nikosp81 6 Report post Posted January 10, 2022 Καλησπέρα στην ομάδα. Είμαι αρχάριος στο σκι (1-2 σεζόν ολες κι όλες) και παρόλο που έχω τρελαθεί με τη φάση έχω θέμα με τα γόνατα. Το απέκτησα από όταν έκανα ποδηλασία. Πόνο μπροστά στο γόνατο που μετά από δυο-τρεις μέρες περνάει. Πρέπει να ειναι η χονδροπαθεια που μου είχαν διαγνώσει στην ποδηλασία. Για την ώρα έχω κάτι ελαστικές επιγονατιδες από ADMIRAL και κάτι κάνουν η αλήθεια. Στην ουσία είναι ένας ελαστικος επίδεσμος και τίποτα παραπάνω. Είπα τώρα, να πάρω κάτι πιο ενισχυμένο που να σφίγγει καλύτερα και ίσως να έχει μπανέλες. Η ερώτηση μου ειναι η εξης: θα βοηθήσει η φάση με τις μπανέλες ή παίζει να με δυσκολεψει και να μη μπορώ στριψω? Επίσης.... Εσείς τι κάνετε με τα γόνατα?? Ευχαριστώ! Quote Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,605 Report post Posted January 10, 2022 1 hour ago, nikosp81 said: Επίσης.... Εσείς τι κάνετε με τα γόνατα?? Συνήθως πονάμε. Πιο σπάνια λέμε μπράβο που γυμναστήκαμε καλά και δεν πονάμε. Αρκετές φορές είναι τόσο ωραία που αγνοούμε τον πόνο και το βράδυ στο σπίτι αρχίζουν τα βαχ. Γενικά όσοι κάνουν πολύ σκι, συσσωρευτικά τα γόνατα μαζεύουν προβλήματα και από τραυματισμούς και από φθορά. Όλοι έχουν μια γονατοιστορία να πουν. Καταρχάς να ξέρεις ότι καμία συμβουλή σε ένα forum δεν πρέπει να υιοθετηθεί πριν συζητηθεί με έμπειρο φυσίατρο/αθλίατρο και μαζί με την γνώμη του ορθοπεδικού να καταλήξεις στο τι είναι καλό για εσένα. Ειδικά οι φράσεις "πρέπει να είναι" και "τι να κάνω" είναι συνατγή για καταστροφικά αποτελέσματα Στον Παρνασσό ξέρω 5-6 ανθρώπους που κάνουν σκι robocοp με συστήματα προστασίας γόνατου τα οποία με λίγο google μπορείς να βρεις. Θα σου έλεγα να ανέβεις μια μέρα και να συζητήσεις με robocop για να σου πουν γνώμες. Πχ Παρνασσό οι σχολές όλες έχουν από κάνα δυο. Δεν είναι βέβαιο ότι ένα προιόν που δεν είναι για σκι θα σε βοηθήσει στο σκι, αλλά μπορώ να φανταστώ σενάρια που θα σου δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Φυσικά όλοι έχουμε κάνει αλχημιες που μας βοηθάνε (γύψο δάχτυλο, σκισμένο γάντι, κασκόλ στο δάχτυλο που εξέχει είναι το καλύτερό μου) και έχω κάνει πολλές φορές με το απλό υφασμάτινο ενισχυτικό του γονάτου που φοράμε στο μπάσκετ. Βοηθάει? Μάλλον κάτι κάνει. Δυσκολία στο στρίψιμο πάντως δεν προκαλούσε. Σίγουρά κάπου υπάρχει ένας γιατρός και ένας χιονοδρόμους που μπορούν να σου πουν ότι για αυτό το πρόβλημα και το σκι ισχύουν κάποια δεδομένα και το πρόβλημά σου χρειάζεται την τάδε αντιμετώπιση και τον τάδε εξοπλισμό. Σε πολύ γενικές γραμμές όσο πιο καλή τεχνική έχεις, τόσο λιγότερο φορτίζεις τα γόνατα. Όσο πιο κατάλληλος και σωστά ρυθμισμένος είναι ο εξολισμός σου τόσο λιγότερο φορτίζεις τα γόνατα. Όσο καλύτερη ποιότητα πούδρα ή πίστα έχει τόσο λιγότερο φορτίζεις τα γόνατα. Όσο πιο απαλά πας σε κλίσεις/ταχύτητες/εναλλαγές κλπ τόσο λιγότερο φορτίζεις τα γόνατα. Όσο πιο ξεκούραστοι και ζεσταμένοι είναι οι μυς σου τόσο λιγότερο φορτίζεις τα γόνατα. Όσο πιο δυνατοί είναι οι μυς σου τόσο λιγότερο φορτίζεις τα γόνατα. Ένας αρχάριος υπεργυμανσμένος ξεκούραστος 20ρης μπορεί να κάνει όλη μέρα σκι χωρίς να πονέσει το γόνατο από την πρώτη μέρα με ένα μάθημα αν το χιόνι είναι καλό. Ένας αρχάριος 20ρης που έχει να γυμναστεί από το δημοτικό και δεν έχει καν πάρει μάθημα σκι θα πονέσει και ίσως χτυπήσει στην μια ώρα. Αν δε συνεχίσει να κάνει κουρασμένος και είναι και ο εξοπλισμός ακατάλληλος πάει για χοντρή ζημιά. Ξέρουμε ένα 60ρη που τρώει πούδρες όλη μέρα και περνάει και πάγους ευθεία με χοντρές ζημιές στα γόνατα αλλά κολυμπάει με τα βατραχοπέδιλα που γυμνάζουν τετρακέφαλο ατελείωτες ώρες για να προετοιμαστεί για σκι. Οπότε θα έλεγα πας σε φυσίατρο/αθλίατρο να το συζητήσεις και ξεκινάς την κατάλληλη γυμναστική. Κάνεις google τα ενισχυτικά που είναι κατάλληλα για σκι και τα δείχνεις στον γιατρό. Σιγουρεύεσαι ότι ο εξοπλισμός σου είναι καλός και σωστά ρυθμισμένες οι δέστρες, διαλέγεις ποιοτικό χιόνι και κάνεις μάθημα σκι όσο πιο συνχνά μπορείς. Ακούς το κορμί σου και μόλις κάτι κουραστεί σταματάς. Το γόνατο πάντως είναι πολύ σύνθετο και όλοι οι καλοί γιατροί λένε, δεν θεραπεύουμε μαγνητικές, θεραπεύουμε ασθενείς. Το δικό σου πρόβλημα μπορεί να είναι ολόιδιο με το πρόβλημα κάποιου άλλου, εσύ να πονάς αυτός να μην πονάει. Εσύ να κάνεις σκι όλη τη σεζόν χωρίς πόνο και αυτός στην πρώτη ώρα να πονάει. 11 Quote Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
ALCATRAZ 6,828 Report post Posted January 11, 2022 Googlαρε "ski knee brace". Πριν χρόνια ψαχνόμουν κι εγώ, στο forum του Συλλόγου μας, για κάτι αντίστοιχο. Υπάρχουν προϊόντα, εκεί έξω..., που ίσως να κάνουν για την περίπτωση σου. Προτεραιότητα, όμως, σε γυμναστική και καλή φυσική κατάσταση. Αν υπάρχει πρόβλημα με το γόνατο σου, ρωτάς πρώτα από όλα τον γιατρό σου. Για το τι μπορείς και τι δεν πρέπει να κάνεις και αν ένα τέτοιο προϊόν ενδείκνυται για την περίπτωση σου. Quote «EIMAI ΓIA TA ΣIΔEPA» Share this post Link to post Share on other sites
pka 1,173 Report post Posted January 11, 2022 .... κολυμπάει με τα βατραχοπέδιλα που γυμνάζουν τετρακέφαλο ...Τι είδους βατραχοπέδιλα είναι αυτά; Sent from my M2007J17G using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,605 Report post Posted January 11, 2022 Και πάλι θα σε παραπέμψω σε γιατρό αλλά όλα τα κοντά γυμνάζουν τους τετρακέφαλους Βατραχοπέδιλα Κοντά - Skroutz.gr Quote Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
nikosp81 6 Report post Posted January 11, 2022 15 hours ago, ALCATRAZ said: Googlαρε "ski knee brace". Πριν χρόνια ψαχνόμουν κι εγώ, στο forum του Συλλόγου μας, για κάτι αντίστοιχο. Υπάρχουν προϊόντα, εκεί έξω..., που ίσως να κάνουν για την περίπτωση σου. Προτεραιότητα, όμως, σε γυμναστική και καλή φυσική κατάσταση. Αν υπάρχει πρόβλημα με το γόνατο σου, ρωτάς πρώτα από όλα τον γιατρό σου. Για το τι μπορείς και τι δεν πρέπει να κάνεις και αν ένα τέτοιο προϊόν ενδείκνυται για την περίπτωση σου. Βλέπω οι τιμές είναι στο θεό. Βέβαια όπως φαίνονται στις φωτογραφίες δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Εννοώ ότι δυο καλές επιγονατίδες από μαγαζί με ορθοπεδικά θα είναι εξίσου αποτελεσματικές. Πρόβλημα υπάρχει αλλά δεν είναι κάτι σοβαρό. Δηλαδή δεν είναι κατάσταση του τύπου, "σταμάτα αλλιώς πας για χειρουργείο". Αλλά για να μη φτάσομε σε αυτό το σημείο θέλω να το προλάβω, γιατί το σκι το γουστάρω και θέλω να ασχοληθώ. Ναι όντως η γυμναστική είναι η καλύτερή λύση αλλά τη θυμόμαστε πάντα όταν αρχίσουν οι πόνοι. Επιπλέον τα αποτελέσματα της αργούν να φανούν. Γενικά πάντως όποτε μπορώ και το θυμάμαι προσπαθώ να γυμνάσω τετρακέφαλο κλπ. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vaggelis 2,070 Report post Posted January 11, 2022 Οι ορθοπεδικοί εάν δεν είναι χιονοδρόμοι θα σε καθίσου σπίτι θα σου απαγορεύσουν σκάλες , τρέξιμο και εάν τους μιλήσεις για σκι σίγουρα έχεις όχι ,το πολύ πολύ να σου που για κολύμβηση κλπ,κλπ το καλύτερο είναι να μιλήσεις με έναν αθλίατρο, εγώ έχω βοηθηθεί με γλουκοσαμινες ,χονδοιτινη και λάδι μαγνησίου Τέλος μου έχουν συστήσει ένεση αλλά δεν το έχω αποφασίσει 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
7ψυχος_gtsap 1,066 Report post Posted January 11, 2022 Τρία πράγματα μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις σκι χωρίς να φορτίζεις τις αρθρώσεις σου και, κατά συνέπεια, να πονάς: Γυμναστική, Γυμναστική και Γυμναστική. ΟΚ, υπάρχει και τέταρτο, αυτό που λέει ο ιπτάμενος ΜΙΚ παραπάνω: η καλή τεχνική και το να κάνεις σκι εντός των ορίων που είσαι άνετος και σχετικά χαλαρός. Όσο πιο βαρύς είσαι τόσο πιο πολύ γυμναστική πρέπει να κάνεις. Και όταν λέω βαρύς, δεν εννοώ χοντρός και λεπτός, αλλά σε απόλυτα νούμερα. Π.Χ. ένας δίμετρος που είναι 95 κιλά δείχνει μεν πολύ αδύνατος αλλά οι φορτίσεις στα γόνατά του είναι πολύ πιο μεγάλες από έναν 1.70 που είναι 85 κιλά και δείχνει/είναι χοντρούλης. Ο τετρακέφαλος είναι ο πιο σημαντικός αλλά η γυμναστική σου πρέπει να αφορά και στον κορμό (τουλάχιστον κοιλιακούς ραχαίους). Για παράδειγμα, δεν μπορείς να πας στην πρέσσα και να επιδιώκεις να φτάσεις να σηκώνεις μιάμισυ φορά το βάρος σου με το ένα πόδι χωρίς να γυμνάζεις τον κορμό. Σημειωτέον ότι η γυμναστική θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί εύκολα μπορείς να κάνεις μικρές ή και μεγάλες ζημιές που στην ηλικία σου (αν μαντεύω σωστά το πόσο είσαι από το nick σου) μπορεί να μην τις πάρεις χαμπάρι τώρα. Φιλικά 7ψυχος 4 Quote Όλα τα βουνά είναι καλά. Όλοι οι skier είναι καλοί. Μόνο μερικοί άτυχοι στη ζωή άνθρωποι υπάρχουν. Share this post Link to post Share on other sites
KonKan 5,871 Report post Posted January 11, 2022 Εγώ κάνω πάνω από 10 χρόνια με επιγονατίδα με πλαϊνές μπανέλες και δεν έχω θέμα (ρήξη πλάγιου και κάκωση έσω μηνίσκου όχι από σκι). Η γυμναστική όπως είπαν και οι προλαλήσαντες είναι το πρώτο και σημαντικότερο. Ένα λάθος που κάνουν πόλοι είναι να γυμνάζουν πολύ τετρακέφαλο και όχι οπίσθιους και προσαγωγούς. 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
nikosp81 6 Report post Posted January 12, 2022 On 1/11/2022 at 12:54 PM, KonKan said: Εγώ κάνω πάνω από 10 χρόνια με επιγονατίδα με πλαϊνές μπανέλες και δεν έχω θέμα (ρήξη πλάγιου και κάκωση έσω μηνίσκου όχι από σκι). Η γυμναστική όπως είπαν και οι προλαλήσαντες είναι το πρώτο και σημαντικότερο. Ένα λάθος που κάνουν πόλοι είναι να γυμνάζουν πολύ τετρακέφαλο και όχι οπίσθιους και προσαγωγούς. Έχεις καμιά φωτό να ανεβάσεις από τις επιγονατίδες που έχεις ώστε να ξέρω τί να ψάξω;;; Ας είναι κι από google. Γιατί έχει πολύ απλές με μπανέλες.... μέχρι φάση robocop Quote Share this post Link to post Share on other sites
kosaitis 689 Report post Posted January 12, 2022 (edited) 2 hours ago, nikosp81 said: Έχεις καμιά φωτό να ανεβάσεις από τις επιγονατίδες που έχεις ώστε να ξέρω τί να ψάξω;;; Ας είναι κι από google. Γιατί έχει πολύ απλές με μπανέλες.... μέχρι φάση robocop Εγώ τέτοια φοράω. Την είχα πάρει απο τον Τζελάλη στην Αθήνα, μάρκα LP Support 26 ευρώ έχει τώρα . Κάνε αναζήτηση επιγονατίδα χιαστών. Edited January 12, 2022 by kosaitis Quote Share this post Link to post Share on other sites
nikosp81 6 Report post Posted January 12, 2022 13 hours ago, kosaitis said: Εγώ τέτοια φοράω. Την είχα πάρει απο τον Τζελάλη στην Αθήνα, μάρκα LP Support 26 ευρώ έχει τώρα . Κάνε αναζήτηση επιγονατίδα χιαστών. Σούπερ. Και να φανταστώ δε σε δυσκολεύει καθόλου στο στρίψιμο..... 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
KonKan 5,871 Report post Posted January 12, 2022 Αυτές τις δυο έχω με σίδερο στο πλάι, για πολύ έντονα γωνιασματα σε κρατάει γερά αλλά δεν έχει τη φυσική ελαστικότητα και κυρτότητα. Η μαύρη είναι Donjoy την άλλη τη βλέπεις Quote Share this post Link to post Share on other sites
kosaitis 689 Report post Posted January 12, 2022 1 hour ago, nikosp81 said: Σούπερ. Και να φανταστώ δε σε δυσκολεύει καθόλου στο στρίψιμο..... Όχι δεν με δυσκολεύει. Δεν παραλείπουμε ενδυνάμωση σε δικέφαλους τετρακέφαλους, γάμπες, προσαγωγούς και απαγωγούς στην αρχή με ισομετρικές και κατόπιν με μειομετρικές ασκήσεις με βάρη ιδιαιτέρα τετρακέφαλο και δικέφαλο. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
nikosp81 6 Report post Posted January 13, 2022 16 hours ago, kosaitis said: Όχι δεν με δυσκολεύει. Δεν παραλείπουμε ενδυνάμωση σε δικέφαλους τετρακέφαλους, γάμπες, προσαγωγούς και απαγωγούς στην αρχή με ισομετρικές και κατόπιν με μειομετρικές ασκήσεις με βάρη ιδιαιτέρα τετρακέφαλο και δικέφαλο. Πήγα και πήρα την LP 709 αλλά τα νούμερά τους είναι ότι να ναι. Ενώ κανονικά είμαι στο 36-40cm οπότε μου κάνει το Medium θεωρητικά.... είναι απελπιστικά στενή και θα την πάω πίσω. Με το πόδι τεντωμένο είναι ανεκτό το σφίξιμο. Δε συζητάμε να λυγίσεις γόνατα..... Πίκρα!! Έχει μου είπαν σε Large την LP 721. Δεν ξέρω τί διαφορές έχουν αλλά αυτή τη φορά θα την προβάρω 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites