Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
ΣΤΧ Safety

Χρησιμοποιείτε κράνος?

Χρησιμοποιείτε κράνος?  

408 members have voted

1. 1. Χρησιμοποιείτε κράνος στις χειμερινές σας δραστηριότητες(ski,snb)?

• Ναι,πάντα
      163
    • Ναι,συχνά
      34
    • Ναι,σπάνια
      15
    • Οχι,δεν με ενδιαφέρει
      41
    • Οχι,αλλά σκέφτομαι να αγοράσω
      156
    • Δεν ξέρω,δεν απαντώ
      4

Recommended Posts

Ακόμα και στα open face κράνη μπορεί να μπει προστασία για το σαγόνι.

Και προσοχή, μην τρώτε πολύ πριν ανέβετε.

Προσοχή, ο ήλιος και τα σκι βαράνε στο κεφάλι!

Ημουν ουσιαστικα εξω απο πιστες για δυο χρονια και τωρα που επανηλθα σκεφτομαι να αγορασω κρανος. Μου φαινεται πιο απλο να παρω ενα που δεν προστατευει το πηγουνι τυπου uvex, το αλλο που ειναι full face μου φαινεται too much, βαρυ και οτι τελικα δε θα το φοραω. Απο την αλλη, τη μοναδικη φορα που χτυπησα καπως ειχα σκασει με το σαγονι στο γονατο μου μετα απο μικροαλμα -δεν ξερω πως το καταφερα. Πειτε μου παρακαλω τη γνωμη σας.

Το εψαξα περσι μετα απο μια τουμπα που παραλιγο να φαω τα μουτρα μου. Δεν παιρνουν ολα τα κρανη σαγονι, ορισμενα το περιεχουν ενω σε καποια αλλα το αγοραζεις σαν εξτρα. Προσωπικα κατεληξα σε αυτο το UVEX:

http://www.botteroski.com/Negozio/ProdImag...ngProrace-x.jpg

διοτι το "συρματινο" σαγονι του ειναι ελαφρυ και διακριτικο και δε δειχνεις σαν οδηγος φορμουλας. Το ιδιο σαγονι ταιριαζει βεβαια και σε αλλα μοντελα της εταιρειας που εχουν σκληρα μαγουλα με αντιστοιχες υποδοχες-σπειρωματα.

Να και το σαγονακι:

http://www.botteroski.com/Negozio/ProdImag...mentonieral.jpg

Αν παραγγειλεις το σαγονι εχε υπ οψη σου οτι στη συσκευασια περιεχονται δυο κομματια, αρα μπορεις να βολεψεις και κανεναν αλλο :rolleyes:

Edited by wremanamiakatiforaaa

Όλα τα κράνη που έχουν προδιαγραφές για αλπικό σκι μπορούν να πάρουν προστατευτικό.Χρησιμοποιείται στους αγώνες σλάλομ για προστασία από τις "πόρτες".

Νομιζω ειναι αυτο που θελω ! Τα φερνει καποιο καταστημα (με το σαγονι) ή πρεπει να το παραγγειλω?

ευχαριστω !!!

Και προσοχή, μην τρώτε πολύ πριν ανέβετε.

Ξέρεις πολλά σπορ που να πιάνεις ταχύτητες αυτοκινήτου και μηχανής και να είσαι εκτεθειμένος σε συγκρούσεις με άλλους ,με πέτρες, με τον ίδιο σου τον εξοπλισμό και να θεωρείς ότι το κράνος είναι περιττό;

Εκτός αν εσύ δεν πέφτεις ποτέ και ξέρεις ότι δεν θα πέσει ποτέ κανένας πάνω σου...

Σταμάτα την αρνητικότητα το χλευασμό και την ειρωνεία και αν δεν έχεις άποψη καλύτερα μη "μιλάς"...παρακολούθησε όμως "διακριτικά" την "κουβέντα" των υπολοίπων, μπας και μάθεις τίποτα που σου σώσει τη ζωή κάποτε...

Έχω στη διάθεση όποιου θέλει, αρκετά κράνη από σκι και ποδήλατο, που έχουν τα σημάδια από σοβαρές πτώσεις και χτυπήματα, που πιθανόν να στερούσαν τη ζωή κι από μένα και από πολλούς φίλους...

Δηλαδή αν σου βάλουν και αεροτομή πιστεύεις θα πετάξεις με την ταχύτητα που θα πιάσεις;

Σταμάτα την αρνητικότητα το χλευασμό και την ειρωνεία και αν δεν έχεις άποψη καλύτερα μη "μιλάς"...παρακολούθησε όμως "διακριτικά" την "κουβέντα" των υπολοίπων, μπας και μάθεις τίποτα που σου σώσει τη ζωή κάποτε...

μην τσαντίζεσαι louis !!!

o Σαίξπηρ λέει στον βασιλιά Ληρ: " ... o ηλίθιος είναι ανίκητος ....!!!"

dropdown.gif

... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ...

Κι εγώ θα έλεγα: Ποιός είναι πιο ηλίθιος; Ο ηλίθιος ή αυτός που τον ακολουθεί;

Φτάνει παιδιά.

Telxinas, αν δεν σε ενδιαφέρει το θέμα με τα κράνη, μην το παρακολουθείς.

Συμφωνώ!

Πολύ καλή η πρότασή σου.

Νομιζω ειναι αυτο που θελω ! Τα φερνει καποιο καταστημα (με το σαγονι) ή πρεπει να το παραγγειλω?

ευχαριστω !!!

Ο αντιπροσωπος της UVEX ειναι στη Θεσσαλονικη αλλα εχει καταστημα και στη Μιχαλακοπουλου, αριστερα πριν τη Μεσογειων.

Περσι που το εψαξα δεν ειχε κρανος στο νουμερο μου και αναγκαστηκα να το παραγειλω απο Ιταλια στο botteroski που βλεπεις στο λινκ παραπανω, στην ιδια περιπου τιμη με τα μεταφορικα.

Παντως απο την ερευνα που ειχα κανει ηταν πολλοι αυτοι που μου ειπαν οτι τα κρανη τους με μαξιλαρακια στα μαγουλα δεν επαιρναν σαγονι.

Telxinas εγώ είμαι σε αρχικό επίπεδο στο σκι.Με στροφές V και προσπαθώ να μάθω παράλληλο,αλλά κράνος αγόρασα,παρόλο που κάποιοι μου έλεγαν ότι κράνος φοράνε όσοι κατεβαίνουν "μαύρες πίστες".Εχθές,ανέβηκα με τον Ηρακλή,και στο τέρμα,όταν σηκώθηκα από το καρεκλάκι έπεσα επειδή άργησα να φέρω μπροστά το βάρος και αν δεν ήταν γρήγορος ο λιφτιέρης θα με χτυπούσε η καρέκλα.Ακόμα και γι΄αυτή την περίπτωση,αξίζει να φοράς κράνος.Κι εσύ μπορεί να μην πέφτεις από το καρεκλάκι,αλλά αν είσαι μαζί με κάποιον σαν εμένα μπορεί να σε παρασύρει και να πέσεις...

Edited by Sp

Φτάνει παιδιά.

Σωστός ο moderator :blink:

Η ΕΤΑ μας ξέσκισε...

όμοροι δήμοι ΑΥΞΗΣΗ 62,5% από 200€ -> 320€ !!!

Φτάνει παιδιά.

Καιρός ήταν να επέμβει κάποιος.... κι όχι μόνο σ' αυτό το θέμα...

Μπορούμε να φτάσουμε ώς την άκρη του σύμπαντος. Το θέμα είναι να κάνουμε το πρώτο βήμα.

εγω προσωπικα ειναι περιπου ενας χρονος που ασχολουμαι με sb και απο τα πρωτα πραγματα που σκεφτηκα να αγορασω ειναι το κρανος που ακομα δεν το εχω αγορασει. αυτο προεκειψε αρχικα απο τις συνεχεις τουμπες, αλλα και αργοτερα βλεποντας τις ομορφες πετρουλες στις ελληνικες πιστες που το κατεστησε αναγκαιο εξαρτημα ασχετα του ποσο καλος skier η sber ειναι κανεις. παντως θα ηθελα να προσθεσω στον αναγκαιο προστετευτικο εξοπλισμο (ισως να ειναι απο καποιους λιγο υπερβολικο) και τις μασελες, οπως αυτες που εχουν οι boxer και οι μπασκετμπολιστες. αυτο γιατι πριν 3 εβδομαδες καθως ημουν στον παρνασο ειχα μια αχημη τουμπα με αποτελεσμα μια κακωση στο γονατο και καμποσα λεπτα μετρωντας τα δοντια μου. :blink:

προς το παρον δν θα προβω σε τετοια αγορα αλλα αν σε καποια φαση γινει κατι παρομοιο θα ειναι η επομενη, που ειναι και αρκετα φτηνη καταληγοντας στο τελος να κατεβαινω τις πλαγιες σαν rambo :blink:

Ειδα ενα μοντελο της Salomon που παιρνει και προστατευτικο για το σαγονι. Ειναι το Valdez που το εχουν στα race

http://www.salomonsports.com/gr/#/ski/helmets

απορια: τι διαφορα εχουν τα race απο τα all mountain ? O λογος που θελω το Valdez ειναι οτι καλυπτει και τα αυτια.

Εγώ αποφάσισα να πάρω κράνος όταν μια φορά άρπαξε το heelside μαχαίρι της σανίδας και έσκασα με το πίσω μέρος του κεφαλιού σε σχετικά παγωμένο χιόνι, έφερα ολόκληρη ανάποδη κωλοτούμπα και ξανά με το κεφάλι, με αποτέλεσμα να δω αστράκια (κυριολεκτικά). Από τότε το φοράω όταν οι συνθήκες δεν είναι καλές, τις πρώτες μέρες της σεζόν και όταν θέλω να δοκιμάσω "ταλιμπανιές"... :blink:

The map is full of places that only mean anything to me because of snowboarding...

Ειδα ενα μοντελο της Salomon που παιρνει και προστατευτικο για το σαγονι. Ειναι το Valdez που το εχουν στα race

http://www.salomonsports.com/gr/#/ski/helmets

απορια: τι διαφορα εχουν τα race απο τα all mountain ? O λογος που θελω το Valdez ειναι οτι καλυπτει και τα αυτια.

Χωρίς να είμαι σίγουρος,αλλά τα race είναι πιστοποιημένα από την FIS για αγώνες ενώ τα άλλα δεν έχουν πιστοποίηση από την ομοσπονδία.

Από τότε το φοράω όταν οι συνθήκες δεν είναι καλές, τις πρώτες μέρες της σεζόν και όταν θέλω να δοκιμάσω "ταλιμπανιές"... :blink:

Αυτό είναι λάθος φίλε μου.Και όταν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές κινδυνεύεις.Επίσης και στο μέσο της χρονιάς ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.Καλύτερα θα ήταν να το φοράς πάντα.

καταληγοντας στο τελος να κατεβαινω τις πλαγιες σαν rambo :blink:

Αν και πιστεύω ότι αστειεύεσαι,το κράνος δεν πρέπει να σε "χαλαρώσει" για να αναπτύσσεις μεγάλες ταχύτητες.Υπάρχει και άλλος κόσμος στις πίστες και πρέπει να τους σέβεσαι.

Αν και πιστεύω ότι αστειεύεσαι,το κράνος δεν πρέπει να σε "χαλαρώσει" για να αναπτύσσεις μεγάλες ταχύτητες.Υπάρχει και άλλος κόσμος στις πίστες και πρέπει να τους σέβεσαι.

δεν εννοουσα αυτο, που συμφωνω απολυτα σε αυτο που λες. Rambo θεωρισα οτι θα γινω φορωντας τοσα προστατευτικα.. :)

Σωστα Σταθη!

Το παρακατω ειναι απο αρθρο που εχουμε δημοσιευσει και αξιζει να ξαναδιαβασετε:

http://www.snowclub.gr/forums/index.php?showforum=41

Στατιστικά στοιχεία τραυματισμών στο σκι και snowboard για το έτος 2000

Edward Heneved, MD, FACEP

Αυτό το υλικό παρουσιάστηκε στο θερινό Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας του Wilderness καθώς και στην Ετήσια Συνάντηση τον Αύγουστο του 2000 στο Park City, Utah. Στη συνέχεια, ενημερώθηκε με τα πιό πρόσφατα στοιχεία από την τελευταία χειμερινή σεζόν. (Karl Neumann, εκδότης του Ιατρικού Φυλλαδίου του Wilderness).

.....

Εξοπλισμός

......

Κράνη: Το 1999, η Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων στις ΗΠΑ, επίσημα συνέστησε στους σκιέρ και τους snowboarder να φορούν κράνη. Υπολόγιζαν ότι με αυτό τον τρόπο θα κατάφερναν να εμποδίσουν ή έστω να περιορίσουν τη σοβαρότητα των τραυματισμών στο κεφάλι από πτώσεις και συγκρούσεις κατά 50%. Μεταξύ 1993 και 1997, η ίδια Επιτροπή ανέφερε ότι ο αριθμός των τραυματισμών στο σκι που αντιμετωπίζονταν στα επείγοντα είχε μειωθεί ενώ οι τραυματισμοί των σκιέρ στο κεφάλι παρέμεναν σταθεροί. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου οι τραυματισμοί στο snowboard σχεδόν τριπλασιάστηκαν και οι τραυματισμοί στο κεφάλι πενταπλασιάστηκαν. Το 1997, σημειώθηκαν 17.500 τραυματισμοί στο κεφάλι (από τους οποίους, 3.400 δυνητικά σοβαροί) που σχετίζονταν με το σκι ή το snowboard. H Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων πιστεύει ότι η χρήση κράνους θα εμποδίσει 11 θανάτους το χρόνο. Μία μελέτη από το Vermont σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της χιονοδρομικής σεζόν 1998 – 1999, ποσοστό 15,5% στο σύνολο των τραυματισμένων σκιέρ χρησιμοποιούσαν κράνος, ενώ 32% από αυτούς που τους έγινε διάγνωση οποιουδήποτε βαθμού εγκεφαλικής διάσεισης φορούσαν κράνος. Επίσης, 35% από τους θανάσιμα τραυματισμένους σκιέρ και snowboarders φορούσαν κράνος. Η Εθνική Ένωση Χιονοδρομικών υποστηρίζει ότι τα κράνη τελικά προσφέρουν μικρή προστασία σε ταχύτητες μεγαλύτερες από τα 12 μίλια την ώρα (ο τυπικός σκιέρ γλιστρά με 25 – 40 μίλια την ώρα). Επιπλέον, εκφράζει την ανησυχία ότι δεν υπάρχουν επίσημες προδιαγραφές για κράνη αναψυχής στις ΗΠΑ και ότι οι καταναλωτές κακώς, κερδίζουν μία εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας φορώντας κράνος.

.....

Μοτίβα τραυματισμών

Οι snowboarders έχουν αυξημένο ρυθμό τραυματισμών στο κεφάλι (10%) σε σχέση με τους σκιέρ (5%), αλλά οι σκιέρ είναι πέντε φορές πιό πιθανό να υποστούν.ένα θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι. Οι ρυθμοί τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη είναι τέσσερις φορές μεγαλύτεροι ανάμεσα στους snowboarders (0,04 ανά 1.000 ημέρες snowboard έναντι 0,01 ανά 1.000 ημέρες σκι). Όμοια, οι snowboarders είναι δύο φορές πιό πιθανό να υποστούν τραυματισμό στο στήθος (6,1% έναντι 2,7%) ή στη σπλήνα (13% έναντι 2%) από ότι οι σκιέρ.

Σχεδόν ένα τέταρτο από τους τραυματισμούς στο snowboard συμβαίνουν κατά την πρώτη εμπειρία του ατόμου και σχεδόν οι μισοί συμβαίνουν κατά την πρώτη του σεζόν. Το επίπεδο της ικανότητας επηρεάζει τους τραυματισμούς στο snowboard. Μία μελέτη έδειξε ότι οι τραυματισμοί στον καρπό δέσποζαν στην ομάδα αρχαρίων (41%), οι τραυματισμοί στον ώμο ήταν πιό συχνοί στην ομάδα των αθλητών μεσαίου επιπέδου (38%) και στην ομάδα των έμπειρων κυριαρχούσαν οι τραυματισμοί στο κεφάλι (36%). Μία άλλη μελέτη ανακοίνωσε ότι οι αρχάριοι snowboarders είχαν περισσότερες πιθανότητες να τραυματίσουν τους καρπούς τους (30%), οι μεσαίου προς χαμηλού επιπέδου τα γόνατά τους (28%), οι μεσαίου επιπέδου τους αστραγάλους τους (17%) και οι προχωρημένοι και πολύ έμπειροι τους ώμους ή την κλείδα τους (14%)

.....

Wilderness Medicine Letter, Volume 19, Number 2, Spring 2002

http://www.wms.org/education/Skiing%20and%...ries%202000.htm

Την μεταφραση επιμεληθηκε η Yota.

Για συζητηση στο θεμα εδω

Φιλικα

ΜακηςΜ

Telxinas εγώ είμαι σε αρχικό επίπεδο στο σκι.Με στροφές V και προσπαθώ να μάθω παράλληλο,αλλά κράνος αγόρασα,παρόλο που κάποιοι μου έλεγαν ότι κράνος φοράνε όσοι κατεβαίνουν "μαύρες πίστες".Εχθές,ανέβηκα με τον Ηρακλή,και στο τέρμα,όταν σηκώθηκα από το καρεκλάκι έπεσα επειδή άργησα να φέρω μπροστά το βάρος και αν δεν ήταν γρήγορος ο λιφτιέρης θα με χτυπούσε η καρέκλα.Ακόμα και γι΄αυτή την περίπτωση,αξίζει να φοράς κράνος.Κι εσύ μπορεί να μην πέφτεις από το καρεκλάκι,αλλά αν είσαι μαζί με κάποιον σαν εμένα μπορεί να σε παρασύρει και να πέσεις...

Ξέρεις κάτι; Έπεσε πολύ υπερβολή σε αυτό το thread και περίμενα. Ας υπερβάλλω πλέον λοιπόν κι εγώ αφού γουστάρετε. Τί θα κάνετε αν σας μπει το μπατόν στο στομάχι; Να σας βρω κι άλλα; Μπα, ε; Θα βγει συμπέρασμα δεν ξανακάνετε σκι.

Από την άλλη όμως, από την "τρομολαγνεία" και την μεγάλη σχολαστικότητα, όπως είπες και εσύ το κράνος είναι εργαλείο για τις μαύρες, για πίστες που δεν ξέρει ο σκιέρ, για σκιέρ αρχάριους που δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν πέτρες ή δεν θα έχουν την αναβαθμισμένη αντίληψη του χώρου ενός χκ(να βλέπουν δηλ. τις πέτρες από μακρυά) κ.α.

Εκτός λοιπόν από τις πέτρες στις πίστες(που αν θέλεις τις αποφεύγεις μελετώντας τες ανεβαίνοντας με το Lift), εκτός από το μοιραίο κάποιος άσχετος να σου δώσει μια με τα σκι του στο κεφάλι σου, εκτός που είσαι υπεύθυνος για το που κάνεις άλματα και που ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ που θα σκάσεις, που θα χτυπήσει το κεφάλι σου να το ανοίξεις στα δυο; Άντε βρες μου 2-3 περιπτώσεις ακόμα. Πάμε στην 1η παράγραφό μου, τί θα κάνεις για τα υπόλοιπα υποψήφια ατυχήματα;

Επίσης, όσο και αστείο να ακούγεται το Μπρατσάκια φοράτε όταν κολυμπάτε; είναι και σοβαρό. Να βάλουμε σε σύγκριση τους θανάτους στην παραλία με αυτούς στα χκ; Είναι πιο εύκολο να την πατήσεις στη θάλασσα παρά στο χιόνι. Οι κίνδυνοι που ελοχεύουν εκεί είναι πολλοί, είτε εξωγενείς είτε από δική μας βλακεία. Όμως, εκεί στη θάλασσα δεν παίρνουμε κάποιο μέτρο, είναι όλα free. Γιατί λοιπόν εδώ είμαστε τόσο τρομαγμένοι, ευαίσθητοι, προσεκτικοί, συνειδητοποιημένοι, μυγιάγγιχτοι; Μου φάνηκε πραγματικά !πολύ! υπερβολικό!

Σωστός ο moderator :)

Καιρός ήταν να επέμβει κάποιος.... κι όχι μόνο σ' αυτό το θέμα...

O μοδερατορ, καλά μου συλλογόπουλα, έκανε ένα(ακόμα*) λάθος στην περίπτωση.

Έγραψε λοιπόν:

Telxinas, αν δεν σε ενδιαφέρει το θέμα με τα κράνη, μην το παρακολουθείς

Θα μπορούσε να γράψει επίσης:

Panpanou, αν θέλεις να βρίσεις στείλε pm

Και ξέρετε γιατί, πέρα από το αυτονόητο; Γιατί ο Shakespeare fan έγραψε πρώτη φορά σε αυτό το thread κι έγραψε μόνο και μόνο για να γράψει... αυτό που έγραψε τέλος πάντων. Προφανώς δεν τον ενδιέφερε κι αυτόν όπως κι εμένα, όπως λέει ο μοδερατορ. Αλλά δεν είδα κάποια προτροπή και σε αυτόν.

*Ξανάγινε σε ένα άλλο thread φωτιά, τον είδα(τον μοδερατορ) στo Pray, θεώρησα ότι ήταν παρεξήγηση, δώσαμε τα χέρια** και τελείωσε εκεί. Απορώ πως έκανε πάλι το ίδιο λάθος με μένα. Μένος; Ιδιοτέλεια;

**Να κάτι για το οποίο ντρέπομαι από χθες

ΥΓ Μην μου ζητήσετε τα ρέστα γιατί έγραψα αυτό το μήνυμα. Επικροτείτε κάτι το οποίο περιέχει μέσα το όνομά μου οπότε δεν θα πάει και ασχολίαστο!