Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
ΣΤΧ Safety

Χειμερινά Ελαστικά (Χιονολάστιχα)

Recommended Posts

Σπύρο, προφανώς δεν έχεις βρεθεί στην θέση του Μηνά, ή την δική μου, ή του Σάκη (αν θυμάμαι καλά), για αυτό το λες αυτό. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το τιμόνι των πισωκίνητων δεν ακούει καθόλου στην κατάβαση. Δεν είναι θέμα του πόσο αργά και προσεκτικά οδηγείς γιατί γλιστράει δεξιά και αριστερά ακόμα και σταματημένο με τις αλυσίδες απλά να φρενάρουν τους πίσω τροχούς. Η μόνη αναλογία που μου έρχεται στο μυαλό είναι σαν να οδηγείς βαρυφορτωμένο καροτσάκι με χαλασμένα μπροστινά ροδάκια στην ράμπα για το υπόγειο πάρκινγκ του supermarket.

Σε αυτή την περίπτωση, πολύ απλά πρέπει να βάλεις τις αλυσίδες μπροστά. Ο κίνδυνος να σου διπλώσει η ουρά φυσικά υπάρχει, αλλά τουλάχιστον θα έχεις στοιχειώδη έλεγχο της κατεύθυνσης σου.

Επειδή όμως οι συνθήκες που θα σε αναγκάσουν να μεταφέρεις τις αλυσίδες από πίσω εμπρός θα είναι εκ των πραγμάτων πολύ ολισθηρές και επικίνδυνες, δική μου λύση είναι να έχω πανιά και για τους 4 τροχούς στο BMW και αν χρειαστεί να τα περάσω ΚΑΙ στους μπροστινούς τροχούς. Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα στην περίπτωση μου είναι ότι υπάρχει τόσο μικρός χώρος στους θόλους που χρειάζεται γρύλος, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

+1000 Χρήστο...όποιος παθαίνει, μαθαίνει <_<

Το αστείο είναι ότι είναι αδύνατο να εξηγήσεις σε κάποιον αυτή την κατάσταση αν δε βρεθεί ο ίδιος μέσα σε αυτή.

Το μόνο που μπορεί να κάνουμε είναι να λέμε ότι τέτοιες καταστάσεις είναι μεν απίθανο αλλά όχι αδύνατο να συμβούν. Δεν ήμασταν στις Άλπεις, ούτε καν στον Όλυμπο. Στον Παρνασσό έγιναν αυτά δύο χρόνια πριν. Και επειδή εκείνη η μέρα ήταν πολύ ηρωική για πολλούς άλλους, είναι καλύτερα να κάνουμε ηρωισμούς στις πίστες, παρά να προσευχόμαστε να μην ξαναφύγουμε επάνω στη μπάρα, να μην πέσουμε στον μπροστινό, να μη διαλύσουμε το αυτοκίνητο, να υπάρχει ένας Χριστιανός που θα μας τραβήξει όταν κάποιο από αυτά (ή όλα από αυτά) γίνουν, γιατί τότε θα γίνουν.

Και για ένα ζευγάρι πανιά στο αμάξι αξίζει να ρισκάρουμε όλα αυτά;

Χρήστο εγώ απλά παραθέτω προσωπικές εμπειρίες από το ΔΙΚΟ μου αυτοκίνητο μετά απο πολλές χιλιάδες χειμερινά χλμ εντός και εκτός Ελλάδος (σχεδόν 18 χρόνια συμβίωσης ήταν αυτά).....

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ψάχτηκα τότε και εβαλα χειμερινά ήταν για να αποφύγω την όλη κουραστική-επικίνδυνη ιστορία με τον γρύλο και όχι γιατί είχα κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς στο χιόνι...

Από κει και πέρα ο καθένας έχει τις δικές του εμπειρίες να διηγηθεί και την δικια του γνώμη να πεί......

Και εγώ λοιπόν εάν ήμουνα νέος χεμερινός οδηγός και άκουγα όλα αυτά που λενε για τα πισωκίνητα στο χιόνι στην Ελλάδα τουλάχιστον, θα επρεπε να το είχα πετάξει το τουτου από κανά γκρεμό <_<:lol:

Πάντως και ο έταιρος πισωκίνητος κάφρος (βλ. Πατσ) ποτέ δεν είχε και αυτός κανένα πρόβλημα με τις αλυσίδες πίσω τόσο σε ανάβαση όσο και σε κατάβαση.....

Τι να πώ...ίσως τα ε36 να τα ταίζανε άλλο "σανό" B):lol::D .....

Φιλικα

Σπύρος :D

Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

Φέτος ανέβηκα 2 φορές στο Χ.Κ.Π με το αμάξι μου,και τις 2 ταλαπωρήθηκα να τις ξεμπερδέψω.Μόλις τις ξεμπέρδεψα μπήκαν στο λεπτό!!!

Φίλε Μηνά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες ήμουνα και εγώ πάνω, μιάς και τότε ήταν η "χρυσή" σαιζόν για το Χ/ΚΠ και είχα ξεσκιστεί να ανεβαίνω......

Ισως να ηταν δύσκολες συνθήκες και να μην το θυμάμαι, πάντως με τα χειμερινά δεν είχα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα......

Τώρα δεν ήμουνα μαζί σου στο αυτοκίνητο και δεν μπορώ να κρίνω, εάν έφταιγε το αυτοκίνητο ή εσύ....

Από την στιγμή λοιπόν που εσύ είσαι ο οδηγός και εσύ είσαι υπεύθυνος για την ασφάλεια την δική σου και των επιβατών σου καλά έκανες και έβαλες πανιά, αλυσίδες κτλ....

Και στο κάτω κάτω της γραφής εάν οι συνθήκες είναι τόσο τραγικές το πιο σωστό είναι να βάλεις 4 αλυσίδες. Τα πανιά ουσιατικά μαλακώνουν το πέλμα του "καλοκαιρινού" και είναι σαν να φοράς στο αυτοκίντο "μαιμού" χειμερινά.....Μόνο η αλυσίδα (η και τα χειμερινά με καρφιά) σου προσφέρουν την μέγιστη πρόσφυση σε αληθινές δύσκολες συνθήκες.....

Φιλικα

Σπύρος <_<

Edited by porfirio

εγώ πάλι τόσα χρόνια με ενοχλούν αυτοί που δεν έχουν αλυσίδες πανιά χειμερινά κλπ και νομίζουν ότι θα τα καταφέρουν να ανέβουν και μετά δημιουργούν κομφούζιο

ότι και να έχεις πρέπει να ξέρεις να βάλεις-βγάλεις αλυσίδες ,και ότι πρέπει να μπουν έγκαιρος !!

Κάνε μου λιγάκι Μπεεεεεε...

εγώ πάλι τόσα χρόνια με ενοχλούν αυτοί που δεν έχουν αλυσίδες πανιά χειμερινά κλπ και νομίζουν ότι θα τα καταφέρουν να ανέβουν και μετά δημιουργούν κομφούζιο

ότι και να έχεις πρέπει να ξέρεις να βάλεις-βγάλεις αλυσίδες ,και ότι πρέπει να μπουν έγκαιρος !!

Σωστός Ηλία, καλύτερα να έχεις περισσότερα αντιολοσθητικά μέσα παρά λιγότερα......

Αλλωστε αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που έπαψα εδώ και χρόνια να ανεβαίνω στο ΧΚΠ από Αράχωβα....τα καραγκιοζιλίκια που συμβαίνουν από εκει είναι για γέλια και κυρίως για κλάμματα....

Παρακαλώ τους γνώστες, αν μπορούν να με βοηθήσουν στον προβληματισμό μου να αλλάξω χιονολάστιχα ή να συνεχίσω άλλη μια χρονιά. Τα χρησιμοποιώ τρεις χειμώνες και φαίνονται καινούρια, μιας και

έχουν κάνει λίγα χιλιόμετρα.Υπάρχει κάποιος τρόπος όπως χιλιόμετρα ή έτος κατασκευής που να καθορίζει τον χρόνο ζωής του χιονολάστιχου; Ευχαριστώ!!! όλους όσους ενδιαφερθούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους.

Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.

Mahatma Gandhi

Ζώη απο την στιγμη που εχουν λιγα χιλιομετρα και εχουν δουλεψει τρεις σαιζον,αν τα ειχες αποθηκευμενα σωστα τους καλοκαιρινους μηνες και δεν τα ειχες εκτεθειμενα στον ηλιο ..τοτε βαλτα και φετος ανετοτατα μη σου πω και του χρονου

τα δικα μου φετος θα δουλεψουν 5η χρονια

μετρα και με ενα μετρο το βαθος των πελματων αν δεν εχουν πεσει κατω απο 5 χιλιοστα μη σε νοιαζει τιποτα

χρησιμοποιησε τα κανονικα

καλες διαδρομες !

DALTONS POW ROBBERY.....

Παρακαλώ τους γνώστες, αν μπορούν να με βοηθήσουν στον προβληματισμό μου να αλλάξω χιονολάστιχα ή να συνεχίσω άλλη μια χρονιά. Τα χρησιμοποιώ τρεις χειμώνες και φαίνονται καινούρια, μιας και

έχουν κάνει λίγα χιλιόμετρα.Υπάρχει κάποιος τρόπος όπως χιλιόμετρα ή έτος κατασκευής που να καθορίζει τον χρόνο ζωής του χιονολάστιχου; Ευχαριστώ!!! όλους όσους ενδιαφερθούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους.

Κατ'αρχήν δεν είμαι γνώστης κι'εγώ ψάχνοντας πάω. Μου είπαν ότι τα χειμερινά λάστιχα αντέχουν περισσότερο από τα καλοκαιρινά (χρονικά), διότι έχουν διαφορετική χημική σύνθεση από τα καλοκαιρινά. Τα καλοκαιρινά αποδίδουν καλά για θερμοκρασίες (+15) και πάνω, ενώ τα χειμερινά έως (+7). Απλά το καλοκαίρι τα χειμερινά ελαστικά θέλουν καλή φύλαξη και δεν έχεις πρόβλημα. Ένας άλλος παράγοντας που φθείρει τα χειμερινά ελαστικά, είναι η καταπόνηση τους σε "μεγάλες" θερμοκρασίες (μεγαλύτερες των 15 βαθμών), διότι τότε ακόμα και μικρή (και κακή) χρήση τους μπορεί να τα καταστρέψει (πχ υψηλή ταχύτητα). Φαντάζομαι ότι υπάρχουν ποιότητες και ποιότητες που μπορεί να διαφοροποιούν τον γενικό κανόνα.

53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

ασε...εγω τα ***σα λιγο τα δικα μου αυτην την βδομαδα....ας οψεται η Αυστρια που θελει απο οκτωβριο χιονολαστιχα....

Snow is on my D.N.A.

Σκεφτόμουν να πάρω ένα σετ χειμερινών φέτος αλλά βλέπω ότι και οι "φθηνές" μάρκες δεν είναι τόσο φθηνές.Ξέρετε καμιά σελίδα πλην της "elastika online" & "camskill" να πάρω από το εξωτερικό;Όταν σου λέει για τα SAVA 250 και για Dunlop 310€ αναρωτιέσαι πώς είναι φθηνά!

γιατι σου ειπε καποιος οτι τα sava δεν ειναι καλα?

στα περισσοτερα τεστ χειμερινων που εχω διαβασει και εχω δει ειναι παντα στις 3 πρωτες θεσεις

ναι καλα ακουσες :rolleyes:

DALTONS POW ROBBERY.....

Δεν είναι θέμα αν είναι ή όχι καλά,αλλά δε δικαιολογείται τόσο μικρή διαφορά σε σχέση με τα επώνυμα και διαφημισμένα.

Mικρή διαφορά το 250 με το 310? Κοντά 25% !!

Μόλις 15€/ελαστικό διαφορά και το ένα είναι επώνυμο,και σίγουρα θα είναι καλύτερο έστω και στα σημεία,και το άλλο "χαμηλής" τιμής.Η ποσοστιαία σύγκριση είναι καλή στα ίδια πράγματα.Μπορεί να είναι καλά,αλλά δε δικαιολογείται τόσο μικρή διαφορά.

Μόλις 15€/ελαστικό διαφορά και το ένα είναι επώνυμο,και σίγουρα θα είναι καλύτερο έστω και στα σημεία,και το άλλο "χαμηλής" τιμής.Η ποσοστιαία σύγκριση είναι καλή στα ίδια πράγματα.Μπορεί να είναι καλά,αλλά δε δικαιολογείται τόσο μικρή διαφορά.
Τα SAVA ειναι καλυτερα απο πολλα επωνυμα και δε θα τα παρεις και τζαμπα... σε ρωτησα, ποια θεωρεις σωστη τιμη για 1 ελαστικο Sava (πες μας και διασταση, για να κανουμε συγκρισεις...).

Σκεφτόμουν να πάρω ένα σετ χειμερινών φέτος αλλά βλέπω ότι και οι "φθηνές" μάρκες δεν είναι τόσο φθηνές.Ξέρετε καμιά σελίδα πλην της "elastika online" & "camskill" να πάρω από το εξωτερικό;Όταν σου λέει για τα SAVA 250 και για Dunlop 310€ αναρωτιέσαι πώς είναι φθηνά!

H Aθήνα είναι τίγκα στα Βουλκανιζατερ.....κάνε λοιπόν μία καλή έρευνα αγοράς....

Δυστυχώς είναι ένας χώρος που τα λαμόγια κανουν πάρτυ, οπότε μπορείς να βρείς γιατο ίδιο ελαστικό τρελές διαφορές.....

Τσέκαρε τουλάχιστον καμιά 10αριά βουλκανιζατερ και βάλε το πιο φτηνό ή το δεύτερο πιο φτηνο που θα βρείς.....Ελλάδα πλέον τα χειμερινά τα φοράμε με το ζόρι 4 μήνες, οπότε ότι και να πάρεις την δουλειά σου θα την κάνεις μια χαρά......

Φιλικά

Σπύρος B)

Τα SAVA ειναι καλυτερα απο πολλα επωνυμα και δε θα τα παρεις και τζαμπα... σε ρωτησα, ποια θεωρεις σωστη τιμη για 1 ελαστικο Sava (πες μας και διασταση, για να κανουμε συγκρισεις...).

Πότε με ρώτησες; B)

Τα λάστιχα που θέλω είναι 195/65/15.Για "επώνυμα" μέχρι 80-83€/ελαστικό,και για "χαμηλής" τιμής μέχρι 50€/ελαστικό.

Και αλυσίδες έβρισκα με 30€,αλλά προτίμησα να δώσω 65€ περίπου για να πάρω koning που είναι πιο γνωστές.Δεν τα θέλω τσάμπα,αλλά πρέπει να πληρώνεις ανάλογα.

Δυστυχώς Σπύρο,τα βουλκανιζατέρ είναι πολλά αλλά οι εισαγωγείς λίγοι που έχουν συγκεντρώσει όλες τις μάρκες,με αποτέλεσμα να μην έχουν πολλά περιθώρια οι έμποροι να προσφέρουν καλύτερη τιμή,αφού πάνω κάτω στα ίδια αγοράζουν.Στα καλοκαιρινά που έψαχνα,η διαφορά στην τετράδα ήταν 10-15€.Για Dunlop sp fast reponse.

Edited by Sp

Πότε με ρώτησες; B)

Τα λάστιχα που θέλω είναι 195/65/15.Για "επώνυμα" μέχρι :lol:-83€/ελαστικό,και για "χαμηλής" τιμής μέχρι 50€/ελαστικό.

Και αλυσίδες έβρισκα με 30€,αλλά προτίμησα να δώσω 65€ περίπου για να πάρω koning που είναι πιο γνωστές.Δεν τα θέλω τσάμπα,αλλά πρέπει να πληρώνεις ανάλογα.

Δυστυχώς Σπύρο,τα βουλκανιζατέρ είναι πολλά αλλά οι εισαγωγείς λίγοι που έχουν συγκεντρώσει όλες τις μάρκες,με αποτέλεσμα να μην έχουν πολλά περιθώρια οι έμποροι να προσφέρουν καλύτερη τιμή,αφού πάνω κάτω στα ίδια αγοράζουν.Στα καλοκαιρινά που έψαχνα,η διαφορά στην τετράδα ήταν 10-15€.Για Dunlop sp fast reponse.

Εδώ λοιπον επειδή είναι Ελλαντα και κυρίως στην Αθήνα πολύ λίγος κόσμος ασχολείται με το άθλημα των χειμερινών ο καθένας για να κάνει την αρπαχτή του σου δίνει ότι τιμή του κατέβει.....

Πάντως επειδή φοράμε την ίδια διάσταση, τα 250 ευρώ που βρήκες τα Sawa δεν είναι και άσχημη τιμή....

Τα δικά μου τα Gislaved Nord Frost 5 πρίν από 2 χρόνια τα είχα πληρώσει 350.....

Πρόσεξε απλά κανα 2 πραγματάκια....

Πρώτον εάν παραγγείλεις από ιντερνετ μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις το κόστος τοποθετησης ....

Και πάρε 2η τετράδα σιδερένιες ζάντες!!!!! Θα σου κοστίσουν οι 15άρες γύρω στα 60 με :P ευρώ.....

Εάν κρατήσεις τις δικές σου τότε μόνο τα 2 ζανταρίσματα-ξεζανταρίσματα που θα κάνεις Δεκέμβρη και Απρίλη θα σου κοστίσουν παραπάνω από τις ζάντες.....Τώρα κάντο επί 4 χειμώνες που συνήθως βγάζουνε τα χειμερινά οπότε καταλαβαίνεις ότι είναι εντελως ασύμφορο....

Aυτά τα ολίγα, καλό ψάξιμο.

Φιλικά

Σπύρος 80

Πότε με ρώτησες; B)

Τα λάστιχα που θέλω είναι 195/65/15.Για "επώνυμα" μέχρι :P-83€/ελαστικό,και για "χαμηλής" τιμής μέχρι 50€/ελαστικό.

...

80 Δικιο εχεις... :lol: Φαινεται το εκανα προεπισκοπιση, το ειδα και μετα ξεχαστηκα και νομιζα οτι το ποσταρα... Sorry.

Παντως με καλυψε ο porfirio.

Φιλικα

ΜακηςΜ

Εάν κρατήσεις τις δικές σου τότε μόνο τα 2 ζανταρίσματα-ξεζανταρίσματα που θα κάνεις Δεκέμβρη και Απρίλη θα σου κοστίσουν παραπάνω από τις ζάντες.....Τώρα κάντο επί 4 χειμώνες που συνήθως βγάζουνε τα χειμερινά οπότε καταλαβαίνεις ότι είναι εντελως ασύμφορο....

Aυτά τα ολίγα, καλό ψάξιμο.

Φιλικά

Σπύρος B)

και δεν κανει καλο στα λαστιχα το βαλε βγαλε 2 φορες τον χρονο

;)

Να ρωτησω τους πιο ειδικους επι θεματα καιρου.

Με βαση την κακοκαιρια που αναμενεται το σ/κ,να φορεσω απο τωρα τα χειμερινα ελαστικα η πιστευετε οτι ειναι νωρις ακομα?

elan primetime 33.jpg

Να ρωτησω τους πιο ειδικους επι θεματα καιρου.

Με βαση την κακοκαιρια που αναμενεται το σ/κ,να φορεσω απο τωρα τα χειμερινα ελαστικα η πιστευετε οτι ειναι νωρις ακομα?

Βάλτα !!! Μια χαρά είσαι)))))))))))........

Στο μικρό εγώ πάντως τα βάζω σήμερα και στο μεγαλο την επόμενη εβδομάδα.....

Αντε και καλο μας χειμώνα........... :lol::D:lol:

Βάλτα !!! Μια χαρά είσαι)))))))))))........

Στο μικρό εγώ πάντως τα βάζω σήμερα και στο μεγαλο την επόμενη εβδομάδα.....

Αντε και καλο μας χειμώνα........... :lol::D:lol:

Το παλιοmeteo δειχνει αυτη τη στιγμη για λουτρακι 10βαθμους και εμεις εχουμε 20 χιχιχι.

elan primetime 33.jpg

Σήμερα βάζω και εγώ τα χειμερινά, οπότε κηρύττω την έναρξη της χειμερινής περιόδου 2010-2011!!!

"Να ζεις την καθε στιγμη πριν γινει αναμνηση"