Jump to content
Captain Powder

Χιονοστιβάδες

Recommended Posts

Η BCA είναι η πρώτη εταιρεία που έβγαλε tranceiver ψηφιακό με δύο κεραίες, ήδη από το 1998. Είχα αγοράσει ένα από τα πρώτα που είχαν βγεί σε ταξίδι στην Αμερική και χρησιμοποιούσαμε στη παρέα αρκετά από αυτά τα Τracker της πρώτης γενιάς.

Τα κρατήσαμε αρκετά χρόνια και σιγά σιγά οι περισσότεροι τα άλλαξαμε , αφού έχουν βγεί πολύ πιό εξελιγμένα μοντέλα .

Οι δύο κεραίες (και οι τρείς αντίστοιχα) , δεν είναι γιά καλύτερη λήψη, αλλά γιά καλύτερο εντοπισμό της θέσης του θύματος.

 

Τα παλιά, αναλογικά, tranceivers λειτουργούσαν ώς εξής: Όταν το γύριζες σε search (receive) mode, είχε ένα περιστροφικό διακόπτη ρύθμισης της ευαισθησίας. Ξεκινούσες από τη μέγιστη ευαισθησία. Όταν έπιανες την εκπομπή από το tranceiver του θύματος άκουγες ένα ρυθμικό τόνο. Περπατούσες προς μία κατεύθυνση και αν ο ήχος εξασθενούσε έκανες στροφή 180 μοιρών .

Στη νέα κατευθυνση ο ήχος δυνάμωνε και άρχιζες σταδιακά να μειώνεις την ευαισθησία όσο πλησιάζες στο θύμα , τόσο όσο να ακούς τον ήχο.

¨Όταν πλησίαζες αρκετά κοντά, άρχιζες να κάνεις το ίδιο , αλλά κινούμενος σε κάθετες μεταξύ τους κατευθύνσεις, μειώνοντας συνεχώς το πεδιό ερευνας.

Το μειονέκτημα αυτής της τεχνολογίας ήταν πως ήθελε καλή κατανόηση των χαρακτηριστικών εκπομπής της συσκευής, ώστε να καταλαβαίνει κανείς τι κάνει και να αποφεύγει τη σύγχυση σε κάποιες περιπτώσεις που η συσκευή του θύματος είχε θαφτεί με δύσκολο προσανατολισμό. Επίσης σε περίπτωση πολλαπλών θυμάτων ήθελε αρκετή εμπειρία γιά να μην μπερδεύτεί κανείς.

Γενικά χρειαζόνταν καλή εκπαίδευση και συχνή εξάσκηση. Από την άλλη , πολλοί παλαιοί χρήστες δεν εμπιστευονται τις νέας τεχνολογίας συσκευές και μπορούν να κάνουν εκπληκτικά γρήγορο search με τις παραδοσιακές μεθόδους.

 

Η ανάγκη γιά απλούστευση της διαδικασίας , μιάς και οι περισσότεροι χρήστες δεν είναι επαγγελματίες, οδήγησε στην εφεύρεση των ψηφιακών tranceivers με δύο κεραίες. Πρέπει να σημειώσουμε πως ανεξάρτητα από το πόσες κεραίες διαθέτει ένα tranceiver, μία μόνο χρησιμοποιείται γιά την εκπομπή. Τα ραδιοκύματα εκπέμπονται από τις δύο άκρες της κεραίας, όπως εκπέμπει ένα δίπολο και το σχήμα τους είναι όπως του μαγνητικού πεδίου της Γης, ας πούμε , που είναι μιά γνώριμη σε όλους εικόνα.

Αυτή η διάταξη διμηουργεί τα περισσότερα προβλήματα στην έρευνα , αλλά κάποιοι σκέφτηκαν να μετατρέψουν την αδυναμία αυτή σε πλεονέκτημα.

 

Χρησιμοποιώντας δύο κεραίες γιά τη λήψη (σε γωνία μεταξύ τους) και ένα ψηφιακό επεξεργαστή μπόρεσαν να αναλύσουν το σήμα σε δύο συνιστώσες και να καθορίσουν έτσι την απόσταση αλλά και την διεύθυνση προς το θύμα.

Ο χρήστης δεν έχει παρά να γυρίσει τη συσκευή σε search mode και να αρχίσει να περπατά μέχρι να πιάσει το σήμα . Τοτε έχει ένδειξη απόστασης και κεντράρει τη συσκευή προς τη κατεύθυνση που δείχνουν τα βέλη στην οθόνη, οπότε το μόνο που έχει να κάνει είναι να τρέξει προς την κατεύθυνση αυτή. Μέσα από τα τρία μέτρα απόσταση τα βέλη δεν δουλεύουν και πρέπει να ακολουθηθεί η παραδοσιακή τεχνική του bracketing, αλλά γενικότερα η όλη διαδικασία είναι πιό φιλική γιά κάποιν λιγότερο έμπειρο χρήστη.

Όταν η Αυστριακή PIEPS, έβγαλε στην αγορά tranceiver με τρεις κεραίες, πολλοί και μέσα σ αυτούς και η BCA , προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την αξία της νέας τεχνολογίας (όπως είχε κάνει και η Ortovox , ο βασιλιάς των αναλογικών tranceivers μέχρι που τους πήρε φαλάγγι η BCA με το Tracker). Τελικά, όταν όλοι κατάφεραν να φτιάξουν tranceivers με τρεις κεραίες, έκαναν γαργάρα τα επιχηρήματα που είχαν μέχρι τότε εναντίον τους.

Η τεχνολογία των τριων κεραιών έχει το πλεονέκτημα, να σου δείχνει πόσα beacon εκπέμπουν, να μπορείς να μαρκάρεις αυτά που έχεις ήδη εντοπίσει, αφήνοντας κάποιν άλλον να κάνει τον τελικό εντοπισμό κρδίζοντας πολύτιμο χρόνο, αλλά και πολύ πιό ακριβή εντοπισμό στο τελικό στάδιο.

 

Καλή όλη αυτή η εξέλιξη , αλλά πιό σημαντικό είναι να ξέρουμε καλά τη συσκευή μας και να κάνουμε συχνά εξάσκηση, γιατί όσο και εύχρηστες να είναι οι μοντέρνες συσκευές, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος, ο άπειρος χρήστης, ειδικά σε συνθήκες έντονου στρες, τη στιγμή που οι φίλοι μας είναι θαμμένοι, πιθανόν παρασυρμένος και σοκαρισμένος και ο ίδιος, με καιρικές συνθήκες δύσκολες,

να πέριέλθει σε σύγχυση και να παλέβει να καταλάβει τι θέλει να του πει η συσκευή χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Πρέπει να είναι τόση εξοικίωση , που να μπορούμε να την λειτουργήσουμε μηχανικά.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα μηνύματα που ακολουθούν είναι παλαιότερα από το πρώτο του νήματος. Η σειρά άλλαξε ώστε να έχουμε πρώτες τις πολύ σημαντικές πληροφορίες για τους πομποδέκτες και την χρήση τους.

 

mod.

 

Σϊγουρα η ευθύνη της απόφασης για να κλέισει ένα χιονοδρομικό είναι μεγάλη αλλά ας αναλογιστόυμε και την ευθύνη ενός τραυματισμού ή ακόμα χειρότερα μιας απώλειας ζωής ειδικά μετά από ένα τέτοιο γεγονός ( χιονοστιβάδα ). Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις.Ας μην ειμαστε τόσο αυστηροι και απόλυτοι όταν πρόκειται στο κάτω κάτω για την δική μασ την ασφάλεια!

Φιλικά Δημήτρης

Share this post


Link to post
Share on other sites
Σϊγουρα η ευθύνη της απόφασης για να κλέισει ένα χιονοδρομικό είναι μεγάλη αλλά ας αναλογιστόυμε και την ευθύνη ενός τραυματισμού ή ακόμα χειρότερα μιας απώλειας ζωής ειδικά μετά από ένα τέτοιο γεγονός ( χιονοστιβάδα ). Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις.Ας μην ειμαστε τόσο αυστηροι και απόλυτοι όταν πρόκειται στο κάτω κάτω για την δική μασ την ασφάλεια!

Φιλικά Δημήτρης

 

Συμφωνώ με αυτά αλλά ΟΧΙ με εντολή του ΝΟΜΑΡΧΗ :?:

 

Πια ειναι η δουλειά του Διευθντή του Χ. Κέντρου ? αυτος ειναι που θα

πρεπει να κρινει και να αποφασιση και οχι ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ.

 

Η ιστορία εχει δειξει οτι Τα περισοτερα προβληματα στα χιονοδρομικά ξεκινάνε απο την στιγμή που ΝΟΜΑΡΧΕΣ - Δημαρχοι και διαφοροι αλλοι παρατρεχάμενοι αρχιζουν της διαφορες παρεμβάσεις, καλες οι κακες δεν εχει σημασία, ειναι να μην αρχισουν.


powder_2009.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ski patrol... 8)

 

Δυο λέξεις που θα μείνουν ακόμα πολύ καιρό άγνωστες στα Ελληνικά χιονοδρομικά :) έστω και αν χρειάζονται 3 μέρες το χρόνο...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μετα τις προσφατες χιονοπτώσεις με τα ιδιαιτερα εντονα φαινόμενα που τις συνόδευσαν, εκτιμώ ότι η επικινδυνότητα χιονοστιβάδων πρεπει να είναι μεταξυ 4 και 5 (η κλιμακα είναι από 1-5). Μη ξεχνάμε οτι το χιονι –που ήταν αρκετό σε ορισμένες περιπτώσεις- επεσε με πολύ αερα (οτι χειροτερο για πρόκληση χιονοστιβαδων), με χαμηλές θερμοκρασιες (κοινώς..πούδρες!) και ολο αυτό σε ενα αρκετα σφιχτό υπόστρωμα παλιου χιονιού (αυτο ειδικά κανει boost το avalanche risk σε 4-5)!! :)

 

Θα ειμαι αυριο στο βασιλοπιτα-παρτυ μας στα Κελαρια, οπου και θα κανω τη συνηθισμένη αξιολογηση του snow-pack μεταφέροντας σας τα νεοτερα.

 

Στους ‘ακράτητους’ πουδρομανείς (including me) το μονο που πρεπει να εχουν υπόψη είναι: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΤΟΣ ΠΙΣΤΑΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΑΣ :!:

 

Εννοείτε βεβαια ότι σε ελεγχόμενες πιστες (on piste) των χ/κ εχουν ήδη τιναχτεί οι μεγαλες άμορφα συσσωρευμένες μαζες χιονιου και δεν υπαρχει κίνδυνος (οπουδήποτε αλλου βεβαια εκτος Ελλάδος!)

 

Προσοχη λοιπόν, διοτι μέσα στο ενθουσιασμό μας συνήθως ξεχναμε τους αντικειμενικούς κινδύνους, που περιμενουν να μας δείξουν τα κοφτερα του δοντάκια!! :mrgreen:

 

Να ‘στε καλα,

 

Κωστής :o

 

Mountains don’t kill people…they just sit there!


Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

 

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Άρα, αν ο ΖΕΤΟ ρωτήσει το κλασικό "πάμε εκτός;" κανονικά πρέπει να πέσει ομαδική φάπα :D:D:D

 

Ο ΜΙΚ βέβαια, θα απαντήσει με το επίσης κλασικό "θα αποφασιστεί στην Γου-Σου" :):o:D


Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΚΩΣΤΗ ΠΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΙ ΚΛΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ

 

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ :?:

 

ΚΑΝΑ ΣΗΜΑΔΙ ΥΠΟΠΤΟ :?:

 

ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΟ BOWL ΣΤΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ ΔΕ ΘΑ ΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΝΩ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΙ 6 ΘΑ ΧΟΥΝ

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΕΡΩ ΔΥΝΑΜΙΤΗ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΝΑ ΜΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ :twisted: :twisted:

 

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Γ.Σ. ΧΡΗΣΤΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΠΑΜΕ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ :?:


Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να αποφεύγονται οι πλαγιές με τον προσήνεμο της χιονοπτωσης προσανατολισμό. Σύμφωνα με τις χθεσινες θυελλώδεις συνθήκες, το χιονι πρέπει να επεσε από-και-προς ολες τις κατευθύνσεις οπότε πιθανώς να θελουν όλα τα πρανή προσοχή.

 

Εν γένει, οι κλισεις ανω των 33 μοιρών εχουν μια ταση να ΜΗ ‘κάθονται στα αυγά τους’ (ειτε με χιονι, ειτε χωρίς—τουλάχιστον ετσι λεει η επιστήμη της γεωλογίας..). Στο βουνό ισχύει αυτό (και με το παραπανω) αλλα χωρις να αποκλείει τη προκληση χιονο-σανίδων (slabs) και σε μικροτερες κλίσεις..

Τα υποπτα σημάδια είναι ή κρεμάμενες κορνίζες/φρυδια ή μικρορωγμές χιονιού στη πλαγία (αυτές φαίνονται αμεσα) ή κόβοντας μερος του χιονιουτάπητα και βλέποντας τη συνοχή του.

 

Το bowl των Κελαριων θελει πολύ πολύ προσοχη:

1.στο 3ο (από το τελος) πυλώνα του 3θεσιου Βακχου (δεξια όπως ανεβαίνεις), κατω από το χαρακτηριστικό κεντρικο λουκι που έρχεται από τη ραχη του Γεροντοβραχου… εκει εχει και με λιγοτερο χιονι debris από χιονοστιβαδες—φανταστείτε τωρα!

2. στα εκτος πιστας δεξια από το 4θεσιο με κατευθυνση προς το half pipe.. εχω προκαλέσει εγω ο ιδιος πριν μερικα χρονια μικρές σανίδες, αλλα εχω δει και σημαδια από μεγαλύτερες.

Φτερολακκα: Η 6 δεν νομίζω να εχει προβλημα, αλλα οι γνωστες της καπνοδόχοι (λουκια) θα είναι of major risk!—όπως επίσης και η Σαχαρα-μερικώς! Εγω ανάλογα και τη συσταση του χιονιού (πρεπει να το δεις όμως για να καταλαβεις τη συνοχή του) θα ψιλο-απέφευγα και τη 14, βρισκόμενη στο natural fall-line των από πανω καπνοδόχων! (αλλωστε εχει παρελθόν η 14 σε χιονοστιβαδες!)

 

Θα τα δουμε στη πραξη αύριο…αφου γινει η Γ.Σ. για τη μεθοδολογία που θα ακολουθησουμε για τη κοπη της πίτας.

 

Κωστής :)


Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

 

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

kalhmera! shmera sto parnasso den yparxei an8ropos!!enas mono sto diplo!! kai autos pister tha einai!!to periergo eoinai oti sta 3-5 exei -3.5 thn idia ora me parnsso na exei -12.3.

 

oso gia tis xionostivades perisi mia sthn agorianh mpike se ena spiti!! ksekinise apo to kameno.

 

kamia anafora apo parnasso kalavrita ktlp?

 

kwsth tha aneveis 3hmero?

pantos sto snowforecast dinei xionia sthn attikh kuklades shmera

ante kai sta dika mas xionia edw aglia apo deutera :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα ανεβω φιλε, αλλα μονοήμερο..

 

Το πρωι πιτα για το snowclub…το βραδυ πιτα με τη δουλειά! :) ..μετα από το αυριανό, το καινουργιο μου nickname θα είναι ‘Τσουρέκις’. :wink: :o


Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

 

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΠΑΡΟΛΟ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ8ΕΡΟ ΣΤΟΥΣ 30 ΚΙ 70 ΠΟΝΤΟΥΣ....( ΒΛΕΠΕΤΕ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΡΙΔΕΣ!!! :):o:D:D )


ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΙ....ΚΙ ΟΠΟΥ ΠΑΕΙ......!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

normal_untitled.jpg

 

Δεν ξέρω αλλά ίσως πρέπει να συζητηθεί και αυτό

 

Η μόνη που έχω δει είναι στα Καλάβρυτα όταν ρίχνανε μπόμπες με το χιονοδρομικό ανοιχτό

 

Καλά μικρές ήτανε

 

Στο St.Anton πάντως βαράγανε τα κανόνια κ΄θε βράδυ και το πρωί έκανες άφοβα τις πούδρες σου...'αντε και όσες μένανε τις ξεκίναγε ο ΖΟΧ. Τις χιονοστιβάδες πάντα


Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η φωτο αυτη ειναι βασικα απο τη χιονοστιβαδα που ξεκινησε απο τις καπνοδόχους/λουκια αριστερα απο την ‘6’, η οποια μαλιστα ειχε ξηλωσει τον πυλωνα που γωνιαζει/στριβει το συρομενο κ αλλους 2 στην 14ηταν σφοδροτατη (απ’ότι λενε)!

 

Μικρες (σανιδες-slabs) εχω δει πολλες live (κ εχω προκαλεσει :oops: ) σε ελληνικα βουνα κ εχω δει ‘βαρβατη’ να κατεβαινει απο τα Ζωναρια Ολύμπου προς τα ανατολικα. :shock: Στο Chamonix το 00 ειχαμε παει 2 απογευματα στο βουνο (βασει του μαθηματος προληψης χιονοστιβαδων) κ μας ειχαν τιναξει 3 μπροστα στα ματια μας. Η μια ηταν θεαματικοτατη :D , οι αλλες 2 ηταν ‘τζουφιες’! :D

 

Υπομονη-Υπομονη, θα τα πουμε εις-βαθος αν αποφασισουμε να βγουμε εκτος πιστας..


Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

 

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

properisi epese mia ston parnasso lene...

pantos sigoura mia xionostivada eixame sthn agoriani

opou ksekinise apo to vouno pou einai kameno kai epese kai gremise ena kainourgio spiti!tora to gyreue to spiti sthn mesh tou vounou katw apo kameno dasos....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Α ναι το ξέχασα

 

Πρόπερσι δεν είχε κοπεί ο δρόμος για 10 μέρες Κελλάρια-Φτερόλακκα από χιονοστιβάδα :?:


Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites
opou ksekinise apo to vouno pou einai kameno kai epese kai gremise ena kainourgio spiti!tora to gyreue to spiti sthn mesh tou vounou katw apo kameno dasos....

...κ την κεραια πολυεθνικης εταιριας κινητης τηλεφωνιας! :wink: :shock:

(να δω την αλλη βιλλαρα διπλα, ποτε θα παρασυρει η επομενη...εεε AlexCo?)


Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

 

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τρια ηταν τα σπιτια που εφαγε η χιονοστιβαδα στην Αγοριανη.

Το ενα το εκανε σπιρτοξυλα και οδοντυφλυφιδες

Το αλλο τελειως θερινο και ειναι ετσι ακομη

Το τριτο του πηρε την στεγη και ενα τοιχο, αλλα αυτος που το εχει το ξαναεπισκευασε.

 

Η κεραια της πολυεθνικης εταιριας τηλεφωνιας ειναι εταιριας που εργαζεται ενα πολυ καλος μου φιλος και μας αφησε χωρις κινητο για εξη μηνες. Εταιριαρα!!!!!!!

 

Ο καινουργιος με την βιλλαρα που εχτισε αισθανεται λεει ασφαλης, γιατι απο πανω του υπαρχει ενα μικρο δασος απο ελατα και ετσι πιστευει, οτι εαν ξαναπεσει χιονοστιβαδα εκει θα την γλυτωσει.

 

Μακαρι, αλλα το να βιαζεις και να προκαλεις την φυση, ποτε δεν βγηκε σε καλο


DON'T FORGET "THE ONLY LOSERS ARE THE QUITTERS"

 

alexco

Share this post


Link to post
Share on other sites
Η κεραια της πολυεθνικης εταιριας τηλεφωνιας ειναι εταιριας που εργαζεται ενα πολυ καλος μου φιλος και μας αφησε χωρις κινητο για εξη μηνες. Εταιριαρα!!!!!!!

 

.. :D:D:D:P

 

Ο καινουργιος με την βιλλαρα που εχτισε αισθανεται λεει ασφαλης, γιατι απο πανω του υπαρχει ενα μικρο δασος απο ελατα και ετσι πιστευει, οτι εαν ξαναπεσει χιονοστιβαδα εκει θα την γλυτωσει.

 

...Δάσος θεωρεί τα 4 δέντρα που ξέμειναν εκεί πάνω..?? :?: :shock:

 

 

Φιλικά, :mrgreen:

Χριστίνα.


Please fasten your helmets. AVALANCHE IS COMING!!!!!

user posted image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προς AlexCo :

 

Αλέξανδρε, η ταβέρνα του Δερή με το κοκκινιστό κινδυνεύει ;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν ευθύνομαι εγώ για τις χιονοστιβάδες.Με κυνηγούσε το Dogiako...

 

Φυσική χιονοστιβάδα live δεν έχω πετύχει.Πάντως είχα ακούσει για μια τρελή χιονοστιβάδα στα Καλάβρυτα πριν κάποια χρόνια.Ξεκόλλησε όλη η πλαγιά της Στύγας και γέμισε το πλατώ με debris.Ευτυχώς δεν είχαμε απώλειες.Πάντως θα ήταν εντυπωσιακό θέαμα.


p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

μια φορα μονο στη βασιλιτσα πηγα να πηδιξω το φρυδι και πριν προλαβω να φτασω στο τελος ξεκολησε κατω απο τα ποδια μου και πεφτοντας με παρεσυρε για λιγα μετρα (περιπου χιονοστιβαδα) :shock:

 

η μερα ηταν ζεστη και το προηγουμενο βραδυ ειχε χιονισει αρκετα

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η Κ2 παρετηρησε

...Δάσος θεωρεί τα 4 δέντρα που ξέμειναν εκεί πάνω..??

 

Ναι Χριστινα μου ετσι πιστευει. Ειδες τι κανουν τα πολλα ακοπα χρηματα?

 

Ο Αλεξης διερωταται

 

Αλέξανδρε, η ταβέρνα του Δερή με το κοκκινιστό κινδυνεύει ;

 

 

Οχι Αλεξη, η ταβερνα ειναι απο την απεναντι πλευρα. Το δε κοκκινιστο φυλαγεται καλα στο υπογειο σαν ειδος πρωτης αναγκης

 

[/code]

DON'T FORGET "THE ONLY LOSERS ARE THE QUITTERS"

 

alexco

Share this post


Link to post
Share on other sites

άμα τον σώσουν τα 3-5 δέντρα πάλι καλά!

εδώ έχουν κόψει ένα σορό δέντρα!ακούστηκε ότι θα γίνει δρυμός από τον περιφερικό k πάνω!μακάρι!

αν και δεν συμφέρει κανέναν διότι πάνε τα απούλητα χωραφάκια!

 

σχέδιο για να σταματήσουν εκεί οι επενδύσεις και αν συνεχιστούν στην πάνω σουβάλα όπου επιχειρηματίας έχει ήδη αγοράσει τεραστια έκταση!

πάντως άμα γίνει δρυμός κάποιος μου είπε θα κάψουμε τον παρνασσό!

 

σίγουρα αυτή δεν είναι άποψη όλων των κατοίκων. πολλοί αγαπάνε το βουνό...

αμήν και ποτε να γίνει δρυμός να ελέγξετε η κατάσταση. δηλαδή να μην κτίζεται τίποτα εντός του..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απο το στομα σου και στου Θεου τ' αυτι.

 

Ακουσα οτι εσχατως ψηφιστηκε νομος που απογαρευει το κτισιμο κατοικιας, εαν το οικοπεδο δεν ειναι εφαπτομενο σε δρομο. Λογοι πολυ και διαφοροι. Εκχιονισμος, κατασβεση πυρκαιων, παροχες ΟΤΕ ΔΕΗ κλπ.

 

Λες να ειναι απαρχη χαρακτηρισμου ως δρυμου τηε γυρω περιοχης?

 

Αμην Παναγια μου


DON'T FORGET "THE ONLY LOSERS ARE THE QUITTERS"

 

alexco

Share this post


Link to post
Share on other sites

δεν υπάρχει σπίτι που να μην πηγαίνει χωματόδρομος έστω μονο για jeep!

μήπως εννοείς διπλα στην άσφαλτο? ο δασολόγος που είπε αν γίνει δρυμός είναι λένε από κάτω αγόριανη k υποστηρίζει την άνω σουβάλα!

 

μακάρι να γίνει δρυμός τότε όλα τα οικόπεδα εντός του χωριο θα πάρουν αξια!!έλα ντε που έχουν μοσχοπουληθεί σχεδόν όλα.

 

μάλλον είναι καιρός να πέσει χρήμα προς τα εκεί!παραδοσιακή η εμμονη της κάτω σουβάλας σώνει και καλά να γίνει ορεινό χωριο!

εσύ πας στο χωριο συχνά?που μένεις?

 

a και η καλύτερη ταβέρνα της αγόριανης είναι ακόμα καλύτερα κρυμμένη!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...