Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found

Recommended Posts

Μια προσωπική διαφορετική κι ενδιαφέρουσα ενδοσκόπηση της έννοιας ορειβασία την σήμερον, επί τη ευκαιρία των αναβάσεων στο Έβερεστ.

Του Μίλτου Ζέρβα.

https://anevenontas.gr/to-everest-to-stil-h-oreivasia-by-fair-means/?fbclid=IwAR1NyrXYyTDIRknQ5YUpVy_UZWem8CJ88nw9Gkt86d9nqc5ntMgduOs-ks0

post-7503-0-35548500-1558522772_thumb.png

Edited by Krits
  • Like 5

Μια προσωπική διαφορετική κι ενδιαφέρουσα ενδοσκόπηση της έννοιας ορειβασία την σήμερον, επί τη ευκαιρία των αναβάσεων στο Έβερεστ.

Του Μίλτου Ζέρβα.

https://anevenontas.gr/to-everest-to-stil-h-oreivasia-by-fair-means/?fbclid=IwAR1NyrXYyTDIRknQ5YUpVy_UZWem8CJ88nw9Gkt86d9nqc5ntMgduOs-ks0

Ξεχωρίζει πάρα πολύ καλά την "Ηρα από το στάχυ".... συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενα του. Και επιτέλους κάποιος ΤΟΛΜΆΕΙ να το γράψει!

Καλογραμμένο αλλά έχω μια ένσταση αν μου επιτρέπεται, αν και δεν ασχολούμαι με την ορειβασία .

Γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ορειβασία με έννοιες θρησκείας καλοί κακοί σωστοί λάθος ορειβάτες;

Edited by Lalakis81

Επίσης από το να είναι στο spa και να κάνουν τα σολαρια τους, νομίζω ότι είναι καλύτερο να ανεβαίνουν τα ψηλά βουνά, έστω και με την βοήθεια των Σέρπα. Η βοήθεια τους στις τοπικές οικονομίες είναι ανεκτίμητη.

Make Parnassos Great Again!

αν αφησουμε στην ακρη το θεμα μολυνση περιβαλλοντος, σκουπιδια, εκμεταλλευση κλπ το οποιο ο συγγραφεας δειχνει οτι δεν τον αφορα, εγω δεν καταλαβαινω ποιο ειναι το προβλημα του

ok, καποιοι το κανουν μονοι και μπραβο τους, καποιοι με οδηγους βοηθεια κλπ

και? που θελει να καταληξει?

υπαρχουν οι ορειβατες, οι επαγγελματιες, οι τουριστες, οι ερασιτεχνες και παει λεγοντας...ο καθενας οτι μπορει κανει

δηλαδη οποιο κανει στο απατητο ανεβαιντας με τα λιφτ δεν θεωρειται και καλα freerider? πρεπει να πας με ορειβατικο? οποιος ανεβαινει με τα λιφτ δεν θεωρειται σκιερ?

και οταν περπατησα το Camino, αλλοι ηταν με τα σακιδια στην πλατη, αλλοι τα ειχανε δωσει σε εταιρεια και τα πηγαινε απο το ενα χωριο στο αλλο...οτι μπορει ο καθενας...με την λογικη του συγγραφεα θα επρεπε να περπατησω το Camino οπως ο Aποστολος Ιακωβος..με σανδαλια και ενα χιτωνιο και να κοιμαμαι στα λιβαδια....

οσον αφορα το αν ειναι καλο η κακο δεν ξερω...ολα εχουν τα + και τα -

δυστυχως και ευτυχως ο κοσμος εξελισσεται ραγδαια...

σε λιγο καιρο θα λεμε (και καλα) για αποστολες στον Αρη..δεν γινοταν τα ψηλα βουνα να μεινουν εξω απο το παιχνιδι...

και οπου πεφτει το χρημα υπαρχουν και οι συνεπειες...

Edited by Turms
  • Like 3

Snow is on my D.N.A.

οχι ρε τρελος εισαι....

το St.Jacob way...

Camino de Francais...

k oxi olo....

• Like 1

Snow is on my D.N.A.

Καλογραμμένο αλλά έχω μια ένσταση αν μου επιτρέπεται, αν και δεν ασχολούμαι με την ορειβασία .

Γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ορειβασία με έννοιες θρησκείας καλοί κακοί σωστοί λάθος ορειβάτες;

Εγώ δεν βλέπω να κάνει κάπου τους διαχωρισμούς που αναφέρεις

Επίσης από το να είναι στο spa και να κάνουν τα σολαρια τους, νομίζω ότι είναι καλύτερο να ανεβαίνουν τα ψηλά βουνά, έστω και με την βοήθεια των Σέρπα. Η βοήθεια τους στις τοπικές οικονομίες είναι ανεκτίμητη.

Χρήστο προσπαθεί να κάνει ξεκάθαρο σε εσένα και άλλους σαν εσένα , την τεράστια διαφορά να ανέβεις στην ιδια κορυφή, από την μια σχεδιάζοντας τη μόνος σου και κουβαλώντας εσύ ότι χρειάζεσαι, από την αλλη να πληρώνεις μέχρι για να σου δένουν Κάι τα κορδόνια, μην τυχόν και ζαλιστεις.

αν αφησουμε στην ακρη το θεμα μολυνση περιβαλλοντος, σκουπιδια, εκμεταλλευση κλπ το οποιο ο συγγραφεας δειχνει οτι δεν τον αφορα, εγω δεν καταλαβαινω ποιο ειναι το προβλημα του

ok, καποιοι το κανουν μονοι και μπραβο τους, καποιοι με οδηγους βοηθεια κλπ

και? που θελει να καταληξει?

υπαρχουν οι ορειβατες, οι επαγγελματιες, οι τουριστες, οι ερασιτεχνες και παει λεγοντας...ο καθενας οτι μπορει κανει

δηλαδη οποιο κανει στο απατητο ανεβαιντας με τα λιφτ δεν θεωρειται και καλα freerider? πρεπει να πας με ορειβατικο? οποιος ανεβαινει με τα λιφτ δεν θεωρειται σκιερ?

και οταν περπατησα το Camino, αλλοι ηταν με τα σακιδια στην πλατη, αλλοι τα ειχανε δωσει σε εταιρεια και τα πηγαινε απο το ενα χωριο στο αλλο...οτι μπορει ο καθενας...με την λογικη του συγγραφεα θα επρεπε να περπατησω το Camino οπως ο Aποστολος Ιακωβος..με σανδαλια και ενα χιτωνιο και να κοιμαμαι στα λιβαδια....

οσον αφορα το αν ειναι καλο η κακο δεν ξερω...ολα εχουν τα + και τα -

δυστυχως και ευτυχως ο κοσμος εξελισσεται ραγδαια...

σε λιγο καιρο θα λεμε (και καλα) για αποστολες στον Αρη..δεν γινοταν τα ψηλα βουνα να μεινουν εξω απο το παιχνιδι...

και οπου πεφτει το χρημα υπαρχουν και οι συνεπειες...

Θέλει να τονίσει την διαφορά του επιτεύγματος, όπως έγραψα και στον Χρήστο. Επίσης ότι πολλές αναβάσεις δεν είναι πλέον εφικτές σε νορμάλ κόσμο, εκτως αν είσαι πλούσιος ή σοονσοραρεσε, εξαιτίας της εξωφρενικής εμπορευματοποίησης που έχει ανεβάσει σε δυσθεώρητα ύψη την άδεια, για να ανέβεις, εσάς δεν σας ενοχλεί; Αν έπρεπε να πληρώνεται εξωφρενικά ποσά για να βούτηξετε στην θάλασσα, θα σας άρεσε; Κάτι τέτοιο έγινε με την ορειβασία, στις πιο εμπορικές κορυφές, που δεν είναι μόνο στι Έβερεστ....πχ εγώ σαν ανεξάρτητος δεν μπορώ να κλείσω κρεββάτι, σε κάποιο καταφύγιο πάνω στις πιο γνωστές διασχίσεις ορειβατικού σκι στις Άλπεις ή πχ να ανέβω Καύκασο, γιατι τα κρεββάτια στα καταφύγια, τα κρατάνε καβατζα για τους οδηγούς και τα γκρουπ τους. Όποτε ή πληρώνεις οδηγό ή δεν μπορείς να κάνεις μια διαδρομή που θες..... απαράδεκτο!!!

Ο αρθογράφος δεν απαξιώνει κανέναν από όσους ανεβαίνουν, την εμπορευματοποίηση στηλιτεύει.

Είναι βέβαια σημείο των καιρών, και μάλλον αναπόφευκτο λόγω και της συνεχούς εξέλιξης της βιομηχανίας πλέον που έχει χτισθεί για τα βουνά.

Κάθε προσπάθεια για τις κορυφές είναι σεβαστή, όμως η μαγεία της μοναξιάς στο συγκεκριμένο βουνό δείχνει πως έχει χαθεί.

δεν ξερω για Καυκασο...αλλα στις Αλπεις δεν νομιζω οτι δεν μπορεις να πας εσυ και η παρεα σου να κλεισεις κρεβατι σε ενα καταφυγιο...

Δεν εχω διαβασει ποτε να λενε οτι απαγορευεται να κλεισεις αν δεν εχεις οδηγο μαζι σου

απο την αλλη δεν ξερω αν υπαρχει καποιος που κανει που.χ. το Ζερματτ Chamonix χωρις να παρει οδηγο...

τον Απριλιο του 2018 καποιοι πεθαναν το βραδυ 400 m απο το καταφυγειο...και ειχαν μαζι τους και οδηγο...

οσο και να μην θελω να απαξιωσω τα ελληνικα βουνα, αλλο να κανεις στο Σελι και αλλο να πας απο το Ζερματτ στο Chamonix...χωρις οδηγο, χωρις να εχεις παει που.χ. ουτε μια φορα ειναι πιο πολυ αποστολη αυτοκτονιας

The guide leading the group had an impressive mountain résumé as well. Mario Castiglioni was a 59-year-old veteran mountaineer from Como, Italy, who in 1992 founded his own guiding company, MLG Mountain Guide, based out of Chiasso, Switzerland. He’d successfully summited four of the Seven Summits, three 8,000-meter peaks in the Himalayas, and a host of other notable mountains and routes around the world. It was because of that experience––and the fact that Castiglioni was a native Italian speaker––that Piccioli’s group selected MLG Mountain Guide for the friends’ ski tour.

This spring, a group of experienced skiers and their guide were trapped in a storm overnight on an exposed saddle. By morning, nearly all were dead or dying.

Edited by Turms
  • Like 1

Snow is on my D.N.A.

Τα βουνα και η φυση γενικα ειναι εκει εξω και ανηκουν σε ολους. Το τι κανει ο καθενας ειναι καθαρα επιλογη του και δικαιωμα του. Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ υποχρεωση ειναι ο σεβασμος και η προστασια του Περιβαλλοντος αλλα και των συνορειβατων του. Ως Ορειβατης σεβομαι την επιθυμια και τον τροπο που θελει ο καθενας να απολαμβανει αυτο που αγαπα. Ειτε αυτο ειναι Αλπινισμος, ειτε Αναρριχηση ειτε σκι ειτε μια απλη πεζοπορια. Δεν υπαρχει και δεν πρεπει να υπαρχει διαχωρισμος με βαση τις μεθοδους που ακολουθει καποιος για την επιτευξη του σκοπου του αρκει να ειναι συμφωνες με το παρακατω.

ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΤΥΡΟΛΟΥ:

http://www.eooa.gr/wp-content/uploads/2010/07/diakiriksi_tyrolo.pdf

Edited by kaps
  • Like 2

Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου......

'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε!

δεν ξερω για Καυκασο...αλλα στις Αλπεις δεν νομιζω οτι δεν μπορεις να πας εσυ και η παρεα σου να κλεισεις κρεβατι σε ενα καταφυγιο...

Δεν εχω διαβασει ποτε να λενε οτι απαγορευεται να κλεισεις αν δεν εχεις οδηγο μαζι σου

απο την αλλη δεν ξερω αν υπαρχει καποιος που κανει που.χ. το Ζερματτ Chamonix χωρις να παρει οδηγο...

τον Απριλιο του 2018 καποιοι πεθαναν το βραδυ 400 m απο το καταφυγειο...και ειχαν μαζι τους και οδηγο...

οσο και να μην θελω να απαξιωσω τα ελληνικα βουνα, αλλο να κανεις στο Σελι και αλλο να πας απο το Ζερματτ στο Chamonix...χωρις οδηγο, χωρις να εχεις παει που.χ. ουτε μια φορα ειναι πιο πολυ αποστολη αυτοκτονιας

https://www.youtube.com/watch?v=K_5SWcywOb0

The guide leading the group had an impressive mountain résumé as well. Mario Castiglioni was a 59-year-old veteran mountaineer from Como, Italy, who in 1992 founded his own guiding company, MLG Mountain Guide, based out of Chiasso, Switzerland. He’d successfully summited four of the Seven Summits, three 8,000-meter peaks in the Himalayas, and a host of other notable mountains and routes around the world. It was because of that experience––and the fact that Castiglioni was a native Italian speaker––that Piccioli’s group selected MLG Mountain Guide for the friends’ ski tour.

This spring, a group of experienced skiers and their guide were trapped in a storm overnight on an exposed saddle. By morning, nearly all were dead or dying.

https://www.outsideonline.com/2329041/chamonix-zermatt-alps-haute-route-disaster

Και όμως πάει πολύς κόσμος χωρίς οδηγό και όχι δεν είναι αποστολή αυτοκτονίας, σύνεση θέλει ,όπως και μια χειμερινή βόλτα στο Σέλι...κανένα βουνό δεν πρέπει να το υποτιμάς.

Δεν έγραψα ότι σου απαγορεύουν, ότι δεν βρίσκεις, γιατί απλά είναι καβατζομενα....

ΥΓ είχα ανεβάσει λινκ περισυ, από έναν Γερμανό που συμμετείχε στην ομάδα , που περιέγραφε τα πολλά λάθη που γίνανε. Τα είχαμε πει εκεί νομίζω. Ο επιζήσασας κατέληξε ,ότι δεν ξαναπάει με οδηγό και θα σχεδιάζει μόνος του , τις εξορμήσεις του, όπως έκανε εξάλλου, για να νιώθει ασφάλεια!

Edited by ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  • Like 2

βασικα δεν ξερω τι να σου πω...δεν κανω ορειβατικο

θα ηθελα να εχω ομως καποιον μαζι μου που να ξερει το βουνο...

απο εκει και περα ολα εχουν ενα ρισκο. και ο οδηγος ισως κανει λαθος και εσυ μονος σου μπορεις να κανεις λαθος ,,,

το οτι ειναι ολα κλεισμενα...δεν αμφιβαλλω...μιλαμε για χιλιαδες που θελουν κατι τετοιο...και εκει ολα τα κλεινουν απο νωρις...

παντως για παραδειγμα στο St.Anton στην κορυφη (valluga) απαγορευεται να πας χωρις οδηγο...μπορεις να παρεις το λιφτ για βολτα αλλα με εξοπλισμο πας μονο αν εχεις οδηγο μαζι σου (οχι για ορειβατικο nte k kala...genika)

Edited by Turms
  • Like 1

Snow is on my D.N.A.

Η ...πίεση είναι κυρίως οικονομικής φύσεως.

Όταν οι μέρες είναι περιορισμένες, οι κρατήσεις ανελαστικες, τα λεφτά πολλά

Ο πειρασμος να πας μέρα που όλα λένε κάτσε στα αυγά σου είναι μεγάλος.

<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

Λείπει μια καντίνα να πουλάει φασολάδα, λουκάνικα και..... οξυγόνο :-)f26454d667a2845325ec53d75ee3c57d.jpg
  • Like 3

ενταξει...εγω δεν θα μπορουσα ποτε ετσι...σε στρεσσαρει παρα πολυ....

ειναι χειροτερα απο το Βανσκο σε τριημερο και οταν το μονο ανοιχτο λιφτ ειναι η γονδολα

Snow is on my D.N.A.

Δεν είναι ευχάριστο αυτό που βλέπεις στα Ιμαλάια αλλά ας αναρωτηθούμε για την λαχτάρα αυτών των ορειβατών να ανέβουν όσο ψηλότερα γίνεται , το κόστος για τα Ιμαλάια δεν το ξέρω αλλά 2 ημέρες για ανάβαση στο Matterhorn έχει κόστος 1300 € περίπου

Ψάχνοντας για Mount Kazbek το κόστος για 6 ημέρες 1400€ ένα άτομο η έως 500€ για 8 άτομα σχεδόν όλα πληρωμένα (εκτός αεροποριών ) η τουριστική βιομηχανία δεν έχει τέλος μερικές φορές έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα .....

το κόστος για τα Ιμαλάια δεν το ξέρω αλλά 2 ημέρες για ανάβαση στο Matterhorn έχει κόστος 1300 € περίπου .

Τι κόστος; Έχω χάσει επεισόδια; Τζάμπα δεν είναι; Πότε αλλαξε; Εκτός αν βάζεις μέσα το εισιτήριο του πλοίου και τη διανυκτέρευση (αν κάνεις) σε κάποιο καταφύγιο.

Τι κόστος; Έχω χάσει επεισόδια; Τζάμπα δεν είναι; Πότε αλλαξε; Εκτός αν βάζεις μέσα το εισιτήριο του πλοίου και τη διανυκτέρευση (αν κάνεις) σε κάποιο καταφύγιο.

φίλε Δαδιώτης , πλοίο για Matterhorn δεν το νομίζω ?, δεν είναι και τζάμπα ...... από όσο γνωρίζω είναι το καταφύγιο και ο οδηγος πάρε πληροφορίες εάν σκέφτεστε να κατακτήσετε .

https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/switzerland/zermatt/articles/How-to-climb-the-Matterhorn/

http://www.mountain-spirit-guides.com/matterhorn/

Τρίτη 28/5/2019
Ημέρα 51η
Ο Αντώνης σταμάτησε την προσπάθειά του για το Μακαλού στα 7.800μ ,χθές στις 22 μμ .. Έδωσε μία μάχη με τον καιρό ,έδωσε μία μάχη με την υγεία του και με τους τοπικούς φορείς για να του επιστρέψουν να ξαναπροσπαθήσει .Στο βουνό δεν υπήρχε κανείς άλλος ,στο τέλος προδόθηκε εξαιτίας της έλλειψης σταθερών σχοινιών στα 7400μ πάνω από το Camp 4 τα οποία είχαν εξαφανιστεί από το χιόνι και τον πάγο. Δυστυχώς δεν είχε μαζί του υλικά για μία ανάβαση alpen Style Το πιολέ του το είχε δώσει στον σέρπα του, ο οποίος για τέταρτη φορά δεν κατάφερε να ανέβει στην κορυφή. Η επιστροφή προς το Camp 4 ήταν πολύ δύσκολη για αυτόν χωρίς πιολέ σε κλίση 30 με 40 μοίρες και για ένα ανάπτυγμα περίπου 500 μέτρα . Σήμερα μετά από μια πολύωρη πορεία έφτασε το απόγευμα ασφαλής στο basecamp.

Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου......

'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε!