Giannis90 2,282 Report post Posted March 1, 2011 Quote BASI Level 3 Alpine Ski Instructor (partly qualified). Share this post Link to post Share on other sites
Jdrim 0 Report post Posted March 1, 2011 TELEIO !!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,408 Report post Posted March 2, 2011 Ζημιά βραδιάτικα... Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
Giannis90 2,282 Report post Posted March 2, 2011 Να΄σαι καλά, ευχαριστώ. ps: Στην ενότητα χιονοδρομικά κέντρα εξωτερικού, στο πολυσέλιδο θέμα που αφορά το Bansko έχω ανεβάσει και εκεί μερικές ακόμη προς τις τελευταίες σελίδες.(Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να δει και άλλες.) Quote BASI Level 3 Alpine Ski Instructor (partly qualified). Share this post Link to post Share on other sites
Santana 0 Report post Posted March 6, 2011 (edited) Καλησπερα παιδια. Αληθευει οτι αυτο το σκ θα εχει παγκοσμοιο πρωταθλημα? Και αν ναι θα ειναι ευκολη η χιονοδρομια για τους μη συμμετεχοντες στουσ αγωνες?Φιλικα παντα Καλαλος ...ημουν πανω 26-27 / 2 οταν ειχε το παγκοσμιο πρωταθλημα.........μεσα στην γονδολα πετυχαινα πολυ συχνα ρωσιδες καλονες οι οποιες ανηκαν στο staff των εταιρειων-χορηγων ..........το θεμα ειναι οτι η εκδρομη με λεωφορειο δεν αξιζει πια για εναν Αθηναιο......μιλαμε για τρελλη ταλαιπωρια.........ο οδηγος σταματησε 20 φορες σε διαφορα σημεια με αποτελεσμα να φτασουμε εκει τελικα 11¨00.......μας ειπαν οτι το check in θα γινεται μετα τις 1200 οποτε ημουν την Παρασκευη πανω στο βουνο στις 1300.......την Κυριακη την ημερα της επιστροφης , ειχε check out 1200 οποτε επρεπε να φυγεις απο το χιονοδρομικο 1100..............αρα 2 μερες συνολικα στο χιονοδρομικο και 30 ωρες στο λεωφορειο........δεν ηταν ετσι παλιοτερα.........το 2008 , το λεωφορειο ξεκιναγε απο το Καλλιμαρμαρο στις 2000 και φευγαμε απο το Μπανσκο στις 1400....... Edited March 6, 2011 by Santana Quote Have a nice day.... Share this post Link to post Share on other sites
JiKL 36 Report post Posted March 6, 2011 Φιλε Santana, Eπειδη και εμεις το ψαχνουμε και η καταργηση του τραινου εκανε τα πραγματα πολυ δυσκολα με ποιας εταιρειας τα λεωφορεια φυγατε απο αθηνα?? τι ωρα ειχε αναχωρηση απο αθηνα ωστε να φτασετε 11 την παρασκευη??? Quote Share this post Link to post Share on other sites
annie 222 Report post Posted March 9, 2011 Ήμουν στο Bansko 5-7/3 ! Οι περισσότεροι στο Bansko αυτές τις μέρες ήταν Έλληνες, και είχε και αρκετούς Άγγλους. Λοιπον... Σάββατο απόγευμα πήρα την κάρτα για τα λίφτ για την Κυριακή, μιας και για να βγάλεις κάρτα για την επόμενη μέρα πρέπει να πας στα ταμεία μετά τις 4. Είδα ανακοίνωση που λέει ότι Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο τα εκδοτήρια είναι ανοιχτά μέχρι τις 23.00. Δεν το ήξερα πιο πριν και περιμέναμε λίγη ώρα στην ουρά για να βγάλουμε τις κάρτες. Κυριακή πρωί πήγαμε κατά τις 8.30 για να παρουμε την γόνδολα και είχε πάρα πολλή ουρά, και με την γόνδολα φτάσαμε πάνω στις 10!Στα εκδοτήρια δεν είχε κόσμο. Από εκεί και μετά, είχε πάρα πολύ κόσμο στο ΧΚ αλλά με τέτοια έκταση και τόσα λιφτ και τόσο γρήγορα καρεκλάκια όλοι μοιράζονταν στις πίστες όποτε δεν είχε καθόλου ουρά στα λιφτ. Με το που πήγαινες ανέβες κατευθείαν! Όσον αφορά τις πίστες: Η πρώτη που κατεβήκαμε ήταν η 11 η οποία με απογοήτευεσε (μιας και νόμιζα ότι οι περισσότερες πίστες θα είναι έτσι..).. Μιλάω για την ποιοτητα του χιονιού. Απ'ότι μάθαμε από κάτι έλληνες, το Σάββατο είχε πολλή ζέστη και ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες και το χιονι είχε γίνει σούπα. Οπότε εμείς βρήκαμε μια παγωμένη σούπα και δεν ξέρω πως αλλιώς να το χαρακτηρισω... Στα ίδια πλαίσια ήταν και η 10.. Η 12 ήταν κλείστη αλλά κάποιοι πήγαιναν, τους είδαμε απο το καρεκλάκι. Μετα δοκιμάσαμε την 5 η οποία δεν είχε καμία σχέση με τις άλλες δυο. Πολύ ομαλή πίστα και είχε πολύ ωραίο χιόνι αν και αργότερα άρχισε να μαζεύει αρκετό κόσμο και να εμφανίζει σε κανα δυο λίγο πιο απότομα κομμάτια που είχε πέτρες, αλλά μπορούσες να τις αποφύγεις. Αργότερα πήγαμε στην 4, η οποία μας άρεσε πιο πολύ απ'όλες. Είναι κόκκινη , πολύ ωραία πίστα και είχε τέλειο χιόνι και όχι πολύ κόσμο! Και συνεχίσαμε στην 4 τις υπόλοιπες ώρες που είμασταν εκεί γιατί μάθαμε από πολλούς ότι οι υπόλοιπες κόκκινες είχαν πάγο. Τέλος, κατεβήκαμε στο χωριό με την πίστα 1 που καταλήγει στο Bansko, η οποία για μένα ήταν άθλια και κουραστική! Δεν λέω πολύ ωραία διαδρομή με τα δεντρακια, τα ποταμάκια, τις γεφυρούλες κλπ, αλλά το χιόνι ήταν μόνο τεχνητό, στην πίστα ήταν κυριώς αρχάριοι με τζιν κλπ που μόλις εμφανιζόταν μια λίγο πιο απότομη κλίση (σιγα τα απότομα που έχει δηλαδή) βγάζανε τα σκι στη μέση της πίστας και ανεβαίναν προς τα πίσω με τα πόδια!Για μένα με την σανίδα ήταν πολύ κουραστική διαδρομή μιας και στην περισσότερη πίστα ίσα ίσα τσουλούσα και σε πολλά κομμάτια ηθελε "κουπί" με μπατόν! Ο καιρός την Κυριακή ήταν άλλοτε με ήλιο και άλλοτε με ομίχλη. Η ομίχλη επίκρατουσε κυρίως ψηλά, αλλά σε ανεκτά επίπεδα. Αν και κάποιες στιγμές βλέπαμε να πέφτει ψηλα ένα πολύ ψιλό χιονάκι ανεβαίνοντας με το λιφτ Todorka (είναι πολύ αργό σε σχέση με τα άλλα...). Κυριακή 15.55 ήμασταν μπροστά στα εκδοτήρια για να βγάλουμε κάρτα για την Δευτέρα (μιας και δεν βγάλαμε 2ήμερη) και μόλις άνοιξαν ήμασταν από τους πρώτους και τελειώσαμε σε 1 λεπτό, και από πίσω σχηματίστηκε σε δευτερόλεπτα ουρά! Δευτέρα φτάσαμε 8.55 για να πάρουμε την γόνδολα και είδαμε ότι είχε πάρα πολλή ουρά στα εκδοτήρια και λιιίγο λιγότερη ουρά για την γόνδολα απ'ότι την Κυριακή αλλά προχωρούσε πολύ γρήγορα απ'ότι την Κυριακή. Στο ΧΚ αρκετός κόσμος πάλι πήγαμε στις ίδιες πίστες με την Κυριακή και όλες ήταν παγοδρόμια! Όπου υπήρχε απότομο κομμάτι είχαν βγει πολλές πέτρες, είχαν σχηματιστεί "πέτρες" από κομμάτια πάγου-χιονιού και βουναλάκια παγωμένα σε όλο το μήκος των πιστών.. Χαμός από κόσμο γίνοταν στην 6 στην οποία δεν πήγαμε αλλά φαινόταν από εκεί που τελείωνε η 4 και 5 και πάρα πολύς κόσμος στο τελικό κομμάτι της 4 που είναι μια ευθεία και καταλήγουν εκεί η 4 η 5 και η 6 και φτάνουν στο ένα σαλέ και στο λιφτ Todorka. Γενικά από την γόνδολα και πάνω χιόνιζε πολύ ελαφρα αλλά κάποια στιγμή κατά τις 11 αν θυμάμαι καλά ξεκίνησε να χιονίζει πολύ έντονα, έριχνε πατσαβούρια, έβγαλε πολλή ομίχλη και κατα τη 1 απ'ότι ακούσαμε θα έκλειναν μάλλον τις πίστες από την κακοκαιρία και άρχισαν όλοι να κατεβαίνουν γρήγορα προς τα σαλέ και στο πρώτο κομμάτι της πίστας 1 που ενώνει τα δυο σαλέ έγινε πανικός!!!Confused Όταν άρχισε να χινίζει πολύ είμασταν στο λιφτ Todorka και φτάνοντας στην κορυφή είχε παγωνιά, δεν έβλεπες τίποτα από το χιόνι και την ομίχλη και απ'ότι είδαμε στις οθόνες τους είχε γύρω στους -20!! Γενικά Δευτέρα δεν άξιζε καθόλου... Μετά επιστρέψαμε στο Bansko μιας κι έπρεπε να ξεκίνησουμε για Θεσ/νίκη κάποια στιγμή και δεν ξέρω αν έκλεισαν ή όχι τελικά τις πίστες. Στο δρόμο για Θεσ/νίκη από το Bansko καθόλου χιόνι μέχρι το σημείο που περνάς Λευκώνα-Σέρρες και αρχίσαμε να βλέπουμε χιόνι στο δρόμο, εκεί που είναι οι μαζεμένες στροφές. Ακριβώς εκεί που σταματάνε οι στροφές και για μεγάλο κομμάτι μέχρι και κάποια χλμ πριν τον Λαγκαδα είχε χιόνι-πάγο στο δρόμο κολλήσαμε για κάνα 2ώρο και πηγαίναμε σημειωτόν επείδη κάποιοι "έξυπνοι" δεν είχαν αλυσίδες.. Όσον αφορά την διαμονή, μείναμε στο Four Leaf Clover με 58 ευρώ το δίκλινο, τα 2 άτομα, για 2 διανυκετερεύσεις!! Τζάμπα, δηλαδή 29 ευρώ το άτομο οι 2 διανυκτερεύσεις! Απλώς το κλείσαμε γύρω στον 1 μήνα πριν. Το δωμάτιο πολύ καθαρό με καινούρια έπιπλα, είχε και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, με ηλεκτρική κουζίνα, φουρνο μικροκυμάτων,ψυγείο, βραστήρα, σκεύη κλπ. Στο δωμάτιο που έμεναν οι φίλοι μας δεν είχε φούρνο μικροκυμάτων, είχε όμως πλυντήριο ρούχων!!! Απο αυτά βέβαια δεν χρησιμοποιήσαμε τίποτα! Μεσα στην τιμή ήταν και η θερμαινόμενη πισίνα, η σάουνα και το τζακούζι που είχε. Επίσης μέσα στην τιμή ήταν και το πρωινό,το οποίο είχε αρκετή ποικιλία και είχε δωρεάν πάρκινγκ μέσα στο ξενοδοχείο και δωρεάν λεωφορειάκι για τα lift. Το προσωπικό ευγενικότατο! Το μόνο μειον ήταν η απόσταστη του η οποία στο site ελεγε 650m απο την γονδολα αλλά στην πραγματικότητα ήταν 1300(την μετρήσαμε με το αμάξι). Αλλά είναι ένα 10λεπτο περπάτημα από το κέντρο και από τα λιφτ(χωρίς εξοπλισμό). Εμείς πηγαίναμε με το αμάξι στην γόνδολα. Αυτά απο μένα! Θα βάλω και μερικές φωτογραφίες.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
annie 222 Report post Posted March 9, 2011 6/3/2011 Θέα ανεβαίνοντας με το Banderitza Στην κορυφή Εδώ που καταλήγει το Banderitza2 (στο βάθος φαίνεται η ομίχλη) To λιφ του Plato To lift Mosta με πολύ ομίχλη εκείνη την ώρα.. Το τελειωμα της 4,5,και η 6 δεξιά Το τελειώμα της 5 (νομίζω) H 4 Στο βάθος φαίνεται η 4 (αυτή που έχει κάτι "καμπύλες"!) και αριστερά της η 5 και το λιφτο που φαίνεται είναι το Todorka. 7/3/2011 Περίπου οταν άρχισε να χιόνιζει 10.15 Στο βάθος με ομίχλη η 4, 10.44 Όταν άρχισε το πολύ το χιόνι Quote Share this post Link to post Share on other sites
BlackSmith 129 Report post Posted March 15, 2011 Καλησπέρα σε όλους. Αυτό το ΣΚ ήμουν και γω με την αρραβωνιαστικιά μου Μπάνσκο για ακόμη μία φορά. Μαζί μας και αρκετές 100άδες Έλληνες, στο parking μπροστά στο λιφτ τα μισά αυτοκίνητα είχαν Ελληνικές πινακίδες... Ο καιρός ήταν φανταστικός. Μου το έλεγαν και δεν το πίστευα. Με τίποτα δεν περίμενα να έχει τόση ζέστη στο βουνό... Οι πίστες το πρωί ήταν πάρα πολύ καλές αλλά μέχρι τις 11-12 το πολύ. Μετά βγαίναν τα χώματα και οι πέτρες, ιδίως στις μεγάλες κλίσεις. Στα χαμηλά και στα επίπεδα σημεία έχει πάρα πολύ χιόνι. Φυσικά μετά τις 1-2 είναι σαν να κάνεις θαλλάσιο σκί, ιδίως κοντά στα σαλέ που μαζεύει και πολύ κόσμο. Γενικά σε όλες τις πίστες ίσχυε το ίδιο. Στα ψυλά ωραίο χιόνι, στις σκιές παγωμένο ελαφρός και όσο κατέβαινες γινόταν λίγο σουπίτσα Το Σάββατο αποφασίσαμε να ανέβουμε τέρμα πάνω στη Todorka. Έφαγα μπόλικο χιόνι, με τις χούφτες, μιας και το επίπεδο μου στο σκι δεν είναι ούτε για πλάκα για το Plato... Απο κει και πέρα όμως στη Shiligarnik τα πήγα πολύ καλά, έπεσα λιγότερες φορές Απο κεί και κάτω τα πάω εξαιρετικά Είναι και πολύ εύκολα τα πράγματα. Οπότε Κυριακή (8:40 ήμασταν πάνω) και με διαφορετικά σκι που νοίκιασα απο το μαγαζί της Fisher τα πήγα πολύ ικανοποιητικά για μένα. (το Σάββατο είπα να πάω στον Τσακίρη που είναι και Έλληνας.... αλλά όπου Έλληνας=γύφτος οπότε καλά κάνουν οσοι βοριοελλαδήτες πάνε και δίνουν τα λεφτά τους στο Μπάνσκο. Λυπάμαι πολύ που το πιστεύω αυτό...) Κάναμε 4-5 διαφορετικές κατεβασιές στη Shiligarnik και μία μέχρι κάτω στο χωριό. Στις 12 φύγαμε απο το βουνό, αφού είχαν αρχίσει να βγαίνουν οι πέτρες και το χώμα πάλι και στις 3 είμασταν πίσω... Μείναμε στο Evergreen που είναι λίγο πιο πάνω απο το λιφτ. Ωραίο, μεγάλο δωμάτιο με δύο χώρους (υπνοδωμάτιο και σαλοκουζίνα), πεντακάθαρο και ολοκαίνουριο. Το μόνο κακό είναι οτι έχει μόνο κάτι θερμαντικά σώματα ρεύματος οπότε δεν ξέρω τι θα γίνεται οταν θα έχει πραγματικά κρύο. Για τις συνθήκες αυτού του ΣΚ μας κάλυψαν. Δύο φωτογραφίες. Η μία στη κορυφή και η άλλη στη βαση του plato. Το χαμογελο είναι επειδη η φοτο ειναι Κυριακάτικη. Το Σάββατο απο την υπερπροσπάθεια να κατέβω μου είχε κοπεί το γέλιο. Συγνώμη αν κούρασε κάποιους το μεγάλο ποστ. Και πάλι έγραψα όσο λιγότερα μπορούσα Quote Share this post Link to post Share on other sites
JiKL 36 Report post Posted March 15, 2011 Ο Τσακιρης θεωρειται καλος η οχι????? Quote Share this post Link to post Share on other sites
BlackSmith 129 Report post Posted March 15, 2011 Η γνώμη μου (του αρχάριου) λέει όχι... Δεν είναι καθόλου καλός. Πάνε καλύτερα στο μαγαζί της Fisher. Ένα στενό πιο πάνω, πιο κοντά στο λιφτ. Όλοι ίδιες τιμές έχουν.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ράνια 616 Report post Posted March 15, 2011 Eυχαριστούμε για το report. Μας αρέσουν τα μεγάλα ποστ! Quote Share this post Link to post Share on other sites
7ψυχος_gtsap 1,066 Report post Posted March 22, 2011 Αφού έριξα όσο διάβσμα άντεξαν τα μάτια μου (με βοηθητικά μέσα βεβαίως) μου έμειναν 3 ερωτήσεις-απορίες: 1) πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση πιστωτικής κάρτας ? Με ενδιαφέρει κυρίως να μάθω αν δέχονται πιστωτική τα βενζινάδικα και το χιονοδρομικό για τα lift passes. 2) Είναι δυνατόν να παρκάρει κάποιος στο τέρμα της γόνδολας (όχι στον εδιάμεσο σταθμό της γόνδολας) ώστε να αποφύγει την ουρά στο ανέβασμα/κατέβασμα ? 3) Αν ΝΑι στο 2), το πάρκιν είναι κοντά στα lift? Φιλικά gtsap Quote Όλα τα βουνά είναι καλά. Όλοι οι skier είναι καλοί. Μόνο μερικοί άτυχοι στη ζωή άνθρωποι υπάρχουν. Share this post Link to post Share on other sites
BlackSmith 129 Report post Posted March 22, 2011 (edited) 1) Για τα βενζινάδικα δεν ξέρω γιατί πλήρωσα μετρητά (λέβα) αλλά στα λιφτ δέχονται σίγουρα, είδα άτομο μπροστά απο μένα να πληρώνει με πιστωτική (εγώ δεν χρησημοποίησα). 2) Parking δεν υπάρχει κοντά στον ενδιάμεσο σταθμό (chalin valog) αλλά υπάρχει κοντά στα δύο μεγάλα σαλέ (Shiligarnika & Bunderishka polyana) Στο πρώτο είσαι μακριά απο τη γόνδολα (και καμιά 100 μέτρα πιο ψηλά) αλλά νομίζω οτι ο δρόμος πρώτα περνάει απο κει. Στο δεύτερο είσαι ακριβώς εκεί που καταλήγει η γόνδολα. Δες κάποιο χάρτη του χιονοδρομικού και θα καταλάβεις. Εγώ το αυτοκίνητό μου δεν τo πήγα ποτέ πάνω και αν θα πας τώρα που έχει ελλάχιστο κόσμο δεν χρειάζεται... Καλύτερα πάνε με τα λεωφοριάκια που ξεκινάνε απο τη βάση της γόνδολας(free), αν και ξαναλέω οτι δεν θα έχει ουρά... Edited March 22, 2011 by BlackSmith Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantoniou 333 Report post Posted March 23, 2011 Εχετε ακουσει οτι θα κλεισουν 3/4, αν και εχουν χιονι, λογω ελλειψης κοσμου; Quote Life consists of only two things: skiing and waiting to go skiing. Share this post Link to post Share on other sites
itiotis 779 Report post Posted March 25, 2011 (edited) Η γνώμη μου (του αρχάριου) λέει όχι... Δεν είναι καθόλου καλός. Πάνε καλύτερα στο μαγαζί της Fisher. Ένα στενό πιο πάνω, πιο κοντά στο λιφτ. Όλοι ίδιες τιμές έχουν.... Συμφωνω για το κατάστημα της Fisher από την περσινή μου εμπειρία σε δύο επισκέψεις (Xmas και Φλεβάρη). Καλός ο εξοπλισμός των 15€ (δηλ. εξοπλισμός για μέχρι μέσους χρήστες), αν και φάγαμε μία μέρα γκρίνια που καθυστερήσαμε να τον επιστρέψουμε κάνα 20-30 λεπτο (εντάξει δίκιο είχαν, εργαζόμενοι είναι) Επίσης δέχονταν και euros, γλίτωνες κάτι ψιλά από το να τους πλήρωνες 30 λεβα. Γεια χαρά Edited March 25, 2011 by itiotis Quote Ο μόνος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις... Αν και όταν κάνεις σχέδια μπορεί Κάποιος να χαμογελά, εσύ κάνε τα... Share this post Link to post Share on other sites
flocon 675 Report post Posted March 31, 2011 Από το site του Μπανσκο: 3rd of April - the last day of season 2010/2011 Thank you and we will see you again in the new winter season. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dim 4,703 Report post Posted March 31, 2011 Όντως, κλείνουν 3/4, επειδή το χιόνι είναι πλέον πολύ υγρό και επιίνδυνο - από επικοινωνία με φίλο βούλγαρο που έχει σχολή επάνω. Σε σχόλιο μου, πως πλέον έχουν γίνει αρκετά ακριβοι, ειδικά σε φαγητό και κάποια ξενοδοχεία, μου είπε πως μπορεί φέτος τη χρονιά τους, να την έσωσαν οι Ρουμάνοι και οι Ρώσσοι, αλλά από του χρόνου προσανατολίζονται να μειώσουν πολύ τις τιμές, ειδικά για τους Έλληνες, αφού τη φήμη του ΧΚ, τη χρωστούν σε εμάς και ο ανταγωνισμός σε θέματ ατιμών από Άλπεις, Κοπαόνικ και Σλοβενίοα είναι πλεόν μεγάλος. Αυτά λοιπόν, άντε και του χρόνου!!!! Quote carpe diem Share this post Link to post Share on other sites
Turms 2,694 Report post Posted March 31, 2011 εγω δεν το πιστευω...βαλκανιοι ειναι... Quote Snow is on my D.N.A. Share this post Link to post Share on other sites
kantoniou 333 Report post Posted April 6, 2011 Πηγαμε για πρωτη φορα Μπανσκο, 9 ατομα παρεα (τα 4 παιδια), απο αρχαριοι μεχρι μετριοι σκιερ. Ηταν οι 2 τελευταιες μερες λειτουργιας του ΧΚ. Χιονι ειχε μπολικο, απλα το πρωι ηταν παγωμενο και το μεσημερι σουπα, οπως ειναι και λογικο. Λιγο αδικαιολογητο το κλεισιμο του ΧΚ απο τις 3/4. Καποιες πιστες ηταν κλειστες, αλλα οι περισσοτερες ηταν ΟΚ. Κοσμο δεν ειχε καθολου. Μου αρεσε πολυ το χιονοδρομικο, μεγαλο πεδιο, ποικιλια στις πιστες, τρομερα λιφτ. Δεν εχω αλλη εμπειρια απο εξωτερικο, αλλα η συγκριση με την Ελλαδα τουλαχιστον ειναι ανιση. Ηταν λιγο κακες συνθηκες για το επιπεδο της παρεας (τους ζοριζε το παγωμενο χιονι), αλλα εμενα μου αρεσε πολυ. Ξενοδοχεια ειχε πολλα και φτηνα (ολα αδεια), μειναμε στο Martin Club (3 *), που το κλεισαμε μεσω booking.com λογω των πολυ καλων αξιολογησεων, που πραγματι επιβεβαιωθηκαν. Για φαγητο δοκιμασαμε το Victoria (μεγαλη ποικιλια στο μενου, πολυ καλες τιμες, αριστο σερβις), το La Skara (εκει που ψηνεις μονος σου σε καρβουνα στο τραπεζι σου, καλο αλλα λιγο ακριβο) και μια παραδοσιακη βουλγαρικη ταβερνα που δεν μας αρεσε. Γενικα περασαμε πολυ ωραια, το μερος αξιζει απο Θεσσαλονικη για ΣΚ-τριημερα και πιστευω 1-2 φορες το χρονο θα το τιμαμε. Quote Life consists of only two things: skiing and waiting to go skiing. Share this post Link to post Share on other sites
7ψυχος_gtsap 1,066 Report post Posted April 13, 2011 Έστω και καθυστερημένα, ας γράψω μερικά πράγματα από την επίσκεψή μου (οικογενειακώς) στο Bansko το τριήμερο της 25ης Μαρτίου. Ο καιρός ήταν λίγο πιο ζεστός απ' ότι στην Ελλάδα Μιλάμε για θερμοκρασίες 16-17 βαθμούς στο χωριό στα 950μ υψόμετρο. Στα 1650 (τέρμα της γόνδολας) η Τ έφτανε 12 βαθμούς το μεσημέρι. Κατά συνέπεια, οι πίστες ήταν σούπα από νωρίς. Ακόμα και το Plato (2300-2600 υψόμετρο) ήταν και αυτό σούπα λόγω του ΒΑ προσανατολισμού του. Ευτυχώς εξαίρεση αποτελούσαν οι πίστες 2 και 4 κάτω από το lift Banderitza 2 οι οποίες ήταν SUPERRRR όλη μέρα. Ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ποιότητα του χιονιού εκεί ήταν εξαιρετική και αυτό οφειλόταν αποκλειστικά στον βορινό προσανατολισμό αυτού του τμήματος του βουνού. Το βορινό αυτό κομμάτι δεν έχει καθόλου εκτός (είναι στην ουσία μια απέραντη πίστα). Χαμηλότερα στα δέντρα το εκτός έχει ενδιαφέρον αλλά με κατάλληλες συνθήκες. Η (προς τα κάτω) συνέχεια του Banderitza 2 είναι το lift Banderitza 1 που ξεκινάει από το τέρμα της γόνδολας (φτάνει μέχρι την αφετηρία του Banderitza 2 στα 2200 περίπου) και εξυπηρετεί την μοναδική μαυρο-κόκκινη πίστα με το όνομα Tomba (αριθμός 9 στον χάρτη). Η πίστα αυτή ήθελε τεχνική και θάρρος το πρωί αλλά μετά τις 12 ήταν η απόλυτη καρβοπίστα για όλο τον κόσμο. Ο κόσμος ήταν ελάχιστος (μια φορά μόνο περίμενα γύρω στα 10 δευτερόλεπτα ). Ειδικά την Κυριακή 27-3-11 που είχε αλλάξει και η ώρα (και χάθηκε μια ώρα ύπνος), ήμουν ΕΝΤΕΛΩΣ μόνος μου στην Banderitza 2 μέχρι περίπου τις 10:00. Ανεβαίνοντας με την καρέκλα έβλεπα τις γραμμές μου στο κοτλέ. Μόλις την 4η φορά που την κατέβαινα είδα σκιέρ πάνω στο καρεκλάκι. Η έλλειψη κόσμου συνέβαλε στο να διατηρούνται οι πίστες σε εξαιρετική κατάσταση όλη μέρα. Αυτό που με τρομάζει είναι το τι θα γίνεται πάνω στις πίστες όταν (εάν) όλα αυτά τα συγκροτήματα που είδα εγώ κλειστά ή μισοάδεια είναι γεμάτα με σκιέρ. Τα τρακαρίσματα στις πίστες θα πρέπει να μετριούνται με αριθμό ανά λεπτό (xx /min) Αν δεν ήταν η αργία της Παρασκευής 25-3 στην Ελλάδα τότε το Bansko θα ήταν μάλλον έρημο. Περιττό βέβαια να πω ότι όπου και να πήγαινες έβλεπες μόνο Έλληνες και άκουγες μόνο ελληνικά. Ακόμα και στο La Skara (εστιατόριο που ψήνεις μόνος σου στην μέση του τραπεζιού σου τα κρεατικά στα κάρβουνα) μας μίλαγαν τα γκαρσόνια ελληνικά. Να αναφέρω ότι το La Skara θεωρείται (και είναι) πολύ ακριβό αλλά εγώ στην ΑΘήνα πληρώνω περίπου τα ίδια για να ταίσω την οικογένεια PitsaHut. Πάντως, στο La Skara με κρασιά και υπερβολές στην παραγγελία, δεν ξεπεράσαμε τα 18Ε/άτομο άρα το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Και μιας και μιλάμε για οικονομικά στοιχεία, να πω ότι η εκδρομή στοίχισε 900Ε για 3 διανυκτερεύσεις (σε ξχείο με όλα τα καλούδια, πισίνες, σάουνες, ... the works) και 3 ημέρες σκί για τετραμελή οικογένεια (και La Skara κάθε βράδυ και αφετηρία από την Αθήνα). Σχετικά με το θέμα που είχε αναφερθεί παραπάνω στο νήμα αυτό σχετικά με το ότι το Bansko έχει παρεμφερές κόστος με ένα ταξίδι στις Άλπεις, νομίζω ότι η σύγκριση δεν έχει έννοια, για δύο λόγους: πρώτον στις Άλπεις πας για μία εβδομάδα ενώ στο Bansko δεν έχει καμία απολύτως έννοια να πας για μια εβδομάδα και δεύτερον το Bansko είναι φτηνό, σαφέστατα πιο φτηνό από τις Άλπεις. Για παράδειγμα, το κόστος της εκδρομής μου που ανέφερα παραπάνω αναγόμενο σε μία εβδομάδα ανεβαίνει στα 1400-1500 ευρώ. Θεωρώ ότι με αυτά τα λεφτά είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί εκδρομή 4-μελούς οικογένειας στις Άλπεις με διαμονή σε ξενοδοχείο και φαγητό έξω. Φωτό και video δεν έχει, διότι είμαι στο γραφείο και η cam είναι στο σπίτι. Αργότερα με edit. Κλείνω με μερικές πρακτικές συμβουλές/διαπιστώσεις: 1) Συμφέρει (αν έχεις αυτοκίνητο) να οδηγήσεις μέχρι το τέλος της γόνδολας και να βγάλεις εκεί το skipass. Ακόμα και αν ήδη έχεις skipass, πάλι συμφέρει, διότι παρκάρεις 30-70μ από το λίφτ και ο συνολικός χρόνος ξενοδοχείο-βάση του λιφτ είναι περίπου 20 λεπτά (από την γόνδολα και με μηδέν ουρά θέλεις 15 λεπτά μόνο στο αέρα). Το πάρκινγκ δεν είναι δωρεάν ούτε πάνω ούτω κάτω στην βάση της γόνδολας. 2) Αλλαγή σε λέβα: μόνο σε τράπεζα (π.χ. Alpha) μπορείς να αλλάξεις στην επίσημη ισοτιμία 1.95. Η επόμενη καλύτερη τιμή είναι 1.93 στα σύνορα, αμέσως μόλις μπεις Βουλγαρία δεξιά (εκεί παίρνεις και την κάρτα διοδίων που κολλάς στο τζάμι). Επίσης, με 1.95 αλλάζεις και κάθε φορά που πληρώνεις με πιστωτική κάρτα καθώς και όταν κάνεις ανάληψη λέβα από ATM. Μόνο που σ' αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει χρέωση από την τράπεζα 1-2Ε οπότε για μικροποσά δεν συμφέρει. 3) Τα κάπως μεγάλα βενζινάδικα (ειδικά αυτά που έχουν και mini market) δέχονται πιστωτική και μπορείς στην αναχώρηση να φουλάρεις δίνοντας όλα τα λέβα που σου έχουν μείνει και το υπόλοιπο ποσό με πιστωτική. 4) ΠΟΤΕ δεν δεχόμαστε να μας κάνουν το λογαριασμό σε ευρώ, διότι το κάνουν με όποια ισοτιμία γουστάρουν, κοινώς σε κλέβουν. Αυτό ισχύει και στις πληρωμές με πιστωτική, πληρώνουμε πάντα σε λέβα. 5) Προσοχή στα Ξενοδοχεία, σωστότερα, στους υπαλλήλους των ξενοδοχείων. Είναι συχνό φαινόμενο να "ξεχνάνε" να αφαιρέσουν το ποσό της προκαταβολής. Εκεί που έμεινα εγώ το "ξέχασαν" σε 3 από τους 5 πελάτες που ήταν μπροστά από εμένα στο checkout. 6) Στα σύνορα στον Προμαχώνα δεν έχει καθόλου ουρά αν περάσεις πριν τις 3 το μεσημέρι (ακόμα και αν είναι 3ήμερο). Μετά, και σταδιακά, η κατάσταση γίνεται άσχημη, πολύ άσχημη. 7) Συνάντησα σε 2 σημεία οχήματα της εκεί τροχαίας με εξοπλισμό ελέγχου ταχύτητας (Laser Patrol σε τρίποδα, πρώτη φορά το είδα αυτό) που όμως δεν ασχολούντο εκείνη την στιγμή με την κυκλοφορία. Gatso ή άλλα φωτογραφικά συστήματα δεν είδα ούτε και το σχετικό αρχείο του ΤοΜ-ΤοΜ είχε κάτι. Χρειάζεται πάντως προσοχή διότι όπως με ενημέρωσαν, βαράνε αρκετά δυνατές σφαλιάρες. Ένα παιδί από τις Σέρρες μου είπε ότι του έχουν κόψει πάνω από 15 κλήσεις για ταχύτητα (όλες για μικρή παραβίαση του ορίου) και ως γνήσιος Έλληνας δεν έχει πληρώσει καμία. Ο χρόνος από Αθήνα μου βγήκε 8 ώρες με οδήγηση χωρίς υπερβολές στο τομέα της ταχύτητας. Φιλικά gtsap ΥΓ. Ευχαριστώ τον BlackSmith και όλους όσους έχουν ενημερώσει το νήμα αυτό με πληροφορίες, καθώς και τον mod για την ομαδοποίηση. Quote Όλα τα βουνά είναι καλά. Όλοι οι skier είναι καλοί. Μόνο μερικοί άτυχοι στη ζωή άνθρωποι υπάρχουν. Share this post Link to post Share on other sites
panchristo 6,271 Report post Posted April 13, 2011 Ειδικά την Κυριακή 27-3-11 που είχε αλλάξει και η ώρα (και χάθηκε μια ώρα ύπνος) Αλλά τσούλησες μια ώρα νωρίτερα Ο χρόνος από Αθήνα μου βγήκε 8 ώρες με οδήγηση χωρίς υπερβολές στο τομέα της ταχύτητας. Όπως όταν ανεβαίνουμε ΧΚΠ ας πούμε? Χρήσιμος ο απολογισμός, κρίμα που πάμε για του χρόνου πλέον.... Quote "Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι" Austrian Level 2 Ski Instructor Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,408 Report post Posted April 13, 2011 ΥΓ. Ευχαριστώ τον BlackSmith και όλους όσους έχουν ενημερώσει το νήμα αυτό με πληροφορίες, καθώς και τον mod για την ομαδοποίηση. Γιώργο, εμείς ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας τις πληροφορίες και τις εμπειρίες σου. Ήδη, κάποιες από αυτές τις ενσωμάτωσα στο αρχικό. Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
BlackSmith 129 Report post Posted April 13, 2011 (edited) Απ οτι κατάλαβα πέρασες ωραία. Αυτο είναι το σημαντικό. Τώρα για ατυχήματα δεν ξέρω, απ' οτι θα είδες και συ οι πίστες είναι απίστευτα φαρδυές σε σχέση με τα Ελληνικά ΧΚ. Εγώ δεν έχω δει καμία σύγκρουση, σίγουρα συμβαίνουν. Στις μαύρες και τις κόκκινες δεν πάω, εδώ με το ζόρι παλεύω τις μπλέ εκεί. Αλλά έχω δεί πάρα πολλές φορές το snowmobil να πηγαίνει να μαζέψει κάποιον. Δεν θυμάμαι αν είχα πεί κάτι για τη χρέωση του πάρκινγκ, στο κάτω είναι 10 λέβα για όλη μέρα μέχρι τις 18:00 όμως γιατί μετά κλείνει. Η μαγκιά εκεί είναι οτι το μηχάνημα που πληρώνεις το πάρκινγκ είναι δίπλα στο μηχάνημα που σου επιστρέφει την αξία της κάρτας οπότε εμείς που είμαστε πάντα 2 άτομα όπως τα πέρνουμε τα δίνουμε στο πάρκινγκ Και ξαναλέω οτι ο λόγος που δεν το ανεβάζω πάνω το αυτοκίνητο είναι επειδή φοβάμαι μη μου το κοπανίσει κανένας... Εχω αδυναμία στις λαμαρίνες μου... Όταν έχει χιόνια έχει αρκετό και στο δρόμο και στο πάρκινγκ και το πάρκινγκ δεν είναι ούτε το μισό, δεν το ανοίγουν... Η αντίστοιχη εκδρομή απο θεσσαλονίκη σε μας κόστισε περίπου 300 ευρώ (για 3 μέρες 2 άτομα) χωρίς τις βενζίνες, περίπου 100 ευρώ για μένα. Αλλά τη βενζίνη εκεί με 1,2 νιώθεις οτι σου τη χαρίζουν.... Και μαξιμουμ διάρκεια ταξιδιού 3 ώρες (το έκανα και 2μιση αλλά οδηγούσα σαν Βούλγαρος, χωρίς μέλlον δηλ.) Επίσης για το συνάλαγμα έχεις απόλυτο δίκιο και γω κάνω μόλις περάσω τα σύνορα δεξιά. Τέλος για τη τροχαία συνήθως σε ενημερώνουν εγκαίρως οι απέναντι οπότε κατά 90% την γλυτώνεις. Βέβαια 9 στις 10 οι ατυνομικοί απλά την έχουν πέσει μέσα στο περιπολικό στην άκρη του δρόμου. Είναι γείτονες τα αλάνια, χαλαροί Edited April 13, 2011 by BlackSmith Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantoniou 333 Report post Posted April 14, 2011 (edited) Έστω και καθυστερημένα, ας γράψω μερικά πράγματα από την επίσκεψή μου (οικογενειακώς) στο Bansko το τριήμερο της 25ης Μαρτίου. Παρα πολυ σωστες οι διαπιστωσεις και οι συμβουλες. Ευχαριστουμε. Αν μου επιτρεπεις, σχολιαζω-συμπληρωνω μερικα σημεια παρακατω: 1) Συμφέρει (αν έχεις αυτοκίνητο) να οδηγήσεις μέχρι το τέλος της γόνδολας και να βγάλεις εκεί το skipass. Ακόμα και αν ήδη έχεις skipass, πάλι συμφέρει, διότι παρκάρεις 30-70μ από το λίφτ και ο συνολικός χρόνος ξενοδοχείο-βάση του λιφτ είναι περίπου 20 λεπτά (από την γόνδολα και με μηδέν ουρά θέλεις 15 λεπτά μόνο στο αέρα). Το πάρκινγκ δεν είναι δωρεάν ούτε πάνω ούτω κάτω στην βάση της γόνδολας. Πιστευω σε περιοδο αιχμης δεν θα βρισκεις να παρκαρεις εκει. Επισης, αν πας με το λεωφορειακι του ξενοδοχειου μεχρι τη γονδολα, δεν χρεωνεσαι τιποτα, ουτε ανησυχεις για το αυτοκινητο. Υπαρχουν και λεωφορεια, που σε ανεβαζουν απο τη βαση στην κορυφη της γονδολας, δωρεαν, οπως μας ειπανε. Τέλος, ο καθαρός χρόνος μεσα στη γόνδολα, όταν ανεβήκαμε εμείς, ήταν περίπου 25'. 4) ΠΟΤΕ δεν δεχόμαστε να μας κάνουν το λογαριασμό σε ευρώ, διότι το κάνουν με όποια ισοτιμία γουστάρουν, κοινώς σε κλέβουν. Αυτό ισχύει και στις πληρωμές με πιστωτική, πληρώνουμε πάντα σε λέβα. Μόνη εξαίρεση το ξενοδοχείο, αν έχεις κλείσει τιμή σε ευρώ (πχ. μέσω booking.com, όπως έκανα εγώ). Εκεί κερδίζεις πληρώνοντας σε ευρώ (αν τα δέχεται το ξενοδοχείο), ακριβώς, όπως γράφεις, γιατί δεν έχεις μετατροπές. 7) Συνάντησα σε 2 σημεία οχήματα της εκεί τροχαίας με εξοπλισμό ελέγχου ταχύτητας (Laser Patrol σε τρίποδα, πρώτη φορά το είδα αυτό) που όμως δεν ασχολούντο εκείνη την στιγμή με την κυκλοφορία. Gatso ή άλλα φωτογραφικά συστήματα δεν είδα ούτε και το σχετικό αρχείο του ΤοΜ-ΤοΜ είχε κάτι. Χρειάζεται πάντως προσοχή διότι όπως με ενημέρωσαν, βαράνε αρκετά δυνατές σφαλιάρες. Ένα παιδί από τις Σέρρες μου είπε ότι του έχουν κόψει πάνω από 15 κλήσεις για ταχύτητα (όλες για μικρή παραβίαση του ορίου) και ως γνήσιος Έλληνας δεν έχει πληρώσει καμία. Παίζει πολύ και το μπαξίσι... Edited April 14, 2011 by kantoniou Quote Life consists of only two things: skiing and waiting to go skiing. Share this post Link to post Share on other sites