Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
JohNi

Ορειβατικο Snowboard / splitboard

Recommended Posts

Προσωπικα εχω ασχοληθει με το ορειβατικο snowboard,αλλα αρκετα ερασιτεχνικα κανοντας καποιες αναβασεις στην Παρνηθα.

Εχει ασχοληθει ποτε κανεις με το ορειβατικο snowboarding?

Γνωριζει καποιος τι εξοπλισμος χρειαζεται?

τι εννοεις ορειβατικο ?

καταβασεις μονο φανταζομαι... με τις αναβασεις τι γινετε?

by moonsoda

....τo snowboard είναι σάν το sex.. μόλις δοκιμάσεις μια φορά... θέλεις συνέχεια...

Χιονοδρομικό κέντρο Σέιχ Σου Θεσσαλονίκης

Http://www.dimanast.gr

http://www.hi5.com

Περσυ ας πουμε ειχαμε παει Παρνηθα και ανεβαιναμε μια πλαγια με 40 ποντους πουδρα κανονικα με τις μποτες μας και τη σανιδα στο χερι.Οταν φταναμε στο υψος που θελαμε δεναμε τη σανιδα μας και κατεβαιναμε.

Απλα εχω ακουσει πως υπαρχουν κατι ειδικα σαν πατουσες που τα βαζεις στις μποτες για το ορειβατικο snowboard...δε το εχω ψαξει πολυ και ρωτησα μηπως ξερει καποιος.

Πάρε ένα σακίδιο για να δένεις τη σανίδα στην πλάτη.

Πάρε ένα ζευγάρι τηλεσκοπικά μπατόν.Στην κατάβαση τα μαζεύεις και τα βάζεις στο σάκο.Βοηθάνε αρκετά στην ανάβαση.

Καλό περπάτημα.

Πάντως έχω πετύχει φωτογραφία που κάτι freeride snowboarders φορούσαν snowshoes για να πάνε από εκεί που τέλοσπάντων ήθελαν να κατέβουν.

Π.Χ 703154_3269Prd.JPG

Ανάλογα το βάρος και τη χρήση υπάρχουν διάφορα,αλλά δεν ξέρω αν χρειάζονται ειδικές μπότες.Πιθανόν να υπάρχουν snowshoes που να ταιριάζουν και με μπότες snb.Στην κατάβαση αναγκαστικά τα φορτώνεις στο σακίδιο.

Δεν ξέρω πως λειτουργούν ακριβώς τα snowshoes και ποιοες οι δυνατότητές τους,αλλά ενδέχεται να σε καλύπτουν.Τώρα από εκεί και πέρα δε νομίζω να ξεφύγεις και να θες παγοαναρίχηση και άλλα extreme...

Ψάξε πάντως,υπάρχουν ένα σωρό sites που αναφέρονται για snowshoes,με τιμές και χαρακτηριστικά.

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

περα απο τα snowshoes που φαινονται στη φωτογραφια υπαρχουν και split boards αλλα πρεπει να ασχοληθεις σοβαρα για να παρεις τετοιο εξοπλισμο.

επισης χρειαζεται γνωση γυρω απο χιονοστηβαδες (προβλεψη κτλ) γιατι εξω απο τα χιονοδρομικα και σε μεγαλα βουνα ειναι επικυνδυνα τα πραγματα

Από world snowboard guide:

Backcountry guide

Backcountry σακίδιο που να δένουμε την σανίδα στην πλάτη, snowshoe ειδικά για μπότες snowboard (αμφιβάλλω αν υπάρχουν τέτοια Ελλάδα), γνώσεις Avalanche και Hydraction system

JAPOW!!!

Aπο οτι ξέρω υπάρχουν 2 λύσεις.

Η πρώτη είναι αυτή του ΖΟΧ. Σακίδιο (με ιμάντες για να δένεις την σανίδα) - τηλεσκοπικά μπατόν και snowshoes.

Στα snowshoes (χιονορακέτες) υπάρχουν διάφορα είδη.Καλύτερα είναι να έχουν crampons(καρφιά) απο κάτω για να μην γλιστράς στον πάγο.Πάντως δεν είναι απαραίτητα...

Υπαρχει επίσης και η πιο ακριβή λύση splitboard.Είναι μια σανίδα που χωρίζεται στη μέση και γίνεται ενα ζευγάρι ski !! 'Ετσι βάζεις ''φώκιες" και ανεβαίνεις όπως στο ορειβατικό ski. Φτάνεις στην κορυφή κουμπώνεις τα ski και η

σανίδα σου είναι έτοιμη!!

Για περισσότερα δες εδώ:

http://www.math.utah.edu/~eyre/rsbfaq/boards.html

http://www.splitboard.com

επισης χρειαζεται γνωση γυρω απο χιονοστηβαδες (προβλεψη κτλ) γιατι εξω απο τα χιονοδρομικα και σε μεγαλα βουνα ειναι επικυνδυνα τα πραγματα

Aυτό είναι το ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ !!!!

Επίσης εννοείται οτι δεν το κάνεις ΠΟΤΕ μονος !!!

Ουάου με στείλατe με το splitboard!!!Τι σκέφτηκαν οι άνθρωποι!!!!Δεν είχα ακουστά για αυτό,βασικά δεν το φανταζόμουν κάν.Μιλάμε για νέο είδος.

Is it a skier ? NO

Ιs it a monoskier ?NO

Is it a snowboarder ?NO

IT'S Α SPLITBOARDER....ΥΕΕΕΕΕΕΑΗ B)B)

Να το είδος που αμφισβητεί εμπράκτως τις διαφορές μεταξύ σκι και snb και σε βυθίζει σε υπαρξιακά διλλήματα...τι είμαι τελικά skier ή snowboarder!!!!:blink::huh::huh:

Ο άνθρωπος που ανέβηκε ως σκιερ και κατέβηκε ως snowboarder !...θα λένε ;);)

Είδατε τι κάνουν τα ακριβά lift pass και τα αρχαία λιφτ :D:wacko:

Επίσης εννοείται οτι δεν το κάνεις ΠΟΤΕ μονος !!!

:D:D:D:D:D παντά με καλή "παρέα" και απαραίτητες προφυλάξεις :D:D:D

p1sst.jpg

Αν και δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις επί του θέματος,

ένας φίλος που είχε πάει πέρσι εξωτερικό μου έλεγε ότι όσοι κάνανε ορειβατικό σανίδι είχαν δεύτερο ζευγάρι μποτάκια (ορειβατικά) σε ειδική θήκη στο σακίδιο τους και πως όλα τα αξεσουαρ (snowshoes, spikes κτλ.) τα τοποθετούσαν σε αυτά.

Μου φάνηκε πολύ λογικό διότι τα ορειβατικά μποτάκια είναι πολύ πιο ξεκούραστα από τις σανιδομπότες και προφανώς αυτό είναι το ζητούμενο γιατί δεν νομίζω να έχεις σκοπό να ανέβεις μόνο λίγα μέτρα.

και προπονηση αρκετη γιατι δεν ειναι απλο πραγμα να περπατας στο χιονι για 1 ωρα

σωστα ρουχα γιατι δεν υπαρχει περιπτωση να μην εισαι μουσκεμα μετα απο αναβαση 1 ωρας

και οδηγο που να ξερει το βουνο πολυ καλα γιατι αν γινει κατι χαιρετισματα

αν θελει καποιος να προπονηθει του προτεινω να ανεβει αχιλλεα καλαβρυτα 2 φορες με το σανιδι στη πλατη για να τεσταρει τη φυσικη του κατασταση

περυσι το εκανα 2 φορες οχι για τεστ αλλα γιατι τα ειχα παρει με τα 17 ευρω στις 2 και τεταρτο κατα τα αλλα μισο εισητηριο

Θεωρω πως το καλυτερο ειναι να εχει κανει καποιος μια ξεναγηση στα μερη που σκεφτεται να κανει ορειβατικη χιονοδρομικη δραστηριοτητα το καλοκαιρι που δεν εχει χιονι και μπορει να διακρινει τα χαρακτηριστικα του εδαφους,τυχον βραχους,πετρες και αλλα.

Και ειναι οντως ΠΟΛΥ κουραστικο...επειδη το χιονι δεν ειναι πατημενο και βυθιζεσαι :D

Bγάζει η Burton τέτοιο σανίδι... Το διαφημίζει ως Backcountry σανίδι. Είναι το S-series αλλά χρειαζόσουν 2 μηνιάτικα και λίγα ίσως λέω για να το αποκτήσεις :D

Το καλύτερο backcountry που έχει γίνει χωρίς περπάτημα και το δοκίμασαν κάποιοι ευτυχείς άνθρωποι εδώ μέσα θα είναι στα Άνω Κελάρια :wacko::blink:

Να οργανώσουμε κατάβαση της διαδρομής Kelly :huh:B):huh:

JAPOW!!!

η burton και η voile φτιάχνουν split boards με διαφορετικό "interface" [σύστημα αποχώρισης κτλ], με της voile να είναι καλύτερο. Η voile πουλάει το interface της ως kit για να κάνεις το σανίδι σου split!! [αφού το κόψεις στη μέση πρώτα :D]

από φέτος βγάζει και η prior split μοντέλα με το κιτ της voile που από του χρόνου θα χρησιμοποιεί και η burton στα δικά της.

[φτίχνει επίσης η winterstick και η neversummer κατά παραγγελία]

http://www.voile-usa.com/splthdr01.html

http://www.priorsnowboards.com/boards.php

http://www.burton.com

http://www.splitboard.com

το εγχείρημα πάντως είναι λίγο ακραίο για Ελλάδα και θέλει ορειβατικές γνώσεις. Νομίζω ένα ωραίο snowshoe με υποδοχή για μπότες είναι αρκετό, αν θες να πας παραπέρα από το χ/κ [πχ φρύδι βασιλίτσας].

vae victis

[πχ φρύδι βασιλίτσας].

2uesios_korifi.jpg

(η φωτογραφία ανήκει στο επίσημο site του χ/κ Βασιλίτσας)

Ωραίο,πολύ ωραίο.Είχα φτάσει με τα πόδια πριν δύο χρόνια κορυφή.Δεν θέλει και πολύ περπάτημα,ενώ ουσιαστικά δεν ξεφεύγεις από το χιονοδρομικό πεδίο,υπόψην το κατέβηκα από την πλευρά του φρυδιού (διακρίνονται στη φωτό κάποια ίχνη...δεν ήταν τα δικά μου,αλλά κάπως έτσι :D:wacko: ) που καταλήγει και παλι στο χ/κ,οπότε δεν ήταν και original freeride,αλλά σίγουρα ήταν η πιο απολαυστική και απαιτητική κατάβαση (x2) που έχω κάνει στη Βασίλω ...μέχρι τώρα.Π.χ για τέτοιες μικροεξορμήσεις ,άντε και λίγο παραπέρα σε αυτό το στυλ, τα snowshoes θα είναι αρκετά.

Και μιας το αναφέραμε μπορούμε να γράψουμε σε ένα ξεχωριστό thread τέτοιου είδους διαδρομές.Δηλαδή πλαγιές,απάτητες καταβάσεις,έστω και μικρές,που δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις ορειβατικού (η προσοχή και η εγκράτεια βέβαια πάντα οφείλουν να υπάρχουν) ή τον super ειδικευμένο εξοπλισμό,είναι σχετικά κοντά στο χιονοδρομικό πεδίο,ίσως βλέπουν ή καταλήγουν σε αυτό και δεν χρειάζεται και το τρελό hiking (είναι περισσότερο δηλαδή για την κατάβαση).

p1sst.jpg

Τι μας κάνεις ρε ΖΟΧ τώρα...

Ολη η φασαρία τα τελευταία χρόνια είναι να ενώσουν στην Βασιλίτσα την τρίτη κορυφή που βλέπουμε στο βάθος με το διπλό που έχει το μικρό drop.

Λοιπόν στο θέμα μας. Το είχα ψάξει πριν καιρό το θέμα των split boards. Είναι λίγο δύσκολη η μετατροπή απο τη μια μορφή στην άλλη και επιπροσθέτως θέλουν και την τοποθέτηση φώκιας κάθε φορά που τα μετατρέπεις. Νομίζω ότι η περίπτωση με τις κλάπες και το σανίδι στο σακίδιο είναι πιο βολική.

Και αναρωτιομουν τι ειναι το ορειβατικο σνοουμπορντ??Το χο κανει 2φορες πριν 3χρονια οταν στην 2η χρονια μου ως εκπαιδευομενος...στην σκωτια οπου σπουδαζω.Ειχε χιονοθυελλα και ειχαν κλεισει τα kareklakia kai pira to sanidi stin πλατη ο φιλος μου τα σκι του και αρχισαμε να ανεβενουμε μετα απο κανα 5 λεπτο διαπιστοσα οτι η δεξια μερια του προσωπου ειχε κρυσταλοσει...παγοκυστες μηκους 5 εκατοστον ειχαν δημιουργηθει στην τοτε γενειαδα μου.. B) αλλα μονο απο την μια μερια απο κει που φυσαγε. B) Στο τελος διαπιστοσα οτι το προσωπο μας ειχε παγωσει τοσο πολυ που τρεχαν τα σαλια μας χορις να το καταλαβουμε B) .Το βουνο που ειμασταν ειναι το glenshee το μεγαλυτερο χκ στην βρεττανια

χιονοδρομικα σκωτια

piste_map_large.jpg

Κοίτα, τώρα έχω ένα K2 Podium, που δεν το λες και μαλακό και έχει και profile flatline, όχι rocker. Στο 162 κιόλας (είμαι 1.79, 73 κιλά) το λες και καρβοσάνιδο :-P Οπότε δεν νομίζω ότι θα μου κάνει αρνητική έκπληξη. Είμαι ήδη 45-30 (θετικές) στις μοίρες, οπότε και πάλι ΟΚ. Απλά μπότες και δέστρες δεν είμαι σίγουρος αν είναι αρκετά σκληρές... Θα το δω.

Το splitboard πάντως είναι ακόμα στόχος... Αρχικά σκεφτόμουν να πάρω ένα φτηνό σανίδι και να το φτιάξω μόνος μου. Υπάρχει kit για να βάζεις τις δέστρες που έχεις ήδη πάνω! Παίρνεις ένα σανιδάκι παλιότερο twintip 200 ευρώ max και...

http://www.blue-tomato.com/en/Climbing-Systems/Voil-Universal-Splitboard-Interface-Full/product.bto;jsessionid=0a1e042a1f496aa3afbf686d4a1290b5a024b95532de.node2?utm_source=criteo&utm_medium=en&utm_campaign=product&campaign=criteo%2Fen%2Ffeed&cr=gbp&ia-pkpmtrack=100-5303735313236323131303-157-119-101&_$ja=tsid:46402&baseProduct=157382

:shuriken:

• Like 1

Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich
(Ski Instructor International Level 3)

βασικα για splitboard δεν ξερω...προς το παρον τουλαχιστον.

Παντως ισως το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι αυτο που αντεχει η τσεπη σου.

Δεν ξερω ομως αν φτιαξεις ετσι ενα splitboard ποσο αδιαβροχο θα ειναι??? εκει που το εκοψες? ενδιαφερων παντως.

Εχω ενα παλιο σανιδι. Ισως καποια στιγμη.

Edited by Turms

Snow is on my D.N.A.

Πως να μετατρέψετε το παλιό σας σανίδι σε Splitboard

voile-splitboard-climbing-skins.jpg

Ένα ενδιαφέρον βίντεο παρέα με τον Xavier Delerue για το πως να μετατρέψετε το παλιό σας snowboard σε ένα ολοκαίνουριο split-board.

• Like 1

moments

...Have a nice day

before a bastard

comes and fucks

it up...

www.MessenTools.com-Frutas-skate.gifΛίζα...θα'ρθείς...θα κάνουμε μπανάνα...?!www.MessenTools.com-Frutas-skate.gif

Συγνώμη αλλά αυτό το snowboard που σπάει στα 2 μπορεί να γίνει και σκι δηλαδή ? :shock:

ngpxdc.jpg

Συγνώμη αλλά αυτό το snowboard που σπάει στα 2 μπορεί να γίνει και σκι δηλαδή ? :shock:

Στο περίπου... Το splitboard είναι βολικό μιας και το ανοίγεις στη μέση, κουμπώνεις αλλού τις δέστρες και μπορείς να κινηθείς παντού. Στη συνέχεια δένεις και κατεβαίνεις με τη σανίδα.

Κάπως πρέπει να βολευτούμε κι εμείς, έτσι; ;)

• Like 3

Ναι, δεν κάνεις σκι με τα δύο χωριστά κομμάτια, άντε να τσουλήσεις λίγο για κάποιο ίσιωμα ή μικρή κατηφόρα. Είναι για το ανέβασμα (βάζεις από κάτω τις φώκιες για να μη γλιστράει, λύνεις τη φτέρνα στις δέστρες και τα χρησιμοποιείς όπως τα ορειβατικά σκι). Έχει λίγη δουλίτσα στο λύσε/δέσε, αλλά δεν κουβαλάς διπλό εξοπλισμό.

:shuriken:

• Like 2

Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich
(Ski Instructor International Level 3)

Χμμμμ αρκετά ενδιαφέρον . Κρίμα που δεν είχα την ευκαιρία να τα δω live. Να υποθέσω ότι είναι και πιο ακριβά από τα κανονικά snowboard έτσι ?

ngpxdc.jpg