PhaethonF1 7,383 Report post Posted March 8, 2017 Θα συμφωνήσω για τη "σοβαρότητα" της πτώσης. Όμως στην αρχή μπορώ να πω ότι το σημαντικότερο για την ψυχολογία του μαθητή είναι η ίδια η πτώση, ακόμα και ανώδυνη. Βλέπω, δηλαδή, πόσο αποθαρρύνεται ο μέσος αρχάριος με την πρώτη τούμπα, κι ας είναι εντελώς στα μαλακά. Γι' αυτό επιμένω περισσότερο στο να βρει ο καθένας τι του αρέσει περισσότερο, με τρόπο αυθόρμητο και χωρίς εξωτερικές... παρεμβολές. Τότε και μόνο τότε, ακόμα και την τούμπα θα την αγνοήσει και θα σηκωθεί αμέσως με χαμόγελο για την επόμενη προσπάθεια. 1 Quote Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich(Ski Instructor International Level 3) Share this post Link to post Share on other sites
Turms 2,693 Report post Posted March 8, 2017 ναι εχεις δικιο σε αυτο... το εχω ξαναγραψει καπου...το σκι στην αρχη φαινεται πιο ευκολο γιατι δεν πεφτεις ευκολα σαν αρχαριος ενω με το σανιδι με το που θα σηκωθεις πεφτεις...απο εκει κ περα ειναι κ στον ανθρωπο @flocon δεν καταλαβα τι θες να πεις θεωρεις οτι κανουν περισσοτεροι snowboard? αυτο εννοεις? Quote Snow is on my D.N.A. Share this post Link to post Share on other sites
flocon 674 Report post Posted March 8, 2017 (edited) @Turms έτσι μου φάνηκε στο ΧΚΚ όπου ήμουν για τρεις μέρες. Όποτε ανέβαινα Στύγα και μετρούσα (έτσι για να περάσει η ώρα), τα sb ήταν περισσότερα. Στις Άλπεις είναι διαφορετικά βέβαια. Edit: Το ίδιο μου φαίνεται βλέποντας τις φωτογραφίες στο http://chaletphoto.fotomerchant.com Edited March 8, 2017 by flocon Quote Share this post Link to post Share on other sites
Turms 2,693 Report post Posted March 8, 2017 χμ...αυτο το εχω παρατηρησει μονο στην Ελλαδα κ Αγγλια ισως εχεις δικιο στις Αλπεις, κ ειδικα σε γερμανοφωνες χωρες + Ιταλια, το 90% οσους βλεπεις με σανιδα ξερουν κ σκι γιατι ξεκινανε απο μικρη ηλικια με σκι κ στην πορεια καποιοι δοκιμαζουν σανιδα το να κανεις μονο σανιδα (οπως κ εγω για να ειμαι ειλικρινης) ειναι σε χωρες χωρις παιδεια στο αθλημα (κ δεν το λεω με κακη εννοια) δηλ. καποιοι που απο μονοι τους τρωνε το φλας κ πανε κ δοκιμαζουν υστερα ειναι κ θεμα μοδας Quote Snow is on my D.N.A. Share this post Link to post Share on other sites
flocon 674 Report post Posted March 8, 2017 Η αλήθεια είναι το να κάνεις σανίδα μόνο με τις φτέρνες δεν είναι και το πιο δύσκολο πράγμα, και αν θες το λες "κάνω snowboard". Και με αυτό τον τρόπο μπορείς να κατέβεις αρκετές πίστες. Κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει στο σκι. Το V έχει τα όρια του. Τέλος πάντων... σημασία έχει να περνάς καλά! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Turms 2,693 Report post Posted March 8, 2017 εχεις δικιο βασικα δεν ξερω για το σκι...δεν προχωρησα τοσο για να μπορω να ξεχωρησω αυτον που ξερει απο αυτον που "ξερει" αλλα στο snowboard υπαρχει πολυ μεγαλη αποσταση αναμεσα στο "λεω οτι κανω" και στο πραγματικα κανω εχω δει ανθρωπους να κατεβαινουν σφαιρα την πιστα διπλα μου με μια τεχνικη που παραπεμπει πιο πολυ σε οτιδηποτε αλλο εκτος απο snowboard και εχω δει αλλους να κατεβαινουν ομορφα κ ωραια με τεχνικη που δυσκολα βρισκεις ειναι ακριβως αυτο που λες...η στροφη (αρα κ φρενο) με τις φτερνες βγαινει ευκολα. Αν μετα μαθεις καπως κ να γυρνας φτερνες - μυτες και αναποδα θεωρεις οτι κανιες snowboard...πολυ πιθανως (επειδη σταματησες τα μαθηματα η δεν εκανες ποτε) να κατεβαινεις μεν αλλα με μια λαθος τεχνικη ή εντελως λαθος (πχ counter rotation κλπ) ετσι την πατησα κ εγω απο τα 12 χρονια συνολικα που ασχολουμαι τα πρωτα 4-5 ειχα λαθος τεχνικη μεχρι που μου ετυχε μια δασκαλα στο Trentino που ειπα να κανω ενα μαθημα, κ μου ειχε πει κυριολεκτικα "εσυ ξερεις απλα να κατεβαινεις μια πιστα...αλλα αυτο που κανεις δεν ειναι snowboard" kai μετα τα αλλαξα ολα (κ τα ξεχασα τωρα) 3 Quote Snow is on my D.N.A. Share this post Link to post Share on other sites
AlexFocus 686 Report post Posted March 12, 2017 Σήμερα λοιπόν με το δάσκαλο κάναμε στροφές από φτέρνες σε μύτες. Προσέφερα πολύ θέαμα στους γύρω με τις σαβούρες μου αλλά 2 φορές κατάφερα και έκανα στροφή χωρίς να σαβουριαστώ. Πραγματικά είναι πολύ ωραία αίσθηση να καταφέρνεις να στρίβεις τοποθετώντας το σώμα σου σωστά. Επίσης είχα και την πρώτη μου επαφή με την μπριζόλα όπου σε γενικές γραμμές τα κατάφερνα. Κατά τις 11:30 είχα ήδη ιδρώσει πολύ με τα ακατάλληλα ρούχα που φορούσα, επίσης είχε μουσκέψει ο απαυτός μου, ο οποίος ήταν σε κοινή θέα λόγω του σκισίματος του τραγικού "αδιάβροχου" που είχα αγοράσει από τα κείμενα μαγαζιά του ΧΚΚ, και με τα γάντια ποδηλάτου που φορούσα (τα οποία ήταν κομμένα μπροστά στα δάχτυλα) δεν την πάλευα άλλο. Το σημαντικότερο για μένα ήταν τελικά το sb με κέρδισε. Είχα ένα φόβο μήπως μετά το σημερινό μάθημα με τις στροφές (φτέρνες - μύτες) απογοητευθώ πολύ αλλά αν και δεν τα κατάφερα, λογικό άλλωστε, μου άρεσε το sb ακόμα περισσότερο. Με τα ski κάτι δεν μου έκατσε καλά ή αν δεν υπήρχε το sb μπορεί να το πάλευα με τα ski πιο πολύ. 5 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Turms 2,693 Report post Posted March 12, 2017 επιτελους...ενας ακομα 3 Quote Snow is on my D.N.A. Share this post Link to post Share on other sites
AlexFocus 686 Report post Posted March 13, 2017 Καλώς σας βρήκα παίδες.Άλλος ένας σιδερώστρας.Από του χρόνου θα τα πούμε και απάνω στα βουνά.Θα κάνω άλλες 2 αναβάσεις στο ΧΚΚ για να εξασκηθώ ακόμα περισσότερο και του χρόνου θα είμαι οργανωμένος. Τώρα ούτε γάντια δεν έχω. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pant 2,493 Report post Posted March 13, 2017 ... Με τα ski δεν μπορούσα να πάρω στροφή με τίποτα. Κάπως έστριβα αλλά δεν το είχα. Εντάξει τσούλαγα εύκολα και φρέναρα με V αλλά στροφή δεν μπορούσα με τίποτα. Θα ξανακάνω μάθημα sb και θα δω τελικά αν μου ταιριάζει ή όχι. Πάντως μου άρεσε πολύ η αίσθηση της σανίδας και επειδή θέλω να ασχοληθώ με χειμερινό σπορ δεν θα το παρατήσω. Μάθημα σκι με δάσκαλο έκανες ; 1 Quote Practice makes perfect Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,397 Report post Posted March 13, 2017 Πάρα πολύ καλό ερώτημα. Ό,τι προτιμάει ο καθένας φυσικά, αλλά πρέπει να συγκρίνουμε όμοια πράγματα. Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
PhaethonF1 7,383 Report post Posted March 13, 2017 Πολύ ωραίο να βλέπεις τον ενθουσιασμό του αρχάριου και ειδικά να το πηγαίνει σωστά με μαθήματα, όρεξη κτλ! Καλώς τον, καλώς τον! 1 Quote Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich(Ski Instructor International Level 3) Share this post Link to post Share on other sites
AlexFocus 686 Report post Posted March 13, 2017 Μάθημα σκι με δάσκαλο έκανες ; Ένα 2ωρο μάθημα για ski. Και κατόπιν ξεκίνησα sb (πάντα με δάσκαλο). Εννοείται ότι δεν έκανα όλα αυτά τα μαθήματα την ίδια μέρα. Υποκειμενικά είναι όλα αυτά. Έμενα μου έκατσε καλύτερα το sb. 3 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,397 Report post Posted March 13, 2017 Μια χαρά το πήγες. Τα δοκίμασες και τα δυο όπως έπρεπε -με δάσκαλο- και διάλεξες αυτό που σου αρέσει περισσότερο! 2 Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
AlexFocus 686 Report post Posted March 13, 2017 (edited) Εννοείται ότι πρέπει να δώσω τα εύσημα σε όλη την κοινότητα του snowclub.gr που με αφορμή την κοπή της πίτας μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω ένα "χαμένο" κόσμο, αυτόν της χιονοδρομίας. Πάντα μου άρεσε το βουνό και ειδικά το χειμώνα αλλά με το ski/sb δεν είχα ασχοληθεί ποτέ και ήταν αυτό που έλειπε από τις εκδρομές μου στα βουνά. Και μην ξεχνάμε ότι το σημαντικότερο απ΄ όλα είναι να απολαμβάνουμε τη φύση και ειδικά τη μαγεία της φύσης όταν είναι χιονισμένη. Edited March 13, 2017 by Ελα Αλεκο 6 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Turms 2,693 Report post Posted March 13, 2017 (edited) Μάθημα σκι με δάσκαλο έκανες ; εκανε κ φυσικα δεν του αρεσε... :innocent: Edited March 13, 2017 by Turms 1 Quote Snow is on my D.N.A. Share this post Link to post Share on other sites
Turms 2,693 Report post Posted March 13, 2017 Και μην ξεχνάμε ότι το σημαντικότερο απ΄ όλα είναι να απολαμβάνουμε τη φύση και ειδικά τη μαγεία της φύσης όταν είναι χιονισμένη. εννοειται...πανω απο ολα αυτο που ειπες... αρκει να φορας snowboard στα ποδια... 1 Quote Snow is on my D.N.A. Share this post Link to post Share on other sites
AlexFocus 686 Report post Posted March 13, 2017 εκανε κ φυσικα δεν του αρεσε... :innocent: Τις προάλλες που ήμουνα επάνω στο ΧΚΚ, φίλε Turms, αγνάντευα όλους αυτούς με τα μαδέρια στα ποδάρια τους και αναρωτιόμουνα τι βρίσκουν σε αυτό το άθλημα :Big Grin: :Big Grin: :Big Grin: 3 Quote Share this post Link to post Share on other sites
leonidastria 4,307 Report post Posted March 13, 2017 Τις προάλλες που ήμουνα επάνω στο ΧΚΚ, φίλε Turms, αγνάντευα όλους αυτούς με τα μαδέρια στα ποδάρια τους και αναρωτιόμουνα τι βρίσκουν σε αυτό το άθλημα :Big Grin: :Big Grin: :Big Grin: 1 Quote Κράτιστον κτημάτων ευβουλία. Σοφοκλής Share this post Link to post Share on other sites
AlexFocus 686 Report post Posted March 25, 2017 Τελευταίο μάθημα για μένα σήμερα. Κατάφερα 2 φορές να κατέβω την πίστα των αρχαρίων με εναλλαγή φτέρνες-μύτες-φτέρνες χωρίς να πέσω. Προσπαθούσα να ρίξω το βάρος μπροστά με το πίσω πόδι τεντωμένο όπως μου έλεγα και ο δάσκαλος. Το μόνο άσχημο σημείο ήταν στην μπριζόλα που την είχα βάλει στη μέση να με τραβάει αλλά κάπου έχασα την ισορροπία μου και έπεσα άσχημα και γύρισε λίγο το γόνατό μου. Ευτυχώς που ρίχνω κανένα τρεξιματάκι στο βουνό και πιστεύω ότι έχω κάπως δυνατά πόδια. Με πονάει λίγο αλλά αν επιμένει ο πόνος θα πάω σε γιατρό. Ευχαριστώ ξανά την κοινότητα για τις συμβουλές και την ευκαιρία που μου έδωσε να έρθω σε επαφή με την τουριστική χιονοδρομία. 4 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Powder Sucks 227 Report post Posted March 25, 2017 Ξέρω καλό σκι και snowboard και κατά την γνώμη μου ισχύουν σε γενικές γραμμές όσα λέγονται στα προηγούμενα posts. Με το snowboard πέφτεις συνέχεια τις πρώτες μέρες αλλά μετά φτάνεις πιο γρήγορα σε αξιοπρεπές επίπεδο. Το ski είναι πιο τεχνικό και πιο της λεπτομέρειας. Επίσης το snowboard είναι πιο κουραστικό από το ski: εννοώ ότι μία μέρα κάνοντας τουριστικό σκι στον Παρνασσό είναι πολύ λιγότερο κουραστική από μία αντίστοιχη με snowboard. 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Powder Sucks 227 Report post Posted March 25, 2017 Όσον αφορά πιο είναι πιο ωραίο εξαρτάται από το τι στυλ σου αρέσει να κάνεις: slalom/carving/ταχύτητα: το σκι είναι σαφώς ανώτερο freestyle και pow: μόνο snowboard 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
AlexFocus 686 Report post Posted March 5 On 3/12/2017 at 8:16 PM, AlexFocus said: Σήμερα λοιπόν με το δάσκαλο κάναμε στροφές από φτέρνες σε μύτες. Προσέφερα πολύ θέαμα στους γύρω με τις σαβούρες μου αλλά 2 φορές κατάφερα και έκανα στροφή χωρίς να σαβουριαστώ. Πραγματικά είναι πολύ ωραία αίσθηση να καταφέρνεις να στρίβεις τοποθετώντας το σώμα σου σωστά.…. Χαιρετω την παλιοπαρεα Ας το ξεκινησω απο το πρωτο μου μαθημα στο sb το οποιο αφησα για να ξεκινησω το ski. Η «καριερα» μου εληξε αδοξα καθως στο τελευταιο μου μαθημα εκοψα χιαστο και απο τοτε εριξα με βαρια καρδια ….. μαυρη πετρα. Πουλησα εξοπλισμο sb και τωρα σκεφτομαι να ξανα αγορασω σανιδι, μποτες κτλ για να τον ξαναπουλησω …. μαλλον μαγαζι επρεπε να ανοιξω με ειδη χιονοδρομιας Το ski ωραιο και εξτριμ αθλημα αλλα μου εχει αφησει ψυχολογικο και για αυτο εχω αποφασισει να επιστρεψω στο σανιδι με το οποιο μπορεις να κατεβεις εστω μια μπλε πιστα φρεναριστος με πλατη το βουνο και αντε στο ισιωμα να κανεις κανενα φτερνες/μυτες. Θεωρω οτι το σανιδι σαν τεχνικη χωρις ακροτητες ειναι πιο προστατευτικο σε σχεση με το σκι κρινοντας απο τον τραυματισμο μου ο οποιος εγινε με πολυ χαμηλη ταχυτητα, ριχνοντας το βαρος πισω απο φοβο μαθαινοντας να κανω στροφες σε ισιαδι σχετικο, χωρις να απασφαλισει η δεστρα και το σωμα μου να κανει στροφικη κινηση κατα την πτωση του με το δεξι μου ποδι να παραμενει κολλημενο στο πεδιλο το οποιο ειχε μαγκωσει απο το μπαχαλοχιονο. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites