Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
nikosp81

Αγορά εξοπλισμού - Αρχαριος

Recommended Posts

Καλησπέρα ομάδα.

Σκέφτομαι να αγοράσω εξοπλισμό ώστε να μπορέσω να εξέλιξω την τεχνική μου μιας και είμαι αρχάριος. Δεύτερη σεζόν κάνω.... η πρώτη ήταν με κορονοιο και μας έκοψε στη μέση.

Ο σωματοτυπος μου είναι 163cm 70κιλα (φταίνε τα μελομακάρονα των Χριστουγέννων) αν και συνήθως είμαι στα 67κιλα.

Το πέδιλο που νοικιάζω τώρα είναι 156cm. Οπότε σκέφτομαι να πάρω το ίδιο. Ξέρω να καρβαρω αλλά το δουλεύω ακόμα, οι γρήγορες ταχύτητες στη φάση αυτή με "τρομάζουν" λίγο και γι αυτό το λόγο δουλεύω και κοφτές στροφές και μαρεσουν μπορώ να πω. Οι πίστες που μπαίνω είναι μπλε.

Για μπότα σκέφτομαι κάτι σε flex 80. 

Θα μπορούσα να ειχα τα φώτα σας? Να προσέξω κάτι ή να κοιτάξω για διαφορετικά χαραντηριστικα? 

5 hours ago, nikosp81 said:

Καλησπέρα ομάδα.

Σκέφτομαι να αγοράσω εξοπλισμό ώστε να μπορέσω να εξέλιξω την τεχνική μου μιας και είμαι αρχάριος. Δεύτερη σεζόν κάνω.... η πρώτη ήταν με κορονοιο και μας έκοψε στη μέση.

Ο σωματοτυπος μου είναι 163cm 70κιλα (φταίνε τα μελομακάρονα των Χριστουγέννων) αν και συνήθως είμαι στα 67κιλα.

Το πέδιλο που νοικιάζω τώρα είναι 156cm. Οπότε σκέφτομαι να πάρω το ίδιο. Ξέρω να καρβαρω αλλά το δουλεύω ακόμα, οι γρήγορες ταχύτητες στη φάση αυτή με "τρομάζουν" λίγο και γι αυτό το λόγο δουλεύω και κοφτές στροφές και μαρεσουν μπορώ να πω. Οι πίστες που μπαίνω είναι μπλε.

Για μπότα σκέφτομαι κάτι σε flex 80. 

Θα μπορούσα να ειχα τα φώτα σας? Να προσέξω κάτι ή να κοιτάξω για διαφορετικά χαραντηριστικα? 

Καλωσηρθες. 

Για αρχή ρίξε μια ματιά σε αυτό εδώ το νήμα. 

Εν συντομία, το βασικότερο όλων είναι η μπότα. Να είναι όσο πιο κοντά στο πόδι σου (σε νούμερο) κ πιο στενή αντέχεις χωρίς να πονάς, εφόσον φυσικά θες να ασχοληθείς και να μάθεις σωστά. Με το flex μην πολύ ασχολείσαι, συνήθως ομως οι καλές και στενές μπότες έχουν φλεξ 100+.

Ως προς τα σκι, το ύψος που αναφέρεις μια χαρά είναι. Κοίτα για ένα σκι πίστας ή all around, μέσου επιπέδου (intermediate), με μεση 70-75 mm, ύψος 150-157,προκειμενου να σε συντροφεύει για αρκετά χρόνια και να μην το ξεπεράσεις πολύ γρήγορα, εφόσον κάνεις μαθήματα (ο μόνος τρόπος για να μάθεις) 

• Like 1

30 minutes ago, GiGi said:

Καλωσηρθες. 

Εν συντομία, το βασικότερο όλων είναι η μπότα. Να είναι όσο πιο κοντά στο πόδι σου (σε νούμερο) κ πιο στενή αντέχεις χωρίς να πονάς, εφόσον φυσικά θες να ασχοληθείς και να μάθεις σωστά. Με το flex μην πολύ ασχολείσαι, συνήθως ομως οι καλές και στενές μπότες έχουν φλεξ 100+

Ως προς τα σκι, το ύψος που αναφέρεις μια χαρά είναι. Κοίτα για ένα σκι πίστας ή all around, μέσου επιπέδου (intermediate), με μεση 70-75 mm, ύψος 150-157,προκειμενου να σε συντροφεύει για αρκετά χρόνια και να μην το ξεπεράσεις πολύ γρήγορα, εφόσον κάνεις μαθήματα (ο μόνος τρόπος για να μάθεις) 

Έχω κάνει αρκετά μαθήματα και τώρα βγαίνω μόνος μου στο πεδίο. Με έναν πωλητή που μίλησα μου είπε ότι το πέδιλο που θα κοιτάξω πρέπει να είναι από 150cm-160cm. Στην προκειμένη επειδή το 156cm που έχει είναι αρκετά ακριβό για μένα στην παρούσα φάση, προτείνει να πάω προς το 150cm (δηλαδή 150cm, 152cm ή 154cm) παρά να ανέβω προς το 160cm. Όσον αφορά τη μπότα μου είπε να μην ανέβω πάνω από το 80flex. 

Παρόλα αυτά, θυμάμαι σε αντίστοιχη συζήτηση, ο δάσκαλος του σκι μου είχε πει όταν αποφασίσω να αγοράσω μπότα να κοιτάξω γύρω στο 100-110flex. 

3 hours ago, nikosp81 said:

Παρόλα αυτά, θυμάμαι σε αντίστοιχη συζήτηση, ο δάσκαλος του σκι μου είχε πει όταν αποφασίσω να αγοράσω μπότα να κοιτάξω γύρω στο 100-110flex. 

Πίστεψε τον δάσκαλό σου και όχι τον πωλητή

• Like 2

Έχω κάνει αρκετά μαθήματα και τώρα βγαίνω μόνος μου στο πεδίο. Με έναν πωλητή που μίλησα μου είπε ότι το πέδιλο που θα κοιτάξω πρέπει να είναι από 150cm-160cm. Στην προκειμένη επειδή το 156cm που έχει είναι αρκετά ακριβό για μένα στην παρούσα φάση, προτείνει να πάω προς το 150cm (δηλαδή 150cm, 152cm ή 154cm) παρά να ανέβω προς το 160cm. Όσον αφορά τη μπότα μου είπε να μην ανέβω πάνω από το 80flex. 

Είπαμε ότι καλή μπότα είναι αυτή που ειναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πόδι σ, έτσι? Χωρις πόνο όμως. Αλλά σφιχτες, χωρίς να χρειάζεσαι να σφιξεις τα κάτω κλιπς. Τόσο σφιχτες που να περνάς λίγο δύσκολα όταν τις βάζεις κ να ανακουφίζει όταν τις βγάλεις. Χωρίς να ξέρω τι έχεις δει, ρίξε μια ματιά στις "καλύτερες" σειρές των μεγάλων εταιρειών. πχ Rx στη lange, raptor ή rs στη head, Mach1 στην Tecnica κλπ κλπ. Καμία από αυτές δν έχει flex 80. Και καμία από αυτές που έχουν flex 80 δεν θα εχει last κατω από 98 mm (ώστε να θεωρούνται στενές). Γι'αυτο σ είπε ο δασκαλος πάνω από 100, αν κ στο είπε μισό. Δεν σημαίνει ότι όλες με flex 100 έχουν στενό καλούπι.

Εγώ καταλήξει μάλλον στα παρακάτω..... 

K2 B.F.C 90 (HV) ΑΝΔΡΙΚΕΣ ΜΠΟΤΕΣ ΣΚΙ

ROSSIGNOL PMC 3D CARBON + ΔΕΣΤΡΑ ZIP 100S

Τι λέτε??? Να προχωρήσω την αγορά??? 

41 minutes ago, nikosp81 said:

Εγώ καταλήξει μάλλον στα παρακάτω..... 

K2 B.F.C 90 (HV) ΑΝΔΡΙΚΕΣ ΜΠΟΤΕΣ ΣΚΙ

ROSSIGNOL PMC 3D CARBON + ΔΕΣΤΡΑ ZIP 100S

Τι λέτε??? Να προχωρήσω την αγορά??? 

Μη βιάζεσαι γιατί η φτώχεια τρώει το παρά λένε

35 minutes ago, maylo said:

Μη βιάζεσαι γιατί η φτώχεια τρώει το παρά λένε

Thanks για την άμεση ανταπόκριση αλλά αυτό δεν είναι επιχείρημα. Εκτός αν υπονοείς ότι αυτό το σετ είναι για "πέταμα".......

Είναι επιχείρημα.
Αν εννοείς αυτά που λες περί βελτίωσης τεχνικής, "καρβάρισμα" κλπ, τις 80αρες θα τις αλλάξεις σε δυο χρόνια.

• Like 1

Practice makes perfect

4 hours ago, Pant said:

Είναι επιχείρημα.
Αν εννοείς αυτά που λες περί βελτίωσης τεχνικής, "καρβάρισμα" κλπ, τις 80αρες θα τις αλλάξεις σε δυο χρόνια.

Επίτρεψε μου να επιμείνω ότι δεν είναι επιχείρημα. Ο φίλος παραπάνω αναφέρθηκε στον φτηνό εξοπλισμό και όχι στο flex. Στα ίδια χρήματα σχεδόν βρίσκω 90-100flex.

Τώρα όσον αφορά τις 80αρες, ναι δε θα διαφωνήσω ότι όταν εξελιχθώ θα μου είναι πολύ μαλακές. Αντίστοιχα όμως κι ένα σκι που τώρα μου κάνει γάντι, σε μερικά χρόνια θα είναι μικρό για το επίπεδό μου. Άρα τί;;;

Αγοράζω κάτι για το μέλλον που θα γίνω καλός και μέχρι τότε θα φάω τα μούτρα μου να μάθω (γιατί οι 100αρες λένε ότι δε συγχωρούν λάθη);;;  Δε μπορώ να καταλάβω αυτή τη λογική. Άλλωστε αν ήταν έτσι δε θα πουλούσαν μπότες αρχαρίων ?

Φυσικά αναφέρομαι στην περίπτωση που μια σκληρή μπότα (απ όσο έχω ακούσει και έχω διαβάσει μέχρι τώρα) θα με κρατήσει πίσω τεχνικά, θα με δυσκολέψει, θα με ρίξει κάτω από κακό χειρισμό και θα μου δημιουργήσει ενοχλήσεις στα πόδια μέχρι τελικά να την μάθω.

Αν τίποτε από αυτά δεν ισχύει τότε ναι.... θα ήταν καλή επιλογή το μεγαλύτερο flex.

Edited by nikosp81

Επίτρεψε μου να επιμείνω ότι δεν είναι επιχείρημα. Ο φίλος παραπάνω αναφέρθηκε στον φτηνό εξοπλισμό και όχι στο flex. Στα ίδια χρήματα σχεδόν βρίσκω 90-100flex.
Τώρα όσον αφορά τις 80αρες, ναι δε θα διαφωνήσω ότι όταν εξελιχθώ θα μου είναι πολύ μαλακές. Αντίστοιχα όμως κι ένα σκι που τώρα μου κάνει γάντι, σε μερικά χρόνια θα είναι μικρό για το επίπεδό μου. Άρα τί;;;
Αγοράζω κάτι για το μέλλον που θα γίνω καλός και μέχρι τότε θα φάω τα μούτρα μου να μάθω (γιατί οι 100αρες λένε ότι δε συγχωρούν λάθη);;;  Δε μπορώ να καταλάβω αυτή τη λογική. Άλλωστε αν ήταν έτσι δε θα πουλούσαν μπότες αρχαρίων [emoji6]
Φυσικά αναφέρομαι στην περίπτωση που μια σκληρή μπότα (απ όσο έχω ακούσει και έχω διαβάσει μέχρι τώρα) θα με κρατήσει πίσω τεχνικά, θα με δυσκολέψει, θα με ρίξει κάτω από κακό χειρισμό και θα μου δημιουργήσει ενοχλήσεις στα πόδια μέχρι τελικά να την μάθω.
Αν τίποτε από αυτά δεν ισχύει τότε ναι.... θα ήταν καλή επιλογή το μεγαλύτερο flex.
Καλωσηρθες. 

Εν συντομία, το βασικότερο όλων είναι η μπότα. Να είναι όσο πιο κοντά στο πόδι σου (σε νούμερο) κ πιο στενή αντέχεις χωρίς να πονάς, εφόσον φυσικά θες να ασχοληθείς και να μάθεις σωστά. Με το flex μην πολύ ασχολείσαι, συνήθως ομως οι καλές και στενές μπότες έχουν φλεξ 100+.

Τις απαντήσεις τις έχεις λάβει, αλλά όχι μασημένη τροφή. Ο Maylo μπορεί να είναι λακωνικός, αλλά όχι λάθος. Επίσης δεν έχει κανένα κίνητρο να επιχειρηματολογησει. (Ούτε εγώ αλλά βγήκα στο μπαλκόνι για ένα τσιγάρο και έχω χρόνο κ διάθεση να απαντήσω)
Οπως σου είπα παραπάνω, καλές μπότες είναι οι στενες. Όσο πιο στενή κ πιο κοντά στο πόδι σου μπορείς να αντέξεις.
Το h.v. Στη συγκεκριμένη, σημαίνει high volume, δηλαδή φαρδιές. Μπορεί να εχουν πολύ καλή τιμή αλλά πολύ περιορισμένο χρόνο χρήσης. Άμα είναι σωστή εφαρμογή στο πόδι σου και 130 flex να έχουν, σε race σειρά, δεν θα σε πάνε πίσω. Μόνο εμπρός. Αλλά ποιος να στα πει αυτά?
Στην τελική δεν πειράζει, όλοι έχουμε πάρει (τουλάχιστον) μια λάθος μπότα.
  • Like 1
  • Thanks 1

43 minutes ago, GiGi said:

Τις απαντήσεις τις έχεις λάβει, αλλά όχι μασημένη τροφή. Ο Maylo μπορεί να είναι λακωνικός, αλλά όχι λάθος. Επίσης δεν έχει κανένα κίνητρο να επιχειρηματολογησει. (Ούτε εγώ αλλά βγήκα στο μπαλκόνι για ένα τσιγάρο και έχω χρόνο κ διάθεση να απαντήσω)
Οπως σου είπα παραπάνω, καλές μπότες είναι οι στενες. Όσο πιο στενή κ πιο κοντά στο πόδι σου μπορείς να αντέξεις.
Το h.v. Στη συγκεκριμένη, σημαίνει high volume, δηλαδή φαρδιές. Μπορεί να εχουν πολύ καλή τιμή αλλά πολύ περιορισμένο χρόνο χρήσης. Άμα είναι σωστή εφαρμογή στο πόδι σου και 130 flex να έχουν, σε race σειρά, δεν θα σε πάνε πίσω. Μόνο εμπρός. Αλλά ποιος να στα πει αυτά?
Στην τελική δεν πειράζει, όλοι έχουμε πάρει (τουλάχιστον) μια λάθος μπότα.

Δεν είπα ότι κάποιος είναι λάθος. Επίσης δεν είναι κανένας υποχρεωμένος να μου απαντήσει. Θα μπορούσες να απολαύσεις το τσιγάρο σου χωρίς το κινητό στο χερι βρε αδερφέ. Επίσης με το να λέμε θεωρίες και να κάνουνε υποθέσεις δε λύνεται καμία απορία μου και δε με βοηθάτε. Αναφερομαι σε αυτούς που έχουν τη διάθεση και το χρόνο. 

Αλλά αφού μπήκες στο τρύπακι και μου έκανες την τιμή να γράψεις, θα σου απαντήσω κι εγώ τις σκέψεις μου. Συμφωνώ για τη στενή μποτα. Στενή μποτα όμως μπορεί να είναι και μια μποτα στα 80flex. Ή στα 90. Αυτό με προβαρισμα το βρίσκεις. Άλλωστε δεν ξέρεις το πόδι μου. Μπορεί να είναι σούπερ για το high volune της συγκεκριμένης μποτας.

Εγώ δε ζήτησα να μου μετρήσει κάνεις το πόδι αδερφέ. Ένα μπούσουλα ρώτησα να έχω υπόψιν μου για όταν θα πάω στο κατάστημα.

Τώρα όσον αφορά το επιχείρημα σου για τη μποτα με το 130flex τι να σχολιάσω? Να ζητήσω του πωλητή 130flex με στενή γραμμή μηπως και μου κάνει, με 20 φορές που έχω πάει στο βουνό? Απλά θα με πάρει με τις πέτρες.

Εν ολίγοις αφού δεν έχεις να προτείνεις κάτι, κάνε το τσιγάρο σου κι άσε αυτούς που έχουν διάθεση να κάνουμε διάλογο. Κι αν ενοχλείσε με τις "αστείες" απορίες των αρχάριων, απλά μην τις διαβάζεις. Όμως δε μπορείς να σνομπάρεις κανέναν. Κι εσύ από μια λάθος μποτα ξεκίνησες γιατί προφανώς δε βρέθηκε κάνεις να σου πει μια γνώμη. 

Ας πω κι εγώ μια άποψη (και ας έχω κόψει το τσιγάρο καιρό τώρα ?)... Πιστεύω ό,τι σημασία έχει να βρεις μια μπότα που να ταιριάζει στο πόδι σου (δεν είναι και τόσο εύκολο)  και προφανώς να μην είναι στα άκρα από θέμα flex. Το μοντέλο που προτείνεις μια χαρά μου φαίνεται.

Στο κάτω κάτω, είναι δυνατόν να είναι χάλια μπότες; Και αν δεν τις παίρνει ένας χιονοδρόμος σαν κι εσένα (έτσι όπως περιγράφεις τον εαυτό σου), ποιος θα τις πάρει;

Μην αγχώνεσαι! Να χάρεις τον εξοπλισμό σου και να κάνεις όσο μπορείς περισσότερο σκι! 

• Like 1

Δεν είπα ότι κάποιος είναι λάθος. Επίσης δεν είναι κανένας υποχρεωμένος να μου απαντήσει. Θα μπορούσες να απολαύσεις το τσιγάρο σου χωρίς το κινητό στο χερι βρε αδερφέ. Επίσης με το να λέμε θεωρίες και να κάνουνε υποθέσεις δε λύνεται καμία απορία μου και δε με βοηθάτε. Αναφερομαι σε αυτούς που έχουν τη διάθεση και το χρόνο. 
Αλλά αφού μπήκες στο τρύπακι και μου έκανες την τιμή να γράψεις, θα σου απαντήσω κι εγώ τις σκέψεις μου. Συμφωνώ για τη στενή μποτα. Στενή μποτα όμως μπορεί να είναι και μια μποτα στα 80flex. Ή στα 90. Αυτό με προβαρισμα το βρίσκεις. Άλλωστε δεν ξέρεις το πόδι μου. Μπορεί να είναι σούπερ για το high volune της συγκεκριμένης μποτας.
Εγώ δε ζήτησα να μου μετρήσει κάνεις το πόδι αδερφέ. Ένα μπούσουλα ρώτησα να έχω υπόψιν μου για όταν θα πάω στο κατάστημα.
Τώρα όσον αφορά το επιχείρημα σου για τη μποτα με το 130flex τι να σχολιάσω? Να ζητήσω του πωλητή 130flex με στενή γραμμή μηπως και μου κάνει, με 20 φορές που έχω πάει στο βουνό? Απλά θα με πάρει με τις πέτρες.
Εν ολίγοις αφού δεν έχεις να προτείνεις κάτι, κάνε το τσιγάρο σου κι άσε αυτούς που έχουν διάθεση να κάνουμε διάλογο. Κι αν ενοχλείσε με τις "αστείες" απορίες των αρχάριων, απλά μην τις διαβάζεις. Όμως δε μπορείς να σνομπάρεις κανέναν. Κι εσύ από μια λάθος μποτα ξεκίνησες γιατί προφανώς δε βρέθηκε κάνεις να σου πει μια γνώμη. 

Όπως σου είπα από το πρώτο μου post, καμία στενή μπότα (αντρική) δεν έχει φλεξ 80. Μπορεί να σου φανεί υπερβολή αυτό που λέω, αλλά είναι αλήθεια. Το ποσό στενή είναι εκφράζεται με νούμερα (πχ 97 mm) και λέγεται last, δεν πάει στην τυχη. Επίσης δεν σου είπα να ζητήσεις 130 flex. Σου είπα πως αν είναι σωστή η εφαρμογή, δεν θα σε πονάει ακόμα και μια με φλεξ 130.
  • Like 1

10 hours ago, GiGi said:

Όπως σου είπα από το πρώτο μου post, καμία στενή μπότα (αντρική) δεν έχει φλεξ 80. Μπορεί να σου φανεί υπερβολή αυτό που λέω, αλλά είναι αλήθεια. Το ποσό στενή είναι εκφράζεται με νούμερα (πχ 97 mm) και λέγεται last, δεν πάει στην τυχη. Επίσης δεν σου είπα να ζητήσεις 130 flex. Σου είπα πως αν είναι σωστή η εφαρμογή, δεν θα σε πονάει ακόμα και μια με φλεξ 130.

Ναι το ξέρω αυτό που λες για το last. Φάρδος ποδιού δεν έχω με την καμία κάτω από 100. Αυτά τα 3 χιλιοστά δηλαδή παίζουν ρόλο;;; Άρα σαν να λέμε.....να κοιτάξω κατά προτεραιότητα φάρδος-νούμερο και μετά Flex.

18 minutes ago, nikosp81 said:

Ναι το ξέρω αυτό που λες για το last. Φάρδος ποδιού δεν έχω με την καμία κάτω από 100. Αυτά τα 3 χιλιοστά δηλαδή παίζουν ρόλο;;; Άρα σαν να λέμε.....να κοιτάξω κατά προτεραιότητα φάρδος-νούμερο και μετά Flex.

Ναι, παίζει τεράστιο ρόλο.

Άρα σαν να λέμε.....να κοιτάξω κατά προτεραιότητα φάρδος-νούμερο και μετά Flex. ΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Βρήκα μία απάντηση-σεντόνι σε ένα άλλο μέλος, σε άλλο νήμα. Είναι σεντόνι ξαναλέω και το κάνω copy paste

Κεφάλαιο μπότες

1. Ως προς τη σκληρότητα (flex)

Η πρώτη (και πρόχειρη) απάντηση που μπορεί να σου δώσει κάποιος, είναι "η σκληρότητα". Και για να μην παρεξηγηθούμε, η αίσθηση στο πόδι, για όλες ίδιες είναι. Το θέμα είναι πόσο εύκολα (ή δύσκολα) κάμπτονται όταν ασκείς πίεση στα καλάμια (το λεγόμενο "πέσε μπροστά") και πόσο γρήγορα/έντονα επανέρχονται στην αρχική τους θέση.

Για να διευκολυνθεί η συζήτηση, σκέψου την μπότα ως ένα ελατήριο (ή ακόμα καλύτερα έμβολο που εξωτερικά έχει ελατήριο). Όσο πιο σκληρή είναι η μπότα, τόσο πιο άμεσα μεταδίδεται η πίεση που ασκείς εσύ μέσω αυτών, στα σκι σου. Αντίστοιχα, λαμβάνεις και το αντίστοιχο feedback από το χιόνι και σκι σου. Πολλές φορές οι μπότες παρομοιάζονται με την ανάρτηση στα αυτοκίνητα. "Θέλεις έλεγχο και επιδόσεις? Σφιχτή ανάρτηση". Μόνο που στις μπότες, απλά δεν ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή "άνετη ανάρτηση - χαλαρή οδήγηση" . Δηλαδή με το να φοράς μία μαλακή μπότα (όπως πχ 70 flex σε άντρα 80 κιλών), δεν προσφέρει καμία "άνεση" κατά τη διάρκεια του σκι. Ίσα ίσα, οι εντολές που δίνεις, "δεν περνάνε" στα σκι, ή περνάνε πολύ πιο "¨φιλτραρισμένες". Αξίωμα :"Η μπότα υπάρχει εκεί για να μεταφέρει σωστά και με ακρίβεια τις πιέσεις που ασκεί το πόδι μας, στα σκί"

Εδώ λοιπόν εντοπίζεται η προφανής διαφορά των μποτών που έχεις ("εύκαμπτες"), σε σχέση με τις μπότες που σου προτείνουν οι φίλοι.

2.Ως προς την εφαρμογή πάνω στο πόδι σου.

Έχοντας κάνει την ανάλυση σε σχέση με το flex, κρατάμε το "αξίωμα" που αναφέρεται παραπάνω. "Η μπότα υπάρχει εκεί για να μεταφέρει σωστά και με ακρίβεια τις πιέσεις που ασκεί το πόδι μας, στα σκί". Για να συμβεί αυτό όμως δεν αρκεί να είναι σκληρή η μπότα. (Για να επανέλθουμε στο παράδειγμα του αυτοκινήτου, σκέψου να έβαλες σωστή ανάρτηση, αλλά να προσπαθείς να ελέγξεις το αυτοκίνητο που έχει ζάντες 16" αλλά λάστιχα 17"!)

Πρέπει να είναι και όοοοσο το δυνατόν πιο σφιχτή στο πόδι μας. Πόσο σφιχτή? Όσο αντέχεις, χωρίς να σου δημιουργεί πόνο, έντονο μούδιασμα ή έντονη δυσφορία που να νιώθεις ότι πχ θα λιποθυμήσεις. Για να είναι λοιπόν σφιχτή στο επιθυμητό επίπεδο, πρέπει (απλοϊκά)

α) να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά η μπότα στα δάχτυλα και στην φτέρνα (περίπου αυτό είναι το σωστό νούμερο ως προς το μήκος)

β) να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά η μπότα στον αστράγαλο, στη φτέρνα, στο πλαϊνό του ποδιού σου, στο coup de pied (το κουντουπιέ ντε). Δηλαδή κάθε μικροκίνηση που κάνουν τα δάχτυλα ή ο αστράγαλος εσωτερικά και οποιαδήποτε πίεση ασκείται, αυτή να μεταφέρεται. (off topic : Επειδή πολλοί θα αναρωτιούνται (όπως και εγώ), το ποίες είναι αυτές οι μικρο-κινήσεις το εξηγεί ένας καλός δάσκαλος. Δυστυχώς πολλές φορές το θεωρούν αυτονόητο και εξ'αυτού πρέπει να ρωτήσετε συγκεκριμένα "Δάσκαλε, τι κινήσεις κάνει και τι πιέσεις ασκεί το πόδι μου μέσα στη μπότα?")

Πληροφοριακά, ένας μπούσουλας για τον εσωτερικό όγκο της μπότας είναι αυτό που αναφέρεται ως "last". Το last είναι τα χιλιοστά που έχουν οι μπότες στο πιο φαρδύ σημείο του ποδιού, με νούμερο αναφοράς το 26,5. Μετά για κάθε νούμερο, αυξάνει και αναλογικά το last (νομίζω κατά 2 mm). Έτσι λοιπόν υπάρχουν στενές μπότες (πχ 97 mm), μεσαίες ( πχ. 100 mm) και φαρδιές (102+ mm). Δεν μπορούν όλα τα πόδια να φορέσουν στενές μπότες, γι'αυτό λέγεται "όσο πιο στενές μπορείς να φορέσεις".Αυτό είναι το αξίωμα Νο 2 : Φορέστε μπότες στο σωστό νούμερο και όσο πιο στενές αντέχει το πόδι σας"

Επίσης μπορεί η στενή μπότα της Χ εταιρείας να σε "χτυπάει" κάπου και να είναι ακατάλληλη για το δικό σου πόδι, αλλά να είναι κατάλληλη της Ψ εταιρείας.

Έρχεται το εύλογο ερώτημα. "Καλά όλα αυτά, αλλά που κολλάει το 1 (σκληρότητα) με το 2 (εφαρμογή) στο πόδι?"

'Ελα που για μία διαβολική σύμπτωση, καμία μπότα με χαμηλό flex δεν έρχεται στενή. Οι μπότες με χαμηλό flex χαρακτηρίζονται ως αρχαρίων διότι δεν προσφέρει τίποτα άλλο από το να δώσει απλά σε κάποιον τη δυνατότητα να δει πως είναι να τσουλάς στο χιόνι. O skier που θα αγοράσει για αρχή μία τέτοια μπότα, δυστυχώς θα χρειαστεί πολύ σύντομα να την αντικαταστήσει εφόσον θέλει να ασχοληθεί με αυτό το άθλημα. Ειδάλλως δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για αγορά σκι.

edit : Το παραπάνω μπλα-μπλα συμπυκνώνεται άριστα στη φράση του mammut " πρώτα θα σου πρότεινα μπότες με flex 100-120, στο σωστό νούμερο και όσο πιο στενή μπορείς για το πόδι σου"

Τελευταίο αξίωμα. "Όσων το σκί μεταμορφώθηκε γρήγορα (προς το καλύτερο) αυτό προέρχεται είτε από μαθήματα, είτε από τις σωστές μπότες (φυσικά μπορεί και τα δύο). Κανενός το σκι δεν μεταμορφώθηκε από αγορά ενός νέου σκι".

Ευχαριστούμε αυτούς που έσωσαν το σκι μας και την εξέλιξή μας, βοηθώντας να μάθουμε (και μας παρείχαν) πως είναι η σωστή μπότα.

• Like 1

Επίσης ως προς τα σκι προτίμησε σκι με ξύλινο πυρήνα (woodcore) σε σχέση με τα fiberglass. Αν δεν φτάνουν τα χρήματα για συνδυασμό καλή μπότα-καλά σκι, πάρε καλή (σωστή) μπότα και "ρίξε" τα σκι.

10 hours ago, GiGi said:

Επίσης ως προς τα σκι προτίμησε σκι με ξύλινο πυρήνα (woodcore) σε σχέση με τα fiberglass. Αν δεν φτάνουν τα χρήματα για συνδυασμό καλή μπότα-καλά σκι, πάρε καλή (σωστή) μπότα και "ρίξε" τα σκι.

Ok. Κατάλαβα, άρα αναγκαστικά πάω σε πιο ακριβή μπότα με το last να πλησιάζει το 100 (ακριβώς πόσο, θα το μετρήσω στο κατάστημα που θα επιλέξω). Και λέω πιο ακριβή επειδή μάλλον έχω θέμα στο ένα πόδι και ίσως χρειαστεί να αγοράσω μπότα με πλαινή ρύθμιση canting.

Όπως το βλέπω τα σκι θα είναι φτηνιάρικα γιατί βγαίνω εκτός προυπολογισμού. Έτσι για να γλιτώσω τη βαβούρα της ενοικίασης.

ΥΓ.   Για τα σκί να πάρω κάτι μεταξύ 152-156cm? (δε με ενδιαφέρουν μεγάλες ταχύτητες στην παρούσα φάση)

Ok. Κατάλαβα, άρα αναγκαστικά πάω σε πιο ακριβή μπότα με το last να πλησιάζει το 100 (ακριβώς πόσο, θα το μετρήσω στο κατάστημα που θα επιλέξω). Και λέω πιο ακριβή επειδή μάλλον έχω θέμα στο ένα πόδι και ίσως χρειαστεί να αγοράσω μπότα με πλαινή ρύθμιση canting.
Όπως το βλέπω τα σκι θα είναι φτηνιάρικα γιατί βγαίνω εκτός προυπολογισμού. Έτσι για να γλιτώσω τη βαβούρα της ενοικίασης.
ΥΓ.   Για τα σκί να πάρω κάτι μεταξύ 152-156cm? (δε με ενδιαφέρουν μεγάλες ταχύτητες στην παρούσα φάση)
Η μέτρηση καλή είναι αλλά όχι ευαγγέλιο. Δοκίμασε κ πιο μικρή η πιο στενή απ ότι πει η μέτρηση για να είσαι σίγουρος. Επίσης δεν σημαίνει ότι όλα αυτά θα τα βρεις στο ίδιο μαγαζι έτσι? Σε καμία περίπτωση.
Για υψος σκι από 1,50 έως 1,57 είσαι κομπλέ.
  • Like 1

Κάτι σημαντικό ως προς το last τα νούμερα.
Το last που γράφουν όλα τα νούμερα αναφέρεται στο νούμερο 26,5. Για κάθε νούμερο που ανεβαίνεις είναι +2mm, για καθε νούμερο που κατεβαίνεις - 2mm.
Δλδ αν το σωστό νούμερο είναι 25,5 κ η μέτρηση του last του ποδιου σου είναι 96mm, τοτε κοίτας για μπότες με last (στο 26,5) 97-98

• Like 1

10 hours ago, GiGi said:

Κάτι σημαντικό ως προς το last τα νούμερα.
Το last που γράφουν όλα τα νούμερα αναφέρεται στο νούμερο 26,5. Για κάθε νούμερο που ανεβαίνεις είναι +2mm, για καθε νούμερο που κατεβαίνεις - 2mm.
Δλδ αν το σωστό νούμερο είναι 25,5 κ η μέτρηση του last του ποδιου σου είναι 96mm, τοτε κοίτας για μπότες με last (στο 26,5) 97-98

Όσο κι αν ξαναμετράω βγαίνω 26,5 και φάρδος 101-102.

Όσο κι αν ξαναμετράω βγαίνω 26,5 και φάρδος 101-102.
Θεωρώ πολύ δύσκολο να μετρήσει κάποιος το πόδι του σωστα, ειδικά όταν δεν έχει κ μεγάλη εμπειρία σε αυτο.
Φυσικά δεν αποκλείεται να έχεις φαρδύ πέλμα. Εάν η μέτρηση είναι σωστή θα κοίταζα 26,5 με last 100. Πρέπει να απευθυνθεις όμως σε σωστό επαγγελματία για κάτι τέτοιο, πολύ δύσκολο δυστυχώς.

Εχοντας κοψει το τσιγαρο... (και το σκι...) ας πω κι εγω την κουτουραδα μου:

Οταν παιρνεις εξοπλισμο, παιρνεις ολο το συστημα σκι/μποτα και το παιρνεις περιπου στο επιπεδο σου. ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ... Γιατι οσο πιο βαθεια στο μελλον αγοραζεις, τοσο πιο πολυ θα αργησεις να το φτασεις...

Δυστυχως, οντας επιπεδο 3-4 (και νομιζοντας (οπως ολοι για τον εαυτο τους) οτι ειμαι 5-6) ανταλλαξα κατι αρχαια σκι που ειχα παρει μεταχειρω και τα οποια ειχαν ακτινα στροφης 23 μ με τα Fischer RX8, σκι κορυφαια για την εποχη τους, με ακτινα στροφης 13-14 μ και σκληρα οσο δεν επαιρνε για μενα. Αλλαξα και μποτες (απο μεταχειρω κι αυτες) σε κατι παντοφλες με 80 φλεξ. Παιδευτικα 2-3 χρονια, εν τω μεταξυ πηρε η κυρα κατι Atomic Metron 9 τα οποια ηταν σαφως μαλακωτερα και ειδα κι εγω το φως το αληθινο.

Πηρα τα Metron 9 κι εγω και αλλαξα τις μποτες με κατι κατοσταρες Dalbello και ανεβηκα ενα επιπεδο σε δυο βδομαδες...

Καποια χρονια αργοτερα, μου πηρε ο μειραξ τις μποτες γιατι ειχε φαρδυτερες πατουσες απο τον μπαμπα του και μου κληροδοτησε κατι Nordica ιδιο νουμερο, αλλα σημαντικα σκληροτερες. Την ιδια περιπου εποχη, μου εδωσε ο φιλος μου ο Θανος Φλωρος κατι Nordica Hot Rod φαρδυτερα και ισως σκληρωτερα απο τα metron και δεν πιστευα τα ματια μου με την αλλαγη.

Ηθικον διδαγμα, παρε σκι/μποτες για το επιπεδο σου, αντε και λιιιγο καλυτερα. Σκληρα σκι/μαλακες μποτες η σκληρες μποτες/μαλακα σκι ειναι συνταγη για να μην προχωρησεις οσο γρηγορα μπορεις...

• Like 2

Και τα δικά μου 2φραγκα στο thread (το γράφει από πάνω και ο Μάκης μου), για να μην ξεχνάμε και αυτό:

Η σκληρότητα στις μπότες μας πρέπει να είναι ανάλογη με την σκληρότητα των Ski.

Επίσης, επειδή το «flex» δεν είναι κάποια standar, μετρήσιμη μονάδα μη τρελαίνεστε με τα νούμερα. Χοντρικά, για εμένα, υπάρχουν οι παρακάτω κατηγορίες: Μαλακές, μέτριες, σκληρές και αγωνιστικής σειράς.

Ο σωματότυπος μας παίζει και αυτός σημαντικό ρόλο στην επιλογή μας. Σε έναν γεροδεμένο ψηλό δεν θα πρότεινα μαλακό set (ski & μπότες) και ας ήταν αρχάριος. Όπως και σε έναν αδύνατο κοντό δεν θα πρότεινα σκληρό set και ας ήταν έμπειρος.

Edited by ALCATRAZ
  • Like 2

38 minutes ago, MakisM said:

Εχοντας κοψει το τσιγαρο... (και το σκι...) ας πω κι εγω την κουτουραδα μου:

Οταν παιρνεις εξοπλισμο, παιρνεις ολο το συστημα σκι/μποτα και το παιρνεις περιπου στο επιπεδο σου. ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ... Γιατι οσο πιο βαθεια στο μελλον αγοραζεις, τοσο πιο πολυ θα αργησεις να το φτασεις...

Δυστυχως, οντας επιπεδο 3-4 (και νομιζοντας (οπως ολοι για τον εαυτο τους) οτι ειμαι 5-6) ανταλλαξα κατι αρχαια σκι που ειχα παρει μεταχειρω και τα οποια ειχαν ακτινα στροφης 23 μ με τα Fischer RX8, σκι κορυφαια για την εποχη τους, με ακτινα στροφης 13-14 μ και σκληρα οσο δεν επαιρνε για μενα. Αλλαξα και μποτες (απο μεταχειρω κι αυτες) σε κατι παντοφλες με 80 φλεξ. Παιδευτικα 2-3 χρονια, εν τω μεταξυ πηρε η κυρα κατι Atomic Metron 9 τα οποια ηταν σαφως μαλακωτερα και ειδα κι εγω το φως το αληθινο.

Πηρα τα Metron 9 κι εγω και αλλαξα τις μποτες με κατι κατοσταρες Dalbello και ανεβηκα ενα επιπεδο σε δυο βδομαδες...

Καποια χρονια αργοτερα, μου πηρε ο μειραξ τις μποτες γιατι ειχε φαρδυτερες πατουσες απο τον μπαμπα του και μου κληροδοτησε κατι Nordica ιδιο νουμερο, αλλα σημαντικα σκληροτερες. Την ιδια περιπου εποχη, μου εδωσε ο φιλος μου ο Θανος Φλωρος κατι Nordica Hot Rod φαρδυτερα και ισως σκληρωτερα απο τα metron και δεν πιστευα τα ματια μου με την αλλαγη.

Ηθικον διδαγμα, παρε σκι/μποτες για το επιπεδο σου, αντε και λιιιγο καλυτερα. Σκληρα σκι/μαλακες μποτες η σκληρες μποτες/μαλακα σκι ειναι συνταγη για να μην προχωρησεις οσο γρηγορα μπορεις...

XA XA,υπαρχουν και χειροτερα, η περιπτωση μου...1981 αγορασαμε σκι ...με προοπτικη.Τοτε το σκι επρεπε να ειναι στο υψος του καρπου, οταν το σηκωνες,εγω μικρουλης 14 χρονων,165 υψος τοτε,ειπε ο εξυπνος ο πατερας μου,σηκωσε το χερι, το σηκωσα,προσθεσε (η προοπτικη που λεγαμε) και αλλους 15-20 ποντους και τελικα ημουν ενα αδυνατο παιδακι με πεδιλα 195 :-)  

Οχι, δεν τελειωσε εκει το μαρτυριο μου, υπαρχουν και χειροτερα, μποτες τiς πηραμε 3 νουμερα μεγαλυτερα (για προοπτικη που λεγαμε)   ,,,Ολα αυτα ειχαν σαν αποτελεσμα να μενω ακινητος στην ευθεια του Μετσοβου και τα σκι να παλατζαρουν ανεκελεγκτα δεξια και αριστερα!!!!!  

Με εφαγε η προοπτικη :-)

• Like 3
  • Haha 2