Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
batucada

η ανακάλυψη του...........

Recommended Posts

Σε συνέχεια της αμερικανοποιησης της παραδοσιακης γερμανικής Volkl παρουσιάστηκε το νέο προιόν tigershark ( τα συνηθίζουν αυτα τα ονόματα οι αμερικάνοι), ένα σκι μεταβλητής σκληρότητας. Μπορείτε να γελάσετε εδώ.

Δυστυχώς η αγαπημένη μου εταιρία μετέτρεψε τα προιόντα της σε ανάλογα για σουπερ μάρκετ. :D

Μια χαρα ειναι Σταθη το πεδιλακι το παρεξηγησες

τοιχο-τοιχο :sword::drinks:

πολύ θα ήθελαν να δουλευε ένα τέτοιο σύστημα.

λέτε δε θα έχει καμία απολύτως διαφορά?

Λιγο απο ATOMIC (BETA TECH+3D POWER CHANNELS)

λίγο απο HEAD (POWER SELECT)

λίγο απο Κ2 (TORSION+PISTON )

+ MARKER

TTTDDDNNN!!!

Στάθη μην εκπλησσεσε θα δούμε πολλά ακόμα από τις

εταιρίες στον βωμό του marketing . (και άντε να τα παρακολουθεις και να τα εξηγείς όλα αυτά ... βλεπεις ήθελα κι άλλα μόρια για το πολυτεχνείο το '87...άτιμη φυσική!!!)

Να είσαι αληθινός στη δουλειά σου, στο λόγο σου και στο φίλο σου.

Δεν είναι μόνο η Volkl,ούτε είναι νέο η επιδίωξη των εταιριών να λανσάρουν super duper τεχνολογίες στην υπηρεσία του σκιέρ.Διαφαίνεται ότι το πεδίο της μάχης είναι η ικανότητα ενός πεδίλου να προσαρμόζεται σε διάφορες συνθήκες κατάβασης,χιονιού κλπ,μεταβάλλοντας ορισμένα ενδογενή χαρακτηριστικά του όπως η διαμήκης σκληρότητα (flex) ή στρεπτική ακαμψία (torsional rigidy) ή και πιο περιφερειακά π.χ η θέση της δέστρας κατά μήκος του (=κατανομή βάρους/φορτίσεων).

Η Head τα τελευταία χρόνια "πουλάει" το intelligence system,το οποίο αξιοποιεί το πιεζοηλκτρικό φαινόμενο (!!!) και σύμφωνα με την εταιρεία μεταβάλλει ανάλογα τις συνθήκες την στρεπτική ακαμψία του πεδίλου!!! Με άλλα λόγια το σύστημα θα βελτίωνε το grip,την αμεσότητα σε σκληρές συνθήκες,ενώ σε πιο μαλακές και αφράτες (όπου δεν θα υπήρχαν και κραδασμοί) τα πέδιλα θα γίνονταν πιο smooth.Η Head γενικά ίσως να είναι η εταιρεία που υποστηρίζει συστηματικότερα τέτοιου είδους ευρήματα.

Νομιζω η Rossignol πέρσι λάνσαρε ένα σύστημα προσθαφαίρεσης εξαρτημάτων (rods) στα radical με αποτέλεσμα την αυξομείωση της ακτίνας στροφής.Ουσιαστικά ανάλογα το πόσο υλικό "φόρτωνες" το πέδιλο=> μεταβολή flex,άλλαζες και την συμπεριφορά του.

Η Volkl το ρίχνει τώρα κι αυτή στην μεταβλητότητα του flex και από την απεικόνηση του όλου συστήματος μου θυμίζει...κάτι σε προένταση.Θωρητικά η συμπεριφορά του πεδίλου θα αλλάζει άρδην,διότι πειράζοντας το flex pattern κι ειδικά με αυτόν τον ανα πάσα μεταβλητό τρόπο συμπαρασύρονται αρκετοί ακόμα τομείς (rebound,ακτίνα στροφής,σταθερότητα στις μεγάλες ταχύτητες,διαφορετική συμπεριφορά σε όλα τα στάδια της στροφής κλπ κλπ).Πρακτικά ειλικρινά δεν ξέρω αν όντως δουλεύει τόσο αποδοτικά όσο φαντάζεται ο κάθε σκιέρ.Με προβληματίζει πάντως το βάρος της όλης ιστορίας.

Γενικά έχω γίνει κάπως επιφυλακτικός με τέτοιου είδους "εμπορικές" επαναστάσεις,δηλαδή τεχνολογίες που ξεπετάγονται κατευθείαν στον χώρο της μαζικής παραγωγής.Αν προσέξετε τέτοιου είδους πρωτοπορείες πάντα κραυγάζουν στην εξωτερική τους εμφάνιση το τεχνολογικό sophistication που κουβαλούν,σε βαθμό έως και κραυγαλέο (σε αντιστοιχία ίσως με τα κραυγαλέα graphics ορισμένων freestyle πεδίλων).Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι αρκετά από αυτά τα "τεχνολογικά άλματα" με το χρόνο αποδεικνύονται χείμαιρες και εν τέλει εγκαταλέιπονται.

Και η Head,η Rossignol,η Volkl ξέρουν να φτιάχνουν καταπληκτικά πέδιλα,ακόμα κι όταν αυτά στηρίζονται σε απλές και δοκιμασμένες κατασκευαστικές λύσεις.Π.χ η σειρά freeski της Volkl από το Explosiv μέχρι και το Mantra θεωρείται από τις κορυφαίες.Αναλόγως τα αντίστοιχα πέδιλα της Head χωρίς να υιοθετούν το συνοθύλευμα τεχνολογικών καλουδιών της εταιρείας,παραμένουν από τα κορυφαία.Ενδεχομένως και τα αγωνιστικά R&D πέδιλά τους να μην έχουν τίποτα "εξωγήινα συστήματα",αλλά η τεχνολογία και απόδοσή τους να κρύβεται κάπου εσωτερικά ανάμεσα στις κόλλες των layers (λέμε τώρα).

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

.χωρις ιδιαιτερο παθος για τα Voelkl, ειχα την τυχη να δοκιμασω το Tigershark στο Zermatt το Μαρτη που μας περασε (νομιζω κ ο Jey μ'αυτο παιζει πλεον.. :P ). Αν θυμαμαι καλα ηταν αρκετα σταθερο σε γρηγορο σκι, αλλα καλυτερο σε SL swings.

Απο το παραπανω 'Αγγελοπουλειο' βιντεο βεβαια, μονο το Plateau Rosa αξιζει, με το γιγαντα που παρακολουθει! B)

post-9-1190616125_thumb.jpg

Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Kωστή αυτα που φοράς στη φωτο ειναι τα racetiger που ειναι παρα πολυ καλό πεδιλο. Ειναι ο συνεχιστής του P60 και ειναι το πεδιλο που τρεχουν (στην αγωνιστική του εκδοση) στους αγώνες.

Το tigershark (φυσικο ήταν ρε φίλε να μπερδευτείς με τοσα αιλουροειδή :D ) υπότιθεται ότι ειναι ένα πεδιλο μεταβλητής σκληρότητας και καλά οτι το πρωι που ειναι παγωμένο το χιονι το βάζεις στο σκληρό και το μεσημέρι που μαλακωνει το βάζεις στο μαλακό. Ιστοριες για αρκουδες δηλαδηςςςς. :P

ΜΕρικές φορές η τεχνολογικές εξελιξεις στο σκι ειναι τοσο κενές που αναρωτιεσαι αν εφτασε σε τελμα η βιομηχανία των πεδιλων. Τα ιδια γελια ριξαμε με τα καμμωματα της head με τις ενεργές ινες τα ιδια με τα πέδιλα μεταβλητου radius της scott κ.α. Παρόλα αυτά τα αγωνιστικά πέδιλα δεν έχουν υιοθετήσει καμια απο αυτές τις τεχνολογίες. Αυτο λέει πολλά. Δειτε τι γινεται με τα καλυτερα μοντέλα της αγοράς. Σχεδον κανένα δεν έχει υιοθετήσει καποια απο αυτές τις "καινοτομίες" αλλά συνεχίζουν την κλασική κατασκευή σαντουιτς με αλλαγή υλικών και μόνο. Ετσι εμφανιστηκε το τιτανιο, τα ανθρακονήματα, τα tubes και άλλα πολλά καλουδια, που αφορουσαν ομως υλικά και οχι κάποια εξωγήινη τεχνολογία με υγρους κρυστάλους να κολλάνε εκει που δεν υπάρχει χιονι και να δημιουργουν στρώμα χιονιού... (ωραίο έ?) B)

Νομιζω η Rossignol πέρσι λάνσαρε ένα σύστημα προσθαφαίρεσης εξαρτημάτων (rods) στα radical με αποτέλεσμα την αυξομείωση της ακτίνας στροφής.Ουσιαστικά ανάλογα το πόσο υλικό "φόρτωνες" το πέδιλο=> μεταβολή flex,άλλαζες και την συμπεριφορά του.

Πράγματι πέρυσι η rossignol λάνσαρε τα radical multi x. Ειδικότερα μαζί με τα πέδιλα σου έδεινε και ένα βαλιτσάκι όπου μέσα είχε μικρές πλαστικές μπάρες διαφόρων μεγεθών. Αυτές τις τοποθετούσες (με κατσαβιδάκι :P ) εμπρός και πίσω από την δέστρα και αναλόγως ποια έβαζες (μικρή σε μήκος ή μεγάλη) μετέβαλε την ακαμψία του πέδιλου αν δεν κάνω λάθος.

Ωχ..ναι Στάθη, εχεις απολυτο δικιο! :P

(anyway, ηταν πολυ καλο πεδιλο B) )

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Περί μεταβλητού radius: Η scott δεν χρησιμοποιεί τίποτα το πρωτοποριακό.Απλά το σχήμα των πεδίλων της δεν προκύπτει από ένα τόξο,αλλά μίξη δύο τόξων.Αυτό είναι κάτι που συναντάται και σε ορισμένα snowboards (π.χ Nitro),όπου υπάρχουν μοντέλα με sidecut που προκύπτει από τη μίξη μέχρι και τριών ακτίνων/τόξων! Οπότε ανάλογα το πόσο φορτίζεται το effective edge της σανίδας κατά την στροφή,ενεργεί και διαφορετικό sidecut με αποτέλεσμα ας το πούμε μεταβλητά turning radius.Αν θυμάμαι καλά σε ένα προσπέκτους μιας εταιρείας snowboard έγραφε ότι σανίδια με πολλαπλά sidecut ευννοούν την ευελεξία,από την άλλη σανίδια με ένα ενιαίο sidecut δίνουν περισσότερο σταθερό grip στις στροφές.

Δεν ξέρω αν και η Κ2 με το progressive sidecut εννοεί κάτι ανάλογο.Πάντως αν κατάλαβα καλά,είναι ότι τέτοιες χαράξεις sidecut επιτρέπουν μια πιο προοδευτική συμπεριφορά του πεδίλου κατά τα στάδια της στροφής.

Τώρα τι από τα παραπάνω όντως ισχύει και όντως επιδρά κατά το σκιάρισμα δεν είμαι και τόσο ειδήμων για να πω,πάντως η ιδέα κυκλοφορεί πολύ.

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

Σταθη το συστημα της scott εχει διαφορετικο εσωτερικό απο εξωτερικό radius. Δηλαδή στρίβωντας με το εσωτερικο radius εχεις ακτινα ας πουμε 15 μέτρα και στριβωντας με το εξωτερικό η ακτίνα ειναι 18. Επειδή το δοκίμασα σε κάτι freeride που ηθελα να πάρω, απλά δεν λέει... :P

Κάθε τόσο οι εταιρείες στη προσπάθεια τους να αποσπάσουν τη προσοχή του αγοραστικού κοινού αμολάνε ένα τεχνολογικό πυροτέχνημα. Το αν υπάρχει και ουσία πίσω από την διαφημιστική υπερβολή φαίνεται γρήγορα.

Η Marker είχε κάνει πριν κάποια χρόνια μία προσπάθεια με ένα σύστημα που ρυθμίζονταν από ένα μοχλό στο μπροστά κομμάτι της δέστρας. Είχε κάποια επίδραση στο flex του σκι αλλά δεν ήταν και κάτι το απαραίτητο. Γιά να δούμε και αυτό το κόλπο, αλλά είμαι επιφυλακτικός. By the way η Voelkl και η Marker ανήκουν στον ίδιο όμιλο εταιρειών.

Το πιεζοηλεκτρικό gadget το είχε ξεκινήσει η K2 γύρω στο 95-96 αν δεν κάνω λάθος. Είχε και λαμπάκι γιά να βλέπεις πότε δουλεύει :P . Μετά από δύο σαιζόν το εγκατέλειψε και τώρα το υιοθέτισε η Head.

Είχε και λαμπάκι γιά να βλέπεις πότε δουλεύει :D .

Σαν κάτι παιδικά παπούτσια που όταν περπατάνε τα παιδάκια ανάβουν λαμπάκια :PB) .

Και μιας και ανοιχτηκε το θεμα για την Volkl.....αυτη η εταιρια εχει βαλει σκοπο να με τρελανει. (λιγο off topic αυτο που θα πω αλλα μην ανοιγω και αλλο θεμα). Πηγα χθες για ψωνια στην αραχωβα. Ειχα σταμπαρει απο πριν το Tiger...πεδιλακι οχι τιποτα το ιδιαιτερο..απλα αρχικο σταδιο για να με βγαλει 1-2 σεζον. Το τσιμπαω λοιπον...γυριζω σπιτι..και τι αρχιζω να ανακαλυπτω. Οτι το πεδιλο αυτο δεν υπαρχει στο site τηε εταιριας..ουτε σαν 2006 ουτε σαν 2007 ουτε σαν 2008 πεδιλο (μου ειπαν οτι ειναι 2007 μοντελο). Το περιεργο ειναι οτι ενω ειναι το απλο Tiger...στο πλαι με μικρα γραμματα γραφει 'racing'.... το σχεδιο δεν εχει καμια σχεση με τα σχεδια στα site..και μπροστα απο την δεστρα εχει ενα συστημα...μαλλον αντικραδασμικο....σαν μικρο κοκκινο αμορτισερ!!!! Βρε οσο και να εψαξα...στο internet δεν το βρηκα!!!!. Ειναι δυνατον??? Η εχουν διαφορετικες προδιαγραφες αναλογα με την χωρα που προοριζεται για πωληση??

ΥΓ: Να πω οτι το πεδιλο ειναι λευκο με μαυρο......εχει βγαλει ποτε τετοιο πεδιλο η Volkl ?? γιατι ολες τις χρονιες που εψαξα..μονο γκρι-ανθαρακι ειδα!!

Σταθη το συστημα της scott εχει διαφορετικο εσωτερικό απο εξωτερικό radius. Δηλαδή στρίβωντας με το εσωτερικο radius εχεις ακτινα ας πουμε 15 μέτρα και στριβωντας με το εξωτερικό η ακτίνα ειναι 18. Επειδή το δοκίμασα σε κάτι freeride που ηθελα να πάρω, απλά δεν λέει... <_<

Όχι Στάθη δίκιο έχει ο άλλος Στάθης...Για τα Scott... :)

Έχω το Pure και το σύστημα στο συγκεκριμένο σκι δουλεύει και σε μεγάλες και σε μικρομεσαίες στροφές, ανάλογα με την πίεση και το γώνιασμα μετατοπίζεται το κέντρο φόρτισης του σκι στο ένα η στο άλλο τόξο και το κάνει ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε όλες τις στροφές για το μέγεθός του.

Το μόνο του μειονέκτημα στο συγκεκριμένο, είναι ότι το κέντρο που είναι τρυπημένο για να λειτουργούν και τα δύο sidecut, είναι πολύ πίσω με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λυγίσει αρκετά το σκι σε μερικές συνθήκες χιονιού, κυρίως στις πιο μικρές ταχύτητες (ας πούμε μικρές στροφές στην πούδρα πχ)...

Στα άλλα που είπες παραπάνω συμφωνώ, προς το παρόν, μέχρι να μας αποδείξει το αντίθετο αν τα καταφέρει, η ηλεκτρονική τεχνολογία... <_<:unsure::)

Ελα ντε?!?!?! εφτασα μεχρι το 'εν λευκο' αλλα μετα λογο πιεσης χρονου επρεπε να γυρισω πισω :unsure: . Αλλα μονο το οτι ειδα πρασινο ενοιωσα πολυ καλυτερα :)

Οσο για το πεδιλο...ετσι μου ερχεται να ανεβασω φωτο αργοτερα να μου πειτε τι παιζει βρε παιδια!!!

.

.

.

.

.

Το ski itch που με εχει πιασει τωρα πως θα φυγει γιατρε μου?? (το εκτροχιασα το θεμα τελειως!!)

Τα "σκουποξυλα" της Volkl ειναι εδω και 2 βδομαδες τα νεα μου πεδιλα.

Οταν ειχε πρωτοανοιξει το topic ο Σταθucada, δεν τους εδωσα και πολυ

σημασια και ας υποσχοντουσαν παπαδες...

Η τιμη τους ηταν για μενα απαγορευτικη. Σε γνωστο μας internetικο μαγαζι

τα εδιναν με δεστρα (ipt12) 1000€. Αυτα τα λεφτα πιστευω πως δεν αξιζουν

σε κανενα πεδιλο, ιδιαιτερα οταν κανεις σκι κυριως Ελλαδα.

Απο την αλλη ηταν κατι που δεν ειχε δοκιμαστει, και διαβαζοντας και τις

αποψεις σας παραπανω, μπορω να πω οτι με εκαναν να αδιαφορω απεναντι τους.

Συγκιριες τελικα, με εκαναν να τα αγορασω. Αφορμη η πολυ καλη τιμη που

τα βρηκα >400€. Σε συνδιασμο και με την γεωμετρια τους, αποφασισα οτι τελικα

αξιζε να τα παρω, και στην τελικη και το συστηματακι να μην εκανε ολα αυτα

που υποσχοταν δεν θα στεναχωριομουν κιολας :lol: .

Στην πραξη τωρα... αν και δεν εχω κανει πολλα χλμ μαζι τους, και γενικα ειμαι

πιο συντηριτικος σε σχεση με το σκι που εκανα με τα προηγουμενα

πεδιλα μου ( volkl allstar 116-70-101 14.4 @ 168 ),

το πεδιλο οταν το συστημα το εχω στο "on" ειναι δυναμιτης εντος πιστας. Οι στροφες βγαινουν

ακουραστα και μου βγαζουν μια περισσοτερη σιγουρια. Ισως να φταιει και οτι τα μαχαιρια

ειναι καινουργεια, αλλα νομιζω οτι ειναι σαφως καλυτερη η συμπεριφορα τους ( παντα σε συγκριση

με τα allstar). Απο την αλλη, προσπαθωντας να συνηθισω το φαρδυτερο sidecut (79), σε ατσουμπαλες

κινησεις που εκανα, το πεδιλο εδινε σφαλιαρες κανονικες, ενας λογος που ακομα φοβαμαι να

βαλω ταχυτητα μαζι τους. Ειναι πιο απολυτο.

Με τον κολοκαιρο που μας εκανε τελευταια (τις ζεστες εννοω...) το πρωι ειχαμε παγο - σκληρο χιονι

και αργοτερα σουπες - μαλακο χιονι. Εκμεταλευομενος το συστηματακι που ειχα στα πεδιλα,

οταν καταλαβενα οτι το χιονι μαλακωνε, το γυρναγα στο off... και ναι

η συμπεριφορα του αλλαζε. Το πεδιλο μαλακωνε αρκετα και ετσι οι στροφες βγαιναν πιο ακουραστα

χωρις την πιεση που χρειαζομουν πριν στο ιδιο χιονι. Καπου εκει μου θυμισε το παλιο μου πεδιλο

στο πιο μαλακο του. Στα εκτος πιστας τωρα, μιας και δεν εχω κανει ακομα με φρεσκο χιονι

δεν εχω γνωμη. Με τις μεχρι τωρα βολτες μου στα εκτος, και με το συστηματακι στο off,

νομιζω οτι τα περναω καλυτερα. Κατσε να ριξει χιονι και θα βγαλω καλυτερα συμπερασματα.

Εν κατακλειδη... δε νομιζω οτι ειναι το πεδιλο που τα κανει ολα....

και ουτε πιστευω οτι θα βγει ποτε κατι τετειο οτι και να σκαρφηστουν οι εταιριες...

αλλα σαν πεδιλο με γεωμετρια κατηγοριας Allmountain (124-79-108 rad. 15.5 )

ισως να εχει μια απο τις καλυτερες συμπεριφορες εντος πιστας. Eνα πεδιλο που σε βοηθαει οντως

να πας παντου αλλα χωρις ακροτητες. 1000€ (αρχικη τιμη) δεν θα τα εδινα με τιποτα, αλλα απο την στιγμη

που η τιμη τους μπορει να βρεθει στα ιδια λεφτα και με αλλα πεδιλα της κατηγοριας, ε ναι τοτε αξιζει.

Η Volkl και για τα μοντελα του 2009 θα επενδυσει στο συστηματακι αυτο, και μαλιστα θα το φορεσει και σε μοντελα κατηγοριας GS. Μαλλον πετυχε το πειραμα... ας ελπισουμε τουλαχιστον του χρονου να δουμε

τις τιμες πιο... γηινες!

φωτο απο το νεο Volkl THE GRIZZLY (131/89/114)

2239827280_528973f98d_m.jpg

2239039681_5abc345316_m.jpg

εχω ακουσει οτι η volkl σε καποιο νεο μοντελο της θα φορεσει μια παραλλαγη της δεστρας marker DUKE που θα κουμπωνει πανω στο πεδιλο, οπως οι IPT για παραδειμα, για να μην χρειαζεται τρυπημα το πεδιλο. Δεν ειμαι σιγουρος αλλα νομιζω οτι το νεο grizzly πρεπει να φοραει κατι τετοιο. Δειτε φωτο..

2239042455_4f3b4b8dff_m.jpg

φωτο και απο αλλο νεο μοντελο... αλλα με το συστηματακι πανω

2239045273_2877809596_m.jpg

2239838194_e01f534581_m.jpg

αντε και μια bonus απο νεο μοντελο της Dynastar

2239801016_9b68903387_m.jpg

Για περισσοτερα δειτε ΕΔΩ

και για φωτογραφιες δειτε και εδω

αγωνιστικό πέδιλο GS θα έχει ρύθμιση για σκληρότερο/μαλακότερο...?

μάλλον το πολύ πολύ για b-class εθνικά πρωταθλήματα γιατι στο παγκόσμιο αδυνατώ να σκεφτώ ένα λόγο που να χρειαζόταν ένα τέτοιο σύστημα...

anyway αν πουλάει καλά κάνουν και το συνεχίζουν :P

Ε καλά για τους αγώνες υπάρχει και κανονισμός.

Δεν μπορεί να σκάσει μύτη ο καθένας με ότι σκι θέλει ...ευτυχώς... :P

Μιας και ποσταρα , θεωρητικά φαίνεται έξυπνη ιδέα. Αν ο alcatraz δεν έλεγε με βεβαιότητα οτι καταλαβαίνει διαφορές , θα ορκιζόμουνα οτι αυτα τα σκι είναι για το τζάκι . :lol: Για αυτα που υπαινίσσεται η πατέντα , όχι οτι δεν μπορείς να κάνεις το σκι σου. 80

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

σε 10 χρόνια θα μπορεις με ενα κουμπακι που θα ειναι στο μπατον σου να φαρδαινει να μακραινει και να μαλακωνει για να κανεις τις πουδρες σου και αναποδα να κονταινει να στενευει τη μεση και να σκληραινει για να κανεις slalom στο παγο...

σε 20 χρονια θα εχει αισθητηρες χιονιου και θα αυτορυθμιζεται αναλογα με την ταχυτητα σου τη ποιοτητα χιονιου και θα φτιαχνει αναλογα τις διαστασεις για μεγιστη αποδοση/απολαυση...

σε 30 χρονια θα σκιαρεις 5 ποντους πανω απο το χιονι σε μαγνητικο πεδιο για να μην ταλαιπωρησε και απο κραδασμους.

σε 40 χρονια θα πινεις καφε στο σαλε θα φορας ενα ειδικο κρανος , το σκι σου θα κανει μονο του σκι σε ολες τις πλαγιες που επιλεγεις και θα σου μεταφερει τα δεδομενα που θα επρεπε να νιωθεις....

σε 50 μαλλον δε θα ζω αρα δε με καιει και ιδιαiτερα 80

σε 10 χρόνια λόγω της υπερθέρμανσης του πλανητη σκι θα κάνεις μόνο σε παγετώνες απο 2500 μετρα και πάνω..

σε 20 χρόνια σκι θα κάνεις απο τα 3000 μετρα και πάνω..

σε 30 χρόνια σκι θα κάνεις μόνο από τα 4000 μετρα και πάνω αλλά επειδη λόγω έλλειψης οξυγόνου θα είναι πολυ δύσκολο και ελάχιστοι θα τολμούν.. 80

σε 40 χρόνια θα σκιάρεις 5 πόντους πανω απο το έδαφος (γενικά) σε μαγνητικο πεδιο για να μην ταλαιπωρησε και απο κραδασμους...

σε 50 χρόνια θα είμαι 68 και θα σκιάρω κανονικότατα στις πλαγιες του όρους Ολυμπος στον πλανήτη Αρη (top summit ~26.000m) :lol: με τα >500 χλμ πίστες.. :P Με την μειωμένη βαρύτητα να δεις τι carving γίνεται!

υγ έφυγα για εργαστηριο Αστροφυσικης.....εξ'ου και η πρόβλεψη για 50 χρονια..Μιλάω με στοιχεια :lol::lol:

Skiing is a dance, and the mountain always leads.