Χρήστος Λάππας 25,406 Report post Posted February 4, 2013 Να σε σφίγγουν ναι. Να σε πονάνε όχι. Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
Marina7 10 Report post Posted February 4, 2013 Επιστρέψαμε λοιπόν! Μεγάλη γκαντεμιά. Σάββατο είχε αρκετό αέρα και ομίχλη που δεν έβλεπες μπροστά σου και Κυριακή τρελό αέρα και δεν άνοιξαν τα λιφτς κι έτσι δεν ανεβήκαμε. Τουλάχιστον ήπιαμε ωραίο καφέ τη πρώτη μέρα και έμαθα να στρίβω. Από προπόνηση σε αυτά έκανα αρκετή τουλάχιστον. Οι μπότες που μου δώσανε ήταν πολύ άνετες, τις περπάτησα πριν στο μαγαζί ευτυχώς. Δυο-τρεις τουμπίτσες τις φχαριστήθηκα, αλλά ανυπομονώ για τις επόμενες...ιδού η κατάσταση στο Βελούχι το περασμένο Σάββατο. (ελπίζω να παίζει το λινκ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
panchristo 6,271 Report post Posted February 4, 2013 Ταπεινή μου γνώμη είναι πως στο σκι δεν χρειάζεται να έχει κανείς ακριβά γιαλιά. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να σου πέσουν και να σπάσουν, να γρατζουνιστούν, να πατικωθούν, να τα χάσεις κλπ. Έγω χρόνια τώρα μέ πλαστικά γιαλίά των πολύ 30 ευρώ έκανα σκι και δεν είχα ποτέ κάνενα πρόβλημα ούτε τα έχω και ένοια αν πάθουν κάτι. Εκτός βέβαια αν κάποιος έχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα με τα μάτια του και χρειάζεται κάτι εξειδικευμένο. Τώρα σε περίπτωση αγωνιστικού σκι όπου μπορεί να έχεις πτώση με μεγάλη ταχύτητα τότε η μάσκα νομίζω είναι μονόδρομος για σταθερότητα αλλά και την αποφυγή τραυματισμών. Δε θα χρησιμοποιούσα την λέξη ακριβά αλλά ποιοτικά. Στο βουνό, κάτι το υψόμετρο (πιο ψηλά στην ατμόσφαιρα - λιγότερη απορρόφηση ακτίνων UVA/UVB), κάτι η αντανάκλαση από το χιόνι των ακτίνων του ήλιου, είναι απαραίτητο τα γυαλιά που φοράμε να μην είναι απλώς σκούρα αλλά και πολύ απορροφητικά. Πριν φορέσεις κάτι όμορφο και φθηνό βεβαιώσου ότι είναι πρωτίστως ποιοτικό (για να σε προστατεύει από την ακτινοβολία). Συνήθως η προσφυγή σε γνωστούς κατασκευαστές είναι μια πρώτη λύση για να εξασφαλίσεις μια στοιχειώδη αξιοπιστία στα υλικά και τη κατασκευή αλλά εκεί αρχίζει η άνοδος της τιμής. Σε κάθε περίπτωση ένας οπτικός θα πρέπει να συμβουλεύσει. Αυτό βεβαίως ισχύει και για τις μάσκες. Απο κει και πέρα, επιλέγεις και ρισκάρεις. Δυστυχώς τα σήματα της Ευρωπαϊκής πιστοποίησης ( CE ) δεν είναι και κάτι δύσκολο να το βρεις σε οποιαδήποτε μαϊμουδιά. Quote "Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι" Austrian Level 2 Ski Instructor Share this post Link to post Share on other sites
ΗΛΙΑΣ ΑΔΑΜ 486 Report post Posted February 4, 2013 εγω προσπαθησα με μασκα και ενιωθα οτι μου κοβει το οπτικο πεδιο.Δεν ξερω γιατι,αλλα ετσι ειναι. Μου είναι αδύνατο να καταλάβω πως γίνεται αυτό. Η μάσκα είναι ένας ενιαίος φακός από την μία άκρη του ματιού σου μέχρι την αντίθετη άκρη του άλλου σου ματιού. Όσο και "πανοραμικά" να είναι τα γυαλιά σου είναι αδύνατον να σου προσφέρουν το οπτικό πεδίο που σου προσφέρει μια μάσκα. Τώρα αν τα έχεις συνηθίσει πάω πάσο. Και όπως είπε και ο συνονόματος λίγο παραπάνω ασφάλεια και πάλι ασφάλεια. Quote Snow to the people! Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,406 Report post Posted February 4, 2013 Και όμως Ηλία. Η μάσκα που φοράω στο avatar μου, μου περιορίζει δραματικά το οπτικό πεδίο. Είναι λογικό καθώς υπάρχει ένα πλαίσιο γύρω γύρω σε σημαντική απόσταση από τα μάτια μου, ουσιαστικά κοιτάς μέσα από ένα φινιστρίνι. Τα γυαλιά που είναι πολύ πιο κοντά μου δεν με ενοχλούν. Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
stjarna 1,255 Report post Posted February 4, 2013 Μια ερωτηση και συγνωμη που σας εχω ζαλισει!!!! ωταν περπαταω η δεξια μποτα τα δαχτυλα βρισκουν μπροστα ειναι μικρες να κλαψω???? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,406 Report post Posted February 4, 2013 Όταν λυγίζεις το πόδι σε θέση σκι, τα δάχτυλα βρίσκουν μπροστά; Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
stjarna 1,255 Report post Posted February 4, 2013 οχι δεν βρισκουν νιωθω να εχουν αρκετο περιθωριο! νιωθουν τα ποδια μου καπως μεσα στις μποτες σαν να με πονανε αλλα οχι αυτο που ενιωσα με αυτες που νοικιασα που δεν μπορουσα να σταθω!! και πηγε το μαθημα στραφι! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,406 Report post Posted February 4, 2013 Αν δεν βρίσκουν μπροστά στην θέση σκι δεν έχεις θέμα μικρού μεγέθους, τουλάχιστον όσον αφορά το μήκος. Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
stjarna 1,255 Report post Posted February 4, 2013 αλλο προβλημα παιζει να εχουν? αγχωθηκα πολυ! Σε ευχαριστω παρα πολυ για τις απαντησεισ σου!!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kangchenjunga 185 Report post Posted February 4, 2013 Καλό είναι να αφιερώνεις λίγο χρόνο πριν την αγορά μπότας..(κάτι που δεν είναι εύκολο στην ενοικίαση στο κατάστημα κ είναι λογικό..).πρέπει να το πούμε αύτο!! Πριν την αγορά τις φοράμε για πολύ ωρα στο κατάστημα..κλικάρουμε προς τα πάνω(σφίξιμο) ανα τακτικά χρονικά διαστήματα..καθόμαστε..σηκωνόμαστε..περιμένουμε..μια μπότα μπορεί να σου φανεί κάλη κ άνετη όταν την φορέσεις κ να σε χτυπήσει στο 2ωρο 3ωρο..βολτούλες μεσα στο μαγαζί..γύρου-γύρου..!! Να σε σφίγγουν ναι. Να σε πονάνε όχι. Ακριβώς!! αν σου πάει γάντι η μπότα δεν την πειράζεις κ πολύ όλη μέρα!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,406 Report post Posted February 4, 2013 Ο απόλυτα σωστός τρόπος να δεις αν η μπότα είναι στο νούμερο σου είναι να βγάλεις το παπουτσάκι από μέσα και να βάλεις το πόδι σου μέσα στο shell. Ακουμπώντας τα δάχτυλα μπροστά, ιδανικά θα πρέπει να μένει ένας πόντος περιθώριο από πίσω (πριν το κάνεις, σιγουρέψου ότι θα καταφέρεις να το ξαναβάλεις μέσα!). Χίλια δυο πράγματα μπορεί να πάνε στραβά με μια μπότα και να μην σου κάθεται καλά στο πόδι. Μπορεί να είναι στενή ή υπερβολικά φαρδιά στο last, να σε χτυπάει στους αστραγάλους, στις καμάρες κλπ. Για αυτό δοκιμάζουμε πολλές (αν έχουμε αυτή την πολυτέλεια, εγώ λ.χ. δεν την έχω) και επιλέγουμε αυτή που μας βολεύει καλύτερα. 1 Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
click 28 Report post Posted February 4, 2013 Δε θα χρησιμοποιούσα την λέξη ακριβά αλλά ποιοτικά. Στο βουνό, κάτι το υψόμετρο (πιο ψηλά στην ατμόσφαιρα - λιγότερη απορρόφηση ακτίνων UVA/UVB), κάτι η αντανάκλαση από το χιόνι των ακτίνων του ήλιου, είναι απαραίτητο τα γυαλιά που φοράμε να μην είναι απλώς σκούρα αλλά και πολύ απορροφητικά. Πριν φορέσεις κάτι όμορφο και φθηνό βεβαιώσου ότι είναι πρωτίστως ποιοτικό (για να σε προστατεύει από την ακτινοβολία). Συνήθως η προσφυγή σε γνωστούς κατασκευαστές είναι μια πρώτη λύση για να εξασφαλίσεις μια στοιχειώδη αξιοπιστία στα υλικά και τη κατασκευή αλλά εκεί αρχίζει η άνοδος της τιμής. Σε κάθε περίπτωση ένας οπτικός θα πρέπει να συμβουλεύσει. Αυτό βεβαίως ισχύει και για τις μάσκες. Απο κει και πέρα, επιλέγεις και ρισκάρεις. Δυστυχώς τα σήματα της Ευρωπαϊκής πιστοποίησης ( CE ) δεν είναι και κάτι δύσκολο να το βρεις σε οποιαδήποτε μαϊμουδιά. Εσκεμμένα έγραψα ακριβά και όχι ποιοτικά. Υπάρχουν και φτηνά ποιοτικά γυαλιά. Όταν λέω πως χρησιμοποιώ φτηνά γυαλιά δεν αναφέρομαι σε τίποτα από το περίπτερο. Σε ειδικά καταστήματα με είδη σκι πουλάνε φτηνά πλαστικά γυαλιά τα οποία έχουν πιστοποίηση απορροφητικότητας και είναι ακριβώς κατάλληλα για την συγκεκριμένη χρήση. Δεν είναι κάποια επώνυμη μοδάτη μάρκα τύπου Okley, και το κρύσταλλο ασφαλώς δεν είναι κάτι κορυφαίο αντιχαρακτικό, αντι-ανακλαστικό κλπ. Όμως είναι απορροφητικό σε υπεριώδης ακτινοβολίες και κατάλληλο για το βουνό. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ChristosFRC4 59 Report post Posted February 4, 2013 Επειδη τωρα τις πηρες τις μποτες βγαλε απο μεσα το παπουτσι και φορα το μονο του να δεις πως το νοιωθεις και βαλε το ποδι και μεσα στην μποτα να δεις επισης. Αν κατι απο τα δυο σε ενοχλει ισως εχεις θεμα... Quote Share this post Link to post Share on other sites
ilias-zak 1,749 Report post Posted February 4, 2013 Οταν κανεις σκι κοιτας μακρια.Δεν σου κοβει οπτικο πεδιο.Μιλαμε νομιζω για τη μασκα τη στιγμη που κανεις σκι και οχι τη στιγμη που κατ....ουρας.Σε καμια περιπτωση νομιζω οτι δεν πλεονεκτει το γυαλι εναντι της μασκας Υποψην σκι κανω αλλοτε με μασκα και αλλοτε με γυαλια ηλιου. Και κατι τελευταιο η πορτοκαλι μασκα που δεν ειχα σε εκτιμιση τοσο καιρο κανει εξαιρετικη δουλεια ειτε σε συνεφεια ειτε σε πολυ ηλιο. Παντα μιλαω για την προσωπικη μου αποψη. Τα σπορ γυαλια οσο καλα και αν ειναι δεν μπορουν να συγκριθουν με μια μασκα. και μην ξανακουσω για το οπτικο πεδιο , γιατι θα φωναξω τον Στερκο. Στο σκι τεστ στα Καλαβρυτα καποιος γνωστος εφαγε ενα faceplant και το προσωπο ψιλογραντζουνιστικε απο το σκελετο των σπορ γυαλιων του Πολλοι φορανε και καζουαλ γυαλια στα οποια μπορει να σκισεις μεχρι και το σημειο κατω απο το ματι ευκολα.Πιστευω δεν υπαρχει λογος να φορας γυαλι ηλιου οταν σκιαρεις εκτος αν δεν εχεις μασκα εκτος αν βαριεσε να κουβαλας και μασκα και γυαλια η εκτος αν θες να πουλησεις μουρη Αν υπαρχουν πλεονεκτηματα του γυαλιου ας τα ακουσω. Quote Share this post Link to post Share on other sites
click 28 Report post Posted February 4, 2013 οχι δεν βρισκουν νιωθω να εχουν αρκετο περιθωριο! νιωθουν τα ποδια μου καπως μεσα στις μποτες σαν να με πονανε αλλα οχι αυτο που ενιωσα με αυτες που νοικιασα που δεν μπορουσα να σταθω!! και πηγε το μαθημα στραφι! Αν νοιώθεις αρκετό περιθόριο τότε είναι οκ τουλάχιστο από άποψη μήκους. Έτσι και αλλιώς δεν πρέπει να έχει και πολύ περιθόριο μεσα. Μία μπότα μπορεί να μας πονάει και όταν δεν την φοράμε σωστά. Όταν την φοράς πρόσεξε να έχεις τραβήξει κάλα προς τα πάνω τις γλώσσες μπροστά και πίσω. Επίσης η μπροστά γλώσσα θα πρέπει να βρίσκεται στη σωστή θέση ακριβώς μπροστά στο καλάμι, αν έχει στραφεί λίγο δεξιά-αριστερά μπορεί πάλι να πονάει. Τα πλαστικά τμήματα της μπότας πίσω από τα κλίπς θα πρέπει να καλύπτουν σωστά το ένα το άλλο και να μην σταυρώνουν. Ακόμα τις μπότες τις φοράμε με χοντρές ειδικές ψηλές κάλτσες σκί και δεν παρεμβάλλουμε τίποτα άλλο ανάμεσα σε μπότα και κάλτσα όπως π.χ. την σαλοπέτα. Αν τα έχεις κάνει όλα αυτά σωστά και εξακολουθεί να πονάει τότε ίσως δεν έχεις την κατάλληλη μπότα για το πόδι σου. Αν σε πονάει σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του ποδιού, π.χ. σε κάποιο νέυρο, κάποιο μυ, αστράγαλο κλπ. τότε είναι πρόβλημα. Αν δεν σε πονάει αρχικά αλλά γενικά με την ώρα κουράζει με την πίεση όταν δεν είσαι σε στάση σκί, τότε είναι φυσιολογικό. Quote Share this post Link to post Share on other sites
stjarna 1,255 Report post Posted February 4, 2013 εβγαλα το παπουτσακι της μποτας και την δοκιμασα ωταν η φτερνα ειναι τερμα πισω μπροστα εχει περιθωριο μισο με ενα ποντο ειναι οκ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
stjarna 1,255 Report post Posted February 4, 2013 Αν νοιώθεις αρκετό περιθόριο τότε είναι οκ τουλάχιστο από άποψη μήκους. Έτσι και αλλιώς δεν πρέπει να έχει και πολύ περιθόριο μεσα. Μία μπότα μπορεί να μας πονάει και όταν δεν την φοράμε σωστά. Όταν την φοράς πρόσεξε να έχεις τραβήξει κάλα προς τα πάνω τις γλώσσες μπροστά και πίσω. Επίσης η μπροστά γλώσσα θα πρέπει να βρίσκεται στη σωστή θέση ακριβώς μπροστά στο καλάμι, αν έχει στραφεί λίγο δεξιά-αριστερά μπορεί πάλι να πονάει. Τα πλαστικά τμήματα της μπότας πίσω από τα κλίπς θα πρέπει να καλύπτουν σωστά το ένα το άλλο και να μην σταυρώνουν. Ακόμα τις μπότες τις φοράμε με χοντρές ειδικές ψηλές κάλτσες σκί και δεν παρεμβάλλουμε τίποτα άλλο ανάμεσα σε μπότα και κάλτσα όπως π.χ. την σαλοπέτα. Αν τα έχεις κάνει όλα αυτά σωστά και εξακολουθεί να πονάει τότε ίσως δεν έχεις την κατάλληλη μπότα για το πόδι σου. Αν σε πονάει σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του ποδιού, π.χ. σε κάποιο νέυρο, κάποιο μυ, αστράγαλο κλπ. τότε είναι πρόβλημα. Αν δεν σε πονάει αρχικά αλλά γενικά με την ώρα κουράζει με την πίεση όταν δεν είσαι σε στάση σκί, τότε είναι φυσιολογικό. η πατουσα με ποναει στα πλαγια! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,406 Report post Posted February 4, 2013 Κάντο ανάποδα, να ακουμπάνε μπροστά τα δάχτυλα και το περιθώριο να είναι από πίσω που μπορείς να το δεις και με το μάτι. 1 με μισό πόντο είναι ok. Λιγότερο είναι οριακά. Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
stjarna 1,255 Report post Posted February 4, 2013 το βλεπω λιγο οριακο θα ειναι μεγαλο προβλημα? Quote Share this post Link to post Share on other sites
click 28 Report post Posted February 4, 2013 η πατουσα με ποναει στα πλαγια! Χμμμ.. Αυτό δεν ακούγεται και πολύ φυσιολογικό. Ίσως να πας στο μαγαζί και να δοκιμάσεις και άλλες να συγκρίνεις και αν δεις διαφορά να ζητήσεις αλλαγή. Συνήθως δοκιμάζουμε τουλάχιστο 4-5 μπότες πριν καταλήξουμε. Quote Share this post Link to post Share on other sites
stjarna 1,255 Report post Posted February 4, 2013 δοκιμασα αρκετες μεχρι να καταληξω σε αυτες της φορεσα αρκετη ωρα στο μαγαζι και ηταν οκ τωρα που της φοραω σπιτι εχω το θεμα!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
click 28 Report post Posted February 4, 2013 Χαλάρωσέ την εντελώς, τράβα καλά προς τα πάνω τις γλώσσες και ξαναδοκίμασε. Να την σφίγγεις σταδιακά και κυκλικά λίγο λίγο και ένα-ένα τα κλιπς, ξεκινόντας από τα κάτω. Quote Share this post Link to post Share on other sites
stjarna 1,255 Report post Posted February 4, 2013 (edited) ειναι μικρη μαλλον και θα κλαψω με μαυρο δακρυ ειναι πολυ οριακο ωταν στεκομαι ορθια, σε θεση σκι δεν εχει θεμα δεν με ενοχλει πουθενα! σαν να φοραω τα παπουτσια μου! Edited February 4, 2013 by stjarna Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mitsaras 230 Report post Posted February 4, 2013 πρηξιμο οχι,απλα πονο οταν ανεβαινω σκαλοπατια,εσωτερικα στο γονατο.Στη μεσα πλευρα.Το βραδυ μαλλον θα παω και σε ορθοπεδικο,γιατι με αυτα που διαβαζω εδω ειναι να παθαινεις πανικο,χαχα. Ωχ!...μηνισκάκι μου μυρίζει! Quote Μπορεί να μην είμαι μικρής ηλικίας αλλά είμαι νεαρής νοοτροπίας Share this post Link to post Share on other sites