Jump to content
Sign in to follow this  
Nightcrawler

Πως πλένονται τα αδιάβροχα ρούχα;

Recommended Posts

Μου ειπαν οτι δεν κανει να πλενεις τα αδιαβροχα ρουχα (σαλοπέτα, τζάκετ, γάντια) στο πλυντηριο με κλασσικο απορυπαντικο πλυντηριου γιατι χάνουν την αδιαβροχότητα τους.

Έχετε να μου δωσετε καμια συμβουλη?

Μου ειπαν οτι δεν κανει να πλενεις (σαλοπέτα, τζάκετ, γάντια) στο πλυντηριο με κλασσικο απορυπαντικο πλυντηριου γιατι χάνουν την αδιαβροχότητα τους.

Ακριβως ετσι ειναι...δεν χανουν μονο την αδιαβροχοτητα...χανουν τη μπαλα.

Πλυσιμο μονο στο χερι με πρασινο σαπουνι και νερο...κι αυτο μια φορα το χρονο.

καθόλου μα καθόλου μαλακτικό

και προσοχή στ' απορρυπαντικά πλυντηρίου

που το έχουν "ενσωματωμένο" 2 σε 1

αυτά είναι τα πιο ύπουλα... :rolleyes:

Social Media Professional - Creative Social Media Sitter

Toko textile wash-cleaning solution for weatherproof clothing

...αν είναι απαραίτητο το πλύσιμο :rolleyes:

"Ski good or eat wood"... The White Grizzly mantra

Εχω ενα τζακετ mckinley που το φοραω στο βουνο και κοιταζω στην ετικετα και λεει οτι επιτρεπεται το πλυσιμο στο πλυντηριο μεχρι 30 βαθμους, και το εχω πλυνει και αρκετες φορες γιατι το εχω 4 χρονια.

Δεν εχει παθει τιποτα (πιστευω)

Μόνο εξωτερικό πλύσιμο με τρίψιμο με βουρτσάκι και απορρυπαντικό για ευαίσθητα.

Αν μπουν σε πλυντήριο,πάντα ΧΩΡΙΣ μαλακτικό και υγρό για ευαίσθητα, υπάρχει σπρέϋ αδιαβροχοποίησης για τη συνέχεια. Έχω ακούσει να το χρησιμοποιούν, δεν ξέρω αν επαναφέρει 100% την αδιαβροχοποίηση.

Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........

έχω χρησιμοποιήσει σπρέυ και

όχι ΔΕΝ επαναφέρει 100% την αδιαβροχοποίηση.

δυστυχώς :rolleyes:

την πάτησα με το μπουφάν μου (το κόκκινο)

το έπλενα περισσότερο απ' όσο έπρεπε

γιατί μετά το σκι πηγαίναμε σε ταβέρνες

και μετά σκυλοβρώμαγε :o

έτσι στη Val Gardena πέρυσι φάνηκε το πρόβλημα

φέτος που δε θα 'χει ταβέρνες δε θα 'χω τέτοιο πρόβλημα! :angry:

Social Media Professional - Creative Social Media Sitter

τα πραγματα ειναι απλα

μια φορα τον χρονο πριν αρχισει η σαιζον πλυσιμο μονο με απορρυπαντικο αυτο που ειπε η ρουλα πιο πανω (ειδικο για τετοια ρουχα)και οχι απλα απο σουπερ μαρκετ

στο πλυντηριο λοιπον προγραμμα για πλυσιμο στο χερι και παντα ΧΩΡΙΣ ΣΤΙΨΙΜΟ γιατι εκει καταστρεφεται το ρουχο

μετα απλωμα ξαπλωτο το ρουχο και οχι κρεμαστο

DALTONS POW ROBBERY.....

Καταλαβα

Μαλλον πρεπει να παω να αγορασω καινουργιο τζακετ, οχι μονο εχει πλυθει στο πλυντηριο, εχει φαει και μαλακτικο οσο δεν παει, αν και περυσι τη σεζον την εβγαλα με αυτο, δεν κρυωνα και δεν βραχηκα.

και κατι αλλο ηθελα να ρωτησω επειδη ειμαι σχετικα καινουργιος: οταν λεμε αδιαβροχο ενοουμε οτι απλα δεν καθεται το χιονι επανω (οπως στα βαμβακερα πχ) ή μπορει να αντεξει και βροχη?

...

και κατι αλλο ηθελα να ρωτησω επειδη ειμαι σχετικα καινουργιος: οταν λεμε αδιαβροχο ενοουμε οτι απλα δεν καθεται το χιονι επανω (οπως στα βαμβακερα πχ) ή μπορει να αντεξει και βροχη?

Οταν λεμε αδιαβροχο, εννοουμε αδιαβροχο. Καθεσαι μια ωρα στο χιονι και δεν βρεχεσαι... δεν περναει τπτ...

Καταλαβα

οταν λεμε αδιαβροχο ενοουμε οτι απλα δεν καθεται το χιονι επανω (οπως στα βαμβακερα πχ) ή μπορει να αντεξει και βροχη?

Αυτο εχει να κανει με την ποιοτητα του τζακετ και την τεχνολογια που εχει,αρα κατ'επεκταση και την τιμη του.Αν παρατηρησεις στα τεχνικα χαρακτηριστικα ενος τζακετ(ετικετα) γραφει 2 νουμερα το ενα ειναι για το ποσο αδιαβροχο ειναι το ρουχο και το αλλο για το ποσο καλα αναπνεει πχ 10.000/8.000 νομιζω αυτα ειναι gr/m2 οι πιο ειδικοι ας με διορθωσουν.

Οσο ανεβαινει το πρωτο απο τα 2 νουμερα σημαινει οτι ειναι περισσοτερο αδιαβροχο και σηκωνει περισσοτερο νερο.Αυτο δεν σημαινει βεβαια οτι μπορεις να κατσεις 10 ωρες στη βροχη και να μην περασει τιποτα αλλα για νορμαλ συνθηκες ειναι αδιαπεραστο

Edited by kotsos007

Η αδιαβροχοποίηση είναι συνήθως ένα αδιάβροχο φιλμ κολλημένο στο πίσω μέρος του υφάσματος. Αν το πλύσιμο είναι λογικό (30-40 βαθμοί) δεν παθαίνει τίποτα. Θα απέφευγα επιπλέον χημικά (μαλακτικό) και θα το έπλενα στο χέρι (μούλιασμα). Αν το ύφασμα είναι διαπνέον υπάρχει φόβος τα κατάλοιπα του σαπουνιού να βουλώσουν τις τρύπες διαπνοής και το ύφασμα να πάψει να είναι διαπνέον. Για τον ίδιο λόγο δεν χρησιμοποιούμε ποτέ μαλακτικό όταν πλένουμε διαπνέοντα αδιάβροχα ούτε τα βάζουμε σε πλυντήριο με υπόλοιπα μαλακτικού. Το μαλακτικό προσκολάται στις ίνες του ρούχου για να τους δώσει ευκαμψία. Καταστρέφει λοιπόν όλα τα ρούχα που φοράμε στο βουνό (θερμοεσώρουχα, φλησ) γιατί αλλάζει τη βασική τους ιδιότητα που είναι να μεταφέρουν την υγρασία της διαπνοής από μέσα προς τα έξω.

Αν λοιπόν τα ρούχα σας είναι ακριβά πηγαίνετε σε ένα καλό ορειβατικό μαγαζί και αγοράστε το ανάλογο σαπούνι.

Αυτό που σίγουρα καταστρέφεται τον καιρό και με το πλύσιμο είναι η υδροαπωθητικότητα (water repellancy). Είναι η ιδιότητα του υφάσματος που κάνει μια σταγόνα να κυλάει επάνω του σαν μπαλάκι και επιτυγχάνεται με ειδική επεξεργασία. Όταν το ρούχο παλιώσει ή πλυθεί, αυτό χάνεται και το ύφασμα ποτίζει κάνοντας υγρούς λεκέδες. Το νερό βέβαια δεν μπαίνει πιο μέσα γιατί δεν μπορεί να περάσει το αδιάβροχο φιλμ αλλά το ρούχο είναι υγρό, βαραίνει, και έχει πολύ δυσάρεστη αίσθηση. Αν μάλιστα είναι διαπνέον η ιδιότητα αυτή πάει περίπατο. Υπάρχουν διάφορες λύσεις για να επαναφέρετε την υδροαπωθητικότητα. Η παλιά καλή λύση του σιδερώματος είναι μια από αυτές. Στην εποχή μας μάλλον θα καταφύγετε στη χημεία. Στο ίδιο μαγαζί που θα αγοράσετε το σαπούνι θα αγοράσετε και το υλικό (σπρέυ ή μπάνιο) που θα επαναφέρει την υδροαπωθητικότητα στο ρούχο. Θυμηθείτε ότι το πλύσιμο χωρίς επαναφορά της υδροαπωθητικότητας είναι λιγότερο από μισές δουλειές.

Όλα αυτά βέβαια για τα ακριβά ρούχα και για αυτούς που νοιάζονται. Εγώ τα ρούχα του σκι τα βάζω στο πλυντήριο και προσεύχομαι.

Εγω επειδη φοβαμαι μην κανω καμια πατατα, τα παω 1-2 φορες max το χρονο καθαριστηριο..... Μεχρι στιγμης δεν εχω διαπιστωσει κανενα προβλημα....

Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου......

'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε!

....Αυτο δεν σημαινει βεβαια οτι μπορεις να κατσεις 10 ωρες στη βροχη και να μην περασει τιποτα αλλα για νορμαλ συνθηκες ειναι αδιαπεραστο
Σημαινει...σημαινει....

εχω φαει την βροχη της αρκουδας στο St. Johann με το τζακετ του ΕΣΤΧ (καινουριο) και δεν μουλιασε ουτε το εξωτερικο στρωμα (2 μερες βροχη κατω απο τη μεση του ΧΚ...πικρα!).

Οι νιτσεραδες που φοραμε στην ιστιοπλοϊα ειναι παρομοιες με τις μεμβρανες του σκι. Τις φοραμε ακομα και στον υπνο μας και στο καταστρωμα δεν μιλαμε για βροχη... μιλαμε να σε καταβρεχει το κυμα σαν την μανικα της Πυροσβεστικης.

Ο,τι νερο μπαινει, μπαινει απο τα ανοιγματα (λαιμο και καρπους).

Σημαινει...σημαινει....

εχω φαει την βροχη της αρκουδας στο St. Johann με το τζακετ του ΕΣΤΧ (καινουριο) και δεν μουλιασε ουτε το εξωτερικο στρωμα (2 μερες βροχη κατω απο τη μεση του ΧΚ...πικρα!).

Οι νιτσεραδες που φοραμε στην ιστιοπλοϊα ειναι παρομοιες με τις μεμβρανες του σκι. Τις φοραμε ακομα και στον υπνο μας και στο καταστρωμα δεν μιλαμε για βροχη... μιλαμε να σε καταβρεχει το κυμα σαν την μανικα της Πυροσβεστικης.

Ο,τι νερο μπαινει, μπαινει απο τα ανοιγματα (λαιμο και καρπους).

Ακομα και για τα 5.000 ισχυει αυτο???Η μονο για τα "καλα" ρουχα πχ gore tech,mammut και γενικοτερα πανω απο 10.000 αδιαβροχοποιηση?

Εγω επειδη φοβαμαι μην κανω καμια πατατα, τα παω 1-2 φορες max το χρονο καθαριστηριο..... Μεχρι στιγμης δεν εχω διαπιστωσει κανενα προβλημα....

Αυτό αν δεν απατώμαι απαγορεύεται ρητά! 80