Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
zeto

ΑΤΥΧΗΜΑ : ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ

Recommended Posts

Λευτερη καλησπερα και περαστικα και απο εμενα,

Εχεις ακριβως τα ιδια συμπτωματα με την δικια μου περιπτωση.....ευχομαι να μην εχεις παθει τα ιδια...

(Δεν ειχα πρηξιμο.....σηκωθηκα με το ενα σκι κατεβηκα μεχρι την βαση και μετα ,οταν κρυωσε το γονατο ειχα πονους και δεν λυγιζε ολο το ποδι)

Η περιπτωση να εχεις καποια κακωση στο γονατο (εσω-εξω συνδεσμους ειναι πιθανη)

ωστοσο οπως σου ειπε και η Γιωτα κανεις δεν μπορει να σου πει με βεβαιοτητα τι εχεις

εκτος απο την κλινικη εξεταση ενος καλου ορθοπεδικου και μια τομογραφια για πληρη επιβεβαιωση.

Εαν θελησεις για καποιο ορθοπεδικο μπορεις να επικοινωνησεις μαζι μου(PM me )

και θα σε συμβουλεψω σε οτι χρειαστεις απο ορθοπεδικο η φυσιοθεραπευτη,

Περιμενουμε ευχαριστα νεα απο εσενα γιατι εμεις εχουμε σκλουριασει .....

Φιλικα Γιωργος

• Like 1

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ "ΣΤΟΥΧ"

Γιώργο και Γιώτα

Περαστικά και απο εμένα ομοιώς με εσας παθών

Ελπίζω στην γρήγορη ανάρωση και στην επανένταξή σας στις χιονοδρομίες

Καθώς ελεγε η γιαγιά μου Το αλογο που σε έριξε αυτό και θα σε σηκώσει....

Καλό πάσχα και ανασταση σε όλους

Φιλικά Παναγιώτης

ΥΓ μην σταματήσετε να γυμνάζετε το πόδι σας μην χάσετε μυικό όγκο

• Like 1

Πάντες άνθρωποι του ειδέναι ορέγονται φύσει.

μέτρον άριστον

awmn #2033

iwn #96

Καλημερα σε ολους,

Pro-rad & Γιωργο ευχαριστω για τις συμβουλες σας. :)

Εχθες επισκεφτηκα τον ορθοπεδικο μου και συναδελφο σκιερ.

Υστερα απο λεπτομερη εξεταση, αφου στριφογυρισε το ποδι αρκετες φορες και ψηλαφισε το γονατο διαπιστωσε τα εξης:

1. Δεν υπαρχει υγρο στο γονατο

2. Κατα 99% δεν υπαρχει ρηξη χιαστων(χαρακτηριστικα μου ειπε οτι εαν υπαρχει κατι τετοιο, θ'αποτελει εκπληξη γι'αυτον)ισως μια μικρη διαταση εξω πλαγιου χιαστου.

3. Υπαρχει κακωση της περονης στο σημειο που ενωνεται με το μηριαιο οστο(Μηριοπερονιτιδα, καπως ετσι το ανεφερε) και ισως μια μικρη κακωση του μηνισκου.

4. Σε κανενα λυγισμα του ποδιου δεν υπηρχε προβλημα

5. Δεν υπαρχει πρηξιμο

Συστασεις:

1. Παγος για 10λ ανα μια ωρα

2. Ξεκουραση

3. Ακτινογραφια εαν οι πονοι συνεχιστουν περα των 3 εβδομαδων

4.Μου εδωσε συνταγη για καποια χαπια(δεν μπορω να διαβασω την ονομασια των χαπιων, λογω ιδιατερα δυσδιακριτης γραφης)

Σε γενικες γραμμες ηταν καθυσυχαστικος, λεγοντας μου οτι δεν βλεπει κατι σοβαρο,περιγραφοντας του το συμβαν μου ειπε οτι ειμαι ιδιαιτερα τυχερος και οτι απεφυγα τα χειροτερα λογω καλης φυσικης καταστασης και σωματικης διαπλασης(στο σημειο αυτο γελασα διοτι καπνιζω σχεδον 2 πακ. την ημερα και εκτος απο σκι και κολυμπι δεν ασκω αλλη αθλητικη δραστηριοτητα)

Τον ρωτησα ενημερωτικα σχετικα με ριξεις χιαστων κτλ και μου ειπε χαρακτηριστικα οτι οποιος ασχολειται με αθληματα που καταπονουνται τα γονατα κτλ (σκι,ποδοσφαιρο κτλ) πρεπει να ειναι προετοιμασμενος για τετοια ατυχηματα και οτι πλεον για τους ορθοπεδικους ρηξεις χιαστων - αποκατασταση αποτελουν ρουτινα αρκει ο ασθενης να δειξει την δεουσα υπομονη και πειθαρχια.

Αυτα εν ολιγης

Καθε σχολιο ευπροσδεκτο

Φιλικα,

Λευτερης

Παναγιώτη σε ευχαριστούμε πολύ. Έχεις δίκιο, χρειάζεται πολλή άσκηση για να μη χάσουν τα πόδια δύναμη και μυϊκό όγκο ώστε μόλις ο γιατρός το επιτρέψει να μπορέσουμε να περπατήσουμε. Ελπίζω ότι εσύ είσαι τελείως καλά πιά και έχοντας αφήσει αυτά πίσω σου, πολύ πιό έμπειρος.

Λευτέρη χαίρομαι πολύ που δεν ήταν κάτι πιό σοβαρό....

Από τα συμπτώματα που έγραφες και κυρίως ότι δεν παρουσιάστηκε καθόλου οίδημα, ήμουν κι εγώ εμπειρικά αισιόδοξη για την περίπτωσή σου. Ήσουν πραγματικά τυχερός, πίστεψέ με...Στο άσχημο πέσιμο δεν σε γλιτώνει η καλή φυσική κατάσταση, οι δυνατοί μυς ούτε η ευλιγισία κλπ όπως τραγικά διαπίστωσα. Το επισημαίνω για όλους μας για να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην επαναπαυόμαστε στο ότι είμαστε πολύ γυμνασμένοι, κλπ (όπως εγώ) και να μην γινόμαστε υπέρμετρα ριψοκίνδυνοι σε σχέση με το επίπεδό μας και τις συνθήκες (καιρικές, πολυκοσμία, κούραση, ποιότητα χιονιού, κλπ).

Χρόνια πολλά, καλό Πάσχα σε όλους

Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........

Περαστικά σου Λευτέρη κι ελπίζω να μη σου εμφανιστεί τίποτα στη πορεία!

Μικρή σημείωση για να μη μπερδευτούμε.

1) Δεν υπάρχει έξω πλάγιος χιαστός. Μάλλον εννοείς έξω πλάγιο σύνδεσμο.

2) Η περόνη δε συνδέεται με το μηριαίο. Αν μιλάς και για μηνίσκο μάλλον εννοείς την ένωση της κνήμης με το μηριαίο στη κνημομηριαία (ή και μηροκνημιαία) άρθρωση και άρα μηροκνημίτιδα.

Φιλικά

Μανουέλα

Taste with your eyes

Feel with your head

And think with your heart...

Καλημερα σ' ολους,

Γιωτα θα συμφωνησω μαζι σου οτι δεν πρεπει να υποτιμουμε σε καμια περιπτωση τον κινδυνο οσο καλοι και αν ειμαστε σε οποιαδηποτε φυσικη κατασταση.

Τελικα ενας σοβαρος τραυματισμος ειναι θεμα στιγμης, δευτερολεπτων απο το πουθενα, προσωπικα αυτο το περιστατικο παρ' ολο που απο οτι φαινετε δεν ειναι σοβαρο , θα με κανει πιο προσεχτικο και σιγουρα λιγοτερο απερισκεπτο στο χιονι.

Μανουελα εχεις δικιο, με τους ορθοπεδικους ορους δεν ειμαι εξοικιωμενος ηταν η δευτερη φορα που επισκεφτηκα ορθοπεδικο και ευχομαι και η τελευταια.

Για τους εξω-πλαγιους συνδεσμους εχεις δικιο και για την μηροκνημιτιδα (επικοινωνησα με τον γιατρο)απλα καπου ανεφερε και τον ορο κακωση περονης, τωρα τι ακριβως ειναι η περονη δεν καταλαβα.

Τα χαπια που μου εδωσε ειναι παυσιπονα και λεγονται Lornoxicam.

Ευχομαι καλο Πασχα και υγεια σ' ολους

Φιλικα

Λευτερης

Τυχερός είσαι που έχεις πάει σε ορθοπαιδικό μόνο 2 φορές. Κι εγώ σου εύχομαι να παραμείνουν τόσες! ;)

Η περόνη (για να μην είσαι στην άγνοια) είναι ενα λεπτό και μακρύ κόκκαλο στη γάμπα που κατεβαίνει παράλληλα με τη κνήμη (το βασικό κόκκαλο της γάμπας).

Καλό Πάσχα! :(

Taste with your eyes

Feel with your head

ΑΝ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΙ ΑΠΟΦΑΣΗΣΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΦΥΓΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΟΥ.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΡΗΣΤΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΑΤΗΣΩ ΝΑ ΤΟ ΛΥΓΙΣΩ Η ΝΑ ΤΟ ΤΕΝΤΩΣΩ ( ΕΝΙΩΘΑ ΟΤΙ ΚΡΕΜΟΤΑΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ). ΜΕΤΑ ΠΟ 2-3 ΜΕΡΕΣ ΠΗΓΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΓΙΑΤΡΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΣΥΣΤΗΣΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΒΑΛΩ ΠΑΓΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΞΕΠΡΙΣΤΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΝΑ ΜΗΝΑ ΗΜΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΕ ΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΜΟΥ. ΠΕΡΑΣΑΝ 2 ΜΗΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΑ ΕΤΡΕΧΑ ΕΠΑΙΖΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ.

ΠΡΙΝ ΟΜΩΣ ΑΠΟ 6 ΜΗΝΕΣ ΑΦΟΥ ΕΙΧΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΕΞΑΜΙΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΜΑ ΜΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΛΥ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΜΑΓΚΩΜΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΟΙΡΕΣ ΚΛΙΣΗΣ.

ΕΠΡΕΠΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΓΙΑΤΡΟ (ΣΠΑΝΙΖΟΥΝ ΣΤΗ ΧΙΟ) Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΑΡΧΙΣΕ Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΚΑ.

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΡΙΞΗ ΕΜΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΡΙΞΗ ΜΥΝΙΣΚΟΥ. ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ ΟΠΟΥ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΜΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕ 3.5 ΩΡΕΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΑΛΑΝ ΔΙΠΛΟ ΜΟΣΧΕΥΜΑ ΓΙΑ ΧΙΑΣΤΟ ΛΟΓΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥ ΒΑΡΟΥΣ 120 ΚΙΛΑ (ΓΕΡΟΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ!!!) ΚΑΙ ΣΥΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΥΝΙΣΚΟΥ.

ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΣΗΣ ΞΕΚΙΝΑΩ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΦΟΥ ΓΥΡΙΣΑ ΣΤΗ ΧΙΟ.

ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ LASER ΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ; ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΧΩ ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΧΙΟ;

Αυγουστίνε, καλώς ήρθες και περαστικά σου...Ήμουν σίγουρη από την περιγραφή σου ότι θα είχες πάθει ρήξη πρόσθιου χιαστού, καθώς, τότε "φεύγει"/ ολισθαίνει το γόνατο. Η περιπτωσή σου είναι ακριβώς ίδια με τη δική μου, εγχειρίστηκα 31/3/2006 για αποκατάσταση ρήξης πρόσθιου χιαστού και συρραφή μηνίσκου. ΄Τεχνητό ή φυσικό μόσχευμα σου έβαλαν; Ή συνδυασμό των 2;

Τώρα, σχετικά με την αποκατάσταση, θα σου γράψει και η Μανουέλα Firefly η οποία σπουδάζει φυσιοθεραπεύτρια και θα σου τα πεί ως πιό ειδική. Εμπειρικά, ως παθούσα, θα σου πώ ότι τα lazer και οι υπέρηχοι στα αρχικά στάδια της φυσιοθεραπείας βοηθούν για να φύγει η φλεγμονή και να ανακουφίζουν τον πόνο. Δεν βοηθούν στην αποκατάσταση με άλλο τρόπο, επομένως, δεν νομίζω ότι αν δεν τα κάνεις θα έχεις κάποια επίπτωση ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Απλά, θα ταλαιπωρηθείς περισσότερο. Πρέπει όμως να ξέρεις ότι η φυσιοθεραπεία είναι απολύτως απαραίτητη για την αποκατάσταση του ποδιού σου και θέλει χρόνο και πολύ κόπο ώστε να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να είσαι συνεπείς και πολύ πειθερχημένος σε ότι πρόγραμμα σου δώσει ο φυσιοθεραπευτής σου. Αλλιώς, καλύτερα να μην έκανες την επέμβαση...Τώρα λοιπόν είναι μονόδρομος...

Τα καλά νέα: Μπορείς να επανέλθεις πλήρως με απλές ασκήσεις και πολύ υπομονή. Μηχανήματα υπάρχουν πάρα πολλά, πανάκριβα και ενδεχομένως και αποτελεσματικά. Όμως ούτε εγώ δούλεψα ουσιαστικά με μηχανήματα εξεζητημένα και μπορώ να πώ ότι 8 μήνες μετά νιώθω δυνατή και ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Δούλεψα πολύ όμως και συστηματικά. Να φροντίσεις ιδιαίτερα να λυγίζεις σιγά - σιγά το πόδι σου σταδιακά μέχρι τα όρια του πόνου ώστε να μην σου μείνει ακαμψία (θα χάνεις λίγες μοίρες, αλλά να μπορείς στους 5 - 6 μήνες να κάνεις βαθύ κάθισμα). Έχουμε γράψει και άρθρο σχετικό (θα το βρεις στο φόρουμ) για αναλυτικό πρόγραμμα αποκατάστασης. Χονδρικά, περίπου για 6 εβδομάδες να φοράς τον ειδικό νάρθηκά σου και να κάνεις πολύ λίγα πράγματα χωρίς να φορτίζεις το πόδι σου. Είναι η περίοδος υψηλής προφύλαξης. Στο τέλος των 6 εβδομάδων θα αρχίσεις να περπατάς κανονικά, σιγά - σιγά και σταδικά. ... Είναι σημαντικό, ό,τι κάνεις, να το κάνεις σταδιακά. Μετά, ξεκινάς κανονικό πρόγραμμα με ασκησούλες, χαλαρό ποδηλατάκι, βαράκια, κλπ. Στους 3 μήνες θα πρέπει να μπορείς να τρέχεις χαλαρό τζόκινγκ στην ευθεία σε γρασίδι (για να μην έχεις κραδασμούς). Μέχρι τότε είσαι σε περίοδο μεσαίας προφύλαξης. Μετά τους τρεις μήνες θα είσαι αρκετά καλά, θα περπατάς πολύ σε κάθε έδαφος και θα κάνεις πολύ ποδήλατο.

Θα πας καλά και σε περίπου 9 μήνες θα είσαι πρακτικά όπως πριν και θα μπορείς να ξανακάνεις τα πάντα χωρίς πρόβλημα B)

Αυγουστίνε μην εχεις αγχος, όρεξη για δουλειά και υπομονη πρεπει να εχεις,

ναι και οι πονοι θα φυγουν με το καιρο. :P

Υπαρχουν περιπτωσεις και περιπτωσεις, λιγο πολύ ισχυουν αυτα που σου ειπε η Υοτα, πχ ο αδερφός μου πριν συμπληρωσει 12 εβδομαδες (3μηνες) ειχε αρχισει βαρη και κανονικο τρέξιμο ενω στο 5μηνο εριχνε ζεμπεκιες σε γαμο.

Το σιγουρο ειναι οτι για αρκετο καιρο η αποκατασταση στο ποδι σου πρεπει να σου γινει τροπος ΖΩΗΣ!

Περαστικα

Περαστικά σου Αυγουστίνε και καλή αποκατάσταση! ;)

Σχετικά με τα μηχανήματα που σε έχουν προβληματίσει, δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Μπορεί να βοηθάνε μπορεί και όχι. Στο εξωτερικό απ όσο ξέρω πολλά πλέον δε χρησιμοποιούνται κι αυτά που χρησιμοποιούνται μικρορεύματα πχ και τέτοια το πιθανότερο είναι ότι δε θα τα βρεις εδώ εκτός αν πέσεις σε κάποιον "ψαγμένο".

Λίγο πιο αναλυτικά, το laser έχει αποελέσματα κυρίως σε ανοιχτές πληγές, ουλές κλπ οπότε δε θα σου χρησιμεύσει έτσι κι αλλιώς. Τα ρεύματα (ηλεκτροθεραπεία) μπορούν να σε βοηθήσουν αν το πόδι σου είναι ακινητοποιημένο, έτσι κι αλλιώς όμως τα ίδια αποτελέσματα έχουν κι οι ισομετρικές ασκήσεις 4κεφάλου. Υπέρηχος ίσως να βοηθούσε αν δεν είχες κάνει χειρουργείο, οπότε πάει κι αυτό...διαθερμίες ευτυχώς το πήραν χαμπάρι ότι δε κάνουν και πολλή δουλειά και της κατήργησαν...τι άλλο?! ψυχρά και θερμά επιθέματα σίγουρα υπάρχουν και στη Χίο ( :rolleyes: ).Το μόνο μηχάνημα που συνήθως βοήθαει την συγκεκριμένη αποκατάσταση είναι το CPM (Constant Passive Movement ή Συνεχείς Παθητική Κινητοποίηση) -αν το διαθέτει ο φ/θ σου έχει καλώς αλλιώς δεν πειράζει. Γενικώς η κατάσταση σου αντιμετωπίζεται πάρα πολύ με ένα πρόγραμμα κινησιοθεραπείας το οποίο θα σχεδιάσει ο φυσιοθεραπευτής σου. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι πολλή υπομονή, σκληρή δουλειά και να το ακολουθείς κατα γράμμα. Επίσης, δε ξέρω βέβαια το ύψος σου και την κατανομή του βάρους αλλά 120 κιλά είναι αρκετούτσικα για 2 γονατάκια...ίσως να κοιτάξεις να μειώσεις λίγο το βάρος σου.

Διάβασε και τα άρθρα περί χιαστών, κι ότι άλλο χρειαστείς εδώ είμαστε! :)

Taste with your eyes

Feel with your head

Περαστικά σου αν και όπως φαίνεται μάλλον πας καλά. :rolleyes:

Θέλω να σταθώ λίγο στα αίτια του ατυχήματος,γιατί από αυτό μαθαίνουμε.

Όπως το περιγράφεις, έκανες carving σε βαρύ και υγρό χιόνι σε μία πίστα με μικρή κλήση=ιδανικές συνθήκες για ατύχημα.

Όταν τα σκι μένουν πολύ ώρα πάνω στο χιόνι,που συμβαίνει όταν κάνουμε συνεχές carving τότε σ'αυτό το είδος χιονιού κολλάνε περισσότερο,καθώς δεν τα απελευθερώνουμε έγκαιρα στο τέλος της στροφής.Σε συνδυασμό τώρα με την μη αλλαγή τεχνικής με ομοιόμορφο πάτημα και των δύο ποδιών(που χρειάζεται στα βαριά χιόνια),το εσωτερικό πόδι δεν πατάει αρκετά,με αποτέλεσμα να κολήσει στιγμιαία και να πάει ίσια και πάνω στο εξωτερικό με συνέπεια το αστραπιαίο πέσιμο τύπου καταπέλτης(ούτε προλαβαίνεις να καταλάβεις τι έγινε και έχεις φάει πολλαπλές τούμπες)! :)

Οι δέστρες έχουν μία καθυστέρηση απόκρισης στην απελευθέρωση σ'αυτές τις συνθήκες και εκεί ακριβώς μπορεί να γίνει η ζημιά. :o

Νομίζω ότι το βάρος σου σε έσωσε και απελευθέρωσε πιό γρήγορα η δέστρα σου... ;)

Υ.Γ.:Ο σκιέρ πρέπει να προσαρμόζει την τεχνική του ανάλογα τις συνθήκες,δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να καρβάρουμε τις στροφές μας συνεχώς(έχει γίνει μανία σε μερικούς),υπάρχουν κι άλλες τεχνικές που είναι πιό αποδοτικές στα δύσκολα χιόνια... ;)

Και φυσικά θα πρεπει να χαίρεστε που εχετε ένα ασφαλιστικό σύμβουλο αναμεσά σας. Σας λέω λοιπόν οτι η ασφαλιστική εταιρία θα καλύψει τα όποια έξοδα αρκει το ατύχημα να μη γίνει απο συμμετοχή σε αγώνες η προπονηση αθλητικού συλλόγου (πχ αθλητική προετοιμασία). Όποιος ενδιαφέρεται ας μου στείλει ενα ΠΜ για περαιτέρω ενημέρωση. Είμαι ασφαλιστικος σύμβουλος στην Εθνική Ασφαλιστική.

Περαστικά σου αν και όπως φαίνεται μάλλον πας καλά. :blink:

Θέλω να σταθώ λίγο στα αίτια του ατυχήματος,γιατί από αυτό μαθαίνουμε.

Όπως το περιγράφεις, έκανες carving σε βαρύ και υγρό χιόνι σε μία πίστα με μικρή κλήση=ιδανικές συνθήκες για ατύχημα.

Όταν τα σκι μένουν πολύ ώρα πάνω στο χιόνι,που συμβαίνει όταν κάνουμε συνεχές carving τότε σ'αυτό το είδος χιονιού κολλάνε περισσότερο,καθώς δεν τα απελευθερώνουμε έγκαιρα στο τέλος της στροφής.Σε συνδυασμό τώρα με την μη αλλαγή τεχνικής με ομοιόμορφο πάτημα και των δύο ποδιών(που χρειάζεται στα βαριά χιόνια),το εσωτερικό πόδι δεν πατάει αρκετά,με αποτέλεσμα να κολήσει στιγμιαία και να πάει ίσια και πάνω στο εξωτερικό με συνέπεια το αστραπιαίο πέσιμο τύπου καταπέλτης(ούτε προλαβαίνεις να καταλάβεις τι έγινε και έχεις φάει πολλαπλές τούμπες)! :)

Οι δέστρες έχουν μία καθυστέρηση απόκρισης στην απελευθέρωση σ'αυτές τις συνθήκες και εκεί ακριβώς μπορεί να γίνει η ζημιά. :lol:

Νομίζω ότι το βάρος σου σε έσωσε και απελευθέρωσε πιό γρήγορα η δέστρα σου... :lol:

Υ.Γ.:Ο σκιέρ πρέπει να προσαρμόζει την τεχνική του ανάλογα τις συνθήκες,δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να καρβάρουμε τις στροφές μας συνεχώς(έχει γίνει μανία σε μερικούς),υπάρχουν κι άλλες τεχνικές που είναι πιό αποδοτικές στα δύσκολα χιόνια... :lol:

Πολυ σωστα φιλε Louis, θα ηθελα να προσθεσω οτι ενα καλο κερωμα (με τριψιμο με χαλκινη βουρτσα :o ) βοηθαει καπως στο να μην κολλαν τα σκι με την πρωτη ευκαιρια. Βασικο ομως ειναι να κατεχουμε και τις αλλες τεχνικες!

Φιλε Louis, αν εχεις καιρο, μπορεις να εμβαθυνεις επι του θεματος των αλλων τεχνικων;

Ευχαριστω

ΜακηςΜ

Παιδιά συγχαρητήρια για τις γνώσεις σας (που δυστηχώς ήρθαν από προσωπικά ατυχήματα ή μέσω επαγγέλματος) και τις πληροφορίες που μας δίνετε πάνω στο θέμα των χιαστών και γενικότερα του γόνατος. Δυστυχώς είμαι ένας άπο τους άτυχους που ''υποφέρουν από μια ρήξη έσω χιαστού και μηνίσκου. Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις αν έχετε την ευγενή καλοσύνη και το χρόνο. Κατ'αρχήν είμαι ένας ημιεπαγγελματίας ποδοσφαιριστής που λατρεύει το σκι και εύλογα μετά το ατύχημά μου, μου προκαλούνται ανησυχίες για το μέλλον μου. Πήρα την απόφαση να κάνω την εγχείρηση (με φυσικό μόσχευμα) και περιμένω το γιατρό μου να με καλέσει. Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου πείτε αν θα ξαναμπορέσω να ξαναπαίξω ποδόσφαιρο και να ξανακάνω σκι μετά από το απαιτούμενο χρονικό διάστημα? Υπάρχει περίπτωση να ξανακοπεί ο χιαστός? Να αρχίσω να απογοητεύομαι πως κάποια πράγματα που τα αγαπώ τόσο πολύ πρέπει να τα ξεχάσω?Ο γιατρός μου, μου είπε πως στην ώρα της επέμβασης και κατά τη μεταφορά του μοσχεύματος, από εκεί που κρατούν το μόσχευμα για να το τοποθετήσουν στο γόνατο,κάποια κύτταρα νεκρώνονται. Τι σημαίνει αυτό?

Παιδιά συγγνώμη αν σας κούρασα αλλά έβγαλα από μέσα μου το πρόβλημά μου!

Υ.Γ. Εδώ και 2 ώρες διαβάζω όλα τα μηνύματα σας και μπορώ να πω οτί με βοήθησατε πάρα πολύ! Κυρίως ψυχολογικά! Περαστικά μας λοιπόν και θα ήθελα να μάθω πως πάνε σήμερα ο Αυγουστίνος, η Γιώτα και όλοι οι υπόλοιποι που έχουν κάνει ανάλογη εγχείρηση.

Υ.Γ 2. Είμαι 25 ετών, δε ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο για το χρόνο αποκατάστασης.

Ευχαριστώ προκαταβολικά,

Αντώνης.

Αν και θα σου απαντησουν τα παιδια που ηδη εχουν υποβληθει στην επεμβαση να σου πω βλεποντας τον αδερφο μου στον 6ο του μηνα τρεχει κανονικα εδω και παρα πολυ καιρο παει γυμναστηριο ενω πλεον δεν αναφερομαστε στο ατυχημα αλλα περιμενουμε τα χιονια για να ξεκινησει η σαιζον μας.

Θα παιξεις και μπαλα και θα κανεις και σκι το ιδιο καλα με πριν.

χτυπα ξυλο πιο ευκολο θα ειναι να κοψεις τον αλλο χιαστο παρα τον ιδιο παλι.

Υπομονη λοιπον εχεις δουλεια μπροστα σου, ειναι χαμενη η χρονια βεβαια αλλα εχεις πολλες μπροστα σου.

Λοιπόν Αντώνη, καταρχήν καλώς ήρθες...

Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα σου τα ερωτήματα, μόνον λίγο ανακατεμένα, όπως τα θυμάμαι γιατί είμαι δουλειά και γράφω λίγο βιαστικά.

1) Δεν υπάρχει έσω χιαστός, υπάρχει πρόσθιος και οπίσθιος. Μάλλον ρήξη πρόσθιου έχεις πάθει όπως κι εγώ και το μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν πάθει ρήξη χιατσού). Ο μηνίσκος στο 90% των περιπτώσεων παθαίνει κι αυτός τη ζημιά του γιατί στο κάτω μέρος του (αν θυμάμαι καλά) ο πρόσθιος χιαστός συνδέεται και επομένως μήν θεωρείς ότι είναι καμμιά φοβερή άλλη ζημιά. Αν παίρνει συρραφή θα σου τον συρράψει ο χειρουργός μαζί με την όλη διαδικασία. Εναλλακτικά θα σου κόψει ένα κομματάκι για να μην σε ενοχλεί. Μην ανησυχείς. Συνήθως δεν θα σου δημιουργεί κανένα πρόβλημα μετά.

2) Έκανε ςπολύ καλά που αποφάσισες την επέμβαση με φυσικό μόσχευμα. Εφόσον δεν ζεις από το ποδόσφαιρο, δεν έχεις κανένα λόγο να χρησιμοποιήσεις τεχνητό μόσχευμα που ναι μεν θα επιστρέψεις στις δραστηριότητές σου σε 3 - 4 μήνες αλλά κάποια στιγμή (συνήθως 3 - 10 χρόνια) θα ξαναχρειαστείς επέμβαση όπως δείχνουν οι στατιστικές. Την επέμβαση την κάνεις ακριβώς για να ξανακάνεις όσα πράγματα αγαπάς. Σε 8 - 12 μήνες θα είσαι κατά 95% περίπου (ανάλογα με την περίπτωση και βέβαια τόσο την επιτυχία της επέμβασης, όσο κυρίως και της αποκατάστασης που θα κάνεις)

3) Σήμερα, 8,5 μήνες μετά την επέμβαση (με αρκετή όμως γυμναστική κυρίως με λάστιχα και γενικά πειθαρχημένη αποκατάσταση), ετοιμάζομαι το Δεκέμβριο να πάω για σκι στην Αυστρία. Από το Σεπτέμβριο έχω ξεκινήσει και χορό που είναι η πιό απαιτητική δραστηριότητα καθώς έχει όλο στροφικές κινήσεις, σιγά - σιγά βέβαια στην αρχή γιατί είναι πολύ σημαντικό να ΄δεχεται το πόδι σου σταδιακές φορτίσεις.

4) Αυτό που σου είπε ο γιατρός για νέκρωση κάποιων κυττάρων, μάλλον έχει να κάνει με τους υποδοχείς της κίνησης, βλέπε αυτά που γράφουμε παραπάνω για την ιδιοδεκτικότητα. Δηλαδή, δυναμικά το πόδι σου θα είναι όπως πριν, αλλά πιό "χαζό" για να το πώ έτσι. Πρέπει να κατάλληλες ασκήσεις να του ξαναδώσεις τη ικανότητα να ανταποκρίνεται άμεσα στα ερεθίσματα που δέχεται κάτι που το "ξεχνάει) όσο μένει χωρίς το χιαστό του. Πρακτικά και απλοϊκά κάτι τέτοιο.

5) Η ηλικία, η φυσική κατάσταση, κλπ, όπως και γενικότερα πώς είναι το δικό σου γόνατο, παίζουν ρόλο στην τελική σου κατάσταση μετά την περίοδο αποκατάστασης, π.χ. σε ένα χρόνο. Όμως όπως έχω δεί από πάρα πολλές περιπτώσεις το ιατρικό πρωτόκολο δεν αλλάζει τραγικά από περίτπωση σε περίπτωση. Να είσαι οπλισμένος με πολύ υπομονή και να κάνεις ό,τι σου λεέι ο γιατρός σου που του έχεις εμπιστοσύνη και ο φυσιοθεραπευτής σου.

6) Όταν με το καλό το πόδι σου γίνει καλά και ξαναρχίσεις δραστηριότητες κινδυνεύει το ίδιο ή και λιγότερο από ένα υγιές (δικό σου) πόδι να πάθει το ίδιο. (Το τεχνητό μόσχευμα που σου βάζουν είναι τένοντας που σαν πάχος και αντοχή είναι πολύ ανώτερο από τον αρχικό σύνδεσμο).

7) Υπομονή και αισιοδοξία, έχεις όλες τις προϋποθέσεις να πάς πολύ καλά. Ότν κάνεις την εγχείρηση και μετά με το καλό, να μας γράφεις και να μην διστάσεις να ρωτήσεις ότ,ι σε προβληματίζει. Πίστεψέ με, θα νιώθεις διάφορα και θα σε ανακουφίζει να ρωτήσεις να δείς αν είναι νορμάλ να νιώθεις έτσι και τί έχεις να περιμένεις...Άνετα λοιπόν, να είσαι σε επικοινωνία (αν θέλεις στέλνε μου και ΡΜ να τα λέμε)

Οκ;;; Ξέχασα τίποτα; Stay tuned!!!!

Καλή τύχη 80

Δυστυχώς είμαι ένας άπο τους άτυχους που ''υποφέρουν από μια ρήξη έσω χιαστού και μηνίσκου. Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις αν έχετε την ευγενή καλοσύνη και το χρόνο. Κατ'αρχήν είμαι ένας ημιεπαγγελματίας ποδοσφαιριστής που λατρεύει το σκι και εύλογα μετά το ατύχημά μου, μου προκαλούνται ανησυχίες για το μέλλον μου. Πήρα την απόφαση να κάνω την εγχείρηση (με φυσικό μόσχευμα) και περιμένω το γιατρό μου να με καλέσει. Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου πείτε αν θα ξαναμπορέσω να ξαναπαίξω ποδόσφαιρο και να ξανακάνω σκι μετά από το απαιτούμενο χρονικό διάστημα? Υπάρχει περίπτωση να ξανακοπεί ο χιαστός? Να αρχίσω να απογοητεύομαι πως κάποια πράγματα που τα αγαπώ τόσο πολύ πρέπει να τα ξεχάσω?Ο γιατρός μου, μου είπε πως στην ώρα της επέμβασης και κατά τη μεταφορά του μοσχεύματος, από εκεί που κρατούν το μόσχευμα για να το τοποθετήσουν στο γόνατο,κάποια κύτταρα νεκρώνονται. Τι σημαίνει αυτό?

Όπως στα είπε κι η Γιώτα είναι. Επιμονή, υπομονή, αισιοσοξία και πολληηηηηή δουλειά θέλει κι όλα θα πάνε μια χαρά!Πλέον αυτή είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται καθημερινά κι από χειρουργούς κι από φυσιοθεραπευτές με εξαιρετικά αποτελέσματα οπότε μην ανησυχείς.

Να προσθέσω κι εγώ 2 πραγματάκια.

Έχεις ρήξη πρόσθιου χιαστού και έσω μηνίσκου. Λογικά την έπαθες από μεγάααααλη στροφή στο γόνατο, γι αυτό τραυμάτισες και το μηνίσκο σου. Συχνά στους ποδοσφαιριστές πάνε μαζί αυτά τα δύο. Θα μπορέσεις σίγουρα να ξαναπαίξεις, και να ξανακάνεις σκι, μετά από την αποκατάσταση αρχικά με προσοχή και στη συνέχεια όπως και πριν. Ο χιαστός εκ των πραγμάτων ναι μπορεί να ξανακοπεί. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι εσύ πρέπει να περιοριστείς στο σπίτι και να μη κάνεις αυτά που αγαπάς τόσο κι είναι σημαντικά για σένα. Ούτε φυσικά να φοβάσαι ότι θα σπάσει με τη παραμικρή κίνηση. Το ίδιο ακριβώς που συμβαίνει και με τον υγιή σύνδεσμο συμβαίνει και με το μόσχευμα, μετά φυσικά από το χρόνο αποκατάστασης (τουλάχιστον 6 μήνες). Όσο για τα κύτταρα που νεκρώνονται, μη σε απασχολεί τόσο και μη σε φοβίζει επίσης. Δημιουργούνται μικρο-ουλές κλπ των οποίων όμως τα άσχημα αποτελέσματα γλιτώνεις με σωστή αποκατασταση.

Καλή σου ανάρρωση! και καλή δύναμη!

Κι αν χρειαστείς κάτι εδώ είμαστε!

B)

Μανουέλα

Taste with your eyes

Feel with your head

Παιδια σας ευχαριστω παρα πολυ!

Πριν λιγο μου τηλεφωνησε ο Γιατρος για να μπω αυριο για τις απαραιτητες εξετασεις. Την Παρασκευη μου ειπε αν ολα πανε καλα θα γινει η εγχειρηση. Η αληθεια ειναι οτι στεναχωρηθηκα αλλα ειναι κατι που πρεπει να γινει! Εχετε καποιες συμβουλες να μου δωσετε για εκεινη τη μερα? Ποσες μερες θα μεινω στο νοσοκομειο, κτλ...Αν δε χρειαζεται τιποτα,ολα καλα, σας ευχαριστω πολυ, θα σας ενημερωνω...

Φιλια,Αντωνης

Να φας νωρίς κι ελαφρά το προηγούμενο βράδυ πριν το χειρουργείο σου για να μην σε ενοχλήσει η νάρκωση και να σκέφτεσαι αισιόδοξα!!! Είναι καλή στιγμή, αμέσως μετά το χειρουργείο ξεκινά η περίοδος που αρχίζεις επιτέλους να γίνεσαι καλά....δηλ ο χρόνος στο εξής μετρά θετικά ενώ μέχρι τότε, απλά περιμένεις......Εγώ ήμουν πολύ χαρούμενη, έκανα πολύ χαβαλέ με όλους και με βοήθησε πολύ νομίζω...

Στην αρχή θα πονάς πολύ, ειδικά όταν βγεις από το νοσοκομείο και σταματήσεις να παίρνεις ενδοβλέβια παυσίπονα, για 1 - 2 μέρες θα πονάς υπερβολικά....Μή μασάς, θα το ξεχάσεις πολύ γρήγορα, απλά υπομονή!

Ελπίζω ότι έχεις πάρει ήδη το νάρθηκά σου...να τον φοράς 6 εβδομάδες και να κοιμάσαι με αυτόν σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σου.

SOS: Πολύ σημαντικό, όσο είσαι στο νοσοκομείο να επιλέξεις ενδοφλέβιο παυσίπονο (τρία γράμματα αρχικά, δεν θυμάμαι...) με έναν ειδικό μηχανισμό που ρυθμίζεις εσύ τη ροή όταν πονάς...Πολύ ανακουφιστικό!!

Θα βγείς σε 1 μέρα, το πολύ σε 2. Μόλις πρωτοσηκωθείς θα ζαλίζεσαι τραγικά, θα περάσει σε λίγες ώρες.

Πού θα την κάνεις;

Καλή τύχη, ξαναγράψε μας γρήγορα....

Φρόντισε να ξεκινήσεις φυσιοθεραπεία το πολύ σε 1 εβδομάδα, στην αρχή μόνον για να πέσει η φλεγμονή + ενδυνάμωση τετρακεφάλου (που θα πάθεις σοκ όταν δεις ότι αμέσως μετά το χειρουργείο ο καημένος συρρικνώνεται κυριολεκτικά :( ). Όταν κόψεις τα ράματα, τότε συνεχίζεις πιό δυναμικά.

Καλά θα πας μην αγχώνεσαι!!

Φυσιοθεραπεία από τη 2η μέρα μπορείς να ξεκινήσεις.

2-3 μέρες θα μείνεις μέσα μετά σπίτι!

Αντε, περιμένουμε τα νέα! :D

Taste with your eyes

Feel with your head

Αλλος ενας εγχειρησμενος προστεθηκε στη παρεα! Παιδια,εγινε η εγχειρηση την προηγουμενη Παρασκευη και ολα πηγαν καλα! Δε παρουσιασα,ουτε πυρετο (36,8 την πρωτη φορα μονο),σηκωθηκα και δε ζαλιστηκα, δεν εκανα εμετο, δεν εχω ουτε ειχα καποια ιδιαιτερη μελανια στο ποδι, γενικα ολα καλα. Ο μηνισκος δεν ειχε πειραχτει καθολου μου ειπαν, ο προσθιος χιαστος κρεμοταν απο μια κλοστη, ισα-ισα, τον εκοψαν, μου πηραν διπλο μοσχευμα και τελος! Το καλυτερο ειναι οτι δε πονεσα καθολου, περα απο καποιες ενοχλησεις. Σηκωθηκα την επομενη μερα με πατεριτσες φυσικα και τον επιδεσμο, η διαφορα απο τους αλλους ειναι οτι εκατσα 5 μερες στο νοσοκομειο και τωρα περπαταω σιγα-σιγα χωρις πατεριτσες με τον ναρθικα. Ο τετρακεφαλος εχει ατροφησει αλλα οχι εντυπωσιακά! Φυσιοθεραπειες ξεκιναω αυριο, αν και εκανα για κανενα 20 λεπτο καθημερινα στο νοσοκομειο. Σας ευχαριστω ολους και θα σας ενημερωνω με τη πορεια μου...

Φιλιά...

Υ.Γ Firefly, Υοτα καλα ειστε?

Συγχαρητηρια!!!! :unsure:

Το δύσκολο πέρασε. Τώρα μπορείς να αρχίσεις να μετράς αντίστροφα τις μέρες αποκατάστασης. Με μεγάαααλη υπομονή κι υπακοή όμως! :P

Σιδερένιος! :lol:

Taste with your eyes

Feel with your head

Περαστικά! Εμείς μιά χαρά, αύριο πετάμε Καπρούν, θα σου γράψω με την επιστροφή μας με το καλό να σου πώ εντυπωσεις από το "crash test".... :unsure:

Γειά σας και απο μένα.

γράφω εδώ για να ενθαρρύνω όλους τους εγχειρισμένους, ότι μετά απο 10 χρόνια που κλείνω φέτος απο το χειρουργείο του χιαστού με μόσχευμα απο πατέλλα και αφαίρεση κομματιού μικρού του μηνίσκου, ότι όλα είναι θαυμάσια.

γονατίζω στο πάτωμα κανονικά, τεντώνω κανονικά.

δεν άνοιξε η δέστρα το 91. διαγνωση λάθος - και γύψο για ένα μήνα σε όλο το πόδι απο γοφο πάνω ως αστραγαλο. (η διάγνωση ήταν μόνο κάκωση - τράβηγμα στην κλείδωση, και μέση ρήξη έσω πλαγίου)

(πως δεν έπαθα αγκύλωση...)

μετά κανενα πρόβλημα και μια χαρά σκί εώς το 95 ......

όπου σε κατάσταση μέθης (με λένε Μαρία και ήταν 15 αυγουστος σε νησί το καλοκαίρι) κουβάλησα μια φίλη η οποια είχε το διπλάσιο βάρος και πάτησα το πόδι του οποίου ο μυς δεν έσφιξε αρκετά.

διάγνωση άμεση - μηνίσκος -μετά απο ένα μήνα περπατούσα όμως κανονικά. ... πηγαίνω γερμανία όπου σπούδαζα και αφού δεν μπορούσα να περπατήσω πάνω απο 30 λεπτά χωρίς πόνο απο πάνω ώς κάτω, μετά απο 5 μήνες κάνω μαγνητική όπου διάγνωση ήταν η απουσία του εμπρός χιαστού (που προκληθηκε προφανώς το 91) και ένα μικρό κομματάκι του μηνίσκου που έγινε το καλοκαίρι.

αποφάσισα μετά απο πολύ έρευνα να κάνω εγχείριση τον χιαστο - γιατι αν τον είχα δεν θα παθαινα μετά το μηνίσκο....

η εγχειριση πήγε καλά - και η αποθεραπεία.

τον ιανουάριο έκανα εγχειριση, 7 μηνες μετά έκανα το φαράγγι της σαμαριάς (όντας κρητικιά) και 12 μήνες μετά , σκί.

στο σημείο δεξιά απο την ουλή, δεν νιώθω το δέρμα - τα αισθητήρια νεύρα δηλ δεν λιτουργούν εκεί σε μία επιφάνεια όσο ένα dvd.

αυτά ειναι λεπτομέρειες όμως..

Μία παράκληση όμως. ποτέ να μήν αφήσετε την γυμναστική.

και όλα με μέτρο.

φέτος απο το πουθενά, εκεί που 6 χρόνια τώρα κάνω τζόγκινγκ 5 χλμ( όχι κάθε μέρα, 2 φορες τη βδομάδα), προφανώς επειδή είχα σταματήσει για ένα τρίμηνο το τζόγκινγ, , έπαθα ένα πρόβλημα που με τρομοκράτησε, αλλά έφυγε απο μόνο του!

(μετά απο ώρες στον Η/Υ ή σινεμά με πόδι λυγισμένο, το πόδι κλείδωνε άσχημα, με αποτέλεσμα χωρίς να το ξέρω να το πατάω και ξαφνικά να έχει φρικτό πόνο. κάτι προφανώς μπλόκαρε...)

για μένα ήταν κουφό μετά απο 10 χρόνια κάτι να συμβαίνει έτσι απο το πουθενά. αλλά έφυγε αμέσως άρχισα πάλι την γυμναστική ...!

Όσο λοιπόν το προσέχετε το ποδαράκι σας, με γυμναστική καλή

(πχ δείτε το www.posetech.com μία καλή τεχνική για τρέξιμο που μειώνει τους κραδασμούς κατά το πάτημα - ορκίζομαι σε αυτήν) θα σας κουβαλάει και αυτό καλά...

καλές αποθεραπείες σε όλους!