Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found

Recommended Posts

Creating a ski run in the African sun. Here's Afriski in Lesotho this morning. After 122 hours of good snowmaking weather so far this season the main run is 550m long and 80cm deep.

post-2098-0-53739100-1403598248.jpg

post-2098-0-55566700-1403598257.jpg

• Like 4

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

αν τα λέω καλά.... δεν βρέχει στο λεσότο

για να δουλέφουν τα κανονια, το βραδυ κατω απο το μηδεν

πάντως βουνά ψηλά δεν εχουν.

ερημος.

αραγε στις 10 το πρωι τι θερμοκρασια ναχει, με τετοιο ηλιο?

το νερό που το βρήκαν?

<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

το λίφτ που είναι?

με το αμαξι πάνε?

• Like 1

αν τα λέω καλά.... δεν βρέχει στο λεσότο

για να δουλέφουν τα κανονια, το βραδυ κατω απο το μηδεν

πάντως βουνά ψηλά δεν εχουν.

ερημος.

αραγε στις 10 το πρωι τι θερμοκρασια ναχει, με τετοιο ηλιο?

το νερό που το βρήκαν?

http://en.wikipedia.org/wiki/Geography_of_Lesotho

Το Lesotho είναι ορεινή χώρα και έχει το αντίστοιχο γεώγραφικό πλάτος πχ με το Κάιρο στο βόρειο ημισφαίριο (αλλά στο νότιο εννοείται), περίπου 30 μοίρες. Βρίσκεται σε μια οροσειρά. Το χαμηλότερο υψόμετρο ολόκληρης της χώρας είναι τα 1400μ και το μέγιστο τα 3482μ (το 80% της χώρας είναι πάνω από τα 1800μ!!). Για αυτό το λόγο έχει πολύ πιο δροσερό και υγρό κλίμα από γύρω περιοχές της νότιας Αφρικής (η Αφρική γενικά είναι ένα τεράστιο οροπέδιο με μεγάλα υψόμετρα και βούνα κοντά στις ακτές, αυτό προκαλεί μεγάλες μεταβολές στο κλειστό εσωτερικό που ανάλογα με την κίνηση των χαμηλών και την εποχή είναι έρημος, τροπικό δάσος ή σαβάνα με ξηρές και υγρές περιόδους)! Στη wiki λέει ότι η θερμοκρασία φτάνει -20 C στα βουνά του Lesotho!!!

Το κλίμα χαρακτηρίζεται ηπειρωτικό, ενώ βασικό στοιχείο της οικονομίας είναι το νερό από τα ποτάμια και η ενέργεια από υδροηλεκτρικά φράγματα.

Παραταύτα, δυστυχώς οι πλειοψηφία των πολιτών είναι πάμφτωχοι... :hope::( :(

• Like 5

Το Lesotho βρίσκεται στα βουνά Drakensberg. Η οροσειρά απλώνεται ανάμεσα στο Lesotho και το Kwasulu-Natal της Νότιας Αφρικής. Πρόκειται για πανέμορφα και αρκετά απόκρημνα βουνά και προσφέρονται κυρίως για ορειβασία, αλλά υπάρχουν και διαδρομές ορειβατικού σκι.

Υπάρχουν 2-3 χιονοδρομικά μεγέθους Παρνασσού ή και μικρότερα στο Lesotho και τη Ν. Αφρική. Όπως λένε όμως κι οι ίδιοι είναι τα μεγαλύτερα στην υποσαχάρια Αφρική.

Πάντως περίμενα ότι θα έχει ήδη περισσότερο χιόνι, αφού τουλάχιστο στα ορεινά του Δυτικού Ακρωτηρίου, έχει κάνει αρκετό κρύο και τις προηγούμενες 2 εβδομάδες έριξε αρκετό χιόνι, ακόμα και στα περίχωρα του Cape Town.

Βέβαια αυτές οι περιοχές είναι κάπου 800 km πιο δυτικά από το ΧΚ Afriski ...

• Like 3

Γόνδολες υπάρχουν ΜΟΝΟ στη Βενετία.

Στα βουνά μας ανεβάζουν τα τελεφερίκ.-

Από περιέργεια είδα το site του http://www.afriski.net/. Ορίζουν την winter season από 5/6-31/8. Άρα ο χειμώνας τους μόλις ξεκίνησε. Αργότερα θα χιονίζει και κανονικά, προς το παρόν δουλεύουν μόνο με τεχνητό χιόνι. Λιφτάκια έχουν, Τ-bars και πιατάκια. Μου έκανε (άσχημη) εντύπωση ότι στο photo gallery του ΧΚ όλες (μα όλες!!!) οι φωτογραφίες είναι με λευκούς-ές και ξανθούς-ές. Ούτε μια φωτό με μαύρο να κάνει σκι. Λες και το χκ δεν είναι στο Lesotho αλλά στις Άλπεις, λες και το apartheid δεν τέλειωσε ποτέ. Εξοργιστικό..

αδιάβαστος πιαστηκα.... :popo:

τελικά και βουνά εχουν, και νερα και μπιλοζιρια...

και γω που νομιζα οτι σκι στην αφρική κανουν μονο στο μαρόκο...

σιγα σιγα, κάτσε να πιάσουν κανα φραγκο οι μαυροι, να πανε στις αλπεις ή στο ασπεν και μετα να το κανουν το οροπεδιο <σαμουνι>, σε ταμας ετσι δεν εγινε?

• Like 1

Από περιέργεια είδα το site του http://www.afriski.net/. Ορίζουν την winter season από 5/6-31/8. Άρα ο χειμώνας τους μόλις ξεκίνησε. Αργότερα θα χιονίζει και κανονικά, προς το παρόν δουλεύουν μόνο με τεχνητό χιόνι. Λιφτάκια έχουν, Τ-bars και πιατάκια. Μου έκανε (άσχημη) εντύπωση ότι στο photo gallery του ΧΚ όλες (μα όλες!!!) οι φωτογραφίες είναι με λευκούς-ές και ξανθούς-ές. Ούτε μια φωτό με μαύρο να κάνει σκι. Λες και το χκ δεν είναι στο Lesotho αλλά στις Άλπεις, λες και το apartheid δεν τέλειωσε ποτέ. Εξοργιστικό..

Εχω περασει καποιες βδομαδες σε διαφορα Αμερικανικα χιονοδρομικα και δεν εχω δει μαυρο ουτε για δειγμα. Δεν ειναι θεμα ρατσισμου, ειναι θεμα κουλτουρας.

Αμα δεν το εκαναν οι προηγουμενες γενιες, ειναι πιο δυσκολο να μπολιαστει καποιος στο σπορ.

Και μην αυταπατασαι (αν το σκεφτηκες), στην Αμερικη πλεον η εποχη της Κου Κλουξ Κλαν εχει ξεχαστει. Οι μαυροι ανηκουν πια σε ολα τα στρωματα της μεσης ταξης. Λεφτα υπαρχουν!.. Απλα, θα προτιμησουν να τα ξοδεψουν αλλου!

• Like 1

Εχω περασει καποιες βδομαδες σε διαφορα Αμερικανικα χιονοδρομικα και δεν εχω δει μαυρο ουτε για δειγμα. Δεν ειναι θεμα ρατσισμου, ειναι θεμα κουλτουρας.

Αμα δεν το εκαναν οι προηγουμενες γενιες, ειναι πιο δυσκολο να μπολιαστει καποιος στο σπορ.

Και μην αυταπατασαι (αν το σκεφτηκες), στην Αμερικη πλεον η εποχη της Κου Κλουξ Κλαν εχει ξεχαστει. Οι μαυροι ανηκουν πια σε ολα τα στρωματα της μεσης ταξης. Λεφτα υπαρχουν!.. Απλα, θα προτιμησουν να τα ξοδεψουν αλλου!

Ίσως. Επειδή έχεις πιο international σκιερικές εμπειρίες, το δέχομαι. Μπορεί να είναι θέμα χιονοδρομικής παράδοσης και mentalité. Βέβαια ούτε οι δικοί μας παππούδες έκαναν σκι. Αλλά είναι δυνατόν ούτε ένας σε φωτογραφία?

Από την άλλη για σκέψου οι μαύροι να ανέπτυσαν στο σκι τις ικανότητες που έχουν σε μπάσκετ, στίβο κλπ. Αν και κάποιοι το προσπαθούν...post-6854-0-28210400-1403732737.jpegpost-6854-0-36511900-1403732758.jpg

Έχω πετύχει 2 φορές στην Αυστρία μαύρο σκιερ (μάλλον Άγγλος τουρίστας πρέπει να ήταν) και το αποτέλεσμα μου φάνηκε .... δεν ξέρω πως να το χαρακτηρίσω, διότι ακόμα και σαν εικόνα εξακολουθεί να μου φαίνεται τρομερά παράταιρο, διότι δεν το έχω συνηθίσει. Όπως επίσης δεν έχω συνηθίσει να βλέπω μαύρους Έλληνες, ενώ είμαι εξοικειωμένος σε μαύρους Άγγλους, Γάλλους, Αμερικανούς και όχι μαύρους Γερμανούς. Δεν ξέρω πως χαρακτηρίζεται η παραπάνω πάθηση μου.

Από την άλλη για σκέψου οι μαύροι να ανέπτυσαν στο σκι τις ικανότητες που έχουν σε μπάσκετ, στίβο κλπ.

Η κάθε ανθρώπινη φυλή ίσως έχει χαρακτηριστικά που ταιριάζουν καλύτερα σε συγκεκριμένα αθλήματα. Για παράδειγμα στα σπριντ, βλέπεις μόνο μαύρους. Στο μήκος, βλέπεις κυρίως μαύρους, όχι όμως στο τριπλούν. Στο επί κοντώ επίσης.

Οι απαιτήσεις που έχει ένας αθλητής του σκι, σίγουρα θα μπορούν να αναλυθούν από κάποιον άλλον πληρέστερα, άλλωστε θα υπάρχουν σίγουρα μελέτες και αναλύσεις που ποτέ μου δεν έτυχε να διαβάσω. Υποψιάζομαι όμως ότι δεν χρειάζονται τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας σπρίντερ, ή ένας μπασκετμολίστας.Το σκι δεν είναι τόσο εκρηκτικό ή αεροβιο άθλημα, αλλά περισσότερο δυναμικό.

Edited by mil

53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

Χιονοδρομικά μεγέθους Παρνασσού δεν υπάρχουν στη Νότια Αφρική ούτε για πλάκα. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αν δουν πασπάλα τρέχουν για φωτογραφίες. Μιλάμε για μια χώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των σπίτια δεν έχουν ούτε καλοριφέρ ούτε air conditon. Στα Ντραγκενσμπεργκ μπορεί να κάνουν παγοαναρριχηση λόγω (παροδικής) παγωνιας, τα χιονοδρομικά πάντως είναι της συμφοράς.

Όσο για την απουσία μαύρων από τις φωτογραφίες, να σας πω ότι μια επίσκεψη θα σας έλυνε όλες τις απορίες. Οι άνθρωποι δεν χωρίζονται πια από το χρώμα αλλά από το χρήμα. Οι απέραντες παραγκουπόλεις και τα τεραστια νεκροταφεια της γενοκτονιας του aids, θα λύσουν την απορία σας γιατί δεν βλέπετε μαύρους να κανουν...σκι.

Δεν εχουν σχεση οι μαύροι της Αμερικής με τους μαύρους της Νότιας Αφρικής.

Αυτή ειναι η "δημοκρατία" που έστησε-νομιμοποίησε ο Μαντέλα.

Γιατί νομίζετε έσπευσε στη κηδεία του για να τον τιμήσει σύσσωμη η παγκόσμια καπιταλιστική ηγεσία:;

• Like 2

Δεν εχουν σχεση οι μαύροι της Αμερικής με τους μαύρους της Νότιας Αφρικής.

Μα προφανέστατα. Στην Αφρική δεν αναπτύχθηκε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία τεχνολογική εξέλιξη, κλπ, κλπ ανάλογη με αυτή που σημειώθηκε στον δυτικό πολιτισμό

• Like 1

53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

...και ομως, η Ζιμπαμπουε, στην αρχαιοτητα ηταν μεγαλουπολη (για την εποχη της) με αρκετα κτιριακα επιτευγματα. Γι'αυτο το τωρινο καθεστως, μετονομασε το αποικιακο ονομα Νοτιος Ροδεσια σε Ζιμπαμπουε, προπαθωντας να καρπωθει κατι απο την ιστορικη της αιγλη.

Οσο για την απουσια των μαυρων απο το σκι, οπως εξηγησα ειναι διεθνες φαινομενο. Οπως αναφερθηκε, αν δεις κανενα, ισως να ειναι απο Ευρωπαικη χωρα που εχει μαυρη κοινοτητα (πχ Ηνωμενο Βασιλειο, κατι σαν τον Χαμιλτον στην Formula 1).

Η φτωχεια, αν και ειναι σημαντικος παραγων, δεν ειναι απολυτα καθοριστικος παραγων, παρε την Ελλαδα, Ουκρανια, Πολωνια για παραδειγμα.

Ξυνω μανιωδως το κεφαλι μου για το πως η Ελλαδα βρεθηκε (οπως βρισκεται) στην χιονοδρομια απο αποψη κουλτουρας... :D

Για να το πω κομψα, βρισκεται εδω γιατι καποια ανοιχτα μυαλα ψαχνονται για νεες εμπειριες... Οι υπολοιποι ακολουθουν... Οποιος καταλαβε, καταλαβε...

Αντιος!

• Like 2

Μα προφανέστατα. Στην Αφρική δεν αναπτύχθηκε ποτέ στην ανμηχανή η ιστορία τεχνολογική εξέλιξη, κλπ, κλπ ανάλογη με αυτή που σημειώθηκε στον δυτικό πολιτισμό

Εννοείται ότι η τεχνολογική εξέλιξη στη Νότια Αφρική δεν ήταν δημιουργία του τόπου αλλά ήταν πράγματι εισαγόμενη από την Ευρώπη. Η αλήθεια όμως είναι ότι στη Νότια Αφρική ο τελευταίος μαύρος άφησε την αχυροκαλύβα και έγινε βιομηχανικός εργάτης στα μέσα του 19ου αιώνα. Μη μπερδεύετε τη Νότια Αφρική με την υπόλοιπη μαύρη ήπειρο. Δεν έχει καμία σχέση. Η Νότια Αφρική είναι ξεκάθαρα αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε "δυτική" χώρα.

Και επειδη αναφέρθηκε και η φτώχεια των μαύρων της Νότιας Αφρικής κάνοντας συγκρισεις με τη φτώχεια της Ελλάδας, της Πολωνίας κλπ, να σας πω ότι δεν έχετε καταλάβει για τί είδους φτώχεια μιλάμε. Μιλάμε για καταστάσεις ανήκουστες για οποιοδήποτε κάτοικο της ηπείρου μας. Ακομη και στο χειρότερο μέρος στην Ευρωπη που μπορείτε να σκεφτείτε είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι ζουν

απείρως καλυτερα από δεκάδες εκατομμύρια πολίτες της Νότιας Αφρικής. Μπείτε στο Google Earth και δείτε τις παρυφές των παραγκουπόλεων (πιο μέσα δεν έμπαινε το αυτοκίνητο της Google).

Ακριβώς δίπλα στις χιλιάδες σπιταρώνες με τις πισίνες.

Εγώ πάντως όταν βρέθηκα εκεί, ντράπηκα τόσο πολύ που δεν μπόρεσα να σηκώσω το χέρι που κράταγε τη φωτογραφική μηχανη.

• Like 1

Αν και τεχνικα εχεις δικιο για το απολυτο μεγεθος της φτωχειας, τι να πω... Υπομονη! Θα φτασουμε και στο δικο τους επιπεδο... :(

""Και επειδη αναφέρθηκε και η φτώχεια των μαύρων της Νότιας Αφρικής κάνοντας συγκρισεις με τη φτώχεια της Ελλάδας, της Πολωνίας κλπ, να σας πω ότι δεν έχετε καταλάβει για τί είδους φτώχεια μιλάμε. Μιλάμε για καταστάσεις ανήκουστες για οποιοδήποτε κάτοικο της ηπείρου μας.""

Ειναι τυχαιο οτι υπαρχουν ανθρωποι απο αυτη την Ηπειρο που ξεκινανε με τα ποδια , και περνανε τα χιλια μυρια, αφου πρωτα δουλεψανε και γω δεν ξερω που για καποια χρονια για να εχουν τα λεφτα , απλα και μονο για να βρεθουν στην Ευρωπη.

Οπως και καποιοι αλλοι προσπαθουνε καθε τρεις και λιγο να περασουνε τα συνορα Μεξικου ΗΠΑ...

και αν η Αυστραλια δεν ειχε θαλασσα γυρω γυρω τα ιδια θα βλεπαμε και εκει...

Το βρισκω τραγικο ως ενα σημειο, που ανθρωποι πεθαινουν ή φτανουν κοντα στον θανατο, απλα και μονο για να ζητησουν ασυλο, ή να ζησουν εστω παρανομα στα επονομαζομενα απο καποιους αλλους #σκλαβοπαζαρα# του Δυτικου Κοσμου, της νεας ταξης πραγματων, του νεοφιλελευθερισμου μπλα μπλα μπλα μπλα...καλα...αλλα λογια να αγαπιομαστε....

προφανως δεν ξερουμε τι θα πει πραγματικη φτωχεια...και ελπιζω μην το μαθουμε ποτε

Σορρυ για το εκτος θεματος...ας σβηστει αν ειναι....

• Like 1

Snow is on my D.N.A.

Ειναι τυχαιο οτι υπαρχουν ανθρωποι απο αυτη την Ηπειρο που ξεκινανε με τα ποδια , και περνανε τα χιλια μυρια, αφου πρωτα δουλεψανε και γω δεν ξερω που για καποια χρονια για να εχουν τα λεφτα , απλα και μονο για να βρεθουν στην Ευρωπη.

Πάντως μιας και μιλάμε για τη Νότια Αφρική και επειδή λίγη ενημέρωση δεν κάνει κακό, θα πρέπει να ξέρετε ότι η Νότια Αφρική δεν είναι χώρα προέλευσης μεταναστών-λαθρομεταναστών αλλά χώρα υποδοχής τους.

Τα γνωστά και από τη χώρα μας στερεότυπα των "κακών λαθρομεταναστών που μας παίρνουν τις δουλειές" επαναλαμβάνονται κι εκεί απαράλακτα. Και όπως είναι φυσικό προέρχονται κυρίως από τις μεγάλες μάζες του φτωχού μαύρου πληθυσμού εναντίων των ακόμα φτωχότερων αδελφών τους που ήρθαν στη χώρα τους μπας και βρουν στον ήλιο μοίρα. Για να αποδειχτεί μ' αυτό το τρόπο ότι ίδιος είναι ο άνθρωπος ότι χρώμα κι αν έχει.

Εξάλλου όσο κι αν ακούγεται παράξενο σε μας, σε μια χώρα όπως η Νότια Αφρική όπου μέχρι πρόσφατα ο λεπτομερής φυλετικός διαχωρισμός ήταν ορισμένος από το νόμο, πολλές φορές είναι πολύ μεγαλύτερες οι φυλετικές-ρατσιστικές αντιθέσεις μεταξύ του έγχρωμου πληθυσμού (διαφορετικές φυλές μαύρων, έγχρωμοι, μιγάδες, ινδοί, μαλαίσιοι, κλπ) παρά μεταξύ λευκών και εγχρώμων.

Αν μάθετε ότι πολλοί μαύροι σιχαίνονται στη κυριολεξία και δεν θέλουν τη παραμικρή επαφή με εγχρώμους-μιγάδες (και το αντίθετο) θα καταλάβετε ίσως το μέγεθος του προβλήματος του ρατσισμού σε αυτή τη κοινωνία. Τι να λέμε τώρα, οι άνθρωποι δεν θέλουν να πηγαίνουν ούτε καν στα ίδια νοσοκομεία!

Πού να τρέχουν για σκι :hope: .

• Like 1

Καλύτερα να ξεμπερδέψουμε κάποια θέματα ρατσισμού (που έχει να κάνει με την αξιολόγηση ανθρώπων με κριτήρια ανθρωπομορφολογικά, πχ. ανδρας-γυναίκα, χρώμα δέρματος, κλπ) με την γενικότερη συμπεριφορά και χαρακτηριστικά που αναπτύσσονται εξ'αιτίας των συνθηκών διαβίωσης και των εμπειριών που συλλέγει κανείς από το περιβάλλον του.

Η νοοτροπία όλοι οι Γερμανοί είναι ίδιοι (εννοώντας τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο), είναι εξ'ίσου ρατσιστική με τον τρόπο σκέψης που οδηγεί στον λιθοβολισμό της ανύπαντρης γυναίκας μουσουλμάνας που έμεινε έγκυος κατόπιν βιασμού, ή με την a priorι κατηγοριοποίηση των ανθρώπων λόγω χρώματος. Προσφάτως, στην Ν.Αφρική, έκαναν δώρο σε Δ/ντη τηλεοπτικού σταθμού οι συγχωριανοί του, μία αγελάδα, ένα μοσχάρι και μία σύζυγο. Και έβγαλαν φωτογραφία, κουστουμαρισμένος ο γαμπρός, γυμνόστηθη "παραδοσιακά" η μέλλουσα σύζυγος, γύρω γύρω οι λοιποί παρόντες και δίπλα το μοσχάρι και η αγελάδα! Τι ωραία γιορτή!!!!

Επίσης κάποια πράγματα που μας φαίνονται ανήκουστα σήμερα, έχουν ρίζες σε συνήθειες παλαιότερες που είχαν να κάνουν με την επιβίωση. Μέχρι και αρκετά προσφάτως, στον δικό μας πολιτισμό, η "ανύπαντρη θυγατέρα" τι δυνατότητες επιβίωσης είχε μη έχοντας δικαίωμα εργασίας;

Επειδή πάει μακρυά η κουβέντα, ξεκινήσαμε από το οι "έγχρωμοι στο σκι". Δεν έβαλα το "μαύροι", διότι συχνά και από αρκετούς χρησιμοποιείται ο όρος απαξιωτικά, αν και προσωπικά δεν το συνδυάζω απαξιωτικά. Και νομίζω ότι η αρχική προσέγγιση, ήταν ότι οι σε χώρες/κοινωνίες όπου οι μαύροι έχουν ενταχθεί πλέον πολύ περισσότερο και έχουν ανεβεί οικονομικά, δεν έχουν αντίστοιχη ποσοστιαία "χιονοδρομική παρουσία".

Η περίπτωση της Ν. Αφρικής είναι πολύ ιδιαίτερη. Η γυναίκα μου έχει μεγαλώσει εκεί και λόγω του ότι αρκετές παρέες τους είναι από εκεί (ή πολλοιί που μένουν ακόμα εκεί) τυχαίνει να ακούω πολλά και για την σύγχρονη ιστορία της και για το παρόν της.

Η Ν. Αφρική δεν είναι "ευρωπαϊκού" τύπου χώρα. Είναι δύο χώρες σε μια. Η ευρωπαϊκή, εκεί που ζουν οι λευκοί αλλά και οι Ινδοί (υπάρχει πολύ μεγάλη αποικία) με μεγάλα σπίτια, δρόμους ασφάλιτνους, υποδομές, παροχές κτλ και η αφρικανική, που δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες. Επι Apartheid τα πράγματα ήταν σαφή: whites (Άγγλοι, Ολλανδοί, Έλληνες, λοιποί Ευρωπαίοι) και non-whites (όλοι οι υπόλοιποι). Πλέον τα πράγματα δεν είναι τόσο σαφή. Υπάρχει (μεγαλο)αστική τάξη εγχρώμων, όπως επίσης υπάρχουν και πολλοί λευκοί που ζουν στην ανέχεια.

Ιστορικά τώρα, μετά τον πόλεμο των Boers το κράτος πέρασε στα χέρια των Ολλανδόφωνων λευκών, οι οποίοι συνδέθηκαν ιδεολογικά με τον φασισμό και εφάρμοσαν τις πρακτικές του με τον νόμο του Apartheid (που ισχύει απ' ότι είδα από το 1948). Η κατάσταση ήταν η γνωστή: λευκοί και μη-λευκοί έμεναν σε ξεχωριστές γειτονιές. Στις λευκές γειτονιές απαγορευόταν να υπάρχει μη λευκός το βράδυ με εξαίρεση φυσικά τους υπηρέτες. Χωριστά λεωφορεία, τουαλέτες κτλ κτλ. Ένα παράδειγμα που μου είπαν και μου έμεινε ήταν όταν σου ζήταγε μη-λευκός τσιγάρο και του έδινες, έπρεπε να το πετάξεις στο πάτωμα, ούτε καν επάνω του!

Τέλος πάντων, όταν μετά την αφύπνιση και εξέγερση οι Boers αποφάσισαν, μετά από πίεση της διεθνούς κοινότητας (εμπάργκο), να καταργήσουν το Apartheid και ουσιαστικά να παραδώσουν την εξουσία στους μαύρους, αυτό έγινε με σχέδιο. Παρέδωσαν το κράτος, κρατώντας στα χέρια τους τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κρατώντας ουσιαστικά όμηρο το κράτος και τους μαύρους σε μια νομότυπη ισότητα. Ο Μαντέλα ίσως και εν γνώση του (με την λογική του "από τα ολότελα...") έπεσε σε καλοστημένη παγίδα. Κατά τα λοιπά, μαστίζεται και αυτή από την κατάρα του πλούτου (resource curse), μαζί με ένα κλειστό και προβληματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο ερώτημα γιατί δεν ασχολούνται περισσότερο με το σκι, δεν έχει να κάνει με την σωματοδομή των εγχρώμων (πχ αστικοί μύθοι για εξτρά κόκκαλα κτλ), αλλά περισσότερο με την ταξική διαστρωμάτωση. Διαπρέπουν σε αθλήματα όπως ο στίβος, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο γιατί πολύ απλά είναι δωρεάν και δεν χρειάζονται εξοπλισμό/υποδομές. Τόσο απλά.

• Like 1

sinox-0.jpeg

Επειδή πάει μακρυά η κουβέντα, ξεκινήσαμε από το οι "έγχρωμοι στο σκι". Δεν έβαλα το "μαύροι", διότι συχνά και από αρκετούς χρησιμοποιείται ο όρος απαξιωτικά, αν και προσωπικά δεν το συνδυάζω απαξιωτικά. Και νομίζω ότι η αρχική προσέγγιση, ήταν ότι οι σε χώρες/κοινωνίες όπου οι μαύροι έχουν ενταχθεί πλέον πολύ περισσότερο και έχουν ανεβεί οικονομικά, δεν έχουν αντίστοιχη ποσοστιαία "χιονοδρομική παρουσία".

Εγώ πάντως όταν ήμουν Αγγλία, μια φορά έκανα το λάθος να χρησιμοποιήσω την έκφραση coloured αντί για Black και παραλίγο να με πάρουν με τις πέτρες.

Δε ξέρω αν ο "αγγλοσπούδαστος" μοντεράτορας μπορεί να το επιβεβαιώσει, αλλά οι Βρετανοί γνωστοί μου μου εξήγησαν ότι το να τον αποκαλέσεις έγχρωμο ακούγεται χλευαστικό με εξίσου έντονα στοιχεία ρατσισμού.

"Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι"

gifmaker_me2.gif.fbe136ebed00091d62648fa0ffc991ff.gif

Austrian Level 2 Ski Instructor

Η κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες political correctness.

sinox-0.jpeg

Εδω το να αποκαλεσεις καποιον μαυρο, Negro n Colored ειναι το λιγοτερο προσβολη! Black ειναι ο αποδεκτος ορος.

Και για κατι πιο αστειο...

Οταν ξαναηρθαμε στο Χιουστον, διαλεξαμε να αγορασουμε σπιτι σε μια γειτονια κοντα στο Downtown γιατι ειναι πιο κοντα στα θεατρα, ρεστωραν, κλπ. Η περιοχη ηταν προηγουμενως μαυρο γκεττο και δεν εχει πληρως μετατραπει (μην γραψω 'αναβαθμιστει'.... ;) )

Λοιποον, λογω του οτι ειμαστε σε πρωτοποριακη περιοχη και τα σχολεια δεν εχουν ακομη αφομοιωσει το ψηλοτερο οικονομικο επιπεδο της γειτονιας (τα σχολεια αντλουν το μεγαλυτερο μερος του προυπολογισμου τους απο τον σχολικο φορο που πληρωνουν οι κατοικοι της γειτονιας) οι πρωτοι αποικοι ειναι του τυπου χωρις παιδια, η πρωην κατοικοι του γκεττο που περασαν στην μεσαια προς ανωτερη μεσαια ταξη (μαυροι γιατροι, δικηγοροι και μηχανικοι).

Το συγκροτημα που μενω ειναι 15 μαιζονετες. Ειμαστε δυο ζευγαρια που τα παιδια τους ειναι πανεπιστημιο, ενα 'ζευγαρι' που τα παιδια τους ειναι Πανεπιστημιο αλλα και οι δυο ειναι ανδρες ουτως ειπειν, 3-4 παρομοια με τους τελευταιους ζευγαρια που επι πλεον ειναι μαυροι (το τι Πορσικο κυκλοφορουν αυτα τα παληκαρια...) 2-3 ασπροι εργενηδες, δυο τρεις μαυροι εργενηδες και ενα ζευγαρι αρραβωνιασμενοι.

Α.. ειναι και ενα ζευγαρι ετεροφυλο ασπροι rednecks, αλλα αυτους δεν τους μιλαει κανενας γιατι ειναι αξεστοι βρωμιαρηδες καραβλαχοι.

Καλεσαμε λοιπον το αλλο ζευγαρι που η κορη τους ειναι πανεπιστημιο. Αυτη oriental Κινεζικης πιθανον προελευσης, αυτος Κρεολος απο τη Λουιζιανα λογω γαλλικου ονοματος. Κρεολος σημαινει μιγας, αυτος μαλλον ειναι 1/64 μαυρος.

Λοιπον καποια στιγμη ανεφερε οτι ειναι μαυρος και η Τζενιφερ με το μνημειωδες τακτ που τη διακρινει λεει 'μαυρος? Δεν το περιμενα αυτο!... Δεν δειχνεις!...'

Εγω σκεφτομαι να ανοιξει η γη να μας καταπιει, αυτος προφανως το'χει ξανακουσει και δεν παρεξηγηθηκε, απλως επιβεβαιωσε οτι θεωρει τον εαυτο του μαυρο, οπως και πολλοι αλλοι.

Βαζω λοιπον τον (πιο σκουρο απο το δικο του) πηχυ του χεριου μου διπλα στο δικο του και λεω 'νταξ... τωρα... και γω που ειμαι ασπρος, πιο μαυροος ειμαι!!...

Μα... μου λεει... εσυ δεν εισαι ασπρος... εισαι ....Ελληνας!!...

Το πηρα σαν κομπλιμεντο, εννοουσε οτι δεν εισαι ασπρος Αγγλοσαξονας και εκ προοιμιου ρατσιστης, αλλα μελαμψος και ...'ενταξει παιδι, κιμπαρης' που λενε αλλα δεν ηξερε τον ορο!

• Like 6