mil 8,739 Report post Posted September 11, 2007 Οντως το αισθητικο ειναι ενα ζητημα (ας γινει βεβαια το εργο πρωτα), ισως μια επενδυση του μεταλλικου στεγαστρου με καποιο υλικο (Στάθη-ΖΟΧ, βαλε την αρχιτεκτονικη σου πινελια-προταση στο archicad του ΠανουΔρίβα) να το κανει οπτικα καλυτερο!! (eg. Zermatt) Φτανει το κτιριο του 1950 που μας βγαζει το ματι (κ το χρημα απο το πορτοφολι) με τα κρυσταλλα κ τους σκελετους Μου αρέσουν αυτά τα στέγαστρα και απ'όσο φαίνεται δεν είναι τίποτα ιδιαίτερες κατασκευές. Μόνο που κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ιδανικό για τον τερματικό σταθμό του Ηρακλή, ο οποίος βάλεται από ανέμους κάθε κατεύθυνσης. Τα στέγαστρα αυτά, είναι ανοικτά από την μία πλευρά, ενώ από την άλλη είναι προστατευμένα από το ίδιο το βουνό. Share this post Link to post Share on other sites
Χ.Κ.Π. 0 Report post Posted September 11, 2007 Παρνασσός , Tρίτη 11 /09/2007 , Αγαπητοί φίλοι, Οι περισσότεροι από εσάς νομίζω γνωρίζετε τις ανάγκες του ΧΚΠ σε χωματουργικές εργασίες, οι οποίες είναι ένα μεγάλο ,συζητημένο κατά καιρούς ,σχετικά περιφρονημένο κεφάλαιο του ΧΚΠ . Όλοι θα θέλαμε πιο πλατιές , πιο κοίλες , πιο λείες , πιο γεμάτες χιόνι, και χωρίς ανάγκη σπρωξίματος τις πίστες μας ! Αν είχατε στην διάθεση σας μια μπουλντόζα D9 και ένα σφυρί-τσάπα CAT 345 , τι θα θέλατε να βελτιώσετε ή να διαμορφώσετε? Περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας , Σύντομα θα ενημερωθείτε για τις εξέλιξη των χωματουργικών εργασιών , κατά την υλοποίηση των οποίων θα ληφθούν υπόψη και οι παρατηρήσεις σας. ΥΣ 1.σε ό,τι αφορά όρια ευθύνης και όρια "ιδιοκτησίας" ΧΚΠ ισχύουν όσα προανέφερε makalu. Προσπαθώ να "κατεβάσω" σχετικό τοπογραφικό με τα όρια ΧΚΠ/ΕΤΑ και όρια Εθνικού δρυμού παρνασσού. 2.σε ό,τι αφορά αρχιτεκτονική όψη σκέπαστρου ΗΡΑΚΛΗ, συμφωνούμε ότι ΟΛΟΙ θα θέλαμε κάτι καλαίσθητο (θα προσπαθήσω να κατεβάσω φωτό παρόμοιων σκέπαστρων), αλλά κάποιος σοφός είχε πεί ...¨το αγγούρι τρώγεται φέτα-φέτα" Τηλ. 22340 22700 Website: http://www.parnassos-ski.gr/ e-mail: pdrivas@etasa.gr Share this post Link to post Share on other sites
odyssey 2 Report post Posted September 11, 2007 Αυτά τα βραχάκια που είναι κυκλωμένα στη φώτο "Απότομο Βάκχου" μπορείτε να μη τα πειράξετε? Έβγαζαν καλά kickers. Ευχαριστώ no friends on a powder day Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted September 11, 2007 χωρίς πολύ σκέψη πιστευω οτι το "φτιαξιμο" του Οδυσσέα με αποτελεσμα να δουλευει με πολυ λιγοτερο χιονι και να μην κλεινει πρωτος θα αποσυμφορήσει τον Ηρακλη και το Βακχο μιας και εχει το δικό του συρόμενο λιφτ (οταν δουλευει σωστα) Τον θεωρω απο τις καλύτερες πιστες στο βουνο αν και ειναι μονομπαντος Δεν θα πείραζα την 6, ειδικα τον εκβραχισμό στη μέση που ειναι σε πολυ φαρδύ κομμάτι. Σίγουρα η Τραβέρσα ζορίζει αρκετούς σκιερ αν και επι το πλειστον ειναι καλου επιπεδου και δεν αντιμετωπιζουν προβλημα. Δεν θα πείραζα την περιοχή της Σαχάρας παρα μονο εαν εβαζα το λιφτ φέτος. (τοτε θα γινουν έτσι και αλλιώς χωματουργικά) Ο Πάνω εκβραχισμός στο Βάκχο είναι θεμιτός αλλά όχι απαραίτητος μιας και είναι στο εκτός πίστας κομμάτι απλος χάνουμε μερικά μέτρα στην εκκινηση της απάτητης διαδρομής. το κάτω κομμάτι δε χρειάζεται καν να το πειραξετε βγάζει και ωραία άλματα O δρόμος προς τη βάση της τηλεκαμπίνας φυσικά και είναι κρίσιμος και θέλει καθε χρόνο συντήρηση. Αν είναι να γίνει ένα απο αυτά θα έλεγα κάντε τα πάντα για να γίνει το σκέπαστρο του Ηρακλή. Μετά τον Οδυσσέα. Share this post Link to post Share on other sites
ICEMAN 3 Report post Posted September 12, 2007 O δρόμος προς τη βάση της τηλεκαμπίνας φυσικά και είναι κρίσιμος και θέλει καθε χρόνο συντήρηση. Αν είναι να γίνει ένα απο αυτά θα έλεγα κάντε τα πάντα για να γίνει το σκέπαστρο του Ηρακλή. Μετά τον Οδυσσέα Συμφωνώ με το Nickel σε όλα και η ταπεινή μου γνώμη μου και εμένα είναι να δώσετε προτεραιότητα στα παραπάνω γραφόμενα του Nickel. + Διάνοιξη του νέου μονοπατιού εισόδου απο Δια προς Σαχάρα. Φιλικά Δημήτρης Share this post Link to post Share on other sites
makalu 10 Report post Posted September 12, 2007 Xωματουργικα θα εκανα πρωτα εκει: Πάνο, αν υπαρχει η δυνατοτητα, να επανασχεδιαστουνε οι χιονοπαγιδες που ειχαν δημιουργηθει επι ΔΠαππου, να επιχωματωθουνε ψηλοτερες κ με προσανατολισμο καθετο στις συνηθεις κακοκαιριες που αφηνουν με αερα τα χιονια (ώστε να παγιδευονται!). Ισως να μπουνε κάποιοι ξυλινοι ανεμοφραχτες (μικρο σχετικα ξυλουργικο κοστος απ’ τις παλιες παλετες των ανταλακτικων σας), που ειναι μια πρακτικη που εφαρμοζεται επανειλημμενα σε χκ με προβληματα ανεμων (βλ. Σκωτία, ορη Λιβάνου, Σκανδιναβια, Hokkaido) Επισης στην αμεση προτεραιοτητα, θα εβαζα τη χωματουργικη διαπλατυνση-εκβραχισμo των νησιδων της στενης τραβερσας στην 6 πυλωνα της – το σημειο που περιγραφεις πααρα πολύ σωστα στις φωτο! Ειναι ενα 'αγκαθι' που καθιστα την χιονοδρομικη επικοινωνια Κελαριών-Φτερόλακκας, ως επιφοβη σε χιονοδρομους χαμηλου-μετριου επιπεδου! Είναι το μοναδικο στενο σημειο της πιστας που ασκει stress στους χιονοδρομους χαμηλης αυτοπεποιθησης (ειδικα αν περασουν κ 10 χιονοδρομοι κ δημιουργηθουνε κ 5 bumps!) κ αν λυθει, θα ευχαριστησει πολύ κοσμο (εκτος οσων λατρευουν την 6 κ ξαφνικα εχουν κοσμακο! ), αλλα κ εσας, ειδικα τις ημερες που στηνονται στο οριο της τραβερσας οι αφετηριες των αγωνων κ στενευει ακομα περισσοτερο το κομματι (θα ασφαλιζεται κ καλυτερα το μικρο Kaesbohrer ‘ρεμέτζο’ του Everest ) Κατά τα αλλα, σιγουρα ειναι σημαντικο εργο η ομαλοποιηση της μονοπατης κλισης του Οδυσσεα που οντας μια καταπληκτικη πλαγια, κοβει σκαρτες δεξιες στροφες στους χιονοδρομους. Σε ευχαριστούμε πολυ για το ενδιαφερον κ το σεβασμο-διαλογο της αποψης που μας δινεται απο το ΧΚΠ! Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική! Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!! Share this post Link to post Share on other sites
Streifalm 16 Report post Posted September 12, 2007 1. Μην πειράζετε την 6 ! Είναι αυτά τα 2-3 περίεργα/δύσκολα κομμάτια της που της προσδίδουν τον ξεχωριστό της χαρακτήρα. Μόνο μια μικρή επέμβαση στην αρχή της (χωματουργικά, χρήση χιονοπαγίδων) για να κρατά πιο εύκολα το χιόνι. 2. Σωστή κίνηση η διαμόρφωση της επιφάνειας του Ερμή και του Οδυσσέα με στόχο να επιμηκυνθεί η περίοδος χρήσης τους. 3. Βελτίωση των προσβάσεων προς Σαχάρα από Οδυσσέα και Δία εν όψη μάλιστα και της μελλοντικής μαζικής της "εκμετάλλευσης". 4. ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, κατ' εμέ, Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ "ΗΡΑΣ" (ΠΙΣΤΑ Νο.7). Το 'χω αναφέρει και σε παλαιότερο μήνυμά μου ότι με την κίνηση αυτή δημιουργείται πίστα από την κορυφή του Δία μέχρι και το κάτω πάρκινγκ στα 1650. Ητοι, 500+ μ. υψομετρικής διαφοράς, ποικιλία κλίσεων, περασμάτων, χιονιού, και εναλλαγές τοπίων. Μια πίστα δηλαδή, που δύσκολα βρίσκουμε στη χώρα μας. Αξίζει να τολμηθεί ! υστ.: Αλήθεια, το νέο συρόμενο που πρόκειται να εγκατασταθεί στη Σαχάρα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από πιο χαμηλά; Share this post Link to post Share on other sites
makalu 10 Report post Posted September 12, 2007 υστ.: Αλήθεια, το νέο συρόμενο που πρόκειται να εγκατασταθεί στη Σαχάρα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από πιο χαμηλά; ειναι πολυ επικινδυνο το τεραιν πιο χαμηλα απο την περιφερειακη τα ψηλα τοιχωματα του Αλοκαϊτικου ρεματος---πολύ επικινδυνα! Αλλα το ΧΚΠ εχει κανει ηδη μια σημαντικη προετοιμασια με αναμονες για διχτυα προφυλαξης σε περιπτωσεις flat συνθηκων ορατότητας..(ουσιαστικα για να μην καταληξεις στο βαθος της κουρούπας..στην καλυτερη περιπτωση κατασπασμένος!!) Τι ξεχωριστo βρε παιδια εχει η 6 που την κανει μοναδικη (ουτε καν μεγαλη κλιση δεν εχει..ο αποτομος Βακχος δεξια, ειναι πιο 'δυναμικος' )...μια μονοπατη τραβερσα που ταλαιπωρει ολον τον κοσμο εχει στη μεση, απο 'κει κ περα μια κοκκινότητα πιστα ειναι! (να μου πεις οτι μιλαμε για τη FACE του Val d'Isere που εχει ενα αντιστοιχο σημειο, αλλα εκει ειναι ολυμπιακη πιστα με δυσκολιες που αφηνονται επι τουτου για λογους prestige κ τεχνικοτητας) ---μονο οι εμπειροι περνανε το στενο κομματι arrrribaaa στην 6 --- οι υπολοιποι φρεναρουν κ δημιουργουνε κατι bumps ΤΟΣΟ μεγαλα μεχρι τις 11πμ!Ο σκοπος ειναι να βοηθησουμε με την ευκαιρια που μας δινεται, στη βελτιωση των υφισταμενων δομων/υπηρεσιων του κεντρου κ να αποφυγουμε τους συναισθηματισμους. Πρεπει να βοηθαμε (σκοπος συλλογου) να αναπτυχθει το σπορ αυτο και για νεους χιονοδρομους (να μεγαλωσει η πιτα της αγορας!), οχι να γινεται μονο απο αυτους που το γνωριζουν καλα κ το "απολαμβανουν" με τις δυσκολιες που εχει στο κρατος που ζουμε! Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική! Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!! Share this post Link to post Share on other sites
zox 746 Report post Posted September 12, 2007 ΟΛΑ τα σημεία χρειάζονται χωματουργικό ρεκτιφιέ.Με δεδομένο όμως τον μικρό αριθμό τεχνικών μέσων,τον λιγοστό χρόνο και τον μεγάλο αριθμό σημείων που χωλένουν (και ειδικά πέρσι φάνηκαν έντονα) αναγκαστικά πρέπει να επιλεγούν τουλάχιστον για φέτος κάποια από αυτά.Ποιά? Το κριτήριο σχετίζεται με τη γενικότερη τρέχουσα στρατηγική αξιοποίησης του χ/κ aka 1) πλήρης εκμετάλλευση του γρήγορου Ηρακλή => όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη χρονικά λειτουργία του λιφτ και των πιστών του => i) σκέπαστρο ii) διασφάλιση χιονοκάλυψης του νότιου χιονοπεράσματος για Περικλή,όπως τα περιγράφει ο makalu με κάποια διάταξη χιονοπαγίδων. iii) εξομάλυνση κλίσης του ίδιου σημείου για να μην τραβάνε κυρίως οι σανιδάδες μανίκι iv) καθάρισμα κόκκινης πίστας Ηρακλή και ειδικότερα στα σημεία που κάνει τα βουναλάκια.Είναι κρίμα όλη η πίστα να καταργείται την άνοιξη,επειδή βγαίνουν 3 χώματα.Είναι κρίμα ενώ έχετε το everest,να μην μπορεί να γίνεται ΤΟ ΧΑΛΙ η δυνατή αυτή πίστα. 2) διασφάλιση καβάτζας Περικλή - Βάκχου .Ουσιαστικά αποτελούν τα πολύτιμα reservoirs του χ/κ μέχρι αργά την άνοιξη.Όμως ειδικά πέρσι είδαμε πως ο Περικλής αποτελεί και ιδανική καβάτζα για τα πρώτα χιόνια,όσο ταλαίπωρα κι αν είναι. i) διαμόρφωση κοίλωσης - καθαρίσματος πίστας Περικλή,ώστε και να συσσωρεύεται ευκολότερα χιόνι,αλλά και να στρώνεται καλύτερα ακόμα και με μικρότερες ποσότητες.Δεν χρειάζεται η διαμόρφωση να πιάνει όλη την αλάνα.Έστω και μια λωρίδα ικανοποιητικού φάρδους για ασφαλή χιονοδρομία θα αρκούσε.Σε συνδιασμό με το 1.ii) κάνετε κίνηση ματ. ii) φροντίδα-συντήρηση ορισμένων σημείων στην πίστα του Βάκχου,όπως: α) καθάρισμα πετρών στην κορυφή του που ξυρίζει,ώστε να ξεκινάμε χωρίς γδαρσίματα.Το απότομο κομμάτι δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα.Συνήθως κρατά χιονοδρομίσιμο χιόνι κι ένα μήνα μετά το κλείσιμο της σεζόν. β) Συμφωνώ με τα παιδιά ότι τα βραχάκια δεξιά και κάτω από τους πυλώνες δεν αποτελούν και τόσο πρόβλημα ή τέλοσπάντων σηκώνουν αναβολή.Και τέλοσπάντων αφήστε και κάτι να παίζουμε.Εγώ αν κοίταζα κάτι θα ήταν να ορίσω - ενδυναμώσω χωματουργικές χαράξεις,που θα ευννοουν εναλλακτικές "άνοιξιάτικων προδιαγραφών" κατάβασεις του Βάκχου.Και τι εννοώ? Κάθε χρόνο λίγο πολύ γνωρίζουμε ποιά σημεία φαλακραίνουν.Είναι στην περιοχή - καμπούρα που παίρνει τη στροφή ο Τηλέμαχος και άλλες δυό αντίστοιχες πιο κάτω.Σε αυτές τις περιοχές ίσως να μην χρειάζεται να επέμβετε,εφόσον διασφαλίσετε σε κάποιο βαθμό τη διέλευση εκατέρωθεν αυτών των "καμπουρών". Δηλαδή είτε χωματουργική συντήρηση της ακραίας διόδου ως προς το Γεροντόβραχο,δηλαδή αυτή που περνά μπροστά από το μαντρί,δηλαδή εκείνη που βρίσκεται στο πιο σκιερό μέρος του χ/κ.Είτε χωματουργική επέμβαση από την άλλη μεριά,που πάει προς Τηλέμαχο-Αίολο.Θυμάμαι πρόπερσι αυτή η λουρίδα χιονιού είχε λειτουργήσει σχεδόν μέχρι να κλείσει το χ/κ και ήταν πολύ βολική.Γενικά αυτά ήδη υφίστανται,απλά μια συντηρησούλα. 3) φροντίδα στην 6 στην Φτερόλακα. i) Συμφωνώ για την 6 με τους προλαλήσαντες στο στενό σημείο της.Ο.Κ γνωρίζω ότι είναι ένα από τα μειονεκτήματά της ,που τελικά έγινε χαρακτηριστικό της όλα αυτά τα χρόνια,όμως οι περισσότεροι χιονοδρόμοι εκεί κόβουν,είτε και σταματούν,οπότε η τράκα παραμονεύει. ii)Καθαρισμός πετρών στην κορυφή της 6,εκατέρωθεν του πυλώνα.Πέρσι αφιέρωσα ένα ski-service εξαιτίας αυτών των πετρών _______________________________________________________________________ 4) Πίστα τηλεκαμπίνας. Σουλουπώστε την,απλά γιατί έχει μαζευτεί πολύ σαβούρα 5) "Σκούπισμα" βάσης λιφτ στα 1950 και στη βάση της 6.Πέρσι θυμόμαστε όλοι τον Αίολο και 6 χαλί και στη βάση .....μοκέτα. Βασικά χόρτο θέλει εκεί και μακριά τα γίδια το καλοκαίρι. 6) εξομάλυνση κλίσης δρόμου περιφερειακής,για να μην χρειαζόμαστε 20 λεπτά σπρώξιμο μέχρι Φτερόλακα. 16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!! Share this post Link to post Share on other sites
sotogiannop 82 Report post Posted September 12, 2007 Συμφωνώ απόλυτα σε όσα λέει ο Κωστής για την 6. Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted September 12, 2007 χμμ... αν μπορώ να έχω μόνο ένα για τη περιοδο 2007-2008 θα ήθελα να έχω εναν "ίσιο" Οδυσσέα , καθαρισμένο στην εντέλεια για να ανοίξει και αυτός με τα πρώτα χιόνια. Θα τραβήξει κόσμο απο Ηρακλή και Βάκχο, θα βελτιώσει αισθητά τη χιονοδρομική εμπειρία σε αυτους που έτσι και αλλιώς τον προτιμούν. Επίσης είναι έργο που θα φανεί και στο κόσμο έντονα παρα πχ ο εκβραχισμος της τραβέρσας στην 6. (όλα χρειάζονται) Η 6 έχει φήμη κατα τη γνωμη μου για τη μέχρι προτινος κακης ποιοτητας χιονιού, παγωμενο με κροκάλες και bumps οταν το χιονάκι είναι μαλακό. Φυσικά και έφταιγε το ελεεινό στρώσιμο σε αντίθεση με πέρσι που ήταν αεροδρόμιο και τη μετετρεψε σε μια κοκκινουλα οπως λεει ο Κωστής. Οδυσσέα και Σκέπαστρο όλα τα άλλα του χρόνου... υγ. χωρις να ξέρω απο χωματουργικά. το 345 δεν ειναι σχετικά μικρούλι για πραγματικά μεγάλα χωματουργικά? Λέμε τώρα είπαμε δεν το γνωρίζω το άθλημα. Share this post Link to post Share on other sites
fotski 19 Report post Posted September 13, 2007 Η ταπεινή μου άποψη είναι πως αν βασικό μέλημα είναι η αποσυμφόρηση των Κελαριών και η ανάδειξη της Φτερόλακας τα χωματουργικά θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτή (6, Σαχάρα κλπ) Αν υπήρχε τώρα η δυνατότητα εργασιών και στα Κελάρια, αυτά θα πρέπει να ήταν στην υποστήριξη της ήδη υπάρχουσας ικανότητας της λεκάνης να μπορεί να δουλεύει με λίγο χιόνι και για αρκετό χρόνο. Οπότε η χωματουργική εξομάλυνση της εξόδου του Ηρακλή έως το πλατό του Περικλη είναι έργο σημαντικό. http://www.fitnesslogic.gr Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted September 13, 2007 Να κοιτάξουμε που πονάει από χιόνι την άνοιξη το κέντρο... Είναι η 6 στην αρχή της, απαραίτητος ο εκβραχισμός της κυρτής ράχης και τοποθέτηση ανεμοφρακτών (χιονοπαγίδων). Το στενό πέρασμα της 6 είναι ανούσιο και άχρηστο και μειώνει την κλίση...απαραίτητη η διάνοιξη που θα διευκολύνει και τα διαστρωτικά καθώς και την πρόσβαση σε αποθήκες χιονιού που θα χρειαστούν σε δύσκολες μέρες. Ο Οδυσσέας για πρόσβαση στην Σαχάρα-Φτερόλακκα και όχι και τόσο για την πλάγια κλίση του, είναι απαραίτητος...Καλό πάτημα του διαδρόμου του και χιονοπαγίδες σε αυτόν ανεξάρτητα από το αν έχει χιόνια η πίστα του. Το πλάτωμα της Φτερόλακκας επίσης θέλει συχνή τροφοδοσία σε χιόνι την άνοιξη αλλιώς η 6 γιοκ και είναι κρίμα να μην λειτουργεί...Μαζί με τη Σαχάρα και το Δία αποτελούν ένα μικρό χιονοδρομικό με πολύ ποικίλο τερέν. Διάνοιξη του περάσματος στη Σαχάρα από τον Οδυσσέα και οπωσδήποτε το λιφτ της Σαχάρας να φτάσει μέχρι τον δρόμο για να υπάρχει συνδεσιμότητα σε Κελάρια Φτερόλακκα ακόμα και την Άνοιξη... Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,401 Report post Posted September 13, 2007 Όλα αυτά τα περί σκι την άνοιξη είναι καλά για εσάς, τους φανατικούς χιονοδρόμους . Η πλειοψηφία του κόσμου όμως θέλει να κάνει σκι από τις γιορτές μέχρι τέλη Μαρτίου, και εκεί είναι που το χιονοδρομικό πονάει. Πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να μπορεί να δουλεύει το βουνό σίγουρα από μέσα Δεκέμβρη. Η προφανής λύση θα ήταν να εγκατασταθεί σύστημα τεχνητής χιόνωσης τουλάχιστον στις πίστες του bowl των Κελαριών. Από την στιγμή που αυτό είναι αδύνατο (γιόκ παρά <_> Να σημειωθεί, ότι παρότι η περσινή προσπάθεια με τον Περικλή ήταν αξιέπαινη, δεν είναι αυτό που θα τραβήξει τον κόσμο στο Χ.Κ.Π. Ακόμα και εγώ δεν θέλησα να ανέβω δεύτερη φορά στο βουνό μόνο και μόνο για αυτό το κομμάτι. Αν όμως ήξερα ότι υπάρχει αρκετό χιόνι για να απολαύσω το σκι μου από το τερματικό του Ηρακλή ή του Βάκχου μέχρι το 1950 χωρίς να χρειάζεται να βγάλω τα πέδιλα μου και να περπατάω στις πέτρες, σίγουρα θα είχα ανέβει περισσότερες φορές. Εξυπακούεται ότι όλοι ευχόμαστε τέτοιες χρονιές όπως η περσινή να μην επαναληφθούν. Αν όμως ξαναέρθουν, θα πρέπει να έχουμε λάβει τα μέτρα μας ώστε ακόμα και με λίγο χιόνι να μπορεί να νιώσει ο κόσμος την συγκλονιστική εμπειρία της χιονοδρομίας. Άσχετο: Το καλοκαίρι ήμουν σε ένα μαγαζί με είδη σκι στην Αράχοβα, και πάνω στην συζήτηση ο ιδιοκτήτης μου είπε το εξής αμίμητο: "Βασικά δεν χρειαζόμαστε ούτε το χιόνι, ούτε το χιονοδρομικό. Πουλάμε άλλα πράγματα, ρούχα, παπούτσια κλπ." ( ) Αν και το απεύχομαι, θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε τι θα έλεγε το τυπάκι μετά από 5-6 συνεχόμενες χρονιές σαν αυτή που μας πέρασε. Μερικοί μαθαίνουν το μάθημα τους only the hard way τελικά. Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
mil 8,739 Report post Posted September 13, 2007 Κατ'αρχήν να δώσω για άλλη μία φορά συγχαρητήρια για την επίμονη προσπάθεια για βελτιώσεις, τις οποίες χρόνια επιζητούσαμε και δεν βλέπαμε. Αν και μερικές φορές μπορεί να ζητάμε πολλά, ίσως όσα δεν έγιναν εδώ και τόσα χρόνια, καλύτερα να είμαστε λίγο απαιτητικοί για να βελτιώσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τα πράγματα στο βουνό που αγαπάμε. Ίσως ΟΛΑ τα παραπάνω που αναφέρθηκαν πρέπει να γίνουν (αν και οι "γνωστοί οικολόγοι" πάλι θα μουρνουράνε), το θέμα είναι λοιπόν με ποια σειρά προτεραιότητας. Ανεξάρτητα λοιπόν με τις προσωπικές μου επιθυμίες, νομίζω ότι πρέπει να προηγηθούν τα τμήματα που χρησιμοποιούνται από περισσότερους χιονοδρόμους ώστε να γίνουν οι πίστες ασφαλέστερες για τους πολλούς. Ισως να είναι λίγο διπλωματική απάντηση, αλλά η ασφάλεια των πολλών προηγείται. Τέλος ένα θέμα που δεν νομίζω ότι μπήκε στην αρχική λίστα, είναι η βελτίωση της κλίσης του δρόμου από την έξοδο του Ηρακλή έως την κορυφή του Περικλή. Αν και δεν κάνω σνόουμπορντ, τους λυπάμαι με τόσο περπάτημα που κάνουν και νομίζω ότι όταν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας στην ανάβαση στην καρέκλα (ως οφείλουν), αξίζουν μία καλύτερη διαδρομή προς την κυρίως πίστα. Επίσης επειδή αυτό το κομμάτι "ταλαιπωρείται" περισσότερο από έλλειψη χιονιού λόγω ανέμων, ας προβλεφθούν κάποιες εργασίες για την συγκράτηση του χιονιού στην διαδρομή αυτή. Share this post Link to post Share on other sites
makalu 10 Report post Posted September 13, 2007 ..δες φωτο πανω-πανω στη σελιδα! Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική! Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!! Share this post Link to post Share on other sites
mil 8,739 Report post Posted September 13, 2007 ..δες φωτο πανω-πανω στη σελιδα! Κωστή με αντιγράφεις βλέπω! Share this post Link to post Share on other sites
geo 34 Report post Posted September 15, 2007 Σε επισκεψη- βολτα στον Παρνασσο, ο Δντης κ. Δριβας Π. μου έδωσε την ευκαιρια(ανεβηκαμε με το τζιπ στο τερμα Ηρακλη) να δω τις εργασιες συντηρησης V3 που εκτελουνται στον αναβατηρα Ηρακλη. Καποιες φωτογραφιες που τραβηξα με το κινητο μου. Μαζι μας ηταν και ο υπευθυνος χιονοδρομιας κ. Οικονομου Κ Οι εργασιες πολλες, εντος των ημερων ξεκινουν και τα χωματουργικα, συντηρηση καμπινας,αλλαγη πινακων κλπ. Ευχομαι καλο κουραγιο κ. Δριβα και σας ευχαριστω για την εμπειρια που μου δωσατε να δω την ολη διαδικασια της συντηρησης. http:www.arahova.net http:www.meteo.gr/stations/arahova http:www.meteo.gr/stations/parnassos1950 http:www.meteo.gr/stations/parnassos Share this post Link to post Share on other sites
skimad 665 Report post Posted September 15, 2007 εργοταξιο το εχουν κανει βλεπω DALTONS POW ROBBERY..... Share this post Link to post Share on other sites
Jey 7 Report post Posted September 17, 2007 Να διαλέξω μόνο ένα...; Αδύνατον! Ίσως το 8 που λείπει από τα Κελλάρια και προσθέτει κόσμο στον Αίολο... Από εκεί και πέρα τα διαγραμμισμένα μπορούν να περιμένουν/μην γίνουν. 1. Ομαλοποίηση πίστας Περικλή Νο5 2. Ομαλοποίηση δεξιάς πίστας Βάκχου Νο2 3. Ομαλοποίηση και πλάτυνση τραβέρσας πίστας Νο6 4. Διαμόρφωση νέας πίστας στην θέση Σαχάρα 5. Πλάτυνση του μονοπατιού εισόδου από Κελάρια προς Σαχάρα 6. Περάτωση της διάνοιξης του μονοπατιού εύκολης πρόσβασης από Φτερόλακα προς Σαχάρα. 7. Ομαλοποίηση της χιονοδρομικής διαδρομής Νο23 που οδηγεί από Φτερόλακα προς Σαχάρα. 8. Πλάτυνση – επιμήκυνση – εκβάθυνση της πίστας αρχαρίων στην θέση Κελάρια 1950 με σκοπό την τοποθέτηση ενός από τα υπάρχοντα συρόμενα baby-lift. 9. Ομαλοποίηση – πλάτυνση της πίστας Αφροδίτη Νο1α 10. Ομαλοποίηση πίστας Ερμή Νο11 11. Ομαλοποίηση πίστας Ηρακλή Νο8 12. Ομαλοποίηση πίστας Οδυσσέα Νο9 13. Επιφανειακός καθαρισμός από πέτρες όλων των υπολοίπων πιστών, των περιβαλλόντων χώρων-γραμμών αναβατήρων και των χώρων σχολών. 14. Πίστα Νο7 Ήρα (ομαλοποίηση στο απότομο τμήμα της πριν το parking) 15. Πλάτυνση – καθαρισμός όλων των μονοπατιών Νο1,7, 15,16,17,18,19. 16. Πλάτυνση – διαμόρφωση της πίστας Νο7α 17. Διαμόρφωση της Περιφερειακής διαδρομής Νο24 στο απότομο τμήμα της και πλάτυνση των στενωμάτων της στο μονοπάτι της. 18. Διαμόρφωση νέων μονοπατιών που θα οδηγούν με ασφάλεια στις χιονοδρομικές διαδρομές Νο20, 20α, 21 και 7β. Share this post Link to post Share on other sites
sotogiannop 82 Report post Posted September 18, 2007 Μπράβο Ιάσωνα για την επιλογή της Νο8 πρότασης! Είναι αλήθεια οτι κανείς μας δεν ασχολήθηκε με αυτή γιατί δεν μας νοιάζει για τους αρχάριους. Κι όμως είναι από τα σημαντικότερα έργα και απορώ πως τόσα χρόνια ο Παρνασσός (το μεγαλύτερο χκ της χώρας) είναι τόσο αφιλόξενο για τους αρχάριους. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα οι αρχάριοι να μην έχουν το δικό τους baby lift. Αλλά μήπως και η πίστα τους θεωρείται πίστα, μια μονόπατη αλάνα είναι!!! Πραγματικά σε όσους γνωστούς μου ήθελαν να μάθουν σκι, τους συμβούλευα να πάνε στα Καλάβρυτα ή έστω στη Φτερόλακα αλλά με τίποτα στα Κελάρια. Share this post Link to post Share on other sites
tetzas 1 Report post Posted September 18, 2007 Συμφωνώ Α Π Ο Λ Υ Τ Α! Share this post Link to post Share on other sites
Jey 7 Report post Posted September 18, 2007 Ακριβώς όπως το λες Σωτήρη. Υπάρχει η εναλλακτική στην Φτερόλακα. Όμως δεν τυχαίνει συχνά να πηγαίνει μια παρέα που όλοι είναι αρχάριοι, και έτσι αναγκάζονται οι αρχάριοι να μαθαίνουν στα Κελάρια (πολύ σπάνιο να πάει όλη η παρέα αρχάριοι+καλοί στη Φτερόλακα, ή να χωριστεί χρησιμοποιώντας το συνδετικό). Επειδή είναι και ολίγον βαρετό να παίρνεις τα πέδιλα στο χέρι για να κατέβεις 30 μέτρα και φτού από την αρχή, οι περισσότεροι μόλις νιώσουν οτι 'το έχουν' παίρνουν κατ' ευθείαν τον Αίολο, κινδυνεύοντας και την δική τους σωματική ακεραιότητα αλλά και των άλλων. Share this post Link to post Share on other sites
sotogiannop 82 Report post Posted September 18, 2007 Θα πρέπει ο Παναγιώτης ο Δρίβας να το λάβει στα σοβαρά υπόψη και να κινηθεί άμεσα στην ομαλοποίηση της πίστας αλλά και στην τοποθέτηση ενός baby lift μήπως και προλάβει τη σεζόν!!! Share this post Link to post Share on other sites
fotski 19 Report post Posted September 18, 2007 Προσωπικά θεωρώ πως η δημιουργία πίστας και lift αρχαρίων στα Κελάρια περισσότερο προβλήματα θα δημιουργήσει, παρά θα λύσει. Ο Χώρος είναι περιορισμένος και μάλιστα πολύ κορεσμένος από κόσμο, καθώς όλοι όσοι ανεβαίνουν για χιονοπολεμοκαφεκαμάκι κάθονται στην πέριξ της τηλεκαμπίνας περιοχή. http://www.fitnesslogic.gr Share this post Link to post Share on other sites