Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
ΣΤΧ Safety

Χειμερινά Ελαστικά (Χιονολάστιχα)

Recommended Posts

Καλημέρα ο φίλος μου πήρε το AUDI Q5. Τι χιονολάστιχα του προτείνεται; (διάσ. καλοκαιρινά 235/65/17 ) ευχαριστώ.

Καλημέρα ο φίλος μου πήρε το AUDI Q5. Τι χιονολάστιχα του προτείνεται; (διάσ. καλοκαιρινά 235/65/17 ) ευχαριστώ.

Φίλε Κoζάνα,

Το Q5 από μόνο του έχει μια από τις πιο καλές τετρακινήσεις της αγοράς, οπότε ότι χειμερινό και να βάλει το αυτοκίνητο απλά θα πετάει.....

Για τις διαστάσεις ανοίγεις το βιβλιαράκι του κατασκευαστή, και βάζεις την διάσταση που σου προτείνει η Audi.....Καλό είναι να αγοραστούν 4 ζάντες για τα χειμερινά.....Βέβαια δεν μπορώ να είμαι στην τσέπη του καθενός, απλά εγώ λέω πως είναι το σωστό...

Από εκεί και πέρα μοντέλα για SUV υπάρχουν πάρα πολλά.....είναι καθαρά θέμα τι γουστάρει το φιλαράκι σου.....όσο πιο high perfomance είναι ένα χειμερινό τόσο πιο σκληρό είναι, όσο πιο σκληρό είναι τόσο πιο πολύ θα χάνει σε επιδόσεις στο χιονοπαγωμένο για παράδειγμα αλλά θα κερδίζει αλλού....

Τέλος παντων όπως προείπα πρόκειται για ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο με μία εξαιρετική τετρακίνηση, να βάλει ότι θέλει το παλικάρι ανάλογα με το πόσα είναι διατεθιμένο να πληρώσει.

φιλικά

Σπύρος

Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

Aν του αρεσει η σπορ οδηγηση στην ασφαλτο εμενα η γνωμη μου ειναι να κρατησει αυτα που εχει.Οταν εχεις καλη τετρακινηση που οπως λενε τα παιδια οτι εχει το audi,δεν χρειαζεσαι τιποτα.Εκτος και αν θες να πηγαινεις μαλλιοκουβαρα και στο παγο.Μονο ενα ζευγαρι αλυσιδες και αυτες δεν θα χρειαστουν μαλλον ποτε.Και εγω οταν πηρα subaru λεω να παρω και gislaved nord frost να το κανω τανκ(εχω κανει τετοιες βλακειες πολλες).Πηγα 2 φορες παρνασσο και τα εβγαλα και τωρα αραζουν σε μια αποθηκη.Αυτο που κερδιζεις δεν συγκρινεται με αυτο που χανεις.

Ολα αυτα βεβαια ισχυουν αν μενεις στα πεδινα,αν μενεις αλλου αυτο ειναι αλλη ιστορια..

...

Οταν εχεις καλη τετρακινηση που οπως λενε τα παιδια οτι εχει το audi,δεν χρειαζεσαι τιποτα.

...

Μονο ενα ζευγαρι αλυσιδες και αυτες δεν θα χρειαστουν μαλλον ποτε

....

Μόνο αυτο δεν λενε τα παιδια εδω μεσα... <_<

Η τετρακουνα δεν σημαίνει οτι εχεις λύσει ολα τα προβλήματα που ίσως συναντήσεις στο δρομο σου.

Και το Χ5, που ειδα περσυ live,μια χαρα τετρακίνηση ειχε ...

IMG_6308_low.jpg

...αλλα έτσι βρέθηκε :blink:

Το ιδιο έπαθε και πιο κατω ενα S. Forester...

(Διαβασε σχετικα ΕΔΩ)

Και μην ακουσω χαζες δικαιολογίες του τύπου δεν ηξερε να οδηγεί και τέτοια...

Δεν ειναι θεμα αν εισαι ή οχι χερας. Ειναι θεμα φυσικης. Και ενα οχημα 2 τόνων

σε κατηφορικό παγωμένο δρομο δεν σωζεται απο καμμια τετρακίνηση,

οταν φοράει τα "καλοκαιρινα" του και εχει την νοοτροπία οτι οδηγει ερπυστριοφορο :lol:

Kαι καλυτερα να κυκλοφορείς υποψιασμένος οτι ακομα και σε τετρακίνητο μπορει

να χρειστει να φορέσεις αλυσιδες, παρα να το παρεις χαμπαρι πολυ αργα

τοσο εσυ... οσο και οι γυρω σου!

Μαλλον παρεξηγησες αυτο που ειπα...κανεις δεν λεει οτι τα χιονολαστιχα δεν εχουν καλλιτερη προσφυση στο χιονι.

Αυτο ειναι αυτονοητο.Αλλο ειπα

α και κατι αλλο,για τους οδηγους που λες.Δεν χρειαζεται να εισαι σουπερ οδηγος για να κινεισαι με ασφαλεια στο χιονι.Αρκει να εισαι συνετος,υπομονετικος και να τηρεις καποια βασικα.Το κακο ειναι ομως ειναι οτι πολλοι δεν ειναι(βλεπε χαντακια)

Edited by maylo

Aν του αρεσει η σπορ οδηγηση στην ασφαλτο εμενα η γνωμη μου ειναι να κρατησει αυτα που εχει.Οταν εχεις καλη τετρακινηση που οπως λενε τα παιδια οτι εχει το audi,δεν χρειαζεσαι τιποτα.Εκτος και αν θες να πηγαινεις μαλλιοκουβαρα και στο παγο.Μονο ενα ζευγαρι αλυσιδες και αυτες δεν θα χρειαστουν μαλλον ποτε.Και εγω οταν πηρα subaru λεω να παρω και gislaved nord frost να το κανω τανκ(εχω κανει τετοιες βλακειες πολλες).Πηγα 2 φορες παρνασσο και τα εβγαλα και τωρα αραζουν σε μια αποθηκη.Αυτο που κερδιζεις δεν συγκρινεται με αυτο που χανεις.

Ολα αυτα βεβαια ισχυουν αν μενεις στα πεδινα,αν μενεις αλλου αυτο ειναι αλλη ιστορια..

Ένα χειμερινό λάστιχο μπορεί να έχει καλή και σπορ συμπεριφορά και στην άσφαλτο ιδιαίτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Αυτό που κερδίζεις είναι περισσότερο από αυτό που χάνεις, αν κινείσαι τακτικά σε τέτοιες συνθήκες και όταν βρεις το χιόνι ότι τετρακίνηση να έχεις, θα πεις τον δεσπότη Παναγιώτη αν δεν έχεις

α. κατάλληλα ελαστικά ή

β. αλυσίδες ή

γ. ερπύστριες <_<

Και γω πέρυσι δοκίμαζα έναν μήνα την τετρακίνηση με τα θερινά και τελικά αποφάσισα και έβαλα χειμερινά. Δεν μετάνιωσα ούτε ένα λεπτό (του ευρώ) για την επιλογή μου.

Και επειδή έχω οδηγήσει αρκετά τετρακίνητα χωρίς χειμερινά και δικίνητα με χειμερινά, με τα δεύτερα πάντα ένιωθα και ήμουν ποιο αφαλής.

Και ναι, τετρακίνητο και χειμερινά είναι τανκ αρκεί να μην είσαι γκάου :blink:

''...ουκ εν το πολλώ το ευ...'' ...εκτός κι αν είναι χιόνι ή κυβικά

armada_alpha1.jpg

τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν μόνο ανοιχτά

6179.gif

Φίλε Κoζάνα,

Το Q5 από μόνο του έχει μια από τις πιο καλές τετρακινήσεις της αγοράς, οπότε ότι χειμερινό και να βάλει το αυτοκίνητο απλά θα πετάει.....

Για τις διαστάσεις ανοίγεις το βιβλιαράκι του κατασκευαστή, και βάζεις την διάσταση που σου προτείνει η Audi.....Καλό είναι να αγοραστούν 4 ζάντες για τα χειμερινά.....Βέβαια δεν μπορώ να είμαι στην τσέπη του καθενός, απλά εγώ λέω πως είναι το σωστό...

Από εκεί και πέρα μοντέλα για SUV υπάρχουν πάρα πολλά.....είναι καθαρά θέμα τι γουστάρει το φιλαράκι σου.....όσο πιο high perfomance είναι ένα χειμερινό τόσο πιο σκληρό είναι, όσο πιο σκληρό είναι τόσο πιο πολύ θα χάνει σε επιδόσεις στο χιονοπαγωμένο για παράδειγμα αλλά θα κερδίζει αλλού....

Τέλος παντων όπως προείπα πρόκειται για ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο με μία εξαιρετική τετρακίνηση, να βάλει ότι θέλει το παλικάρι ανάλογα με το πόσα είναι διατεθιμένο να πληρώσει.

φιλικά

Σπύρος

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές φίλε Σπύρο. Θα τις μεταβιβάσω στο φίλο μου

Ευχαριστώ και τους άλλους φίλους που απάντησαν

Φιλικα

Κόζανας

Οσα αυτοκίνητα έχω βοηθήσει-σπρώξει είχανε συνήθως και γαμώ τις τετρακινήσεις. Πέρυσι εάν θυμάμαι καλά ήταν ένα Α4 quattro, και ένα Pajero Sport.....

Το έχουμε χιλιοπεί το πρόβλημα παρουσιάζεται στην κατάβαση.....όπως είπε και ο Γιώργος (Alcatraz) κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τους νόμους της φυσικής.....

Πρόσωπικά είμαι διατεθιμένος να χάσω για 3 μήνες το χρόνο την σπορ οδήγηση που μου προσφέρει η πισωκούνα μου, την οποία μπορώ να απολάυσω τους υπόλοιπους 9......

Αντί λοιπόν να ταξιδεύω με 160-180-200 και έχει ο Θεός ακόμα :P, ταξιδεύω από 120 έως 160 αλλά έχω το κεφάλι μου ήσυχο σε συνθήκες μπάχαλο....

Από εκεί και πέρα πρέπει να αναλογιστεί κανείς πόσες φορές έχει σκοπό να βρεθεί σε χειμερινό περιβάλλον, και δεν εννοώ μόνο σε χιονοδρομικά.....Κάποιος που ταξιδευει γενικότερα στην Ελλάδα τον χειμώνα (και κυρίως προς Β. Ελλάδα) καλό θα είναι να φοράει χειμερινά ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΤΕΓΝΗ ΑΣΦΑΛΤΟ.....

Σε χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και στο στεγνό ένα χειμερινό θα αποδώσει καλύτερα από ένα καλοκαιρινό....

Και όπως είπε και ο Makistop βάζεις ένα High perfomance χειμερινό με δείκτη 240 και έχεις τα πάντα όλα :lol: .....

Τώρα αυτός που θα ανέβει μια δυο φορές στο Χ/Κ θα ήταν ανόητο να μπεί σε τέτοιου είδους έξοδα....

Ενα ζευγάρι αλυσίδες θα κάνουν μια χαρά την δουλειά τους....

Φιλικά

Σπύρος :lol:

Εγω Σπυρο συμφωνω ετσι οπως το θετεις.Ανεβαινω στο βουνο πολυ συχνα και τα λαστιχα που χρησιμοποιω ειναι τυπου all weather.

Αναφερθηκα στα ελαστικα τυπου mud & snow οπου πραγματικα στο στεγνο(99% των χιλιομετρων ακομα και σε εποχη σκι)εμενα

προσωπικα δεν μου ενεπνεαν καμια εμπιστοσυνη.Οσο για το θορυβο ασε καλλιτερα.

Για αυτο και θεωρω το πακετο νορμαλ ελλαστικα(βροχινα,παντος καιρου και ποτε σλικ και φαρδια)με αλυσιδες +τετρακινηση το

συνδυασμο optimum αποδοσης

Φιλικα

Πετρος

Πέτρο, ακόμη και μεταξύ των χειμερινών ελαστικών υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην συμπεριφορά τους στο στεγνό.

Υπάρχουν όμως και high performance (και όχι μόνο) που στο στεγνό σε χαμηλές θερμοκρασίες ζωγραφίζουν καλύτερα.

Ένας μύθος που υπάρχει είναι ότι τα χειμερινά είναι μόνο για χιόνι.

Εγώ που κινούμαι γύρω στους 5 μήνες σε χαμηλές θερμοκρασίες, νιώθω πολύ ποιο καλά με ΝΟΚΙΑΝ κάτω από τα 230 άλογα παρά με τα PIRELI STR.

Και ποιο σπορ συμπεριφορά έχουν και καλύτερη συμπεριφορά σε βρεγμένο και υψηλό δείκτη ταχύτητας έχουν και τα πλήρωσα 300 € λιγότερο από χειμερινά των MICHLEN, BRIDGESTONE κλπ επώνυμων με χαμηλότερο δείκτη ταχύτητας.

To αντίθετο φυσικά συμβαίνει τος θερινούς μήνες.

Το ερώτημα είναι όπως σωστά είπατε, πόσο τακτικά κινείται κάποιος σε συνθήκες που το χειμερινό αποδίδει καλύτερα.

Ή αλλιώς, ο optimum συνδυασμός είναι κάτι το οποίο τελικά είναι διαφορετικό για τον καθένα μας και έχει να κάνει από τις συνθήκες στις οποίες κινείται μέχρι τον τρόπο που οδηγά και φυσικά το διαθέσιμο budget

ΥΓ.1 Ο θόρυβος ήταν ένα θέμα στα προηγούμενα αυτοκίνητα. Τώρα ο V6 τα κρύβει όλα :P

ΥΓ2. Τα βρόχινα και τα παντός καιρού που αναφέρεις, σίγουρα δεν έχουν τόσο μεγάλη διαφορά από τα χειμερινά σε σπορ οδήγηση σε χειμερινές συνθήκες καθώς δεν είναι χειμερινά αλλά και σε στεγνό σε σχέση με ένα θερινό, καθώς είναι ημι-στεγνά και δεν μπορούν να φτάσουν σε νορμάλ θερμοκρασίες την απόδοση ενός θερινού ελαστικού. Κι αυτά είναι μια λύση αξιόπιστη μεν στην οποία κάτι θυσιάζεις ως αντάλλαγμα δε.

ΥΓ3. Ακόμη και με χειμερινά και τετρακίνηση οι αλυσίδες πρέπει να υπάρχουν πάντα μαζί μας

armada_alpha1.jpg

6179.gif

Εγω Σπυρο συμφωνω ετσι οπως το θετεις.Ανεβαινω στο βουνο πολυ συχνα και τα λαστιχα που χρησιμοποιω ειναι τυπου all weather.

Αναφερθηκα στα ελαστικα τυπου mud & snow οπου πραγματικα στο στεγνο(99% των χιλιομετρων ακομα και σε εποχη σκι)εμενα

προσωπικα δεν μου ενεπνεαν καμια εμπιστοσυνη.Οσο για το θορυβο ασε καλλιτερα.

Για αυτο και θεωρω το πακετο νορμαλ ελλαστικα(βροχινα,παντος καιρου και ποτε σλικ και φαρδια)με αλυσιδες +τετρακινηση το

συνδυασμο optimum αποδοσης

Φιλικα

Πετρος

Μα γι' αυτό βγαίνουυν τόσοι διαφορετικοί τύποι χειμερινών για όλα τα γούστα και για σχεδόν για όλα τα αυτοκίνητα.....Στο εξωτερικό (Bansko συγκεκριμένα) είχα δει μέχρι και Cayenne Turbo Gemballa ( 700+ άλογα) με χειμερινά....

Ρίξε μια ματιά στο site της NOKIAN η οποία έχει 4 μοντέλα μόνο για SUV.....

O μόνιμος κάτοικος Σιβηρίας, Αλάσκας, Λαπωνίας κτλ θα βάλει αυτό: http://www.nokiantyres.com/tyre?id=1036078...0SUV%205#Δείκτη ταχύτητας Q (160 ΧΛΜ) μαλακά μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, εντελώς άχρηστα για την χώρα μας ακόμα και για τα περισσοτερα μέρη της κεντρικής Ευρώπης.

Μπορείς να βάλεις όμως και αυτό: http://www.nokiantyres.com/tyre?id=1119521...20WR%20G2%20SUV

Βγαίνει και σε 295/30/22 για τους πολύ ανήσυχους :P , με δείκτη V (240km).....χειμερινό το ένα χειμερινο και το άλλο, αλλα δεν έχουν καμία μα καμία σχέση μεταξύ τους...πιο είναι καλύτερο???? και τα δύο κορυφαία.....

Μίλησες για Gislaved Nord Frost, αυτά βασικά φοράω εγώ σε 195/65/15 και σίγουρα δεν έχω την απαίτηση να στρίβουν στο στεγνό όπως τα 225/45/17 καλοκαιρινά μου.....Στο βρεγμένο όμως, και στο χιονομπαχαλοπαγωμένο δρόμο κάνουν θαύματα.....

Από εκεί και πέρα γι΄αυτό ανταλάσσουμε τις απόψεις μας και τις προσωπικές μας εμπειρίες, για να βγάζει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.

Φιλικά

Σπύρος :D

Υγ: δεν είχα ποτέ τετρακίνητο στην ζωή μου, παρά μόνο πισωκίνητα, οπότε την λύση των All weather πότέ δεν την θεώρησα αποτελεσματική....

...

ΥΓ3. Ακόμη και με χειμερινά και τετρακίνηση οι αλυσίδες πρέπει να υπάρχουν πάντα μαζί μας

...

Mια πρόταση που είναι και ολη η ουσία :P .

Νομίζω για να το εμπεδώσουμε όλοι μας θα πρέπει πια να το γράφουμε σε κάθε post αυτού του thread.

Όχι τόσο για αυτούς που συμμετέχουν ενεργά σε αυτο το thread,

αλλα για τους πολλούς που απλα μας διαβάζουν εδω μέσα

...και πιστέψτε με... είναι πολλοί!

Και επιμένω στο παραπάνω που έγραψε ο Μάκης,

μιας και ημουν παθών πολλάκις στο παρελθόν

(και οπως δείχνει θα την ξαναπατήσω στο μέλλον)

από ασυνείδητους οδηγούς χωρίς αλυσίδες στα οχήματα τους (δικινητα, τετρακίνητα, λεωφορεία κ.α.)

φρακάροντας για ΩΡΕΣ ΟΛΚΛΗΡΕΣ τον δρόμο, επιστρέφοντας από χιονοδρομικά :D .

.....Στο εξωτερικό (Bansko συγκεκριμένα) είχα δει μέχρι και Cayenne Turbo Gemballa ( 700+ άλογα) με χειμερινά....

Μαυρο με πινακιδες Σαλονικης? :)

Μαυρο με πινακιδες Σαλονικης? :)

Θα σε γελάσω, πάνε 3-4 χρόνια από τότε........Πές μου ότι καβαλάς τέτοιο θηρίο??????

Οτι πιο κτηνώδες κυκλοφορεί σε SUV μαζί με το Q7 V12 TDI....

Φιλικά

Σπύρος :)

Θα σε γελάσω, πάνε 3-4 χρόνια από τότε........Πές μου ότι καβαλάς τέτοιο θηρίο??????

Οτι πιο κτηνώδες κυκλοφορεί σε SUV μαζί με το Q7 V12 TDI....

Φιλικά

Σπύρος ;)

Δυστυχως η' ευτυχως δεν εχω το συγκεκριμενο αλλα απο οσο ξερω στα μερη μας (απο Λαμια και πανω :) ) κυκλοφορει μονο 1,ξερω ποιος το εχει ;) .Το ειχε δειξει και ο Χαρης στην ΕΤ3 ;)

http://www.epitrohon.gr/article-324.html

Δυστυχως η' ευτυχως δεν εχω το συγκεκριμενο αλλα απο οσο ξερω στα μερη μας (απο Λαμια και πανω :) ) κυκλοφορει μονο 1,ξερω ποιος το εχει ;) .Το ειχε δειξει και ο Χαρης στην ΕΤ3 ;)

http://www.epitrohon.gr/article-324.html

Το αυτοκίνητο είναι αλλού, άλλωστε ο Gemballa, o Hartge ;) , o Ruf ;) , o Koening είναι μόνο μερικοί από τους πρωταγωνιστές των αυτοκινητιστικών μας ονειρώξεων ;);) .....

Το αυτοκίνητο είναι αλλού,

οντως.........

http://www.youtube.com/watch?v=CT12K2wI734

άλλωστε ο Gemballa, o Hartge ;) , o Ruf ;) , o Koening

εγω εχω "κολησει" με αυτον :););)

http://www.mtm-online.de/en/home

είναι μόνο μερικοί από τους πρωταγωνιστές των αυτοκινητιστικών μας ονειρώξεων ;);) .....

νταξει μωρε,καλοι ειναι αλλα σαν το Kadett....δεν εχει.......... ;):lol::lol::P

σορρυ για το οφτοπικ ;) παιδες,ενταξει τωρα ξυπνησα :P

αυριο βαζω στο αμαξι μου τα BLIZZAK LM 30, 195/50-15 T

τα ηθελα σε Η αλλα δεν μπορω να τα βρω. τεσπα φανταζομαι οτι και το Τ καλο θα ειναι...

σε πολλα τεστ εχουν πολυ καλα αποτελεσματα, ειναι καινουργια λαστιχα και τα βρηκα και πιο φτηνα απο ολα τα αλλα... 70 ευρω το λαστιχο

καλοτάξιδα :)

armada_alpha1.jpg

6179.gif

καλοτάξιδα :)

thanx φιλε.

ελπιζω να ειναι καλα. ειναι και καινουργιο λαστιχο απο την bridgestone αλλωστε...

Χαιρετώ τα μέλη του φόρουμ!

Είμαι κάτοχος ενός Ρενο Κλιό 1.4 και για φέτος ζω στα Γρεβενά. Κάθε ΠαρΣΚ πηγαινοέρχομαι Θεσσαλονίκη - Γρεβενά, ενώ συχνά επισκέπτομαι τους γονείς που ζουν σε ένα χωριό 20 χιλ. απο την πόλη των Γρεβενών, η διαδρομη για το οποίο είναι καλή, όλο άσφαλτος, αλλά γεμάτη ανηφορικές-κατηφορικές στροφές, και σε μεγάλο τμήμα της έχει σχεδόν μόνιμα χιόνια κ πάγους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που στα Γρεβενά κρατάει πολύ. Επίσης, την περίοδο των γιορτών (15 μερες, ως εκπαιδευτικός) θα μετακινούμαι πολύ συχνά από και προς το χωριό. Σκέφτομαι λοιπόν για λόγους ασφαλείας αλλά και για να αποφύγω το συνεχές βάλε βγάλε με τις αλυσίδες να φορέσω χειμερινά λάστιχα στο αμαξάκι. Μιας και απ' ό, τι καταλαβαίνω σ' αυτό το forum γράφουν οδηγοί αρκετά έμπειροι στις χειμερινές συνθήκες οδήγησης, θα ήθελα να με διαφωτίσετε ως προς το αν θα κάνω καλά να βάλω χειμερινά λάστιχα, αλλά και για το αν έχετε κάποια καλή πρόταση για τέτοια λάστιχα σε συμβατικό αυτοκίνητο σαν το δικό μου. Από μια μικρή έρευνα που έκανα μόνος μου ως τώρα, σαν να μου γυάλισαν τα ContiWinterContact TS 800. Υπολογίζω να ξοδέψω από 250 ως 300 ευρώ, αλλά θα μπορούσα να ανέβω λίγο ακόμα αν υπάρχει καλός λόγος. Ένας λαστιχάς εδώ στα Γρεβενά μου πρότεινε κάποια Pirelli, καινούριο μοντέλο είπε, το οποίο δε συγκράτησα πώς ακριβώς λέγεται, για 250 ευρώ. Προς το παρόν φοράω Michelin Energy 175/65/ r 14. Παρατηρώ ότι αναφέρετε συχνά τις διαστάσεις ελαστικών και ζαντών. Υπάρχει κάποιος λόγος να αλλάξω διαστάσεις στα χειμερινά ελαστικά; Τέλος, κάποιος λαστιχάς μου είπε ότι μπορώ να βάλω χειμερινά λάστιχα και να τα φοράω αδιάκοπα χειμώνα καλοκαίρι χωρίς πρόβλημα, απλά θα πρέπει να τα αλλάξω πιο νωρίς, πχ στα 3 αντί στα 4 χρόνια. Έχει βάση αυτό ή είναι υποχρεωτική η αλλαγή τους την άνοιξη με κανονικά;

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Αλέξης

Τέλος, κάποιος λαστιχάς μου είπε ότι μπορώ να βάλω χειμερινά λάστιχα και να τα φοράω αδιάκοπα χειμώνα καλοκαίρι χωρίς πρόβλημα, απλά θα πρέπει να τα αλλάξω πιο νωρίς, πχ στα 3 αντί στα 4 χρόνια. Έχει βάση αυτό ή είναι υποχρεωτική η αλλαγή τους την άνοιξη με κανονικά;

Φυσικά και μπορείς να το κάνεις μαζί με τον σταυρό σου όταν θα έχει θερμοκρασίες που χτυπάνε 30+ :P

Λοιπόν, πέρα από την πλάκα, τα χειμερινά ελαστικά, αποδίδουν καλά σε χιόνια αλλά και σε χαμηλές θερμοκρασίες λόγω

των μηχανοχημικών ιδιοτήτων τους. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, δεν αποδίδουν και πολύ καλά θα έλεγα, σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τώρα, αν δεν αναπτύσσεις υψηλές ταχύτητες, οδηγείς ήρεμα κλπ., ώστε να μην ζορίζεις τα ελαστικά σου ιδιαίτερα,

θεωρητικά μπορείς να το κάνεις αλλά δεν θα το συνιστούσα, γιατί και η ασφάλεια μειώνεται και το κόστος των ελαστικών αυξάνεται

λόγω της εξαιρετικά γρήγορης φθοράς που θα έχεις.

Εάν δε, γράφεις χιλιόμετρα σε ταξίδια, όπως ανέφερες, η φθορά θα είναι πολύ γρήγορη.

Θα σου συνιστούσα 2 σετ.

Επίσης μπορείς να ρωτήσεις τον λαστιχά, αν αυτός το καλοκαίρι φοράει τα χειμερινά (όπως προτείνει) ή όχι. :wacko:

Αν είχες μόνο το Γρεβενά-Θεσ/νίκη ίσως και να μην άξιζε τον κόπο και το κόστος (δεν θα έχεις πρόβλημα στην Εγνατία εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις)

αλλά από την στιγμή που έχεις μετακινήσεις στα Γρεβενά και τη γύρω περιοχή, δεν θα βγεις χαμένος.

Για τα Conti δεν έχω άποψη, όλο και κάποιος θα βρεθεί όμως, μην ανησυχείς.

armada_alpha1.jpg

6179.gif

Φίλε Alex,

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Ζούμε στην Ελλάδα η οποία ως γνωστόν είναι πιο γνωστή για τα υπέροχα καλοκαίρια της παρά για τους βαρείς χειμώνες της. Αυτό σημαίνει ότι απλά ξεχνάμε την λύση των χειμερινών χειμώνα-καλοκαίρι. Εχουμε τρελές θερμοκρασίες τους θερινούς μήνες, και θα το διαλύσουν το χειμερινό. Δεν είπα ότι θα σκοτωθείς απλά θα χάσει τις ιδιότητές του, όπως το πολύ μαλακό πέλμα, που το κάνει τόσο ικανό τους χειμερινούς μήνες. Και πάνω απ' όλα δεν θα έχεις τα ίδια κρατήματα τις ίδιες αποστάσεις φρεναρίσματος κτλ.

Πάμε τώρα στις διαστάσεις. Πρίν κάνεις οτιδήποτε ρίξε μια ματιά στο βιβλιαράκι του κατασκευαστή, να δείς τι προτεινει η Renault. Κανονικά πρέπει να σου προτείνει ή τις ίδιες διαστάσεις ή ελαφρός στενότερα.

Εάν ισχύει το δεύτερο, τότε βάλε τα ελαφρός στενότερα. Επίσης κοίτα να βρείς ένα 2ο ζευγάρι ζάντες, σιδερένιες 14άρες θα τις βρείς χαλαρά σε αστείες τιμές. Δεν είναι ότι καλύτερο το βάλε βγάλε στην ίδια ζάντα. Με 2 τετράδες ζάντες μπορείς να κάνεις τις αλαγές και μόνος σου.

Πάμε τώρα στις μάρκες. Ολες σχεδόν οι μαρκες γνωστές και μή βγάζουν χειμερινά. Εγώ θα σου πρότεινα να βρείς όχι και τόσο γνωστές μάρκες, οι οποιες βγάζουν πολύ καλά χειμερινά σε πιο φτηνες τιμές απ' ότι οι γνωστές. Τα Continental δεν τα έχω φορέσει αλλά απ' ότι διαβάζω δεξιά και αριστερά είναι πολύ καλό χειμερινό. Θα σου προτείνω μερικά μοντέλα/ ή μάρκες να ρίξεις μια ματιά.

Τα 250 ευρώ που αναφέρεις πιστεύω ότι είναι πολλά. Μπές στο www.elastika-online.gr, και θα δείς ότι στις διαστάσεις σου θα βρείς πολύ καλά χεμερινά κοντά στα 200 ευρώ την τετράδα.Από κεί και πέρα πάρε τιμές από αρκετούς βουλακνιζατεράδες πρίν καταλήξεις κάπου.

Πάντως ότι και να διαλέξεις επειδή θα ταξιδευεις αρκετά, κοίταξε μην πέσεις κάτω από δείκτη ταχύτητας Τ=190 χλμ. Θα σου προτείνω μερικά μοντέλα με δείκτη Τ τουλάχιστον.

-Gislaved Nord Frost 5. H δεύτερη σαιζόν που τα φοράω, είμαι απόλυτα ευχαριστημένος.

-Good Year Ultragrip 7. Τα φορούσα πρίν τα Gislaved, από τα καλύτερα χειμερινά στην Ευρωπαική αγορά.

-Nokian, ίσως η πιο γνωστή μάρκα χειμερινών

-Bridgestone LM

-Vredestein Snowtrack 3, πάααααααρα πολύ καλό, και ίσως το βρείς και σε καλύτερη τιμή από τις γνωστες μάρκες.

-hankook w 409, ίσως τα επόμενα χειμερινά μου.

-Sava eskimo, σλοβένικα

-Tigar, σέρβικα

-maloya cresta , ή Davos, ελβετικά, θα φορέσω τα Cresta 220 σε ένα Atos που μόλις αγόρασα.

-Maragoni 4 winter, πρέπει να είναι από τα πολύ καλά φτηνά χεμερινά

Προσωπικά θα σου πρότεινα να βρείς κάτι φτηνό σε όχι και τόσο γνωστή μάρκα. Θα σε υπερκαλύψουν στον ελληνικο χειμώνα.

Φιλικά

Σπύρος :P

Υγ: Φυσικά και χειμερινα να βαλεις ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, άσχετα εάν οι πιθανότητες να τις φορέσεις είναι ελάχιστες.

Edited by porfirio

Περισι εβαλα 2 nokian W , μετριο το χαρακτηριζω , σημερα μαλιστα ενοιωσα προδομενος οταν εμεινα σε μια ανηφορα :huh: στην οποιοα πισι εβγαινα με φορα

( porfirio οι ελάχιστες πιθανοτητες που ελεγες ... :) ) και εβαλα αλυσυδες

πισω εχω τα καλοκαιρινα... ασε... βαρκα γυαλο :P

θα βαλω πισω τα nokian και 2 καινουρια μπροστα , ειμαι μεταξυ :

Vredestein SNOWTRAC 3

Goodyear UltraGrip 7+

και το Continental WinterContact TS 800 παραμονευει καπου στη γωνια ,

αν εχει φορεσει καποιος και τα 2 (3) ας πει μια γνωμη πλιζ :P

* 23tf2mr.gif** I whidud.gif Snow **jv5ehi.gif*

Περισι εβαλα 2 nokian W , μετριο το χαρακτηριζω , σημερα μαλιστα ενοιωσα προδομενος οταν εμεινα σε μια ανηφορα :huh: στην οποιοα πισι εβγαινα με φορα

( porfirio οι ελάχιστες πιθανοτητες που ελεγες ... :) ) και εβαλα αλυσυδες

πισω εχω τα καλοκαιρινα... ασε... βαρκα γυαλο :P

θα βαλω πισω τα nokian και 2 καινουρια μπροστα , ειμαι μεταξυ :

Vredestein SNOWTRAC 3

Goodyear UltraGrip 7+

και το Continental WinterContact TS 800 παραμονευει καπου στη γωνια ,

αν εχει φορεσει καποιος και τα 2 (3) ας πει μια γνωμη πλιζ :P

το θεμα που γραφουμε εχει αναρτηθει σε ενα γενικο θεματολογιο το οποιο αναγραφεται ως ''χιονοδρομια και ΑΣΦΑΛΕΙΑ''.τονιζω την λεξη ασφαλεια για το σημειο που λες:

''εχω βαλει 2 nokian''.ΛΑΘΟΣ,ποτε δεν βαζουμε 2 χιονολαστιχα,οπως δεν βαζουμε ποτε μονο δυο λαστιχα καινουρια ακομα και αν ειναι θερινα.

''θα βαλω τα nokian πισω και 2 καινουρια μπροστα''.ΛΑΘΟΣ,ηδη τα nokian εχουν παρει πατηματα απο τους μπροστινους τροχους αρα θα συμπεριφεροντε λανθασμενα στους πισω τροχους.

''ειμαι μεταξυ :

Vredestein SNOWTRAC 3

Goodyear UltraGrip 7+

και το Continental WinterContact TS 800 παραμονευει καπου στη γωνια ,''ΛΑΘΟΣ.επιμενεις να κανεις το ιδιο λαθος και να θες να βαλεις παλι διαφορετικο λαστιχο απο οτι στον πισω αξονα.τα πελματα πρεπει να ειναι τα ιδια για να εχεις την απολυτη ασφαλεια και σταθεροτητα.δοκιμασε εσυ να τρεξεις φορωντας ενα αθλητικο και ενα σκαρπινι παπουτσι.

συμπερασμα,εχεις δυο λαστιχα μαρκας Α φορεμενα στους μπροστινους τροχους και ηδη χρησιμοποιημενα και θες να τα βαλεις στους πισω και στην θεση τους θελεις να τοποθετησεις δυο αλλα μαρκας Β.νταβατζης στην τσεπη σου προς θεου δεν θελω να γινω αλλα δεν ξερω κανεναν λαστιχα που να βαλει την υπογραφη του στο εγχειρημα σου γτ ειναι λαθος απο οποια μερια και να το δεις.

και αυτος που σου πουλησε μονο 2 nokian δεν ειναι επαγγελματιας και να του το πεις καταμουτρα.καλλιστα θα μπορουσε και ο μηχανικος σου να σου αλλαζει μονο τα 2 μπουζι στο σερβις,τον ενα γυαλοκαθαριστηρα.

αν το θεμα ειναι οικονομικο σου προτεινω να ξαναβαλεις τα θερινα και να φορας αλυσιδες στους κινητηριους τροχους.με σωστη οδηγηση δεν θα κολωσεις πουθενα και δεν θα παρεις και κανεναν στον λαιμο σου.