Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found

Recommended Posts

σε γενικες γραμμες οταν τρως εξω σπανια ξερεις τι τρως

τα παντα κατεψυγμενα ειναι

οι μεριδες στο ischgl επαιζαν στα 10 -13 ευρω οι περισσοτερες υπηρχαν και ακριβοτερες μαζι με μια μπυρα η αναψυκτικο και μια σαλατα παιζεις στα 15-18 ευρω αναλογα την μεριδα που θα παρεις

περιπου στον ελληνικο μεσο ορο δλδ

απο κει και περα οσο περισσοτερο πληρωνεις τοσο καλυτερα τρως

DALTONS POW ROBBERY.....

Οι ανθρωποι ειναι επαγγελματιες . Αυτο που θεωρουν ποιοτικα και ποσοτικα καλο το χρεωνουν αναλογα .

Eτσι ακριβως! Επανω στο κοστος αγορας των τροφιμων μπαινει και το ποσοστο κερδους αναλογα με την κατηγορια του εστιατοριου.Το αποτελεσμα ειναι να τρως και με το ποσο που λεει ο mil και ο skimad.(Αν μπεις σε ενα σουπερ-μαρκετ θα διαπιστωσεις μια διαφορα 25 με 30%απο ενα Ελληνικο).Τωρα ως προς την ποιοτητα θελω να πιστευω οτι την εγγυαται το οργανωμενο κρατος τους με τους υγειονομικους ορους που εχουν θεσπισθει. Για την ποσοτητα,οι μεριδες τους ειναι αναμφισβητητα μεγαλλιτερες απο τις Ελληνικες.Τωρα ο Μακης στην ρουγα :P που διαλεγει να ξεκουρασει το κορμι του δεν μπορει η δεν θελει να δει ευκολα τα λαικα εστιατορια :lol:B):P

μην κανεις παρεα με γαλοπουλες αν θελεις να πεταξεις με αετους

...Τωρα ο Μακης στην ρουγα ;) που διαλεγει να ξεκουρασει το κορμι του δεν μπορει η δεν θελει να δει ευκολα τα λαικα εστιατορια B):P :P

Πως φαινονται οι εργενηδες!...hehe.gif Στο Ischgl τουλαχιστον... δεν ξερω την κατασταση στην Καλαματα... :lol:

'Εκτελω εντολην εκδοθεισαν αρμοδιως...' σου λεει τιποτα? ;)

Ουτως η αλλως το φαϊ στο Seiblishof ηταν και πολυ και ποιοτικο και.. στο πακετο....

Τοσο μαλιστα, που για να αποφυγουμε να φυγουμε 10 κιλα υπερβαροι (5 εκαστος, αν με πιανεις... ;) ) πηγαμε μια βραδια στο St.Anton να την βγαλουμε με μιση πιτσα... εκαστος! :P:lol::P

Παντως στη ρουγα, εκοψα και ενα Burger King αν θυμαμαι καλα...

το καλυτερο φαγητο στην περιοχη ειναι στο Kappl σε ενα εστιατοριο διπλα ακριβως στην πιστα για ελκηθρο...πας με αμαξι βεβαια ή με ελκηθρο...εχει ενα πελωριο κεφαλι απο προβατακι απο εξω....

το καλυτερο φαγητο που εφαγα στην Αυστρια....μεριδες πελωριες, πολυ καλη ποιοητα και τιμες οπως ειπαν οι φιλοι παραπανω....

αν ειστε με αμαξι αξιζει μια επισκεψη....

Snow is on my D.N.A.

Kαποιοι φιλοι με καλεσαν να παμε Val Gardena αλλα εχω καποιες επιφυλαξεις ........ειμαι snowboarder και διαβασα σε καποια guides και sites οτι στις πιστες εχει αρκετα flat σημεια τα οποια ειναι εφιαλτης........οποιος εχει παει και εχει βιωσει την εμπειρια , αν εχει την καλοσυνη , ας μου πει αν ειναι δικαιολογημενοι οι φοβοι μου..............thanks in advance :P

Have a nice day....

Είμασταν 2 με σνόουμπορντ πέρσυ εκεί. Έχει κάποια επίπεδα κομμάτια αλλά δεν είναι δύσκολα. Αν έχεις καλά κερωμένο σανίδι και προσέχεις να αυξάνεις ταχύτητητα όταν αντιλαμβάνεσαι ότι πλησιάζει κάποιο τέτοιο κομμάτι δε θα έχεις κανένα πρόβλημα. Εφιάλτης πάντως δεν είναι με τίποτα. Εγώ αν με καλούσαν θα πήγαινα και αύριο χωρίς δεύτερη σκέψη μόνο για τα απίθανα τοπία, τις μακριές ταξιδιάρικες πίστες και το καταπληκτικό φαί....

Δυστυχώς πέρσι δεν πρόλαβα να τελειώσω τις εντυπώσεις μου από το ταξίδι γιατί μου έκλεψαν τότε το λάπτοπ και η προσπάθεια έμεινε στη μέση...

Θα βάλω αργότερα λίγες φωτογραφίες για να πάρεις μια ιδέα πάντως...

+1 Kspecial !!!

δεν το συζητάμε για την ομορφιά της Val Gardena...

οι Δολομίτες είναι κάτι που κάθε χιονοδρόμος

πρέπει να δει έστω μια φορά στη ζωή του!

έχω δει Άλπεις αρκετά, Αυστριακές κυρίως

Απίστευτο σκηνικό οι Δολομίτες :P

συγκινούμαι και που θυμάμαι :(

μη το σκέφτεσαι ΠΗΓΑΙΝΕ!!!!!!

η Αφροδίτη που ήταν με σανίδα το κατα ευχαριστήθηκε πέρυσι :(

πρώτη φωτό: η σανίδα της Αφροδίτης λοιπόν...

επόμενες: μακάρι να μπορούσα να σου περιγράψω αυτή την ομορφιά με κάποιο τρόπο

γιατί ούτε με τις φωτογραφίες μου μπορώ! δεν είναι τόσο καλές ειλικρινά !

post-2366-1292526855_thumb.jpg

post-2366-1292526966_thumb.jpg

post-2366-1292526986_thumb.jpg

post-2366-1292527005_thumb.jpg

post-2366-1292527025_thumb.jpg

post-2366-1292527044_thumb.jpg

Edited by viva_ski
  • Like 1

Social Media Professional - Creative Social Media Sitter

Guest afrodite

Οντως πανέμορφο τοπίο... Να πας χωρίς δευτερη σκέψη. οτι έχει φλατ σημεία εχει αλλα δεν ειναι απαγορευτηκά. Τα προσπερνάς. Και είναι λίγα. Με λιγη φόρα, καλο κέρωμα ή αν εχετε φιλους σκιερ μαζι να σας τραβήξουν. :unsure:

μη το σκέφτεσαι ΠΗΓΑΙΝΕ!!!!!!

Παιδια σας ευχαριστω για τις πληροφοριες........με εκνευριζουν τα flat σημεια..........ειχε κατι τετοια στο Les Arcs που σε ξενερωναν !

You made my day !

Have a nice day....

Δεν γνωρίζω αν το έχουν ποστάρει άλλοι, μα πιστεύω ότι πρόκειται για το καλύτερο εργαλείο για όποιον σχεδιάζει να επισκευτεί την περιοχή.

Προσωπικά θα προτιμούσα κάτι σε Corvara ή Colfosco για να μπορώ να έχω πολλές επιλογές.

http://www.realitymaps.de/en/3d-online/references.html

Α, οι γονείς μου μόλις γύρισαν από μια εβδομάδα στο St Ulrich *&^%$^&$%#&%$

ΘΕΟΔΟΣΗΣ

Μετά από αρκετό καιρό και βλέποντας άλλες περιγραφές από ταξίδια στην περιοχή αποφάσισα να συνεχίσω την περιγραφή του ταξιδιού που κάναμε πέρσι το Μάρτη στη Val Gardena και δυστυχώς έμεινε ημιτελής επειδή μου έκλεψαν τότε το λάπτοπ. Εξάλλου οι φωτογραφίες έχουν ανέβει στο photobucket από τότε, οπότε ας δημοσιευτούν...

Τα 2 πρωτα "κεφάλαια" είναι στην πρώτη σελίδα του παρόντος νήματος... http://www.snowclub.gr/forums/index.php?s=...st&p=193008

Συνεχεια με τη διαδρομή προς το χιονοδρομικό...

Εκδρομή στο Sirmione - Lago di Garda

Στην Ιταλία φτάσαμε πρωί και λόγω της απόστασης του αεροδρομίου του Μιλάνου από τη Val Gardena δεν υπήρχε περίπτωση να χιονοδρομήσουμε εκείνη τη μερα, οπότε είχα αποφασίσει να κάνουμε μια εκδρομή με το αυτοκίνητο ώστε να δούμε κι άλλα μέρη εκτός από το ΧΚ. Επισκεφθήκαμε λοιπόν το παραλίμνιο Sirmione και τη λίμνη Garda (Lago di Garda) κάνοντας μια ωραία παράκαμψη από την Autostrada. Είναι ιδανικός προορισμός για μια μονοήμερη εκδρομή και τον προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους κάνουν το αντίστοιχο οδικό ταξίδι..

Η διαδρομή που ακολουθήσαμε είναι αυτή...

Sirmione.jpg

Το Sirmione είναι ένας υπέροχος μεσαιωνικός οικισμός, χτισμένος πάνω σε μια στένη χερσόνησο στο νότιο άκρο της λίμνης Garda, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην Ιταλία! Στο σημείο αυτό κατοικούσαν ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή και υπάρχουν και υπολείμματα οικισμών. Είναι γνωστό και για τις θερμές του πήγές και εκεί συνήθιζε να παραθερίζει η Μαρία Κάλας. Η ευρύτερη παραλίμνια περιοχή αποτελεί γνωστό παραθεριστικό προορισμό με πλήθος από κάμπινγκ, θεματικά πάρκα, εστιατόρια κλπ κλπ. Αλλά και το χειμώνα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια επίσκεψη εκεί καθώς στα βουνά που περιστοιχίζουν τη λίμνη λειτουργούν και χιονοδρομικά κέντρα.

Ακριβώς έξω από την είσοδο του οικισμού υπάρχει ελεγχόμενο πάρκινγκ και μαρίνα απ' όπου ξεκινούν πλωτές εκδρομές στην εντυπωσιακή λίμνη με ταχύπλοα

Italy-ValGardena004.jpg

Η είσοδος της μικρής καστροπολιτείας

Italy-ValGardena006.jpg

Italy-ValGardena014.jpg

Εντός των τειχών

Italy-ValGardena015.jpg

Italy-ValGardena016.jpg

Γραφικές γειτονές... δυστυχώς η χαμηλή συννεφιά δεν επέτρεψε να βγουν πιο ζωντανά τα χρώματα

Italy-ValGardena017.jpg

Απόψεις από τον οικισμό

Italy-ValGardena034.jpg

Italy-ValGardena043.jpg

Μαρία Κάλλας...

Italy-ValGardena024.jpg

Εικόνες της λίμνης από το Sirmione

Italy-ValGardena025.jpg

Σαν να αντικρίζεις θάλασσα... χάνεται η ματιά...

Italy-ValGardena028.jpg

Οδηγώντας πλέον επί της παραλίμνιας διαδρομής

Italy-ValGardena047.jpg

Γραφικοι οικισμοί εναλλάσσονται σε όλη τη διαδρομή

Italy-ValGardena054.jpg

Italy-ValGardena055.jpg

Italy-ValGardena062.jpg

Italy-ValGardena067.jpg

Italy-ValGardena071.jpg

Καθώς η λίμνη στενεύει προς βορρά το τοπίο γίνεται πιο εντυπωσιακό.... Οι ψηλοί ορεινοί όγκοι που δεσπόζουν περιμετρικά της λίμνης κάνουν το τοπίο να θυμίζει φιορδ. Δυστυχώς η χαμηλή ορατότητα δε μας επέτρεψε να το απολαύσουμε όσο θα επιθυμούσαμε ούτε να το αποτυπώσουμε ικανοποιητικά σε φωτογραφίες...

Italy-ValGardena072.jpg

Συνεχίζεται....

Edited by KSpecial

...συνέχεια

Διαδρομή Lago di Garda-Val Gardena... προβλήμα με το αυτοκίνητο!

Πλησιάζαμε πλέον στο τέλος της παραλίμνιας διαδρομής όταν άρχισε σιγά σιγά να σουρουπώνει. Τότε ήταν που ο οδηγός μας παρατήρησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τα φώτα. Αμέσως σταματήσαμε στην άκρη του δρόμου για να δούμε τι συμβαίνει και έκπληκτοι παρατηρήσαμε ότι λειτουργούσαν μόνο τα φώτα της μίκρής σκάλας, ένα από τα φώτα της μεγάλης σκάλας και κανένα από τα πορείας!!! Βρισκόμασταν λοιπόν σε επαρχιακούς δρόμους της Ιταλίας, βράδυ, πρακτικά χωρίς φώτα! Αφού ρίξαμε τα σχετικά μπινελίκια στη Budget και τους Ιταλούς, συνεχίσαμε τη διαδρομή μας, με έκδηλη πλέον ανησυχία, με σκοπό να φτάσουμε στο πλησιέστερο βενζινάδικο για να δούμε αν μπορούμε εκεί να αλλάξουμε τις λάμπες. Θα συνεχίζαμε με το ένα φως της μεγάλης σκάλας, εναλλάξ με τα δύο μικρά όταν συναντούσαμε αυτοκίνητο. Ταυτόχρονα, καλούσα στα γραφεία της Budget για να δω πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Έχοντας αρχίσει πλέον να σκαρφαλώνουμε το βουνό συναντήσαμε ένα βενζινάδικο σε εναν οικισμό αλλά για κακή μας τύχη, επειδή είχαμε πια μπει στο νότιο Τιρόλο, οι άνθρωποι εκεί μιλούσαν μόνο Γερμανικά! Έστω κι έτσι προσπαθήσαμε να συνεννοηθούμε, τους δείξαμε το αυτοκίνητο αλλά μας ένευσαν ότι δε μπορούσαν να μας βοηθήσουν. Την ώρα εκείνη παρατηρώντας τα φώτα, πρόσεξα ευτυχώς ότι είχαν λίγα μπόσικα και δεν έκαναν καλή επαφή με το αμάξωμα. Οπότε χρησιμοποιώντας τη "δύναμη της πυγμής" κυριολεκτικά, έριξα μια μπουνιά σε ένα από αυτά και είδα έκπληκτος να ανάβει το φως πορείας! Ευτυχώς εξακολουθούσαν να λειτουργούν και τα δύο μικρά αλλά παλι άναβε ένα από τα μεγάλα, μόνο που τώρα ήταν το άλλο που λειτουργούσε!! Μιλάμε για τσίρκο!!! Το καλό ήταν ότι τα ένα πορείας παρέμενε αναμένο μαζί με τα δύο μικρά και έτσι βλέπαμε πολύ ικανοποιητικά. Αποφασίσαμε να μην πειράξουμε τίποτα άλλο, από φόβο μήπως μείνουμε παντελώς από φώτα και ευχόμενοι να μη βρούμε πουθενά ανώμαλο οδόστρωμα και σβήσουν τα φώτα συνεχίσαμε το ταξίδι μας με προσοχή μέχρι να ξαναβγούμε στην autostrada...

Παράλληλα επικοινωνούσα με τη Budget για να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα. Κι εδώ δυστυχώς τα πράγματα ήταν κωμικοτραγικά... Από το γραφείο ενοικιάσεων του αεροδρομίου μου έδωσαν το τηλέφωνο της εξυπηρέτησης πελατών. Σε αυτό απαντούσε μια κοπέλα με σπαστά αγγλικά που ούτε μπορούσε να καταλάβει όλα όσα της έλεγα και ούτε να γίνει κατανοητή η ίδια. Με τα πολλά με συνέδεσε με το τμήμα οδικών επισκευών όπου με ενημέρωσαν ότι το Σάββατο δε λειτουργούν και θα έπρεπε να καλέσω από Δευτέρα!!Ενώ εγώ ήμουν στη μέση του πουθενά με αυτοκίνητο χωρίς φώτα! Παράνοια... Αν δηλαδή σου τύχει σοβαρό πρόβλημα στην Ιταλία με Budget κι είναι ΣΚ καλύτερα κάνε οτοστόπ. Φανερά εκνευρισμένος πλέον ξανακάλεσα στην εξυπηρέτηση πελατών, την αγρίεψα (αν το κατάλαβε βέβαια) και της ζήτησα επιτακτικά να μου αντικατασταθεί το αυτοκίνητο. Αυτά με πολύ προσπάθεια γιατί όπως είπα είχα να αντιμετωπίσω Αγγλικά δημοτικού... Με τα πολλά με πήρε πίσω, με ρώτησε που ήμουν, της απάντησα έξω απ' το Τρέντο και μου είπε ότι το πλησιέστερο μέρος για να μου αντικαταστήσουν το αυτοκίνητο ήταν στο αεροδρόμιο της Βενετίας!!! Δηλαδή, ήμουν 1 ώρα περίπου από τη Val Gardena, είχα ήδη διανύσει κοντά 280χλμ από το αεροδρόμιο του Μιλάνο και μου έλεγαν να γυρίσω πίσω προς αντίθετη όμως κατεύθυνση και να κάνω άλλα 200 χλμ μέχρι τη Βενετία για να αλλάξω το αυτοκίνητο!! Άντε τώρα να μη βγεις απ' τα ρούχα σου. Απαίτησα να μου φέρουν αυτοκίνητο εκεί που ήμουν, μου είπαν ότι δε γίνεται, ότι Δευτέρα θα έρθει κάποιος να το επισκευάσει (δηλ. να χάσω και μια μέρα από χιονοδρομία μέσα στ' αλλα) και μπλα μπλα μπλα. Την κατακεραύνωσα, της το έκλεισα και κάλεσα και στο γραφείο στο Μιλάνο, τους τα έψαλα κι εκεί κι ησύχασα. Τουλάχιστον, το καθησυχαστικό ήταν ότι όση ώρα διαρκούσαν οι συνομιλίες (κι ήταν πολλή) δεν είχε υπάρξει άλλο πρόβλημα με τα φώτα, πλην αυτού που ήδη αντιμετωπίζαμε, και έτσι συνεχίσαμε απροβληματιστα τη διαδρομή μας μέχρι που φτάσαμε στον τελικό προορισμό μας. Μετά από αυτό το περιστατικό έχω αποφασίσει ότι δεν ξανανοικιάζω από άλλη εταιρεία πλην AVIS και πιθανόν Hertz. Η σπιτονοικυρά στο Ortisei μας ανέφερε ότι είχαν κι εκείνοι προβλήματα σε κάποιο τους ταξίδι στη Νορβηγία και έχουν κι εκείνοι καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα.

Πάντως μπορεί να λέμε τόσα και τόσα για τους Έλληνες αλλά σε κάποια τέτοια πράγματα υπάρχουν τελικά και πολύ χειρότερα...

Στη διαδρομή από Τρέντο προς Val Gardena θα πρέπει κανείς να προσέξει ότι δεν υπάρχει έξοδος από την autostrada προς τη Val Gardena στο ύψος της Ponte Gardena. Η έξοδος είναι πολύ νωρίτερα, λίγο μετά το Bolzano. Από εκεί και πέρα, και για κάποια χιλιόμετρα, η διαδρομή ακουλουθεί την autostrada απο... κάτω, αφού το τμήμα αυτό της autostrada είναι αερογέφυρα. Το κομμάτι αυτό μέχρι το Ortisei είναι από τα πιο όμορφα της διαδρομής.

συνεχίζεται στο χιονοδρομικό.....

Edited by KSpecial

Val Gardena - Ortisei

Κι έτσι αφού ξεπεράσαμε τη μικρή μας περιπέτεια με το αυτοκίνητο φτάσαμε στην περίφημη Val Gardena και συγκεκριμένα στο Ortisei, όπου βρισκόταν το διαμέρισμα που είχαμε επιλέξει.

Όπως έγραφα και στο πρώτο μήνυμα αυτής της περιγραφής, το Ortisei είναι ένα πανέμορφο χωριό, το μεγαλύτερο στην περιοχή. Γραφικά τιρολέζικα σπιτάκια αλλά και σύγχρονες εγκαταστάσεις συνθέτουν το τοπίο. Αυτό που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν το πόσο προσεγμένα ήταν όλα τα κτίρια. Η αρχιτεκτονική τους περιλαμβάνει τη διακοσμηση των προσόψεων με στοιχεία τα οποία είναι χρωματισμένα. Όλα τα κτίρια τους λοιπόν έδειχναν φρεσκοβαμμένα, λες και τα είχαν χρωματίσει λίγες βδομάδες πριν -κάτι που δε θεωρώ απίθανο. Φαίνεται πως οι άνθρωποι εκεί, κάθε χρόνο, επανεπενδύουν ένα σεβαστό ποσό όχι μόνο στο χιονοδρομικό αλλά και στις επιχειρήσεις τους. Οι συγκρίσεις με την κατάσταση που βλέπουμε στην Ελλάδα ήταν αναπόφευκτες.

Στο Ορτισέι μπορεί να βρει κανείς τα πάντα: εστιατόρια, μπαρ, μεγάλη αγορά, σουπερ μάρκετ κλπ. Έχει έναν ωραίο πεζόδρομο όπου μπορεί να κάνει κανείς τη βόλτα του και να χαζέψει τις βιτρίνες των καταστημάτων. Όση ώρα είναι τα μαγαζιά ανοικτά θα δείτε αρκετό κόσμο. Μετά τις 19.00, που κλείνουν αν θυμάμαι καλά, ο κόσμος έξω λιγοστεύει αισθητά... Γενικά καλό είναι μέχρι τις 21.00 να έχει φροντίσει κανείς και για το φαγητό γιατί είναι πολύ λίγα τα εστιατόρια που σερβίρουν πιο αργά...

Για φαγητό καθίσαμε μόνο την πρώτη μέρα αλλά δυστυχώς δεν έχω συγκρατήσει το μέρος. Οι τιμές ήταν κανονικές, φάγαμε με 25/άτομο με κρασί και το φαγητό ήταν πολύ καλό. Ιδιαίτερες προτάσεις για φαγητό στο χωριό δεν έχω και δε διάβασα και αλλού, γιατί αυτό που τονίζεται είναι ότι δύσκολα θα βρει κανείς φαγητό που να μην είναι καλό στη συγκεκριμένη περιοχή. Εξάλλου όλη η περιοχή φημίζεται ακριβώς γι' αυτό, το φαγητό της...

Apres ski δεν κάναμε... αλλά απ' ότι είδα αρκετός κόσμος μαζευόταν σε ένα μπαρ στη βάση του λιφτ της Seceda, σε ένα υπαίθριο στη βάση του λιφτ Saslong στη Santa Cristina και σε κάποια μπαράκια στο δρόμο στη Selva..

Για πιο αργά, στο Ortisei υπήρχε ένα ωραίο wine bar πάνω στον πεζόδρομο και ένα μπαράκι που ήταν σαν iglοο (ομώνυμο) στο δρόμο προς την πεζογέφυρα...

Εικόνες από το χωριό

Italy-ValGardena179.jpg

Italy-ValGardena186.jpg

Και απογευματινές

Italy-ValGardena080.jpg

Italy-ValGardena304.jpg

Italy-ValGardena305.jpg

Italy-ValGardena308.jpg

Italy-ValGardena310.jpg

Italy-ValGardena314.jpg

Italy-ValGardena315.jpg

Italy-ValGardena316.jpg

Italy-ValGardena317.jpg

Σύγχρονη πεζογέφυρα...

Italy-ValGardena318.jpg

Italy-ValGardena320.jpg

Και το τούνελ με τις κυλιόμενες που οδηγεί από το κέντρο του χωριού στη βάση του λιφτ Seceda

Italy-ValGardena303.jpg

συνεχίζεται...

Edited by KSpecial

...συνεχεια

ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ

1η μέρα

Seceda - Col Raiser - Saslong - Ciampinoi και πίσω

Τι ωραίο να ξυπνάς, και κοιτώντας έξω απ' το παραθυρό σου να αντικρύζεις αυτά τα πανέμορφα βουνά! Ακόμη θυμάμαι το πρώτο πρωινό στη Val Gardena! Ετοιμάσαμε γρήγορα το πρωινό μας, πήραμε δυνάμεις για τη μεγάλη μέρα που μας περίμενε και σύντομα κατευθυνόμασταν προς τη βάση του λιφτ Seceda για να βγάλουμε τις κάρτες μας..

Υπόψιν ότι για να βγάλεις την κάρτα Dolomiti Superski, που περιλαμβάνει όλα τα χιονοδρομικά της περιοχής και δίνει πρόσβαση στη Sella Ronda θα πρέπει να πας στο κέντρο του Ortisei στο δρόμο απ΄όπου ξεκινούν οι κυλιόμενες σκάλες προς το λιφτ Seceda. Στις βάσεις των λιφτ πωλούνται μόνο κάρτες για Val Gardena/Alpe di Siusi.

Αφού πήραμε την κάρτα ξεκινήσαμε την άνοδο μας προς το πλατώ Seceda, το οποίο είναι άκρως εντυπωσιακό. Οι ντόπιοι το αποκαλούν χαρακτηριστικά "η ηλιόλουστη πλευρά της Val Gardena" γιατί έχει νότιο και ανατολικό προσανατολισμό και δέχεται ήλιο αρκετές ώρες την ημέρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι από τα πρώτα πεδία όπου το χιόνι μαλακώνει νωρίς το πρωί αλλά το μεσημέρι πλέον αρχίζει να υπάρχει πρόβλημα... Ιδανικό πεδίο για χιονοδρομία το χειμώνα και λιγότερο προς την άνοιξη ειδικά όσο περνά η ώρα. Από την κορυφή του ξεκινά μάλιστα η περίφημη La Longia που είναι μια πανέμορφη διαδρομή 10,5 χιλιομέτρων! Αν ξεκινήσει κάνείς αντίστοιχα από Seceda, αυτή η πίστα είναι η πρώτη που πρέπει να κάνει όχι μόνο λόγω ομορφιάς αλλά γιατί κατεβαίνει μέχρι το χωριό οπότε προς την άνοιξη χαμηλά το χιόνι σουπιάζει, ενώ σε αρκετά σημεία της είναι σχετικά στενή και όσο περνά η ώρα δημιουργούνται βουναλάκια (bumps). Τέτοια εποχή, αν το μεσημέρι επιστρέφετε στο Ortisei καλύτερα μην επιχειρήσετε να την κατεβείτε (ξέρω... είναι πολύ δελεαστικό) γιατί γίνεται πολύ χάλια. Καλύτερα κατεβείτε με την τηλεκαμπίνα.

Παρά τη φήμη του πεδίου όμως για λιακάδες, αυτό που αντικρίζαμε την πρώτη μέρα ήταν κλειστός καιρός και χαμηλή συννεφιά. Η πραγματικότητα ψηλά όμως ήταν λίγο διαφορετική... Τα σύννεφα χώριζαν τις πίστες στα δύο καθ' ύψος... Άλλοτε ημασταν πάνω από τα σύννεφα κι άλλοτε από κάτω! Το χιόνι ήταν υγρό γιατί μάλλον είχε βρέξει το βράδυ αλλά δεν ήταν βαρύ και λόγω της εκπληκτικής ποιότητας διάστρωσης των πιστών κάναμε πολύ ωραίο σνόουμπορντ/σκι. Δίκαια φημίζονται για το στρώσιμο οι Ιταλοί!

Λίγο πριν την κορυφή, κοιτώντας προς τα πίσω στην κατεύθυνση του χωριού.

Italy-ValGardena115.jpg

Το εντυπωσιακό πλατώ βυθισμένο σε χαμηλά νέφη

Italy-ValGardena130.jpg

Italy-ValGardena131.jpg

Italy-ValGardena141.jpg

Κατεβαίνοντας τη La Longia

Italy-ValGardena094.jpg

Italy-ValGardena111.jpg

Παγωμένος μικρός καταρράκτης στη La Longia

Italy-ValGardena373.jpg

Αφού απολαύσαμε αρκετά το πεδίο συνεχίσαμε με κατεύθυνση προς Santa Cristina με σκοπό να περάσουμε στην απέναντι πλευρά της κοιλάδας. Κατεβήκαμε τη μακριά πίστα που οδηγεί στη βάση του Col Raiser και φτάσαμε στο τούνελ όπου ένα μικρό μετρό διασχίζει υπόγεια την Cristina και οδηγει στη βάση της καμπίνας που ανεβάζει στο απέναντι βουνό...

Italy-ValGardena383.jpg

Italy-ValGardena384.jpg

Η τηλεκαμπίνα Saslong οδηγεί στη βάση ενός άλλου πολύ μεγάλου πλατω, το οποίο εξυπηρετείται κυρίως από μια εξαπλή καρέκλα (18. Sochers-Ciampinoi) που οδηγεί στην κορυφή Ciampinoi. Το συγκεκριμένο πεδίο έχει ακριβώς αντίθετο προσανατολισμό από τη Seceda (βόρειο και δυτικό) με αποτέλεσμα να έχει την καλύτερη ποιότητα χιονιού σε όλο το ΧΚ μέχρι αργά το μεσημέρι. Οπότε για την άνοιξη είναι ιδανικό αν θέλει κανείς να καεί μέχρι το απόγευμα. Το χειμώνα πιθανολογώ ότι το χιόνι εκεί θα είναι αρκετά πιο σκληρό...

Στον τερματισμό της τηλεκαμπίνας ξεκινά η διάσημη πίστα Saslong η όποια είναι μαύρη (έχει και κόκκινη εναλλακτική). Η πίστα αυτή είναι ενταγμένη στο παγκοσμιο πρωτάθλημα σκι οπότε αποτελεί μια ωραία πρόκληση για κατάβαση... Είναι πράγματι πολύ γρήγορη αλλά για να την ευχαριστηθείς πρεπει κι εκεί να είσαι νωρίς το πρωί γιατί όσο περνά η ώρα και κατεβαίνουν τα πληθη, που θέλουν να απολαύσουν το αξιοθέατο, η πίστα γίνεται χωράφι.

Θέα της κοιλάδας από την κορυφή της Saslong

Italy-ValGardena144.jpg

Κατεβαίνοντας τη Saslong, κάτω μας η Santa Cristina

Italy-ValGardena154.jpg

Η ώρα είχε περάσει, οπότε πήραμε το δρόμο της επιστροφής ακολουθώντας αντίστροφη πορεία...

Για πρώτη μέρα δεν τα πήγαμε κι άσχημα... Με βάση τα στατιστικά της κάρτας κάναμε 32 χλμ.

Φαγητό...

Στάση για φαγητό κάναμε στην κορυφή του Col Raiser όπου υπάρχει εστιατόριο με μεγάλη βεράντα. Εκεί, ίσα που προλάβαμε την κουζίνα ανοικτή, την ώρα που φτάσαμε -θα ήταν 14.00. Λίγα φαγητά είχαν μείνει και διαλέξαμε μακαρόνια σουφλέ, τα οποία ήταν θεϊκά! Από τα καλύτερα φαγητά που φάγαμε πάνω στο χιονοδρομικό.

συνεχίζεται...

Edited by KSpecial
  • Like 1

Ω ρε φίλε ,μας έχεις στείλει κανονικά... :)

Γιατρέ τα βλέπω όλα άσπρα!Είμαι σοβαρά?

Guest afrodite

Nα προλάβουμε να φυγουμε και μετα τις βαζετε οκ??? :lol:

Val gardena υπεροχο τοπίο. Πηγαμε περσυ με τον συλλογο, πολυ καλη εκδρομη περασαμε τέλεια. Το λάτρεψα το μέρος. Μαγικό.

...συνέχεια

2η μέρα - 22/3

Saslong - Ciampinoi - Selva - Plan de Gralba και πίσω στο Ortisei

Ένιωθα ότι είχαμε πάρει μόνο μια μικρή γέυση από όσα είχε να μας προσφέρει το πεδίο πάνω από την Santa Cristina και τη Selva οπότε αποφάσισα να κατευθυνθούμε κατευθείαν προς τα εκεί ξεκινώντας με τα σκι από το Ortisei. Αυτό βέβαια που κατά βάθος επιθυμούσα ήταν να ευχαριστηθώ τη μαύρη Saslong νωρίς αυτή τη φορά, πριν προλάβει να γεμίσει με bumps από τους πολυάριθμους σκιέρ που τη δοκιμάζουν.

Και λέγοντας για σκιέρ, θυμήθηκα ότι κάτι που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στο κέντρο αυτό ήταν η καθολική επικράτηση των σκιέρ σε σχέση με τους σνοουμπορντάδες. Μιλάμε για ποσοστά σκιέρ 9 προς 10! Αυτό βέβαια οφειλόταν πιθανότατα και στο γεγονός ότι, ειδικά τις 2 πρώτες μέρες, στο χιονοδρομικό υπήρχαν πολλοί χιονοδρόμοι μεγάλης ηλικίας. Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, που ώρες-ώρες μες στις καμπίνες των λιφτ ένιωθα πώς είμαι εκδρομή με γερμανικό ΚΑΠΗ! Βέβαια, το να βλέπεις ανθρώπους γύρω στα 70 να κάνουν σκι, μόνο ελπίδα και αιδιοδοξία μπορεί να σε γεμίσει! (αυτό έλεγα στον αδερφό μου, ο οποίος είχε αρχίσει να ξενερώνει που έβλεπε μόνο γιαγιάδες... always watch at the bright side of life! :-) )

Στα πλαίσια λοιπον της μηδαμινής παρουσίας σνόουμπορντ στο χιονοδρομικό, κατέληξα σε ένα συμπέρασμα: Είναι μύθος ότι οι σανιδάδες χαλάνε τις πίστες! Τις πίστες τελικά τις χαλάνε... όλοι!

Χωρίς καθυστέρηση λοιπόν κινηθήκαμε από το Ortisei προς τη Santa Cristina, όπου πήραμε την τηλεκαμπίνα που θα μας οδηγούσε στην αρχή της Saslong. Είχαμε ήδη κάνει καλό ζέσταμα όποτε απολαύσαμε στο ακέραιο την υπέροχη αυτή πίστα. Είναι πράγματι "να σου δίνει ο θεός τετρακέφαλους, να την κατεβαίνεις όλη μέρα!" Το χιόνι ήταν σε καλύτερη κατάσταση από την προηγούμενη λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών.

Την υπόλοιπη μέρα την περάσαμε στο πλατώ του Ciampinoi και εξερευνώντας την περιοχή προς Plan de Gralba όπου υπάρχουν 2-3 αξιόλογες πίστες, όπως η 5 που ξεκινά από Piz Sella και καταλήγει Plan de Gralba, αλλά ειδικά στην αρχή της γίνεται χωραφί από νωρίς... Στην περιοχή αυτή υπάρχουν επίσης και σημεία με εκπληκτική θέα! Ειδικά στο Piz Sella, μπορεί κανείς να απολαύσει σπουδαία τοπία τρώγοντας στη φανταστική βεράντα του εστιατορίου, υπό τη σκιά του Sassolungo.

Το σημείο αυτό βέβαια επιλέξαμε κι εμείς για φαγητό. Αν θυμάμαι είχε πολύ μεγάλο μενού και σέρβιρε πολύ ωραίες πίτσες. Ήταν και αρκετά οικονομικό. Δώσαμε 23 ευρώ, τρία άτομα για πίτσα και μπύρες.

Το εντυπωσιακό Sassolungo

Italy-ValGardena159.jpg

Italy-ValGardena160.jpg

Θέα από Piz Sella...

Διακρίνεται η οροσειρά Sella και κάτω τα πεδία προς val di Fassa

Italy-ValGardena161.jpg

Περιοχή με μπλε κυρίως πίστες πάνω από την Plan de Gralba. Διακρίνεται και το πάρκο...

Italy-ValGardena171.jpg

Italy-ValGardena172.jpg

Κοιτώντας προς την αντίθετη πλευρά του ορεινού όγκου της Sella, πάνω από τη Selva

Italy-ValGardena173.jpg

Edited by KSpecial
  • Like 1