Jump to content
fotski

Απαγορεύτηκε το κυνήγι σε όλη την Ελλάδα

Recommended Posts

Επιτέλους.................αντιγράφω από το www.in.gr

Tουλάχιστον ως τα Χριστούγεννα απαγόρευσε το Συμβούλιο της Επικρατείας το κυνήγι σε όλη την Ελλάδα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, που «επέφεραν ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι δικαστές.

Σύμφωνα με Το Βήμα, οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ε' τμήματος ανέστειλαν την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, την οποία εξέδωσε στις 13/8/2007 και με την οποία επέτρεψε το κυνήγι για την περίοδο 2007-2008.

Οι δικαστές σημειώνουν ότι το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν «μεγάλης έκτασης και έντασης πυρκαγιές, οι οποίες επέφεραν ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και διατάραξαν τα οικοσυστήματα σε όλη τη χώρα, με συνέπεια τη δραματική μείωση του πληθυσμού της άγριας πανίδας και τη συρρίκνωση και αναστάτωση των ειδών που διαβιούν σε αυτά».

Παρ' όλα αυτά, αναφέρεται στην απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που επιτρέπει το κυνήγι «δεν έχει στηριχθεί σε ειδικές μελέτες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των καταστροφών από τις πυρκαγιές στη βιολογική ισορροπία των ειδών της άγριας πανίδας».

Και ναι μεν, σημειώνουν οι σύμβουλοι της Επικρατείας, μετά τις πυρκαγιές απαγορεύθηκε το κυνήγι σε ορισμένες περιοχές, αλλά η απαγόρευση αυτή δεν καλύπτει το σύνολο των εκτάσεων που καταστράφηκαν, αλλά ούτε «λαμβάνονται μέτρα προστασίας των ειδών που διαβιούσαν σε καμένες εκτάσεις και αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές».

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Ζωοφιλική Οικολογική Ενωση Ελλάδος που στρέφεται κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ παρέμβαση υπέρ του υπουργού έχει κάνει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

Να σημειωθεί ότι η απαγορευτική απόφαση των συμβούλων Επικρατείας ισχύει ώσπου να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει η Ζωοφιλική Ενωση, η οποία θα συζητηθεί στις 21 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την πάγια τακτική του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οριστική απόφαση αναμένεται πριν από τα Χριστούγεννα.

Επιτέλους και μπράβο για την απόφαση του ΣτΕ!

Να σημειώσω ότι το προηγούμενο Σ.Κ. που ήμουν στο Πήλιο είδα κυνηγούς να παραμονεύουν στα καμμένα (όπου υποτίθεται ότι απαγορεύεται δια ροπάλου) για να σκοτώσουν τα -πλέον- εντελώς απροστάτευτα πλάσματα που θα ήταν αρκετά άτυχα για να βρεθούν μπροστά στις κάννες τους.

Να υπενθυμίσω επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ακόμα ένα συμβάν με κάποιον κυνηγό που κατά λάθος σκότωσε τον αδελφό του τον οποίο πέρασε για θήραμα. Ξέρετε, είναι αυτή ακριβώς η κατηγορία ανθρώπων που διατείνεται ότι η θήρα δεν πρέπει να καταργηθεί καθώς οι κυνηγοί είναι άτομα υπεύθυνα που μπορούν και ξεχωρίζουν τι επιτρέπεται να σκοτώσουν ανά εποχή και τι όχι.

Το ότι επανειλημμένα έχει αποδειχτεί με τον πιο τραγικό τρόπο ότι δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε ένα αγριογούρουνο και ένα παπά, ή μια τσίχλα και ένα γυπαετό προφανώς δεν έχει καμία απολύτως σημασία για τις κυβερνήσεις της μπανανίας που τρέμουν μπροστά στο πολιτικό κόστος (και την απώλεια εσόδων) που θα έχει η μόνη σωστή λύση, η μόνιμη απαγόρευση. Δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν η κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αντιστρέψει την απόφαση...

Make Parnassos Great Again!

Μολις ακουγα στον ΣΚΑΙ μια σχετικη συζητηση. Υπαρχουν 500.000 κυνηγοι (οσοι ειναι οι ψηφοι κομματος που μπαινει στη βουλη), οι οποιοι πληρωνουν 130Ε το χρονο για την αδεια (καντε τον πολλαπλασιαμο). Κυκλοφορουν πολλα περιοδικα για κυνηγι, παμπολα καταστηματα, αρα μιλαμε για τεραστια συμφεροντα και δυναμη. Τοσα, οσα ειναι και αυτα που βαζουν τις πυρκαγιες.

Απαγορευση-ξεαπαγορευση, πυροβολουν οτι/οποτε/οπου γουσταρουν !! Ναι, αυτοι που λενε πως αγαπανε τη φυση και ξερουν να ξεχωριζουν τα θηραματα και τελικα εχουν ριξει στον φιλο τους. Δεν ξερω αν υπαρχουν καλοι και κακοι κηνυγοι (γιατι μας λενε πως οι καλοι προσεχουν, προστατευουν και αλλα τετοια χαριτωμενα), για εμενα ολοι τους καταστροφη ειναι. Ισως πριν μερικες δεκαετιες το κηνυγι να ηταν μια αποδεκτη δραστηριοτητα στη φυση, αλλα τωρα πια με τον βιασμο που της εχουμε διαπραξει ειναι μια επιπλεον περιβαντολλογικη φορτιση που καλο θα ηταν να σταματησει. Αν αγαπανε τοοοοοσο πολυ τη φυση και τα ζωντανα της, ας τα βγαζουν φωτογραφιες.

temporary info: Σπύρος Καββαδίας

Εδω με την ΑΝΟΜΙΑ που επικρατει (BTW, πως λεγεται το γηπεδο μπασκετ στα Ζωνιανά; Ειρήνης κ Φυτείας) ότι θελει κ οποτε θελει, το κανει οποιοσδηποτε΄ ειτε ειναι εξαθλιωμενος οικονομικος μεταναστης, ειτε ειναι απογονος του ΒασιλιάΚ.

Το Σ/Κ ολη η Οιτη, η Γκιωνα κ η Παρνασσίδα ηταν γεματη παραλλαγμενα ‘κομμάντα’ με θηριωδη αγροτικα κ κάνες εξω απο τα παραθυρα :blink: ! Σιγα μην τρομαξουν με την αποφαση του ΣτΕ..πφφ..εκει θα ειναι κ την αλλη βδομαδα!

Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Κι εγώ δεν είμαι αισιόδοξος οτι θα γίνει κάτι. Πολύ σύντομα το υπουργείο θα εκδόσει άλλη απόφαση που θα ξαναεπιτρέψει το κυνήγι, επειδή πραγματικά τα συμφέροντα είναι πάρα πολλά!!!!

μόνη σωστή λύση, η μόνιμη απαγόρευση.

Επιτέλους

Η μονιμη απαγορευση δεν προκειται να δωσει λυση στο προβλημα.Το μονο που θα επιτευχθει ειναι να μη μπορει να κανει το σπορ του ο απλος και αγνος κυνηγος,ενω οι λαθροθηρες θα συνεχιζουν ανενοχλητοι το εργο τους.

Επισης στις περισσοτερες περιοχες ολοι γνωριζουν ποιοι ειναι οι λαθροθηρες που δημιουργουν το προβλημα.Ειναι τοσο δυσκολο να τους ''δωσουν''?Γιατι πρεπει παντα να την πληρωνουν οι πολλοι για προβληματα που δημιουργουν οι λιγοι?

ΛΥΣΗ ειναι να πιασουν τους λαθροθηρες.ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ.Αλλα αντι να απαιτουμε αυτο ευχομαστε να απαγορευτει μονιμα το κυνηγι.

Παραλληλα με αυτα,θα επρεπε να γνωριζεται πως οι σωστοι κυνηγοι βοηθουν πολυ στη λυση του προβληματος της λαθροθηριας.Δεν ειναι κακο να ανταλλαξετε αποψεις-συζητησετε με καποιον δασαρχη βουνου.

Ενας βασικος λογος που πρεπει να περιοριστει ειναι το γεγονος οτι δινει το δικαιωμα σε ατομα χαμηλου μορφωτικου επιπεδου και αντιληψης (κυριως στα χωρια) να κυκλοφορουν με οπλα.Αυτοι ειναι πραγματικα επικινδυνοι.Για αυτο γινοντε και ατυχηματα.

Τελος,δεν πρεπει να ξεχναμε πως σε παρα πολλες περιοχες οι κυνηγοι βοηθησαν στην κατασβεση πυργακιων,οταν αλλοι ''περιβαλλοντικα ευαισθητοποιημενοι'' αραζαν στον καναπε τους.Οι σωστοι κυνηγοι μπορουν να συνυπαρξουν αρμονικα με το περιβαλλον.

name='Spy'date='Nov 13 2007, 11:42 AM' post='99338']πυροβολουν οτι/οποτε/οπου γουσταρουν !!

Δεν πρεπει να εχεις παει ποτε σε παρεα κυνηγων για να το γραφεις αυτο.Ο σωστος κυνηγος ξερει να αγαπα και να σεβεται τη φυση.

Επαναλαμβανω:Δε χρειαζεται να την πληρωνουν ολοι για λιγους ασυνειδητους.Μπορουν και πρεπει να πιασουν αυτους που πρεπει!

ph34r.gif ! Σιγα μην τρομαξουν με την αποφαση του ΣτΕ..πφφ..εκει θα ειναι κ την αλλη βδομαδα!

Και βεβαια.Οσο οι νομοι δεν εφαρμοζοντε παντα εκει θα ειναι :blink:

Υ/Γ:Το κυνηγι το σιχαινομαι ως δραστηριοτητα,ομως προσπαθω να το σεβαστω επειδη για αλλους αποτελει παθος και διασκεδαση.Μην ξεχναμε οτι ΚΑΙ εμεις αλλοιωνουμε το περιβαλλον για να κανουμε τις στροφες μας στα πανεμορφα βουνα.

Και οι δύο μου οι παππούδες μου ήταν δεινοί κυνηγοί, ο πατέρας μου επίσης αν και έχει σταματήσει εδώ και χρόνια το κυνήγι.....

Εγώ από την οικογενειακή αυτή παράδοση έχω απλά κρατήσει μία πολύ μεγάλη αγάπη για τα όπλα.....

Δεν μου αρέσει το κυνήγι, και εάν βγάλουμε κάποιες εξορμήσεις πολύ πιτσιρικάς με το αεροβόλο για κανά σπουργιτάκι, δεν έχω πάει ποτέ για κυνήγι. Ισως να πάω καμιά βόλτα με το όπλο και να βάλω σημάδι καμιά πέτρα έτσι για να νιώσω λίγο το κλώτσημα ( και κλωτσάει πολύ το άτιμο το Remington) του όπλου στον ώμο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα χτυπήσω ζωντανό πλάσμα.....εκτός και εάν υπάρξει ανάγκη και κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα B)

Κάποτε το κυνήγι ήταν εντελώς διαφορετικό, όχι μόνο απο άποψη θηραμάτων που σίγουρα ήταν πολύ περισσότερα, αλλά και απο θέμα νοοτροπίας κυνηγών.....

Η απόφαση είναι πέρα για πέρα σωστή αλλά δύσκολα θα υλοποιηθεί δυστυχώς....

Οι ευσυνείδητοι κυνηγοί θα την σεβαστούνε , αλλά είπαμε ζούμε στην Ελλάδα....

Πάντως δεν είναι σωστό να βάζουμε όλους τους κυνηγούς στο ίδιο τσουβάλι....

Γιατί υπάρχουν και αυτοί, (που δεν λίγοι) που το κυνήγι το βλέπουν σαν μία εξόρμηση στην φύση, μία μεγάλη βόλτα στο βουνο, στο δάσος μαζί με τον σκύλο τους.

Τώρα εάν ξετρυπώσει και κανά λαγό ο "κοπρίτης" ρίχνουνε και καμιά τουφεκιά....

Φιλικά

Σπύρος B)

Υγ:Είμαι κατά του κυνηγιού αλλά αυτό το αγριογούρουνο είναι πολύ νόστιμο το άτιμο.....

Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

Γιάννη, λυπάμαι, αλλά αδυνατώ να δω τα "αγνά" χαρακτηριστικά σε ανθρώπους που βγαίνουν παγανιά στην φύση όχι για να θαυμάσουν, αλλά για να σκοτώσουν πλάσματα που δεν τους έβλαψαν, ή ενόχλησαν σε τίποτα. Και αυτό όχι για ανάγκες επιβίωσης, αλλά ως άθλημα. B)

Make Parnassos Great Again!

Υ/Γ:Το κυνηγι το σιχαινομαι ως δραστηριοτητα,ομως προσπαθω να το σεβαστω επειδη για αλλους αποτελει παθος και διασκεδαση.
Και αυτο αποτελει παθος κ διασκεδαση για καποιους fightsm.jpg. Δεν διαφερει σε τιποτα το να βαζεις δυο ζωντανα να αλληλοσκοτωθουνε, απο τα να το εκτελεις εν ψυχρω με ενα οπλο-ανεμοτρατα-καμακι κοκ (τα ζωα εχουν κ καποια ελαφρυντικα λογω περιορισμενης νοημοσυνης, εμεις; )

Κατα τα αλλα ναι, συχνα αρκουνε λιγοι για να γενικευσουν την κακή εικονα! Νομιζω ομως Σπύρο πως στο κυνηγι, οι καλοι/ευαισθητοι ειναι μειοψηφια B)

..κ μια φοβερη φιλοζωη ιστορια εδω!

Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Όταν δεν υπάρχει μέτρο και δεν υπάρχει παιδεία να το στηρίξει, καλύτερα να μην υπάρχει καθόλου. Διαφωνώ κάθετα να υπάρχει οποιαδήποτε μορφή κυνηγιού ως κομμάτι αθλητισμού-δραστηριότητας, ακόμα περισσότερο όταν είναι απλά έθιμο, προέκταση ανδρισμού κλπ. Τα έθιμα και οι συνήθειες μεταλλάσσονται, εξελίσσονται ή παύουν. Μακάρι λοιπόν να πάψει μια και καλή.

Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον μας..... και λέγοντας περιβάλλον εννοώ ΚΑΙ τα ζωντανά του τόπου μας και όχι μόνο τα δέντρα. Η Ελλάδα έπαθε μια ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ καταστροφή αυτό το καλοκαίρι. Πρέπει λοιπόν όλοι μας να βάλουμε ένα χεράκι. Από το κράτος..... μην περιμένετε πολλά. Μην περιμένετε πολλά, όχι επειδή το κράτος δεν θέλει....αλλά επειδή πιθανόν και να μην μπορεί. Πρέπει ΚΑΙ εμείς να συμβάλλουμε στην διάσωση του φυσικού μας πλούτου. Πώς θα το κάνουμε αυτό??...πολύ απλά...με μηνύσεις ......κατά παντός υπευθύνου. Μηνύσεις παντού.....Πολλές μηνύσεις. Ταράξτε τους στις μηνύσεις. Δεν είμαι υπέρ πιο βίαιων πρακτικών, με την λογική ότι δεν θέλω να γίνω εγώ, σαν κι αυτούς (παράνομος). Μηνύσεις σε παράνομους κυνηγούς, οικοπεδοφάγους, κοινοτάρχες, Δημάρχους, Δασάρχες, Υπουργούς, Πρωθυπουργούς. Μην τους αφήσετε / αφήσουμε σε χλωρό κλαδί. Αυτα..........

ΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔOΠΟΥΛΟΣ fire3zc6.jpg

http://www.e-achaia.gr/

Το ΣΚ όντως στη Β. πλευρά του Παρνασσού ακούγαμε πυροβολισμούς. Δεν νομίζω να ήταν κανείς που έπιασε τη γυναίκα του με τον κουμπάρο...

Ούτε εγώ συμπαθώ το κυνήγι αλλά μην είμαστε υπερβολικοί, ο άνθρωπος πάντα θα σκοτώνει ζώα, η μπριζόλα στο πιάτο μας δεν είναι συνθετική, από κάποιο ζώο προέρχεται. Το γεγονός ότι τα ζώα που τρώμε εκτρέφονται με την λογική να καταναλωθούν για να επιβιώσουμε, αν καθήσεις να το φιλοσοφήσεις, δεν στέκει, και οι χορτοφάγοι μια χαρά επιβιώνουν.

Οι κυνηγοί βέβαια το βλέπουν σαν σπορ, και ένα σπορ που σκοτώνει σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο.

Συμφωνώ με τον Γιάννη ότι δεν είναι ανάγκη να την πληρώνουν όλοι για λογαριασμό των λίγων.

Επίσης συμφωνώ και με τον Άκη ότι θα πρέπει να μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί όσους παρανομούν ενάντια στη φύση.

εκτός θέματος: να δεις που διάβασα, ότι ήδη δόθηκαν άδειες για ήπεια τουριστική ανάπτυξη στα καμένα της Πελοποννήσου!!!!!!

Je veux devenir calife a la place du calife

Το να σκοτώσεις για να φας....το δέχομαι...Ήμαρτον...κομμάτι της τροφικής αλυσίδας είμαστε κι εμείς.......ζωντανά, ανάμεσα στα υπόλοιπα ζωντανά της φύσης. Πρέπει να επιβιώσουμε όπως πρέπει να επιβιώσουν ΟΛΑ τα υπόλοιπα είδη του πλανήτη μας. Η διαφορά όμως , κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι ότι επειδή έχουμε ισχυροποιηθεί ως είδος και έχουμε εξαφανίσει τους φυσικούς μας εχθρούς, έχουν παραβιαστεί, λόγω αυτού, βασικοί νόμοι της φύσης. Το θεωρώ λοιπόν πολύ ανθρωποκεντρικό, εγωιστικό, να σκοτώνουμε ζωντανά, λέγοντας ότι κάνουμε σπορ....εξισώνοντας το κυνήγι με το Βόλεϊ και το Τένις. Βέβαια οι κυνηγοί είναι το κερασάκι στην τούρτα. Την ίδια και μεγαλύτερη ζημιά κάνουν τα πάσης μορφής δηλητήρια που χρησιμοποιούμε στα χωράφια μας.....αα....τι αστείο.....πάλι για να έχουμε να φαμε. Στο τέλος θα αυτοκαταστραφούμε όπως συμβαίνει πάντα στην φύση, όταν ένα είδος εξαφανίζει τους εχθρούς του. Ίσως τότε ο πλανήτης βρει την....υγειά του.

Η μονιμη απαγορευση δεν προκειται να δωσει λυση στο προβλημα.Το μονο που θα επιτευχθει ειναι να μη μπορει να κανει το σπορ του ο απλος και αγνος κυνηγος,ενω οι λαθροθηρες θα συνεχιζουν ανενοχλητοι το εργο τους.

Με κάθε σεβασμό σε όλες τις απόψεις και τις αγαπημένες δραστηριότητες όλων, δεν μπορώ να δώ ως σπορ ούτε το κυνήγι, ούτε καν το ψάρεμα, ούτε καμμία δραστηριότητα που στερεί τη ζωή από οποιοδήποτε οργανισμό για διασκέδαση!

...Ειδικά, όταν οι όροι με τους οποίους γίνεται δεν είναι "δίκαιοι", όπως π.χ. όταν χρησιμοποιείται δυναμίτης για να σκοτώσει ολόκληρες γενιές ψαριών ή μέσα στα καμμένα δάση όπου τα ζώα δεν μπορούν να κρυφτούν και να προστατευτούν! Τοτε γίνεται και..."άνανδρο!!". Ε, δεν πάνε καλύτερα να κυνηγήσουν κατόπουλα σε ορνιθοτροφείο;

Προφανώς για λόγους επιβίωσης ο άνθρωπος πάντα κυνηγούσε και σκότωνε θηράματα...Σήμερα τα εκτρέφει ειδικά γιαυτό το σκοπό, αλλά η σοφία των ανθρώπων που ζουν κοντά στη φύση είναι τέτοια που από μόνοι τους λειτουργούν "δίκαια" απέναντι στα ζώα και δεν διαταράσουν την οικολογική ισορροπία. Όποιος έχει ζήσει ή έστω συζητήσει με ανθρώπους που εκτρέφουν ζώα και ζουν από αυτά, καταλαβαίνει πολύ καλά τη διαφορά της νοοτροπίας.

Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........

Όταν δεν υπάρχει μέτρο και δεν υπάρχει παιδεία να το στηρίξει, καλύτερα να μην υπάρχει καθόλου.

Στην Ελλαδα το μονο που μας ενδιαφερει ειναι η καταστολη.Ποτε δεν υπαρχει προληψη.Εγω προτιμω να βελτιωσουν την παιδεια και να εφαρμοζουν τους νομους απο το να υπαρχουν απαγορευσεις.

Φωτη την επομενη φορα που θα ανεβεις Παρνηθα ρωτησε να μαθεις ποιοι,πως,γιατι σκοτωνουν τα ελαφια και πως οι καλοι κυνηγοι βοηθουν αμεσα και εμμεσα στη διαφυλαξη της αγριας ζωης.

Επαναλαμβανω οτι η απαγορευση του κυνηγιου θα περιορισει απλα αυτους που χτυπανε ειδη που υπαρχουν σε αφθονια και δεν ειναι υπο εξαφανιση.Η βασικη επιδιωξη του κρατους θα πρεπει να ειναι η εξαλειψη του φαινομενου της λαθροθηριας.

Κωστη εχεις δικιο,αλλα ακομα και εμεις που λατρευουμε το φυσικο περιβαλλον συνεισφερουμε σε δραστηριοτητες που το αλλοιωνουν και οδηγουν στην υποβαθμιση του. B) Αξιζει να σημειωθει πως πολλα μελη περιβαλλοντικων οργανωσεων μισουν τους χιονοδρομους οσο τους κυνηγους.

Tignes-1-.jpg

normal_DSCF0040%7E0.JPG

Πρίν απο 15-20 χρόνια όταν πήγαινες βράδυ προς το χ.κ στο Μαίναλο μπορούσες να δεις και 4 λαγούς.Τα τελευταία χρόνια δεν βλέπεις σχεδόν καθόλου και συγκεκριμένα συνάντησα λαγό στο δρόμο πρίν απο μια εβδομάδα.Η προηγούμενη συνάντηση ήταν πρίν απο δυο χρόνια περίπου.Και να σκεφτητε οτι την διαδρομή αυτή την κάνω κάθε βράδυ εδώ και χρόνια.Με λιγα λόγια αυτό σημαίνει οτι δεν έχουν αφήσει σχεδόν τίποτα ζωντανό.

Για να επανέλθουν τα ζωα ολα αυτά στους κανονικούς τους πληθυσμούς πιστέυω οτι θα πρέπει να απαγορευτεί το κυνήγι για κάμποσα χρονάκια.Αλλά αφήνουν τα συμφέροντα και οι ψήφοι;

Γιάννη καλά τα λες αλλά οι χιονοδρόμοι δεν αφάνησαν τους λαγούς τις αλεπουδες τους λύκους και της αρκούδες.Τώρα αν μας φταίει το TIGNES που υπόψην τόσους λαγούς και μαρμότες που είδα εκει τον Ιούλιο δεν εχω δει πουθενα αλλού.

9-2-05020.jpg

Δεν είμαι κυνηγός ούτε πρόκειται ποτέ να γίνω. Όμως διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο.

Φυσικά και υπάρχουν συμφέροντα όπως δουλεύουν επιχειρήσεις για την χιονοδρομία έτσι λειτουργεί ένα ολόκληρο κύκλωμα πολύ μεγαλύτερο ποσοτικά από το δικό μας γύρω από το κυνήγι. Από εξοπλισμό μέχρι τουριστικά θέρετρα.

Το βλέπουμε δεν το βλέπουμε ως σπορ είναι πάρα πολλά τα χρόνια που χαρακτηρίζεται έτσι και σίγουρα πολύ πριν από το σκι.

Η λέξη απαγόρευση είναι μια έκφραση πάντα που μου δημιουργεί άσχημες σκέψεις προτιμώ την παιδία (ας μάθουμε τα παιδιά μας να μην είναι κυνηγοί αυτό φτάνει)

Μην ανησυχείτε είναι στην πραγματικότητα τόσα λίγα τα θηράματα από την νόμιμη θύρα που στην φύση θα αποτελούσαν μια φυσική και απαραίτητη μερικές φορές διαδικασία, εάν δεν υπήρχαν πολύ πιο σοβαροί παράγοντες κινδύνου όπως: 1. Φυτοφάρμακα 2. ψιλά κτήρια (περίπου 1 δισεκατομμύριο πούλια σκοτώνονται ετησίως πέφτοντας σε ουρανοξύστες μόνο στις ΗΠΑ) 3. μόλυνση του περιβάλλοντος 4. φαινόμενο θερμοκηπίου 5. Πυρκαγιές

Για τα 5 τελευταία τι κάνουμε ως πολίτες?

Από παρανομία και από κόλπα άλλο τίποτα.

Πριν 2 εβδομάδες στην Πάρνηθα - υποτίθεται το πιο περιφρουρημένο βουνό μας - κάποιοι είχαν βάλει στόχο να φάνε ελάφι το βράδυ. Κανένα πρόβλημα. Αμόλησαν τα σκυλιά τους να τα κυνηγήσουν. Ούτε πυροβολισμοί ούτε τίποτα. Εννοείται ότι το δασαρχείο είναι ανύπαρκτο τόσο στο βουνό όσο και στο τηλέφωνό.

Και μετά συζητάμε για το τι γίνεται σε άλλες περιοχές και αν θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ!!! Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα εφαρμοστεί τίποτα. Μακάρι να κάνω λάθος.

οι χιονοδρόμοι δεν αφάνησαν τους λαγούς τις αλεπουδες τους λύκους και της αρκούδες..

Δεν αφανισαν ζωα σκοτωνοντας,αλλα περιοριζοντας το βιοτοπο τους.

Αν θυμαστε το Χ/Κ Καλαβρυτων ειχε δημισοιευσει ενα αρθρο στην ιστοσελιδα του σχετικα με την υποβαθμιση της αγριας ζωης του Χελμου εξαιτιας χιονοδρομικων δραστηριοτητων.

Τέτοια τερατώδη ξενοδοχειακά συγκροτήματα, υπάρχουν δυστυχώς και στην Ελλάδα (όχι στα βουνά...αλλά στις παραλίες) και πολλά από αυτά , πάνω στον αιγιαλό χτισμένα. Ο Άνθρωπος επηρεάζει το περιβάλλον του, όπως το επηρεάζει κάθε είδος στον πλανήτη. Απλά το επηρεάζει καταστρέφοντάς το ανεπανόρθωτα, τις περισσότερες φορές. Φίλε μου Γιάννη. Μακάρι στην Εθνική οδό Αθηνών-Θες/νικης να μπορούσα να έβλεπα ελάφια να τρέχουν (όπως στην Γερμανία και την Σκανδιναβία) και λύκους να ουρλιάζουν (όπως στα ορεινά της Τοσκάνης). Η άποψη, κοίτα τι γίνεται αλλού....δεν δίνει συγχωροχάρτι στον ορισμό....καταστρέφουν οι άλλοι...οκ...συνεχίζω κι εγώ. Αλλά τέλος πάντων....τα πάντα είναι θέμα .... πώς να το πω......αισθητικής. Αν σε κάποιον αρέσει να σκοτώνει.....οκ...δεκτό....αν σε κάποιον αρέσει να κρατάει στα χέρια του μια ματωμένη ψυχούλα....οκ...δεκτό. Δεν θα τα χαλάσουμε εδώ. Απλά να ξεκαθαρίσουμε, ότι τα δάση, τα άγρια πουλιά και ζώα δεν ανήκουν στους κυνηγούς, αλλά και σε εμένα και σε εσένα Είναι το κυνήγι μια παράδοση ή οποία κάποια στιγμή (σύντομα εύχομαι) θα σταματήσει να υπάρχει (Εδώ οι Άγγλοι...σταμάτησαν το κυνήγι της αλεπούς). Βέβαια...επαναλαμβάνω οι κυνηγοί είναι το κερασάκι στην τούρτα, τα φυτοφάρμακα και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι που κάνουν την μεγάλη ζημιά. Ε...ας εξαφανίσουμε με το κυνήγι και ότι άλλο υπάρχει να ησυχάσουμε .. μετά θα αρχίσουμε να κυνηγάμε ο ένας τον άλλον, σε έναν πλανήτη βαρετό, με μοναδικό κάτοικό του τον άνθρωπο....

Δεν αφανισαν ζωα σκοτωνοντας,αλλα περιοριζοντας το βιοτοπο τους.

Αν θυμαστε το Χ/Κ Καλαβρυτων ειχε δημισοιευσει ενα αρθρο στην ιστοσελιδα του σχετικα με την υποβαθμιση της αγριας ζωης του Χελμου εξαιτιας χιονοδρομικων δραστηριοτητων.

Εγώ βλέπω να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όταν γεμίζει το βουνό κυνηγούς και ντουφεκάνε ότι κινείται, τα καημένα τα ζώα βγαίνουν πάνω στο δρόμο (που δεν κυνηγάνε) για να γλυτώσουν. Πως λοιπόν οι χιονοδρόμοι εκτοπίζουν την άγρια ζωή; Μόνο αν χρησιμοποιούν (λαθρο)κυνηγοί τους δρόμους που οδηγούν στα χιονοδρομικά.

Το κυνήγι πρέπει να απαγορευθεί δια παντός. Ίσως σε 30 χρόνια που θα υπάρξει υπερπληθυσμός θηραμάτων να επιτραπεί.

Board.jpg

Γιάννη το δέχομαι αυτό αλλά στα σημεία που είναι μόνο οι εγκαταστάσεις.Στο υπολοιπο ορεινό συγκρότημα του Χελμού;

Η γνώμη μου είναι αυτή,αν δεν σταματήσει για λίγα χρόνια το κυνήγι δεν θα αργήσει η ώρα που δεν θα υπάρχει τίποτα στα ελληνικά βουνά.Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε κάποια στιγμή.

Και θα το ξαναγράψω γιατί στίς φωτό απο το TIGNES που κατέβασες πιο πρίν ήταν γεμάτο ζώα το καλοκαίρι και εδω στην Ελλάδα οχι;Η εγκαταστάσεις και τα ξενοδοχεία μας φταίνε μετά;

9-2-05020.jpg

Αξιζει να σημειωθει πως πολλα μελη περιβαλλοντικων οργανωσεων μισουν τους χιονοδρομους οσο τους κυνηγους.

Το ότι υπάρχουν τέτοιοι αξιοθρήνητοι άνθρωποι δεν σημαίνει ότι έχουν και δίκιο. Μάλλον για γέλια είναι και διατυπώνοντας αντίστοιχες γελοίες διαπιστώσεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να χάνουν την σοβαρότητα τους. Και αν με τέτοια επιπολαιότητα αντιμετωπίζουν τα πράγματα και το περιβάλλον, δεν είναι περίεργο που το περιβάλλον έχει τα χάλια του και ευθύνη γι'αυτό έχουν και αυτοί οι αποτυχημένοι περιβαλλοντολόγοι.

Αν και είμαι εντελώς αντίθετος στο θέμα του κυνηγιού, όταν ένας κυνηγάει και τρώει το θήραμα του, δεν καταλαβαίνω το γιατί είναι πιο ένοχος από εμένα που τρώω επίσης κρέας, το οποίο επίσης προήλθε από κάποιο ζωντανό ον που κάποιος το σκότωσε και εγώ στην τιμή που πληρώνω ανταμοίβω (με κάποιο ποσοστό) και αυτόν που σκότωσε για να κάνει και να εξακολουθεί να κάνει αυτή την δουλειά. Θεωρώ λοιπόν ως την μέγιστη υποκρισία το να ειρωνεύεται κάποιος τους κυνηγούς για την ασχολία τους και ταυτόχρονα να τρώει κρέας. Στον ίδιον παρονομαστή βρισκόμαστε, μόνο που εγώ είναι πιο "χέστης" και δεν αναλαμβάνω τις συνέπειες και την "αγριότητα" των επιλογών μου και βάζω άλλον να κάνει την βρόμικη δουλειά αντί για εμένα.

Κυνηγός όμως δεν είναι αυτός που ανεβαίνει με μυδραλιοβόλα, εκρηκτικά και άρματα μάχης στο βουνό για να σκοτώσει θηράματα, να τα κρεμάσει στο αυτοκίνητο του και να κορδώνεται σαν γύφτικο σκεπάρνι. Μάλλον serial killer είναι ο τύπος. Άρα πρέπει να ξεχωρίσουμε το ποιος είναι αυτός που πρέπει να ονομάζεαται κυνηγός και ποιος όχι.

Επίσης θα πρέπει να ξέρουμε, ότι και τα ίδια τα ζώα είναι κυνηγοί και κυνηγούν άλλα ζώα. Το κυνήγι, είτε καλώς είτε κακώς, είναι μέσα στην φύση και στην ίδια την ζωή. Και είναι αποδεκτό και από την κάθε θρησκεία. Απλά ως άνθρωποι, έχουμε την τύχη να είμαστε σπάνια πλέον τα θηράματα άλλων εμβίων όντων.

Βαρβαρότητα δεν είναι το κυνήγι, από μόνο του σαν πράξη, αλλά ο βασανισμός άλλων εμβίων όντων. Στο πέρασμα της ιστορίας υπάρχουν άπειρα παραδείγματα. Και ένα "σπορ" που πραγματικά δεν καταλαβαίνω είναι και η ταυρομαχία, που κατά την γνώμη μου η βασανιστική δολοφονία του ταύρου προς τέρψη και όχι από κάποια ανθρώπινη ανάγκη επιβίωσης είναι από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες βαρβαρότητες που εξακολουθούν και στην σύγχρονη ζωή. Ή τι να πει κανείς για τους Ρωμαίους και τις αρένες..... Αλλά αν ξεκινήσουμε να απαριθμούμε ανάλογα παραδείγματα δεν θα έχουμε τελειωμό.

Τώρα το να απαγορευτεί το κυνήγι για κάποια περίοδο λόγω των έκτακτων εκτεταμένων φυσικών καταστροφών δασικών εκτάσεων που είναι η στέγη των θηραμάτων, μου ακούγεται από προφανές μέχρι λογικό, χωρίς όμως να είμαι σε θέση να αναπτύξω απόλυτες απαντήσεις υπέρ ή κατά γιατί δεν είμαι ειδικός και αν ακούσω κάποια εμπεριστατωμένη άποψη από την μία πλευρά, χωρίς κάποιον αντίλογο δεν θα είμαι σε θέση να κρίνω επαρκώς.

Όσο για την χιονοδρομία και περιβάλλον, ναι η κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει το περιβάλλον μέσα στο οποίο συντελλείται, όπως άλλωστε και η οποιαδήποτε δραστηριότητα εμβίου όντος. Το πόσο επηρεάζει το περιβάλλον είναι μία άλλη κουβέντα. Και στην τουλέτα που θα πάω επιβαρύνω το περιβάλλον. Και τα ρούχα που θα πλύνω επιβαρύνω το περιβάλλον. Και που θα πεθάνω, μέχρι να λιώσω θα επηρεάσω το περιβάλλον. ΕΛΕΟΣ πλέον με την ίδια καραμέλα. Το σκι από μόνο του, πρακτικά δεν επιβαρύνει καθόλου. Αυτό που θέλει προσοχή είναι όλες οι παράπλευρες ενέργειες-δραστηριότητες, ώστε να επιβαρύνουν από λίγο μέχρι καθόλου. Παράδειγμα, αν θέλω να στείλω ρεύμα και κόψω το μισό δάσος, αν φτιάξω δρόμους κόβοντας το άλλο μισό, κλπ. Οι δρόμοι με την κίνηση τους, επιβαρύνουν πολύ περισσότερο το φυσικό περιβάλλον. Και μπορεί να οφείλουμε να σχεδιάζουμε αντιπυρικές ζώνες και οι δρόμοι να παίζουν αυτόν τον ρόλο, όμως πρέπει να σχεδιάζονται πολύ προσεκτικά, κάτι που είναι άγνωστο για τα Ελληνικά δεδομένα. Η πράξη στην Ελλάδα δείχνει για παράδειγμα ότι ανάλογοι δρόμοι χωρίζουν το βουνό σε τομείς, αποκόπτωντας ζωικές κοινότητες από την μεταξύ τους επικοινωνία, από την πρόσβαση στην τροφή και το νερό κάνοντας ευάλλωτους τους διάφορους ζωικούς πληθυσμούς. Δείχνει επίσης ότι ανάλογοι δρόμοι κάνουν άμεσα προσβάσιμη την περιοχή όπου έχουν φωλιές τα διάφορα θηράματα, οπότε το κυνηγι αλλάζει μορφή και αντί να έχει την έννοια της "δραστηριότητας" μετατρέπεται σε δολοφονία ανάλογη με αυτές που έκαναν οι Γερμανοί κατά την Κατοχή όταν εισέβαλλαν σε χωριά αφανίζοντας τα ως αντίποινα. Σε ανάλογες περιπτώσεις, δεν φταίει άμεσα η δραστηριότητα της χιονοδρομίας, αλλά η ασχετοσύνη στην σωστή οριοθέτηση των υποδομών και του σχεδιασμού της, καθώς με τις κατάλληλες ενέργειες μπορούμε να αποφύγουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις.

Αν συνεχίσω θα με διαγράψει ο zox.

53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68