cadm8 1 Report post Posted April 20, 2007 ότι τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση, με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, τα ηλεκτρονικά έμειναν πίσω από την ανθρώπινη αντίδραση, οπότε το ESP σε κάθε όχημα χρειάζεται ψάξιμο και δη στα 4κίνητα όπου είναι καινούργιο σχετικά σύστημα. Εγώ θα έλεγα ότι είμαι ακόμα επιφυλακτικός. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BOOZER 0 Report post Posted April 20, 2007 "είχε βρέξει μετά από αρκετό καιρό=γλίτσα...υπάρχει μια δεξιά αρκετά περίεργη στροφή, χωρίς καλή επίκλιση" αντίληψη του οδοστρώματος και τον συνθηκών που επικρατούν "επίτηδες μπαίνω στη στροφή με παραπάνω χλμ" δεν υπακούω στη λογική μου "το αυτοκίνητο πλαγιολίσθησε εμφανώς (και με τα 4)" αλλά επιμένω γιατί πιστεύω πως αξίζει να ρισκάρω τη ζωή μου για να μάθω... "μετά από 1-1.5 δευτερόλεπτο μπήκε και το ESP και φρενάρισε τους τροχούς αν και κατά την εκτίμηση μου αυτό δε χρειαζόταν" έχεις καλύτερη εκτίμηση και κρίση βούλησης από τον κατασκευαστή. "ότι τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση, με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, τα ηλεκτρονικά έμειναν πίσω από την ανθρώπινη αντίδραση" σε πόσες περιπτώσεις στη ζωή σου πιστεύεις ότι μέσα σε 1-1,5 δευτερόλεπτο θα μπορείς να πάρεις τη σωστή απόφαση; Δεν συνυπολογίζω καν όλα τα παραπάνω, όμως λες: "Εγώ θα έλεγα ότι είμαι ακόμα επιφυλακτικός." και καλά κάνεις. Σέβομαι την άποψή σου αλλά διαφωνώ κάθετα με αυτή. Quote Αυτός που τα κατάφερε στη ζωή του είναι αυτός που έζησε ωραία, που χάρηκε και αγάπησε δυνατά. Αυτός που άφησε ένα καλύτερο κόσμο απ’ αυτόν που βρήκε, εκτιμούσε την ομορφιά της γης και κατάφερε να το εκφράσει. Αυτός που σταθερά έψαχνε ότι καλύτερο στους φίλους του και τους έδινε ότι καλύτερο είχε. Ποιανού η ζωή ήταν έμπνευση και η μνήμη του ευλογία. Δ.Χ. Share this post Link to post Share on other sites
leonp 0 Report post Posted April 20, 2007 Το σύστημα αυτό λειτουργεί καλύτερα σε περιπτώσεις χιονισμένου οδοστρώματος;Στα 4κίνητα οχήματα ναι. Αυτό συμβαίνει γιατί στα αυτοκίνητα αυτά υπάρχει «αντίληψη» και κατανομή ροπής σε όλους τους τροχούς και το ESP έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει έγκυρες πληροφορίες για την κατάσταση σε κάθε τροχό. Στα 2κίνητα δε συμβαίνει το ίδιο. Οι πληροφορίες που έχουμε για τον πίσω άξονα βασίζονται μόνο στις πληροφορίες που μας δίνει το ABS και πολλές φορές αυτές είναι παραπλανητικές λόγω υποστροφής ή υπερστροφής. Το ESP δηλαδή πολλές φορές μπορεί να αποβεί καταστροφικό, όταν οι συνθήκες (ολίσθησης) και οδήγησης είναι «εικονικές». Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, φανταστείτε το 2κίνητο όχημά σας να κατεβαίνει σε ασφάλτινο οδόστρωμα με «γλίτσα» και φθαρμένα κατά το 60% ελαστικά. Όταν ενδεχομένως αντιληφθείτε ότι το πίσω μέρος του οχήματός σας γλιστράει εξωτερικά στη στροφή, με μια σας κίνηση θα θέλετε να αναστρέψετε την κατάσταση αυτή και εν μέρει το ESP θα καταβάλει τα δυνατά του. Όμως δεν θα μπορέσει να κατευθύνει τόσο άξια το πίσω μέρος του οχήματος και θα διορθώσει εμπρός (όπου κι εσείς δηλαδή). Τα ελαστικά και το οδόστρωμα δεν θα σας βοηθήσουν κι ενδεχομένως σας τρομάξει κι ένα slight τρανταγματάκι στα πόδια σας όταν το ESP ενεργοποιηθεί… Τι διαφορά έχει ένα 4κίνητο με ένα δικίνητο; Το ESP ενεργεί στα φρένα. Με το ESP ενεργό, μπορώ να γλιστράω με το αμάξι συνέχεια με το πλάι και να το κατευθύνω εκεί που θέλω. Σα καράβι πηγαίνει, μαλακά και ελεγχόμενα. Μόλις το απενεργοποιήσω, το αμάξι γίνεται δύσκολο στον έλεγχο και υπερδιορθώνω (τρώγοντας "σφαλιάρες" δεξιά-αριστερά). Αυτοί που μπορούν να οδηγούν χωρίς ESP (ESC) πηγαίνουν σημαντικά πιο γρήγορα. Εγώ πηγαίνω πιο γρήγορα με ESP - χωρίς, αν το αμάξι γλιστρήσει πολύ χάνω τον έλεγχο και πρέπει να κόψω πολύ ταχύτητα (σχεδόν να σταματήσω) για να ξανααποκτήσω τον έλεγχο. ότι τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση, με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, τα ηλεκτρονικά έμειναν πίσω από την ανθρώπινη αντίδραση Νομίζεις. Το σύστημα πήρε χαμπάρι το γλίστρημα πριν από σένα. Δεν καταλαβαίνεις το διόρθωμα, απλά γλιστράς ελεγχόμενα (σαν επαγγελματίας οδηγός) - μόνο όταν το παρακάνεις καταλαβαίνεις το σύστημα να σε κόβει. Φυσικά αν τρέχεις πολύ θα φύγεις με ελεγχόμενο γλίστρημα έξω απ' το δρόμο - δεν θα κάνει μαγικά το αμάξι να σε κρατήσει στο δρόμο. Στα 4κίνητα υπήρχε παλιά πρόβλημα με ABS, ESP και άλλα ηλεκτρονικά βοηθήματα αλλά τώρα όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές τα έχουν κάνει να δουλεύουν αρμονικά. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cadm8 1 Report post Posted April 20, 2007 Νομίζεις. Το σύστημα πήρε χαμπάρι το γλίστρημα πριν από σένα. Δεν καταλαβαίνεις το διόρθωμα, απλά γλιστράς ελεγχόμενα (σαν επαγγελματίας οδηγός) - μόνο όταν το παρακάνεις καταλαβαίνεις το σύστημα να σε κόβει. Φυσικά αν τρέχεις πολύ θα φύγεις με ελεγχόμενο γλίστρημα έξω απ' το δρόμο - δεν θα κάνει μαγικά το αμάξι να σε κρατήσει στο δρόμο. Ίσως να έχεις δίκιο σ' αυτό που λες για την ελεγχόμενη ολίσθηση, αλλά το θέμα είναι ποιος μπορεί να καταλάβει την ολίσθηση λόγω ESP με τα 4, σε σχέση με την ολίσθηση με τα 4 ενός 4κίνητου οχήματος που δεν έχει ESP Quote Share this post Link to post Share on other sites
leonp 0 Report post Posted April 20, 2007 Ο συνοδηγός που βλέπει το κίτρινο τρίγωνο στο ταμπλό να αναβοσβήνει Quote Share this post Link to post Share on other sites
porfirio 1,476 Report post Posted April 20, 2007 Καλό το ESP αλλά σαν παραδοσιακός οδηγός που είμαι προτιμώ τα εξής: Ενα καλό πλαίσιο: Kνητήρα πίσω: Μία καλή ανάρτηση: Κάτι λαστιχάρες και κάτι φρενούκλες νααααααααααα: Ενα λιτό εσωτερικό, όταν όμως λέμε λιτό το εννοούμε: Δύο καλά bucket καθίσματα και ένα τουμπανο roll bar: Pasha (γάβ), κατέβα από την θέση του οδηγού και άσε τον θείο Σπύρο να οδηγήσει Και όλα τα παραπάνω είναι ικανά να σε κάνουν να έχεις αυτό το ηλίθιο χαμόγελο, σαν να έχεις κάνει το καλύτερο sex της ζωής σου.......αnd just f..k ESP, ΑΒS and all the rest... Το παραπάνω μοντέλο είναι καθαρά αγωνιστικών προδιαγραφών το έβγαλε η Renault σε λίγα κομμάτια και ονομάζεται Spider ( σίγουρα οι μυημένοι θα το γνωρίζουν). είχα την ευκαιρία (την κωλοφαρδία θα έλεγα) να το οδηγήσω στο εξωτερικό (πού αλλού, εδώ μόνο στα περιοδικά το είδαμε) και απλά σου υπενθυμίζει ότι με πολύ καλα περιφερειακά τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι απλά περιτά..... Στο βιντεάκι της BOSCH για το ΕSP θα ήθελα να έβλεπα πώς θα συμπεριφέροταν το Peugeot με μία καλύτερη ανάρτηση, και άς μην έχει ESP.... Tα πολλά ηλεκτρονικά είναι καλά αλλά έχουν την τάση να επαναπαύουν τον οδηγό (προσωπική άποψη πάντα), με αποτέλεσμα τα reflex του μέσου οδηγού όλο και μειώνονται με τα χρόνια....Ναι σίγουρα τα καινούργια αυτοκίνητα παρέχουν πολύ περισσότερη τόσο ενεργετική όσο και παθητική ασφάλεια το θέμα είναι στην δύσκολη στιγμή πως θα αντιδράσουμε εμείς....... Φιλικά Σπύρος Quote Sky is not my limit.....it's my playground!!! Share this post Link to post Share on other sites
Nikos 0 Report post Posted April 20, 2007 Γενικά τα ηλεκτρονικά βοηθήματα είναι χρήσιμα. Όμως τον έλεγχο του αυτοκινήτου τον έχει ο οδηγός. Αν αυτός "διαβάσει" λανθασμένα τον δρόμο ότι ηλεκτρονικό βοήθημα και να υπάρχει διαθέσιμο το αυτοκίνητο θα βγει εκτός πορείας. Δυστυχώς οι νόμοι της φυσικής δεν αποφεύγονται. Κάτι ακόμη. Στην οικογένεια μεταξύ άλλων υπάρχει ένα Renault Clio 1.6 και ένα Corolla TS. To δεύτερο είναι εξοπλισμένο και με ESP (VSC το ονομάζει η Toyota). To clio εκτός απο ABS δεν έχει κάποιο άλλο ηλεκτρονικό βοήθημα. Παρόλα αυτά, λόγω πιο σωστά σχεδιασμένης ανάρτησης, το clio θα αντιδράσει καλύτερα απο το corolla στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Ακόμη και σε περίπτωση ανάποδης κλίσης, γλυστερού οδοστρώματος, ύπαρξη νερών κτλ, το corolla θα αντιδράσει πιο άτσαλα αρχικά και στη συνέχεια το ESP θα επέμβει για να σώσει την κατάσταση η οποία όμως θα μπορούσε να είναι καλύτερη αν το πλαίσιο/ανάρτηση/τιμόνι ήταν πιο σωστά σχεδιασμένα. Για να μην πολυλογώ, έχω την εντύπωση πως ορισμένοι κατασκευαστές, προκειμένου να κρύψουν κάποιες εν δυνάμει αδυναμίες του στησίματος, εξοπλίζουν τα αυτοκίνητα με πολλά ηλεκτρονικά τα οποία και δεν απενεργοποιούνται. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ηλεκτρονικά "κρύβουν" τις αδυναμίες αυτές. Σε μια οριακή κατάσταση όμως, αυτές θα εμφανιστούν και το ESP δεν θα μπορέσει να αποτρέψει το μοιραίο. Ένα σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης πάντως προσφέρει πολύ χρήσιμες εμπειρίες για την αντιμετώπιση οδηγικών καταστάσεων που μπορεί να τύχουν στον καθένα μας. Θεωρούσα τον εαυτό μου συνειδητοποιημένο οδηγό αλλά μετά το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης των 4Τ αναθεώρησα πλήρως. Σαν σύλλογος θα μπορούσαμε να κάνουμε μια κρούση για ένα ομαδικό σεμινάριο, μπορούμε να πετύχουμε καλές τιμές και η προσφορά του θα είναι ανεκτίμητη. Quote Μετεωρολογικός Σταθμός Νέας Κηφισιάς Nea Kifisia Weather Station Locus-delicti.com Blog Share this post Link to post Share on other sites
KonstantinosV 0 Report post Posted April 20, 2007 Σαφέστατα και η δομή της ανάρτησης-πλαισίου ενός οχήματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην συμπεριφορά του. Ωστόσο σε απρόβλεπτες συνθήκες όπως λ.χ. πάγος για κάποια μέτρα, λάδια στο οδόστρωμα, σκύλος που πετάγεται μπροστά μας, η αντίδραση του οδηγού μπορεί να μην είναι τόσο έγκαιρη και αποτελεσματική (καθ'ότι δεν είμαστε Vatanen) όσο η επίδραση του esp. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted April 20, 2007 Πολλοι οδηγοι ραλλυ εχουν τελειωσει τον αγωνα τους μετα απο συναντηση με καποιο απροβλεπτο...ζωο. Αλλο το να οδηγεις γρηγορα σε ενα δρομο που τον βλεπεις, οσο και να μην τον ξερεις και αλλο να σου βγει κατι απροβλεπτο στα 10 μετρα...η και στα 5...Εκει θελεις ολα τα ηλεκτρονικα που εφευρεθηκαν και θα εφευρεθουν. Σπυρο εχω κακα μαντατα για σενα...τα reflex...μπαγιατευουν με την ηλικια σιγα-σιγα... Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
odyssey 2 Report post Posted April 20, 2007 Καλα porfirio.... ανεβασες πολυ τον πηχη.... τι εργαλειο ειναι αυτο!!! Και με το διλιτρο που εχει πρεπει να ειναι πυραυλος. Πες μου τωρα, πως ο average μπαρμπας με την τραγιασκα (που λεει και ο Κωστης ) να μη σκοτωθει με ενα τετοιο (ενταξει εκτος αν ειναι ο sir Jackie Stewart ) αν δεν εχει πανω ολο το καταστημα της Bosch για ΕSP?? Ασε που ως κεντρομηχανο εχει τα ιδιεταιρα χαρακτηρηστικα του πισω μερους με μεγαλυτερη αδρανεια... Ειπαμε, ο καθε κατασκευαστης προσπαθει να μαντεψει το αγοραστικο του κοινο, και να εξοπλισει το αυτοκινητο του με οτι ηλεκτρονικο πιστευει πως θα το κανει πιο ασφαλες... Για αυτο κατι αυτοκινητα, επικινδυνα (TVR, Lotus, Caterham, Ariel etc) δεν εχουν κανενα ηλεκτρονικο.... Τα εχετε δει να κυκλοφορουν συχνα??? Δε τα προτιμα κανεις Να μια απο τις τελευταιες σκοτωστρες της TVR χωρις ουτε μισο ηλεκτρονικο.... Quote no friends on a powder day Share this post Link to post Share on other sites
Nikos 0 Report post Posted April 20, 2007 Για αυτο κατι αυτοκινητα, επικινδυνα (TVR, Lotus, Caterham, Ariel etc) δεν εχουν κανενα ηλεκτρονικο.... Τα εχετε δει να κυκλοφορουν συχνα??? Δε τα προτιμα κανεις + όλα τα Subaru λόγω εξαιρετικής 4κίνησης. Quote Μετεωρολογικός Σταθμός Νέας Κηφισιάς Nea Kifisia Weather Station Locus-delicti.com Blog Share this post Link to post Share on other sites
KonstantinosV 0 Report post Posted April 20, 2007 + όλα τα Subaru λόγω εξαιρετικής 4κίνησης. και τα subaru έχουν esp, VDC: Vehicle Dynamic Control το λέει η subaru http://www.subaru.gr/lineup/forester/safety/ac_control.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nikos 0 Report post Posted April 20, 2007 και τα subaru έχουν esp, VDC: Vehicle Dynamic Control το λέει η subaru http://www.subaru.gr/lineup/forester/safety/ac_control.html Πρώτη φορά το είδα και παραξενεύτηκα. Ψάχνοντας λίγο παραπάνω είδα ότι με VDC εξοπλίζονται μόνο τα αυτόματα 2.5 turbo Forester. Δεν ξέρω γιατί αλλά στα υπόλοιπα (χειροκίνητα και 2λίτρα) δεν προσφέρεται ούτε σαν έξτρα επιλογή. Quote Μετεωρολογικός Σταθμός Νέας Κηφισιάς Nea Kifisia Weather Station Locus-delicti.com Blog Share this post Link to post Share on other sites
KonstantinosV 0 Report post Posted April 20, 2007 Πρώτη φορά το είδα και παραξενεύτηκα. Ψάχνοντας λίγο παραπάνω είδα ότι με VDC εξοπλίζονται μόνο τα αυτόματα 2.5 turbo Forester. Δεν ξέρω γιατί αλλά στα υπόλοιπα (χειροκίνητα και 2λίτρα) δεν προσφέρεται ούτε σαν έξτρα επιλογή. χμμμ δίκιο έχεις. Μου κάνει εντύπωση και εμένα. Quote Share this post Link to post Share on other sites
odyssey 2 Report post Posted April 20, 2007 Ειναι απλο, γιατι το χοντρουλικο, μπροστοβαρο, και με ψηλο κεντρο βαρους φορεστερ, αυτοματο με 200+ αλογα, ...πιθανως το χρειαζεται Quote no friends on a powder day Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted April 21, 2007 Όλα τα αυτοκίνητα, όσο καλά στημένα και να είναι, χρειάζονται ESP η όπως αλλιώς το λέει κάθε εταιρία. Τα ηλεκτρονικά συστήματα έφεραν μια νέα αντίληψη για το πως πρέπει να συμπεριφέρεται ένα αυτοκίνητο και υπάρχουν σε πολλές "εκδόσεις", από καθημερινό αυτοκίνητο, που επεμβαίνουν άμεσα, μέχρι στη φόρμουλα 1, όπου έδωσε σαφώς καλύτερους χρόνους, εις βάρος όμως του "θεάματος"... Του χρόνου θα το καταργήσουν στην F1 για να παίζει το ανθρώπινο λάθος σε μεγαλύτερο ποσοστό... Τα ηλεκτρονικά λοιπόν βελτίωσαν τη γραμμική συμπεριφορά των αυτοκινήτων και για μένα αυτό είναι όφελος και εξέλιξη. Βέβαια υπάρχει και η οδική συμπεριφορά και εκεί ένα "καθαρό" αυτοκίνητο είναι πιο διασκεδαστικό και όπως λέει και ο Σπύρος σε κάνει να χαμογελάς... Όμως τα πράγματα εξελίσσονται και μπορώ να πω ότι διασκεδάζω εξίσου και με τις καθαρές γραμμές, την άψογη είσοδο και έξοδο από τις στροφές το τέλειο φρενάρισμα και τελικά με τους καλύτερους χρόνους που κάνεις πολύ άνετα σε οποιεσδήποτε διαδρομές και συνθήκες... Για τους αγώνες, όπου υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα, δουλεύουν καλύτερα από τα συμβατικά, απλά τα περιορίζουν οι κανονισμοί, λόγω ανταγωνισμού και κόστους, η τουλάχιστον αυτή είναι η δικαιολογία. Το ότι τα ηλεκτρονικά θα γίνονται καλύτερα και θα ξεφεύγουν πολύ από την ανθρώπινη δυνατότητα, είναι δεδομένο, καθώς η αντίδραση του πιο γρήγορου ανθρώπου, είναι πάνω από ένα δέκατο του δευτερολέπτου, ενώ το ρεύμα σε τόσο χρόνο έχει κάνει σχεδόν το γύρο της Γης. Ο αγώνας λοιπόν σε αυτόν τον τομέα ανθρώπου μηχανής είναι μάταιος... Στο δικό μου αυτοκίνητο, ένα ταπεινό C3 1600 με ESP, με εκνευρίζει κυρίως στην είσοδο των στροφών, γιατί μου κόβει το γκάζι όταν μπαίνω με περισσότερα από όσο θέλει αυτό, αλλά στην έξοδο που το χρονομέτρησα σε ίδιες συνθήκες είναι λίγο πιο γρήγορο απ' ότι χωρίς το ESP. Επίσης δεν σε αφήνει να τραβήξεις χειρόφρενο σε πολύ κλειστές στροφές και σε πολύ κλειστές και κατηφορικές φουρκέτες, με μεγάλη πάλι ταχύτητα, ακούς τον ήχο του ABS που ενεργοποιείται για να μην μπλοκάρει ο εσωτερικός πίσω τροχός που μένει για λίγο στον αέρα, χωρίς συνέπειες όμως στην συμπεριφορά. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι βλέπεις σε ποιες περιοχές ανάβει εύκολα το λαμπάκι και έτσι γνωρίζεις και από ηλεκτρονικό χέρι τα γλιστερά κομμάτια και έχεις το νου σου. Και χωρίς το ESP το αυτοκίνητο πάει πολύ καλά, για τα μέτρα του πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές, για να μην πω όλες το έχω ενεργοποιημένο και στα γλιστερά και βρεγμένα οδοστρώματα κάνει θαύματα... Δεν είχα μέχρι στιγμής κάποια "στιγμή" που να κρίνω ότι με έσωσε, αλλά πιθανόν αυτό να είναι και το "μεγαλείο" του, να λειτουργεί τόσο διακριτικά ,που να σε βγάζει από ανεπιθύμητες καταστάσεις, χωρίς να βροντοφωνάζει... Όταν θέλω να "παίξω", το απενεργοποιώ, για να θυμάμαι που και που το παρελθόν... Θα ήθελα να μην επεμβαίνει στον κινητήρα, όπως στη Mercentes του Μάκη, και μου άρεσε και το αντίστοιχο σύστημα της BMW...της F430 και της Enzo δεν το ξέρω... , αλλά γενικά το συμβουλεύω σε όλους, όσο μικρά αυτοκίνητα κι αν έχουν... Quote Share this post Link to post Share on other sites
porfirio 1,476 Report post Posted April 21, 2007 Ειναι απλο, γιατι το χοντρουλικο, μπροστοβαρο, και με ψηλο κεντρο βαρους φορεστερ, αυτοματο με 200+ αλογα, ...πιθανως το χρειαζεται Μάλλον δίκιο έχεις Οδυσσέα, πάντως εγώ που οδήγησα το Forrester το απλό με μπλοκέ πίσω, και το Ιμπρεζα το 2.0 με τα 160 αλόγατα, με ρυθμούς αρκετά πιο έντονους από τους κανονικούς (ιδίως του Forrester του ήπια το αίμα) δεν μπορώ να πώ ότι μου έλειψε το ESP....η πολύ καλή τετρακίνηση της Subaru κάνει θαυμάσια την δουλειά της...... Τώρα εάν πιάσουμε μοντέλα σαν το WRX και ιδίως το WRX STI ( 3 διαφορικά, τα 2 μπολοκέ) τότε το ESP είναι το ίδιο χρήσιμο όσο και το ψυγείο για έναν Εσκιμώο ...... Σχεδόν όλα τα υπεραυτοκίνητα έχουν ESP και πρός Θεού δεν θα τα βγάλουμε σκάρτα, το θέμα είναι ότι ακόμη και να απενεργοποιηθεί το ESP το στήσιμο παραμένει αυτό ενός υπεραυτοκινήτου μιάς και τα περιφερειακά τους είναι εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής...... Το πρόβλημα είναι στα πιο "γήινα" μοντέλα όπου πίσω από τα ηλεκτρονικά πολλές φορές κρύβονται αδυναμίες σωστού στησίματος του αυτοκινήτου όχι επειδή η κάθε εταιρεία δεν έχει την τεχνογνωσία (αλλίμονο) αλλά για κάποιους άλλους λόγους δεν την εφαρμόζει. Φίλος είναι κάτοχος μιάς Mercedes CLK 200 Kompressor, και μου λέει ότι εάν απενεργοποιήσεις το ESP τότε το αυτοκίνητο μεταμορφώνεται σε ένα "κακοστημένο αυτοκίνητο" (ουσιαστικά έρχεται στα λόγια του Mάκη)..... Το βρίσκω τουλάχιστον απαράδεκτο να δώσω τόσα λεφτά και ένα κουμπάκι να κανονίζει εάν το αυτοκίνητο μου είναι "τρένο" ή "βάρκα γυαλό", και μιλάμε μόνο για 160 άλογα.....Δηλαδή όταν η ίδια εταιρεία, στην ίδια κατηγορία πάντα, έβγαζε πρίν από λίγα χρόνια κάτι 190Ε 2.3-16V (170 hp) χωρίς ESP και πατούσε θαυμάσια στον δρόμο το αυτοκίνητο τότε είχε καλύτερη τεχνογνωσία; Εννοείται πως όχι......Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και θα ήταν ανόητο να αμφισβητήσω την τεχνογνωσία της Mercedes......Το θέμα είναι ότι τα σούπερ ντούπερ ηλεκτρονικά μπιχλιμπίδια πολλές φορές αντικαθιστούν τα καλά περιφερειακά που πρίν από λίγα χρόνια μπαίνανε για να κάνουν την δουλειά που κάνουν τα ηλεκτρονικά σήμερα...... Το αυτοκίνητο μου δεν έχει ESP μιάς και είναι πιο παλιάς τεχνολογίας και μετά από 150.000 χλμ σε όλες τις συνθήκες απλά του βγάζω το καπέλο...Το επόμενο μου το πιο πιθανό είναι να έχει, στο test drive όμως που θα του κάνω το πρώτο πράγμα θα έιναι να το οδηγήσω με το ESP στη θέση ΟFF....γιατί εκεί απλά καταλαβαίνεις τι παίρνεις.....το ESP πρέπει απλά να βοηθάει στο καλό στήσιμο ενός αυτοκινήτου και όχι το καλό στήσιμό του αυτοκινήτου να βασίζεται στο ESP.... Φιλικά Σπύρος Quote Sky is not my limit.....it's my playground!!! Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted April 21, 2007 Το Forrester εχει (εν δυναμει) ολο το ηλεκτρονικο κοντρολ που χρειαζεται απο την κατανομη ισχυος που γινεται ηλεκτρονικα (δεν εχει απλα μηχανικα διαφορικα απ'οσο ξερω). Τωρα αν η Μercedes συμπεριφερεται καλυτερα με ESP η οχι, δες το ESP σαν το τιμονι σε τανκ. Φροντιζει με διαφορικη κυλιση στους τροχους να κρατησει το αυτοκινητο στην τροχια του χωρις ντεραπαρισμα (yaw control). Αυτο που προσπαθει να κανει ο χερας με τα αναποδα τιμονια και τα χαμογελα. Μονο που ο χερας εχει χρονο αντιδρασης 0,3-0,5 δευτερα ενω το ESP κατι δεκαδες φορες το δευτερολεπτο. Η καλυτερη μου εμπειρια απο DSC ηταν με την ΒΜW 740 που ειχα στην Αμερικη. Ειχαμε παει στο MarineWorld στο San Antonio και φυγαμε κυνηγημενοι απο μια καταρρακτωδη βροχη που αρχισε ενω μπαιναμε στ'αμαξι. Πρωτη γερη βροχη για μηνες. Για να μην κολλησω ο δικος σου σε ατελειωτες ουρες στην εξοδο, εκανα κατι καουμπποϋλικια made in Greece και βγαινω πρωτος με καμμια αρια στο δρομο της εξοδου, μια δεξια κατηφορικη με αρνητικη κλιση και γλιτσαααα. Με το που σκεφτηκα οτι εδω το'χασα, εκανε τα μαγικα του το DSC για 2/10 του δευτερολεπτου και μετα μου ειπε..."Ελα, παρτο, δικο σου μ@λ@κα, αλλα μην το ξανακανεις γιατι θα το στραβωσεις... " Η Μercedes εχει διαλεξει να εχει πιο μαλακο στησιμο στο αυτοκινητο (για να πηγαινει σαν... Mercedes) και συμμαζευει τις μ@λ@κιες με το ESP. Mε το μαλακο/αργο τιμονι της, αν βγαλω το ESP, οι διορθωσεις που θα κανω θα ειναι πιο αργες απο το ESP, με αποτελεσμα να πεφτουν χαστουκια. Οπως ξαναειπα, σε δρομο που τον βλεπεις/τον ξερεις, μπορεις να κανεις παντιλικια, να διωξεις ουρες, να κανεις αναποδα, να γκαζωσεις, να του βγαλεις τα ματια. Σε μανουβρα αποφυγης, δεν εχεις την πολυτελεια του να προσχεδιασεις εστω και ασυναισθητα το τι θα κανεις. Τα χωνεις στο τιμονι, αφηνεις το γκαζι, αν το μυαλο εξακολουθει να λειτουργει δεν κλωτσας το φρενο και μετα πας να μαζεψεις τα ασυμμαζευτα, τιγκα στην αδρεναλινη που δεν την περιμενεις. Το δε αμαξι επιμενει να θελει να παει για βρουβες. Ευχαριστω πολυ, θα παρω ESP γκαρσον! Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nikos 0 Report post Posted April 21, 2007 Το Forrester εχει (εν δυναμει) ολο το ηλεκτρονικο κοντρολ που χρειαζεται απο την κατανομη ισχυος που γινεται ηλεκτρονικα (δεν εχει απλα μηχανικα διαφορικα απ'οσο ξερω). Το Forester έχει μόνο μηχανικά διαφορικά, 3 τον αριθμό, μπροστά είναι ελεύθερο, πίσω είναι μπλοκέ και το κεντρικό το οποίο μοιράζει την ροπή μεταξύ μπροστά και πίσω άξονα. Σε κανονικές συνθήκες το ποσοστό της ροπής που δέχεται ο κάθε άξονας είναι 50%. Στα υπόλοιπα δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Φιλικά Νίκος Quote Μετεωρολογικός Σταθμός Νέας Κηφισιάς Nea Kifisia Weather Station Locus-delicti.com Blog Share this post Link to post Share on other sites
odyssey 2 Report post Posted April 21, 2007 Σπυρο συμφωνω μαζι σου, και νομιζω οτι σου εχω και την εξηγηση. Με τα χρονια, τα αυτοκινητα εχουν αλλαξει συμφωνα με τις απαιτησεις σε ασφαλεια, αλλα και σε ανεση επιβατων/εξοπλισμο. Πλεον ολα τα αυτοκινητα εχουν ενα σωρο ηλεκτρονικα, ηχοσυστηματα με 12 ηχεια, 25 αεροσακους, κλιματιστικα 7 ζωνων και φυσικα ενισχυσεις στο πλαισιο και το αμαξωμα, μπαρες στις πορτες και ενα σωρο αλλα εξαρτηματα που μαλλον τα κανουν ασφαλεστερα αλλα και ανταγωνιστικα. Οσο περισσοτερα μπιχλιμπιδια εχει πλεον ενα αυτοκινητο, τοσο πιο πιθανο ειναι να το θελει ο αγοραστης, ο οποιος κατα κυριο λογο πλεον δε κοιταει ΚΑΝΕΝΑ αλλο χαρακτηρηστικο του αυτοκινητου εκτος απο το αν παιζει mp3 και αν εχει αυτοματο κλιματισμο, αυτοματα παραθυρα, αυτοματους καθρεφτες και αυτα ειναι ολα! Ποσοι ξερουν σημερα τι αλλα χαρακτηρηστικα εχει το αυτοκινητο τους? Τι αναρτηση εχει μπρος/πισω, τι μετατροχια, που ειναι περιπου το βαρος του, τι εχει στη μεταδοση? Ολα αυτα τα χαρακτηρηστικα προσφερουν γνωση για το τι μπορει να κανει το αυτοκινητο και τι οχι... Η υπερφορτωση των συγχρονων αυτοκινητων με καλουδια, εχει οδηγησει στη δραματικη αυξηση του βαρους. Το βαρος ειναι ενας απο τους μεγαλυτερους εχθρους της οδικης συμπεριφορας. Συγκεκριμενα, η CLK 200K που αναφερεις εχει βαρος 1520 κιλα αδεια κ χωρις οδηγο. Μιλαμε δηλαδη για ενα σπορ κουπε (ο θεος να το κανει σπορ) που με ενα ατομο και βενζινη χτυπαει τα 1600+ κιλα, σα μικρο φορτηγακι δηλαδη. Οι κατασκευαστες για να υπερνικησουν την αυξηση του βαρους, αναγκαστικα εχουν αυξησει τις ιπποδυναμεις. Οταν λοιπον εχεις ενα αυτοκινητο 1600 κιλα που μπορει να παει με 200km/h+ και να στριβει με ...πολλα ειναι αυτονοητο οτι ο μεσος οδηγος δεν θα μπορει να το χειριστει καλα, γιατι με τετοιο βαρος το αυτοκινητο δεν μπορει να ανταπεξελθει. Αναγκαστικα λοιπον φορτωνεται με ESP και με οτι αλλο γινεται ωστε να εξασφαλισει ως ενα σημειο τον οδηγο, ο οποιος ομως ερχεται σε αυτη τη θεση εξ αιτιας των ιδιων των χαρακτηρηστικων του αυτοκινητου που αγορασε. Ενδεικτικα, ενα παλιοτερο Corolla EE90 5d που ειχα, 1300cc ζυγιζε 960 κιλά και ειχε 86 ιππους (11,1 κιλα/ιππο). Το τελευταιο corolla 1600 5d ζυγιζει 1400 κιλα και εχει 110 ιππους (12,7 kg/hp) Αρα το παλιο ειναι γρηγοροτερο και δεν ειχε ESP γιατι πραγματικα δεν το χρειαζοταν. Το τωρινο ειναι και πιο αργο αλλα και εχει ESP. Αναγκη η υπερβολη? Τα συμπεράσματα δικα σας Quote no friends on a powder day Share this post Link to post Share on other sites
Nikos 0 Report post Posted April 21, 2007 Αναγκη η υπερβολη? Τα συμπεράσματα δικα σας Αυτά είναι τα αρνητικά της εξέλιξης. Βέβαια όλοι μας απολαμβάνουμε τα θετικά της κάθε μέρα. Με το corolla που λές πήγαινες Αθήνα-Θεσσαλονίκη και χρειαζόσουν 2 μέρες να συνέλθεις απο την ταλαιπωρία του ταξιδιού. Τώρα ακόμη με ένα 1000ρι Aygo ταξιδεύεις πιο άνετα. Το a/c το καλοκαίρι ή ένα ήσυχο εσωτερικό πέρα απο άνεση, προσφέρουν και στην ασφάλεια του οδηγού καθώς αυτός μπορεί να είναι πιο συγκεντρωμένος και ξεκούραστος καθώς οδηγεί. Το πρόβλημα έγκειται στις μικρές εκδόσεις των διάφορων μοντέλων που για να είναι ανταγωνιστικά φορτώνονται με ένα κάρο ηλεκτρονικά και μη αξεσουάρ αλλά ταυτόχρονα εφοδιάζονται με αναιμικους κινητήρες των -100 ίππων. Τι να το κάνεις το ESP όταν για να προσπεράσεις ένα φορτηγό χρειάζεσαι 20sec? Quote Μετεωρολογικός Σταθμός Νέας Κηφισιάς Nea Kifisia Weather Station Locus-delicti.com Blog Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted April 22, 2007 Ρε πως αλλαζουν οι καιροι! Οταν ο πατερας μου πηρε το πρωτο του αμαξι to '66 (ενα Ford Taunus 17m 1500cc) ηταν απο τα 'αξιοπρεπη', γυρω στα 1000 κιλα, 6θεσια 'κουρσα', με 67 ολοκληρους ιππους! 0-100 σε 17 δευτερα! Τελικη 135 χλμ/ω Τα 'κοινα' αυτοκινητα ειχαν τοτε γυρω στους 50 ιππους (1200αρια, γιατι ετσι ηθελε η εφορια με τους 'φορολογισιμους', μετα τα 1500 ηταν διπλοι στο κοστος). Ενα γρηγορο και καλο αυτοκινητο ηταν η BMW 2002 (2000cc 110 ιππους ...Παναγια μου!! ) Η Mercedes 200 ηταν μια γρηγορη 'κουρσα' με 90 ιππους περιπου. Μια BMW 2002 Alpina φτιαγμενη τουμπανο για αγωνες ειχε 180 ιππους Αir condition δεν ειχε κανενα! Ανεξαρτητη αναρτηση πισω ειχαν μονο οι BMW/Mercedes. Οι αλλοι ειχαν ακαμπτο αξονα με καροσουστες. Και ραδιο Blaupunkt...χωρις FM! Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
mil 8,774 Report post Posted April 22, 2007 Οι κατασκευαστες για να υπερνικησουν την αυξηση του βαρους, αναγκαστικα εχουν αυξησει τις ιπποδυναμεις. Οταν λοιπον εχεις ενα αυτοκινητο 1600 κιλα που μπορει να παει με 200km/h+ και να στριβει με ...πολλα ειναι αυτονοητο οτι ο μεσος οδηγος δεν θα μπορει να το χειριστει καλαΓιατί έχει νόημα ένα αυτοκίνητο με τέτοια χαρακτηριστικά να κινείται σε έναν μέσο δρόμο που απευθύνεται σε όλους; Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted April 22, 2007 Πρώτη φορά το είδα και παραξενεύτηκα. Ψάχνοντας λίγο παραπάνω είδα ότι με VDC εξοπλίζονται μόνο τα αυτόματα 2.5 turbo Forester. Δεν ξέρω γιατί αλλά στα υπόλοιπα (χειροκίνητα και 2λίτρα) δεν προσφέρεται ούτε σαν έξτρα επιλογήΓιατι μενουμε στην μπανανια Επειδη με παραξενεψε γιατι πιστευα οτι το Symmetric All Wheel Drive εχει ηλεκτρονικα κοντρολ, χτυπησα την www.subaru.com και βγηκε...το Αμερικανικο site. Εκει τα Outback, Tribeca, Legacy και το μεγαλο Forrester 2.5 ΕΧΟΥΝ VDC & VTD (Variable Torque Distribution-Ηλεκτρονικα Ελεγχομενο Κεντρικο Διαφορικο/Κατανομεας Ροπης). Αυτο το τελευταιο πιθανον να θελει αυτοματο κιβωτιο για να δουλεψει. Ουτως η αλλως, με την μονιμη τετρακινηση εξασφαλιζουν οτι οι τροχοι δεν τσακωνονται μεταξυ τους για προσφυση, οποτε ειναι ηδη πολλα βηματα μπροστα. Φιλικα ΜακηςΜ ΥΓ: Οι τιμες των Subaru εκει προξενουν καταθλιψη, το Forrester απο $19195=14700€ ρεεεε Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nikos 0 Report post Posted April 22, 2007 ΥΓ: Οι τιμες των Subaru εκει προξενουν καταθλιψη, το Forrester απο $19195=14700€ ρεεεε Και να ήταν μόνο στην Αμερική. Όλη η Ευρώπη σε αυτοκίνητα άνω των 2000cc είναι φθηνότερη κατά 20-25% στα καινούργια ενώ στα μεταχειρισμένα το ποσοστό αυτό μεγαλώνει και άλλο. Και παρά τα αλλεπάλληλα πρόστιμα, η Ελλάδα συνεχίζει να επιβάλει δασμούς στην εισαγωγή αυτοκινήτων από χώρες της Ε.Ε. Μπανανία^2 Quote Μετεωρολογικός Σταθμός Νέας Κηφισιάς Nea Kifisia Weather Station Locus-delicti.com Blog Share this post Link to post Share on other sites