MakisM 3,965 Report post Posted January 17, 2006 Ναι καλε, εχω γνωριμια με τον Αγιο Χριστοφορο, μεσω του Christopher του γιου μου. Απλα, εμεις ειχαμε χασει την προσφυση και ταξαμε να μας την φανερωσει. Ο Αγιος Χριστοφορος Κυριακατικα ειναι στην Αθηνων-Λαμιας και τρεχει και δεν φτανει με το Ελληναριο που κυκλοφορει, Αμφικλεια-Κελλαρια θα εκανε τωρα; Το πολυ πολυ να σταματαγε για φραπε και λουκουμαδες στα Καμμενα Βουρλα και μετα ...δουλεια! Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
ΑΛΕΞΗΣ 4,216 Report post Posted January 17, 2006 Εντάξει κύριε Μάκη...ότι πείτε...δεν επιμένω...μή φάω και καμία ανάποδη Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 17, 2006 Ελα τωρα, τα μικρα δεν τα δερνουν πια, μην τους μεινει κανενα ψυχολογικο κουσουρι... Αληθεια, ποιος ειναι ο Αγιος προστατης των χιονοδρομων; Αυτον θελουμε!! Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
tetzas 1 Report post Posted January 17, 2006 Εχουμε ομως Goodyear Ultragrip 6 με νιφαδα στο βουνο! Προσωπικά δεν έχω εμπειρία από τέτοια ελαστικά μπορώ όμως να πω οτι σε μια μοναδική εμπειρία που είχα με τα Ultra Grip (νομίζω όμως οτι εκείνα έγραφαν 500 και όχι 6) έπαθα πλάκα !!! Ενα ολοκληρο ΣΚ σε χιόνι και πάγο με τα συγκεκριμένα ελαστικά νόμισα ότι το τουτού φορούσε αλυσίδες! Καλορίζικα! Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 17, 2006 Εεε οχι δα, δεν τρεμει το αυτοκινητο οσο με τις αλυσιδες!! Αληθεια, τον Αγιο προστατη των σανιδαδων τον ξερεις;; Θα πρεπει να'χουν Αγιο ετσι οπως κατεβαινουν μερικοι Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
makistop 8 Report post Posted January 17, 2006 Για τα ultra grip 6 δεν ξέρω, αλλά τα πεντάρια που έχω στο Yaris αποδείχθηκαν καταπληκτικά. Σε χιόνι 30-40 πόντους δεν κόλησε ποτέ, σαν μικρό τρενάκι πήγαινε..Το ίδιο και σε πάγο (με μικρότερες ταχύτητες βέβαια) τόσο σε ανηφόρες όσο και σε κατηφόρες. Το καλύτερο απ' όλα όμως ήταν ότι απουσία ABS, το μπλοκάρισμα των τροχών έλαμπε δια της απουσίας του, μόνο με τσαρούχωμα στο φρένο εμφανιζόταν. Όσο για τα Potenza που έγραψαν κάποιοι φίλοι, αυτά τα έχω στο AUDI (ο πρίγκηπας των δαχτυλιδιών ) σε διάσταση 205/60/15. Ρε παιδιά στο χιόνι με αυτά? Αυτά για να φτάσουν σε νορμάλ συνθήκες σε θερμοκρασία λειτουργίας θέλουν καμμιά πενηντάρα χιλιόμετρα. Δεν βοηθάει ούτε το πέλμα τους ως χάραξη ούτε η σκληρότητα της γόμας. Στομώνουν αμέσων τα αυλάκια οπότε η πρόσφυση πάει βόλτα.Εγώ βάζω πάντα αλυσίδες. Τελευταία φορά έβαλα για 100 μέτρα μέχρι να φτάσω στο Πισοδέρι. Πέρυσι χρειάστηκα αλυσίδες για να ξεπαρκάρω... Δεν πάνε καθόλου.. (υπό όλες τις άλλες συνθήκες βέβαι είναι άριστα, δεν το συζητάω, γι' αυτό και τα βάζω τρίτη φορά σερί..) Quote ''...ουκ εν το πολλώ το ευ...'' ...εκτός κι αν είναι χιόνι ή κυβικά τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν μόνο ανοιχτά Share this post Link to post Share on other sites
anemar 6 Report post Posted January 17, 2006 Για τα ultra grip 6 δεν ξέρω, αλλά τα πεντάρια που έχω στο Yaris αποδείχθηκαν καταπληκτικά. Σε χιόνι 30-40 πόντους δεν κόλησε ποτέ... Το Yaris σε 30-40 πονους χιονι το πιθανοτερο ειναι να κολλησει λογω αποστασης απο το εδαφος..Οποτε μαλλον ηταν λιγοτερο.. Περα απο την αριστη εμπειρια που εχω απο τα Michelin Alpin να πω οτι ειχα μεινει κατενθουσιασμενος με τα χειμερινα ελαστικα μαρκας Viking,τα οποια πριν την αγορα τους ημουν πολυ δυσπιστος.Μετα την χρηση ομως εμεινα εκπληκτος(χρηση σε Golf IV).Κολλουσε στο χιονι κυριολεκτικα.Υπερβολικα μαλακο ομως στη στεγνη ασφαλτο. Και επειδη μαλλον ολοι ειμαστε ευχαριστημενοι με τα λαστιχα που εχουμε,να πω οτι στο Civic που ειχαμε παλια,τα χειμερινα της Continental (δεν θυμαμαι τυπο),ηταν για τα κλαματα... Quote Share this post Link to post Share on other sites
makistop 8 Report post Posted January 17, 2006 Το Yaris σε 30-40 πονους χιονι το πιθανοτερο ειναι να κολλησει λογω αποστασης απο το εδαφος..Οποτε μαλλον ηταν λιγοτερο.. Περα απο την αριστη εμπειρια που εχω απο τα Michelin Alpin να πω οτι ειχα μεινει κατενθουσιασμενος με τα χειμερινα ελαστικα μαρκας Viking,τα οποια πριν την αγορα τους ημουν πολυ δυσπιστος.Μετα την χρηση ομως εμεινα εκπληκτος(χρηση σε Golf IV).Κολλουσε στο χιονι κυριολεκτικα.Υπερβολικα μαλακο ομως στη στεγνη ασφαλτο. Και επειδη μαλλον ολοι ειμαστε ευχαριστημενοι με τα λαστιχα που εχουμε,να πω οτι στο Civic που ειχαμε παλια,τα χειμερινα της Continental (δεν θυμαμαι τυπο),ηταν για τα κλαματα... Κι' όμως Ανέστη τόσο ήταν, δεν υπερβάλω. Απλά επειδή είναι ελαφρύ αυτοκίνητο δεν βούλιαζε. Το θέμα είναι και η ποιότητα του χιονιού γιατί καθορίζει σ' αυτές τις ποσότητες πόσο εύκολα μπορεί να το σπρώξει το αυτοκίνητο ανοίγοντας δρόμο. Άλλο να είναι πούδρα και άλλο να έρχεται από κανέναν νοτιά και να είναι βαρύ και ασήκωτο. Αν λοιπόν το χιόνι δεν είναι ''βαρύ'' και τα ελαστικά σου δίνουν πρόσφυση, μην σου φαίνεται παράξενο. Η απόσταση από το έδαφος είναι αρκούντως ικανοποιητική για τον χαρακτήρα του. Μάλλον ψηλό για ΙΧ θα έλεγα. Και κάτι για τετρακίνητα με βάση όσα είδα και την περίοδο των γιορτών στην διαδρομή Καστοριά-Πισοδέρι. Πολλοί θεωρούν ότι τα SUV και γενικά όλα τα τζιποειδή είναι πανάκεια. Γι' αυτό και αρκετοί γέμισαν τα χαντάκια (είδα τουλάχιστον 4 περιπτώσεις με Freelander, Xtrail κλπ). Σαφώς και προσφέρουν πολύ καλύτερη πρόσφυση από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα αλλά πάντα με την χρήση κατάλληλων ελαστικών (έστω και μαλακής γόμας αλλά φρέσκα και όχι παραίτητα χιονολάστιχα), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πηγαίνουν παντού ούτε ότι χρειάζονται λιγότερη προσοχή. Ανεξάρτητα από τον τύπο του οχήματος, οι απαλές κινήσεις με γκάζι-φρένο-τιμόνι, η μια ταχύτητα κάτω (τουλάχιστον) στις κατηφόρες και όλα αυτά που έχουν αναφερθεί και εδώ, ισχύουν και για τα τετρακίνητα. Απλά προσφέρουν κάποια μεγαλύτερη ασφάλεια αρκεί να μην τα υπερεκτιμήσουμε ως προς τις δυνατότητές τους. Το ίδιο σημαντική τουλάχιστον είναι η εμπειρία μας σε τέτοιες συνθήκες και η σύνεση στον τρόπο οδήγησή μας. Αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι όλα είχαν φύγει στην κατηφόρα, προφανώς επειδή οι ''χειριστές'' τους θεωρούσαν ποιο εύκολη υπόθεση γιατί έχουν ABS, ESP κλπ. Αγνοούσαν προφανώς ότι στην ανηφόρα το πολύ πολύ να κολλήσεις. Ενώ στην κατηφόρα το δύσκολο είναι να σταματήσεις. Έννοιες όπως αδράνεια και μεγάλη μάζα και τι αυτό συνεπάγεται δεν φάνηκε να τους συγκινεί. Quote ''...ουκ εν το πολλώ το ευ...'' ...εκτός κι αν είναι χιόνι ή κυβικά τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν μόνο ανοιχτά Share this post Link to post Share on other sites
Jey 7 Report post Posted January 17, 2006 ...Εχουμε ομως Goodyear Ultragrip 6 με νιφαδα στο βουνο!... Δοκιμασμένα και σε VW Bora, απλά υπέροχα! Αίσθημα ασφαλείας 100%, ανηφόρα/κατηφόρα. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anemar 6 Report post Posted January 26, 2006 Μακη κι εγω προσεξα οτι στο χιονολαστιχο που εχω Michelin Alpin εχει την νιφαδα στο κεντρο μιας βουνοκορφης. Το κοιταξα και εγω στα δικα μας τα Alpin 4x4 και η νιφαδα ειναι στο κεντρο του βουνου. Οπως το avatar του MakisM στο snowreport forum Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 26, 2006 Διπλοβαρδιες βλεπω!!.. Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
mil 8,773 Report post Posted January 26, 2006 Έχω τα vector 5 που θεωρητικώς είναι από τα καλύτερα λάστιχα all weather. Δηλαδή ναι μεν θεωρονται "χιονολάστιχα", δεν είναι όμως καθαρά χιονολάστιχα. Το Σάββατο ανέβηκα Φτερόλακκα από Αμφίκλεια με άνεση, πήγα Κελάρια και επέστρεψα, όταν έβλεπα μόνο αυτοκίνητα με αλυσίδες (ή μήπως και αυτοί που φόραγαν αλυσίδες θα μπορούσαν να πήγαιναν και χωρίς αλυσίδες. Αναρωτιέμαι αν ξέρει κάποιος σε τι κατηγορία ανήκουν όσον αφορά το χιόνι ή τον πάγο και αν υπάρχουν sites που να αξιολογούν όλα τα χιονολάστιχα (κανονικά ή γιαλατζί, όπως τα δικά μου). Ξέρει κάποιος κάτι παραπάνω για να ξέρω πόσο μπορώ να τα εμπιστευτώ; Quote Share this post Link to post Share on other sites
anemar 6 Report post Posted January 26, 2006 ... και αν υπάρχουν sites που να αξιολογούν όλα τα χιονολάστιχα (κανονικά ή γιαλατζί, όπως τα δικά μου). .. Tirerack-Winter Tires Ενα απο τα πιο γνωστα sites για λαστιχα Στο site της Goodyear Goodyear Vector 5 το αξιολογει ως μετριο σε ολα... Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 26, 2006 Για συγκριση, τα δικα μου (Ultra grip 6) ειναι λιγο καλυτερα στο χιονι/παγο. Αλλα πριν βγαλεις γιαλατζι τα δικα σου, δοκιμασε τα για να δεις σε τι συνθηκες αρχιζουν και χανουν προσφυση, Εγω σημερα δοκιμαζα τα δικα μου σε παγωμενες ανηφοριτσες στα Σπατα. Ανεβαιναν, κατεβαιναν, εστριβαν, φρεναριζαν χωρις προβλημα. Μετα απο δυο τρεις βολτες ειχα κανει δυο καλα ιχνη γυαλισμενου παγου. Σταματησα στην ανηφορα για να δοκιμασω να ξαναξεκινησω σε συνθηκες μαυρου παγου. Αμ δε!! . Μιση χουφτα αμμου πισω απο τους (μπροστινους, κινητηριους) τροχους και φυγαμε. Μεγαλο πραμα η αμμος (σ'ενα ταπερακι) γλυτωνεις βαλε βγαλε αλυσσιδες (ακομα στο ναυλον τις εχω..) . Τα Ultra Grip 7 ειναι τελειως καινουρια φουρνια, υποσχονται ακομα περισσοτερα. Τελος, τα allweather που φορας ειναι μια μοδα δεκαπενταετιας στην Αμερικη. Επειδη ριχνουν αλατι στους δρομους (και αμμο) το χιονι λιωνει σα σουπα και δεν παγωνει το βραδυ, οποτε τα allweather ηταν πολλα υποσχομενα σαν 4 seasons λαστιχο. Βεβαια οταν τα μπελοζυρια πεφταν βαρια, παγωναν τα παντα και ο average Joe ειχε προβλημα. Τοτε εβγαλε η Bridgestone τα Blizzak και γεννηθηκαν τα μοντερνα χιονολαστιχα/παγολαστιχα. And the rest is history... Σημειωτεον οτι λαστιχα με καρφια απαγορευονται στις περισσοτερες πολιτειες και ολικα στην Ιαπωνια. Στην Νορβηγια, στις μεγαλυτερες πολεις (Oslo, Bergen, Trondheim) αποθαρυννεται ενεργα η χρηση τους (επι πλεον φοροι)! Φυσικα αλυσιδες στην Νορβηγια βρισκεις μονο σε κατι υπογεια μαζι με μαστιγια και χειροπεδες... . Δεν μπορεις καν να τις βρεις στα μαγαζια! Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
stefoxe1975 1 Report post Posted October 3, 2006 Μια και ο καιρός σιγα σιγά κρυώνει, έκανα μία πρώτη έρευνα για χιονολάστιχο μιάς και αυτά που φοράω 225/45/17 τον χειμώνα δεν με πάνε ούτε στο Σέιχ Σου με 1εκ.χιόνι. Μία επιλογή απ΄ότι κατάλαβα είανι σίγουρα τα alpin βλ.Άρης ενώ ένας συνάδελφος μου πρότεινε και τα Gislaved τα οποία τα βρήκα στην περοχή μου στα 400ευρώ στα 195/60/15. Έχω την αίσθηση ότι τα συγκεκριμένα πρέπει να είναι λίγο τσιμπιμένα αλλά ξεχωρίζουν. Αν κάποιος φίλος τα έχει ας πει τη γνώμη του. Quote Share this post Link to post Share on other sites
KonstantinosV 0 Report post Posted October 3, 2006 Στέφανε και τα bridgestone είναι κορυφαία. Δες λίγο στο www.tirerack.com Φιλικά, KonstantinosV Quote Share this post Link to post Share on other sites
ΑΛΕΞΗΣ 4,216 Report post Posted October 3, 2006 Στέφανε, κατ' αρχήν έλεγξε εάν έχεις περιθώριο να βάλεις μικρότερα ελαστικά/ζάντες από αυτά που φοράς. Τα Michelin Alpin είναι πολύ καλή επιλογή εάν θυμηθώ οτι στο δρόμο για το χ/κ ανέβαινα πιο άνετα από αρκετά τετρκίνητα. Πέρυσι τα βρήκα (195-50-15) σε προσφορά 300€. Quote Share this post Link to post Share on other sites