MakisM 3,965 Report post Posted September 16, 2006 Τη σκόνη μου θα βλέπεις..... Θα έχω διακτινιστεί Εγω θα ερθω απο πισω, σιγα σιγα, να μαζεψω τα κομματια Θα τα βαλω στο διχτυ για τα ψωνια... Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted September 17, 2006 Υοτα 4 maximum! Oτιδηποτε πανω απο 4 χωρις φορα ,οπως εκοψες το χιαστο δηλαδη, δε προκειται να ανοιξει με τιποτα! Η μποτα 38 νουμερο ειναι μεταξυ 270-290 σπανια να παει λιγο παραπανω απο 290 που αυτο σημαινει οτι θα κατεβεις στο 3.75 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Yota 472 Report post Posted September 18, 2006 Ευχαριστώ Πάνο, θα σε ακούσω καθώς στο εξής θέλω να είμαι πολύ προσεκτική και ειδικά φέτος πρέπει να μην βάζω μεγάλες φορτίσεις, άρα αργά.. Πάντως, έτσι όπως βούλιαξα όταν έκοψα το χιαστό, δεν νομίζω ότι θα άνοιγε το πέδιλο ό,τι ρύθμιση και να είχε η δέστρα. Άμα είναι η κακιά στιγμή......Αν έτρεχα ίσως να μην βούλιαζα, αλλά αν βούλιαζα με ταχύτητα, πάλι δεν θα είχε ανοίξει και θα πάθαινα ακόμη μεγαλύτερη ζημιά. Quote Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα......... Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted September 19, 2006 Υοτα 4 maximum!Oτιδηποτε πανω απο 4 χωρις φορα ,οπως εκοψες το χιαστο δηλαδη, δε προκειται να ανοιξει με τιποτα! Η μποτα 38 νουμερο ειναι μεταξυ 270-290 σπανια να παει λιγο παραπανω απο 290 που αυτο σημαινει οτι θα κατεβεις στο 3.75 Δεν μπορώ να φανταστώ να κάνει κάποιος σκι σ'αυτά τα κιλά στο 3.75. Ίσως πρέπει η YOTA να κάνει σκι με σωματοφύλακες γύρω γύρω(μην την χτυπήσει κάποιος),μέχρι να δυναμώσουν οι σύνδεσμοι της... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted September 19, 2006 Louis για δωσε και τα δικα σου στοιχεια να δουμε εαν θα βγαλει to προγραμματακι τη ρυθμιση σου Ύψος: Βάρος: Χιλιοστα μπότας: Ηλικία: Επίπεδο: Quote Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted September 21, 2006 Louis για δωσε και τα δικα σου στοιχεια να δουμε εαν θα βγαλει to προγραμματακι τη ρυθμιση σου Ύψος: Βάρος: Χιλιοστα μπότας: Ηλικία: Επίπεδο: Κανένα πρόγραμμα δεν βγάζει 11 din που κάνω συνήθως... Αλήθεια λέω. Ύψος: 175 Βάρος:75(χωρίς το σακίδιο) Χιλιοστα μπότας:305mm alpine-297mm ορειβατική Ηλικία:42 Επίπεδο:με κλίμακα 1-10 είμαι 9+ Είχες δεν είχες με φακέλωσες... Υ.Γ.:εσύ πας με τον πίνακα; Quote Share this post Link to post Share on other sites
Yota 472 Report post Posted September 21, 2006 Κανένα πρόγραμμα δεν βγάζει 11 din που κάνω συνήθως...Αλήθεια λέω. Ύψος: 175 Βάρος:75(χωρίς το σακίδιο) Χιλιοστα μπότας:305mm alpine-297mm ορειβατική Ηλικία:42 Επίπεδο:με κλίμακα 1-10 είμαι 9+ Είχες δεν είχες με φακέλωσες... Υ.Γ.:εσύ πας με τον πίνακα; Επειδή σε βλέπω πολύ μαχητικό (να υποθέσω και ανταγωνιστικό;; και μετριόφρωνα , έλα στο Σύλλογο και να βρεθείτε με τα παιδιά στο βουνό Έχουμε κι εμείς παλικάρια με επίπεδο σε κλίμακα 9++++, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να ....τα πείτε από κοντά Σοβαρά, τώρα, σαν μέλος της ομάδας χιονοδρομίας και ασφάλειας, θα σου πώ ότι το din 11 δεν σου χρειάζεται σε τίποτα, αν έχεις καλή τεχνική, όσο και να τρέχεις δεν σου ανοίγει το πέδιλο. Από την άλλη σε εκθέτει σε τεράστιο κίνδυνο ατυχήματος στην πρώτη στραβή. Κανείς δεν είναι άτρωτος, όποιο κι αν είναι το επίπεδό του. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Δες όλη την Εθνική ομάδα, όλοι εγχειρισμένοι είναι...Δεν έχουν επίπεδο; Είναι θέμα ωρών σκι και στατιστικής να την πάθεις, κάτι που απεύχομαι, αλλά συγνώμη κιόλας, πας γυρεύοντας.......Η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας... Quote Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα......... Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted September 21, 2006 Louis να υποθεσω οτι εισαι ο Louis1 απο το αλλο φορουμ; Αν ναι, τοτε ας αφησουμε κοριτσια τις συζητησεις περι επιπεδου, το'χει ο ανθρωπος... . Ελα στη συναντηση αποψε...θα θελαμε πολυ να σε γνωρισουμε! Για το 11 στις δεστρες. θα κανουμε μια συζητηση στα θεματα ασφαλειας για τα αιτια του ακαιρου λυσιματος της δεστρας (η αιτια που οι περισσοτεροι σκιερ υψηλου επιπεδου αυξανουν "υπερβολικα" τη ρυθμιση των δεστρων τους) ελπιζω συντομα. Θελω να την κανουμε με χιονια, ωστε να πειραματιστειτε οι 9αρηδες και να μας πειτε τις εμπειριες σας. Φιλικα ΜακηςΜ Συντονιστης της ομαδας εργασιας για την Ασφαλεια Quote Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted September 21, 2006 Όταν κάποιος σου λέει την αλήθεια για τον εαυτό του μην τον αποπαίρνεις... Αν δεν τον πιστεύεις είναι δικό σου θέμα. Τα ρίσκα που παίρνω( και το ξέρω ότι παίρνω με 11 din),είναι συνειδητά. Πολλές φορές όταν κατεβαίνω απότομα και εκτεθειμένα τις βάζω και στο 14 και αν είχα και στο 17 θα τις έβαζα. Μερικές φορές κινδυνεύεις πολύ περισσότερο όταν χάσεις τα σκι από τα πόδια σου,η από αθέλητη απελευθέρωση σε άλμα η σε κάποιο κραδασμό σε μεγάλες ταχύτητες.(Το έχω πάθει αρκετές φορές). Μην κριτικάρεις κάτι που δεν γνωρίζεις και δεν σημαίνει ότι κάτι που δεν κάνουν οι πολλοί είναι οπωσδήποτε λάθος.(Δεν είπα ότι όλοι πρέπει να βάζουν μεγάλα din). Υπάρχουν και καλοί σκιέρ που δεν είναι αθλητές πίστας,με μεγάλη εμπειρία και δυνατότητες. Τέλος πάντων δεν θέλω να αποδείξω τίποτα ούτε χρειάζεται και σίγουρα δεν έχω πρόβλημα μαζί σου. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να σε σοκάρει κάτι που το θεωρείς αδιανόητο,αλλά δεν σημαίνει ότι έχεις και δίκιο. Φιλικά Λούης Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted September 21, 2006 Μαλλον στη Γιωτα απευθυνεσαι... Εγω δεν ειπα τπτ Περαν του αστειου...να πουμε τα εξης: α) Απο τις φωτογραφιες (και τις γκρεμιλες) που εχει δειξει ο Louis στο Snowreport την αφεντια του να ανεβαινει (και να κατεβαινει), πρωτον ας αφησουμε οποια κουβεντα για επιπεδο αλλα και για πιστα...Δεν μιλαμε για απλα απατητα, αλλα ορειβατικες αναβασεις/καταβασεις σε λουκια και αλλα απυθμενα . Ο Makalu ξερει... β) Τρανο παραδειγμα η παρουσα συζητηση οπου ιντερνετικα μιλαμε χωρις να ξερουμε ο ενας τον αλλον. Louis, η Γιωτα ειναι (πως το ειπε ο Jey?) advanced beginner, καπου στο intermediate, η οποια στην πρωτη εξοδο στα απατητα αφησε πισω το χιαστο της με τις δεστρες της στο 5,5 αντι για 4?. Το λογο του τραυματισμου της, υπο τις συνθηκες του ατυχηματος, ακομη δεν τον εχουμε κατανοησει. Τελος παντων, μετα την εμπειρια της, η Γιωτα προσπαθει, μαζι με την υπολοιπη ομαδα εργασιας για την Ασφαλεια, να κανει οσο περισσοτερα μελη του φορουμ γινεται, χιονοδρομους συνειδητοποιημενους στα θεματα της Ασφαλειας (και την ευγνωμονουμε για την προσπαθεια της). Επειδη η τεραστια πλειοψηφια των νεων μελων του φορουμ ειναι beginner/intermediate "που κατεβαινουν μαυρες..." μιλησε οπως μιλησε...γιατι δεν ηξερε η μαυρη! Μην την παρεξηγεις, στα 99,9% των περιπτωσεων δεν θα'χε πεσει εξω, που να'ξερε οτι η περιπτωση σου ειναι εξω απο το 6σ...(το μακρυ ακρο της κανονικης στατιστικης κατανομης ) γ) Οι πινακες. Αυτοι ειναι φτιαγμενοι για μεσο σωματοτυπο ενος beginner για πιστα. Με τα στοιχεια σου στο 9+ το DIN 10 μπορει να βγει απο τους πινακες, αλλα οπως ειπες και συ, τα ψηλοτερα DIN πλεον βασιζονται στις εμπειριες σου (ποτε και πως ανοιξε η δεστρα ακαιρα). Προφανως αν αντι για πιστα πας στις γκρεμιλες, τα εκτεθειμενα και τα απατητα, με αλματα κλπ κλπ, ε...οποιος εχει φιλε γενεια, τουτος εχει και τα χτενια, στην εμπειρια σου και στην εκτιμηση σου του ρισκου σου θα βασισθεις και δεν εχω ακουσει για πινακες για τετοιες συνθηκες. Ελπιζω να ερθεις στη συναντηση στο Flocafe στη Συγγρου κοντα στο Γυαλινο Θεατρο αποψε, η σε αλλη επομενη συναντηση, θα χαρω πολυ να σε γνωρισω. Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Yota 472 Report post Posted September 21, 2006 Lοuis, πέραν των όσων έγραψε ο Μάκης, με παρεξήγησες νομίζω, ξεκινώ προς τα πίσω: 1) Δεν με σοκάρει και δεν μου φαίνεται αδιανόητο τίποτα....λόγω μάλλον μακράς εμπειρίας στη ζωή γενικότερα . Έχω πλήρη συναίσθηση του επιπέδου μου και σε καμμία περίπτωση δεν θεωρώ αδιανόητο για κάποιον αυτό που θεωρώ αδιανόητο να κάνω εγώ... 2) Σε πίστεψα από την αρχή, είμαι ο πιό καλοπροαίρετος άνθρωπος που μπορείς να βρεις (κι όπως βλέπεις, από μετριοφροσύνη κι εγώ δεν πάω πίσω ), απλά μου αρέσει να πειράζω τον κόσμο, ειδικά τον ανδρικό πληθυσμό (αντίθετα από ότι πιστεύει ο Μάκης) 3) Αντίθετα, από ότι μάλλον διέγνωσες επειδή όπως είπε ο Μάκης δεν γνωριζόμαστε, μου άρεσε ο τρόπος που το έθεσες, τον βρήκα ευχάριστα προκλητικό και γιαυτό σε πείραξα...με την καλή έννοια, χωρίς καμμία μομφή. Άλλωστε, παρότι δεν σε ξέρω, ούτε είχα υπόψη μου αυτά που έχει ο Μάκης, θα ήμουν πολύ αφελής να πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που τοποθετείται όπως εσύ, βρίσκεται μακριά από ότι δηλώνει. 4) Η μετριοφροσύνη είναι χαρακτηριστικό των μετρίων - φτάνει να έχει όντως κανείς συναίσθηση του πού βρίσκεται. Τί εννοώ....μπορεί να είμαι πολύ καλή σε κάτι σε σχέση με το μέσο όρο, αλλά γνωρίζω ότι αντικειμενικά απέχω πολύ από εκεί που θα μπορούσα να είμαι ή σε σχέση με άλλα στάνταρντς, κλπ. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του πώς αρέσει στον καθένα να τοποθετείται. 5) Έλα στη συνάντηση το βράδυ ή όποτε μπορέσεις. Θα χαρούμε να σε γνωρίσουμε...εσύ δεν ξέρω Quote Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα......... Share this post Link to post Share on other sites
batucada 7 Report post Posted September 21, 2006 Νομίζω ότι η ρύθμιση της δέστρας είναι και λιγο υποκειμενικό και μερικές φορές θέμα εμπειρίας για να την ρυθμίσς. Σίγουρα το 8,5 που μου βγάζει στον πίνακα είναι πολύ λίγο απέναντι στο 12 που τις έχω συνήθως και μου ταιρίάζει πολύ καλά. Νομίζω ότι ο πίνακας είναι αρκετά σαφής για αυτούς που κάνουν recreational σκι και αρχίζει και γίνεται αρκετά ασαφής όταν αφορά σκιέρ μεγαλύτερου επιπέδου ή τελοσπάντων μεγαλύτερων απαιτήσεων. Επίσης κάτι που πρόσεξα, είναι ότι απο μάρκα σε μάρκα υπάρχει διαφορά στα DIN, κάτι που βεβαίως είναι απαράδεκτο αφού τα DIN για το λόγο της τυποποίησης υπάρχουν, αλλά όπως και να το κάνουμε υπάρχουν διαφορές. Πχ οι marker είναι πιο σκληρές απο τις look Οι marker που χρησιμοποιώ τα τελευταία 5 χρόνια, παρότι είχα μεγάλες διακυμάνσεις στο σωματικό μου βάρος αποδείχτηκαν αρκετά συνεπείς. Για το λόγου το αληθές στο "ιδιαίτερο" VOlkl Mantra η ρύθμιση ξεκινάει απο το 8 και τις δύο φορές που το φόρεσα στο 9,5 μου άνοιξε η δέστρα. Quote kill your television father of day, father of night Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted September 21, 2006 Επίσης κάτι που πρόσεξα, είναι ότι απο μάρκα σε μάρκα υπάρχει διαφορά στα DIN, κάτι που βεβαίως είναι απαράδεκτο αφού τα DIN για το λόγο της τυποποίησης υπάρχουν, αλλά όπως και να το κάνουμε υπάρχουν διαφορές. Πχ οι marker είναι πιο σκληρές απο τις lookΧμμ, παντα ειχα την εντυπωση οτι οι δεστρες στα καινουρια μου σκι (Fischer RX8, δεστρες Fischer by Tyrolia) δεν ανοιγαν τοσο ευκολα οσο η παλιες Tyrolia . Οχι πως οι παλιες ανοιγαν ακαιρα...Παντως εγω κατεβασα το setting απο 4,75 στο 4,25 γιατι εκει μπορω να ανοιξω τις δεστρες με το ποδι, με το ζορι, στο self test. Μεχρι στιγμης, δεν εχουν ανοιξει ακαιρα ποτε. Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted September 21, 2006 Louis οπως εθεσε σωστα ο Σταθης σε "κανονικες" χιονοδρομικες συνθηκες η ρυθμιση που σου βγαζει ειναι το 7.5 Πιστευω οτι στη πιστα με 7.5-8 δε θα σου κανει prerelease και εαν ναι θα ειναι σε πολυ πιεσμενη κατασταση... οχι ουτε εγω το εχω ακριβως στη ρυθμιση, απο 8.5 που μου δινει το εχω 9 στη πιστα. Δεδομενου βεβαια οτι ορισμενες λιγες φορες στα ορια εχουν ξεκουμπωσει... Σε εκτος διαδρομες αναλογως το terrain και το ειδος καταβασης ανεβαζω αλλα ποτε πανω απο 12 γιατι οπως λες πολλες φορες δε συμφερει να χασεις το πεδιλο σου... Στο 9 περσι χωρις ιδιαιτερη πιεση μπροστα στα ματια του moonsoda σε αριστερη στροφη ετσι απλα ξεκουμπωσαν και τα 2 και εμειναν χωμενα σε 1 μετρο χιονι διπλα διπλα ευτυχως ηταν στην αντιθετη φορά απο τα δεντρα... Ελα σημερα για καφε/ποτο στο floca... Quote Share this post Link to post Share on other sites
moonsoda 27 Report post Posted September 21, 2006 Οφείλω να συμπληρώσω οτι η απογείωση ήταν πολύ εντυπωσιακή Quote Πόσες μέρες snbrd έκανες φέτος..... Ποοοοοοσο?? ΧΑχαχαχΧΑΧΑΧΑΧΑ Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted September 21, 2006 Νομίζω ότι η ρύθμιση της δέστρας είναι και λιγο υποκειμενικό και μερικές φορές θέμα εμπειρίας για να την ρυθμίσς. Σίγουρα το 8,5 που μου βγάζει στον πίνακα είναι πολύ λίγο απέναντι στο 12 που τις έχω συνήθως και μου ταιρίάζει πολύ καλά. Νομίζω ότι ο πίνακας είναι αρκετά σαφής για αυτούς που κάνουν recreational σκι και αρχίζει και γίνεται αρκετά ασαφής όταν αφορά σκιέρ μεγαλύτερου επιπέδου ή τελοσπάντων μεγαλύτερων απαιτήσεων. Επίσης κάτι που πρόσεξα, είναι ότι απο μάρκα σε μάρκα υπάρχει διαφορά στα DIN, κάτι που βεβαίως είναι απαράδεκτο αφού τα DIN για το λόγο της τυποποίησης υπάρχουν, αλλά όπως και να το κάνουμε υπάρχουν διαφορές. Πχ οι marker είναι πιο σκληρές απο τις look Οι marker που χρησιμοποιώ τα τελευταία 5 χρόνια, παρότι είχα μεγάλες διακυμάνσεις στο σωματικό μου βάρος αποδείχτηκαν αρκετά συνεπείς. Για το λόγου το αληθές στο "ιδιαίτερο" VOlkl Mantra η ρύθμιση ξεκινάει απο το 8 και τις δύο φορές που το φόρεσα στο 9,5 μου άνοιξε η δέστρα. Αν οι δέστρες σου είναι από το 8-18 τότε το να τις βάζεις στα χαμηλότερά τους δεν είναι σωστό. Λειτουργούν καλά από το 12 και πάνω,κοντά στο μέσο της ρύθμισης δηλαδή. Είναι λάθος να τοποθετούμε δέστρες με μεγάλο din στα σκι μας χωρίς να το χρειαζόμαστε. Οι Look-Rossignol δέστρες δεν είναι πιό μαλακές αλλά έχουν μεγαλύτερο elastic travel,επανέρχονται πιό εύκολα αν δεχτούν σοκ,από τις marker που είναι πιό απότομες στο σημείο απελευθέρωσης. Έτσι μπορούμε να τις βάζουμε(Look-Rossignol) σε πιό χαμηλό din από τις άλλες,χωρίς κίνδυνο πρώιμης απελευθέρωσης. Quote Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted September 21, 2006 Lοuis, πέραν των όσων έγραψε ο Μάκης, με παρεξήγησες νομίζω, ξεκινώ προς τα πίσω: 1) Δεν με σοκάρει και δεν μου φαίνεται αδιανόητο τίποτα....λόγω μάλλον μακράς εμπειρίας στη ζωή γενικότερα . Έχω πλήρη συναίσθηση του επιπέδου μου και σε καμμία περίπτωση δεν θεωρώ αδιανόητο για κάποιον αυτό που θεωρώ αδιανόητο να κάνω εγώ... 2) Σε πίστεψα από την αρχή, είμαι ο πιό καλοπροαίρετος άνθρωπος που μπορείς να βρεις (κι όπως βλέπεις, από μετριοφροσύνη κι εγώ δεν πάω πίσω ), απλά μου αρέσει να πειράζω τον κόσμο, ειδικά τον ανδρικό πληθυσμό (αντίθετα από ότι πιστεύει ο Μάκης) 3) Αντίθετα, από ότι μάλλον διέγνωσες επειδή όπως είπε ο Μάκης δεν γνωριζόμαστε, μου άρεσε ο τρόπος που το έθεσες, τον βρήκα ευχάριστα προκλητικό και γιαυτό σε πείραξα...με την καλή έννοια, χωρίς καμμία μομφή. Άλλωστε, παρότι δεν σε ξέρω, ούτε είχα υπόψη μου αυτά που έχει ο Μάκης, θα ήμουν πολύ αφελής να πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που τοποθετείται όπως εσύ, βρίσκεται μακριά από ότι δηλώνει. 4) Η μετριοφροσύνη είναι χαρακτηριστικό των μετρίων - φτάνει να έχει όντως κανείς συναίσθηση του πού βρίσκεται. Τί εννοώ....μπορεί να είμαι πολύ καλή σε κάτι σε σχέση με το μέσο όρο, αλλά γνωρίζω ότι αντικειμενικά απέχω πολύ από εκεί που θα μπορούσα να είμαι ή σε σχέση με άλλα στάνταρντς, κλπ. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του πώς αρέσει στον καθένα να τοποθετείται. 5) Έλα στη συνάντηση το βράδυ ή όποτε μπορέσεις. Θα χαρούμε να σε γνωρίσουμε...εσύ δεν ξέρω Κανένα πρόβλημα Γιώτα. Θα ήθελα να έρθω,αλλά δυστυχώς δεν μένω Αθήνα(ευτυχώς δηλαδή ). Ελπίζω να "λασκάρω" λίγο και να καταφέρω να έρθω κάποια φορά,αλλιώς μετά το σκι σε κανά φαϊ, αν και εσείς δεν τρώτε.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted September 21, 2006 Louis οπως εθεσε σωστα ο Σταθης σε "κανονικες" χιονοδρομικες συνθηκες η ρυθμιση που σου βγαζει ειναι το 7.5Πιστευω οτι στη πιστα με 7.5-8 δε θα σου κανει prerelease και εαν ναι θα ειναι σε πολυ πιεσμενη κατασταση... οχι ουτε εγω το εχω ακριβως στη ρυθμιση, απο 8.5 που μου δινει το εχω 9 στη πιστα. Δεδομενου βεβαια οτι ορισμενες λιγες φορες στα ορια εχουν ξεκουμπωσει... Σε εκτος διαδρομες αναλογως το terrain και το ειδος καταβασης ανεβαζω αλλα ποτε πανω απο 12 γιατι οπως λες πολλες φορες δε συμφερει να χασεις το πεδιλο σου... Στο 9 περσι χωρις ιδιαιτερη πιεση μπροστα στα ματια του moonsoda σε αριστερη στροφη ετσι απλα ξεκουμπωσαν και τα 2 και εμειναν χωμενα σε 1 μετρο χιονι διπλα διπλα ευτυχως ηταν στην αντιθετη φορά απο τα δεντρα... Ελα σημερα για καφε/ποτο στο floca... Γενικά συμφωνούμε... Δύο από τις φορές που έπεσα με μεγάλη ταχύτητα (λόγω prerelease), έκανα πολλές ανάποδες τούμπες και κακώσεις στον αυχένα και στην πλάτη.Την δεύτερη φορά ήταν σε ορειβατικό σκι σε απότομη πλαγιά με βράχια από κάτω και ήμουν πολύ τυχερός που κατάφερα και σταμάτησα(πιάνοντας ένα βράχο)... Από τότε κουβαλάω το αυχενικό μου σύνδρομο. Ειδικά αν τα σκι είναι κάπως μαλακά,λυγίζουν υπερβολικά στις μεγάλες ταχύτητες και χάνεται η κανονικότητα της ρύθμισης κατά din. Ελπίζω να τα πούμε από κοντά κάποια φορά. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Yota 472 Report post Posted September 22, 2006 ....., αν και εσείς δεν τρώτε....Τσ, τσ, τσ., τί σε κάνει να το πιστεύεις αυτό;;;;;;; Εγώ ειδικά δεν χρειάζεται να πώ τίποτα...... Quote Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα......... Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted September 22, 2006 Ειδικά αν τα σκι είναι κάπως μαλακά,λυγίζουν υπερβολικά στις μεγάλες ταχύτητες και η χάνεται η κανονικότητα της ρύθμισης κατά din.Ελπίζω να τα πούμε από κοντά κάποια φορά. Louis, αυτη τη συζητηση θα την ξανακανουμε και θα ηθελα να συμμετασχεις με τις εμπειριες σου. Το φαινομενο που περιγραφεις (ανοιγμα της δεστρας λογω παραμορφωσης της βασης) ισχυει και σημερα που τα περισσοτερα σκι εχουν base plate; Οι δεστρες στα ορειβατικα εχουν base plate; Ποια ειναι η εμπειρια σου; (και ολων των advanced skiers που ειχαν prerelease;) Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
zox 746 Report post Posted September 22, 2006 Έχω την αίσθηση ότι στις ορειβατικές δέστρες π.χ η Freeride ενυπάρχει αυτή η ανεξαρτησία κάμψης πεδίλου και λειτορυργίας δέστρας.Τώρα ελπίζω να μην κάνω λάθος,αλλά στις ορειβατικές δέστρες που κάνουν και για alpine το μπροστινό μέρος έδρασης είναι καρφωμένο στο πέδιλο.Στο πίσω μέρος,όπου εξάλλου στο hicking mode ελευθερώνεται η φτέρνα,ο άξονας στον οποίο βιδώνεται (κατ'επιλογήν μήκους μπότας) ο μηχανισμός απελευθέρωσης μπορεί να ολισθήσει σε σχέση με το πλαίσιο υποστήριξής του.Οπότε ενδεχομένως ακόμα κι όταν λυγίζει το πέδιλο στις στροφές οι μηχανισμοί απελευθέρωσης μένουν εκεί που έχουν ρυθμιστεί σε απόσταση.Μια διαφορά είναι ότι το σταθερό σημείο ουσιαστικά βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της δέστρας,ενώ στα rail plates το σταθερό σημείο βιδώνεται κάτω ακριβώς από το boot midsole,δηλαδή το πέδιλο-θεωρητικά-λυγίσει ομοιόμορφα με κέντρο το midsole. Συνολικά αν αυτή η ελαστική συνδεσμολογία του πίσω μέρους λειτουργεί με τη λογική των rail bindings δεν ξέρω 100%,μιας και η ίδια εταιρεία δεν διαφημίζει κάτι τέτοιο,ωστόσο να τονίσω και πάλι ότι οι μηχανισμοί απελευθέρωσης πατάνε σε ξεχωριστό άξονα,ο οποίος εν συνεχεία συνδέεται με το πέδιλο. _____________________________________________ Έχοντας επεκταθεί σε ορειβατικά,off-piste θέματα να κάνω τη δική μου νύξη περί συστημάτων δεστρών. Ενώ πλέον σχεδόν όλες οι εταιρείες στα on-piste μοντέλα τους επιλέγουν κάποιου είδους σύστημα rail plate,ύπο το concept ενοποίηση συμπεριφοράς πεδίλου-δέστρας,τα καθαρόαιμα off-piste πέδιλα συνεχίζουν να πουλιούνται flat.(flat επίσης πουλιούνται νομίζω και τα αγωνιστικά πέδιλα στις ΕΙΔΙΚΕΣ τους εκδόσεις).Ένας λόγος αφενός είναι το βάρος που θα πρόσθετε ένας μηχανισμός rail plate,αφετέρου στο off-piste συνεχίζει να ισχύει το ρητό "όσο απλούστερα,τόσο καλύτερα".Όσο το δυνατόν λιγότερα κινούμενα μέρημ συνδεσμολογίες κλπ,τόσο ανθεκτικότερα.Τέλος μη ξεχνάμε ότι πολλοί για τις ορειβατικές τους αναζητήσεις μικρού σχετικά βεληνεκούς επιλέγουν ένα alpine πέδιλο,που γενικά έχει καλύτερη συμπεριφορά στην κατάβαση σε σχέση με ένα υπερελαφρύ,noodle πέδιλο διάσχισης,οπότε πρέπει να είναι flat για να τοποθετηθεί A/T binding. Από εκεί και πέρα όντως τα off-piste πέδιλα εμφανίζονται συνήθως πιο μαλακά σε σχέση με τα expert carvoπέδιλα,άρα μεγαλύτερη κάμψη,οπότε κάποιος θα περίμενε να προτιμάται κάποιου είδους rail plate,ώστε το τι γίνεται με τη δέστρα και τις εντάσεις της να είναι ανεξάρτητές από την παραμόρφωση του πεδίλου. Αυτό είναι κι ένα ζητούμενο που απασχολεί κάθε σοβαρή εταιρεία δεστρών. _____________________________________________ Τέλος περί ρύθμισης DIN όντως αν κάνεις κάπως πιο "ανορθόδοξο" σκι τα DIN μάλλον πρέπει να ανέβουν,διότι αλλιώς θα βγάινουν τα πέδιλα όλη την ώρα.Υποτείθεται ότι τόσο εντατικό σκι,κάνουν συνήθως όσοι το κατέχουν το άθλημα και γνωρίζουν πολύ καλά τι ρίσκο παίρνουν.Υπόψην βέβαια ότι η πτώση ενός αρχαρίου διαφέρει αρκετά από την πτώση ενός προχωρημένου,ο οποίος έχει αναπτύξει μια άλλη αίσθησ ισορροπίας και αυτόματους μηχανισμούς αυτοπροστασίας σε περίπτωση πτώσης.Π.χ αν πέσεις από κανα 5μετρο drop με τις συνήθεις ρυθμίσεις πίστας πολύ πιθανό να ανοίξει η δέστρα,ακόμα κι αν το προσγειώσεις μια χαρά.Αντίστοιχα σε πατσαβούρια χιόνι ή παγωμένο-μισοπαγωμένα φιλέτα,ακόμα κι αν ελέγχεις τα πέδιλά σου η δέστρα σε χαμηλά DIN ενδεχομένως από τους κραδασμούς και μόνο να ανοίξει....οεο. π.χ ΕΔΩ ΘΕΣ DIN και την Παναγιά μαζί σου Για μένα το pre release μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνο με το να μην ανοίξει η δέστρα και είναι ένα σύστημα που εφάρμοσαν οι εταιρείες,αλλά σίγουρα υπάρχουν δεύτεες σκέψεις ως προς το επίπεδο εφαρμογής του. ______________________________ Για το σκι που κάνω και την ένταση στην οποία κάνω συνήθως το 6αράκι με ικανοποιεί και σε περιπτώσεις που χρειάστηκε άνοιξε χωρίς να στρεσσαριστούν οι σύνδεσμοί μου.(Μια πτώση μάλιστα με ακολουθούμενο σαβούρδινγκ στα απάτητα κάπου στη Φτερόλακα έχει βιντεοσκοπηθεί μάλιστα).Ενδεχομένως αν το ανέβαζα και μισό ακόμα θα ήμουν Ο.Κ,αλλά εντάξει μέχρι να αρχίσω τα 5μετρα ,εκεί οι σύνδεσμοί μου νιώθουν καλά. Να σημειώσω επίσης ότι ανεξάρτητα από τη ρύθμιση DIN σημαντικό βαθμό στην αίσθηση και την λειτουργία φυσικά παίζει ο ίδιος ο μηχανισμός της δέστρας.Μια δέστρα του κώλου σε ίδιες ρυθμίσεις δεν συγκρίνεται με μια καλή δέστρα,που καταφέρνει να απορροφά κραδασμούς,χωρίς ανοίγει στα καλά καθούμενα.Το να παίρνεις μια υποβαθμισμένη δέστρα και να απαιτείται να την ρυθμίζεις το τέρμα είναι λάθος.Το καλύτερο κάπου αναφέρθηκε πιο κάτω είναι να η δέστρα να ρυθμίζεται κάπου στη μέση περιοχή του εύρους DIN,ή αλλιώς η δέστρα να αγοράζεται με γνώμονα το τι ρυθμίσεις μας ταιριάζουν.Αν βάζεις ξέρω γω 4 δεν έχει νόημα να πάρεις ια 12άρα που συνήθως ξεικινούν από το 4. Γενικά οι υπάρχουν εταιρείες που εξελίσουν συνεχώς τις δέστρες τους και αξίζει κανείς να το ψάχνει. Quote 16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!! Share this post Link to post Share on other sites
donmeli 14 Report post Posted September 22, 2006 Μιας και άναψε η συζήτηση περι ακραίων καταστάσεων να ανεβάσω κι εγώ μια φωτό για προβληματισμό. Η κυρία της φωτογραφίας είναι δεν είναι 50kgr και η ταχύτητα της δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη βάση των λεγομένων της. Την δέστρα την έχει στο z=13 κι αν προσέξετε την ένθετη φωτό θα δείτε ότι το μπροστινό της δέστρας έχει αρχίσει να υποχωρεί. Το τί φταίει δεν δεν έχει καταφέρει να το εξηγήσει ακόμα. Πιθανόν ο συνδυασμός κοντής και πολύ σκληρής μπότας να είναι ένα θέμα. Quote Αλήθεια στο curling ντοπάρονται? Share this post Link to post Share on other sites
zox 746 Report post Posted September 22, 2006 Τι σκι είναι αυτά...από περιέργεια.Φαίνεται να έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΟ shovel. Μπορεί-λέμε τώρα- να μην έχει ρυθμίσει ακριβώς την απόσταση της εμπρός και πίσω δέστρας σύμφωνα με το μήκος της μπότας της,δηλαδή να έχει αφήσει "λάσκα" λίγα χιλιοστά.Ενδεχομένως στις χαλαρές βόλτες τις με προοδευτικές φορτίσεις να συγκρατείται η μπότα,αλλά αν τα χώσει μπορεί και να απελευθερώσει. Μια μπότα 300 χιλιοστών ενδεχομένως να κουμπώνει σε μια δέστρα απόστασης εμπρός/πίσω 298-302 χιλιοστά (ενδεικτικά τα λέω) και εκ πρώτης όψης να πάει εντάξει.Ενδεχομένως όμως όταν οι φορτίσεις ανεβαίνουν έστω αυτά τα 2 χιλιοστά διαφορά να έχουν περίεργες συνέπειες αν είναι +2mm να παίζει η μπότα,χωρίς να κάνει release σε μικρές φορτίσεις ή αν είναι -2mm αντίστροφα μπορεί να μην απελευθερώσει σωστά. Για αυτό όταν καμιά φορά αλλάζουμε πέδιλα με κανα φίλο ας προσέχουμε αυτό,διότι η μπότα μπορεί να κουμπώνει στη δέστρα,αλλά έχοντας έστω και λίγα χιλιοστά διαφορά από τους φίλου μας να έχουμε ιστορίες. _______________ Στις freeride που έχω επειδή μπορείς να παίξεις με την απόσταση εμπρός/πίσω είχα παρατηρήσει ότι ακόμα κι αν άφηνα λάσκα 2 χιλιοστά (μπορεί και παραπάνω) η δέστρα κούμπωνε κανονικά,ωστόσο και δια γυμνού οφθαλμού έβλεπα ότι η προεξοχή της μπότας είτε μπροστά είτε πίσω ήταν κάπως στο όριο συγκράτησης και μάλιστα έπαιζε χωρίς να κάνει relaease-μιας και επίτηδες το πήγαινα στο χαλαρό για να πειραματιστώ. Τελικά βρήκα τη σωστή ακριβώς ρύθμιση,όπου η μπότα μάγκωνε και ασφάλιζε χωρίς να πάιζει καθόλου,ενώ φυσικά δεν ήταν και σφινωμένη,ώστε να μην βγει όταν πρέπει στα DIN που την είχα ρυθμίσει....και σε αυτό πειραματίστηκα δια της μεθόδου της σαβούρδας,όπως ανέφερα πιο πάνω. _____________________ Quote 16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!! Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted September 22, 2006 Ζοχ τα είπες σχεδόν όλα... Άσε να πει και κανένας άλλος τίποτα. Οι σοβαρές πτώσεις μου ήταν με alpine δέστρες. Με τις ορειβατικές(Fritschi Freeride) δεν είχα ποτέ το πρόβλημα του υπερβολικού λυγίσματος των σκι,ίσως βέβαια και λόγω σκληρότερων σκι πλέον. Τα plates είναι παραπάνω βάρος ,ύψος και πολυπλοκότητα,που εκτός πίστας είναι όχι μόνο άχρηστα αλλά και ενοχλητικά. Γενικά συμφωνούμε. donmeli αυτό είναι πολύ περίεργο που δείχνεις,αν είναι σωστό το din 13. Ίσως έχει να κάνει με την συμπεριφορά της συγκεκριμένης δέστρας,με αστοχία του ελατηρίου της δέστρας,η με μικρή προένταση της δέστρας... Quote Share this post Link to post Share on other sites
donmeli 14 Report post Posted September 22, 2006 donmeli αυτό είναι πολύ περίεργο που δείχνεις,αν είναι σωστό το din 13. Ίσως έχει να κάνει με την συμπεριφορά της συγκεκριμένης δέστρας,με αστοχία του ελατηρίου της δέστρας,η με μικρή προένταση της δέστρας... Το DIN είναι σωστό καθώς αποκλείεται και η περίπτωση ελατωματικής δέστρας μαις και τις συμβαίνει συχνά και με άλλες δέστρες. Μια εικασία που συζητήθηκε σε γερμανικό forum για την αυτή περίπτωση είχε να κάνει και με το προσωπικό της στυλ. Μιας και θα την συναντήσω αύριο θα την ρωτήσω λεπτομέρειες κι αν έχει βγάλει άκρη εως τώρα. Αν είσαι την Κυριακή στην συνάντηση στον Παρνασσό θα μπορέσεις να την ρωτήσεις ο ίδιος Quote Αλήθεια στο curling ντοπάρονται? Share this post Link to post Share on other sites