Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
zeto

ΑΤΥΧΗΜΑ : ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ

Recommended Posts

τον νάρθηκα όσοι είχατε, τον φορούσατε και στον ύπνο σας?
Ναι.

Και ρύθμισέ τον έτσι ώστε να μήν σταματάει την κυκλοφορία του αίματος στη γάμπα ή όπου αλλού σ' ενοχλεί.

καλησπερα παιδια,

μιας κ κανετε καταπληκτικη δουλεια με αυτο το φορουμ κ πραγματικα μας εχετε βοηθησει παρα πολυ τοσο στην επιλυση αποριων οσο κ απο πλευρας ψυχολογικης υποστηριξης θα ηθελα να ρωτησω,αν φυσικα γνωριζει καποιος,

τι εννοουμε οταν λεμε οτι ΄κολλησε η επιγονατιδα΄ κ τι επιπτωσεις μπορει να εχει αυτο στην αποθεραπεια μετα απο την επεμβαση για αποκατασταση του προσθιου χιαστου

Καλημέρα σε όλους!

Ο σύζυγος έκανε επέμβαση αποκατάστασης πρόσθιου χιαστού το Μάρτιο του 2009(20 μήνες πριν). Δυστυχώς το γόνατο δεν συνήλθε ποτέ. Έχει ακόμα δυσκολία στο βάδισμα και το εγχειρισμένο πόδι είναι περίπου 2 πόντους πιο αδύνατο από το άλλο. Μετά την επέμβαση έκανε 3 μήνες φυσιοθεραπεία σχεδόν καθημερινά και στη συνέχεια γυμναστήριο για 12 μήνες, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Έχουμε δει 3 ακόμα γιατρούς για δεύτερες γνώμες. Οι δυο μας είπαν ότι έγινε καταπληκτική δουλειά στην επέμβαση και ότι παρουσιάστηκε ένα σύνδρομο που εμφανίζεται σπάνια και απλά πρέπει να κάνει υπομονή!!!

Ο τρίτος χωρίς καν να τον εξετάσει ή να δει κάποιο MRI είπε ότι πρέπει να τον ξαναχειρουργήσει και να ξανακάνει την αποκατάσταση με νέο μόσχευμα!!!

Τους τελευταίους μήνες λόγω απογοήτευσης τα έχει παρατήσει και βλέπω ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.

Θα είμαστε Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και σκέφτηκα ότι ίσως είναι καλό να δούμε και κάποιον εκεί. Γι αυτό σας παρακαλώ όποιος έχει υπόψη του κάποιον γιατρό να μου στείλει πμ.

Σας ευχαριστώ!

Γεωργία

Ας πω και εγώ λοιπόν την εμπειρία μου πολύ συνοπτικά.. Πάνε 8 μήνες από τότε που εγχειρίστηκα για αποκατάσταση ΡΗΞΗΣ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ, ΕΣΩ ΠΛΑΓΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ και ΜΗΝΙΣΚΟΥ. Επιγραμματικά:

- Το ΚΑΤ και το ΙΚΑ είναι τραγικά. Αναγκαστικά θα ξεκινήσει από εκεί για σου δώσουν και άδεια για τη δουλειά

- Βρες καλό γιατρό. Εγώ πήγα ιδιωτικά γιατί ο γιατρός στο Λαικό Νοσοκομείο μου είπε ότι υπάρχει ουρά μεγάλη και τρέχα γύρευε, ήθελε γρηγορόσημο ο λαλάκας για να μην πω κάτι χειρότερο. Συστήνω γιατρό ανεπιφύλακτα. Όποιος ενδιαφέρεται μου στέλνει pm για info

- Η επέμβαση δεν πονάει, αλλά μετά από 24 ώρες δεν κοιμάσαι από τον πόνο

- Φυσικό μόσχευμα. Αργή αποκατάσταση αλλά πιο γερό

- Φυσιοθεραπεία full

- Θέλεις 2 μήνες για ψιλο-συνέλθεις και να πας και στη δουλειά σου

- Για να χοντρό-συνέλθεις μπορεί και ποτέ. Εκτός αν πλακώνεσαι στις ασκήσεις για 2 χρόνια σερί, κάτι που εγώ δεν κάνω

- Το πόδι σου τελικά ποτέ δεν είναι όπως πριν

- Το κόστος σε ιδιωτική καλή κλινική ανήλθε €10.100, 2 διανυκτερεύσεις. 6.000-7.000 τα υλικά, 2.000 ο γιατρός και το team, 1.000 τα κωλόχαρτα και οι γάζες. Το ΙΚΑ σου δίνει τα υλικά (6.000 ευρώ) – απίστευτο ε?

- Κάντε επειγόντως ιδιωτική ασφάλεια! Εγώ ευτυχώς είχα και δεν πλήρωσα σχεδόν τίποτα

Αυτά…

περαστικά lebin, 8 μηνες μετά πως βλέπεις το πόδι σου?

εχεις επιστρέψει ? πως το επαθες?

Το παθά στο 5Χ5. Είμαι 35 χρονών. Μόλις μπήκα στο νοσοκομείο, όλοι οι εργαζόμενοι με ρωτάγανε: "Από τι το έπαθες? Από 5Χ5 ή από σκι?" Καταλαβαίνεις.. Τώρα λόγω έντασης στη δουλειά το έχω παρατήσει. Περπατάω καλά, τρέχω, δεν αθλούμαι ακόμα, αλλα ο τετρακέφαλος είναι αδύνατος.. Ατροφεί τόσο εύκολα!! Γενικά, το νιώθεις πολύ συχνά και δεν φεύγει απο το μυαλό σου.

Καλά να είμαστε και η ζωή συνεχίζεται..

Ξεκίνα να παίζεις, παρε σωστά παπουτσια παιζε σε σωστα γήπεδα και προπονήσου... και θα φυγει πολυ σύντομα απο το μυαλό σου...

Άσε τη μπάλα και κάνε ατομικά σπορ με πολύ ποδήλατο και κολύμπι αν σου αρέσει και ρώτα και κανέναν πιο ειδικό στην αποκατάσταση.

Ο φίλος μου ο Θόδωρος (ο οποίος είναι αρκετά μεγαλύτερος σου), στους 6 μήνες έκανε δυναμικό ποδήλατο και τώρα 4 μήνες μετά σχεδόν το έχει ξεχάσει.

Το θέμα είναι να στρώσεις σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και ενδυνάμωσης και άσε τις δικαιολογίες και την απαισιοδοξία . Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την υγεία μας και την καλή σωματική κατάσταση...

Άσε τη μπάλα και κάνε ατομικά σπορ με πολύ ποδήλατο και κολύμπι αν σου αρέσει και ρώτα και κανέναν πιο ειδικό στην αποκατάσταση.

Προσυπογράφω κι εγώ!

Κολύμπι + ποδήλατο - προσοχή λίγο να είναι ψηλά η σέλα - σχεδόν να τεντώνει το πόδι όταν το πεντάλι είναι στην κάτω θέση ώστε να μην επιβαρύνεται πολύ το γόνατο. Επίσης τρεξιματάκι.

Βοηθούν πολύ ασκήσεις με λάστιχα που αναπτύσουν την ιδιοδεκτικότητα (πρακτικά και απλά πόσο αποτελεσματικά αντιδρά το πόδι στα ερεθίσματα του εγκεφάλου).

Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........

Ευχαριστώ πολύ :)

...μια πρακτική ερώτηση, τον νάρθηκα όσοι είχατε, τον φορούσατε και στον ύπνο σας? Γενικά είναι λίγο κουραστικός γιατί πιέζει τις γάζες και τα ράμματα και αυτό τσούζει λίγο :)

Εγώ δεν φόρεσα νάρθηκα καθόλου. Είναι διαφορετική μέθοδος μάλλον..

ρε παιδιά διαβάζω τις ιστορίες σας και με έπιασε η ψυχή μου..

πόσοι από εδώ έχουν πάθει ρήξη χιαστών?

Κι αυτοί που την έπαθαν στο σκι (σαν κι εμένα), σίγουρα έφταιγαν και παράγοντες που θα μπορούσαν να αποφύγουν!

Βλέπε απειρία σε σχέση με τις συνθήκες, πεδίο, πέδιλα, κλπ. Δηλ κακή εκτίμηση της ικανότητας που έχουμε σε σχέση με τις συνθήκες.

Εγω εκανα την επεμβαση πριν απο 3.5 μηνες ακριβως! Πηρα το ρισκο και την εκανα στο Κατ γιατι δεν ειχα λεφτα για ιδιωτ. κλινικη. Εδωσα λεφτα μονο για φακελακι και καποια λεφτα για ναρθηκα, καλσον κ.τ.λ. Συνολικα ολα μου στοιχισαν γυρω στα 1000ε!

Πονο δεν ειχα μετα την επεμβαση , ΑΛΛΑ οφειλω να σας ενημερωσω οτι οι φυσικοθεραπευτες του Ικα ειναι για γελια και αν θελετε να γινει καλα το γονατο σας, θα πρεπει να αφιερωνετε ενα 2ωρο τουλαχιστον την μερα για ασκησεις. Να θυμαστε οτι οχι μονο οι μυς εχουν ατροφησει ,αλλα και οι τενοντες ειναι αδυναμοι.

Τον πρωτο μηνα μετα την επεμβαση εκανα ασκησεις στο κρεβατι κυριως. Στις 40 μερες περιπου γραφτηκα κολυμβητηριο και εκανα καθημερινα 2 φορες απο 20 λεπτα ποδηλατο στο σπιτι μου. Πριν 1 βδομαδα γραφτηκα γυμναστηριο(για να κανω ασκησεις στο leg press) και εχω ξεκινησει το ελαφρυ τρεξιμο.

Μετα απο 3.5 μηνες κατεβαινω σκαλες ανετα χωρις πονο και ανεβαινω χωρις πονο. ΟΜΩΣ νιωθω κατι σαν ενοχληση επειδη οι τενοντες δεν ειναι δυνατοι οσο στο αλλο ποδι. Οι μυς στο δεξι μου ποδι εχουν μεγαλωσει,αλλα οχι στο επιπεδο του αριστερου ποδιου. Στον πρωτο μηνα της επεμβασης στην πλαγια κινηση νομιζες οτι το μοσχευμα τραβαει το γονατο με καθυστερηση. Πλεον μετα απο 3.5 μηνες το γονατο σχεδον ειναι ενα και στην πλαγια κινηση δεν με ''τραβαει''.

Υ.Γ Την μεγαλυτερη δουλεια την κανει το ποδηλατο κατα την γνωμη μου.

Υ.Γ2 Οποιος θελει ,πουλαω τον ναρθηκα που αγορασα πριν 3.5 μηνες(τον φορεσα για 15 μερες) με την αποδειξη του και την εγγυηση. Τιμη αγορας 400ε και τον πουλαω 200ε

Edited by toure7

Γεια σας και απο εμένα , πριν ένα μήνα περίπου είχα ένα ατύχημα με το μηχανάκι μου , και μου ειπαν ότι έχω ρίξη χιαστου. ξέρετε καποιον πολύ καλό γιατρο , γιατί είμαι και αθλητης που να αναλαμβάνει τέτοιες καταστασεις; Ευχαριστώ.

Μια μικρή ιστορία.4 Φεβρουαρίου 2010 ανεβαίνω κελάρια με ένα φίλο αρχάριο, ιδιαίτερα γυμνασμένο και πρόθυμο να μάθει σκι.

Στις 9.00 πρώτη κατάβαση από Ηρακλή και στις 9.15 πρώτη πτώση (έπεσε μέσα στα πέδιλα). Το αριστερό νοικιάρικο σκί δεν βγήκε. (Η δέστρα στο 5 και κάτι.) Αφού σηκώθηκε με τρόμο είδαμε ότι το αριστερό πόδι «έπαιζε» αριστερά δεξιά σαν τρελό. Κατάβαση με φορείο και διάγνωση ιατρού του χ.κ. «κάκωση ή κάτι τέτοιο.»Σε πιεστικές ερωτήσεις μου προς το γιατρό φάνηκε αρκετά σίγουρος ότι δεν είναι ρήξη χιαστού.

Στη συνέχεια καφέ στο σαλέ. Γύρω στις 10.30 ο φίλος αποφασίζει να ανέβει ξανά πάνω. Μέχρι τις 14.00 κανένα άλλο πρόβλημα με τον αρχάριο να κατεβαίνει τρεις φορές τον Ηρακλή και να επιστρέφει στο 1750 σκιάροντας. Το μόνο που παρατήρησα ότι δυσκολευόταν να πιέσει το αριστερό πόδι για να στρίψει δεξιά.

Επόμενη μέρα μαγνητική και αποτέλεσμα, ρήξη πρόσθιου χιαστού κάκωση μηνίσκου και τραυματισμός του χόνδρου. Επέμβαση στις 15 Μαρτίου του 2010, επιστροφή στο γυμναστήριο και προετοιμασία για τη νέα χρονιά. Γενάρης του 2011 νέα προσπάθεια κατάκτησης της κορυφής του Παρνασσού στέφεται με απόλυτη επιτυχία.

Μέσα Φλεβάρη εβδομαδιαίο ταξίδι στο St.Anton(και όσοι το έχετε επισκεφτεί καταλαβαίνετε για τι επίπεδο δυσκολίας μιλάμε) με θεαματικά αποτελέσματα. Ο πρώην αρχάριος κατέβηκε με κοντρόλ, έλεγχο και πειθαρχία τα πάντα. Και όταν λέω τα πάντα εννοώ τα πάντα. Μπλε, κόκκινες, μαύρες κλπ κλπ.

Το θέμα της ιστορίας δεν είναι φυσικά η ικανότητα του ήρωα της ιστορίας αλλά η διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων.

Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι. Αυτοί που προσαρμόζουν τη ζωή τους γύρω από ένα τραυματισμό (δηλαδή θα μπορούν να σέρνονται μέχρι τον καναπέ, θα αλλάζουν κανάλι στην τηλεόραση πιέζοντας με δύναμη το τηλεκοντρόλ και άλλες δυναμικές ασκήσεις) και αυτοί που κάνουν τον τραυματισμό παρελθόν.p1050934.jpg

p1050936a.jpg

Edited by Velissarios

Βελισσάριε η ιστορία σου έχει αρκετά φάουλ και δεν καταλαβαίνω τι καλό παράδειγμα είναι αυτό που δίνεις

αυτό που θέλει να πει είναι ότι σε ένα τραυματισμό υπάρχει ένα μέρος του πληθυσμού που το οποίο παραιτείται και ένα άλλο μέρος το οποίο προσπαθεί να επανέλθει...

βελισσάριε όταν λες ιδιαίτερα γυμνασμένο εννοείς μόνο από γυμναστήριο ή κάνει κάποιο άθλημα το παιδί..?

Γειά σας!

είμαι 16 χρονών, δεν ασχολούμαι με το σκι(όχι τακτικά τουλάχιστον), αλλά με το βόλεϋ... η απελπισία θα έλεγα , καθώς θέλω να ξαναρχίσω σύντομα το βόλεϋ , η ανάγκη για συμπαράσταση και πληροφόρηση με οδήγησαν σε αυτό το forum, ελπίζω να με βοηθήσετε,αν μπορείτε.

πριν 1,5 μήνα σε έναν αγώνα βόλευ στην προσγίωση μετά από επίθεση πάτησα στραβά και γύρισα το γόνατο μου. Η πρώτη διάγνωση του 1ου γιατρου που είδα ήταν όχι κάτι σοβαρό , παρά μια κάκωση στον εξωτερικό μηνίσκο...1 μήνα μετά ένιωθα το πόδι μου αρκετά καλά με μια μικρή ενόχληση σε ορισμένες κινήσεις. Αλλά τα πράγματα δεν φάνηκαν τόσο καλά για μένα όταν πήγα να κατέβω πριν 2 βδομάδες ένα σκαλοπάτι, για την ακρίβεια έκανα ένα αλματάκι για να κατέβω το σκαλί το οποίο ήταν αρκετά ψηλό, οταν προσγιώθηκα ένιωσα έναν μεγάλο πόνο στο πόδι ο οποίος δεν κράτησε πολύ ώρα ή τουλάχιστον όσο κράτησε ο πόνος την 1η φορά που χτύπησα, έπειτα το πόδι πρήστηκε και πήγα στο νοσοκομείο. Η γιατρός υποψιάστηκε ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου , πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε μετά την μαγνητική.

Τώρα ψάχνω διάφορους γιατρούς για να δω την άποψη τους..ο τελευταίος που είδα σήμερα μου είπε ότι δεν είναι καλό να κάνω σε αυτή την ηλικία την επέμβαση επειδή κάτι τέτοιο ίσως εμποδίσει την ανάπτυξη.Πιστεύετε πως κάτι τέτοιο ισχύει.. επειδή όμως δεν είναι ορθοπεδικός ειδικευμένος σε τετοιες κακώσεις μου συνέστησε έναν άλλον γιατρό, τον οποίο θα προσπαθήσω να επισκευτώ σύντομα...

θα ήθελα ακόμα να ρωτήσω κάτι όχι τόσο σημαντικό , αλλά που με νοιάζει λίγο: η εγχείρηση μένει σημάδι;

Η αποκατάσταση μετά την εγχείρηση , αν την κάνω άμεσα , πόσος καιρός είναι περίπου; θα μπορέσει το πόδι μου να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση(είμαι διατεθημένη να προσπαθήσω πολύ για αυτό με ασκήσεις κλπ, αλλά θα γίνει όπως πριν:lol:;

Γειά σου Αλεξάνδρα, καλώς μας ήρθες στο φόρουμ του snowclub και πολλά περαστικά σου!

Εν συντομία στα ερωτήματά σου:

1) Όντως σε άτομα που βρίσκονται στην ανάπτυξη, πρέπει να εξετάζεται αν πρέπει να γίνει σε αυτή τη φάση η συνδεσμοπλαστική επέμβαση για την αποκατάσταση της ρήξης του ΠΧ. Το έχω ακούσει για παιδιά, πχ. 8-10 χρονών, φαντάζομαι ισχύει και για τους εφήβους, όμως στα 16 σου είναι πιθανό να έχει ολοκληρωθεί ήδη το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξή σου όσον αφορά στο ύψος. Μόνον ο γιατρός σου μπορεί να αξιολογήσει την όλη κατάσταση. Να ψάξεις να βρεις έναν καλό αθλίατρο με εμπειρία σε ομάδες εφήβων. Μην ανησυχείς, πρόκειται για μία τετριμένη επέμβαση πιά και υπάρχει πολλή εμπειρία σε όλες τις ηλικίες. Ρώτησε 2-3 γνώμες και να ακολουθήσεις τελικά τον γιατρό που σας εμπνέει (εσένα και στους γονείς σου) τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Υπάρχουν πολλοί ικανότατοι γιατροί.

2) Είσαι πολύ μικρή, να μην ανησυχείς καθόλου, αν είσαι αποφασισμένη να προσπαθήσεις κιόλας, η αποκατάστασή σου θα είναι πλήρης και σε λίγο διάστημα δεν θα θυμάσαι πιά αυτή την ιστορία παρά μόνον ως μία εμπειρία με πολλά μάλιστα καλά στοιχεία.

3) Η αποκατάσταση έρχεται σε στάδια. Συνοτπικά: Σε 2 μήνες περίπου περπατάς σχεδόν κανονικά, πας σχολείο, κλπ δραστηριότητες μη αθλητικές. Στους 3 μήνες ξεκινάς τρεξιματάκι, ποδήλατο, ασκήσεις με λάστιχα, κολύμπι ίσως μπορείς και από τους 2 μήνες. Στους 6 μήνες μπορείς να αθλείσαι κανονικά και να κάνεις σχεδόν τα πάντα, ακόμη πρέπει να αποφεύγεις τις στροφικές κινήσεις, βλέπε χορό, μπάσκετ, βόλεϊ, σκι. Όταν το κουράζεις το πόδι σου ακόμη θα πρήζεται και θα σε ενοχλεί. Στους 9 μήνες μπορείς να κάνεις τα πάντα προσεκτικά και σταδιακά (στους 9 μήνες ξαναέκανα σκι). Στον ένα χρόνο σχεδόν το έχεις ξεχάσει, ΑΛΛΑ μέχρι και 2 χρόνια μετά, το πόδι σου ακόμη αλλάζει, γίνεται πιό δυνατό και αποκαθιστάται εντελώς η κάμψη του (να κάθεσαι άνετα βαθύ κάθισμα) και το τέντωμα (εγώ δεν τέντωνα πάντα στις 0 μοίρες πριν τα 2 χρόνια - όταν ήμουν κρύα, το πόδι μου ήταν ελάχιστα λυγισμένο σε σχέση με το άλλο).

4) Εμένα σημάδι μου άφησε. Φαντάζομαι ότι πάντα υπάρχει η επιλογή της πλαστικής ώστε να μην μείνει κανένα ίχνος, αλλά προσωπικά, τα σημάδια μου πολύ μου αρέσουν! Είναι τα παράσημά μου ότι είμαι μάχημη!!

Πολλά πολλά περαστικά σου και πάλι! Υπομονή, καλή ψυχολογία και θα πάνε όλα πολύ καλά!

Βελισσάριε η ιστορία σου έχει αρκετά φάουλ και δεν καταλαβαίνω τι καλό παράδειγμα είναι αυτό που δίνεις

Λέω απλά οτι κάποιος που έπαθε ρήξη χιαστού ,δεν το έβαλε κάτω, χειρουργήθηκε και κατάφερε να απολαύσει αυτό που ήθελε από την αρχή.Επειδή όμως έχω και την απορία μου εξηγείς τι ακριβώς εννοείς;Με λεπτομέρεια όμως γιατί αναφέρεσαι σε παραδείγματα κλπ,κλπ

Αλεξάνδρα περαστικά, υπάρχουν διαφόρων εντάσεων ρήξεις, δεν γράφεις αν έχεις μερική ή ολική, και δεν είναι σε όλες αναγκαίο το χειρουργείο. Έτσι κι αλλιώς το βόλει θα πρέπει να το ξεχάσεις για κανένα χρόνο, αν δεν έχεις ολική ακολούθησε συντηρητική αγωγή και βλέπεις. Την επέμβαση μπορείς να την κάνεις και αργότερα. Διάβασε και όσο μπορείς σε αυτό το νήμα, έχει πιά πληροφορίες σαν εγκυκλοπαίδεια.

αυτό που θέλει να πει είναι ότι σε ένα τραυματισμό υπάρχει ένα μέρος του πληθυσμού που το οποίο παραιτείται και ένα άλλο μέρος το οποίο προσπαθεί να επανέλθει...

βελισσάριε όταν λες ιδιαίτερα γυμνασμένο εννοείς μόνο από γυμναστήριο ή κάνει κάποιο άθλημα το παιδί..?

Ο συγκεκριμένος φίλος (ετών 45) ήταν κάποτε αθλητής του υψους.Δεν νομίζω να λέει κάτι αυτό γιατί πιτσιτρικάδες όλοι κάτι κάναμε.Αυτος δεν έχει παρατήσει το γυμναστήριο (κάτι που τον βοήθησε ιδιαίτερα πιστεύω) παρά μόνο την περίοδο της ανάρωσης από την επέμβαση.