Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Sign in to follow this  
mihalis

Ερώτηση κρίσεως

Recommended Posts

Εαν δεν ξέρω τα μοντέλα τις κάθε εταιρίας μπορω να καταλάβω απο τις διαστάσεις που αναγράφονται στα πέδιλα τι είδους είναι? Π.Χ skicross, freeride, race.

Εγώ εχω ύψος 176m και βάρος 75 kg μάτια χρώματος μπλέ :lol: και το σκι που κάνω είναι εντός πίστας αλλα σίγουρα θα προσπαθήσω να βγω και εκτός γι' αυτό θα ήθελα να πάρω ένα πέδιλο που δεν θα με δεσμευσει.

Ευχαριστώ.

Δευτέρα 10 Μαιου 5 έως 10 Bon Pate πάνω στη Συγγρού για να λυθούν οι απορίες σου

Εκτός από τα μάτια σου δεν μας είπες πόσο καλό σκι κάνεις και το χρώμα μπουφάν φοράς για να σε καθοδηγήσουμε σωστά:lol:

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

φυσικα και μπορεις να καταλαβεις αν ενα πεδιλο ειναι εκτος απο τις διαστασεις του......θεωρητικα ενα πεδιλο που εχει μεση 70 χιλιοστα ειναι 70% εντος και 30% εκτος.ενα που εχει μεση 74-76 χιλιοστα ειναι 50 εκτος 50 εντος.αυτα τα σκι ονομαζονται και midfat γιατι ναι μεν κανουν για απατητα αλλα συμπεριφερονται και καλουτσικα στην πιστα.....

τωρα ομως ολα αυτα ειναι θεωρητικα........οσο για τα race που λες δεν υπαρχει καποια ιδιαιτερη συνταγη γιατι οι εταιριες βγαζουν race gs,sl,sc....οποτε οι γεωμετριες διαφερουν πολυ.παντως αν ψαξεις σε site καποιας εταιριας θα καταλαβεις πολλα.το θεμα και παλι ειναι τι σκι κανεις..

αν μου πεις πιο ειναι το επιπεδο σου(ποσες φορες εχεις κανει-ποσα χρονια-τι πιστες κατεβαινεις-με τι τεχνικη) θα σου προτεινω ενα δυο μοντελα απο καθε εταιρια......

γιατι αυτα που ρωτας ειναι πολυ γενικα και μαλλον θα σε μπερδεψουμε παρα θα σε βοηθησουμε....

παντως για της ελλαδας τα απατητα και ενα πιστιαρικο με λιγο φαρδιουτσικια μεση παει μια χαρα...αλλα να θυμασαι οτι οσο πιο καλα παει ενα π[εδιλο στα απατητα τοσο χανεις σε αισθηση στην πιστα.....

πηγαίνω σιγά......γιατί βιάζομαι!

παντως συμφωνα με τα κιλα και το υψος σου θελεις ενα πεδιλο 1.60-1.65 το πολυ....

Δευτέρα 10 Μαιου 5 έως 10 Bon Pate πάνω στη Συγγρού για να λυθούν οι απορίες σου

Εκτός από τα μάτια σου δεν μας είπες πόσο καλό σκι κάνεις και το χρώμα μπουφάν φοράς για να σε καθοδηγήσουμε σωστά:P

τι είναι το bon pate?

Mαγαζί με καλό φαγητό, υσηχία, μεγάλη οθόνη, μικρόφωνο και είναι εκεί που ιδρύσαμε το σύλλογο :P:P:P

Απέναντι από το γυάλινο μουσικό θέατρο στο ρεύμα προς Πειραιά της Συγγρού

Δευτέρα απόγεμα έλα να γνωριστούμε...

πολύ καλή η απάντηση της πρώτης απορίας από τον salto αλλά πάντα να θυμάσαι ότι αυτό που για κάποιον έμειρο είναι ένα καλό στριφτερό σκι πίστας για κάποιον αρχάριο μπορεί να είναι ένα σκληρό κούτσουρο

ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΙ ΣΚΙ ΚΑΝΕΙΣ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

φυσικα και μπορεις να καταλαβεις αν ενα πεδιλο ειναι εκτος απο τις διαστασεις του......θεωρητικα ενα πεδιλο που εχει μεση 70 χιλιοστα ειναι 70% εντος και 30% εκτος.ενα που εχει μεση 74-76 χιλιοστα ειναι 50 εκτος 50 εντος.αυτα τα σκι ονομαζονται και midfat γιατι ναι μεν κανουν για απατητα αλλα συμπεριφερονται και καλουτσικα στην πιστα.....

τωρα ομως ολα αυτα ειναι θεωρητικα........οσο για τα race που λες δεν υπαρχει καποια ιδιαιτερη συνταγη γιατι οι εταιριες βγαζουν race gs,sl,sc....οποτε οι γεωμετριες διαφερουν πολυ.παντως αν ψαξεις σε site καποιας εταιριας θα καταλαβεις πολλα.το θεμα και παλι ειναι τι σκι κανεις..

αν μου πεις πιο ειναι το επιπεδο σου(ποσες φορες εχεις κανει-ποσα χρονια-τι πιστες κατεβαινεις-με τι τεχνικη) θα σου προτεινω ενα δυο μοντελα απο καθε εταιρια......

γιατι αυτα που ρωτας ειναι πολυ γενικα και μαλλον θα σε μπερδεψουμε παρα θα σε βοηθησουμε....

παντως για της ελλαδας τα απατητα και ενα πιστιαρικο με λιγο φαρδιουτσικια μεση παει μια χαρα...αλλα να θυμασαι οτι οσο πιο καλα παει ενα π[εδιλο στα απατητα τοσο χανεις σε αισθηση στην πιστα.....

σκι κάνω εδω και 2 χρόνια. πέντε φορές πέρσυ και αλλεσ πέντε φέτος αλλα του χρόνου θα οργανωθω για τα καλα.κατεβαίνω κοκκινες πίστες .Μαυρες με πολυ περιπέτια καταλαβαίνεις πως.

παντως συμφωνα με τα κιλα και το υψος σου θελεις ενα πεδιλο 1.60-1.65 το πολυ....
1,70 με τίποτα?ολες τις φορές εκτός απο μια μου εδιναν πεδιλο 1,70 στα μαγαζια που ενοικιαζα.

Έτσι να συμπληρώσω πως είναι στην κάθοδο στο νούμερο 226 μετά την αντιπροσωπεία της Skoda. Είναι και μικρό σχετικά οπότε πήγαινε αργά Μιχάλη αν έρθεις...

Βαγγέλη έτσι για να δούμε τις γνώσεις σου:

Σκί ξανάκανα φέτος μετά από 5 χρόνια (και τότε είχα κάνει το πολύ 2-3 φορές), έκανα 13 φορές φέτος (θα είχα κάνει 15 αλλά χτύπησα) και σκοπεύω να κάνω καμιά 40ρια του χρόνου (που θα κwloβαράω σχετικά και θα σας πρήζω γιατί θα πηγαίνω καθημερινές). Κατεβαίνω μπλε, πράσινες για την πλάκα μου και κόκκινες προσεχτικά. Μαύρες που δοκίμασα πήγα σαν τη κότα (αλλά τις κατέβηκα). Είμαι 1.82 75 κιλά (με αυξητικές τάσεις) και το carving το πάλεψα να το πετύχω στις 2-3 τελευταίες φορές (μερικές κάτι πήγε να βγεί αλλά μπορεί να λέω και χαζομάρες)

Ακολουθώ το ΜΙΚ σε απάτητα Ηρακλή, Βάκχου, πάω με Λάππα απάτητα Βασιλίτσας και το ΖΕΤΟ δεν τον ξανακολουθώ εκεί που πάει γιατί μετά κουράζομαι να ανεβαίνω με τα σκι στη πλάτη.

Για να δούμε τις προτάσεις σου. (είμαι κατά :P% εντός πίστας και 20% εκτός)

Φιλικά

Ο κάφρος του φόρουμ

Παναγιώτης

Χαιρετισμούς από τη χώρα της γραφειοκρατίας

IPB Image

ΠΡΟΣ ΜΙΧΑΛΗ

Ναι και καλά έκαναν γιατί τα verse π.χ που νοικιάζουν είναι super μαλακά και κατά συνέπεια εύκολα για τον αρχάριο οπότε τα πιο κοντά με το ύψος σου θα ήταν ασταθή. Έχει δοκιμάσει κανείς να γκαζώσει με verse :?: Εγώ πριν τρια χρόνια δοκίμαζα και ήταν φτερό στον άνεμο και μόλις έβαλα beta carve μου έδωσαν απίστευτη σιγουριά.

Πρακτικά ένα super carve titanium beta carbon pilot system πέδιλο που έχει φάει 100.000 ιαπωνικές εργατοώρες στο σχεδιασμό του και 1.40 να το πάρεις θα είναι πιο σταθερό από αυτά που νοικιάζεις.

ΠΡΟΣ ΠΑΝΙΟ

ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΡΔΑΚΙ ΚΑΤΑΡΧΑΣ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Οκ Μιχάλη πήρα μια σκελίδα σκόρδο και την έκανα κολιέ, περιμένω τις απαντήσεις του Βαγγέλη (τη Δευτέρα μάλλον με τη μηχανή θα έρθω, το πόδι πάει καλά και θα μπορώ να οδηγήσω)

Αυτά

Ο κάφρος του φόρουμ

Παναγιώτης

IPB Image

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ (170) :!:

ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΜΙΧΑΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΜΑΤΑΚΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΑΝΤΑΡ ΚΑΝΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΣΚΙ, ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ:

ΑΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΗΣΟΥΝ ΑΘΛΗΤΗΣ GS TOTE ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΕΣ ΕΝΑ ΠΕΔΙΛΟ GS ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΣΟΥ ΜΗΝ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ.

ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΑΘΛΗΤΗΣ SLALOM TOTE ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΕΣ ΕΝΑ ΘΕΟΚΟΝΤΟ SLALOM ΠΕΔΙΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ.

ΑΝ ΗΣΟΥΝ Ο ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΟΣ ΠΟΥΔΡΑΚΙΑΣ, Ο ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ FREERIDER, ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΕΣ ΕΝΑ FAT ΠΕΔΙΛΟ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΣΟΥ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ

....... ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ.......

ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΑΠ' ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΔΕΝ ΑΝΟΙΚΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, ΟΠΩΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΤΡΙΟ ΣΕ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΠΕΔΙΛΑΚΙ, ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΣΤΡΙΒΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ, ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ-ΝΑ ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΣ ΝΑ ΤΟ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΣΕ ΠΗΓΑΙΝΕΙ :!: :!: :!:

ΓΙΑ ΤΟ 176 ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10ΕΚ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ, ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ 183 ΚΑΙ 83 ΚΙΛΑ ΘΑ ΠΑΡΩ 170, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ :!:

ΟΧΙ ΟΤΙ ΑΝ ΠΑΡΕΙΣ 170 ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΚΙ, ΑΠΛΑ ΘΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΝΤΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗΣ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΠΕΔΙΛΟ :!:

ΦΙΛΙΚΑ

ΣΠΥΡΟΣ :P

Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

Φίλτατε γαλανομάτη Μιχάλη,

από τις διαστάσεις και μόνο σίγουρα δεν μπορείς να καθορίσεις σε ποια κατηγορία ανήκει το πέδιλο και εννοείται ότι δεν μπορείς να καταλήξεις σε τι πέδιλο θα πάρεις.Μερικά παραδείγματα:

Salomon Verse 7 110-73-98 On-piste intermediate

Salomon Scream 10 110-75-100 Freeride Expert

Atomic R:11 107-70-98 Freeride Expert

Dynastar SkiCross10 110-69-98 Skicross Expert

Fischer RX10 Phenom 105-65-91 Skicross Expert

Volkl Energy 320 105-65-93 On-piste intermadiate

Βλέπεις ότι τα νοικάρικα Verse του Παρνασσού έχουν σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις με το κορυφαίο mid-fat freeride της Salomon.Ενώ τα cross της Dynastar έχουν επίσης σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις με τα Atomic R:11.Τα κορυφαία cross της Fischer έχουν επίσης σχεδόν ίδιες διαστάσεις με το Energy.Όπως καταλαβαίνεις τα πράγματα με τις διαστάσεις είναι λίγο περίεργα.Αρκεί να σου πω ότι τα Freeride πριν 5-6 χρόνια είχαν διαστάσεις όσο τα περισσότερα cross σήμερα...

Πολύ σημαντικό ρόλο(μπορεί και περισσότερο)παίζει η κατασκευή του πεδίλου παρά οι διαστάσεις.

Επειδή τυχαίνει να είμαστε στα ίδια κυβικά πάνω κάτω(76κιλά-1.77), άποψή μου είναι να μην ξεπεράσεις σε καμία περίπτωση το 1.70.Θα έλεγα ότι 1.60-165 είναι το καλύτερο μήκος για σένα,στο επίπεδο που είσαι και το σκι που κάνεις και για τα βουνά που έχουμε.

Καλή λύση για σένα θα ήταν ένα cross πέδιλο μέσου επιπέδου,αφού κυρίως θα κάνεις εντός πίστας,αλλά δε λες και όχι για λίγο ελληνικό απάτητο.

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

το γιατι σου δινουν μιχαλη 1.70 οταν νοικιαζεις συμφωνω απολυτα με τον μικ..........εν μερει συμφωνω για την γεωμετρια και με τον ζοχ αλλα αποστασιoποιουμαι λιγο απο αυτα που λεει........

για παραδειγμα το atomic r11 παρολο που η atomic το κατατασσει στην κατηγορια freeride δεν μπορουμε να το βαλουμε στον ιδιο τουρβα με το salomon scream......

εσυ πανο ετσι πως κανεις σκι θελεις τα γυναικεια rossignol saphir.. :twisted: :twisted:

κάνω 3 χρόνια σκι και πήρα εξαρχής δικά μου Salomon verse 5. Τα άλλαξα φέτος 3ος χρόνος γιατί δεν με πήγαιναν πλέον. Στα γκάζια και σε άσχημο τεραίν απλά δεν πήγαιναν. Κατέληξα στο dynastar ski cross 7 (είμαι 180 76kg) και είμαι πολύ ευχαριστημένος μιας και το πάω απόλυτα και οπουδήποτε σε πίστα (μαύρες). Απάτητο πάει επίσης αλλά η τεχνική μου θέλει. Πάντως πιστεύω ότι καλύτερα είναι ένα πέδιλο που να το πηγαίνεις και να μπορείς να το ξεπεράσεις προοδεύοντας στο επόμενο και να το γλεντήσεις απόλυτα. Ελπίζω να μπορώ να αλλάζω κάθε 3 χρόνια πέδιλα.

Ερώτηση: με τις μπότες τι γίνεται πότε καταλαβαίνεις ότι μια άλλη μπότα σε πάει παραπέρα. Με τις Salomon verse 5 είμαι ευχαριστημένος και μου πάνε γάντι (5-6 ώρες non stop χωρίς πόνους κλπ) αλλά τις έχω λίγο σκίσει. Μια πιο σκληρή είναι καλύτερη ή τα μαλακά μοντέλα είναι εξίσου καλά?

Ερώτηση: με τις μπότες τι γίνεται πότε καταλαβαίνεις ότι μια άλλη μπότα σε πάει παραπέρα. Με τις Salomon verse 5 είμαι ευχαριστημένος και μου πάνε γάντι (5-6 ώρες non stop χωρίς πόνους κλπ) αλλά τις έχω λίγο σκίσει. Μια πιο σκληρή είναι καλύτερη ή τα μαλακά μοντέλα είναι εξίσου καλά?

Και ναι και όχι

Όταν είσαι με 125 στη τελευταία στροφή του παγκοσμίου με το κορμί σου στις 45 μοίρες γωνία, τα πόδια σου στις 60 μοίρες και τα πέδιλα με τάση ίση με 179 κιλά για να καρβάρουν και να κάνουν την ακτίνα στροφής τους από 21 μέτρα σε 15 τότε ναι θες πολύ σκληρές μπότες για απόλυτη ακρίβεια. Η σκληρότητα αυτή είναι 100 και δεν αντέχεις να τις φοράς πάνω από δυό τρεις ώρες συνήθως

όταν κάνεις carving δυναμικό ειδικά σε ανώμαλο χιόνι καλό είναι οι μποτες να είναι άψογα κολημένες στο πόδι σου και να μη παίζουν. Έχω ακούσει και για περιπτώσεις soft μποτών από διάφορες μάρκες που έχουν πολύ καλή σταθερότητα και δεν κουνάει το πόδι. Συνήθως αυτό γίνετε γιατί εφαρμόζουν ακριβώς στο πόδι και δεν αγοράστηκαν πρόχειρα αλλά επειδή έμπαιναν ακριβώς στον πελάτη και στο πόδι του. Κοινώς απλά μια καλή αγορά μπότας με πολλές δοκιμές μπορεί να είναι καλή ακόμα και για μαλακές μπότες.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η μπότα απλά δεν πρέπει να παίζει ψηλά (κέρμα κολλημένο στο καλάμι να μη φευγει) και χαμηλά απλά να είναι "γεμισμένη" σε όλα τα σημεία από πατούσα, αστράγαλο και κουντουπιέ.

Συμβουλή μου πάντα είναι σκληρότητες από 50 μέχρι :lol: και όποια μπότα μπει καλύτερα στο πόδι. Νομίζω πια με την τεχνολογία αν δεν τρέχεις σε αγώνες όλες καλές είναι αρκεί να μη κάνεις πολύ δυναμικό σκι και πάρεις μπότες soft.

Οι μπότες σου είναι για πέταμα την ώρα που δεν νιώθεις εμπιστοσύνη στο πόδι σου σε ανωμαλίες και νιώθεις ότι παίζει ανεξέλεγκτα έχοντας δοκιμάσει όλες τις ρυθμίσεις.

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

κατατοπιστικότατος

ευχαριστώ!!!

εγω διαφωνω με τον μικ.για ενα που ασχολειται με το σκι οπως εμεις η σκληροτητα πρεπει να παιζει αναμεσα σε 70-100...οτιδηποτε πιο μαλακο ειναι επικινδυνο για τον σκιερ(δεν μιλαω για τους αρχαριους)....στους αγωνες μικ τρεχουν με μποτες που εχουν σκληροτητα 120-130.....

εγω διαφωνω με τον μικ.για ενα που ασχολειται με το σκι οπως εμεις η σκληροτητα πρεπει να παιζει αναμεσα σε 70-100...οτιδηποτε πιο μαλακο ειναι επικινδυνο για τον σκιερ(δεν μιλαω για τους αρχαριους)....στους αγωνες μικ τρεχουν με μποτες που εχουν σκληροτητα 120-130.....

πιθανότατα να έχεις δίκιο ότι φτάνει μέχρι 120-130 δεν το ξέρω.

Επίσης έχεις δίκιο για το "ασχολείτε" με το σκι αλλά νομίζω ότι το επίπεδό μας δεν είναι τόσο ψηλό...

Άμα λίωνεις ξεσκίζεις γενικώς ΚΑΝΕΙΣ όντως :lol: ως 100 πρέπει να πας(εγώ έχω :cry:). Μάλλον ένα κλικ πιο κάτω είναι ο φίλος(και εμείς)

Θα έλεγα ότι και 50 έως :cry: είναι ότι καλύτερο για μας γιατί οι 100 έχουν πολύ πόνο(όλους όσους ξέρω με 100 πονάνε ΠΟΛΥ και εμένα μου αρέσει να κάνω σκι 8 ώρες σερί ενω αυτοί που έχουν 100 τους αρέσει να βγάζουν τις μπότες μετά από 3 ώρες σκι γιατί πονάνε)

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Η καλύτερη σκληρότητα για τουριστικό σκι νορμάλ (και όχι με σουπερ πιέσεις) είναι από 70 - :lol: flex.

Με αυτή την σκληρότητα όπως πολύ σωστά είπε ο ΜΙΚ, μπορείς να κάνεις σκι και 8 ώρες να εισαι άνετος και συνάμα ασφαλής!!!

Αν είσαι αρχάριος το 50 - 70 ειναι νομιζω ιδανικό!

Αν είσαι πρωην αθλητης η γενικά σουπερ ταλέντο και φτανεις σε μεγαλες ταχυτητες τοτε η επιλογη μεγαλυτερου flex είναι απαραίτητη και πιο ασφαλείς.

Εδώ να εξηγηθώ ότι με τον όρο flex εγω εννοώ την σκληρότητα της καμψης της μποτας μπροστά, πισω και οχι την σκληρότητα του υλικού που ειναι κατασκευασμένη η μποτα.

Αν κάνω λάθος διορθωστε με παρακαλώ.

Slowly the Much Oil !!!

Πιστεύω πως τη μπότα την έχεις για μια ζωή, δεν είναι όπως το πέδιλο που θα το αλλάξεις και θα πάρεις κάτι καινούριο. Με αυτή τη λογική, θα συμφωνήσω με το φίλτατο Βαγγέλη και θα προτείνω στο φίλο να πάρει μια μπότα με 70-100 flex. Είναι καλύτερο να πάρει κανείς κάτι καλό, ασφαλές που θα τον ικανοποιήσει και τα επόμενα χρόνια. Ένας φίλος μου που είχε κάνει σκι τέσσερις φορές πέρυσι, πήρε το καλοκάιρι την power17 της rossignol με :lol: νομίζω flex και αν και τον δυσκόλεψε λίγο στην άρχη, η μπότα μετά από 5 φορές του ήταν μια χαρά! Κι εγώ ακόμη που πήρα την race1 της rossignol με 120 flex (καλά είμαι λίγακι τρελός, το ξέρω...) ήταν πολύ δυσκολή μπότα για μένα τις πρώτες 5-10 φορές φέτος που έκανα σκι αλλά μετά δεν είχα κανένα πρόβλημα! Γενικά η σκληρή μπότα πονάει στο πόδι πολύ τις πρώτες 10 φορές που κάνει κάποιος σκι, μετά τη συνηθίζει το πόδι.

i'm mad about ski!!!

Vipersx Το email που έχεις στο λογαριασμό σου δεν υπάρχει, άλλαξέ το.

Ο Διαχειριστής

Νομιζω ότι το παρακάτω link αξίζει μια ματιά (σχετικά με τις μπότες)

http://www.weissoutdoors.com/0.SN/foamboots.html

η προσέγγιση βέβαια δεν είναι ότι έχουμε συνηθήσει να βλέπουμε μέχρι τώρα αλλά δεν είναι κακιά, δεν είναι.....

Slowly the Much Oil !!!

Τελικά κάθε 3 μήνες θα γίνεται ένα ποστ με μπότες ε? Όσοι ενδιαφέρονται ας ανατρέξουν και σε προηγούμενα post της ιστοσελίδας (Υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 ακόμα).

Από προσωπική εμπειρία (και θα μιλήσω μόνο για αυτή και όχι γενικά) οι φετινές μπότες που αγόρασα (Technika Rival x7) με flex 70 ή 7 (όπως θέλετε το λέτε) τις πρώτη φορά στο σκι ήταν πολύ καλές. Τη δεύτερη με πέθαναν (σε σημείο να λέω σε φίλο μου στη δεύτερη κατάβαση ότι θα τις βγάλω). Μετά από μία ώρα όμως πέρασε ο πόνος. Το ίδιο έγινε και τις επόμενες 3 φορές στη Βασιλίτσα (πόνος για 30 λεπτά με μία ώρα και μετά τίποτα). Τις τελευταίες φορές στο Παρνασσό δεν είχα καμία μα καμία ενόχληση.

Συμπέρασμα 1: Αν σας χτυπήσει η μπότα τις πρώτες φορές μην απογοητευτείτε ή αγχωθείτε, δώστε της λίγο χρόνο (αυτό βέβαια δεν σημαίνει επουδενί ότι πρέπει να αγοράσετε μια μπότα η οποία θα σας χτυπάει όταν θα τη φοράτε ΜΕΣΑ στο μαγαζί όπου έχει και ζέστη)

Συμπέρασμα 2: Μια πρώτη μπότα με flex 70 είναι μια χαρά και την κρατάς και 3 χρόνια (σύνολο).

Αυτά

Ο κάφρος του φόρουμ

Παναγιώτης

IPB Image

Intro

Selecting a ski boot can be a very difficult decision. Often you are drawn to the well-marketed brand that got all the write ups in the magazines and was voted " best" by a famous skier. The reality is that the boots the pros are using are not the boots you will be buying.

One of the most important things to keep in mind when purchasing boots is not to get caught up in brand names. Furthermore, very few people need a race boot. You need to get the right boot for your ability and the shape of your foot (the latter being the more important of the two).

Finding a Bootfitter

Each brand of boot has a different shape. The better the match between the shape of the boot and the shape of your foot, the less time you will spend in the shop and more time you will spend skiing. Make sure whoever you are purchasing your boots from has a lot of boot fitting experience. I strongly suggest getting your boots at a place close to the ski area. You will pay a little more, but in the long run it's worth it. I have customers that save $100 on boots in a city store, then end-up spending over $150 to have me correct fit problems. You should be aware that most high-end shops include any necessary fitting in the price of the boot.

Fit

As obvious as it may sound, getting the right size boot is difficult, but absolutely critical. More than half the people I deal with are in too large a boot and any bootfitter is limited in what he or she can do with such a fit - there is only so much material you can stuff into the boot to size it down. The bottom-line is you are never going to get good performance out of an oversized boot.

Shell sizing is the only way to tell if you are in the right size boot. To shell size, simply remove the liner and place your foot (with a thin ski sock) in the shell of the boot. Place your toes so that they barely touch the front of the shell. Then look at the space behind your heel. A recreational skier should have about 3cm behind the heel, while an expert level skier should have about half that distance. If your sales person does not shell size, he or she is probably not very knowledgeable and you should strongly consider taking your business elsewhere.

When you first try on your new ski boots, they should feel tight in the toes. In time, the liners will pack-out a bit and leave you with a comfortable, but snug, fit.

Footbeds

Another important aspect of getting a good fit is the boot's footbed. Picture your foot on the flat sole of a ski boot. Now buckle the boots down tight so your foot isn't wiggling around. Without a solid footbed, the bottom of your foot is going to flatten-out like a pancake and make your foot longer than it normally is. Additional benefits of footbeds include improved circulation and reduced (or eliminated) cramping. In short, putting an arch support or footbed under your foot will actually shorten your foot and improve the blood flow which will be more comfortable and keep your feet warmer.

You can purchase a generic footbed for about $30. This is a preformed footbed which comes in different arch lengths and heights. However, a custom footbed ($125-$175) is by far the best way to go. This is a precise impression of your foot, and will improve your comfort, performance, balance and circulation.

There are two primary processes for creating custom footbeds. Each is a multi-step process which takes less than an hour. The fist method is to mold a heated footbed to your foot by having you stand on it (applying your full body weight). The alternative, is to place a plastic bag around your foot and then have a machine suck the air out of it - this pulls the heated footbed material firmly against your foot. The former weight-based method may incorporate arch problems into the mold. The latter suction-based method, however, will produce a mold with all the support needed to maintain your foot's natural shape - this is the method we recommend (and is the one employed by the Superfeet footbed system). Once you try these footbeds you will wonder how you ever skied without them.

Shell Stiffness

Purchasing the right boot for your ability is also very important. Having a boot that is too stiff will inhibit your skiing by never letting you get forward to pressure the tip of your skis. Having too soft of a boot will not let you transfer energy to the ski quickly enough. Regardless of your level, you want to purchase a boot that can grow with you so that it does not become a hindrance to your reaching the next level. But at the same time, your boot should not be so far beyond you that it prevents you from mastering the skills you need to progress. This is a time to be brutally honest with yourself about your current skiing ability and not to be pressured by friends or marketing.

Furthermore, adjustable flex control is a good feature to have in a boot. This will not only enable the boot to grow with your skiing ability, but will also help you in varying snow conditions. Being able to stiffen your boot in hard pack will give you more power, while softening your boot on powder days will allow your skis to get better floatation.

Liners

While many consumers only look at the shell of the boot, the liner is also extremely important. For the ultimate in performance, combine a custom footbed with an injectable custom liner. Most of these liners are injected with dental impression silicon. An alternative method is closed-cell foam injection. The foam is a little denser and less forgiving than the silicon and provides a more secure, responsive fit. Either way, the exact impression of your heel and ankle in the injected liner will prevent annoying heel lift.

Injection liners are a particularly good feature for women since they typically have lower volume feet. For all skiers, however, injection liners allow for a very snug, yet comfortable, fit with no movement inside the boot. Most of the hard-core skiers are skiing in some type of custom injection liner.

If you do decide to go with such a liner, I recommend that you have it done by someone with extensive experience and a guarantee that it will be done right (or it will be redone). Ask around (locals will almost always have an opinion) and find the bootfitter that does custom work all day long.

Break-In & Fit Re-Work

Once the right boot is purchased, you have some type of enhanced arch support and your alignment has been checked, it's time to go get out on the mountain and go skiing. Take your first day relatively easy - do not crank down your boot buckles. This is a common error. If you are in the right size boot, you should not need to crank your buckles very far.

While you are skiing, think about where your boots are bothering you and whether or not the condition is improving over the course of the day. If something is really bothering you, go in and have the shop where you purchased them take care of it - you do not want your feet to become too sore since what takes me minutes to fix may take your foot days to heel. Be patient - only about 10% of the people who purchase new boots can ski them out of the box with no custom fitting.

Once you have a comfortable pair of boots, your skiing experience will be much more enjoyable. Go out and have some fun - I know there is nothing you would rather be doing than ripping turn after turn on the face of a big, white mountain. Remember, boots are the vital link between you and your skis. Millimeters of play in your boot can mean inches of play at the tip of the ski.

ΕΓΩ ΤΑ ΓΡΑΨΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΕ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ :?:

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Intro

Selecting a ski boot can be a very difficult decision.

Ενα πολυ καλό και κατατοπιστικό άρθρο για την επιλογή μπότας στα ελληνικά... 8 :roll: :roll:

http://www.eosvolos.gr/tipsbota.htm

Φιλικά

Σπύρος

Υποψήφιος εκπαιδευτής "κάλτσας"