θα σε παρακολουθούν πιο στενά και από την εφορία!

Χρηστο επειδη ασχολουμαι αρκετα και παρακολουθω τα δρωμενα , σουβλακια θα τρωω για αρκετα χρονια

Αλλο προγραμματισμενη πτηση και αλλο χειροκινητη και στο σκι θα θελεις το προσωπικο σου

ντρονιστα να σε τραβαει απο γωνιες και υψος αναλογα με τις συνθηκες...ειναι σαν της φωτο που τραβας απο διαφορες γωνιες με αναλογους φωτισμους...αυτο δεν ειναι ευκολο να προγραμματιστει γιατι ειναι

εμπνευση...............

• Like 1

Τι πιο ωραίο μια παρέα σκιέρ που να ξέρουν και από drone, όποτε εναλλάξ ο καθένας να κάνει τον χειριστή ανά κατάβαση και με το Mavic 2 Zoom (https://www.dji.com/gr/mobile/mavic-2?site=brandsite&from=mobile_landing_page#zoom) που νομίζω είναι το καταλληλότερο για σκι λόγω του οπτικού ζουμ που έχει!

το ζουμ ειναι λιγο παπαρια ...καλο φακο θελει γιατι το χιονι ειναι ιδιοτροπο και θελει και καλα φιλτρα

• Like 1

το ζουμ ειναι λιγο παπαρια ...καλο φακο θελει γιατι το χιονι ειναι ιδιοτροπο και θελει και καλα φιλτρα

Hasselbland φακό δεν τον λες και κακό φακό!

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Καταρχήν να ξεκινήσουμε ότι αυτό το drone κανονικά θέλει άδεια (που είσαι Φαέθωνα ;). Αλλά και πάλι δεν καθάρισες με τις υποχρεώσεις;

Ότι σε μια αντίστοιχη λήψη το συγκεκριμένο zoom, ναι μεν είναι καλύτερο από το να μην υπάρχει, αλλά εκτιμώ ότι πρακτικά δεν δίνει και τίποτα σπουδαίο ή αξιομνημόνευτο.

Για τα drones γενικά, γίνεται ακόμα μεγάλη κουβέντα σε επίπεδο νομοθεσίας. Η προσωρινή νομοθεσία είναι αρκετά αυστηρή και διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η βιντεοσκόπιση με drone σε χιονοδρομικό, τουλάχιστον όπως θα την φαντάζεται το 99% του κόσμου, δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί και είναι παράνομη.

Αν θέλουμε να μιλάμε για την όσο το δυνατόν μικρότερη παρανομία, θα κάνω φέτος τις πρώτες προσπάθειες, αλλά ο καθένας αυτή την στιγμή θέλει τον προσωπικό του χειριστή. Το κόστος δεν ξέρω αν θα είναι σουβλάκια ή κάτι άλλο.............

Χρηστο επειδη ασχολουμαι αρκετα και παρακολουθω τα δρωμενα , σουβλακια θα τρωω για αρκετα χρονια

Αλλο προγραμματισμενη πτηση και αλλο χειροκινητη και στο σκι θα θελεις το προσωπικο σου

ντρονιστα να σε τραβαει απο γωνιες και υψος αναλογα με τις συνθηκες...ειναι σαν της φωτο που τραβας απο διαφορες γωνιες με αναλογους φωτισμους...αυτο δεν ειναι ευκολο να προγραμματιστει γιατι ειναι

εμπνευση...............

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εύκολο. Θα πρέπει να γίνει η επιλογή της πίστας για να μην υπάρχουν εμπόδια (δέντρα, συρματόσκοινα, κλπ), για να υπάρχει ο κατάλληλος φωτισμός, η κατάλληλη γωνία λήψης, κλπ. Αυτό που θα είναι το δυσκολότερο, είναι η επικοινωνία της βάσης με το drone καθ όλη την διάρκεια της κατάβασης, δεδομένου ότι έχουμε μεγάλα μήκη διαδρομών με σημαντικές υψομετρικές διαφορές και χρόνους σε σχέση με την μπαταρία. Εκτός και αν αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι μια .... διαφορετική selfie. Γενικά είναι ένα project που θέλει εξάσκηση αρκετή, πολύ περισσότερη από αυτή που νομίζει το 99%.

Edited by mil

mil said....

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εύκολο. Θα πρέπει να γίνει η επιλογή της πίστας για να μην υπάρχουν εμπόδια (δέντρα, συρματόσκοινα, κλπ), για να υπάρχει ο κατάλληλος φωτισμός, η κατάλληλη γωνία λήψης, κλπ. Αυτό που θα είναι το δυσκολότερο, είναι η επικοινωνία της βάσης με το drone καθ όλη την διάρκεια της κατάβασης, δεδομένου ότι έχουμε μεγάλα μήκη διαδρομών με σημαντικές υψομετρικές διαφορές και χρόνους σε σχέση με την μπαταρία. Εκτός και αν αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι μια .... διαφορετική selfie. Γενικά είναι ένα project που θέλει εξάσκηση αρκετή, πολύ περισσότερη από αυτή που νομίζει το 99%.

επειδη ειμαι ραδιοερασιτεχνης εχω την ανεση να χρησιμοποιω καποιες αματερικες συχνοτητες που δινουν τη δυνατοτητα να εισαι αρκετα μακρυα απο το αντικιμενο αλλα και με την εξαπλωση του 4G μπορεις να εχεις δυνατοτητες και για 20 χιλιομετρα εφ οσον εχεις drone με αναλογες δυνατοτητες.Η αδυναμια των περισσοτερων drone ειναι αυτο που ειπες,η εικονα ,γιατι οταν πετας 500 μετρα μακρυα σου δε βλεπεις τιποτα ααρα θελεις και εικονα οδηγησης αλλα ταυτοχρονα και μια μηχανη να τραβαει φωτο βιντεο.Αυτο βεβαια ειναι ποιο εφικτο με αναλογες εξωτερικες κεραιες και συχνοτητες 1.3ghz για παραδειγμα.

Αλλα ολα αυτα θελουν και εναν βασταζο να κουβαλαει διαφορα οποτε τα σουβλακια αντι για 10 θα γινουν 30.

τελεια πιστα για βιντεο φωτο πχ.ειναι η Ανατολικη του Μαιναλου που δεν εχει συρματα και εμποδια....εκει και ενα καλο follow me δουλευει ανετα ...αλλα και παραδιπλα μεσα στα δεντρα. εχω ενα καλοκαιρινο βιντεακι που δοκιμαζα το βιντεο και το κοντρολ σε διαφορες συχνοτητες σε ενα μικρο δρονε για ενα φιλο που ετοιμασα..με sj4000 το βιντεο .. https://www.youtube.com/watch?v=jbVUgRNsct8

Edited by kostasbmw

Επειδή αναφέρθηκαν θέματα νομιμότητας:

Από μόνο του το Mavic δεν απαιτεί άδεια χειριστή (λόγω μικρού βάρους). Έχει να κάνει με το τι πτήση πρόκειται να εκτελέσεις, αν είναι επαγγελματικός ο σκοπός και κάποιες άλλες παραμέτρους. Ακόμα και μικρότερο drone, δηλαδή, μπορεί να απαιτεί άδεια, εξαρτάται από το τι πρόκειται να κάνεις. Τα βαριά θέλουν εξ αρχής άδεια μόνο και μόνο κρίνοντας από το βάρος.

Στα χιονοδρομικά, αν δεν υπάρχει άλλος περιορισμός (ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, μνημεία, δεν ξέρω τι άλλο), το μόνο πρόβλημα που βλέπω από νομικής άποψης είναι η πτήση πάνω από κόσμο, η οποία θέλει ειδική άδεια (που δεν έχω δει ακόμα να βγάζει ελληνική σχολή, αλλά μπορεί και να μην έχει υποπέσει απλά στην αντίληψή μου. Όταν έβγαλα εγώ άδεια δεν υπήρχε πάντως τέτοια ειδική εκπαίδευση από κανέναν). Για αποφυγή παρεξηγήσεων και μόνο, η συνεννόηση με το χιονοδρομικό βοηθάει.

Αυτό που είναι πρόβλημα είναι να γίνονται πτήσεις άνω των 50μ χωρίς υποβολή σχεδίου πτήσης στην ΥΠΑ, γιατί μου έχει τύχει κανονικότατα να πετάνε 2-3 άνθρωποι ενώ εγώ έχω κρατήσει τον χώρο για τη συγκεκριμένη ώρα.

Edited by PhaethonF1
  • Like 3

Επειδή αναφέρθηκαν θέματα νομιμότητας:

Από μόνο του το Mavic δεν απαιτεί άδεια χειριστή (λόγω μικρού βάρους). Έχει να κάνει με το τι πτήση πρόκειται να εκτελέσεις, αν είναι επαγγελματικός ο σκοπός και κάποιες άλλες παραμέτρους. Ακόμα και μικρότερο drone, δηλαδή, μπορεί να απαιτεί άδεια, εξαρτάται από το τι πρόκειται να κάνεις. Τα βαριά θέλουν εξ αρχής άδεια μόνο και μόνο κρίνοντας από το βάρος.

Στα χιονοδρομικά, αν δεν υπάρχει άλλος περιορισμός (ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, μνημεία, δεν ξέρω τι άλλο), το μόνο πρόβλημα που βλέπω από νομικής άποψης είναι η πτήση πάνω από κόσμο, η οποία θέλει ειδική άδεια (που δεν έχω δει ακόμα να βγάζει ελληνική σχολή, αλλά μπορεί και να μην έχει υποπέσει απλά στην αντίληψή μου. Όταν έβγαλα εγώ άδεια δεν υπήρχε πάντως τέτοια ειδική εκπαίδευση από κανέναν). Για αποφυγή παρεξηγήσεων και μόνο, η συνεννόηση με το χιονοδρομικό βοηθάει.

Αυτό που είναι πρόβλημα είναι να γίνονται πτήσεις άνω των 50μ χωρίς υποβολή σχεδίου πτήσης στην ΥΠΑ, γιατί μου έχει τύχει κανονικότατα να πετάνε 2-3 άνθρωποι ενώ εγώ έχω κρατήσει τον χώρο για τη συγκεκριμένη ώρα.

οταν πετας μεσα σε κοσμο πρεπει να εχεις ασφαλεια , αν ειναι μικρο η μεγαλο και το ενα και το αλλο

μπορει να τραυματισει απο λιγο εως πολυ σοβαρα

ειδα σε γαμο να το πεταει μεσα σε αιθουσα και να του πεφτει ευτυχως με 2 μικρα κοψιματακια

το θεμα ειναι ποσο θα κοστιζει η ασφαλεια .......και τι καλυπτει.....

στα χιονοδρομικα μπορεις να δεσμευσεις ενα κομματι με συννενοηση με το κεντρο αλλα νομιζω μια καθημερινη θα ηταν ιδανικη μερα για μια τετοια εξορμηση

Στο χιονοδρομικο Καλαβρυτων θα εχουμε τα πρωτα δειγματα ..ποσα drone πχ θα δουμε σε μια μερα

• Like 1

Ξεφεύγουμε από το θέμα αλλά χρήσιμα όσα λέμε, περιφερειακά:

Οι ασφάλειες καλύπτουν συνήθως 150 000 υλικές ζημιές και 1 000 000 σωματική βλάβη. Κόστος... παρόμοια τάξη μεγέθους με μια αρκετα φτηνή ασφάλεια αυτοκινήτου. Αναλόγως το drone, γιατί μπαίνουν και θέματα αξίας μέσα.

Η πτήση πάνω από κόσμο δεν απαιτεί μόνο ασφάλιση. Θέλει και ειδική "επιπλέον" άδεια σαν προσθήκη στην βασική. Για επαγγελματική χρήση η ασφάλιση είναι απαραίτητη προϋπόθεση έτσι κι αλλιώς πάντως.

Edited by PhaethonF1
  • Like 2