Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
panchristo

Συμβουλές για εξοπλισμό

Recommended Posts

Πράγματι, διάβασα κανα-δυο, εξ ου και η πολλη ώρα μέχρι να απαντήσω... ;)

Επειδη ειμαι ανθρωπος του λογου μου.... διαβασε παρακατω...

Σου καταθετω την προσωπικη μου εμπειρια και αποψεις (ειναι η φιλοσοφια που σου ελεγα προηγουμενως, η οποια σωστη η λαθος, ειναι αυτη που προσυπογραφω και ζω με τις συνεπειες).

Ο εξοπλισμος ειναι ενα πακετο (σκι, μποτες, μπατον, ρουχα).

Η επιλογη του βασιζεται στο πως παντρευεται το συνολο (σκιερ, συνθηκες, εξοπλισμος) για να φερει το επιθυμητο αποτελεσμα.

Σκιερ: Ειναι θεμα επιπεδου (αρχαριος, μετριος με ...ολιγη, μετριος, μετριος πολλα βαρυς, πολλα βαρυς και οχι, προχωρημενος, expert. Αμα εισαι προχωρημενος η expert, σιγα μην κατσεις να σε φωτισω εγω... :P ).

Εγω ειμαι πολλα βαρυς και οχι... ;)

Ακριβως αυτο που λεω...

115 κιλα και οχι εμπειρος... :D

β) Συνθηκες: Εντος, εκτος και επι τα αυτα... Απο μετριος και πισω, μιλαμε για συνθηκες εντος πιστας...

ευτυχως που ο Fidelio εχει παει διακοπες, γιατι θα αρχιζαμε μια ατελειωτη κουβεντα για τα εκτος πιστας κλπ κλπ κλπ

Αρκει να σου πω οτι ισως ειμαι ο μονος εδω μεσα που ξεκινησε σκι προ 25ετιας με langlauf βασικα στα απατητα. Στα πατημενα ακομα παιδευομαι... :lol: Οχι πως παω στα μοντερνα απατητα...

Μενουμε...στην πιστα!

Καιρικες συνθηκες και αναγκες ρουχισμου, γενικα δεν ειμαστε και παγετωνας. Μια καλουτσικη στολη και αν εισαι κρυουλιαρης ενα καλο σετ ισοθερμικα και εισαι τζετ!

Α... και κρανος! Το χρειαζονται περισσοτερο οι αρχαριοι και οι μετριοι, παρα οι προχωρημενοι! Δεν ειναι fashion statement ουτε πουλ μουρ... Ειναι θεμα ασφαλειας! Στην οικογενεια μου φοραμε ολοι!

Παρε και ενα pmr για να μας βρισκεις στο 8/20 στο βουνο... :lol:

Εξοπλισμος: Καιρος να μπουμε στα βαθεια!

Το κατα ΜακηςΜ Ευαγγελιο!... Προσχωμεν...

Ο εξοπλισμος πρεπει να συμβαδιζει με τον σκιερ (επιπεδο και δυνατοτητες) και τις συνθηκες. (Πιστα ειπαμε).

Ας βγαλουμε τα μπατον απο την εξισωση, επιλεγεις ενα ζευγαρι απλα μπατον, και αν ο πωλητης δεν ειναι τελειως ασχετος θα ξερει να σε βαλει να το πιασεις αναποδα (κατω απο το καλαθακι) να πατησεις τη λαβη καθετα στο πατωμα και το μηκος του μπατον να ειναι τετοιο ωστε ο αγκωνας σου να ειναι σε ορθη γωνια! Τελος με τα μπατον.

Μποτες-σκι

Θεωρημα πρωτον: Η σκληροτητα της μποτας πρεπει να συναδει με την σκληροτητα των σκι και οπως ειπαμε στον πρωτο ψαλμο, και τα δυο πρεπει να συναδουν με το επιπεδο και τις δυνατοτητες του σκιερ (προσεξε οτι ξεχωριζω το επιπεδο απο τις δυνατοτητες).

Λημμα 1ον: Γιατι βρε παιδακι μου πρεπει να συναδουν και γιατι με το επιπεδο (ας αφησουμε προς το παρον τις δυνατοτητες).

Ενας αρχαριος... ειναι αρχαριος. Μαθαινει το σωμα του τις βασικες κινησιακες λειτουργιες ωστε να κανει ...σκι. Αλλο να βλεπεις πως κανουν σκι στο YouTube και αλλο να κανεις σκι (και να σε βαλουν οι φιλοι σου στο YouTube)... Στην αρχη κανεις τα πραγματα ατσαλα, δεν εχεις πολυ (εως καθολου κοντρολ), συνηθως τοσο οι αντιδρασεις σου, οσο και οι οδηγιες που δινεις στον εξοπλισμο σου ειναι ατσαλες, υπερβολικες και αρκετες φορες... λαθος.

Χρειαζεσαι εξοπλισμο που να σε βοηθαει αντι να σε αντιμαχεται, καθως προσπαθεις να κατακτησεις τις κινησιακες εμπειριες, ωστε να ξεφυγεις απο το αρχαριος και να πας στο ...πολλα βαρυς και οχι (αυτο το εννοω... για να προχωρησεις επιπεδο πρεπει να κανεις πολλες φορες και συχνα σκι... με τις αναποφευκτες επισκεψεις για ενα λιτοδιαιτο στα Καλαβρυτα η το Λιβαδι Αραχωβας... θα γινεις πολλα βαρυς 90-->105 να πουμε και οχι και πολυ προχωρημενος :P )

Ο αρχαριος λοιπον θελει μαλακο εξοπλισμο, για να απαλυνει τις αντιδρασεις του και να πανε τα σκι ...στο περιπου.. εκει που νομιζει οτι θελει να παει και αυτος...

Αν παρεις σκληρες μποτες και μαλακα σκι... η οποιαδηποτε ατσαλη αντιδραση θα μεταφερεται στα σκι και οσο και να απορροφησουν, θα σου βγει ατσαλα στο χιονι.

Αν παρεις μαλακες μποτες και σκληρα σκι (περι αυτου παρακατω...) απλα δεν θα σου βγαινουν και πολλα πραγματα, αλλα σαν αρχαριος δεν θα το παρεις και χαμπαρι... V μπορεις να κανεις και με μποτες/σκι expert... (και εχω δει τυπο να κατεβαινει τον Αιολο με Fischer RC4 World Cup, αναλογες μποτες φανταζομαι, πανακριβη στολη, κλειδωμενος σε ενα μεταθανατιο V...).

Τι ειναι μαλακες μποτες; Χοντρικα Flex 60-70... Μπορεις να παρεις (οπως εκανα εγω εν αγνοια μου) μποτες FI 55 (100€ ειχαν και δειχναν super duper) αλλα μολις εξελιχθεις λιγο θα σε κρατανε πισω...

Λυπαμαι που θα αμφισβητησω καποιους, αλλα FI 100 επειδη ταχα εισαι βαρυς στα 95 ψωροκιλα σου ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.

Eγω... ειμαι αρχοντανθρωπος... :D (γυρω στα 110, αλλα εχω κανει σκι και 125 με μποτες FI 55). Εχω καταληξει οτι οι μποτες και τα σκι πρεπει να συμβαδιζουν με το επιπεδο σου (αυτο που ...εισαι, οχι αυτο που θα ηθελες να εισαι...). Ο λογος ειναι απλη Φυσικη. Η φυγοκεντρος (κατ'αλλους κεντρομολος...) δυναμη που αναπτυσεις στις στροφες, ειναι αυτη που καλειται να διαχειριστει το συνολο ανθρωπος/μποτα/σκι. Αναλογη της μαζας m του τετραγωνου της ταχυτητας V2 και αντιστροφως αναλογη της ακτινας στροφης r.

Οσο προχωρας, αυξανει (καπως οπως ειπαμε το m απο τα 90---> 105 kg ;) ) η ταχυτητα V στο τετραγωνο και μικραινει η ακτινα στροφης r γιατι κανεις πιο αποτομες στροφες. Οι κυριοι παραγοντες ειναι (V,r). Για να εχεις παρομοιες γεωμετρικες συνθηκες στο πεδιλο/επαφη με το χιονι σαν μετριος, πρεπει να εχεις σκληροτερο εξοπλισμο!

Επι πλεον, οπως γινεσαι πιο εμπειρος, οι εντολες που δινει το σωμα σου μεσω της μποτας στο σκι γινονται πιο ...διακριτικες! Λιγοτερο ατσαλες, πιο ζυγισμενες, πιο σοφιστικε. Οποτε ο σκληροτερος εξοπλισμος απορροφα λιγοτερο τις (ηθελημενες πλεον) κινησεις. Εχεις πιο ακριβη (και ακριβα... :P ) εργαλεια... αν μεινεις με τα παλια, μαλακα εργαλεια, απλα προχωρας πιο αργα στην εξελιξη σου. Αν πας με λαθος εργαλεια.. δεν προχωρας σχεδον καθολου...

Τα ευχαριστα νεα: (Λεμε τωρα) Η επιλογη της μποτας, αν γινει σωστα, δεν επιβαλλει συντομη αλλαγη! Δηλαδη, αν παρεις FI 60-70, θα πας στο Intermediate level (ξερεις... αυτο με τους καφεδες...) και θα τις κρατησεις καμποσο...Πιθανοτατα θα αλλαξεις ενα, ισως και δυο σετ σκι πριν ειναι απολυτα αναγκαιο να αλλαξεις μποτες γιατι για το επιπεδο σου πλεον ειναι παντοφλες.

Βεβαια, αν προχωρας γρηγορα, θα αλλαζεις γρηγορα... (αυτο σημαινει να εχεις δυνατοτητες σαν σκιερ... αλλα και σαν πορτοφολι...).

Που ειμαστε λοιπον;

Α..παιρνουμε πρωτα μποτες! Γιατι θα τις κρατησουμε 2-3 χρονακια, γιατι οι νοικιαρες ζεχνουν και το fit ειναι λοττο...

Μπορεις εν τω μεταξυ να δοκιμασεις και 4-5 ζευγαρια σκι ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ!!

Μεσουσης της σαιζον... εχουν κατσει πλεον οι αφροι στις μποτες σου, εχεις γνωμη για τα σκι που θελεις να παρεις και ...περιμενεις τις εκπτωσεις! :D

Λημμα 2ον: Αν ακολουθησεις αυτα που προτεινω, ο εξοπλισμος σου θα ειναι σχετικα πιο φτηνος...

Μποτες γυρω στα 150€...ισως και λιγοτερο... Σκι 200-270€

Αν παρεις μποτες FI 100 πας κοντα στα 200€, ισως και παραπανω αν σε πιασουν...καταλαβαινεις

Αν παρεις και σκι advanced intermediate για... να εχεις χωρο να εξελιχθεις... πας στα 350-400φευγα €

Summa sumarum διαφορα 200-250€ αν σε πιασουν κωτσο για εξοπλισμο που θα σε καθυστερησει στην εξελιξη... ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΔΑΣΚΑΛΟ (ξερουμε μερικους... ;) ).

Αυτο ειναι το Λημμα 2: ΜΑΘΗΜΑΤΑ! Οχι πουλμουρ. Οχι με τον κολητο σου... Με τον κολητο η την κολητη σου πατε για σκι ΜΕΤΑ το μαθημα, για να εφαρμοσεις αυτα που εμαθες...

Ασκησεις: Οχι για σκι... επι της θεωριας.

Πηρες σκληρες μποτες/μαλακα σκι... ΑΝ σου κατσουν οι μποτες, απλα θα παιδευτεις στην αρχη στο beginner intermediate επιπεδο, γιατι θα κανεις ατσαλιες και δεν θα σου βγαινουν... Θα κουραζεσαι κιολας... Θα αργησεις καπως να ανεβεις επιπεδο. ΑΝ δεν σου κατσουν οι μποτες κανε ενα Google το "Προκρουστης".

Αν παρεις μαλακες μποτες και σχετικα σκληροτερα σκι. Θα προχωρησεις γρηγορα στο beginner intermediate ...και θα κολησεις εκει (το εχω παθει και ξερω και καναδυο αλλους που το'χουν παθει αλλα δεν θα τους εκθεσω δημοσια...). Αρκει να σου πω οτι πλησιασα το επιπεδο των σκι που ειχα αλλα δεν μου εβγαινε τιποτα παραπανω. Αλλαξα τις μποτες απο FI 55 σε FI 80-100 (ρυθμιζομενο) και με το 80 ειδα ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ σε 2 κατεβασιες, μια για να τους παρω τον αερα και μια για να κανω το κομματι μου...Μετα πηρα και πιο μαλακα σκι και ειδα και περισσοτερη διαφορα σε ενα περιπου χρονο. Τωρα κανω με FI 100.

Αν παρεις σκληρες μποτες και σκληρα σκι, αφου ξεπερασεις το V δεν θα σου βγαινει σχεδον τιποτα!

Λοιπον, αυτη ειναι η υλη μεχρι την εξεταστικη του Σεπτεμβριου, κοπιασε τοτε να δουμε αν περασες... ;):blink:

Φιλικα

ΜακηςΜ

ΥΓ: Αν ηθελημενα αποτυχεις την εξεταστικη και φορας παπουτσι 44-46, ευχαριστως να σου πουλησω μποτες FI 100 και ενα σετ Fischer RX8 165cm για 200€ να πας να βγαλεις τα ματια σου και να ελευθερωσω χωρο στην αποθηκη... :D

Μακης Μ σε κεφια ρισπεκτ :P

μιλαμε το ποστ πρεπει να γινει pinned :D

DALTONS POW ROBBERY.....

Επειδη ειμαι ανθρωπος του λογου μου.... διαβασε παρακατω...

Σου καταθετω την προσωπικη μου εμπειρια και αποψεις (ειναι η φιλοσοφια που σου ελεγα προηγουμενως, η οποια σωστη η λαθος, ειναι αυτη που προσυπογραφω και ζω με τις συνεπειες).

Ο εξοπλισμος ειναι ενα πακετο (σκι, μποτες, μπατον, ρουχα).

Η επιλογη του βασιζεται στο πως παντρευεται το συνολο (σκιερ, συνθηκες, εξοπλισμος) για να φερει το επιθυμητο αποτελεσμα.

Σκιερ: Ειναι θεμα επιπεδου (αρχαριος, μετριος με ...ολιγη, μετριος, μετριος πολλα βαρυς, πολλα βαρυς και οχι, προχωρημενος, expert. Αμα εισαι προχωρημενος η expert, σιγα μην κατσεις να σε φωτισω εγω... :P ).

Εγω ειμαι πολλα βαρυς και οχι... ;)

Ακριβως αυτο που λεω...

115 κιλα και οχι εμπειρος... :D

β) Συνθηκες: Εντος, εκτος και επι τα αυτα... Απο μετριος και πισω, μιλαμε για συνθηκες εντος πιστας...

ευτυχως που ο Fidelio εχει παει διακοπες, γιατι θα αρχιζαμε μια ατελειωτη κουβεντα για τα εκτος πιστας κλπ κλπ κλπ

Αρκει να σου πω οτι ισως ειμαι ο μονος εδω μεσα που ξεκινησε σκι προ 25ετιας με langlauf βασικα στα απατητα. Στα πατημενα ακομα παιδευομαι... :lol: Οχι πως παω στα μοντερνα απατητα...

Μενουμε...στην πιστα!

Καιρικες συνθηκες και αναγκες ρουχισμου, γενικα δεν ειμαστε και παγετωνας. Μια καλουτσικη στολη και αν εισαι κρυουλιαρης ενα καλο σετ ισοθερμικα και εισαι τζετ!

Α... και κρανος! Το χρειαζονται περισσοτερο οι αρχαριοι και οι μετριοι, παρα οι προχωρημενοι! Δεν ειναι fashion statement ουτε πουλ μουρ... Ειναι θεμα ασφαλειας! Στην οικογενεια μου φοραμε ολοι!

Παρε και ενα pmr για να μας βρισκεις στο 8/20 στο βουνο... :lol:

Εξοπλισμος: Καιρος να μπουμε στα βαθεια!

Το κατα ΜακηςΜ Ευαγγελιο!... Προσχωμεν...

Ο εξοπλισμος πρεπει να συμβαδιζει με τον σκιερ (επιπεδο και δυνατοτητες) και τις συνθηκες. (Πιστα ειπαμε).

Ας βγαλουμε τα μπατον απο την εξισωση, επιλεγεις ενα ζευγαρι απλα μπατον, και αν ο πωλητης δεν ειναι τελειως ασχετος θα ξερει να σε βαλει να το πιασεις αναποδα (κατω απο το καλαθακι) να πατησεις τη λαβη καθετα στο πατωμα και το μηκος του μπατον να ειναι τετοιο ωστε ο αγκωνας σου να ειναι σε ορθη γωνια! Τελος με τα μπατον.

Μποτες-σκι

Θεωρημα πρωτον: Η σκληροτητα της μποτας πρεπει να συναδει με την σκληροτητα των σκι και οπως ειπαμε στον πρωτο ψαλμο, και τα δυο πρεπει να συναδουν με το επιπεδο και τις δυνατοτητες του σκιερ (προσεξε οτι ξεχωριζω το επιπεδο απο τις δυνατοτητες).

Λημμα 1ον: Γιατι βρε παιδακι μου πρεπει να συναδουν και γιατι με το επιπεδο (ας αφησουμε προς το παρον τις δυνατοτητες).

Ενας αρχαριος... ειναι αρχαριος. Μαθαινει το σωμα του τις βασικες κινησιακες λειτουργιες ωστε να κανει ...σκι. Αλλο να βλεπεις πως κανουν σκι στο YouTube και αλλο να κανεις σκι (και να σε βαλουν οι φιλοι σου στο YouTube)... Στην αρχη κανεις τα πραγματα ατσαλα, δεν εχεις πολυ (εως καθολου κοντρολ), συνηθως τοσο οι αντιδρασεις σου, οσο και οι οδηγιες που δινεις στον εξοπλισμο σου ειναι ατσαλες, υπερβολικες και αρκετες φορες... λαθος.

Χρειαζεσαι εξοπλισμο που να σε βοηθαει αντι να σε αντιμαχεται, καθως προσπαθεις να κατακτησεις τις κινησιακες εμπειριες, ωστε να ξεφυγεις απο το αρχαριος και να πας στο ...πολλα βαρυς και οχι (αυτο το εννοω... για να προχωρησεις επιπεδο πρεπει να κανεις πολλες φορες και συχνα σκι... με τις αναποφευκτες επισκεψεις για ενα λιτοδιαιτο στα Καλαβρυτα η το Λιβαδι Αραχωβας... θα γινεις πολλα βαρυς 90-->105 να πουμε και οχι και πολυ προχωρημενος :P )

Ο αρχαριος λοιπον θελει μαλακο εξοπλισμο, για να απαλυνει τις αντιδρασεις του και να πανε τα σκι ...στο περιπου.. εκει που νομιζει οτι θελει να παει και αυτος...

Αν παρεις σκληρες μποτες και μαλακα σκι... η οποιαδηποτε ατσαλη αντιδραση θα μεταφερεται στα σκι και οσο και να απορροφησουν, θα σου βγει ατσαλα στο χιονι.

Αν παρεις μαλακες μποτες και σκληρα σκι (περι αυτου παρακατω...) απλα δεν θα σου βγαινουν και πολλα πραγματα, αλλα σαν αρχαριος δεν θα το παρεις και χαμπαρι... V μπορεις να κανεις και με μποτες/σκι expert... (και εχω δει τυπο να κατεβαινει τον Αιολο με Fischer RC4 World Cup, αναλογες μποτες φανταζομαι, πανακριβη στολη, κλειδωμενος σε ενα μεταθανατιο V...).

Τι ειναι μαλακες μποτες; Χοντρικα Flex 60-70... Μπορεις να παρεις (οπως εκανα εγω εν αγνοια μου) μποτες FI 55 (100€ ειχαν και δειχναν super duper) αλλα μολις εξελιχθεις λιγο θα σε κρατανε πισω...

Λυπαμαι που θα αμφισβητησω καποιους, αλλα FI 100 επειδη ταχα εισαι βαρυς στα 95 ψωροκιλα σου ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.

Eγω... ειμαι αρχοντανθρωπος... :D (γυρω στα 110, αλλα εχω κανει σκι και 125 με μποτες FI 55). Εχω καταληξει οτι οι μποτες και τα σκι πρεπει να συμβαδιζουν με το επιπεδο σου (αυτο που ...εισαι, οχι αυτο που θα ηθελες να εισαι...). Ο λογος ειναι απλη Φυσικη. Η φυγοκεντρος (κατ'αλλους κεντρομολος...) δυναμη που αναπτυσεις στις στροφες, ειναι αυτη που καλειται να διαχειριστει το συνολο ανθρωπος/μποτα/σκι. Αναλογη της μαζας m του τετραγωνου της ταχυτητας V2 και αντιστροφως αναλογη της ακτινας στροφης r.

Οσο προχωρας, αυξανει (καπως οπως ειπαμε το m απο τα 90---> 105 kg ;) ) η ταχυτητα V στο τετραγωνο και μικραινει η ακτινα στροφης r γιατι κανεις πιο αποτομες στροφες. Οι κυριοι παραγοντες ειναι (V,r). Για να εχεις παρομοιες γεωμετρικες συνθηκες στο πεδιλο/επαφη με το χιονι σαν μετριος, πρεπει να εχεις σκληροτερο εξοπλισμο!

Επι πλεον, οπως γινεσαι πιο εμπειρος, οι εντολες που δινει το σωμα σου μεσω της μποτας στο σκι γινονται πιο ...διακριτικες! Λιγοτερο ατσαλες, πιο ζυγισμενες, πιο σοφιστικε. Οποτε ο σκληροτερος εξοπλισμος απορροφα λιγοτερο τις (ηθελημενες πλεον) κινησεις. Εχεις πιο ακριβη (και ακριβα... :P ) εργαλεια... αν μεινεις με τα παλια, μαλακα εργαλεια, απλα προχωρας πιο αργα στην εξελιξη σου. Αν πας με λαθος εργαλεια.. δεν προχωρας σχεδον καθολου...

Τα ευχαριστα νεα: (Λεμε τωρα) Η επιλογη της μποτας, αν γινει σωστα, δεν επιβαλλει συντομη αλλαγη! Δηλαδη, αν παρεις FI 60-70, θα πας στο Intermediate level (ξερεις... αυτο με τους καφεδες...) και θα τις κρατησεις καμποσο...Πιθανοτατα θα αλλαξεις ενα, ισως και δυο σετ σκι πριν ειναι απολυτα αναγκαιο να αλλαξεις μποτες γιατι για το επιπεδο σου πλεον ειναι παντοφλες.

Βεβαια, αν προχωρας γρηγορα, θα αλλαζεις γρηγορα... (αυτο σημαινει να εχεις δυνατοτητες σαν σκιερ... αλλα και σαν πορτοφολι...).

Που ειμαστε λοιπον;

Α..παιρνουμε πρωτα μποτες! Γιατι θα τις κρατησουμε 2-3 χρονακια, γιατι οι νοικιαρες ζεχνουν και το fit ειναι λοττο...

Μπορεις εν τω μεταξυ να δοκιμασεις και 4-5 ζευγαρια σκι ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ!!

Μεσουσης της σαιζον... εχουν κατσει πλεον οι αφροι στις μποτες σου, εχεις γνωμη για τα σκι που θελεις να παρεις και ...περιμενεις τις εκπτωσεις! :D

Λημμα 2ον: Αν ακολουθησεις αυτα που προτεινω, ο εξοπλισμος σου θα ειναι σχετικα πιο φτηνος...

Μποτες γυρω στα 150€...ισως και λιγοτερο... Σκι 200-270€

Αν παρεις μποτες FI 100 πας κοντα στα 200€, ισως και παραπανω αν σε πιασουν...καταλαβαινεις

Αν παρεις και σκι advanced intermediate για... να εχεις χωρο να εξελιχθεις... πας στα 350-400φευγα €

Summa sumarum διαφορα 200-250€ αν σε πιασουν κωτσο για εξοπλισμο που θα σε καθυστερησει στην εξελιξη... ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΔΑΣΚΑΛΟ (ξερουμε μερικους... ;) ).

Αυτο ειναι το Λημμα 2: ΜΑΘΗΜΑΤΑ! Οχι πουλμουρ. Οχι με τον κολητο σου... Με τον κολητο η την κολητη σου πατε για σκι ΜΕΤΑ το μαθημα, για να εφαρμοσεις αυτα που εμαθες...

Ασκησεις: Οχι για σκι... επι της θεωριας.

Πηρες σκληρες μποτες/μαλακα σκι... ΑΝ σου κατσουν οι μποτες, απλα θα παιδευτεις στην αρχη στο beginner intermediate επιπεδο, γιατι θα κανεις ατσαλιες και δεν θα σου βγαινουν... Θα κουραζεσαι κιολας... Θα αργησεις καπως να ανεβεις επιπεδο. ΑΝ δεν σου κατσουν οι μποτες κανε ενα Google το "Προκρουστης".

Αν παρεις μαλακες μποτες και σχετικα σκληροτερα σκι. Θα προχωρησεις γρηγορα στο beginner intermediate ...και θα κολησεις εκει (το εχω παθει και ξερω και καναδυο αλλους που το'χουν παθει αλλα δεν θα τους εκθεσω δημοσια...). Αρκει να σου πω οτι πλησιασα το επιπεδο των σκι που ειχα αλλα δεν μου εβγαινε τιποτα παραπανω. Αλλαξα τις μποτες απο FI 55 σε FI 80-100 (ρυθμιζομενο) και με το 80 ειδα ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ σε 2 κατεβασιες, μια για να τους παρω τον αερα και μια για να κανω το κομματι μου...Μετα πηρα και πιο μαλακα σκι και ειδα και περισσοτερη διαφορα σε ενα περιπου χρονο. Τωρα κανω με FI 100.

Αν παρεις σκληρες μποτες και σκληρα σκι, αφου ξεπερασεις το V δεν θα σου βγαινει σχεδον τιποτα!

Λοιπον, αυτη ειναι η υλη μεχρι την εξεταστικη του Σεπτεμβριου, κοπιασε τοτε να δουμε αν περασες... ;):blink:

Φιλικα

ΜακηςΜ

ΥΓ: Αν ηθελημενα αποτυχεις την εξεταστικη και φορας παπουτσι 44-46, ευχαριστως να σου πουλησω μποτες FI 100 και ενα σετ Fischer RX8 165cm για 200€ να πας να βγαλεις τα ματια σου και να ελευθερωσω χωρο στην αποθηκη... :D

Καλησπέρα και πάλι, και πριν απ' όλα respect ξανα για την ανταπόκριση. Δεύτερον, πρέπει κάποιος πληροφορηκάριος να εφεύρει φόρουμ που να φτιάχνεται μόνο του από messengers γιατί έχουμε αρχίσει να μιλάμε με καταιγιστικούς ρυθμούς (γουστάρω...).

Σε πρώτη φάση όπως τα ακούω όλα καλά και με έχεις κατευθύνει πολύ καλά.

Επειδή οι περισσότεροι - αν όχι όλοι σ' αυτούς τους χαλεπούς καιρούς σκεφτόμαστε την εξίσωση: Απολαυση=Χρήματα και πώς θα την βελτιστοποιήσουμε, σκεφτόμουν ότι:

1) αρχίζω με μια μπότα που θα κρατήσω για 3-4 χρόνια (υπερβολή? - ένεκα οι καιροί), μιας και ακόμα και το λίφτ εκεί που το έχουν πάει το σκέφτεσαι για Σ/Κ (και για άλλους λόγους βέβαια).

α)Βέβαια, μέχρι να τη ταιριάξω με δικά μου πέδιλα θα αναγκάζομαι να νοικιάζω μακακίες

β)Ακόμα δεν είμαι σε θέση να ξεχωρίσω ένα καλο-μέτριο-κακό πέδιλο - γι αυτό και σκεφτόμουν και αυτό με 140€ που ίσως να ναι ίδια μακακία με τα ενοικιαζόμενα? ==> Άρα σε 10 εκδρομές τα χουν βγάλει τα λεφτά τους.

2) Στη συνέχεια παίρνω και κανα πέδιλο, που και πάλι θα πρέπει να είναι λίγο απ' όλα ώστε να αρχίζω να δοκιμάζω και εκτός πίστα για παράδειγμα (τα θέλω όλα ε?).

3) Επειδή είμαι παρορμητικός γενικά προσπαθώ να συγκρατώ τον εαυτό μου οπότε δεν θέλω να πάω προς το επίπεδο του στύλ: κατέβηκα Φτερόλακκα 3" πιο γρήγορα γιατί δεν φόρεσα εσώρουχο κι είχα ξυρίσει τα γένια... Την έχω πατήσει πολλάκις με τέτοιες καγκουριές (π.χ. οδήγηση με ταυτότητα στο στόμα) και αν μη τι άλλο δε θέλω να κάνω αίτηση για χιαστο-δάνειο...ΠΟΤΕ.

Σε γενικές γραμμές (αν όχι 100%) με διαφώτισες σε πολλές απορίες μου και ελπίζω και σε περισσότερα από κοντά.

Να σου καταλογίσω όμως και κάτι:

Από τη μια μου συνιστάς υπομονή κι από την άλλη μου πουλάς μπότες και πέδιλα (μάλιστα αν καταλαβαίνω καλά - πρώτης γραμμής).

ΘΕΣ ΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ!!! ΕΕΕΕΕ ????? ;)

Όχι τίποτ' άλλο, αλλά φοράω 29 (~Νο45 παπούτσι) στις SALOMON που δοκίμασα, και μόλις πριν 1 ώρα πούλησα το ποδηλατάκι μου για 180€...

Άσε που μένουμε και κοντά...

Αν στα λεγομενά σου υπάρχει για μένα περιθώριο εξέλιξης με το σετ που λες, ε τότε να τα πούμε από κοντά!

Μια που το googl-αρα όμως το λένε για προχωρημένους προς εξπερτ σκιερς, οπότε μάλλον θες να με καταστρέψεις. (είσαι συμβεβλημένος και με το Ιατρικό κέντρο? :-) )

Υ.Γ. Για pmr (όπως λέμε walkie-talkie?) πρέπει να βρω κάτι καλό, ή κανα φτηνιάρικο με βγάζει? Έχω δεί νομίζω με 30-40€ προσφορά ζεύγους, σωστά?

Edited by panchristo

"Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι"

gifmaker_me2.gif.fbe136ebed00091d62648fa0ffc991ff.gif

Austrian Level 2 Ski Instructor

Ρε σεις μήπως να παιρνα roller blades να κάνω εξάσκηση στο πάρκινγκ του ΟΑΚΑ?

ΧΑΧΑΧΑχΑΧΑΧΑΧΑ... που το θυμήθηκα κι αυτό...

νταξ δεν είσαι ο πρώτος που το σκέφτηκε :) (see thread below, if not already)...

http://www.snowclub.gr/forums/index.php?sh...ades&st=220

και πού να χτυπήσουν τα 40ρια :) όπως είπες ο χειμώνας πλησιάζει take it easy

"Ski good or eat wood"... The White Grizzly mantra

102 ευρώ τα έχει τώρα τα rossi. Πάρτα χωρίς δεύτερη σκέψη. (και με τα λεφτά που γλύτωσες μαθηματάκια)

Μπότα πάρε flex 60-:) όποια κουμπώσει τέλεια στο πόδι σου μετά από πολύ καλή δομική

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

...

Να σου καταλογίσω όμως και κάτι:

Από τη μια μου συνιστάς υπομονή κι από την άλλη μου πουλάς μπότες και πέδιλα (μάλιστα αν καταλαβαίνω καλά - πρώτης γραμμής).

ΘΕΣ ΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ!!! ΕΕΕΕΕ ????? :o

...

Η προσφορα ειναι σαρκαστικη (tongue-in-cheek...) δηλαδη για χιουμορ και μονο... Εννοουσα οτι αν δεν συμμεριζεσαι αυτα που σου εγραψα στο κατεβατο απο πανω, τοτε να σε βοηθησω να βγαλεις τα ματια σου... φτηνα... :):)

Οι μποτες FI 100 συνδυασμενες με τα Fischer RX8 (επιπεδο advanced to expert) ειναι ο,τι χειροτερο για εναν αρχαριο, ακομα και για ενα intermediate. Γι'αυτο αλλωστε σπανιως τα φοραω αυτα τα σκι. Τα Atomic Metron 9 που φοραω συνηθως ειναι intermediate/advanced intermediate ;) ενα τουλαχιστον κλικ παρακατω απο τα RX8.

Καλοκαιριατικα πουλησες το ποδηλατακι σου για να παρεις ακριβες μποτες για σκι που θα κανεις το χειμωνα; Γιατι δεν επενδυεις σε Ελληνικα Ομολογα; :P

102 ευρώ τα έχει τώρα τα rossi. Πάρτα χωρίς δεύτερη σκέψη. (και με τα λεφτά που γλύτωσες μαθηματάκια)

Μπότα πάρε flex 60-:) όποια κουμπώσει τέλεια στο πόδι σου μετά από πολύ καλή δομική

Λες ε?

Γνώμη κανείς αλλος επ' αυτού?

+1

Αλλα προσεξε μη σου πουλησουν και τιποτα μποτες... εκτος αν ειναι στο FI που σου ειπε ο ΜΙΚ και στις δινουν 100€ ...και σου κανουν! Salomon ε, οχι μαρκα μ'εκαψες...

Αληθεια, ζητα τους να δοκιμασεις μαλακοτερες μποτες, και αν σου κατσει καμμια (σχεδον σιγουρα αρχαια θα ειναι...) πεστους παιρνω τα σκι, σας δινω και 100€ για τις μποτες. Δεν θελετε, φευγω (με η χωρις τα σκι, δικο σου θεμα). Εχουμε και κριση δηλαδη... :)

+1

Αλλα προσεξε μη σου πουλησουν και τιποτα μποτες... εκτος αν ειναι στο FI που σου ειπε ο ΜΙΚ και στις δινουν 100€ ...και σου κανουν! Salomon ε, οχι μαρκα μ'εκαψες...

Αληθεια, ζητα τους να δοκιμασεις μαλακοτερες μποτες, και αν σου κατσει καμμια (σχεδον σιγουρα αρχαια θα ειναι...) πεστους παιρνω τα σκι, σας δινω και 100€ για τις μποτες. Δεν θελετε, φευγω (με η χωρις τα σκι, δικο σου θεμα). Εχουμε και κριση δηλαδη... :)

Ρε σεις, εγώ είμαι ψαρωμένος και λιγούρης, μάλλον χρειάζομαι κάποιον για τον "τσαμπουκά" του παζαριού.

Κερνάω καπουτσίνο και πίτσα στο μπαλκόνι after...

Πάντως με €100 δεν έχω δεί μπότα σ' αυτό το FI (νομίζω) 140€ Salomon Mission RC CF με FI 70 στο ίδιο κατάστημα.

Τα πέδιλα είναι πραγματικά ευκαιρία και θα τη χάσω ή να επενδύσω σε καλύτερη μπότα?

Πείτε άφοβα την άποψή σας ρε σεις δε θα πάρω κεφάλια. Ας πούμε ότι είχατε τον κολλητό σας που είνια άσχετος αλλά πολλά υποσχόμενος...(ζητάω πολλά, το ξέρω)

Edited by panchristo

...

Καλοκαιριατικα πουλησες το ποδηλατακι σου για να παρεις ακριβες μποτες για σκι που θα κανεις το χειμωνα; Γιατι δεν επενδυεις σε Ελληνικα Ομολογα; :)

Έχω περιοριστεί σε κάτι μετοχούλες μόνο, thanks... XIXIXIXI

Στο beach party θα έρθεις; :)

Πρώτα ο θεος...

Θα φέρω και έτερο υποψήφιο θύμα της αρρώστιας αν και πιο διστακτική από μένα...

Αλήθεια για το πάρτυ, υπάρχει κάποια συνεισφορά, ή φέρνει ο καθείς το ταπεράκι του της μπυρίτσες κτλ?

Sorry, off topic.

Move it please.

Edited by panchristo

Δεν υπάρχει συνεισφορά. Πάσα προσφορά δεκτή βέβαια, στο snowclub είμαστε :)

Ομως θα καθόμαστε σε κάποιο μαγαζί από το οποίο μπορούμε να παραγγείλουμε καφέδες κτλ.

Την τελευταία φορά πήραμε πίτσες το βράδυ.

Οι μποτες FI 100 συνδυασμενες με τα Fischer RX8 (επιπεδο advanced to expert) ειναι ο,τι χειροτερο για εναν αρχαριο, ακομα και για ενα intermediate. Γι'αυτο αλλωστε σπανιως τα φοραω αυτα τα σκι. Τα Atomic Metron 9 που φοραω συνηθως ειναι intermediate/advanced intermediate :o ενα τουλαχιστον κλικ παρακατω απο τα RX8.

Τα Fischer RX8 advanced to expert? Από πότε; Είχα μείνει με την εντύπωση ότι είναι ένα intermediate ski που βοήθησε πολλά παιδιά από τον σύλλογο να ανέβουν επίπεδο. :)

Επίσης, έχω την αμυδρή εντύπωση ότι το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό, Μάκη, αλλά το Έμενταλ δεν με βοηθάει γμτ... :)

Make Parnassos Great Again!

Τα Fischer RX8 advanced to expert? Από πότε; Είχα μείνει με την εντύπωση ότι είναι ένα intermediate ski που βοήθησε πολλά παιδιά από τον σύλλογο να ανέβουν επίπεδο. :)

Επίσης, έχω την αμυδρή εντύπωση ότι το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό, Μάκη, αλλά το Έμενταλ δεν με βοηθάει γμτ... :)

Απο τοτε που το level 6-9 επαψε να ειναι intermediate :o Τοσο τα εδινε η Fischer...

Καλημέρα, τελικά να τα χτυπήσω τα πεδιλάκια να μην τα χάσω ή θα βρώ κάτι καλύτερο?

Είναι κάτι καλό για την περίπτωσή μου?

Τη σκληρότητα πως τη μετράμε στα πέδιλα?

Και έ[ειτα το κρίσιμο ερώτημα:

Είμαι ~1,78 και προς το παρον 90-ψιλά κιλά. Τί μήκος τα παίρνω, 1,62 ή 1,70? Μόνο αυτά δείχνει να έχει.

Edited by panchristo

μάλλον 1.70 αφού και τα κιλά είναι τσιμπημένα :) , αλλά ας πουν καλύτερα οι ειδικοί

"Ski good or eat wood"... The White Grizzly mantra

Ακομα δεν τα πηρες; ;):lol:

Εγω ειμαι 1,76 και τα σκι μου ειναι 1,65 και 1,64. Πλεον τα σκι δεν τα παιρνουμε μακρυτερα γιατι ειμαστε ...ευτραφεις... :) Ειναι η επιροη του m που λεγαμε παραπανω... Διαλεγεις τη σκληροτητα αναλογα με το τι μοντελο σκι παιρνεις (beginner/intermediate/advanced). To μηκος πρεπει να συναδει με το σωματοτυπο (υψος δηλαδη...). Για να καταλαβεις, πες οτι εισαι 1,55 με αναταση... Αμα διαλεξεις σκι 1,85... ε... μην περιμενεις να ειναι και πολυ μαντζεβελα... :) (Εχω σκι cross-country 2,15... σου βγαινουν οι γοφοι οταν κανεις ψαροκοκκαλο... :o ).

Ων αρχαριος, γνωμη μου ειναι να διαλεξεις το μαντζεβελο 1,62, θα μπερδευεις που θα μπερδευεις τα μπουτια σου, θελεις να το κανεις χειροτερο με μακρυτερα σκι?

Παντως και τα 1,70 να παρεις, δεν ειναι και καμμια καταστροφη... (αν...τους τελειωσαν να πουμε τα 1,62 στα 102€ :P ).

Καλα ψωνια!

Φιλικα

ΜακηςΜ

τα συγκεκριμένα σκι ( εγώ προσωπικά δεν τα προτείνω ) θα σου έλεγα να τα πάρεις 1.70 διότι είναι μαλακά . σε ένα σκληρό σκι το συζητάμε και το 165 ανάλογα και με τη χρήση του σκι

τα συγκεκριμένα σκι ( εγώ προσωπικά δεν τα προτείνω ) θα σου έλεγα να τα πάρεις 1.70 διότι είναι μαλακά . σε ένα σκληρό σκι το συζητάμε και το 165 ανάλογα και με τη χρήση του σκι

Η επιστημη εμιλησε!! :) 1,70 λοιπον!

Πανο, εαν δεν γνωριζεις, ο mammut (και κατα κοσμον Δημητρης) ειναι ο ιδιοκτητης του ski shop (στα μπανερακια της πρωτης σελιδας) και εχει Rossignol και τα ξερει καλυτερα απο τον καθενα μας. Οποτε, αρχηγου παροντος πασα αρχη παυσατω... :)

Φιλικα

ΜακηςΜ

Η επιστημη εμιλησε!! :o 1,70 λοιπον!

Πανο, εαν δεν γνωριζεις, ο mammut (και κατα κοσμον Δημητρης) ειναι ο ιδιοκτητης του ski shop (στα μπανερακια της πρωτης σελιδας) και εχει Rossignol και τα ξερει καλυτερα απο τον καθενα μας. Οποτε, αρχηγου παροντος πασα αρχη παυσατω... :P

Φιλικα

ΜακηςΜ

Α, οκ, κι εγώ κάτι τέτοιο σκεφτόμουν. (ως προς το μήκος, γιατί κατά τα άλλα δεν νομίζω ότι θα μου νοικιάζουν καλύτερα με 10€)

Μόλις είδα και κάτι προσφορές στο SkiBill αλλά είναι για μεταχειρισμένα πέδιλα. Θα συμβούλευε κανείς στην ίδια τιμή να πάρω κάτι μεταχειρισμένο και ίσως καλύτερο? Για ρίξτε μια ματιά εδώ και προτείνετε ιδέες . (αν τα βάλετε και σε προτεραιότητα ακόμα καλύτερα :) )

Αν και θα πρέπει να μου πείτε και πως να τα διαλέξω καθ' ότι είναι μεταχειρισμένα.

1) Atomic Izor 3:1 159cm+ Δέστρα Atomic 129.00

2) Atomic Izor 9:7 159cm+ Δέστρα Atomic 149.00

3) Open 300 162cm+ Δέστρα Axium Rossignol 99.00

4) Open 300 170cm+ Δέστρα Axium Rossignol 99.00

5) ROSSIGNOL BANDIT B3 2007 168cm ΜΕ ΔΕΣΤΡΑ ROSSIGNOL 150.00

6) Salomon Teneighty Foil 174cm+ Δέστρα Salomon 119.00

7) Scratch Bc 182cm+ Δέστρα Axium Rossignol 129.00

:) Streetracer 8 Salomon 165cm+ Δέστρα Salomon 119.00

9) Streetracer 8 Salomon 175cm+ Δέστρα Salomon 119.00

10) Volkl Supersport 6 Star 175cm+ Δέστρα Marker 139.00

11) X-Fight 5 162cm+ Δέστρα Axium Rossignol 99.00

12) Zenith Z3 162cm+ Δέστρα Axium Rossignol 139.00